Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Szüret idején
  2014-08-24 23:11:20, vasárnap
 
  Szüret idején

A szüret ünnep. Az ültetés, kapálás, metszés és oltás hosszú és fáradalmas hónapjai után a szürettel elkezdődik a borkészítés ideje.

Hazánk szőlészeti és borászati hagyományai hosszú évszázadokra nyúlnak vissza. A szőlő és bor szeretete áthatja kultúránkat, irodalmunkat, mezőgazdaságunkat. A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de mai jelentése kiterjedt a többi gyümölcs betakarításának elnevezésére is.





A vidéki élet legnagyobb ünnepei közé tartozik a szüret

Szőlő-ős

A szőlő egyes fajai már 65 millió évvel ezelőtt megjelentek a Földön, azonban az eljegesedések hatására csak néhány nemzetség maradhatott fenn. A legendák szerint a szőlőkultúra őshazája Örményország, ugyanis az özönvíz után az Araráton kötött ki Noé bárkája. Noé itt szőlőt telepített, annak terméséből bort készített. Az i.e. 9. században Menua örmény király lányának a hegyoldalon volt egy teraszos szőlőskertje. Jerevánban egy barlangban találtak több ezer éves szőlőmagvakat. A magyar nép nyelvében már a Honfoglalás előtt megjelentek a szőlőtermeléssel kapcsolatos szavak. Az első írásos emléket 1061-ből találjuk. A középkorban már kialakult szőlőművelés folyt, melyet a hazánkba betelepülő, szőlőműveléshez jól értő népek tovább színesítettek.

Az étkezési szőlő

A szőlőt már őseink sem csupán borkészítésre használták, étkezési szerepe is nagy volt. A 12. században már ismerték a kecskecsöcsű fajtát, de később feljegyezték a gohér szőlőt és a romonyát is. A filoxéravész után új fajták jelentek meg, például a csabagyöngye, a szőlőskertek királynéja és a muskotály. A vastagabb héjú, erősebb csumájú fürtöket a téli napokra tették el. Az ún. ,,álló szőlőhöz" (elálló) a fürtöket, gyakran a venyigével együtt, már a szüret alatt külön gyűjtötték. Egyenként vagy csomóba kötve aggatták fel őket a pincében. Disznóöléskor, családi ünnepeken csemegeként fogyasztották, de beteglátogatásra is gyakran vittek egy-egy fürt szőlőt. Álló szőlőnek a fehér és kövidinkát, a romonyát és a kecskecsöcsűt részesítették előnyben. Manapság az otellót, az izabellát és a delawárit is elteszik.





Piros vagy fehér szőlőt is használhatunk, attól függően, melyik mutat jobban az ételben

Augusztus végétől decemberig szüret

Az első szüretek, természetesen az időjárási viszonyoktól függően, augusztus végén kezdődnek, amikor a korai érésű fajták termése eléri az adott bornak megfelelő cukor-sav arányt. Egyes termőterületeken és fajták esetében sokszor akár decemberig is elhúzódhat a szüret. A szüret megkezdésének idejét sok helyen a hatóságok vagy a földesúr határozta meg. Tilos volt a szüret előtt személyes fogyasztáson kívül szőlőt szedni, mivel ez csökkentette volna az adóként beszedett dézsmabor mennyiségét. A szüret első napja egyes területeken neves dátumokhoz kapcsolódik, Eger környékén szeptember 29. - Szent Mihály napja, Miskolc környékén október 18. - Lukács napja, a Dunántúlon október 15. - Szent Teréz napján. A Tokaj - hegyalján október 28. - Simon Júda, a szőlők védőszentjének napja jelentette a szüret kezdetét. Szüret idején bezártak az iskolák, szünetelt a bíráskodás és a katonák is szabadságot kaptak.





Régi szőlőprés, ma már ilyet nem nagyon használnak...

A szüret régen is és napjainkban is a hajnali órákban kezdődött, hiszen a fürtök a leszedést követően azonnal erjedni kezdenek. A szüret estéjén zene és tánc, a szüreti szezon végén szüreti felvonulás és bál várt a munkában elfáradtakra. A nagyobb pincészetek és gazdaságok ma már elsősorban géppel szüretelnek, mivel a gyorsabb, higiénikusabb betakarítás magasabb minőségű bort eredményez, de a szüreti hagyományokat szerencsére minden tájegységünk őrzi és ápolja.





Egyszerű, de ellenállhatatlan desszert a csokoládéba mártott szőlő

Kóstoljunk meg néhány mustos, szőlős ételt:

Mustos karaj

Hozzávalók:
8 szelet rövidkaraj
2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen)
2 dl must
1 dl olaj
grill fűszerkeverék vagy só, bors, fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió

A megmosott hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk.

Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel

Hozzávalók:
4 kacsacomb
2 dl must (vagy szőlőlé)
1 kávéskanál szárított majoránna
60 dkg apróbb burgonya
10 gerezd fokhagyma
2 kisebb fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 babérlevél
10 szem bors
20 dkg libazsír
1 teáskanál méz
20 dkg szőlő

Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat egészben vagy felezve. Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, kivesszük a tepsit a sütőből, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt felkapcsoljuk 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a combokat visszatesszük a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben megpirítjuk kicsit a mézet, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk. Az újhagymát és a szőlőszemeket rádobjuk a mézes hagymára, összeforgatjuk. A krumplis, szaftos, zsíros tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (zsíroskenyérnek mennyei). A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.





A kacsához nagyon jól illik a szőlő és a bor is

Szőlős rétes

Hozzávalók:
40 dkg szőlő
1 csomag réteslap
6 evőkanál cukor
10 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál darált dió
4 evőkanál zsemlemorzsa

A sütőt melegítsük elő. Két vagy három kész réteslapot terítsünk tiszta konyharuhára. Olvasszuk meg a vajat, és keverjük el a tejföllel. Pöttyözzünk a tejfölös vajból a réteslapokra, szórjunk rá 2 evőkanál zsemlemorzsát. Tegyük rá a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket a réteslapokra, a szélén hagyjunk ki helyet. Szórjuk rá a dió és a cukor felét. Fahéjat is adhatunk hozzá. Tekerjük fel a rétest, kenjünk a tetejére az olvasztott vajas tejfölből, és süssük pirosra. Még forrón is ehetjük vaníliafagyival, vagy hidegen kínálhatjuk önmagában.

Szőlős-mascarponés sütemény

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
30 dkg szőlő
4 evőkanál cukor
4 tojás
10 dkg babapiskóta
1 dl aromás, száraz fehérbor
1 dl tejszín

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 3 evőkanál cukorral kikeverjük. Hozzákeverjük a mascarponét. A szőlőt nagyságtól függően félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt és a bort egy lábosban együtt meglangyosítjuk. A babapiskótákat ebbe az öntetbe mártogatjuk, majd egy tálba lerakjuk. A tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd a mascarponés krémhez öntjük, beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a piskótákra öntjük. 5-6 órát pihentetjük.






Mutatós és finom a szőlővel gazdagított túrótorta

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szőlő, a legfontosabb gyümölcs
  2014-08-24 23:03:12, vasárnap
 
  Szőlő, a legfontosabb gyümölcs

Ha a szőlő beszélni tudna - és elmesélhetné történetét -, valószínűleg az emberiség egész históriája kirajzolódna az indákhoz hasonlóan szerteágazó, hosszúra nyúló elbeszéléséből.

Ha ősz, akkor szüret, szőlő- és borfesztivál, mulatság, étel- és italkóstolók a világon majd' mindenütt, ahol a közel 16 000 fajtával büszkélkedő szőlő megterem.





Az ősz szimbolikus gyümölcse, amely ellenállhatatlanul zamatos


A nagyszemű, ropogós, gyakran mag nélküli, édes csemegeszőlők - legyenek halványzöldek, rozé árnyalatúak vagy mély bordók - frissen fogyasztva a legízletesebbek. A vékonyabb héjjal és magasabb cukortartalommal rendelkező borszőlők sokféle fajtájából pedig remek borok, sherryk, borpárlatok, pálinkák készülnek. Nem is szólva a szőlőből nyert különböző gyümölcslevek, lekvárok, zselék, a süteményeket gazdagító mazsola, sőt a szőlő magjából sajtolt, rendkívül jótékony hatású olaj élvezetéről, illetve a salátákat ízesítő vörös vagy fehér borecet használatáról!
Szőlőtörténet - civilizációtörténet?

A szőlő (tudományos összefoglaló nevén: Vitis) termesztésének és fogyasztásának története szinte egyidős a civilizáció történetével, ezért is nehéz meghatározni, hol kezdték termelni, ki és pontosan mikor dolgozta fel először, vagy készítette belőle az első bort.

Régészeti kutatások szerint, amelyek az egy helyen jelentősebb mennyiségben talált szőlőmag-leleteken alapulnak, minden bizonnyal a mai széles értelemben vett Kelet-Mediterráneum területéről terjedt el a szőlő termesztése. Ugyan Kr. e. 8000 tájáról származó leletek is fennmaradtak Damaszkusz (Szíria), Büblosz (Libanon) és az ősi török város Çatal Hüyük területén, az első igazi szőlőtermelő vidék Grúzia területén húzódott - ahol ma is jelentős szőlő- és borgazdálkodás folyik. Kr. e. 7000-5000 közötti időszakból kerültek elő olyan szőlőmag-leletek, amelyekből tudósok arra következettek, hogy itt termeszthették először a később mindenütt elterjedt, Magyarország területén is őshonosként számon tartott ligeti szőlőt (Vitis silvestris). Ebből fejlődött ki aztán az úgynevezett kerti szőlő (Vitis sativa), majd 2000-3000 évvel később a Vitis vinifera, amely bortermő szőlőként vált ismertté. Ez utóbbi ősi gyümölcs bizonyult nem csupán a leginkább élvezetesnek, de élettani hatásait tekintve is a legkomplexebbnek - édes és kellemesen savas összetevőket egyaránt tartalmazott. Elterjedését az is befolyásolta, hogy míg a ligeti szőlő termesztésével járó kísérletek hosszú távon kevés sikerrel jártak, a bortermő szőlőt, amelynek maradványaira Grúziában nagyobb mennyiségben bukkantak, igen jól tudták szaporítani. A nemesítések következtében, a különböző éghajlati és talajviszonyokhoz alkalmazkodva, valamint a betegségeknek mind inkább ellenálló fajták elterjedésének köszönhetően ma világszerte sokféle szőlővel lehet találkozni a szinte áttetszően fehér színűtől a mélyfeketéig - a fürtök nagyságát, tömörségét, összetett ízeit nem is említve!





Kezdődik a szüret!

Az olaj mellett kétségkívül a bor jelentette az ókori nagy civilizációk meghatározó folyékony élelmezési cikkét - ennek legfőbb oka, hogy a 17. századig a forralás nélküli víz emberi fogyasztásra alkalmatlan volt, ezért a bor (amely jelentősen különbözött a ma ismertek többségétől, és jóval alacsonyabb alkoholtartalommal is rendelkezett), valamint a sör adta a folyadékfogyasztás döntő hányadát.

A híres ókori történetíró, Thuküdidész a Kr. e. 5. század végén azt írta, hogy a Földközi-tenger népeinek kiemelkedését a barbárságból a szőlő- és olívatermelés elsajátítása jelentette - és mind az ókori Görögországban, mind pedig a Római Birodalomban hódoltak is mindkettőnek.
Szőlő és bor a mítoszok és a Biblia világában

A szőlő elterjedésének történetében a fogyasztás és a feldolgozás minden részletének feltárása hosszú évek kutatómunkáját igényelné. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a szőlőből nyert bor nem egyszerűen élvezeti és kereskedelmi cikket jelentett az antik világban, de komoly mitológiai kultúrkincs is fűződött hozzá, amely aztán átalakulva a keresztény világban is máig meghatározó szerepet tölt be.

A görög mitológiában Dionüszosz, a rómaiban Bacchus a bor és mámor istene - kultusza nem csupán azért volt annyira népszerű, mert az istenek világát hozta nagyon közel az emberekhez, de az egyetlen olyan isten volt, aki szó szerint valósággá tudott válni. Hisz a bort bárki elfogyaszthatta, ezáltal magában tudhatta annak istenét, aki elhozta a mámort, vagyis valódi gondűzőként működött.





Bacchust gyakran örökítették meg borfogyasztás közben

Az ókori Athénban napokon át tartottak a Dionüszosz-ünnepségek, amelyek során egymást érték a színházi előadások, pajzán mulatságok - és mindezt féktelen ivászat övezte. A római bacchanáliák pedig olyan botrányosak voltak, hogy Kr. e. 186-ban be is tiltották. Természetesen ez sem valósulhatott meg egyik napról a másikra, és a kultusz titokban továbbélt - végül Julius Ceasar, engedve a széles néprétegek nyomásának, feloldotta a tilalmat. Baccchust a köznép isteneként tartották számon, és alakjának értelmezése a tiltás idején jelentősen megváltozott, vallásos tisztelet övezte. A Kr. e. 1. században pedig boristenből valóságos megváltóvá nemesedett, olyan túlvilági istenné, aki híveit a halál utáni élettel ajándékozza meg, de kapcsolata a színházzal továbbra is megmaradt. Tény, hogy a korai kereszténység római elterjedésére Bacchus és kultusza is hatást gyakorolt.

Egészen más értelmet nyert a zsidó hagyományban, ahol törvények szabályozzák a bor fogyasztását, és a vigasztalással, valamint a közösségi élettel áll összefüggésben. Az ókori Izraelben a boráldozatot szentségtörésnek tartották, ezért is tettek különbséget a tiszta és a szennyezett bor között - az előbbit csak a rabbi szigorú felügyelete mellett készíthették (és készítik ma is a kóser bort), ezzel is kizárva az idegenek részvételét. A szombat hagyományosan a kiddussal (áldással) vette kezdetét, amelyet a család a később együtt elfogyasztott bor felett mondott/énekelt el, de a bor szabályozott fogyasztása minden fontos esemény (esküvő, barmicvó, temetés) során szerepet kapott és kap ma is a zsidó hagyományban. Nagy valószínűséggel a szigorú szabályok mögötti parancsokban az a mélyen gyökerező félelem játszott kulcsszerepet, miszerint szigorúan vallásos zsidók más vallásúakkal nem érintkezhettek. A közös borozás ugyanis meghittséggel tölti el a résztvevőket, közel hozza egymáshoz az embereket, férfiak és nők kapcsolatát is elmélyítheti, amely akár házassággal is végződhet.

A Bibliában Mózes IV. könyvében olvasható, hogy követői az ígéret földjén először egy szőlőfürtöt pillantottak meg - és az Ótestamentum majd' minden könyvében szó esik a szőlőről és a borról. Az Újszövetségben János evangéliumában Jézus szőlőtőhöz hasonlítja magát. A képzőművészeti alkotások sokaságának is témát adó Kánai menyegző csodája éppúgy a borhoz köthető, mint később a keresztény istentiszteletek eucharisztiája, amely a 4. századtól része a liturgiának. A 13. században Aquinói Szt. Tamás pontos útmutatást is adott arról, hogy az eucharisztia - amely persze sokkal inkább eredeztethető a pogánynak tekintett athéni áldozati szertartásokból, mint a zsidó hagyományból -, csakis borral végezhető, mert ez volt Krisztus akarata. Mint írja: ,,mert a szőlőnek bora leginkább megfelel e szentség hatásának, amely a lelki öröm, mert írva vagyon, hogy a bor örömmel tölti el az ember szívét."
Szőlőtermesztés világszerte

A különböző klimatikus viszonyokhoz rendkívül jól alkalmazkodó szőlőfajták természetesen nem csupán az ókori világ nagy folyam menti társadalmaiban (ókori egyiptomi falfestmények már professzionális szőlőfeldolgozásról tanúskodnak), de később a világ szinte minden táján elterjedtek, és igen jó szolgálatot tettek a széles néprétegek számára éppúgy, mint az arisztokrácia tagjainak. A híres francia és toszkán szőlőtermelő vidékek mellé felsorakoztak az északabbra fekvő országok mind nagyobb kiterjedésű termelésre alkalmas földjei, köztük a híres magyar borvidékek is. Bár a magyar szőlőtermelés nagy hagyománnyal rendelkezik, a híres tokaji szőlőfajták nemesítése valószínűleg IV. Béla király uralkodása alatt vette kezdetét, aki a mai Észak-Magyarországon messze túlnyúló területre hozatott olasz telepeseket, akik furmintot telepítettek a környékre, és muskotállyal, hárslevelűvel egyaránt foglalkoztak.

A ma is világhírű tokajiról maga az ínyencként is elhíresült Napkirály, XIV. Lajos mondta a hagyomány szerint, hogy az a borok királya, a királyok bora. Próbálkozott is több ország a hamisításával. Az egri bikavérről vagy a villányi karakteres vörösborokról és számos kiváló magyar fehér és vörös borról is fejezeteket lehetne írni!





A karakteresek sajtok, vékonyra szeletelt érlelt sonka is kitűnő kísérője a bornak

A bortermelés Európán kívül Észak- és Dél-Amerikában éppoly elterjedt, mint Ausztráliában vagy Ázsia számos országában. A legnagyobb kiterjedésű szőlőtermelő vidékek azonban ma is Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Törökországban találhatók.

A szőlő azonban nem csupán borként, de aszalt formájában: mazsolaként is régóta igen kedvelt csemege. A meleg éghajlatú vidékeken termő, mag nélküli szőlőfajtákból aszalással, szárítással nyert sokféle mazsola nedvességtartalmát 15-18 %-ra redukálják, miközben a gyümölcscukortartalma jelentősen koncentrálódik, és elérheti a 33-35 %-ot is. A színben, méretben egyaránt nagy változatosságot mutató mazsolákat számos nyelvben külön névvel is illetik.





A mazsolák is sokfélék lehetnek

Más kifejezést használnak a döntően Törökországból, Iránból származó nagy szemű, mézszínű ,,aranymazsolára", megint mást a kisebb szemű, kékesfekete, Görögországból eredeztethető fajtákra, valamint az egészen apró sötétbarna mazsolára. Mindegyikre jellemző azonban, hogy káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban, foszforban egyaránt gazdagok, és bővelkednek aminosavakban, B-vitaminokban - így a téli hónapok vitaminszegény táplálkozásában is igen jótékony a mértékletes mazsolafogyasztás, de vigyázat, energiatartalma sem kevés!

Egy-egy szelet mazsolás kuglóf, kalács vagy épp túrós batyu, pite évszaktól függetlenül nagyszerű reggelire vagy uzsonnára. A hagyományosan a hideg hónapokban készülő gyümölcskenyerek pedig elképzelhetetlenek akár többféle mazsola nélkül.

A friss csemegeszőlő azonban dióval, rokforttal vagy más kéksajttal és jókora markényi vegyes salátával előétel vagy könnyű ebéd, vacsora is lehet - kevés borecettel és szőlőmagolajjal locsolva maga a tökéletes őszi harapnivaló.





Többféle szőlőből, emmentáli típusú sajtból, dióból is készülhet őszi saláta

Fehér, rozé és feketeszőlőből gyümölcssaláta, -leves, -mártás egyaránt készülhet, de fehérborban párolva sültek mellé és kerülhetnek köretként zamatos szőlőszemek.

Nagyszerű desszert a szőlős rétes, ha készen vásárolt, jó minőségű réteslapot használunk, gyorsan elkészül.

Szőlős rétes

Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag réteslap (6 lapos)
45-50 dkg mag nélküli fehér csemegeszőlő
8 dkg frissen darált dió vagy mogyoró
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A szőlőfürtöket leszemezzük, a nagyobb szőlőszemeket hosszában félbevágjuk. A diót a cukorral elkeverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy tepsibe sütőpapírt helyezünk.
Nedves konyharuhára terítünk egy réteslapot, amelyet vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, majd ezt még kétszer megismételjük. Az így kapott 3 réteg réteslapra szórjuk a diókeverék felét, majd a szőlő felét úgy, hogy a szélein 1-1 cm-t körben szabadon hagyunk. A konyharuha segítségével feltekerjük. Lapos fakanál vagy széles pengéjű kés segítségével átemeljük az előkészített tepsire. A maradék réteslappal és hozzávalóval ugyanígy járunk el.
A réteseket a maradék vajjal vékonyan megkenjük, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. Langyosan tálaljuk.





Omlós tészta, tejszínes túrókrém sok szőlővel

Pohárkrémekben, túrótortákban is gyönyörűek a friss szőlőszemek, de vaníliakrémmel rétegezett piskótával is remek desszertek varázsolhatók belőlük.

A sötét szemű szőlőből készülhet lekvár vagy zselé is, de amíg tart a szezon, érdemes minél többet frissen fogyasztani, hisz B-vitaminok, C-, valamint K-vitamin is található benne, vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, cinket is tartalmaz. Magas víz- és rosttartalma pedig igen jótékonyan hat az emésztésre.

HL

Forrás:Mindmegette.hu






 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szilvásgombóc szilvalekváros öntettel
  2014-08-24 22:47:28, vasárnap
 
  Szilvásgombóc szilvalekváros öntettel

Hozzávalók:

40 darabhoz:
1 kg héjában főtt krumpli
30 dkg liszt
1 tojás
diónyi zsír
kb. 1 csapott kávéskanál só (kissé kiérezzék a só belőle)
kb. 25 dkg zsemlemorzsa kevés Vénusz olajon vagy 4-5 dkg vajon megpirítva
50-60 dkg besztercei szilva (melyet keresztbe átvágok)
10 dkg kristálycukorban elkevert 1 kávéskanál fahéj
Az öntethez:
szilvalekvár
fehéj
citromlé
vaníliás cukor

Elkészítés:

A főtt krumplit lehámozzuk, majd krumplinyomón áttörjük. Kicsit várunk, hogy langyosra hüljön, majd jöhet a liszt, a tojás, a zsír és a só. Jól összegyúrjuk (én pihentetem a liszt miatt 15 percet), majd 40 kis darabot tépkedünk belőle a lisztezett deszkára (semmi nyújtás, darabolás!). Kézzel szétlapítva mindegyikbe fél szilvát helyezünk úgy, hogy előbb a fahéjas kristálycukorral beszórjuk a magház helyét, majd gombócot formálunk belőle.

Egy nagyobb, 4 literes fazékba sós vizet forralunk, és két részletben főzzük, ameddig fel nem jönnek a víz felszínére (óvatosan alákeverünk egyszer-kétszer, nehogy leragadjon a fazék aljára). Forrón a zsemlemorzsába forgatjuk.

A szilvaöntethez házi szilvalekvárt felhígítunk vízzel, ízesítjük fahéjjal, citromlével, vaníliás cukorral, összefőzzük.





Megjegyzés:

Elnézés kérek a gyakorlottabb háziasszonyoktól, azért írtam le részletesebben, hogy a kezdők is bátran hozzáfogjanak.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tepsis hús gombás raguval
  2014-08-24 22:45:41, vasárnap
 
  Tepsis hús gombás raguval

Hozzávalók:

50 dkg pulykamell szeletben
50 dkg gomba
1 szál póréhagyma
mustár
fokhagyma
2 dl tejszín
1 dl fehérbor

bors
olaj

Elkészítés:

A póréhagymát felkarikázott, kevés olajon megdinsztelem, hozzáadom a gombát, megpárolom, sózom, borsozom, felöntöm a tejszínnel, összeforralom.

A szelet húsok egyik oldalát megkenem mustárral, a másikat fokhagymával, és azolajjal kikent tepsi aljára teszem, enyhén sózom. A gombás raguval befedem, meglocsolom a borral is.

Középmeleg sütőben először fólia alatt sütöm, majd kb. 20 perc múlva leveszem a fóliát, és további 20 percig sütöm.

Párolt rizzsel, esetleg burgonyakrokettel tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Emma küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tárkonyos karfiolleves
  2014-08-24 22:43:53, vasárnap
 
  Tárkonyos karfiolleves

Hozzávalók:

30 dkg karfiol (lehet több, kevesebb, ízlés szerint)
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db kicsi zeller
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kicsi babérlevél
2 x 20 cm-es tárkonyág

őrölt fehérbors
ételízesítő
citromlé ízlés szerint
2-3 evőkanál Vénusz olaj
2 evőkanálnyi tejföl
a csípős ízek kedvelőinek őrölt sárga chilipaprika

Elkészítés:

A hozzávalókat megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk, a répát, afehérrépát és a zellert félbehasítjuk és felkarikázzuk, a tárkonyleveleket felaprítjuk. A karfiolt kicsi rózsákra szedjük, alaposan megmossuk.

Az olajat felmelegítjük, rátesszük a hagymakockákat, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, kb. 5 percig pároljuk, megszórjuk ételízesítővel, pici sóval, fehérborssal, a tárkonylevél felével, beletesszük a babérlevelet, a fokhagymát, kicsit összepirítjuk, és 1,5 liter vízzel felöntjük. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, beletesszük a kicsi karfiolrózsákat, citromlével ízesítjük, a főzés befejezés előtt 2-3 perccel a 2 kanálnyi tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a maradék tárkonyt, és összeforraljuk.

A chilipaprikát tálaláskor hozzáadjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót T.vica küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014 augusztus 25-31.
  2014-08-24 22:41:53, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014 augusztus 25-31.


Hétfő:

Előétel: Tárkonyos karfiolleves
Főétel: Tepsis hús gombás raguval
Desszert: Szőlő
Vegetáriánus ajánlat: Szilvásgombóc szilvalekváros öntettel

Kedd - főzzünk ma paprikásan:

Előétel: Pikáns korhelyleves
Főétel: Paprikás csirke galuskával
Desszert: Paprikás-sajtos teasütemény
Vegetáriánus ajánlat: Újburgonya paprikásan

Szerda:

Előétel: Füstös zöldbableves
Főétel: Borjúszelet sóskamártással
Desszert: Gyümölcsjoghurt
Vegetáriánus ajánlat: Dödöle sóskamártással

Csütörtök:

Előétel: Pudingos-tejszínes almaleves
Főétel: Zöldborsófőzelék rántott párizsival
Desszert: Körte
Vegetáriánus ajánlat: Zöldborsófőzelék zabpehellyel sűrítve

Péntek:

Előétel: Sáfrányos burgonyakrémleves
Főétel: Csípős kolbászos pizza
Desszert: Epres mascarpone-jégkrém
Vegetáriánus ajánlat: Édesköményes-zelleres vékony pizza

Szombat:

Reggeli: Ízletes tojáskrém friss kenyérrel, paradicsommal, citromos teával
Előétel: Cibereleves
Főétel: Betyáros rakott krumpli
Desszert: Almás pite
Vacsora: Bundás melegszendvics egy kellemes fröccsel
Vegetáriánus ajánlat: Gombás-tojásos rakott krumpli

Vasárnap:

Reggeli: Körözött zsemlével, paprikával, paradicsommal, gyümölcsteával
Előétel: Újházy tyúkhúsleves
Főétel: Aszalt szilvás húsos káposzta
Desszert: Habos citromtorta sütés nélkül
Vacsora: Mártogatós sült camembert pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Bazsalikomos-parmezános tésztasaláta

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Hasi hízás, puffadás és lelassult anyagcsere ellen
  2014-08-24 22:06:03, vasárnap
 
  Hasi hízás, puffadás és lelassult anyagcsere ellen

Fiatalító aludttej

Iktasd be étrendedbe az aludttejet, és figyeld meg, milyen hatással lesz a szervezetedre!

A kereskedelemben az aludttejet gyakorlatilag kiszorította a joghurt és a kefir, így manapság már csak tejivóban, illetve otthon fogyaszthatod a savanyú tejterméket.






Az aludttej számos pozitív egészségügyi tulajdonsággal bír, többek között jó hatással van az emésztésre. Akkor is érdemes beiktatnod az étrendedbe, ha szeretnél megszabadulni pár plusz kilótól.

Hogy készül az aludttej?

Szemben a joghurttal és a kefirrel, az aludttej beavatkozás, beoltás nélkül készül. Mindössze szobahőmérsékletre van hozzá szükség, illetve némi időre, hogy a tejsavbaktériumok dolgozhassanak. Az aludttejkészítés egyetlen titka, hogy valóban tejből kell készíteni - a boltban kapható, vizezett, agyonhőkezelt, tartósított változat erre nem alkalmas.

Vegyél a piacon, megbízható helyről pasztörizálatlan, forralatlan tejet. Otthon öntsd ki egy tálba, takard le, majd szobahőmérsékleten hagyd állni pár napon át. Amikor már látod, hogy megalvadt, tedd a hűtőbe. Az aludttej tetején megjelenő vastag tejzsírrétegtől ne ijedj meg, ez a tejföl.

Következő állomás: a túró

Ha az aludttejet melegíted, előbb-utóbbi látni fogod a túró kiválását. Miután lehűtöd, majd leszűröd, kész is a túró. A fennmaradó zöldes árnyalatú folyadék pedig nem más, mint a savó.

Mire képes az aludttej?

Anyagcsere-pörgető aludttej

Érdemes napi rendszerességgel fogyasztanod az aludttejet, de beiktathatsz olykor egyhetes aludttejkúrát is, amikor naponta több pohárral is megeszel. Az aludttej segít regenerálni a bélrendszer természetes baktériumflóráját. A benne lévő probiotikus baktériumok egyfelől segítik az emésztési folyamatokat, felgyorsítják a lelassult anyagcserét - ami sokszor a túlsúly oka -, segítenek megszüntetni a puffadást és a hasi hízást.

Fiatalító aludttejkúra

Másfelől a bélrendszer egészsége nem csupán az emésztés szempontjából lényeges, hanem kihat az egész szervezet működésére, az immunrendszer egészsége múlik rajta. Amennyiben a bélflóra egészsége rendben van, nemcsak mechanikus védelmet nyújt a bél nyálkahártyájának, de B- és K-vitamint termel, egyúttal szerepet játszik a kalcium, a vas és a magnézium felszívódásában is. Ha egy héten át minden nap elfogyasztasz tízóraira, uzsonnára egy pohár aludttejet - és hanyagolod a finomított szénhidrátokat, több rostban gazdag friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz -, a közérzeteden és a bőrödön is látni fogod a változást: frissebb leszel, bőröd üdévé, élettelibbé válik.

Szerző: Horváth Eszter

Forrás:http://www.femina.hu


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 190
  • e Hét: 6991
  • e Hónap: 12029
  • e Év: 141736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.