|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014-08-14 17:40:21, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
1 db konyhakész egész csirke
1 db paprika
1 db paradicsom
2 fej vöröshagyma
25 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
2-3 gerezd fokhagyma
1 kk őrölt kömény
só
1 kk ételízesítő
2 csapott ek pirospaprika
2 dl tejföl
2 ek finomliszt
Elkészítése:
A csirkét gondosan megtisztítjuk, darabokra vágjuk. A gombát megmossuk, szeleteljük. A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és a paprikával együtt felkockázzuk.
A szalonnát kipirítjuk. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, rányomjuk a fokhagymát. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, őrölt köményt és 8-10 percig pároljuk.
Az edényt lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 2 dl vízzel. Visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a csirke darabokat. Sózzuk és rövid lében pároljuk. Beletesszük a szeletelt gombát.
Ha a csirke megpuhult, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a csirkedarabokat és a levét behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Kiforraljuk és visszatesszük bele a húst. Galuskával vagy főtt tésztával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2014-08-14 17:28:32, csütörtök
|
|
|
A tésztához:
25 dkg tehéntúró
25 dkg juhtúró
1/2kg finomliszt
1/2kg margarin
1 tk..só / ha szükséges mert a juhtúró sós /
A kenéshez:
1 db tojás
A tetejére:
15 dkg trappista sajt
Előkészítés: A tehéntúrót krumplinyomón vagy szitán áttörjük. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés: Összegyúrjuk a tésztát, jól kidolgozzuk, majd kétszer hajtogatva /mint a vajas tésztát/ kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. A tetejét sűrűn bevagdossuk. Közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert egész tojással lekenjük. Megszórjuk őket reszelt sajttal, Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá! |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2014-08-14 17:25:53, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 dl száraz fehérbor
20 dkg finomliszt
4 db tojás
só
étolaj
Előkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük. Sós vízben félpuhára főzzük, vagy pároló edényben félig megpároljuk.
Elkészítés: A tojásokból, a liszt feléből a borral, sóval és kevés vízzel sűrű palacsinta tésztát keverünk. A karfiolt lisztbe, majd a masszába mártva bő forró olajban kisütjük. Párolt rizst és tartármártást adhatunk mellé.
Jó étvágyat kívánok!!
|
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2014-08-14 17:23:40, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
2 db piros kaliforniai paprika
1 db kígyó uborka
1 db saláta cukkini
1 szál póréhagyma
1 fej lila hagyma
1 cs. újhagyma
1 cs. piros retek
4 db paradicsom
1 fej jégsaláta
2 szál sárgarépa
só vagy ételízesítő ízlés szerint
1 mk. őrölt fehér bors
5 dl. joghurt
fel citrom leve
1 mk. őrölt kömény
Előkészítés:
A zöldségeket megmossuk. A lila hagymát, sárgarépát megpucoljuk. A salátát darabokra tépkedjük. A paprikát kicsumázzuk. A zöldségeket tetszésünk szerint feldaraboljuk. A sárgarépát lereszeljük.
Elkészítés: A joghurtot elkeverjük a sóval, borssal, citromlével és az őrölt köménnyel. A feldarabolt zöldségeket a joghurtba forgatjuk és egy órára a hűtőbe tesszük. Sült, roston vagy rántott húsok mellé nagyon finom, de önálló vacsoraként is megállja a helyét.
Jó étvágyat kívánok hozzá!! |
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2014-08-14 14:10:34, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 gr BL 55 liszt
7 kávéskanál só(csapósan)
1 evő kanál porcukor
200 gr természetes kovász
+ 12 óráskovász
12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 gr liszt
2 evőkanál olaj
20 gr élesztő
A 12 órás kovászkészítése, sütés előtti napon.
A kovászhozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani,letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
Természetes kovászreceptje:
Egy befőttes üvegbe készítem és tárolom a kovászt, nem rakom hűtőbe.
Első nap: 4 evőkanál langyos vízbe teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL 55) és fakanállal összekeverem, majd felverem, mint a galuskatésztát.
Utána minden nap: 3 evőkanál langyos víz, 3 evőkanál liszt (BL 55)
Minden nap ugyan abban az időpontban (reggel vagy este) kell etetni.
Nem kell megijedni,mert az első 1-2 nap kicsit visszataszító illata van, de a harmadik naptól kezd savanykás, kovászillatúvá válik és lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni.
Ahogy telnek a napok,egyre intenzívebb lesz az illata és egy hét után már bátran lehet sütni vele!
Hetente sütök ezzel a módszerrel, minden nap etetem a kovászt, és így a sütéskor marad annyi, ami beindítja a következő erjedést.
Ha valaki ritkábban süt, akkor be kell tenni a hűtőbe a kovászt és sütés előtti estén kivenni, ismét megetetni.
A hűtőben egy-két hétig lehet tartani.
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávaló tegye dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény,rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró,villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára.A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
Szanter |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2014-08-14 12:08:31, csütörtök
|
|
|
TUDTÁTOK, HOGY A BAZSALIKOM MAGNAK CSODÁS HATÁSA VAN AZ EGÉSZSÉGRE?
Nem igazán jött még divatba a bazsalikom mag, pedig ugyanolyan nagyszerű táplálékkiegészítő, mint a divatosabb chia mag. Emellett könnyű beszerezni is, de ha van kedvünk, akkor termelhetünk mi magunk is bazsalikomot, amelynek magját elfogyasztva, sokat teszünk egészségünk megőrzéséért.
A bazsalikom magját már a tradicionális kínai orvoslás nagyon régóta használja, jó a torokfájás enyhítésére, mivel hűsítő hatása van, de aki csúnyán köhög, vagy légzési nehézségei vannak, az is fogyaszthatja a bazsalikom magot. Emellett segíti az emésztést, így fogyni is lehet vele, a székrekedést is enyhíti.
A bazsalikom mag használata segít a stressz feldolgozásában is, mivel ellazít, nyugodttá tesz, és jó közérzetet biztosít, ráadásul a bőrproblémák, foltok ellen is nagyszerű. Sok flavonoidot tartalmaz, amely elsősorban a betegségek ellen jó, főként a rák megelőzésében segít, hiszen magas az antioxidáns tartalma, sok benne a lutein, a béta karotin, az A-, C- és a K-vitamin is.
Gazdag az ásványi anyag tartalma, magnéziumot, mangánt, kalciumot, rezet tartalmaz. De a vashiányban szenvedők is szedhetik, hiszen 100 gramm bazsalikom mag a napi vasszükséglet 40 százalékát fedezi.
Két kanál szárított bazsalikom magot tegyünk egy meleg vízzel (nem forróval!) félig tele pohárba, két perc múlva szépen mindegyik szem megdagad, ilyenkor nagyon sok antioxidáns keletkezik. Majd ezt a zselés szerű magegyveleget már csak hozzá kell adni egy salátához, vagy bármilyen más ételhez és máris nagyon sokat tettünk az egészségünkért. Terhes, vagy gyereket akaró nőknek nem ajánlott a fogyasztása, mivel csökkenti az ösztrogén hormon szintjét.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAA bazsalikomunkat hagyjuk, hogy kivirágozzon, majd miután az elhervad és megszárad, ekkor kell leszedegetni a virágok között rejlő magokat.
Egy kicsit fújjunk bele a tenyerünkbe, hogy a száraz szirmok repüljenek ki, és máris lehet fogyasztani a kis magvakat.
FORRÁS: FILANTROPIKUM.COM |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2014-08-14 12:05:53, csütörtök
|
|
|
MILYEN A TÖKÉLETES LECSÓ?
Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó. Talán egy dolog van amiben megegyezhetünk: a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani nehezebb, mint jót készíteni.
A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Annyi biztos, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. De már az is komoly vitákra adhat okot, hogy a lecsó zsíron, olajon vagy szalonnazsíron készüljön, a hagyma és a paprika szeletelése milyen egyedüli és üdvözítő formára történjen, a paradicsomot meghámozzuk-e vagy sem. Eresszünk össze több évtizedes barátokat egy közös lecsófőzés erejéig és kukta szerepünket hamarosan a békebíróéra cserélhetjük.
Bár az igazán finom és népszerű ételekről, mint amilyen a lecsó is, előszeretettel állítjuk, hogy hungarikum, de ha szétnézünk a szomszédos országok fazekaiban, akkor ez az állítás nem feltétlen állja meg a helyét. Ugyanis a lecsó alapanyagaiból máshol is készül finom fogás: az olaszok peperonataja - amit a hús hiánya miatt szegények lecsójának hívnak - lehetőleg több színű kaliforniai paprikából készül, fokhagymával, zellerrel, fehérborecettel és bazsalikommal. A baszk lecsó - a Piperade Basquaise - ugyanúgy készül, mint az ismert, hagyományos lecsó, kis fokhagymával, de rántottára halmozva tálalják, a tetejére pedig vékony sonkaszeleteket tesznek. Az egyik legismertebb ,,külföldi" tán a francia ratatouille, ahol padlizsán és cukkíni is kerül az alap lecsóba, kicsit ropogósabbra hagyják a zöldségeket és az ízeket a kakukkfű hivatott megkoronázni. A törökök menemen néven készítik és a tetején tükörtojással tálalják. Ugyancsak lecsó néven ismerik a németek, az osztrákok, az oroszok és a lengyelek is. A cigány lecsó (ejtsd: lacsaú) pedig természetesen fűszeresebb a megszokottnál: emberesen csípős, szigorúan szalonnán készül és pár szem krumpli teszi még laktatóbbá.
De maradjunk csak idehaza, és készítsük el a saját lecsónkat.
Először is le kell szögezni, hogy vízízű paprikából és paradicsomból a végeredmény sem lesz jobb, így bizony ki kell várni, amíg a hozzávalókat a szabadföldön a nap érleli ízes-zamatos alapanyaggá. Az első lépés, a lábas előkészítése tán még nem ad okot különösebb vitára, de a következő lépés, a zsiradék kiválasztása már annál inkább. A férfias lecsó szalonnazsíron készül, semmiképp sem olajon, ilyen aljasságra én sem biztatok senkit, de javasolnám kipróbálásra a kacsazsírt, ami még finomabbá teheti a lecsónkat.
A hagyma feldarabolásának módja az első számú sarkalatos kérdés. Egészen apróra vágjuk, karikára avagy vékony csíkokra? Jómagam ez utóbbira szavazok. Annyi biztos, legyen belőle bőségesen. Mivel a lecsó-befogadóképessége mindenkinek más, ezért a legpontosabban úgy határoznám meg, hogy egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika a megszívlelendő arány. Hagyjuk, hogy a hagyma jó szaftosra, üvegesre párolódjon, majd adjuk hozzá a karikára vágott paprikát. Még ne tegyünk hozzá semmilyen fűszert, sót semmiképpen, mert a paprikából kivonja a levét. Emiatt a lecsó túlságosan bő levet eresztene, a paprika meg idejekorán megszottyadna.
Az első pár percben kicsit nagyobb lángon, pár percig forgassuk át a paprikát, hogy mindenhol érje a hagymás zsiradék, majd fedjük le és kis lángon főzzük tovább. Főleg az erősebb nem képviselői állítják, hogy nem igazi lecsó az, amibe nem kerül még az elején csípős paprika - nem őrölt, de igazi bogyiszlói, kecskeszarvú vagy macskapöcs - mert utólag az már nem igazi. Mindenki cselekedjen ennél a pontnál saját ízlése és vérmérséklete szerint, de nem árt azokra is gondolni, akik nem bírják a túlzottan csípős ízeket. Amíg a paprika fő, addig hámozzuk meg a paradicsomot. Bár ez egy újabb vitára adhat okot, de az összepöndörödött paradicsomhéjak nem teszik ízletesebbé a lecsónkat, csak nehezebben emészthetővé, sőt a látvány sem étvágygerjesztő. Ha hámozás előtt 2 percre forró vízbe mártjuk a paradicsomot, gyorsan leránthatjuk a héját, sokan pedig a zöld, száras részt is eltávolítják. Mivel a paradicsom úgyis szétfő, szerintem ennek darabolása csak akkor lehet érdekes kérdés, ha esetleg a franciás változatot készítjük, ahol a zöldségek kicsit ropogósabban kerülnek tálalásra.
A paradicsomot akkor adjuk a lecsóhoz, amikor a paprika már kicsit összeesett, és kezd üvegesedni. A paradicsommal együtt jöhet a fűszerezés is. Kizárólag frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint lehet őrölt piros paprika, só, egy kis teáskanál cukor, és pár gerezd, apróra vágott fokhagyma is jót tesz neki. A lecsó akkor van kész, amikor a paradicsom már szétesett, de még nem teljesen szószos állagú. A jó lecsónak lelke van, ami türelmet, odafigyelést igényel - így lassú tűzön, időnként megkeverve vagy a lábast rázogatva készítsük el. Ha kolbászt is főzünk bele - lehetőleg kicsit szaftosabb, zsírosabb fajtát válasszunk - akkor annak szükségeltetik egy jó negyedóra, hogy az íze átjárja a lecsót, így nem sokkal a paprika adagolása után már a fazékba is dobhatjuk.
Az alap lecsó ezennel elkészült, máris asztalhoz ülhetünk egy nagy karéj ropogós héjú, foszlós belsejű kenyérrel és egy pohár fehérborral. Persze a lecsót kísérheti még tojás, rizs, tarhonya, de van ahol galuskával vagy krumplival gazdagítják, de találhatunk gombás és zöldbabos változatot is. A fűszerek közül érdemes kipróbálni még a kaprot - főleg, ha tök is kerül a lecsóba - a köményt, a bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, de a végén pár szem kapribogyó csak izgalmasabbá teheti. A csípős lecsónak pedig kiváló ízkontrasztot ad egy kis citrom vagy narancslé. Ehetjük magában, egy kis sajttal megszórva, tálalhatjuk húsokhoz, de akár túrós csuszával is.
Érdemes a lecsóból elcsenni egy adagot, leturmixolni, lehűteni és vajas kenyérhez, vagy pirítóshoz nagyszerű krémet kapunk. A lecsó számtalan variációja is azt bizonyítja, nem létezik egyedüli, üdvözítő recept. A lecsókészítés - mint a főzés nagyszerűsége is - a kreativitásban rejlik. Így ha megalkottuk a számunkra tökéletes lecsót, akár be is nevezhetünk az országban megrendezésre kerülő számos lecsófesztivál egyikére.
RECEPTEK:
Ratatouille - francia lecsó
1 nagyobb kaliforniai paprika vagy pritamin paprika
1 nagyobb padlizsán
2 - 3 kisebb zsenge cukkíni
4 - 5 nagyobb zöldpaprika
2 - 3 közepes paradicsom
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagy fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
2 evőkanál olívaolaj
Só
Frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
Friss bazsalikom
Friss rozmaring
A padlizsánt kockára vágom és besózom, és hagyom állni, hogy a keserű leve kijöjjön, amíg előkészítem a többi hozzávalót. A kétféle paprikát és a cukkínit karikára vágom, a paradicsomot meghámozom és cikkekre vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vékonyra szelt vöröshagymát (finom lilahagymával is), és üvegesre párolom. Hozzáadom a paprikát, a cukkínit, a fokhagymát jól elkeverem. A padlizsánról leöntöm a levet és azt is hozzáadom a többi zöldséghez. Fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és ízlés szerinti mennyiségben a fűszereket is. Körülbelül 8 - 10 percig főzzük együtt és még melegen, friss kenyérrel tálaljuk.
Kapros-tökös lecsó vackolt-tojással
1 nagyobb fej vöröshagyma
6 - 7 nagyobb zöldpaprika
50 dkg már megtisztított, kockára vágott zsenge tök
3 közepes paradicsom
1 nagy csokor kapor, apróra vágva
Só
Bors
Zsír
Személyenként 1 - 2 tojás
Hagyományos módon elkészítjük a lecsót, a paprikával együtt a lábasba tesszük a kockára vágott tököt is. A paradicsommal együtt hozzáadjuk a kaprot és a többi ízesítőt. Kb. 3 - 4 percig főzzük, majd merőkanállal kis gödröket - vackokat - alakítunk ki és egy-egy tojást beleütünk. Ekkor nagyobb lángra vesszük és addig főzzük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Nagyon mutatós, és finom.
Forrás: hvg.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Főzés-sütés |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014. Augusztus
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
154 db bejegyzés |
e év: |
1742 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 146
- e Hét: 3013
- e Hónap: 9385
- e Év: 60176
|
|
|