Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Dél-Baranya, Horvátország
  2014-09-01 15:30:41, hétfő
 
 




DÉL-BARANYA, HORVÁTORSZÁG - Nagy Nyárvégi Kirándulás


Az Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete augusztus 25 - 28 között szervezte idei második, több napos kirándulását. Nagy Nyárvégi Kirándulásunk programjában egy 4 napos kirándulás szerepelt, úti célunk ezúttal Magyarország legdélibb része, a Duna-Dráva Nemzeti Park és az Ormánság volt Horvátországi szomszédolással.

Utunk első állomása Báta, a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó gemenci erdő mellett a Duna árterének peremén szelíd dombok ölelésében megbújó falu, a Sárköz legdélibb települése már a kelták által is lakott hely volt, érintette a római hadiút is. Báta lakói mindig híven ápolták hagyományaikat, néptánc-csoportjai / Bátai ,,Sárköz" Néptánc együttes/ szinte az egész országot bejárták. Először a Fekete Gólya Háza múzeumot néztük meg, ami egy olyan XXI. századi élményközpontú múzeum, mely interaktívan ismerteti meg a látogatót a Gemenci erdő nővény és állatvilágával, különös tekintettel a fokozottan védett fekete gólyák szokásaival, életével. Ezután egy vízügyi létesítményt, a bátai szivattyútelepet tekintettük meg, ahol megismerkedhettünk a Sárköz ár- és belvízmentesítésének történetével, a Sió és a Sárvíz szabályozásával és az elmult évszázadok és az utóbbi évtizedek vízépítő munkáival. A községben élt és alkotott Czencz János festőművész a róla elnevezett Emlékmúzeumban a festőművész életművét áttekintő kiállításon 26 nagyméretű képet tekinthettünk meg. Ugyanitt a Népművészeti szobában pedig a festő lánya Huszákné Czencz Marietta tojásfestési tudományait és sárközi tojásait csodálhattuk meg. A gasztronómia keretében pedig megizlelhettük Huszák Feri bácsi volt dunai hajóskapitány szabadmerítésű bajai tipusú nagyon finom halászlevét, ami metélt tésztás és több féle halból készült, finom helyi borral kiegészítve. A délutáni órákban jó hangulatban érkeztünk szálláshelyünkre, a Villányi-hegység lábánál található mediterrán klímájú városkába, Harkányba érkezve elfoglaltuk a nagyon színvonalas és kényelmes szállásunkat.

Dél-Magyarország e Dráva-menti vidéke történelmi értékekben, néprajzi és kulturális hagyományokban, természeti szépségekben igen gazdag. (A Villányi borvidék és az első Borút méltán ismert Európa.szerte.) Az idelátogatókat elbűvölik a hangulatos falvak, középkori várak, festői templomok. Az érintetlen táj és a Duna-Dráva Nemzeti Park védett természeti értékei kellemes kikapcsolódást és pihenést nyújtanak vendégeink számára, és egy felejthetetlen élménnyé varázsolják az itt eltöltött időt.

Az ország távolabbi tájairól az ideérkezőknek a táj szépsége, és az itt fellelhető építészeti, kulturális örökség mellett érdekes lehet a határok közelsége. Horvátország közeli kirándulóhelyei, látnivalói, ugyanolyan elérhető közelségbe kerülnek, mint hazánk nevezetességei. Érdemes tehát egy hosszabb itteni pihenés alatt kicsit körülnézni az országhatárok túloldalán is, de a határ innenső oldalán, a szintén számos értékes helyszínt, és élményt nyújtó - közeli helyeken is.

Kirándulásunk 2. napján Horvátországban jártunk, Kelet-Szlavónia legnagyobb városában. Megtekintettük Eszék új város központját, majd néhány órás Dráva parti séta után az óvárost tekintettük meg. Eszék - az egykori magyar Dráva parti város, ma Horvátország része - szebb napokat élt meg, de így is gyönyörű óriási parkjaival és zöldterületeivel. Városnézésünk során megtekintjük a város szimbólumaként ismert Szent Péter és Pál katedrálist, majd a Hild József tervezte Vármegyeháza klasszicista épületét. Minden várost feldob a vízpart, Eszék Dráva partja is nagyon hangulatos, sétánk során erről magunk is meggyőződhettünk, de ami igazán gyönyörű az az óváros volt. Az óvárosban természetesen nagyon erősek a Monarchia nyomai. Sajnos a Délszláv háborúé is... A gyönyörű ódon falakon még mindig meglátszanak a lövések nyomai, sőt ez a város életére is nagy hatással volt. Érdemes mindenkinek ellátogatnia ide és megcsodálnia ezt a gyönyörű horvát-magyar várost! Délután Djakovó püspöki székhely, kedves sétálóutcájával ejtett ámulatba valamennyiünket. Sajnos a Vukovári programunk időhiány miatt elmaradt. Idegenvezetőnk tájékoztatása szerint Vukovárt szinte a földdel tették egyenlővé, talán jobb is, ha nem láthattuk.

A harmadik napon az Ormánság legszebb faragott kazettás templomait néztük meg a Dráva kiöntéses, mocsaras területére épült két kis ormánsági falut, Kóróst és Kovácshidát. Az Ormánság szélén fekvő pici faluk különlegessége a fakazettás mennyezetű késő barokk stílusú református templomaik. Ezt követően hajókiránduláson vettünk részt hazánk legvadregényesebb és legtisztább vizű folyóján, a Dráva folyón. A "SZIRÉN" 45-fős sétahajó fedélzetéről tekinthettük meg az érintetlen Dráva-vidéket, a madár és állatvilágát. Sajnos a hajókirándulást végig kisérte az eső, de a Dráva part szépsége kárpótolt bennünket. A hajósok pedig nagyon kedvesek voltak. Du. felkerestük a villányi borvidéket, Villánykövesdet a Tenkes hegyen, ahol igen nagy hagyományai vannak a borászatnak, szinte nincs olyan ember a településen, aki legalább hobbiszinten, ne foglalkozna borkészítéssel.

Az utolsó nap a Siklósi térséget kerestük fel. Máriagyüd, majd a siklósi vár következett. Siklós mindig egy darabja a magyar történelemnek. A máriagyűdi kegytemplom pedig Magyarország egyik legkedveltebb zarándokhelye. Nagy élmény volt. Láttuk a Dzsámit és meglepetés programként a szerb templomot is. Végül a Tenkes hegyen az Akasztófa dűlőbe a Joó pincébe mentünk, ahol igen szivélyes fogadtatásban volt részünk.

A Duna Dráva Nemzeti Park és környéke olyan lehetőségeket kínált tájvédelmi körzeteinek, valamint számos további természeti és kulturális értékének a megismerésére, amihez több nap szükségeltetik, amihez egy ilyen kirándulás természetesen nem elegendő, azonban sikerült mégis megtalálnunk a számunkra legmegfelelőbbeket, olyan programok, látnivalók részesei lehettünk, amelyek emlékezetessé tették az itt eltöltött időt. Lehetőségünk nyilt megismerni a Duna-Dráva Nemzeti Park egyes egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit. Ujabb felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértünk vissza megszokott mindennapjainkhoz. Csak ajánlani tudjuk Mindenkinek.

Kirándulásunk jó folytatása volt a már hagyományos nyárvégi kirándulásainknak és mindenki nagyon jól érezte magát. Köszönjük Gyöngy Mártonnak, egyesületünk szervezőjének, mert az egész programot Tőle kaptuk, bár ő most ezen sajnos nem tudott részt venni.







Nagy Nyárvégi Kirándulás

Link








BÁTA





Báta, a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó gemenci erdő mellett a Duna árterének peremén szelíd dombok ölelésében megbújó falu /zsáktelepülés/, a Sárköz legdélibb települése már a kelták által is lakott hely volt, érintette a római hadiút is. Báta lakói mindig híven ápolták hagyományaikat, néptánc-csoportjai / Bátai ,,Sárköz" Néptánc együttes/ szinte az egész országot bejárták.
A községben élt és alkotott Czencz János festőművész a róla elnevezett Emlékmúzeumban a festőművész életművét áttekintő kiállításon 26 nagyméretű kép tekinthető meg. Ugyanitt a Népművészeti szobában pedig a festő lánya, Huszákné Czencz Marietta tojásfestési tudományai és sárközi tojásai csodálhatók meg. Huszákné Czencz Marietta 50 éve készít hímes tojásokat.
A Fekete Gólya Ház egy olyan XXI. századi élményközpontú múzeum, mely interaktívan ismerteti meg a látogatót a fekete gólya életével.
Tájház Fazekasház: Sárköz a magyar népművészeti hagyománykincs egyik leggazdagabb központja. A kiállítási tárgyak száma jelenleg mintegy 1800 db. A tárgyak nagy részét ellenszolgáltatás nélkül a falu lakói ajándékozták a közgyűjteménynek. A tájház állandó kiállítása a Duna szabályozása után meggazdagodott - sárközben élő - katolikus földműves lakosság életmódjának, gazdálkodásának, népi kultúrájának tárgyi emlékeit mutatja be valamint a kézműves műhelyében lehetőség van a hagyományos kismesterségek elsajátítására is és ugyanitt látható a himestojás kiállítás is.A tájház jelentős gyűjteményi anyagából kiemelendők a Sárközben csak a bátai katolikusok körében ismert és alkalmazott csipke varrás a pöndőkötés és a viaszos tojásírás tárgyi emlékei. 2005-ben elnyerte az Év tájháza címet
A tojásfestés hagyománya igen népszerű hazánkban, és bár a motívumok és a színek használata tájegységenként változó, kivétel nélkül csodálatos népművészeti alkotások születnek. Bátán, Sárköz legdélebbi csücskén hosszú évek óta őrzik azokat az ősi mintákat, melyek rendre a tojásra kerülnek, díszességük és kidolgozottságuk egyedülálló.
A Tájházban 2002-ben nyílt meg a módos paraszt család életmódját bemutató állandó kiállítás, három évvel később pedig az állandó hímes tojás kiállítás.
A régi tájház épületében 2004-től látható a halászok életmódját bemutató állandó kiállítás.
A tájház állandó kiállításon mutatja be a Duna szabályozását követő időszakban kialakult paraszti portát, életmódot, népviseletet, népművészetet. A tájház leggazdagabb anyaga a textilgyűjtemény:

Videó

Hímestojás-Fesztivál Báta

Link



Képgaléria










































HARKÁNY

Harkány az ország LEGDÉLIBB pontja. A déli határ menti, Tenkes hegy lábánál fekvő kisváros, kellemes mediterrán klímájával, híres gyógyvizével, Gyógyfürdőjével, Gyógykórházával, színvonalas szállodáival és vendéglátóhelyeivel örvendezteti meg az itt élőket, és várja a pihenni, fürdeni, vagy gyógyulni vágyókat. Harkány 13,5 hektáros ősparkjában a több százéves fák és a Zsolnay-féle eozinos szökőkutak között található a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, ami Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelye.





Videó

Harkány

Link


Harkány és környéke

Link


Dráva Thermal Hotel Harkány

Link



Képgaléria

































ESZÉK








Eszék - az egykori magyar város, ma Horvátország része - szebb napokat élt meg, de így is gyönyörű! Eszék a Dráva partján terül el, Dráva partja is nagyon hangulatos, de ami igazán gyönyörű az az óváros. Az óvárosban természetesen nagyon erősek a Monarchia nyomai. Sajnos a Délszláv háborúé is... A gyönyörű ódon falakon még mindig meglátszanak a lövések nyomai, sőt ez a város életére is nagy hatással volt.
Eszék a Dráva fontos folyami átkelőhelye volt évszázadokig. A nagy forgalmú, rendezett város ma jelentős kulturális és sportélettel rendelkezik. Kelet-Szlavónia legnagyobb városa. A városnak a XX. század kezdetén még soknemzetiségű lakossága volt (horvátok, magyarok, szerbek, németek, zsidók) emellett kereskedelmi és közlekedési csomópontként szerepelt Szlavónia, Baranya és Bácska között. Lakóinak száma közel 120.000 fő.


Videó

Eszék

Link


Eszék Vukovár

Link


Képgaléria
























































































































DAKOVO





Videó

Orgelspiel in der Kathedrale von Dakovo

Link



Képgaléria




























































KÓRÓS és KOVÁCSHIDA





A Dráva kiöntéses, mocsaras területére épült két kis ormánsági fogyó falu alig 150-150 fő lakossal. Az Ormánság szélén fekvő pici faluk különlegessége a fakazettás mennyezetű késő barokk stílusú református templomaik.

Videó

Link


Képgaléria




























HAJÓKIRÁNDULÁS A DRÁVÁN





A "SZIRÉN" 45-fos sétahajó fedélzetéről tekinthető meg az érintetlen Dráva-vidék, a madár és állatvilág

Videó

Hajókirándulás a Dráván a Szirén kishajóval

Link


Képgaléria




































TENKES HEGY - VILLÁNYKÖVESD





Villánykövesd nevezetessége a turisták kedvenc helye, a festők és fotósok gyakori témája a háromszintes pincefalu. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese. Azt mutatja, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt a vidéken.

Videó

VILLÁNY és környéke

Link


Képgaléria


















SIKLÓS és MÁRIAGYÜD





Siklós Magyarország legdélibb városa, Máriagyűd tartozik hozzá. Mindig is egy darabja a magyar történelemnek. A máriagyűdi kegytemplom pedig Magyarország egyik legkedveltebb zarándokhelye. Nagy élmény mindig.

Videó

Harkány, Siklós, Villány bemutatkozó film

Link


Képgaléria






























































































































Jobb klikk esetén bármely fenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!


Képgaléria /összes kép/

A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges, mivel ennek hiányában a Szolgáltató megtagadhatja a hozzáférést.

Link

















KÖSZÖNÖM, HOGY MEGLÁTOGATTÁL ÉS VÉGIG NÉZTED! MEGTISZTÍTOM ÉRTE A MONITOROD!!!

Link





 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 308 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1334
  • e Hét: 6556
  • e Hónap: 46377
  • e Év: 224252
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.