Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Elismerte a magyar intézet, hogy nincs politikai akarat a te
  2014-08-18 19:57:22, hétfő
 
  Elismerte a magyar intézet, hogy nincs politikai akarat a terrorkalifátus megsemmisítésére - a titok nyitja Izrael?
2014. augusztus 18. 17:47
Kincses Albin - Hunhír.info

Azért ilyen erős az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita csoport Irakban, mert gyenge az állam, és az IÁ jól szervezett, megfelelően finanszírozott, ugyanakkor brutális akcióival megfélemlítheti a lakosságot - mondta Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa az MTI-nek. A nagy leleplező, Snowden kicsit konkrétabban látja az ügyet, mint a szájzáras magyarországi szakértő.

A kutató az Iszlám Állam szervezetet bemutatva emlékeztetett: miután 2003-ban az Egyesült Államok megtámadta Irakot, felkelés alakult ki az amerikai megszállás ellen, és megjelent egy főként külföldi önkéntesekből álló dzsihadista csoport, amely később az al-Kaida részévé nyilvánította magát Mezopotámiai al-Kaida néven.

Ez a szervezet aztán több más dzsihadista csoportot is magába olvasztva felvette az Iraki Iszlám Állam nevet. 2008-2009-re a szervezet a megszűnés szélére került az amerikai és az iraki hadsereg közös erőfeszítéseinek eredményeként, mindössze néhány száz tagja maradt - mondta.
2011 elején kitört a "szíriai forradalom", és a megmaradt dzsihadisták Irakból átmentek Szíriába, "mert ott könnyebb volt harcolni". Itt újjászerveződhetett a csoport, új tagokat toboroztak, új forrásokhoz jutottak, és ekkor ismét megváltoztatták a nevüket, ezúttal Iraki és Levantei Iszlám Államra (ILIÁ), kifejezve, hogy már nemcsak Irakban, hanem Szíria területén is harcolnak - magyarázta.

Mint mondta, azzal párhuzamosan, hogy a szervezet megerősödött, Irakban megint romlott a biztonsági helyzet, ugyanis az Egyesült Államok kivonult, az iraki kormány pedig sokat üldözte, diszkriminálta a szunnita lakosságot, így ismét lett "működési tere" a szunniták által támogatott ILIÁ-nak. Ezért - miközben a szíriai pozícióit is megtartotta - elkezdett visszaszivárogni Irakba, és egyre terjeszkedve Nyugat-Irak és Kelet-Szíria jelentős területeit vonta az ellenőrzése alá, és ezek a részek ma már összefüggő területet alkotnak - mutatott rá. Hozzátette: ekkor változtatta a szervezet a nevét Iszlám Államra (IÁ).
Az elemző szerint az IÁ ereje abból fakad, hogy egyrészt gyenge az iraki állam. Másrészt ahhoz képest, hogy egyfajta gerillaszervezetről vagy félkatonai szervezetről van szó, viszonylag jól szervezett, megfelelően finanszírozott - vélekedett.

Kiemelte: az IÁ terjeszkedésének az a korlátja, hogy brutális akcióival mindenkit önmaga ellen hangolt, ezért nem valószínű, hogy a szunnita területeken kívül támogatná a lakosság. Irak síita részein éppen azért lenne nehéz előrenyomulniuk, mert ott a hatalom mellett a lakosság is ellenük van.

Wagner Péter azt mondta: ugyanakkor nem biztos, hogy a további terjeszkedés lenne az elsődleges célja az IÁ-nak, mivel már így is hatalmas területeket tart az irányítása alatt, ezért most inkább a hatalma konszolidálása lehet fontos. Nyilvánvalóan növelni akarja a befolyását Irakban, de hogy hosszú távon mennyire lesz sikeres az országban, nagy mértékben függ attól, mennyire támogatják a szunniták a jövőben az IÁ-t - tette hozzá.

A kutató hangsúlyozta: az iraki hadsereg nem képes megállítani az IÁ-t, egyszerűen nincs olyan állapotban. Az iraki kormányzat egyelőre legfeljebb csak a síita területeket tudja megvédeni - közölte. Úgy fogalmazott: "Ahol a politikai vezetés gyenge, legitimitása kérdéses, ott általában a hadsereg sem tud hatékonyan működni." Az iraki kormányzatban jobbára a síiták képviseltetik magukat, akik a saját eszközükként használták a hadsereget, ezért a szunniták megszállóknak tartották az iraki hadsereget, nem pedig olyan fegyveres erőnek, amely az ő védelmüket is szolgálja - fűzte hozzá.

Wagner Péter szerint a helyzet rendezésére biztosan nem várható olyan művelet, mint korábban, amikor az Egyesült Államoknak sok katonája volt Irakban. Annál többre, ami jelenleg is megfigyelhető, vagyis hogy "amerikai gépek bombázzák a terroristákat és humanitárius segélyeket dobnak le, vagy próbálnak evakuálni embereket", nem nagyon lehet számítani, legfeljebb kiképzők érkezhetnek még a kurd területekre, és fegyvereket is hozhatnak nekik - mondta.

Sokféle eszköz elképzelhető szerinte, de a konkrét katonai beavatkozásra szinte nincs esély, mert az Egyesült Államokon kívül más ország katonai képességei ezt nem igazán teszik lehetővé, és "nincs sehol politikai akarat - még Washingtonban sem -, hogy katonákat küldjenek oda".

mti

A magyar intézet is úgy van a kérdéssel, hogy nincs elég politikai akarat. Ezt persze sokféleképpen értelmezhetjük.

Korábban írtuk: Az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia is évek óta segíti ISIL takfiri fegyvereseket, hogy a terroristák segítségével vegyék át a hatalmat a muszlim országokban - erősítette meg a nagy leleplező, Edward Snowden volt amerikai hírszerző legújabb szenzációs bejelentését Wayne Madsen amerikai oknyomozó újságíró a PressTV jelentése szerint.

Az izraeli, az amerikai és a brit titkos ügynökségek célja az ILIÁ megszervezésével az volt, hogy egy olyan terrorista csoport jöjjön létre, amely mintegy ,,egy helyre vonzza" a világ legradikálisabb muzulmánjait - állítja Edward Snowden. Mert a cionisták szempontjából tényleg jobb, ha szunnita fundamentalisták iraki és szíriai síitákat, kormánykatonákat, civileket és keresztényeket gyilkolnak, mintsem hogy például Palesztinában harcoljanak az izraeli agresszióval szemben.

A Snowden birtokában lévő dokumentumok szerint a ,,darázsfészek-stratégiának" nevezett akció egyedüli és kizárólagos célja Izrael megvédése oly módon, hogy ,,megteremtsenek egy ellenséget a határai közelében".

Wayne Madsen amerikai oknyomozó újságíró megerősítette Snowden értesüléseit, és azt is leszögezte: a takfiri terrorista vezér Abu Bakr Al Baghdadi izraeli kiképzést kapott.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=77678
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idegen bűnözők lázadtak fel a közpénzből fenntartott befogad
  2014-08-18 19:51:28, hétfő
 
  Idegen bűnözők lázadtak fel a közpénzből fenntartott befogadótáborban
2014. augusztus 18. 18:15
Hunhír.info

"Rendbontás" volt hétfőre virradóan a debreceni menekülttáborban, kitörés, szökés nem történt, egy ember könnyebben megsérült - közölte polkorrekt módon a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője , mintha k.-ra kellene örülnünk amiatt, hogy az idegen élősködő agresszív szutykok csak "rendet bontottak." Szanaszét verni őket zsarukák, aztán kifelé az összes gonosz idegennel!

Dobó Dénes közleménye szerint "a debreceni menekültügyi őrzött befogadó központ sétálóudvarán augusztus 18-án 0 óra 45 perc körüli időben egy kisebb csoport őrizetes megbontotta a rendet, közülük néhányan az egyik épület lépcsőházában és egyik szobájában is folytatták a garázda magatartást".
A központ fegyveres biztonsági őrsége, valamint a debreceni rendőrkapitányság és a készenléti rendőrség helyszínre irányított állománya 38 perc alatt helyreállította a közrendet - ismertette a közlemény.

A történtek kivizsgálása folyamatban van, a debreceni rendőrkapitányságra öt befogadottat állítottak elő csoportosan elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt - közölte a rendőrségi szóvivő.

Hunhír.info - mti

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=77679
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elgondolkodtató hogy ma is ez jellemző az egyházi vezetőkre.
  2014-08-18 18:12:25, hétfő
 
  Igen érdekes. A karakter limit miatt két részben másolom. Első rész:

"1526. június 23. A fenyegető török veszedelem küszöbén a magyar kormány elrendeli, hogy a templomi arany és ezüst jószág felét a haza védelmére összeszedjék és pénzzé veressék. Noha a begyűjtés a pápa jóváhagyásával történt, a papság annak több helyen is ellenállt.
1708. február 29. Pozsonyban megnyílik az I. József által összehívott országgyűlés, amelyen a szécsényi konföderáció (Rákóczi) hívei nem vettek részt, megjelent viszont herceg Keresztély Ágost esztergomi érsek vezetésével 16 püspök, 26 kanonok, apát és prépost, valamint a világi arisztokrácia többsége, élén Esterházy Pál nádorral.
1782. október 10. II. József császár a Magyar Kamara Vallásalapjának ellenőrzése alá helyezi az egyházi vagyont és jövedelmeket, valamint kimondja, hogy egyházi személy vagy közösség csak szükségleteinek megfelelően haszonélvezője, nem pedig birtokosa az egyházi vagyonnak (mint azt a magyar rendi jog vallotta), az egyházi vagyonfölösleg fölött pedig az uralkodó rendelkezik, s azt a szegények és rászorultak javára fordítja.
1790. november 30. A magyar katolikus főpapok gyűlést tartanak a kalocsai érsek lakásán és II. József türelmi rendelete elleni tiltakozásként írásba foglalják, hogy téves az a felfogás, miszerint előbb magyar az ember és csak azután katolikus, ugyanis mindenben a vallás az első, ezért a lelkiismereti és vallásszabadság megengedhetetlen.
1848. január 20. A Windischgraetz csapatai által megszállt Pesten kibocsátott pásztorlevélben a magyar katolikus püspöki kar ,,a gondviselő isteni akarat parancsára" hivatkozva a császári csapatoknak való behódolást a lelkészeknek éppúgy, mint a hívőknek vallási kötelességükké teszi. Korábban ugyanezek a püspökök azzal az indoklással, hogy a lelkipásztoroknak nem illik politikai harcokba avatkozniuk, megtagadták a Honvédelmi Bizottmány azon kérését, hogy a pásztorlevelekben a hívőket a haza védelmére buzdítsák.
1848. március 20. Miután a magyar országgyűlés alsótáblája három nappal korábban határozatban törölte el az egyházi tizedet, a magyar püspökök beadványt intéznek az uralkodóhoz, amelyben a bécsi udvartól kérnek védelmet ,,a jogaikba történt erőszakos beavatkozás és jövedelmeik csökkenése ellen".
1849. január 12. Hám János esztergomi érsek körlevélben utasítja egyházmegyéje papságát, hogy támogassák a Magyarországra bevonuló császári csapatok tevékenységét, a császári kiáltványokat pedig a templomi szószékekről hirdessék ki.
1849. január 28. A magyar fővárost elfoglaló Windischgraetz tábornok jelenti Schwarzenberg osztrák miniszterelnöknek: ,,Az ország püspökei, a prímással az élen jelentkeztek nálam, hogy egy küldöttséget küldjenek Olmützbe, amely az odaadás és tisztelet kifejezését helyezné a császár lábaihoz". Ugyanezt az epizódot az említett prímás, a nemzeti kormány által kinevezett Hám János így eleveníti fel emlékirataiban: ,,Nem sokkal megérkezése után a Budán és Pesten tartózkodó főpapokkal tisztelegtünk Windischgraetz herceg előtt és kifejeztük Őfelsége iránt érzett hűségünket és hódolatunkat. Ugyanezen célból Jellachich tábornok excellenciáját is felkerestem lakásán".
1849. szeptember 9. Örömének adva hangot amiatt, hogy ,,Isten segítségével az ország újra engedelmességre tért és a rebellisek féktelensége elfojtatott", Hám János szatmári püspök - akit a nemzeti kormány hercegprímássá nevezett ki, a császár viszont elmozdított hivatalából - hódoló feliratot intéz az uralkodóhoz."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán forrásmegvonással fenyegette meg az EMNP-t, ha államel
  2014-08-18 17:43:16, hétfő
 
  2014-08-18. 16:40
Orbán forrásmegvonással fenyegette meg az EMNP-t, ha államelnök-jelöltet állít a megalkuvó RMDSZ-szel szemben

Annyira ellenezte egy EMNP-s államelnök-jelölt indítását az idei választásokon Orbán Viktor, hogy forrásmegvonással fenyegette meg a pártot - értesült a Transindex egy nevét elhallgatni kívánó forrástól. A jelöltállításról a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban szerzett tudomást Orbán, aki hiába helyezett kilátásba anyagi szankciókat, az EMNP mégis jelöltet állított Szilágyi Zsolt alelnök személyében.
A lap értesülései szerint azt követően, hogy Kelemen Hunor múlt héten találkozott a magyar kormányfővel, Szilágyi Zsolt írásban kért találkozót Orbán Viktortól, azonban a kérést a kormányfő elutasította.
A Transindex megkeresésére az EMNP azt állítja, hogy Szilágyi nem kért találkát Orbántól, és így értelemszerűen a magyar kormányfő nem is utasíthatta el a megkeresést.

Orbán és Kelemen - senki nem állhat a megalkuvás útjába
Kelemen Hunor egyébként múlt héten, Budapesten, az Országházban találkozott Orbán Viktorral. A tárgyaláson a felek általánosságban is áttekintették az aktuális nemzetpolitikai kérdéseket, valamint megállapodtak abban, hogy tovább erősítik a Fidesz és az RMDSZ kapcsolatait.
Tusványoson a Transindexnek egy interjúban Toró T. Tibor, az EMNP elnöke úgy nyilatkozott, nem Budapest fogja azt eldönteni, hogy állíthat-e államelnök-jelöltet a néppárt.
Elmondta, a Fideszhez régi kapcsolat fűzi a pártját, amit stratégiai célok és nem feltétlenül az aktuális politikai konjunktúra határoznak meg. "Fontos a véleményük, odafigyelünk az érveikre, de a döntés nem Budapesten, hanem itthon fog megszületni" - mondta Toró.
A Transindex érdeklődésére, hogy ebben a kérdésben akár szembe is lehet menni a Fidesszel, Toró úgy válaszolt, hogy a két szervezet közötti bizalom és egymás iránti tisztelet sem engedi, hogy így merüljön fel ez a kérdés.
(Transindex nyomán)


https://kuruc.info/r/3/131865/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A főügyész mentegeti a lincselő cigányokat
  2014-08-18 17:41:33, hétfő
 
  A főügyész mentegeti a lincselő cigányokat
2014, augusztus 18 - 14:26


A Kovászna megyei főügyész szerint csak a baleset okozhatta a Kézdiszentléleken augusztus 10-én balesetet szenvedett motoros halálát. A segíteni akaró másik motorost megkéselték, de csak egy ember van rácsok mögött.

Florin Satarbasa főügyész a maszol.ro portálnak nyújtott hétfőn tájékoztatást a nyomozás állásáról. A balesetben egy 37 éves szovátai motoros bukott amiatt, hogy megpróbálta elkerülni az úttesten szabálytalanul átkelő 11 éves cigány kislányt. A motoros meghalt, utasa és az elgázolt kislány súlyosan megsérült, egy segíteni megállt másik motorost pedig a kislány hozzátartozói megvertek és megkéseltek.

Az erdélyi magyar lapokban több olyan nyilatkozat is megjelent, mely szerint az áldozat élt a baleset után, és a helyszínen összegyűlt tömeg lincselte meg. Szerdán mintegy hétszáz motoros vett részt szolidaritási megmozduláson a faluban, és keltett (nagyon jogosan - a szerk.) rettegést a falu végén lévő cigánysoron, ahol a baleset történt.

A főügyész a portálnak elmondta, bár a részletes törvényszéki orvostani jelentés még nem készült el, nincs bizonyíték arra, hogy a balesetet szenvedett férfit bántalmazták volna. Az ideiglenes halottkémi vizsgálat megállapította, hogy a motoros halálát nem ütlegelések, hanem a bukás miatti sérülések okozták - tudatta a főügyész az erdélyi portállal. Florin Satarbasa hozzátette: jelenleg azt vizsgálják, gyanúsítható-e az elgázolt gyermek mulasztásból elkövetett emberöléssel. Ha ugyanis bebizonyosodik, hogy a kislány figyelmetlensége okozta a motoros halálát, akkor ennek büntetőjogi vonzata is van.

A rendőrség négy kézdiszentléleki férfit állított elő a segíteni megállt motoros elleni gyilkossági kísérlet gyanújával, egyiküket a bíróság 29 napos vizsgálati fogságba helyezte.

A Transindex portál hét végén közölt helyszíni riportja szerint a vétlen motorost tévedésből bántalmazta a baleset helyszínén összesereglett cigány csőcselék. Azt hitték ugyanis, hogy ő gázolta el a kislányt. A balesetet szenvedett motorost és utasát csak később vették észre. Ők az árokba zuhantak, motorkerékpárjuk pedig egy viskó padlására repült átszakítva a cserepes tetőt. A megkéselt motorost és utasát rendőrségi járőrautóban kellett kimenekíteni a vadak tömegéből.

A portál arról is beszámolt, hogy a székelyföldi faluban kiéleződött a feszültség a helyi magyar és cigány közösség között. Pénteken hajnalban ismeretlenek petárdát dobtak az egyik viskó udvarára. A faluban csendőrjárőr próbálja elejét venni annak, hogy újabb konfliktus alakuljon ki a két közösség között.

MTI nyomán - alfahir.hu

http://alfahir.hu/a_fougyesz_mentegeti_a_lincselo_ciganyokat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így köpik szembe a munkaalapú társadalmat
  2014-08-18 17:36:08, hétfő
 
  Így köpik szembe a munkaalapú társadalmat


Zsebenczi Klopédia

Az új földtörvény, pontosabban az új földalapú támogatásról szóló kormányrendelet igen jó példája annak, hogy egy nem szakmai alapon nyugvó döntés hatása sokkal szélesebb körben mutatkozik meg, mint amiről maga jogszabály szólna, illetve amit a módosítással el akartak volna érni.

A rendelkezés nagyjából úgy szól, hogy jövőre - ez május végi pályázati határidőt jelent - csak adott művelt terület alatt lehet támogatást igénybe venni. Mert e méret felett már nagybirtokokról beszélünk, amelyeket a kormány támogatni nem kíván. Tekintsük most azt másodlagosnak, hogy ez kinek jön jól és kinek rosszul, a cél az, hogy a támogatásokat mások, lehetőség szerint a korábbi nyertesi csoportnál szélesebb kör kapja. Ezt mellesleg nyugodtan tarthatjuk jó elképzelésnek is.

De az eredmény az, hogy a módosítással több olyan társaság is elesik a támogatástól, amelyek nem a maguk földjét művelik, hanem hosszú távú bérletbe vett földeket. Ezek a területek jellemzően kicsik, vagyis azokat önállóan nem lehetne gazdaságosan művelni, emellett számos esetben a föld minősége sem túl jó, illetve ártéren, belvizes területen van - utóbbiakat azért nagyon kockázatos művelni, mert nem lehet biztosítást kötni rá.

Azt innen Budapestről még simán mondhatjuk, hogy akkor ott majd nem termelnek semmit, nem nagy ügy, majd nő ott a mocsári zsurló és szaporodik a túzok vagy a hód, vagy ami éppen ott érzi jól magát. A történet azonban nem ennyire egyszerű, a kérdés nem környezetvédelmi ügy.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége nemrég telekiabálta a sajtót azzal, hogy Borsodban olyan cégek esnek el a támogatástól, amelyek gyakorlatilag egyedüli foglalkoztatóként vannak jelen a térségben. Olyan cégekről van szó, amelyek húsz éve működnek s ez idő alatt egyetlen évben sem mutattak ki veszteséget. Olyan cégekről, amelyek átlagosan kevesebb, mint egy hektáros földeket vettek bérbe, hogy azokon érdemes legyen dolgozni. Olyan cégekről, amelyek képesek száz embernek munkát adni olyan környéken, ahol erre legfeljebb még egy-két cég képes rajtuk kívül.

Az új szabályok szerint ezek a cégek nem kapnak majd támogatást, mert túl nagy a birtokuk. Támogatás híján kénytelenek lesznek a legrosszabb minőségű földeken felhagyni a műveléssel, mert így már a bolondnak sem éri meg ott dolgozni. Kénytelenek lesznek munkavállalóik jelentős részét elbocsátani. Egy olyan járásban, ahol az emberek kétharmadának nincs munkája, ahol a közmunkások nélkül a munkanélküliség 60 százalékos lenne. Egy olyan megyében, ahol van település, amelyikben egyetlen embernek sincs állása. Ha ezek a társaságok leépítenek a száz munkavállalóból harmincat, annak a harmincnak már soha nem lesz normális munkája. Mehet majd árkot ásni közmunkásként. Ami a KSH statisztikája szerint nagyon szép, mert beleszámolják a foglalkoztatotti létszámba, valójában azonban ezeknek az embereknek a siralomház lesz. Nemcsak a pénz miatt. Aki 30 éven át dolgozott, az a maradék 15 évben is dolgozni akar, számára minden más megalázó.

Ezek az országrészek, ezek az emberek még soha nem voltak ennyire magunkra hagyva, mint most. Mert mi történik? Lobogtatja a kormány a négymillió feletti foglalkoztatotti létszámot, amelyből több mint százezer közmunkás, vagyis valójában helye sincs a foglalkoztatotti körben. Lobogtatja ezt a statisztikát, mondván az ország fejlődik és jobban teljesít. Valójában pedig az árokásók és a három műszakban a gyártósor mellett álló betanított munkások duzzasztják a létszámot. Valójában a bővülő létszám nem az évek óta áhított tehetséges szakmunkások piacra lépéséből tevődik össze, hanem a hozzáadott érteket előállítani képtelen összeszerelő melósokból és a kvázi munkavállaló, gyomirtó közmunkásokból. Büszkén mutogatják a növekedési hitelporgram nyerteseit, miközben a cégek több mint fele fényévekre van attól, hogy bármilyen hitelt fel tudjon venni.

Aki sorban áll a Blahát gulyásért, akinek 30 év munkaviszony után megalázó a közmunka, aki órákat utazik egy rosszul fizető melóért, annak ma egyetlen jelentősége van, az rontja ezt a képet. A kormány ki akarja iktatni őket minden kimutatásból. A Blahán már nem lehet ételt osztani, a többiről meg nem számol be a közmédia. Mert valahol nyílt egy csirkebontó üzem, és az sokkal fontosabb, mint hogy ma Magyarországon emberek éhesen fekszenek le aludni. Mert ez annyira rosszul néz ki. Inkább mutogatják Kecskemétet, Győrt, Esztergomot, mert az autógyártásé a jövő.

A haldoklót meg szokták kímélni a rossz hírektől, mert próbálják az utolsó napokat szebbé vagy legalább nyugodtabbá tenni a hozzátartozók. Én nem hiszem, hogy mi már haldokolnánk.

http://mentalisdeficit.blog.hu/2014/08/17/igy_kopik_szembe_a_munkaalapu_tarsadalm at
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Diplomáciánk a légüres térben
  2014-08-18 17:09:51, hétfő
 
  Diplomáciánk a légüres térben

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2014. aug. 17., 13:00



A jövendő külügyminiszter antréja mindennek nevezhető, csak épp sikeresnek nem. Szijjártó Péter eljátszotta az esélyt, hogy komolyan vehető, esetleg még hiteles is lehessen.

A tusnádfürdői eset alaposan beszűkítette Orbán Viktor politikai mozgásterét. Személyének megítélése ma némely harmadik világbeli diktátoréval egyenlő, ami ugyan túlzás, de jól mutatja a nyugati világ türelmének végét. Orbán - bármit is tett eddig - mindig számíthatott egynémely, unión belüli támogatóra.

Például a lengyelekre; az ottani jobbközép-liberális kormányzat okkal igyekezett fenntartani a Fidesszel a barátságos kapcsolatok látszatát, hogy ne szolgáltassa ki a magyar-lengyel viszonyt teljes egészében az Orbánhoz hasonlatos Jarosław Kaczyńskinek. Ám miután a magyar Oroszország-politika olyanná lett, amilyenné, ez felháborította a Kaczyński mögött álló, radikálisan jobboldali, nacionalista PiS-t is, így Donald Tusk államfőnek sincs ma már oka, hogy budapesti kollégáját védje. Sőt egyes jelek arra utalnak, a háttérben ő is Orbán rovására politizál.

Visszájára fordult az eddig nagyon barátinak bizonyult litván kapcsolat is, ugyancsak a ,,keleti szél" politika miatt. Orbánnak az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat bíráló kijelentését a litván külügyminiszter, Linas Antanas Linkevičius sem tolerálta. Ezzel gyakorlatilag komplett Orbán-ellenes egységfronttá kovácsolódtak azok az északi, illetve balti államok, amelyekre Magyarország eddig mindig okkal számíthatott, ha a környező szomszédokkal ,,nemzetpolitikai" ügyek miatt meggyűlt a baja.

Azok a szankciós tervek, amelyek nemzetközi szinten megfogalmazódtak - idetartozik Charles Gati elemzése, mely a konzervatív American Interestben látott napvilágot, illetve a Human Rights First minapi ajánlásai - jól mutatják az elmozdulást. A szemlélet ma már sokkal radikálisabb változásokat sürget Magyarországon, illetve a nyugati világban Orbánnal szemben, mint korábban, mondjuk a nagy port kavart s az Európai Parlament által elfogadott Rui Tavares-jelentés után. Ezek az elemzések ugyanis már egy más nemzetközi realitást vesznek alapul. Azt, amelyben a Nyugat és Oroszország nem baráti partner többé, s kapcsolataikat a hidegháborús bizalmatlanság határozza meg. Az egyre szaporább kommunistázások dacára és az olyan obszcén ötletek mellett, hogy az Auschwitzot járt Kertész Imrét azzal a Szent István-renddel tüntessék ki, amely ott díszelgett Göring marsall, Ribbentrop náci külügyminiszter, Ciano fasiszta külügyminiszter, s a magyar antiszemita törvények atyja, Teleki Pál mellén (mindez a Nyirő-ügy pontos tükörképe: a lényeg, a szándék ugyanaz, csak épp minden fordítva van benne), ma Orbán ott tart, ahol rémálmaiban sem gondolhatta volna. Egy platformra került a szélsőballal, mely - jó szokása szerint - ma öntudatosan menetel ismét a lenini úton, hogy az orosz érdekek hasznos idiótájává váljon.

A csapdából, melybe a Fidesz Magyarországot vezette, menekülés nincs, de a helyzet azért kezelhető lenne egy darabig. Ám ahhoz olyan hiteles személyek kellenének, akik a nemzetközi kapcsolatokban ellensúlyozni tudnák az itthoni tényeket. Ám a jövendő külügyminiszter antréja ebbe a közegbe mindennek nevezhető, csak épp sikeresnek nem - Szijjártó Péter eljátszotta az esélyt, hogy komolyan vehető, esetleg még hiteles is lehessen. Azok a minősíthetetlen reflexiók fogják ezután azonosítani mindenütt személyét, amelyeket a svéd EU-ügyi miniszter asszony, Birgitta Ohlssonnak az Orbánnal szembeni kritikáira adott. Egyrészt azért, mert Szijjártó mindenki által könnyen felfoghatóan nem mondott igazat, másrészt azért, mert ezt szokatlan és oktalan trágársággal tette.

Ráadásul Ohlsson cikke az Aftonbladet-ban, egy baloldali lapban jelent meg, svédül, egy világszerte kevesek által beszélt nyelven. Ha Svédország baloldali politikai közegében ez feltűnést is kelthetett, híre e körön túl aligha lett volna. Nem úgy a durva reflektálások után, melyek tónusa gyakorlatilag visszaigazolta igen nagy nemzetközi körben, hogy a mosdatlan diplomataszáj egy olyan valóság része, amiről a svéd miniszter asszony beszélt.

(A szerző a DK külpolitikai kabinetvezetője.)

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/diplomaciank-a-legures-terben-91364
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzeti alkoholizmus
  2014-08-18 16:39:37, hétfő
 
  Nemzeti alkoholizmus

Mélységesen együtt érzünk és sajnáljuk azt a 600 ezer honfitársunkat, akik elhamarkodott döntésük folytán jelenleg a végnapjait élő Nyugat valamelyik liberális demokráciájában senyvednek.



Nehéz és örömtelen foglalatosság lehet idegen földön járulékfizetőket nemzeni, ráadásul még arra sincs törvény adta lehetőségük, hogy egy fárasztó munkával töltött nap után hazamenjenek, és felhörpintsék a saját, házilag pancsolt pálinkájukat. Náluk nem támogatja az állam az adómentes, házi alkoholfőzést. Épp ellenkezőleg! Galád módon ott is, ahol az alkoholizmus nem népbetegség, mégis ellene küzdenek, ezért a szeszes italokat általában magas adókkal sújtják. Számos európai országban tilos az alkoholreklám, egyes skandináv országokban pedig már arra vetemedtek, hogy alkoholt csak méregdrágán és kifejezetten az e célra fenntartott üzletekben lehet vásárolni. Hát élet ez?

Tudjuk, hogy Magyarország jobban teljesít. Ezt bizonyítják azok a nemzetközi felmérések is, amelyek szerint a magyarok Európa legbetegebb emberei, testileg, lelkileg egyaránt. Érthető, hogy Magyarországon, ahol 800 ezer, súlyos alkoholizmusban szenvedő ember él (plusz a családjuk, akik tőlük szenvednek), és ahol fontos szerepe van a hagyományápolásnak, végre van egy állami cég, amelyik szívén viseli a felnövekvő nemzedék közérzetét és figyelmet fordít a tradíciókra is.

Igyanak még többet a magyarok! - gondolta magában a turistákat hazánkba csalogató állami vállalat, és 50 millió forintos, pezsgőivászatra buzdító kampányba kezdett, melynek elsődleges célcsoportja a fiatal korosztály. Ez igen! Mondjanak még egy országot, ahol ennyire törődnek a fiatalok felhőtlen vidámságával, ahol gondtalan mámorra biztatják az ifjúságot!

Tudnak-e említeni még egy országot, ahol az állam ennyire feladatának érzi az emberek idilli életének megteremtését? Ahol gondolnak még az alkoholisták utánpótlására is? Ugye, nem tudnak ilyen példát?

És azt hiszik, hogy a biciklimániás hollandok gondtalan, vidám életet élnek? Például Amszterdamban, ahol az emberek csak mindenféle csatornákat kerülgetve és akrobatamutatványok sorozatával képesek kétkerekű járműveiken közlekedni? Hát szabad nekik vígan kerekezni, jobbra-balra dülöngélni, autók között szlalomozni, KRESZ-tábláktól függetlenül teperni amerre csak látnak? Szabad nekik részegen, a forgalommal szemben karikázni? Ugye, nem? Bezzeg a magyaroknak ez is törvényben biztosított joguk!

Külföldre távozott honfitársaink! Értsétek meg, szükségünk van új járulékfizetőkre, szükségünk van még több alkoholistára, és rátok is jobb, szabadabb élet vár itthon. Mi várunk vissza benneteket. S amíg elszánjátok magatokat a hazaköltözésre, addig - helyettetek is - számoljuk a pezsgőbuborékokat.

Markó Beáta
- See more at: http://www.168ora.hu/itthon/alkoholizmus-pezsgo-kampany-fiatalok-129829.html#stha sh.Nb9LN58e.dpuf
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még durvább pofon Tokajban – Orbán fő ideológusa kipak
  2014-08-18 16:35:14, hétfő
 
  Még durvább pofon Tokajban - Orbán fő ideológusa kipakolt

szerző
- urfi -
publikálva
2014. aug. 18., 08:20

A tusványosi beszéd ihletője, Tellér Gyula feltárta a szörnyű igazságot: a kommunista rendszerben egy kis csoport előre látta a jövőt, és később az ő gyerekeikből lettek a liberálisok. Vajon kik lehetnek e titokzatos társaság tagjai?

Tellér Gyula még mindig nem számít igazán ismert figurának a magyar politikában, pedig valószínűleg az egyetlen társadalomtudós, akinek kutatásai, vagy inkább tanai közvetlen és erőteljes hatással vannak az ország sorsának alakulására. Ez sokak számára akkor vált nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy Orbán korszakos szózata, a tusványfürdői beszéd gondolatmenete nagyban épít Tellér márciusban megjelent tanulmányára, több helyen pedig szó szerinti, jelöletlen idézeteket is átemel belőle. A Népszabadság szerint Orbán a kormánytagoknak mint kötelező olvasmányt írta elő Tellér munkáját.
Balján az azeri diktátor, jobbján Tellér

Az ember Orbán Viktor mögött (Baku, 2012)

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Két évvel ezelőtti portrécikkünkben egész pályáját áttekintettük, és innen az is kiderül, hogy korántsem csak a filozofálgatással volt elfoglalva, amíg az elmúlt négy évben a miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott. Az alaptörvény, a médiatörvény, a közoktatás ideológiai átalakítása és az új munka törvénykönyve is magán viseli a keze nyomát. Befolyásos emberről van szó tehát, aki viszont kerüli a nyilvánosságot. (Interjúkérésünket, akárcsak a Népszabadságét, azzal hárította el, hogy a vele igaztalanul bánó baloldali lapoknak nem nyilatkozik.)

Ezért is vártuk fokozott érdeklődéssel fellépését a Tokaji Írótáborban. (A kormánnyal szívélyes viszonyt ápoló írók találkozójáról a jövő heti lapszámban számolunk be.) Tellér egy szekció vezetőjeként volt feltüntetve (ebben a szekcióban szerepelt volna amúgy Kukorelly Endre is, de a sors és Cs. Levente nem így akarta), azonban szerencsénkre nem a többiek mondandóját koordinálta vagy kommentálta, hanem elkezdett beszélni, és másfél óráig abba sem hagyta. Bár voltak előtte jegyzetek, de szabadon, fejből beszélt, és bármerre csalinkáztak is gondolatai, mindenre kész válaszai, sőt, rendszerszerű elméletei voltak.
Tellér Gyula és Vasy Géza

Tellér Gyula és Vasy Géza

Fotó: A szerző felvételei

Előadásának fő tétele, ha lehet ilyenről beszélni egyáltalán a vég nélkül hömpölygő gondolatfolyamban, hogy a rendszerváltás már 1955-ben elkezdődött. Az abszurd állítás mögött saját bevallása szerint sincsenek források, történeti dokumentumok, de véleménye szerint ezt ki lehet következtetni. Most átadom a szót, részben azért is, hogy láthatóvá váljon Tellér sajátos gondolkodás- és beszédmódja.

,,Az történt ugyanis, hogy '55-re a tervgazdaságot működtető közgazdászok, politológusok elkezdtek rájönni, hogy a Rákosi Mátyás által fölépített sztalinista-szocialista tervgazdaság nem hozza azokat az eredményeket, amelyeket remélt a magyar politika. Ezért elhatározták a párt Központi Bizottságában, főleg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesének, Péter Györgynek a javaslatára, hogy a szocialista tervgazdaságban néhány olyan elemet kell bevezetni, amelyek a tőkés piacgazdaságokra jellemzőek. Hát, így indult a rendszerváltás 1955-ben."

Kis kitérő után így folytatta: ,,A mindenkori pártvezetés megpróbálta valahogy megmenteni a szocializmust. Ez hosszú folyamat volt, ha nem iróniával és távolságtartással nézzük, akkor igazi dráma, ahol a lehetetlennel próbálkozott a párt. (...) Az a társaság pedig, amelyiknek jól informált tagjai úgy látták, hogy a szocializmusnak vége, népes utódokkal rendelkezett. Ezek az utódok is megtudták a papáktól és mamáktól, hogy a szocializmusnak annyi. Elindult egy nagyon érdekes folyamat, amelynek a legtöbb mozzanatát csak kikövetkeztetni lehet utólag, mert olyan memoárt, dokumentumkötetet, amelyben ez részletesen le volna írva, nem találtam. Az első következtetésem, hogy azok a fiatalok, akik bukni látták a papák sztalinista kísérletét, először abba ütköztek bele, hogy a papák rosszul építették a szocializmust. Ezért nekitámadtak a papáknak, és azt mondták, hogy ezt a rossz szocializmust azonnal ki kell javítani. Méghozzá úgy, hogy a társadalommal szembeni szégyenletes kompromisszumokat fel kell rúgni, és vissza kell térni a sztalinista, sőt maoista modellhez. Az 1960-as évek táján szabályszerű maoista összeesküvést szőttek. Volt iskolatársam, bizonyos Kemény Csaba volt szereplője ennek az összeesküvésnek, bizonyos Haraszti György, Demszky Gábor és mások, közülük egy-kettőt be is börtönöztek, hogy kijózanítsák őket. A második lépése a fiaknak az volt, hogy nem a sztalinista-maoista modellhez kell ragaszkodni, hanem új mércét kell választani. Ez a mérce a fiatal Marx volt, a Grundrisse der Kritik der Politischen Ökonomie című műve emberközpontú, humánus gondolkodása, amely a szocializmus megjavításához szükséges tudást tartalmazta. A Grundrisse-mánia után jött az áttérés a liberalizmusra. Ez számomra szintén számos komikus mozzanatot tartalmaz. Ugyanis egyszerre, egy egész társaság, akiknek közismert neveit nem akarom most felsorolni, állt rá hirtelen egy bizonyos eszmére és tanra, és ezek követésére. Mi volt ez az eszme és mi volt ez a tan? Ez utólagos megállapításom szerint a frankfurti iskola filozófiája volt."
Tellér előadása, jobbra Ferdinándy György

Tellér előadása, jobbra Ferdinándy György



Itt röviden ismertette a frankfurti iskola ,,lényegét", amelyet Lukács Györgytől eredeztet. Ezekből azok a bizonyos magyar fiatalok azt a következtetést vonták le Tellér szerint, hogy ,,nem elég a szocialista rendszert megdönteni, hanem az egész civilizációt, az egész kultúrát kell kiiktatni. A morált, a történelemtudatot, az államhoz való viszonyt és így tovább, mindent ki kell iktatni. (...) Ez a felfogás, amit itt elmondtam, ez vált ennek a közgazdász-, pénzügyes, újságírócsoportnak a második generációja számára fő ideológiává. Ők hozták létre a Szabad Demokraták Szövetségét. Ez volt a liberális demokrácia, a nyitott társadalom ideológiája". Ennek az ideológiának az összefoglalására Kis János 1992-es cikkét idézi, amely Tellér szerint napjaink vitáira is rávilágít, mármint ami a liberális és az illiberális demokráciát illeti. Kis János szerint - legalábbis Tellér összefoglalásában - az értéksemleges alkotmány és a liberális jogrend, illetve a piac teremti meg a nyitott társadalom keretét, amiben e kettőn kívül minden más magánügy (tehát az erkölcs, a vallás stb.). A liberális demokráciának gazdasági következményei is vannak Tellér szerint, például az a vélekedés, hogy ,,nem kell nemzeti vagyon". Tellér szerint az egész privatizáció az SZDSZ ideológiája szerint zajlott, még az MDF-kormányt is ők befolyásolták.

Nem idézzük tovább a fékevesztett eszmefuttatást, még az '56-os forradalom mögötti puccskísérletről alkotott összeesküvés-elméletét sem, pedig az szórakoztató. Így is képet alkothatunk róla, mit gondol Tellér Gyula a liberalizmus, sőt, a magyarországi liberális demokrácia eredetéről és természetéről. Ezek után nincs más hátra, mint hogy feltegyük a kérdést, amit egy gyanútlan néző is feltett, de válasznak ugyanazt a homályos leírást kapta, ami az előadásban elhangzott. Hogy tudniillik kikből is állna ez a titkos csoport? Kik ezek a sztálinisták, akik már 1955-ben mindent tudtak? Akiknek a gyerekeik maoisták lettek, aztán marxisták, aztán az egész civilizációt lebontani akaró liberálisok, eszdéeszesek? Nyilván nem a szó szoros értelmében vett szülő-gyerek viszonyról van szó minden liberális vagy SZDSZ-alapító esetében. De akkor mi ez a kötelék, mi ez a csoport? Mivel mégiscsak Magyarország egyszemélyi vezetőjének legfőbb ideológusáról, ha tetszik, az ország gyakorlati értelemben legbefolyásosabb gondolkodójáról van szó, ezért nem vágnánk rá a kézenfekvő választ. Csak idézzük egyik tanulmánya részletét egy 2009-es Nagyvilágból, amelyet a kuruc.info előzékenyen és teljesen érthető módon utánközölt. A válaszadást pedig az olvasóra bízzuk.

Belpol

Még durvább pofon Tokajban - Orbán fő ideológusa kipakolt

A tusványosi beszéd ihletője, Tellér Gyula feltárta a...
Még durvább pofon Tokajban - Orbán fő ideológusa kipakolt
Útkeresők - Új vezetők a Mazsihisz és a BZSH élén

Miután Zoltai Gusztáv lemondott az országos és a...
Útkeresők - Új vezetők a Mazsihisz és a BZSH élén
Létharc - Ellenzéki egyeztetések Budapestért

Komoly ellentétek feszülnek az önkormányzati...
Létharc - Ellenzéki egyeztetések Budapestért

,,Nem hagyható figyelmen kívül a formálódó szembenállásnak a zsidó-nemzsidó összefüggése sem. A Rákosi-rendszer politikai, tudományos, kulturális és gazdasági vezető posztjain, sajtójában feltűnően sok volt a zsidó származású ember (Rákosi Mátyás, Gerő Ernő, Révai József, Farkas Mihály, Péter Gábor, Vas Zoltán, Gyáros László, Betlen Oszkár, Vásárhelyi Miklós, Eörsi Gyula stb.). Ezek az emberek - közülük a vezetők - a kötelező sztálinista tisztogatást a '40-es évek végén, az '50-es évek elején elsősorban a párt nemzsidó része ellen hajtották végre (Rajktól Nagy Imréig). Kádár - feltételezve, hogy a zsidó származású politikusok egy részének a magyar társadalom problémái iránti érzéketlensége vagy a magyar polgársággal és parasztsággal szembeni ellenszenve és kegyetlenkedései (Farkas, Princz, Bauer, Földes, Szinetár stb.) '56-ban erősen közrejátszottak a rendszer elleni indulatok kitörésében -, saját csapatát túlnyomórészt nem zsidókból válogatta össze s az '50-es évek végén, a '60-as évek elején a zsidó származásúak, sőt, a zsidós nevűek közül sokakat 'visszavont' a politika első vonalából. A Kádár-rendszer ellen a '70-es és '80-as években felvonuló, imént említett 'reformer' csoportok tagjai között viszont megint nagy többségben voltak s meghatározóak voltak a zsidó származásúak (erre az egyik érintett, aki egyébként a Rákosi-rendszer rettegett - s később liberálissá vedlett - helyi pártfunkcionáriusa volt, magánbeszélgetésben büszkén fel is hívta a figyelmemet; később ugyanerre hivatkozott Szabó Miklós egy magánbeszélgetésben az 1990. év végi szombathelyi SZDSZ-küldöttértekezleten; a beszélgetésen harmadikként jelen lévő, zsidó származású Gadó György élénken helyeselt). A Társadalmi szerződés című irat, melynek szerzője az imént elemzett csoportokhoz tartozott, kijelenti: Kádárnak mennie kell! Ebben az iratban ezzel szemben sehol sem olvashatjuk, hogy a felső pártvezetésben szinte egyedül maradt zsidó Aczélnak mennie kell, vagy hogy az irat szerzői őt is az eltávolítandó 'múmiák' közé számítanák! Aczélt később - 1989-ben - az ellenoldal: a népi oldal szólította fel pécsi országgyűlési képviselőségéről való lemondásra, sikerrel. Kérdés, hogy ebben a versengésben és konfrontációban mennyi volt a spontán és mennyi a tudatosan szervezett elem. Volt-e, létezett-e valahol - akár az országhatárokon belül, akár rajtuk kívül - az ős-SZDSZ oldaláról az egész folyamatot áttekintő, elemző, szervező és irányító agytröszt. Csurka István annak idején párizsi, New York-i és tel-avivi sugallatokról beszélt. Forrásait és bizonyítékait azonban sohasem tárta fel. Így hát az a nem mellékes kérdés is megválaszolatlan marad, vajon az ős-SZDSZ-nek Kádár és az őt körülvevő 'múmiák' elleni, bizonnyal Aczél által is támogatott fellépése értelmezhető-e és értelmezendő-e az '57-58-as Aczél-Kádár, zsidó-nemzsidó politikai kiszorítósdi visszavágójának."

http://magyarnarancs.hu/belpol/orban-fo-ideologusa-kipakolt-tokajban-91366
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Németország és Finnország nem nyújt katonai segítséget Kijev
  2014-08-18 16:22:00, hétfő
 
  Németország és Finnország nem nyújt katonai segítséget Kijevnek
2014.08.18 16:12


A német külügyminisztérium szóvívője, Martin Schaefer megerősítette a tényt, hogy németország nem nyújt katonai segítséget Kijevnek. A közleményt a kijevi kormány hivatalos kérésére válaszul adták ki, amiben Pavel Klimkina, Ukrajna jelenlegi külügyminisztere az EU és a NATO országokat katonai segélynyújtásra kéri.

"A német kormányzatnak nem áll szándékában fegyvert vagy lőszert szállítani Ukrajnába." - mondta Schaefer.

Hídfő.net | Alexander StubbAlexander Stubb

A finn kormányfő, Alexander Stubb a mai nap folyamán jelentette be, hogy Pavel Klimkina kérését sajnos nem tudják teljesíteni, mert katonai segítséget csak a NATO nyújthat, és csak tagállamoknak, az EU államoknak nincsen ilyen opció a szerződéseikben. Ezek alapján a katonai segítségnyújtás Kijevnek gyakorlatilag lehetetlen a finn kormányfő szerint.

Korábban Kanada és az USA viszont már szállított hadianyagot Ukrajnába, összesen több mint 5 millió dollár értékben. Kanada részéről 32 tonna hadifelszerelés érkezett, amíg az USA 300.000 adag katonai ételadagot küldött, aminek a nagy része az ukrán feketepiacon és az internetes aukciókon landolt.


http://www.hidfo.net/2014/08/18/nemetorszag-es-finnorszag-nem-nyujt-katonai-segit seget-kijevnek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 457 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 628
  • e Hét: 2550
  • e Hónap: 6295
  • e Év: 159791
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.