Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Paradicsom télire
  2014-08-26 23:37:57, kedd
 
  Paradicsom télire

Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot, de tartósíthatjuk egészben és aszalva is. Cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.

Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb, főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). Mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.





Frissen minden nap fogyasszuk paradicsomot!

Néhány alapfogalom

Passzírozás: A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt: A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav: ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.





Az üvegeket újra felhasználhatjuk jövőre

Paradicsomlé készítés

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.
Darabos paradicsom

Vegyünk öt kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.
Ízesített paradicsom

A fentiknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.

Egész paradicsom

A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, ami ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.





Aszalva is bátran próbáljuk ki

Magos paradicsom

Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. A paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.





Tésztaszószokhoz kiváló a paradicsompüré

A paradicsom eltevéséne másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.

Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!

Olajban eltett aszalt paradicsom

Hozzávalók:
1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
3 dl extra szűz olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

Paradicsom-pesto

Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré

bors
pici cukor
1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.





Télen milyen öröm lesz majd egy gyors vacsorához a házi paradicsomszószunk!

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
A ketchupról és más paradicsomszószokról
  2014-08-26 23:28:50, kedd
 
  A ketchupról és más paradicsomszószokról

A paradicsomszósz finom. Legyen szó a hasábburgonya elmaradhatatlan kísérőjéről, a mamák által készített pasta öntetéről, vagy egy jó salsáról.





Szósz, mártás, salsa - sokféle készülhet paradicsommal!

A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult túl fényesen, de azért az évszázadok során minden nemzet konyháján megjelent. A befogadó, igen szegény és épp ezért kevéssé válogatós dél-olaszok láttak először fantáziát a paradicsomban. Ennek köszönhetően lett a tésztákhoz készített sugók legfőbb alapanyaga a paradicsom.

Tésztától független, magányos paradicsomszószról szóló bejegyzés már az 1700-as évek végén megjelent, a Nápolyban kiadott Lo scalco alla moderna című szakácskönyvben. A paradicsomszószos tészta receptje azonban csak 1790-ben, Francesco Leonardi római szakács L'Apicio Moderno című szakácskönyvében látott napvilágot.

Az olasz szószoknak több klasszikus válfaja létezik. A Napolitanában a paradicsom mellett szerephez jut a hagyma, fokhagyma és a friss fűszernövények, az Arrabiata mártás csípős jellegét a paradicsommal főzött chili adja, a Puttanescába a paradicsomon kívül olajbogyó és szardella kerül, míg a nevében igen megtévesztő Marinara csupán fokhagymával és bazsalikommal turbósított paradicsom.





Az olasz konyha gyakran használ fűszeres paradicsomszószt

A szószokat elkészíthetjük akár negyed óra alatt is, de főzhetjük őket több órán át. Ahány ház, annyi szószrecept és elkészítési mód.

A paradicsomszósz azonban nem csak olaszosan képzelhető el. Az ősi azték alapanyag, a paradicsom a mexikóiak számára is kedvelt, sőt az amerikai alapokon nyugvó tex-mex konyha is előszeretettel dolgozik vele. A mexikói konyhában jelen lévő salsák (mártások) közül a legismertebb a salsa de tomate (paradicsommártás) és a salsa de tomate verde (zöld paradicsom mártás). Ezeket a szószokat használják mártogatósként is, illetve a burritók, tacók, quesedillák töltelékébe is gyakorta kerül belőlük.

Az aztékok által kreált paradicsomos mártások mintájára a spanyolok is készítettek paradicsomalapú szószokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Lo scalco alla modernában szereplő paradicsomszószok között is megtalálható az ,,alla spagnuola " paradicsommártás.





A mexikói konyha is kedveli a paradicsomszószt

Az európai és mexikói konyha mellett az indiai konyha is kedveli a paradicsomszószt. Nem meglepő módon a paradicsom valamilyen fűszerkeverékkel (masalával) gazdagított formájában jelenik meg az indiai konyhában. A paradicsom savasságához jól passzolnak a curry fűszerei, a paradicsomos, currys szósz nagyon jó alap mind a húsos, mind a zöldséges ételekhez.





Paradicsom chutney, fűszeresen

A klasszikus mártásokon kívül a paradicsom szószként való totális sikerét a ketchup létrejötte biztosította. Az amerikai otthonok 97%-ban jelenlevő, az étkezési kultúrájuk szerves részét képező édes paradicsomöntet története igen messzire nyúlik.

Az indonéz és kínai gyökerekkel rendelkező halból nyert mártástól, a ke-tsiaptól hosszú út vezetett a ma ismert, piros flakonos csodáig. A brit tengerészek által megkedvelt, szardellából, gombából és dióból készített mártás a 18. század közepén érkezett meg Angliába és az Újvilágba. Angliában sokáig az eredetihez hasonlatos mártásokat készítettek, míg az amerikaiak - ki tudja, mi okból - a sós, ecetes mártást fellazították egy kevés paradicsommal.

Az első angol ketchup recept - egy szardellás, fehérboros, édes fűszerekben gazdag mártás - 1727-ben jelent meg Eliza Smith szakácskönyvében. Az első amerikai receptet 1812-ben James Mease jelentette meg. Az ő ketchupjának összetevői között már helyt kapott a paradicsom.

A paradicsomos mártás megjelenésével szinte egy időben kezdték el a mártás cukorral való édesítését is. A hamar népszerűvé vált szószt 1837-ben Nagy-Britanniában is forgalomba hozták, igaz, paradicsom chutney elnevezéssel, hogy a már megszokott és kedvelt gomba ketchuppal ne lehessen összekeverni az újvilági ketchupot.

Ugyanebben az évben kezdődött meg Amerika totális bevétele. A kechupot immár országszerte árulták, Jonas Yerkes jóvoltából. Az ő sikerén felbuzdulva nemsokára megjelent a piacon a mai napig igen népszerű és világszerte ismert Heinz ketchup.





A ketchup a legnépszerűbb szósz a tengerentúlon

A ketchup hírnevén azonban csakhamar csorba esett. A lelkiismeretlen gyártók kőszénkátránnyal próbálták még ragyogóbb pirossá tenni a mártásukat, ami azonban ettől igen egészségtelenné vált. Ennek csak a 20. század elején lefektetett és azóta konzekvensen betartatott élelmiszergyártókra vonatkozó előírások vetettek véget.





Ketchupot, paradicsomszószt házilag is készíthetünk!

Néhány furcsa tény a ketchupról: Reagen elnök javasolta a ketchup zöldséggé minősítését. Ez ugyan nem valósult meg, de sok amerikai tekinti annak. Fejenként évente nagyjából három flakon ketchupot fogyasztunk el, arról a mennyiségről nem beszélve, amellyel fényesre dörgölhetjük a rézedényeket, ugyanis a ketchupban lévő savval tökéletesen tisztíthatóak.

Spagetti húsgombócokkal

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál worchester szósz
3 kávéskanál oregano
2 kávéskanál só
4 nagyobb paradicsom
6 dl paradicsompüré
1/2 l húsleves
4 evőkanál zsemlemorzsa
3 kávéskanál cukor
2 dl olívaolaj
olaj a sütéshez
50 dkg spagetti tészta

Elkészítés: Az egyik vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apróra metélek, hozzáadom a húst, a szószt, az organót és a zsemlemorzsát. Picit sózom, majd alaposan összedolgozom.
Ezután a másik vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, majd egy kevés olívaolajon először a vöröshagymát dinsztelem aranyszínűre, majd egy percre a fokhagymát is az olajra dobom. Ezután felengedem a paradicsompürével és a levessel, cukrozom, leheletnyit sózom, majd hagyom, hogy csendesen rotyogjon. A paradicsomokat leforrázom, lekapom a héját, felkockázom, és a szószhoz adom.
Egy serpenyőbe két ujjnyi olajat hevítek, közben a masszából 200 forintos nagyságú gombócokat gyúrok. Ezeket kisütöm, majd papírtörlőre teszem.
A tésztának odakészítem a sóval meghintett vizet, eközben botmixerrel elsimítom a paradicsomszószt és a gombócokat óvatosan beleeresztem. Tovább rotyogtatom az egészet, takarékon.

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:
1 nagyobb üvegnyi csicseriborsó
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
3-4 teáskanál garam masala
4-5 méretes paradicsom
pici só

Elkészítés: A hagymát apróra vágom és üvegesre dinsztelem a vajon. Erre teszem a garam masala-t és folyamatos kevergetés mellett lepirítom. Az időközben lecsöpögtetett csicseriborsót hozzáöntöm, elkeverem és annyi vízzel engedem fel, ami ellepi. Eközben a paradicsomokat leforrázom, héjukat lehúzom, majd negyedbe vágva a csicseriborsóhoz adom.
Fedő alatt, takarékon hagyom rotyogni, nagyjából egy órát. Időnként átkeverem, ha kell pótlom a vizet. Végezetül krumplinyomóval kicsit krémesítem, de nem török össze minden szemet. Sózom és tálalom.





A paradicsomszósz a pizza lelke!

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Paradicsom, avagy egy gyümölcs zöldségkarrierje
  2014-08-26 23:14:44, kedd
 
  Paradicsom, avagy egy gyümölcs zöldségkarrierje

A saláták elmaradhatatlan sztárja, a gyerekbarát zöldségleves alapanyaga, a nyár megkerülhetetlen zöldsége a paradicsom.




Rengeteg színben, méretben, formában találunk paradicsomot

A paradicsom története valahol az aztékok fémjelezte régmúltba nyúlik vissza. A paradicsom őshazája Nyugat-Dél-Amerika és Közép-Amerika. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy Kolumbusz fedezte fel az aztékok által afrodiziákumnak tekintett és előszeretettel termesztett paradicsomot, hanem 1519-ben a spanyol konkvisztádor, Cortez. A Montezuma kertjeiben meglelt, szerelmi ajzószernek tartott paradicsom magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ahol inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt.

A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így néhány halálesetet követően megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb - fa tálakból étkező - dél-európai lakosság körében azonban igen nagy népszerűségre tett szert a paradicsom.

Az Európába érkező első paradicsomok valószínűleg a mai koktélparadicsom méreteivel bíró sárga példányok voltak. Erre utal a növény termésének olasz neve: pomo d'oro, azaz aranyalma. Az aranyalmákat szépségükért tartották a sevillai kolostorok kertjeiben, de a spanyolországi móroknak köszönhetően a növény egész Európában elterjedt.





A falatnyi koktélparadicsomok isteni édesek éretten

Ahogy az aztékok hittek benne, úgy az európai hiedelemvilágnak is részét képezte, hogy az Újvilágból érkezett növény termése afrodiziákum, ám a növénnyel kapcsolatos félelmek okán egészen a 18. századig csak elvétve ették a paradicsomot. Az első áttörést a paradicsomot már régóta fogyasztó szegény dél-olasz régió érte el. A Margit királynő tiszteletére létrehozott Pizza Margheritán előkelő helyen szerepelt - a nemzeti trikolór egyik darabjaként - a paradicsom.

Angliában John Gerard, a neves angol fizikus és gyógynövénykutató ugyan elismerte, hogy Itáliában és Spanyolországban élnek és virulnak a paradicsomfogyasztók, sőt azt is megemlítette, hogy a paradicsom jó lehet fekélyek kezelésére, mégis arra intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak a paradicsom fogyasztásától. Ennek ellenére a 18. században egyre több háztartásban, egyre több ételben jelenik meg a paradicsom, mint összetevő.

Franciaországban a 18. század végén, ikonikus piros színének köszönhetően a forradalmárok jelképévé vált a paradicsom.





A paradicsom utóérő: napra téve beérnek a félig érett darabok is

Amerikában a nagy áttörést egy ezredes, Robert Gibbon Johnson hozta meg. 1820-ban, megelégelve a paradicsomra szórt hamis átkokat, a salemi városháza előtt összecsődült - s halálára valószínűleg fogadásokat kötő - tömeg előtt, tisztes mennyiségű paradicsomot evett meg. A helyi tűzoltózenekar ugyan gyászindulót játszott az ezredes mutatványa alatt, ám Johnson életben maradt, és a paradicsommal szembeni ellenállás lassacskán oszlani kezdett az amerikai társadalomban.

A paradicsom amerikai karrierjéhez még két dolog járult hozzá. 1897-ben, Joseph Campbell létrehozta a konzerv paradicsomot (amit aztán Andy Warhol tett halhatatlanná pop-art képein), másrészt a kínai eredetű ke-tsiap paradicsommal való turbósításából született - a Thomas Jefferson unokahúga által írt, 1824-ben megjelent szakácskönyvben szereplő - ketchup recept tette igazán elfogadottá a paradicsomot.





A még zöld paradicsomokból remek savanyúság vagy lekvár készíthető!

A paradicsom azóta igazi amerikai álomkarriert futott be. A krumpli után a második helyen áll a fogyasztott zöldségek listáján, állami növénye lett Nem Jersey-nek és Arkansasnak, sőt Ohio hivatalos állami itala a paradicsomlé.

A paradicsom Európában is igen kedveltté vált, sőt egy, az ötvenes években lezajlott veszekedés emlékére Spanyolországban még paradicsomdobálást is rendeznek. Ez a ma már turisztikai látványosságnak számító ,,La Tomatina". A több mint 60 éves múltra visszatekintő fesztivál évente kerül megrendezésre a valenciai Buñolban. A fesztivál lényege a paradicsom, illetve a résztvevők paradicsommal történő megdobálása. Az egy órán át tartó őrült dobálózáshoz több kamionnyi kevéssé jóízű paradicsomot biztosítanak a szervezők.





Ilyen a Tomatina...

Egészséges paradicsom

A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.

A paradicsom nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.





Nagyon egészséges, fogyasszunk minél több paradicsomot nyersen!

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag. Az éretlen paradicsomban jelen van a szolanin toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

Paradicsom a konyhában

A paradicsomnak igen sok fajtája létezik. A leggyakoribb a kerek, piros fajta, de nagyon népszerű az úgynevezett koktélparadicsom, illetve a sárga paradicsomok. Ezen kívül még kedvelt a befőzéshez ideális lucullus paradicsom, illetve az ökörszíve paradicsom, ami ugyan nem hozza az aranyalmától elvárható esztétikus külsőt, ellenben csodálatos paradicsomlevet lehet belőle készíteni.

Vásárláskor érett, de nem túl érett paradicsomokat vegyünk. Olyat keressünk, aminek feszes a bőre, nincsenek rajta hibák, puha foltok, zúzódások. A friss paradicsomot lehetőleg soha ne tároljuk a hűtőben, inkább hűvös, napfénytől védett helyen tartsuk. Ha nem tudjuk a hűtőben való tárolást elkerülni, akkor fogyasztás előtt hagyjuk legalább egy órát szobahőmérsékleten.





Az olasz konyha (is) elképzelhetetlen paradicsom nélkül!

A paradicsom szinte minden téren szerephez jut a konyhában. Készülhet belőle vagy vele sokféle saláta, leves, szósz vagy öntet. A magyar konyha elképzelhetetlen lecsó vagy a paradicsomos lében főtt töltött paprika nélkül.

A paradicsomból készülhet ketchup, ivólé, olaszos fűszerezésű mártás, pizzaalap, vagy aszalhatjuk napon, sütőben. Leggyakrabban azonban a reggelizőasztaloknál jut szerephez, kenyér mellé fogyasztott zöldségként, vagy az olasz, spanyol hagyományokat követve fokhagymával bedörgölt pirítóssal.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.





Meg is tölthetjük a paradicsomot, előételnek, főételnek

S hogy gyümölcs-e a paradicsom? Igen, de mit számít, ha az egyik legjobb zöldség a világon.

Sült caprese

Hozzávalók:
4 nagyobb, nem túl érett paradicsom
1 csomag minimozzarella
8 teáskanál bazsalikomos pesto

Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágom, félreteszem. Egy grapefruitkanállal a közepüket kiszedem. Egy teáskanálnyi pestót szétkenek a paradicsom belsejében, majd megtöltöm mozzarellával, végezetül még egy kevés pestót adok hozzá, és hetyke kalap gyanánt visszaültetem a paradicsom lemetszett tetejét. 180 fokon addig sütöm, amíg a paradicsom meg nem roggyan, és a sajt meg nem olvad benne. Köretként vagy előételként is remek.

Töltött paprika

Hozzávalók:
10-12 db nagyobb tv paprika
70 dkg darált tarja
1 bögre rizs
0,5 l paradicsomlé
4 kávéskanál pirospaprika
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 rúd fahéj

4 teáskanál cukor

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem. A rizst olajon kicsit kifehérítem, sózom, majd kétszeres vízben megpárolom. Egy kevés olajon kis liszttel vékony rántást készítek, amit a tűzről lehúzva 2 kiskanál pirospaprikával gazdagítok, majd paradicsomlével és nagyjából fél liter vízzel felöntöm. Hozzáadom a fahéjat, sózom, cukrozom, majd felforralom. Eközben összekeverem a rizst, a dinsztelt hagymát, a húst és a tojásokat. Sózom, paprikázom és alaposan átdolgozom a masszát.
A paprikákat kicsumázom, a végüket levágom, majd mindet alaposan megtöltöm a masszával. A kész paprikákat a paradicsomszószba fektetem. A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázok és azt is a szószba engedem. Közepes lángon, félig lefedve nagyjából egy órát főzöm.
Friss kenyérrel vagy kiflivel, esetleg főtt krumplival kínálom.





Paradicsom, mozzarella, bazsalikom, a klasszikus mediterrán trió

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz
  2014-08-26 22:59:54, kedd
 
  Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz

Az ősi gyökerekkel bíró salsa és a paradicsomot Európával elfogadtató sugo talán a legékesebb bizonyítéka annak, hogy milyen fontos és meghatározó szerepe van az életünkben a paradicsomszósznak.

Salsa

A salsa a paradicsom őshazájában született. Az inkák találmánya, a - később az aztékok és maják által is kedvelt - salsa alapja a paradicsom. A spanyol konkvisztádorok a gyümölccsel és az abból készített szósszal először Mexikóban találkoztak, 1519 környékén. Az aztékok a paradicsomot chilipaprikával és magvakkal elegyítették, majd ezt a fűszeres mártást kínálták a különféle húsokhoz.





Rengeteg módon felhasználhatjuk, akár nyers, akár főzött paradicsomszószról van szó

A konkvisztádorokkal együtt érkező Bernardino Sahangun atya - akit az első antropológusként tart számon a világ - volt az első, aki az egyik Új Spanyolországról szóló könyvében leírja, hogy hogyan és mihez fogyasztották a paradicsomos mártásokat az aztékok. A salsa elnevezés egy másik ferences rendi szerzetesnek, Alonso de Molinának köszönhető, aki 1571-ben a mexikói, spanyol szótárban nevezte el ezt a kombinációt salsának.

A salsa nagyon jól körülhatárolható gyűjtőfogalommá vált az idők folyamán, hiszen a salsa fogalmába belefér minden, gyakran paradicsommal készülő, az esetek többségében csípős, fűszeres szósz. A paradicsomot legtöbbször lime leve, chilipaprika, fokhagyma, hagyma és koriander fűszerezi.





Nyers paradicsomból fűszeres szósz - ez a salsa

A salsa modernkori diadalmenete a XX. század első negyedében kezdődött, amikor New Orleans környékén ipari méretekben kezdték el gyártani a szószokat. Innentől kezdve megnőtt az érdeklődés a szósz iránt, és sorra nyíltak az egyedi receptúrák alapján készülő salsát előállító üzemek. Az amerikai háziasszonyok számára kiadott receptkönyvekben a 30-as, 40-es években jelentek meg a házilag is könnyedén összeállítható mártások receptjei.

Egyik legfőbb típusa az úgynevezett salsa cruda, azaz nyers szósz, ami nyers paradicsomból készül, némi citromlé, chilipaprika, hagyma és koriander hozzáadásával. Kedvelt még a salsa verde is, ami zöld paradicsomból fő.

A salsák persze nem mind paradicsomos alapúak, közkedvelt - és nálunk is ismert - a guacamole, ahol az érett avokádó ad otthont az ízeknek, illetve a mexikóiak és a tex-mex konyhát kedvelő körében ismert a mole, ami csokoládé alapba ágyazott chilis szósz. Gyümölcsökből is gyakorta készítenek különféle salsákat, elterjedt az édes, fűszeres mangó- illetve az ananász-salsa is.





Sokféle salsa létezik, a paradicsomos egy a sok közül

Sugo

Az Újvilágból érkező paradicsom - ha nem is túl könnyedén, de - utat talált az európai konyhákba is. Az első kísérletek után sokáig mérgezőnek tekintették, aztán Dél-Olaszországban megszületett a sugo, és ennek a szósznak köszönhetően megkezdődött a paradicsom európai rehabilitációja és diadalútja.

Az olaszok által létrehozott szószokból nagyon hamar igazi klasszikusok születtek. Ilyen a Lazio tartományban őshonos sugo all'amatriciana, ami egy borsos, húsos, sajtos, boros paradicsommártás, valamint a nálunk is igen közkedvelt bolognai szósz.





A mediterrán paradicsomszósz rengeteg étel alapja

A sugo története a XVIII. század végére nyúlik vissza. Ebben az időszakban készítettek először főtt tésztát paradicsomos szósszal. Az első fennmaradt receptet egy híres római séfnek, Francesco Leonardinak köszönhetjük, aki ezt hatkötetes munkájában, a L'Apicio Moderno-ban jelentetett meg.

A sugókat leggyakrabban tésztaételekhez kínálják, de sokszor szerepel húsos, zöldséges ételek mellett is. A paradicsomon kívül a fűszerek is elengedhetetlen kellékei a sugónak. Az olasz konyhában jelenlévő fűszerek közül legtöbbször oregano, bazsalikom, feketebors kerül a mártásokba.





A pizza lelke a paradicsomszósz :)

A sugo készítésének legjobb módja a főzés. A szalonnazsíron vagy olívaolajon megdinsztelt zöldségekhez adják hozzá a kockákra szelt paradicsomot, adott esetben borral felöntik és fűszerezik. A kifőtt tésztához kínált sugoknál a mártás a főtt tészta levével érdemes kicsit lazítani, majd a kifőtt, de nem szétfőtt (olaszul al dente, azaz fogkemény) tésztát egyenesen a mártásba tenni. Ebben az esetben a tészta jobban magába fogja szívni a sugo ízét, zamatát, és igazi szimbiózisban kerülnek a tányérra. Ez a szósz az, ami a legtöbb esetben a pizzák alapjaként is szolgál.

Paradicsomszósz





Bármilyen paradicsomból készülhet tökéletes szósz

A paradicsomból készített szószokkal igen sokféle étel készíthető. A paradicsom nagyon jó levesalap, nem csak paradicsomleves készíthető vele, hanem mindenféle ragulevesek ízesíthetők, sűríthetők paradicsommal vagy abból készített pürével. A húsos ételeknél a paradicsomszósz ragu formájában szintén jó szolgálatot tehet. Paradicsomszósszal vendégváró mártásokat is készíthetünk, amihez különféle kenyereket, chipseket kínálhatunk. A paradicsomszószokat koktélokhoz is felhasználhatjuk, sőt kis fűszerezéssel egy hideg paradicsomszósz felér egy jóféle levessel is.

A paradicsomszószok fűszerezésénél erősen meghatározó, hogy milyen étellel szeretnénk kínálni. Ha valamilyen semleges tésztaféle mellé készítjük, akkor lehet mediterrán, zöldfűszeres jelleget kölcsönözni a mártásnak, vagy készíthetünk belőle pikáns, kissé csípős változatokat is. A zöldfűszerek közül a paradicsommártás igazi nagy kedvence a bazsalikom, de rozmaringgal, oregánóval, zsályával, kakukkfűvel is megbolondítható. A feketebors és a fehérbors is finoman hangolja a paradicsomszószt, és a mexikóiak által kedvelt chilikből is morzsolhatunk bele egy keveset. Ha valami édeskés szószra vágynánk, érdemes kipróbálni a fahéjjal, barna cukorral készített mártásokat is. Húsokhoz nagyon finom.

A nálunk klasszikussá vált paradicsomszósz édesebb, mint az olasz sugo vagy a dél-amerikai salsa, és elengedhetetlen belőle a zellerlevél.

Spagetti alla bolognese

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
50 dkg darált marhahús
1 babérlevél

1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál petrezselyem
zsírszalonna
1 evőkanál vaj
2 dl száraz vörösbor
2 dl alaplé
1 olasz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
olíva olaj

Elkészítés: A maréknyi kockázott szalonnát az olajos vajon megpirítom. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd megpirítom a darált marhát. Ezután a serpenyőbe teszem a fűszereket, átpirítom, borral felöntöm és egy kevés liszttel besűrítem. Ezután hozzáadom a paradicsomkonzervet, az alaplevet és fél óráig fedő alatt párolom. Végül óvatosan sózom. Spagettivel tálalom.

Salsa Fresca

Hozzávalók:
2 dl sűrű paradicsomszósz
2 friss paradicsom
½ fej hagyma
1 lime leve
1- 2 szárított chilipaprika

2 gerezd fokhagyma
csipetnyi cukor

Elkészítés: A paradicsomokat apróra vágom, összekeverem a szósszal. A hagymát egészen apróra vágom és a paradicsomokhoz adom, a szószba nyomom a fokhagymát, beleteszem az összetört chilit, sózom, kevés cukrot adok hozzá, majd belecsavarom a lime levét. Az egészet alaposan összekeverem, majd a kész mártást legalább két órára a hűtőbe teszem.





A fűszeres paradicsomszósz tökéletes mártogatós is

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Dödöle sóskamártással
  2014-08-26 22:50:25, kedd
 
  Dödöle sóskamártással

Hozzávalók:

A sóskamártáshoz:
70-80 dkg friss sóska
1 kis pohár tejföl
2 púpozott evőkanál liszt
cukor
1-2 dl tej
kevés zsiradék
A dödöléhez:
10 nagy szem krumpli
liszt
2 fej hagyma
ételízesítő

bors

Elkészítés:

A friss sóskát megtisztítom a szárától, és alaposan megmosom. evés zsiradékban megdinsztelem. Ha ez megvan, akkor a tejfölt a liszttel kikeverem, és felhígítom tejjel, és ezzel a sóskát behabarom. Ízlés szerint cukrozom. Újraforralásig főzöm.

A dödöléhez a krumplit sós vízben megfőzöm, majd fűszerezem ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel. Annyi lisztet teszek hozzá, amennyit felvesz. Kis gombócot formázok a masszából kanállal, és olajban megpirítom, amibe előzőleg hagymát raktam. Majd ráhelyezem a zsírpapírral kibélelt tepsibe, és 170 fokon sütöm 20 percig.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Borjúszelet sóskamártással
  2014-08-26 22:48:33, kedd
 
  Borjúszelet sóskamártással

Hozzávalók:

Elkészítés:

A borjúszeletet megsózzuk, megtűzdeljük szalonnával, majd forró vajban megpároljuk, hozzáöntünk egy kevés tejfölt, citromhéjjal ízesítjük, majd elpároljuk a levét. Utána tegyük a húst egy másik edénybe, a levéhez öntsünk kevés lisztet, pirítsuk meg, kevés tejfölt adjunk hozzá, és eresszük fel finom húslével. Ezután adjuk hozzá a vagdalt sóskát, főzzük meg, és törjük át szitán. Tegyük tányérra a húst, öntsük le a sóskamártással. Igy tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Takács Elvira küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Füstös zöldbableves
  2014-08-26 22:47:14, kedd
 
  Füstös zöldbableves

Hozzávalók:

30 dkg füstölt tarja vagy oldalas
1/2 szál füstölt kolbász
30 dkg zöldbab
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
őrölt kömény
piros paprika
1 evőkanál liszt
zsír
1 pohár tejföl

Elkészítés:

A felkockázott füstölt tarját hideg vízben feltesszük főni, ha megfőtt, beletesszük az egész vöröshagymát, a fokhagymát, a zöldbabot, a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és krumplit. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Ha már majdnem megfőttek a zöldségek, akkor hozzáadjuk a karikára darabolt kolbászt.

Pici zsírból, a lisztből és pirospaprikából rántást készítünk, és berántjuk a levest.

Ha minden megfőtt, hozzáadjuk a pohár tejfölt, és összeforraljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Zsumel küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 736
  • e Hét: 3541
  • e Hónap: 11807
  • e Év: 128460
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.