Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A Tisza parton
  2014-08-09 14:15:09, szombat
 
  Mielőtt elrepítette az éj szekere az álmok birodalmába, nagy elhatározásra jutott, előrehozza egy későbbi programját, kora reggel a nyakába veszi a várost. Nem tudja mi sürgeti, talán a vágyakozás, még egyszer a felkelő nappal együtt látni azt, amit, már csak az álmaiban remélhet. Amint pillái elnehezedtek, megérkezett álomtündér. Smaragddal díszített pálcájával suhintott egyet és álomfátylával betakarta.


Fiatal, életvidám kesehajú teremtés sétál a szőke Tisza partján és ámulva nézi a pajkos fodrok játékát amint aranyló fürtjeikkel tetszelegnek a víz tükrében. A hídhoz érve haragos örvények próbálják maradásra bírni őket, de ők kikacagják és futnak tovább. Óriási csobbanással amott egy öreg harcsa szalutál. A Nap fénykorongecsetjével csillámokat fest a rohanó hullámokra. Az ég halványkék bársony takarója alatt apró bárányfelhők fogócskáznak. Ébred a város, nem sokára elindul a hömpölygő embertömeg a híd másik oldalára az újszegedi strandra. Családok, ételhordókkal a kezükben vonulnak a partra hangos gyermek kacagással. Partra érve a zöld pázsitra plédeket terítenek kényelmesen elhelyezkednek egy öreg fa lombsátra alatt.
Üzemi öltözők nyaralók sora kínálja magát a pihenni vágyóknak pingpongasztalokkal a teraszán. Nem messze tőle, az épület végében sakkasztalok sorjáznak. Kicsit távolabb röplabda pályához hasonlító turulpályák csalogatják a sportolni vágyókat.
Aki nem hozott otthonról elemózsiát az sem marad éhes. A bejáratnál a vendéglátó-ipar gondoskodik, hogy ne korogjon a gyomor, fillérekért kínál finom ételeket. Aranyló húslevest cérnametélttel, sárgarépával, zöldséggel, még velős csont is akad annak, aki idejében érkezik. Jelen van a magyar konyha minden fogása. Marhapörkölt galuskával, pacal tarhonyával, vesevelő tojással, káposztás cvekedli, no, meg a remegő túrógombóc és a finom palacsinta.

Ha túl soknak tűnik az emberes adag, fél áron kapható a zóna. Egyet nem szabad rendelni, rántott szeletet. Nem azért, mert nem jól készítik, hanem oly vékonyra klopfolják, hogy átlátni rajta a Fogadalmi Templom toronyóráját.

Talán nem volt olyan szegedi, aki ne kereste volna fel nyári hőségben a parti strandot.

Amikor az ember túl jutott a strandos évein és pihenni vágyott a városi oldalon a Stefániát választhatta, ahol az öreg fák lombjai összesimultak, lombsátraik alatt az öreg padokon pihenést kínáltak a megfáradt vándornak. Majdnem minden bennszülött ismert olyan párt, akik itt találták meg csillogó ezüstszálakkal a hajukban a boldogságukat. Volt, aki unokájával érkezett a játszótérre, amelynek egyik padján véletlenül, éppen, akkor és ott- magányát olvasással oldotta egy öregúr. A kisgyerek labdáját Ámor "véletlenül" a lábához gurította...
Ámor örök őrzője a parknak.
A fák este a fiatalok szerelmi vallomásait hallgatták, cinkosan segítették a nyilak célba találását. Olyan érzése volt az embernek, abban a kavicsos parkban, mintha Isten az élet körforgását biztosítaná általa. Nappal a játszótéren a gyerekek múlatták az időt gondtalan vidámságban. Délután idős párok és magányosok sétálgattak, olvasgattak a védő lombok alatt, este szerelmes fiatalok töltötték meg a padokat.
Erzsébet királyné gyönyörű márvány szobra állt a régi vár előtt, mögötte a Múzeum hátulsó fala őrizte álmát. Ha átmentünk a híd alatt, ott terült el a halászcsárda. Sokan állítják a legjobb halászlét, halpaprikást és haltepertőt itt készítették. Nem is maradt üresen az asztal esténként. Aki ragaszkodott a helyben főzött tiszai pontyhoz és harcsához, az türelmesen kivárta, még távozik egy jóllakott társaság. A halpaprikás illatával megtelve a kőbástyával védett park hídon túli oldalához ért a kesehajú lány. Készülődtek a kajakosok. Úszóházak sorának földi paradicsoma tárul a szeme elé. Nagy volt ott a sürgés, forgás. Dinasztiák adták egymásnak a kulcsot, mint örök státusz szimbólumot. Kajakok, kenuk futottak a csörlőkön, nagyot csobbanva érkeztek a vízre.
A kislány elindult élménnyel megpakolt tarisznyájával a jelenbe hol vár már rá a reggel. Álomtündér varázspálcáját megsuhintotta, és visszarepítette az ,,itt és most"-ba...

Öreg szemébe műkönnyet cseppentve tervét teljesíteni készült. Sietve öltözködött gyorsan megreggelizett, frissen pattogott, már ahogy ezt az ő korában teheti. Tudta nehéz nap előtt áll. Bejárni álmai valóságos tájait, amelynek nyoma sincs már. A Stefánián eltűnt a régi játszótér a park lombjai depressziós fájdalmukban ásítoznak, eltávolodva egymástól, nincsenek kacagó, sikongató gyerekek, olvasgató, kötögető öregek. Az öreg fák csak este bújnak össze, hogy lombsátort terítsenek a még szerelemre vágyó fiatalokra. Egyre ritkábban jár erre Ámor, nyilait megmérgezték a demoralizáló fekete seregek. Diszkók pillanatnyi őrjöngős mámora váltotta fel a szenvedélyes, beteljesedésre váró, izzó szerelmeket.
A Tisza partjára érve rettegő piszkos habjaival futott tova a folyó, az örvények is elbújtak félelmükben, ciános szennyezéstől félve. Büszke, szőke folyónk tudja a múltat soha nem szabad feledni, mert csak éberséggel lehet túlélni a manipulált jövőt.
Túloldalára áttekintve eltűntek a gyári üdülősorok és a meleg ételt kínáló éttermek. Nem hallani az aktuális slágereket, Marina és a csoda autó is megöregedett, eperfagyit sem kínál a pancsoló kislány.
Helyette esténként diszkózene tölti meg a várost. Az úszóházak fogyatkoznak magántulajdonban kúsztak fel a túl végre a Maros torkolat közelébe. Sétahajó alkalmanként indul még, de nincs arra már sem igény. A halászcsárda is egy sarokkal hátrébb költözött, helyére nyugdíjasház épült. Előtte jól megtervezett európai játszótér, illemhellyel. Alkalmanként találkozhat nagymama és unoka tekintete, ha kiviszik a gyereket a játszótérre és a nagymama az erkélyen van. A családok széthullottak. Tettek is érte eleget az értéket megőrző programok helyett szerveztek hangulatjavító dáridókat, celebekkel.
Egyetlen örömteli élményben azért lehetett része a korán kelőnek. Erzsébet királyné kiköltözhetett a lezárt vár rabságából a park frekventált helyére, a színházzal szembe, nem messze tőle Dankó Pista áll hegedűjével az egykor szebb napokat megélt régi Hungária Szálló előtt, amelyre már csak egy lerobbant összerogyni készülő épületegyüttes emlékeztet. Azt beszélik az otthoniak éjszakánként a tisztalelkűek még hallják, hogyan hegedül a királynőnek a Cigány Prímás király.
Azonban hiába várja bárki hogy találkozzon egy öreg harcsával napokig fürkészheti a vizet ritka vendég ma már, szalutálni sincs kedve, ha egy öreg még is arra jár. Szennyezett a folyó, fényét, csillogását elveszítette épp úgy, mint a Napfény városa.

Fájó szívvel ért véget a reggeli séta szeméből könnycseppek gördülnek le a műkönnyet kimosva.

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A színeváltozást követő szenvedés, az új idő közelsége, új é
  2014-08-09 13:50:16, szombat
 
  A színeváltozást követő szenvedés, az új idő közelsége, új ég és új föld. (2. rész)


A csoda keveset várat magára még, amikor a gyakran emlegetett diszkrimináció ellenzője kriminalizálódik, vagyis létező kényszerhelyzet lesz a kis hálózatok között, az önértelmű embernek még maradt hite, de a sivatagba kerülést még nem tudja kis ideig kezelni. Amíg a felhőből le nem ereszkedik a nagy merítőháló, hogy kihalássza az embert az egység számára, hálózatok felhőszerűek maradnak, és veszélyesek is. Még nem alakult ki konszenzuskényszer, és a világháló nem engedi vissza a halakat sem a vizekbe, sem a hálózati felhőbe. Érett lett az ember az időben. A sivatag felett a sok ehető sült hal lesz a csoda, a látható kegyelem megnyilvánulása azoknak, akiknek tápláló ételt kínál.

Amikor a törvénytelenség lett az úr, és ezt látjuk tagadhatatlan, ha részese vagyunk ennek, az aki élni akar, nem lett tájékoztatva, hogy a világ napjai meg vannak számlálva, és nem hirdeti a világ az új-kor emberét. Amikor elhatalmasodik a kegyelem, és véget ér a világ, akkor nyílik kapu egy új értelmezésre, mert megérthetjük az elmúlt világot a korábbi figyelmeztetések által. Ilyen a "Hallván halljanak, de ne értsetek, látván lássanak, de ne ismerjetek!..hogy meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket". Nincs ellentmondás addig, a két világértelmezésben, amíg nem ért véget még gyakorlatilag a világ ideje. Amíg süketen beszélünk, és vakon látunk, a megtérés a tanítványok, a világnak sem alternatíva. A törvényes és a törvénytelen világban is hasonló a gyakorlat, betérés van, megtérés nincs. Az elfogadott kegyelemben, ami majd olyan egységesen érvényes formában jelentkezik majd, ma még a kis és a nagy hálóban is ellentétekhez vezet, a hegyek kicsi forrásairól nem akarunk tudni.

A kis forrásban szépnek láthatom, ami volt, de érzéketlen maradok az eredre, a kezdetre, és arra, amikor a világ ideje véget ér. Az első szeretet azért lehet az egység forrása, mert megvolt benne a realitás szépsége, ami beláthatóan elfogadható az embereknek, a megtagadottsággal és a megadásokkal együtt is. A kacatokból összerakott valóságban, én is agyagtéglákból építettem a kis házam. Eredetileg templomnak épült, a helyét elfeledtem már, de ismét találkozom az emlékével. Az életben a sok beszéd után, néhány sült hal és cipó szétosztásakor valahogy látni vélem a vályogvilág szépségét.
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Csokis linzerek
  2014-08-09 13:29:36, szombat
 
  Hozzávalók:
A tésztához:
 60 dkg finomliszt
 40 dkg margarin
 15 dkg porcukor
 5 dkg vaníliás cukor
 1 cs sütőpor
 3 db tojás sárgája
 2 ek tejföl
 csipet só
A krémhez:
 10 dkg margarin
 1 ek kakaópor
 2 ek porcukor
A tetejére:
 20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
 2 ek étolaj
 1/2 dl tejszín
A díszítéshez:
 fél diók, kókuszreszelék
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a sütőporral átszitált liszttel. Hozzáadjuk a többi anyagot és begyúrjuk a tésztát. Lehetőség szerint gyorsan dolgozzunk vele, hogy a margarin ne olvadjon ki túlzottan. A tésztát vékonyra nyújtjuk és vagy különböző formákkal /ha nincs sima pogácsaszaggató, vagy kisebb pohár is jó /kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. A csoki krémhez a margarint habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a kakaóport. A sütikből 2-2 darabot összeragasztunk a krémmel. Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat és a tejszínt majd a sütiket belemártogatjuk, tálcára tesszük és hagyjuk rádermedni a csoki mázat. Fél diókkal, kókuszreszelékkel vagy színes tortadarával díszíthetjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Lekváros mini linzer
  2014-08-09 13:28:34, szombat
 
 
Hozzávalók:
A tésztához:
 60 dkg finomliszt
 40 dkg margarin
 15 dkg porcukor
 5 dkg vaníliás cukor
 1 cs sütőpor
 3 db tojás sárgája
 2 ek tejföl
 csipet só
Tölteléknek:
 barack vagy szilvalekvár
A tetejére:
 vaníliás porcukor
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a sütőporral átszitált liszttel. Hozzáadjuk a többi anyagot és begyúrjuk a tésztát. Lehetőség szerint gyorsan dolgozzunk vele, hogy a margarin ne olvadjon ki túlzottan. A tésztát vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal /ha nincs, sima pogácsaszaggató vagy kisebb pohár is jó /kiszaggatjuk. Minden második süti közepét egy kisebb formával kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. A sütikből 2-2 darabot összeragasztunk a lekvárral és megszórjuk vaníliás porcukorral.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Rakott méteres zöldbab pulykahússal
  2014-08-09 13:27:11, szombat
 
  Hozzávalók:

1 kg méteres zöldbab
50 dkg pulykacomb filé
20 dkg szeletelt bacon
20 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
1 mk. őrölt fekete bors
1 tk. ételízesítő
1 tk. pirospaprika
5 cl étolaj
4 dl tejföl




Elkészítés:

A rizst a szokott módon megfőzzük. A húst ledaráljuk. A hagymát apróra vágjuk. A babot /én méteres zöld színű babot használtam /félpuhára főzzük, lecsepegtetjük.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, fűszerezzük ételízesítővel, borssal, pirospaprikával. Megsózzuk és a saját levében puhára pároljuk. Egy magasabb falú tepsibe rétegezzük.
Alulra a zöldbab felét, rá a bacon szeleteket, rizst, majd a húst, végül a maradék babbal betakarjuk. Tejföllel megkenjük a tetejét és sütőben 160 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.
Tálalásnál tejföllel még meglocsolhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!
receptkirály
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Diós kiflik
  2014-08-09 10:07:22, szombat
 
 
Hozzávalók:
A tésztához:
 60 dkg finomliszt
 3 dl tej
 12 dkg vaj
 3 dkg élesztő
 6 dkg porcukor
 csipet só
 2 db tojás sárgája
 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
 40 dkg darált dió
 15 dkg kristálycukor
 1-1,5 dl tej
 5 dkg mazsola
 1 citrom reszelt héja
A tetejére a kenéshez:
 1 db tojás sárgája
 1 dl tej
Elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval begyúrjuk a tésztát. Meleg helyen egy órát kelesztjük. A töltelékhez összekeverjük a darált diót, cukrot, citromhéjat, mazsolát és annyi tejet hogy kenhető tölteléket kapjunk. A tésztát négy egyforma darabra vágjuk, cipókat formázunk belőle. A cipókat kerekre nyújtjuk, és nyolc cikkbe vágjuk. Mindegyikre teszünk a töltelékből és kifli formára feltekerjük. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük a tejjel elkevert tojás sárgájával és 15-20
percet pihentetjük, majd újra lekenjük és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Díszítésnek sütés előtt fél diókat tehetünk a lekent kiflikre. Ebből a mennyiségből 32 db kifli lett.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Méregteleníts és gyógyulj céklával!
  2014-08-09 09:59:52, szombat
 
  A TERMÉSZET PATIKÁJÁBÓL: A SOKOLDALÚ CÉKLA

A cékla igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban és ennek köszönhetően igen erős méregtelenítő hatással rendelkezik. A gyökere és a levele is fogyasztható egész évben.

Kiváló megoldást nyújthat, különböző bőrproblémákra, menstruációs zavarokra, keringési rendellenességekre, emésztési problémákra, enyhítheti a klimax tüneteit stb. A céklalé segíthet a nátha és az influenza megelőzésében.
Mindegy milyen formában de fogyasszuk rendszeresen...!

Méregteleníts és gyógyulj céklával!

Vérszegénységgel küzdesz? Méregteleníteni szeretnél? A betegségek megelőzésére és a tünetek kezelésére rengeteg zöldég közül válogathatsz a természet patikájából. Egy ilyen vitaminbomba és ásványianyag-forrás a cékla és annak levele, amely különböző formákban egész évben fogyasztható és sok betegségre jó hatással van.

A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra - mint például a szemfáradás vagy szürkehályog -, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.

Nyersen, reszelve vagy szeletekben

A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! Ha nassolnál valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns.

Préseld ki a levét!

A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum
3 dl-rel fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.

Tálald köretként, főételként vagy desszertként!

A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészítheted. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetsz vagy akár édességeket is süthetsz családtagjaidnak. Lepd meg őket változatos és egészséges ételekkel! Gondoltad volna, hogy az esti vacsora végén tálalt céklás csokitortád ekkora sikert fog aratni?

Mindegy hogyan, de fogyaszd!

Hiszen nagyon egészséges, és láthatod, hogy az elkészítésének számtalan módja van. Használd ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt kellejen a betegséggel foglalkoznod! Készítsd el ízlésednek megfelelően és fogyaszd megelőzés vagy a betegségek tüneteinek enyhítése céljából!

FORRÁS: ANTALVALI.COM
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 154 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1841
  • e Hét: 4708
  • e Hónap: 11080
  • e Év: 61871
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.