Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Chemtrail: tényleg veszélyben vagyunk?
  2014-08-19 22:54:33, kedd
 
 



Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap a médiában is a chemtrail nevet viselő mozgalom. Az év első felében került megrendezésre Budapesten egy chemtrail ellenes tüntetés. De mit is jelent az, hogy chemtrail?

A chemtrail egy összeesküvés elmélet, amely szerint a háttérhatalmak és kormányok a repülőgépek kondenzcsíkjaiba csempészett kémiai anyagokkal titokban és tudatosan mérgezik az emberiséget és a környezetet. A chemtrail szó egy angol mozaikszó, a ,,chem" a chemical (kémiai) szóból eredeztethető, a ,,trail" pedig magyarul csíkot jelent.


Vegyi mérgezés
Az elmélet szerint azok az igazán veszélyes kondenzcsíkok, amelyek sokáig láthatóak maradnak az levegőben. Akkor a legnagyobb a chemtrail szennyezés, ha az égbolton a kondenzcsíkok mindenfelé jelentkeznek, gyakran egymást átfedve mutatkoznak.

A chemtrail hívők úgy vélik, mind a katonai, mind az utasszállító repülőgépekből permeteznek vegyi anyagokat, különböző fémek mérgező keverékét, hogy manipulálják a klímánkat. Mindezt azzal magyarázzák, hogy az utóbbi időben a kondenzcsíkok a korábbiakhoz képest megváltoztak: hirtelen eltűnnek, vagy épp ellenkezőleg, szétterülnek és csak nagyon lassan tűnnek el.

Mit tehetünk?
A chemtrail nevű mozgalomnak számos hívője van, de legtöbben megkérdőjelezik az elmélet hitelességét. Akármi is az igazság a chemtraillel kapcsolatban, egy dolgot biztosan elmondhatunk. Ha már globálisan egyre ,,mérgezőbbé" is válik a levegő és egyre szennyezettebb környezetünk, azért apró dolgokkal sokat tehetünk környezetünk épségének megóvása érdekében. Még ha elcsépeltnek is tűnik a sok jó tanács, érdemes komolyan elgondolkoznunk az életmódunk változtatásán és ránevelni magunkat a környezettudatos életmódra.

Gyűjtsük szelektíven a szemetet, igyekezzünk figyelni az újrahasznosításra, vegyük igénybe a tömegközlekedés nyújtotta szolgáltatásokat, illetve ha tehetjük, kerékpározzunk. Végül próbáljuk meg ezt az életmódot gyermekeinknek is átadni. Ugyan kicsinek tűnik, de mi egyenként így járulhatunk hozzá egy egészségesebb, tisztább jövőhöz Földünkön.
Forrás:emmagazin

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ízületi fájdalmak ellen
  2014-08-19 22:43:22, kedd
 
  Reggelente sajgó tagokkal ébred? Úgy érzi, nyikorog a térde és a cipőfűző bekötéséhez is tablettát kell bevennie? Ha a kérdésekre a válasz igen, akkor ez a cikk hasznos segítség lehet. Néhány apró, de mégis sokat számító változtatás életmódban, étrendben és megkímélhetjük ízületeinket a kopástól és enyhíthetünk a fájdalmakon.

Zöld tea
A zöld teában található katechinek nevezett polifenolok csökkentik a porcok károsodását. Reggelente kortyolgassunk el egy csésze zöld teát a porcok egészségéért.

Hajoljunk kevesebbszer
Mozgásszervi probléma esetén derékmagasságig ürítsük ki a polcainkat és szekrényeinket, meglepő, milyen sokszor hajolunk le bizonyos tárgyakért egy nap. Alulra olyasmiket tegyünk akár a konyhában, akár a szobában, amit csak ritkán használunk, így megkímélhetjük magunkat és derekunkat a felesleges hajolgatástól. Ülés közben a lábunkat tartsuk a talajon, mivel a keresztbe vetett láb elzárhatja a vérkeringést és a gerinc is görbülhet.

Csípős ételekkel a gyulladás ellen
Amikor az ízületi gyulladás fellángol, fogyasszunk csípős ételeket. Bors, gyömbér, kurkuma és hasonló fűszerekben található összetevők enyhítik a duzzanatokat és gátolhatják az agyban termelődő egyik fájdalmat közvetítő vegyület hatását. Mindig tartsunk otthon egy üveg csiliszószt.

Étrendkiegészítők
A helyes étrend az egészség egyik alappillére. A gyömbér gyulladásgátló hatású és fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a térdfájdalmakat, javítja a térd hajlékonyságát. Ízületeink egészségének érdekében naponta kétszer ajánlott gyömbérkivonat fogyasztása.

Hasonlóan hasznos a halolaj fogyasztása, még kapszulás formában is. A csukamájolaj de egyéb halolaj készítmények szedése mellett is kisebb a porckárosodást okozó enzimek mennyisége.

Glükozamin készítmény szedése is megfelelő segítség lehet, mivel van némi fájdalomcsillapító hatásuk és a porc károsodását is lassíthatják. Hatása nem azonnali, hosszútávon azonban mind a fájdalmat, mind a gyulladást csökkenti, és a segíti a károsodott porcok helyreállítását.

Hasznos tippek
Ha valamit emelni kell, ne a hátunkat hajlítsuk hozzá, hanem guggoljunk le hozzá. A cipelt súlyt szorítsuk magunkhoz, így kisebb az esélye, hogy a hát megerőltetődik.

Reggeli tornaként 20 perces hasprés gyakorlattal pihentethetjük hátunkat és erősítjük hasizmainkat. A gyakorlat a következő: hajlítsuk be a térdet vagy tegyük fel a lábunkat egy alacsony sámlira, miközben felüléseket végzünk.

Álljunk négykézlábra egy puha felületen és púposítsuk fel hátunkat, ahogy az ijedt macskák teszik. Maradjunk ebben a pózban 5 másodpercig és lazítsuk el, majd engedjük le a hasunkat szintén 5 másodpercre. Hajtsuk végre a gyakorlatot két tízes sorozatban.
Forrás:emmagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Körömvirág Calendula jó hatásai
  2014-08-19 22:38:28, kedd
 
 



Körömvirág, a népi csodaszer:
A körömvirág a kamilla mellett az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, világszerte nagy népszerűségnek örvend. Gyógyászatban a szárított virágait használják fel, amely tárolja az értékes hatóanyagokat. Észak-Afrikában és a Földközi tenger partvidékén őshonos növény, gyógynövényként és kerti dísznövényként egyaránt hasznosítják. Kiemelkedő helyet foglal el a gyógynövények közt.

Mire jó a körömvirág?
A körömvirág azon gyógynövények közé tartozik, amelynek szerepe van a rákos daganatok kezelésében is. Javítja a keringést, tisztítja a szervezetet, belsőleg gyomor és bélproblémák kezelésére használják, de menstruációs görcsök és májproblémák esetén is hatásos segítség.

Tea formában fogyasztva vértisztító hatású. Napi 3-4 csésze körömvirágteát kortyolgatva rövid idő alatt elmúlhat a panaszok. A virágból, levélből és szárból forrázással készíthetjük a teát, amelyet édesítés nélkül fogyasszunk. Vírusos megbetegedések és erős hasmenéskor is hamar megmutatkozik jótékony hatása.

Külsőleg bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő

A körömvirág sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatással rendelkezik, valamint erősíti az immunrendszert. Égési sebek, forrázott sebek, hegesedés vagy ekcéma esetén külsőleg kenőcsként alkalmazható, segít továbbá a napégés kezelésében és a pattanások ellen is. Bőrrák esetén szintén előszeretettel alkalmazzák, teáját egyéb daganatos megbetegedések esetén is tanácsos fogyasztani.

Műtéti hegek gyógyulását is elősegíthetjük körömvirág kenőccsel és még a visszeres lábak is enyhülnek a kezelés során, bőröregedést gátló hatása feszessé teszi a bőrt.

Egyéb felhasználása
Fogínygyulladásra is használhatjuk ecsetelőkben, szájöblögetőkben.

Huzamosabb ideig tartó körömvirágos kezelés hatására a vérömlenyek is eltűnnek, halványulnak az öregkori májfoltok és a pigmentfoltok. Fekélyek, rákjellegű elváltozások, gennyező sebek esetén a körömvirágot zsurlófű főzetével is keverhetjük egy-egy arányban, fél liter vízhez egy púpozott kanál teakeveréket adunk.

A körömvirág széleskörűen felhasználható gyógynövényünk, ezért nem hiányozhat a házi patikából.
Forrás:emmagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Okosan válasszunk gyümölcsöket
  2014-08-19 22:30:45, kedd
 
 



Szinte mindannyian szeretjük a gyümölcsöt, de néha leragadunk a gyors és kényelmes gyümölcs snack mellett. Jóízűek, valódi természetes gyümölcsökből, és többnyire hozzáadott cukor nélküli rostforrások.

Ezzel szemben, a friss gyümölcs az éhségérzetet tartja sakkban, kevesebb kalória-bevitel mellett, mivel a gyümölcsökben magasabb víztartalom. Ha friss gyümölcsöt szeretnénk enni, annak minden előnyével együtt, akkor értelemszerűen ne helyettesítsük szárított gyümölccsel. A gyümölcsök kiváló kiegészítői az egészséges táplálkozásnak. Nagyszerű vitaminforrások, magasabb a víztartalmuk, és kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a szárított vagy kompót változatuk. De mivel magas a cukortartalmuk, mértékkel fogyasszuk őket, különösen, ha épp fogyni szeretnénk.

Friss gyümölcs helyett?
A gyümölcskonzervektől, ha lehet, tartsuk magunkat távol. Amíg a friss őszibarack mindössze 40 kalóriát tartalmaz, addig őszibarack konzerv 150 kalóriát. A cukrozott gyümölcsökben is sok a kalória, így tehát kerülendő, együk inkább önmagában. Egy adag édesített fagyasztott földieper felengedés után majdnem 250 kalóriát tartalmaz, ezzel szemben a frissen szedett eper csupán 40 kalóriát.

Az aszalt gyümölcsök a maguk energikus és egészséges besorolásukkal még nem jelentik azt, hogy nyugodtan megengedhetjük őket diéta idején, hiszen elég magas a kalória tartalmuk. A banán kiváló káliumforrás. Egy közepes banán körülbelül 100 kalóriát tartalmaz. Amikor fogyni szeretnék, abban az esetben az alacsony kalóriát tartalmazó gyümölcsök fogyasztása ajánlott. Különösen kiváló választás a fekete áfonya, akárcsak citrusfélék, mint a narancs vagy mandarin. Főszabály, minél édesebb a gyümölcs, valószínűleg, annál több kalóriát tartalmaz!
Forrás: emmagazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ha nem jön az álom
  2014-08-19 22:23:03, kedd
 
  Legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet arra, ha időnként rosszul alszanak, csak amikor ez az állapot már állandósult. Pedig a lakosság egyharmada érintett az alvászavar valamely típusával élete során. Nyáron a hőségben gyakran romlik az alvás minősége is, ha ráadásul az álmatlanság miatt szorongunk, ördögi körbe kerülünk és nehezebben alszunk el.

Álmatlanság oka
Az álmatlanság oka sokszor a szorongás és depresszió, illetve a modern kor egyik legnagyobb rizikója, a stressz. Elhízás esetén is gyakori tünet, hiszen a túlsúly nagyobb terhelést ró a szervezetre. Nehezíti a légzést, emeli a horkolás valószínűségét. Ebben az esetben a plusz kilóktól való megszabadulással az álmatlanságnak is búcsút inthetünk.

A láb kényszeres mozgatása is zavarja az elalvást. Az akaratlan lábmozgás ágyban fekve gyakoribbá válik, ennek okát néhány természetgyógyász a vashiányban sejti. Vasban gazdag étrendet javasolnak a probléma megszüntetésére.

Tanácsok álmatlanság ellen
Az elalvást megelőző órákban felejtsük el napi gondokat és ne gondoljunk se a holnapi teendőkre, se az aznapi eseményekre. Próbáljuk meg ellazítani az összes izmunkat és kellemes dolgokra gondolni. Lefekvés előtt ne fogyasszunk koffeintartalmú italt és ne dohányozzunk. Elalvás előtt 3 órával ne együnk nehéz, zsíros ételeket. Ugyanakkor az sem jó, ha éhesen fekszünk le, hiszen az éhség mardossa a gyomrot. Kerüljük a napközbeni szunyókálást és keljünk fel reggel időben. Igyekezzünk rendszert vinni életünkbe az elalvás és ébredés időpontját illetően.

Ne végezzünk tornagyakorlatot lefekvés előtt és álmatlanság idején annak sincs értelme, ha percenként tekintünk az órára. Ilyenkor keljünk fel és végezzünk valami hasznosat, de pihentetőt és 20 perc után próbáljunk meg ismét lefeküdni aludni.

Mennyi alvásra van szükségünk?
Bizonyára mindenki hallotta már, hogy felnőtt embernek napi 8 óra alvásra van szüksége. Ebben azonban egyénenként nagy eltérések mutatkoznak, sőt, újabban már azt is kimutatták, hogy egy bizonyos gén határozza meg, kinek mennyi alvásra van szüksége. Az alvásigény más és más az egyes életciklusokban. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb az alvásigényünk és maga az elalvás is egyre nehézkesebbé válik.

Tippek elalváshoz
Egy pohár cukros tej lefekvés előtt segítheti az elalvást, mivel a tej hatására az agysejtek a vérből (a fehérjék lebontása során képződő) triptofánt tudnak felszívni. Ennek egy részét nyugtató hatású ingerületátvivő anyaggá, szerotoninná alakítja át. Használhatunk mézet is, nyugtató hatása régóta ismert, de gyógyteák használata, mint például a kamilla tea, hársfatea vagy a macskagyökértea is ideális lehet.
Forrás:emmagazin
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Az epekőről
  2014-08-19 22:21:00, kedd
 
 



Az epekő gyakori betegség, főként a 20 év feletti nőket érinti. Az epekövek az epehólyagban alakulnak ki az epében oldott sók bizonyos körülmények közötti kicsapódásának eredményeképpen. Ezek a mikroszkopikus kicsapódott szemcsék jelentik a magját annak a kőnek, amely újabb kicsapódások során növekszik.

Az epekő kialakulása
Az epében oldott anyagokat kolloidok védik a kicsapódástól. Ha a kolloidállapotban zavar keletkezik gyulladás vagy pangás miatt, akkor létrejön a kicsapódás és epekő keletkezik, mivel az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni. A kövek mérete és számuk változó. Lehet nagy, zöld diónyi méretű, de előfordulhat, hogy több apró kő van az epehólyagban. Panaszokat főként a kisebb kövek okoznak, amelyek változtatják helyüket, könnyebben beszorulnak a kivezető csőbe. Ez erős görccsel, fájdalommal jár.

Epekő tünetei
Előfordul, hogy az epekő egyáltalán nem okoz tüneteket, ezek az ún. néma epekövek. A kövek jelenléte gyakran egyéb vizsgálatok során derül csak ki. Epekő jellemző megnyilvánulása az epekőroham vagy epekólika. Általában zsíros étel fogyasztása után jelentkezik, rendszerint éjjel. Hirtelen éles, görcsös fájdalom lép fel a has jobb felső felében, a jobb bordaív alatt. Ez a fájdalom hátrafelé, a jobb lapocka és váll felé sugárzik. A fájdalom olyan erős lehet, hogy a beteg összegörnyed. Ilyenkor az epehólyagtáj nyomásra érzékeny, hozzáérni is alig lehet. A rohamot hányás kíséri, és felléphet láz.
A tüneteket az okozza, hogy az epekő elmozdul és beszorul a kivezetőcsőbe. Ha az epehólyagvezetéket zárja el az epekő, akkor az epehólyag kitágul. Sárgaság pedig akkor alakul ki, ha a közös epevezetéket zárja el a kő.

Epekő kezelése
Az epekő okozta rohamokhoz gyakran epehólyag gyulladás is társulhat. Megfelelő életmóddal és gyógyászati kezeléssel próbálkozhatunk, ha ez nem segít, akkor sebészeti beavatkozásra van szükség. Sajnos ma még nincs olyan eljárás, amivel a köveket fel lehetne oldani.
Diétával és a zsíros ételek mellőzésével megelőzhetjük az epekő kialakulását. A borsmenta olyan gyógynövény, amely gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, valamint segíti az epe és emésztésben szerepet játszó anyagok kiválasztását. A rozmaring tea is hatásos lehet epebántalmak esetén, serkenti a vérkeringést és segít az emésztésben.
Az epekőhöz hasonló tüneteket más betegségek is okozhatnak, ezért feltétlenül fontos a szakorvosi vizsgálat.
Forrás: emmagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Hátfájás : étrendben az orvosság
  2014-08-19 22:10:22, kedd
 
  Valahányszor betegségek gyógyításáról, illetve egészséges életmódról hallunk, az egyik alappillér kétségkívül a helyes táplálkozás. Már kismértékű változtatás is jelentősen befolyásolhatja egészségi állapotunkat. Rengeteg egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot, a nagy káoszban nem egyszerű kihámozni, mi a lényeg. Étrendünk nem pusztán közérzetünkre, hanem életünk minőségére is hatással van.

A táplálkozástudomány bár még mindig kissé gyerekcipőben jár, de annyi bizonyos, hogy kevés olyan betegség van, amely kialakulásában, így megelőzésében és kezelésében az étrend ne játszana fontos szerepet. A megfelelő étrend segít a szívbetegségek, rák, ízületi bántalmak elleni küzdelemben, de csökkenthetjük vele a stresszt és elűzhetjük fáradékonyságunkat is.

Hátfájásra tengeri halak
Hátfájást okozhat a hátizmok túlzott erőltetése, a porckorongok kopása és sérülése, ízületi gyulladás, csigolyák meszesedése stb. Panaszokat okozhat még a görbe testtartás, nehéz súlyok cipelése, hirtelen megemelése. Enyhébb problémával egy jó masszőr kezei közt hamar meggyógyulunk, de sokat segít, ha olyan ételeket fogyasztunk, amely tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek a csontok és izomzat megfelelő működéséhez szükséges.

A fehérjék erősítik a hátizmok működését, az idegszövetet pedig B vitaminokkal táplálhatjuk. A máj és tengeri halak niacin tartalma elősegíti a szervezet kalciumfelvételét, ami fontos a csontozat és idegrendszer épségének megőrzéséhez. A tengeri halak (szardínia, makréla, lazac) heti kétszeri fogyasztása (kb. 10 dkg) fedezi a szükséges B és D vitamin mennyiséget, továbbá a benne található zsírsavak gyulladásgátló hatásúak.

Hátfájás diéta
Hátfájdalmak esetén érdemes visszafogni a koffeintartalmú italok fogyasztását. A koffein hatására a hajszálerek összehúzódnak, így kevesebb tápanyag jut el a hátizmokhoz. Amennyiben megelőzni, de akkor is, ha kezelni szeretnénk a hátfájást, mozgassuk izmainkat, így biztosítva az izomzat épségét. Az állandósult fájdalmak esetén fontos szakorvoshoz fordulni, mert a hátterében speciális kezelést igénylő betegség is állhat, pl. csontritkulás.

Mit együnk, ha fáj a hát?
A káposzta, papaya, kiviben található C-vitamin mennyiség kiváló az erős csontozat és megfelelő idegrendszer fenntartásához. A felnőtt ember napi C-vitamin adagja legalább 60 mg, ezt nagyjából két adag káposztából, egy mangó, vagy egy kis papaja elfogyasztásával fedezni tudja. A dohányzó embernek ennek a kétszeresére van szüksége, de a legjobb, ha a dohányzást mellőzni tudja. Léteznek speciális hátfájás diéták is, mint pl. a Hay-féle diéta, amely ajánlja a sok gyümölcs és zöldség fogyasztását, a teljes kiőrlésű liszt használatát és a zsíros ételek mellőzését.

Érdemes tehát újragondolni táplálkozási szokásainkat és testünknek megfelelő módon és mennyiségben összeállítani étrendünket.
Forrás:emmagazin
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Dinnye az igazi vitaminbomba
  2014-08-19 22:08:03, kedd
 
 



A nyári hónapok egyik legkedveltebb zöldsége a görögdinnye. Nincs is annál jobb, mint a rekkenő hőségben egy szelet lehűtött dinnyét majszolni, amelyből szervezetünk folyadékhoz és más értékes ásványi anyaghoz, vitaminhoz juthat. Akár izotóniás italként is fogyaszthatjuk, mert pótolja a napi szükséges vitaminbevitelt. A dinnyének nagyon magas a víztartalma, emiatt kiválóan méregteleníti és tisztítja a szervezetet. Különböző fogyókúrák és diéták is kötődnek a dinnyéhez.

A dinnye jótékony hatásai
A görögdinnye 90%-a víz, fogyasztásával salaktalaníthatjuk bélrendszerünket. Pozitívan hat az emésztésre, mivel serkenti a belek ürülését. Ha huzamosabb ideig fogyasztunk dinnyét, a vér savbázis egyensúlyát is helyreállíthatja. A benne található rostok segítik az magát az emésztést, valamint rendkívül hatásosan tisztítja a vesét és jótékonyan hat a májra.

A görögdinnye a nyári hőségben a szervezet kiváló folyadékpótló eszköze. A benne található citrullin nagyobb mennyiségbű fogyasztás esetén a szervezetben esszenciális aminosavvá alakul, ami jót tesz a szívnek és a keringésnek.

Fogyókúra dinnyével

A dinnyében kevés kalória, szénhidrát, zsír és fehérje található, ezért megfelelő alapja diétáknak. Fogyasztásával nem kell koplalni, hiszen laktató és benne van minden ásványi anyag, amire szükség lehet. Görögdinnye kúrát egy napra is érdemes tartani, de három nap az ideális. A dinnyét kiegészíthetjük sovány tejtermékek, zöldségek és teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásával.

Az igazi vitaminbomba
A görögdinnyében található vitaminok erősítik az immunrendszert, sokan a rák hatékony megelőző zöldségének tartják. Gazdag A-, C- és B-vitaminokban, valamint magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.

A dinnye fogyasztása megfázás esetén a folyadékpótláson túl a lázat is csillapítja, enyhíti a légúti panaszokat. Hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gyakori fogyasztása továbbá az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A görögdinnyét azért sorolhatjuk a legegészségesebb zöldségek közé, mert antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert számos betegséggel szemben. Görögdinnye vásárláskor igyekezzünk érett példányt kosarunkba helyezni, erről legkönnyebben úgy győződhetünk meg, ha megkocogtatva kongó hangot ad, tompa hang esetén inkább ne vásároljuk meg.
Forrás:emmagazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fűszerolajak akár otthon is
  2014-08-19 22:04:29, kedd
 
 



Tulajdonképpen mindig alkalmas az idő egy gyógynövényolaj készítésére. A kerti fűszerek - mint a rozmaring, bazsalikom, menta, petrezselyem és édeskömény - egész évben rendelkezésre állnak, és csak arra várnak, hogy leszedjék őket. A gyógynövényolajok és fűszerolajok előállítása egyszerű. A fő munkát különben is a természet végzi - csak némi türelemmel kell lennünk.

Az étolajok és a gyógynövények ideális párt alkotnak: a gyógynövények illóolajokat és zsírban oldódó aromaanyagokat tartalmaznak, és az étolajok képesek ezeket a könnyen illó vegyületeket felvenni és bizonyos mértékig konzerválni. Ráadásul az olajokban található E-vitamin természetes antioxidánsként növeli az eltarthatóságot. Alapolajnak alkalmas a napraforgó-, kukorica-, pórsáfrány-, repce- vagy szójaolaj. Ezek viszonylag semleges ízűek, és minden fűszerrel ízesíthetők. Az olyan összetevők, mint a citromhéj és a szárított gomba jól illenek a szőlőmagolajhoz. Az erősen aromás fűszerek - mint a menta, oregánó, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, chilipaprika, babérlevél és fokhagyma - a legjobban egy hidegen sajtolt olívaolajjal harmonizálnak.

Jó minőségű összetevők:
A kerti fűszerek legyenek frissen szedve. Az olyan fűszerek is, mint az egész bors, szegfűszeg és fahéj ne legyenek már fél éve a konyhában tárolva. A mélyhűtött fűszerek nem jelentenek alternatívát: már túl sokat veszítettek az aromaanyagaikból, és sem gusztusos színt, sem jó ízt nem adnak. Többnyire a szárított fűszerek is kevésbé alkalmasak.

Gyógynövényolajok elkészítése:
A növényeket megmossuk és nagyon gondosan szárazra törölgetjük, mert a visszamaradó nedvesség zavarossá teszi az olajat. Fás szárú növényeknél - mint pl. a kakukkfű, rozmaring és zsálya - segít a préselés, hogy a kinyerhető aromát fokozzuk. A gyógynövények és fűszerek egy tiszta és száraz üvegbe kerülnek, amely jól zárható, és teljesen felöntjük a kiválasztott olajjal.

Két-három hét múlva az olaj ízesítve van. Ekkor leszűrjük, az új üveget ellátjuk címkével (az olaj neve és készítési dátuma), és a fűszerolaj használatra kész. Legjobb, ha három hónapon belül felhasználjuk, és tanácsos a hűtőszekrényben tárolni.
Forrás:emmagazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vad káposzta, avagy a jótékony brokkoli
  2014-08-19 21:58:11, kedd
 
 



A brokkoli a káposzta félék családjába tartozik, a karfiol közeli rokona, napjaink közkedvelt, népszerű zöldségnövénye. A brokkoli fogyasztása bizony, jelentős egészségügyi előnyökhöz vezethet. A brokkoli fontos kalciumforrás lehet azok számára, akik nem fogyasztanak tejtermékeket. Az utóbbi évek fontosabb kutatási eredményei szerint, összefüggés van a kalcium bevitel és a vérnyomás/magas vérnyomás között. A brokkoliban található béta-karotin és C-vitamin fontos antioxidánsok, amelyek csökkentik a rák vagy szívbetegségek kockázatát, egyértelműen növelik életkilátásainkat.

A brokkoli pajzsként védhet a betegségektől

A sulforaphane-ban gazdag brokkoli képes lehet megsemmisíteni a Hleicobacter pylorit, (ami mint tudjuk, elősegíti a gyomorfekély, gyomorrák kialakulását). Nagyon erős savlekötő, nyomelemei megelőzik a vesehomok és a vesekő kialakulását.

De a történet nem ér véget a brokkoli gazdag tápanyag skáláját tekintve. Nyersen is, ám leginkább gőzben főzve, speciális méregtelenítő. Fontos tudni, hogy a kiváló konyhatechnikai eljárásokkal (pl. párolás, gőzben főzés) a vitaminok nagy része megőrizhető.

Brokkolival a D-Vitamin hiány ellen

A brokkoli megoldást nyújt a szervezetben fellépő D-vitamin hiány esetén. Amikor nagy dózisú kiegészítő D-vitaminra van szükség, hogy ellensúlyozzuk annak hiányát, a bőséges K-vitamin és A-vitamin segít megőrizni a D-vitamin-anyagcsere egyensúlyt. A cukorbetegek szervezete kevesebb béta-karotint tud hasznosítani, ezért nem ajánlatos túl nagy adagban szedni.

A túladagolás veszélyétől viszont ez esetben sem kell tartani, a béta-karotinból ugyanis a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van. A brokkoli magas rosttartalma segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, kordában tartja a vércukorszintet.

Brokkoli a fazékban

Ha szétfőtt brokkoli, puha és pépes, az azt jelzi, hogy elvesztette az értékes íz és tápanyagokat. A helyes elkészítési módja az, ha elvágjuk a brokkolit négyfelé, hagyjuk állni néhány percig elkészítés előtt, hogy fokozzuk az egészségfejlesztő előnyeit, majd sótlan vízgőz felett ,,főzzük" 5 percig.

Kiváló, könnyű reggelit készíthetünk, ha kenyérrel együtt főzzük a brokkolit, érdekes technika ám nagyon finom. Forraljunk másnapos kenyeret felvágott, tiszta brokkolival bő sós vízben. Közben süssünk tükörtojást kívánság szerint fűszerezve, majd halmozzuk rá a leszűrt kenyeret és a brokkolit, olvasszunk tetejére némi sajtot, és már fogyaszthatjuk is!
Forrás:emmagazin

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 752 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2186
  • e Hét: 12300
  • e Hónap: 26049
  • e Év: 230750
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.