Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Hitsorsosai bosszút álltak a kormányfőtanácsosi koncot elfog
  2014-09-15 21:17:12, hétfő
 
  2014-09-15. 20:34
Hitsorsosai bosszút álltak a kormányfőtanácsosi koncot elfogadó Zoltain - kifakadt a Mazsök-elnök

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke példátlannak nevezte, hogy egy közéleti szereplőt azért hívjanak vissza tisztségéből, mert Magyarország kormányával főtanácsosi szerződésben áll. Szabó György ezt hétfő délután mondta az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy Zoltai Gusztávot a Dohány utcai templomkörzet visszahívta elnöki tisztségéből, miután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója lett.
Zoom
Szabó György Mazsök-elnök
A Mazsök elnöke felelőtlenségnek nevezte elutasítani a kormány felajánlását, amikor ki akarja kérni a magyar zsidó közéletben jártas ember tanácsait.
Az elmúlt nyolc-kilenc hónap konfliktusai után egy ilyen felkérés "szélsőséges elutasítása" nem erősíti a magyar kormány tagjaiban a zsidó közösség iránti szimpátiát - tette hozzá.
Szabó György kitért arra is, azért nem szólalt meg a sajtóban több mint fél éven keresztül, mert a zsidó közösség belügyeit nem a médiában kell nap mint nap megtárgyalni.

Zoltai még legénykorában
Hozzátette: Zoltai Gusztáv visszahívását követően azonban meg kell törnie hallgatását, hogy hangot adjon egy elég széles, de "többnyire hallgatásba burkolózó" közvéleménynek, amely szerint "jó lenne már békét és megbékélést teremteni a zsidóságon belül is".
A Mazsök elnöke Zoltai Gusztávról azt mondta, igaz, hogy múltja "sok vitára ad okot", az viszont vitathatatlan, hogy a magyarországi zsidósággal kapcsolatos tudása "jóformán páratlan".
A kormány és a zsidóság közötti nézeteltérésekről Szabó György úgy nyilatkozott, a problémák "jó része mesterségesen kreált", és véleménye szerint "normális és rendszeres" párbeszéddel "könnyedén áthidalható". Könnyen megtalálhatók azok a megoldások, amelyek mind a magyar többségi társadalom, mind a magyar zsidóság érdekeit szolgálják - tette hozzá.
Lázár János szeptember 9-én, a zsidó kerekasztal után erősítette meg, hogy felkérte Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatóját, hogy "vitás kérdésekben" adjon tanácsokat neki.
Zoltai Gusztáv 1991-től volt Mazsihisz ügyvezető igazgatója, 2014. április 9-én mondott le tisztségéről.
(MTI)

https://kuruc.info/r/2/133105/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb bizonyíték a holokausztra: focibajnokságot rendeztek a
  2014-09-15 21:16:34, hétfő
 
  : 2014-09-15. 09:35
Újabb bizonyíték a holokausztra: focibajnokságot rendeztek a terezíni "haláltáborban"

Egy labdarúgással foglalkozó blog egyik bejegyzése szerint a terezíni (németül Theresienstadt) ,,haláltáborban" a második világháború idején futballbajnokságot rendeztek. Érdekes információ, különös tekintettel arra, hogy a hivatalos holokauszt-történészek szerint Terezínben nem működött ,,haláltábor".
Zoom
Futballbajnokság két "elgázosítás" között
A ,,Hitler zsidó ligája, avagy futball a halál előszobájában" című bejegyzés szerint ,,a Prágától 40 mérföldre lévő város táborában több száz mérkőzést vívtak 1942 és 1944 között, amely a zsidók számára a túlélést jelentette, míg a nácik a hely pozitív képét szerették volna ezzel is építeni." Az írásból kiderül, hogy Terezínben futballozott például Paul Mahrer, aki a csehszlovák válogatott tagjaként részt vett az 1924-es olimpián, majd a ,,30-as években egy rövid amerikai kitérő után visszatért hazájába". Mahrer már 40 éves is elmúlt, amikor a terezíni ,,haláltáborba" hurcolták, ahol azonban nem elgázosítás várt rá, hanem fociznia kellett, mégpedig a DFC Prága színeiben. ,,Fizetsége nem volt más, mint tehetsége révén szerzett nagyobb mennyiségű és jobb minőségű étel" - olvasható a bejegyzésben, melyből megtudjuk még, hogy miután Mahrer kiszabadult a gaz nácik karjai közül, az Egyesült Államokban telepedett le, ahol 1985-ben elhunyt. ,,A foci mentette meg családom életét" - nyilatkozta a 25 éves dédunoka, Dani Mahrer.
Zoom
Tipikus "haláltábor"
Az elgázosításra váró foglyok csapatai számára rendezett labdarúgó-mérkőzéseket olyannyira komolyan vették a vérengző nácik, hogy a bajnokságnak irányító testülete, ellenőrző bizottsága is volt, a mérkőzéseken profi játékvezetők sípoltak, ,,az eredményeket, tabellákat és statisztikákat pedig a táborban fogva tartott zsidó gyerekek által készített újságban tettek közzé" - olvasható a blogban. A bejegyzésből az is kiderül, hogy a bajnokságokon több tucat együttes vett részt, melyek ,,elnevezéseit az a terület adta, ahol a csapattagok dolgoztak (Ruharaktár, Fiatal Ügyvédek, Szakácsok, Hentesek stb.), míg mások kedvenc profi klubjuk nevét választották". A 70 perces meccseket állítólag Terezín ,,zárt barakkjában" rendezték meg, ,,amely olykor nemzetközi összecsapásoknak is helyt adott (Prága vs. Bécs, Csehország vs. Morávia)". Hétfőn 10 és 2 óra között ,,átigazolási időszak" is volt, és a csapatok keretei rendszeresen változtak.

A végén még kiderül, hogy a munkatábor elnevezés is túl erős?
Egy Jirka Taussigot nevű fogoly, aki a terezíni ,,haláltábor" ,,legjobb kapusa volt", a következőképpen idézte fel rettenetes emlékeit: ,,Mikor a táborba kerültem, nagyon sok csapattól kaptam ajánlatot, szó szerint harcoltak értem. A Ruharaktár csapatát választottam, hiszen így normális ágyhoz és munkához is hozzájuthattam, nem mellékesen jó állapotban éltem túl a szörnyűségeket." Toman Brod, nyugalmazott cseh professzor és író, 13 évesen látott először meccset Terezínben. ,,A futball örömöt jelentett számunka, szükségünk is volt rá ebben a keserves időszakban, hiszen ilyen helyzetben fontos, hogy ne veszítsd el az önbizalmadat és méltóságodat. Őrület, de megtörtént" - emlékezett vissza a ,,haláltábor" egykori foglya, aki gyerekként került ugyan Terezínbe, de valamilyen rejtélyes oknál fogva elkerülte az elgázosítást.
Perge Ottó - Kuruc.info


https://kuruc.info/r/56/132649/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A 8 legidiótább beszerzés, amiről nemzetbiztonsági okból ne
  2014-09-15 20:01:14, hétfő
 
 
A 8 legidiótább beszerzés, amiről nemzetbiztonsági okból nem tudhatunk


akiraly
politika
ma 17:38


2013 októberéig 126 esetben adtak felmentést közbeszerzés alól a parlament illetékes bizottságai.
Az azóta eltelt egy évben még 29 ilyen döntés született, pedig közben a választások miatt alig ülésezett a parlament.
Tavaly október óta 30,14 milliárd forint értékű beszerzésnél engedélyezték nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a közbeszerzés mellőzését.
Ezek között akadnak indokolhatók is, például a rendőrségi rádiók beszerzése.
De kit érdekelnek az indokolható mentesítések?

Nézzük inkább a legjobb indokolhatatlan, vagy legalábbis csak nagyon sajátos logikával indokolható mentesítéseket!
8. Szupertitkos takarítás
A gifet Papp Máté - A házmesterasszony című filméből vágtam.
A gifet Papp Máté - A házmesterasszony című filméből vágtam.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nevű kormányszerv nevével ellentétben kimondottan szereti kerülni a közbeszerzéseket. 2013. december 16-án például 108,5 millió forint értékben kért mentesítést nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a közintézmények takarításának közbeszerzése alól.
7. Senki se tudhatja meg, hogy bontották el a volt ipari minisztériumot!

Csampa Zsolt, a Honvédelmi Bizottság korabeli elnöke nem volt kíváncsi fajta. Egyáltalán nem érdekelte például, hogy mennyi pénzt is kér a KIM a Margit krt. 85-87 szám alatti ház, a volt ipari minisztérium bontására, ami, ki tudja miért, nemzetbiztonsági szempontból kockázatos dolognak minősült. Ha valaki nem emlékezne, ez volt az az épület, ami bontás közben folyamatosan ráborult a környező utcákra.
6. Titokban felmérik a környezetet

40 éve nem mérték fel az országot térképészeti céllal, ezért a Debreceni Egyetem kért ki tudja hány millió forintot (Csampa honvédelmi bizottsági elnök, mint már írtam, nem az a kíváncsi fajta) Országos Környezetállapot Felmérésre. Csak a szocialista Juhász Ferencet tudom idézni:

,,Egy egyetem hogyan kerülhet a honvédelmi bizottság elé egy ilyen kezdeményezéssel? Jól értem-e, hogy bármelyik önkormányzat, bármelyik magyar intézmény, amelyik úgy gondolja, hogy egyébként amit csinál, amivel meg akar kerülni közbeszerzési pályázatot és egyebeket, az bizalmas és titkos, és akkor idefordulhat-e, közvetlenül a honvédelmi bizottsághoz?"

Amire a fideszes Tóth Gábor azt felelte, hogy bár neki fogalma sincs arról, hogy miről szól egy ilyen Országos Környezetállapot Felmérés, de biztos benne, hogy valami nagyon titkos dologról, amiről a “miniszter úrnak sokkal nagyobb és mélyebb ismeretei vannak". Hát így.
5. A rendszer, amin kéthavonta fejleszteni kell párszáz milliót

Kétségem sincs felőle, hogy a Nemzeti Választási Iroda nagyon érzékeny adatokat kezel, és ezek védelme nemzetbiztonsági szempontból kiemelt feladat. De vajon miért kellett a 2014 júliusában megadott 600 milliós mentesítés után másfél hónappal újabb egymilliárd forint informatikai fejlesztésekre? Az NVI szerint többek között Kiss Péter sajnálatos halála miatt, mert időközi választást kell kiírni novemberre, ami előtt sürgős fejleszteni való lett a rendszeren.

Ha netán valakit érdekel: a rendszer alkalmas lenne a csalások kiszűrésére, de az NVI-nek ez saját véleménye szerint nem feladata.

4. Látja azt az épületet? Akkor csukja be gyorsan a szemét!!4!

Épphogy lecsúszott a dobogóról az Országgyűlés Hivatala, ami a Kossuth téri metrómegállót is magában foglaló MTESZ székház homlokzatának (!) tervezési (!!) munkáit tartotta nemzetbiztonsági szempontból érzékeny feladatnak, és kért 200 millió forintig mentességet. Itt egyébként a hivatal és a frakciók kapnak majd helyet, ami még indokolhatná is a dolgot, de könyörgöm

egy épület homlokzatának terveiről beszélünk!

3. Nem áruljuk el, mitől nem szökik a meleg!

Harmadik helyre futott be az egyébként 4,23 milliárdos, amúgy uniós forrásból finanszírozott végösszegével a második legnagyobb tétel, a rendőrségi épületek energiatakarékossági és -hatékonysági beruházásai.
2. Itt valakik a miniszterelnök új irodáját fogják építeni

Illetve még csak nem is építeni, hanem megtervezni. A Miniszterelnökség a budai Várba, azon belül is a Karmelita Kolostorba költözik majd. A terveket legfeljebb 800 millió forintból készítheti el az, akit a miniszterelnökség majd nagy titokban, közbeszerzés nélkül kiválaszthat.
1. A fejlesztési irányok már azonosítva vannak

,,Tényleg lehetne egy kérésem? Élő ember normálisan, amikor még nincs tudatmódosító szer hatása alatt, nem beszél úgy, hogy »a fejlesztési irányok azonosítva vannak«."

Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság elnöke reagált így, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs próbálta indokolni, hogy mire is kell 12 milliárd forint a nemzeti útdíjfizetési rendszer fenntartására (7 mrd forint) és fejlesztésére (5 mrd forint). Ez a projekt amúgy azért érzékeny nemzetbiztonsági szempontból, mert az útdíjhasználók ellenőrzését összekötnék a rendőrségi adatbázisokkal, így gyakorlatilag mindenkiről tudnák, aki éppen fizetős útszakaszon jár, hogy kicsoda és merre jár. Idézem:

Bíró Márk (Fidesz): Ha jól értem, akkor valós időben nyomon követhetik bármelyik magyar állampolgár hollétét, és ezt kezelik.
Kósa Lajos (Fidesz): Ha autóban van.
Bíró Márk: Ha autóban van, és valahol közlekedik az autóval, és azt fogják mondani, hogy ön nem Pécsett volt, hanem Szegeden volt. És biztos, hogy ennek a jogi háttere adott a mai szabályozási környezetben, hogy kezeljék azokat az adatokat, hogy melyik állampolgár merre mozdul?
Kósa Lajos: Ha már itt tartasz, én inkább a mobiltelefont figyelném, azt is tudják követni, és az inkább nálad van, mert ez nem te vagy, hanem az autód.


http://444.hu/2014/09/15/a-8-legidiotabb-beszerzes-amirol-nemzetbiztonsagi-okbol- nem-tudhatunk/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
RTL: Csak a stadionátadó 96 millió forint közpénzbe került
  2014-09-15 19:54:47, hétfő
 
 
RTL: Csak a stadionátadó 96 millió forint közpénzbe került


erdelyip
politika
ma 19:38


Az RTL Híradó a Kormányzati Információs Központtól tudta meg, hogy nettó 96 millió forintot költöttek a Fradi-stadion átadására.

Hogy ez pontosan mire ment el, az nem árulták el nekik, és Kubatov Gábor fideszes országgyűlési képviselőnek és Fradi elnöknek is pont akkor kellett egy nagyon sürgős hívásra válaszolnia a telefonján, mikor az RTL stábja a Parlamentben meg akarta tőle kérdezni, hogy mire ment el a pénz.

Az átadón ugye ott volt Orbán Viktor miniszterelnök is, akinek beszédének elejét kifütyülték a fradisták, kivéve a miniszterelnök Facebook oldalán, mert az oda felkerült videóból ezt kivágták, sőt, abban őrjöngve ugráltak örömükben a szurkolók, amikor Orbán beszélt.

http://444.hu/2014/09/15/rtl-csak-a-stadionatado-96-millio-forint-kozpenzbe-kerul t/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
300 millióval csökkentik saját adósságukat a honatyák
  2014-09-15 19:28:55, hétfő
 
  300 millióval csökkentik saját adósságukat a honatyák

propeller.hu, ma, 03:15 36 hozzászólás


Jól járnak a képviselők az adósmentő csomaggal, amit a jövő hét közepén fogadhatnak el a parlamentben. Ezt azért írja a Blikk, mert a 197 fős parlamentben 100 képviselőnek van hitele.

A lap összesítése szerint nem is aprópénzről van szó, mivel a júniusi vagyonbevallások szerint több mint egymilliárd forintra rúgnak ezek a hitelek.

Ha figyelembe vesszük, amit Rogán Antal mondott, miszerint 25 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek, akkor kiderül, a honatyák mintegy 300 millió forintos adósságtól szabadulhatnak meg.

Gyurcsány Ferencnek 67,1 millió forintos bankhitele van, s akár 20 millióval is csökkenhet a tartozása, míg A második legnagyobb banki tartozása Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek van. Az ő 32,5 milliós adóssága tízmillióval csökkenhet - olvasható a Blikkben.


http://propeller.hu/itthon/2986114-300-millioval-csokkentik-sajat-adossagukat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
L Simon canossát jár Simicska előtt
  2014-09-15 19:24:17, hétfő
 
  2014.09.15. 11:32 Fabius

L Simon canossát jár Simicska előtt


El kellett menni és meg kellett tenni. Amit muszáj azt muszáj akkor is, ha az ember a nerben államtitkár, és - elvileg - csak a Nemzeti Mindenható a főnöke.

Nemzeti együttműködőink között egy sima bocsesznak sincs túl nagy hagyománya, canossát járni meg végképp nem szoktak. L. Simon pechje, hogy pont a Hír Tv stábjába és rajtuk keresztül Simicskába állt bele végtelen felindultságában, mikor öv alattinak érzett kérdést a baráti oldalról. Aztán ahogy látni, amit szabad Lucifernek a belháborúban, azt nem szabad a kisökörnek, mert csak.

canossa2_1.jpg

Mert központosított kommunikációs ügynökség ide, másik fronton nyitott taktikusabb Lajos támadás oda, ott azért még nem tartunk, hogy L. Simon nyíltan fenyegetőzhessen, mikor elgurul a gyógyszere. Az lehet, hogy mindent összevetve nem lesz könnyű lajosbirodalmi lépegetőnek lenni a harcban, de L. Simon általános felkészültségét ismerve miniszterelnökségi államtitkárnak lenni sem lesz fáklyásmenet a kínos kérdések záporában. Kinek lenne jó az, ha nyílt konfrontációba torkollna minden sajtótájékoztató? Mennyivel okosabb Viktor Gépontjával leíratni, hogy az oligarchaisztikus berendezkedés pfújrossz, szemben a centrális erőtérrel, ami maga a demokratikus kánaán. L. Simon meg mondja, őt félreértették, ő nem is fenyegette a sajtószabadságot és mea culpa, ha ez mégis így jött volna le.

Aztán majd legfeljebb Lajossal szemben indítanak egy "ellenpápát", mint IV. Henrik idejében, aki megpróbálja kiszorítani kiközösíttetni Luít a fideszkeresztények egyházából.



UPDATE: L. Simon kámingaut:

"

hadd húzzam alá: eszem ágában sem volt belerúgni Simicska Lajosba, és ezután sem tervezem.

Mert?

Több okból sem szívesen rúgnék bele a Simicska Lajoshoz köthető sajtóbirodalomba. Szándékosan legalábbis biztosan nem. Legföljebb indulatból eshet meg ilyen, már ha ezt az esetet így értékeljük."

Aki a mondatokból kétségbeesést vél kiolvasni, azzal a képzelete játszik furcsa játékot. Hehe.

http://varanus.blog.hu/2014/09/15/l_simon_canossat_jar_simicska_elott
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így okozhat meglepetést egy törpe párt
  2014-09-15 19:11:11, hétfő
 
  2014. szeptember 15., hétfő 18:03 Napi.hu

Így okozhat meglepetést egy törpe párt

Proteszt párt vagy a politikai rendszer stabil szereplője? Továbbra is ez a kérdés a német ultrakonzervatív párttal kapcsolatban, amely a hét végén ismét meglepte ellenfeleit.

Bővítette politikai kínálatát az Alternatíva Németországért (AfD) nevű ultrakonzervatív párt: az euroszkeptikus állásfoglalás mellé immáron a konzervativizmus népszerű törekvéseit is kínálják a szavazóknak. Elemzők ennek tulajdonítják, hogy a mindössze 19 hónappal ezelőtt létrejött politikai erő a hét végén újabb két tartományi parlamentben szerzett jelentős pozíciót, több mint 12 százalékos támogatottsággal.

Ezzel Szászország után Brandenburgban és Türingiában is megvetették a lábukat. Kissé tudóskodó, de érdekes társaság - idézi a Detsche Welle Nigel Farange, a Brit Függetlenségi Párt (Ukip) vezetőjének jellemzését az AfD-ről azzal a megjegyzéssel, hogy úgy tűnik, ideje átértékelni ezt a véleményt. A párt csillaga ugyanis olyan időszakban emelkedik, amikor az európai adósságválság nem szerepel a politikai viták legfontosabb témái között. Pedig az AfD éppen ennek köszönheti létét.

Rövid múlt

A pártot lényegében egy rosszkedvű, konzervatív német közgazdász, Bernd Lucke hozta létre, miután elégedetlen volt azzal, ahogy Angela Merkel kancellár előző kormánya élén kezelte a krízist. Az euró valuta fenntarthatatlannak bizonyult - szögezte le az AfD egyik első politikai állásfoglalásában. A dél-európai országok elszegényedtek abbéli igyekezetükben, hogy javítsák versenyképességüket. Nem egy közülük az államcsőd szélén tántorog - folytatódott a helyzetértékelés.

A média hajlamos volt ezeket a szövegeket leegyszerűsítőnek minősíteni, ám sok német osztotta az AfD alapítónak véleményét arról, hogy Európa szerencsétlen helyzetbe került. Sokan voltak vevők a párt szlogenjére a tavaly szeptemberi parlamenti választásokon, amely így szólt: A görögök szenvednek. A németek fizetnek. A bankokat viszont megmentik.

Radikális napirend

Az AfD szerint fel kellene oszlatni az eurózónát, és helyre kellene állítani a nemzeti valutákat, vagy legalábbis össze kellene zsugorítani az övezetet olyan országok csoportjára, amelyek gazdasági fejlettsége közel áll egymáshoz. Szemben az Ukippel az AfD önmagában nem ellenzi az Európai Uniót, ugyanakkor ellene van a nemzeti hatáskörök további központosításának.

A párt, amelynek bázisát a CDU centrista politikájából kiábrándult választók adják, az alkotmányos berendezkedés reformjára is törekszik, nevezetesen elmozdítaná Németországot a svájci népszavazásos szisztéma irányába. Emellett - akárcsak az Ukip - hevesen támadja a kevéssé képzett bevándorlók befogadását.

Egyelőre korai lenne megmondani, hogy az AfD a tartományi választásokon elért sikereivel stabilizálta-e helyét a pártrendszerben vagy - ahogy azt az ország nagy pártjai állítják - továbbra is csak egy proteszt párt, amely levezeti a választók elégedetlenségét. Sok múlik azon, milyen politikát folytatnak a helyi parlamentekbe került képviselői. Kérdés továbbá, hogy meg tudja-e őrizni lendületét még két évig, amikor Németország nyugati tartományaiban lesznek helyi választások.

http://www.napi.hu/print/586735.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megsorozza Simicskát és az RTL-t Lázár új fegyvere
  2014-09-15 18:58:19, hétfő
 
  Megsorozza Simicskát és az RTL-t Lázár új fegyvere

2014. szeptember 15., hétfő, 06:37 Utolsó frissítés: 10 órája

Szerző: M. László Ferenc

Jelentős pofont kapott a kormánytól az RTL Klub pénteken: a rezsicsökkentésre hivatkozva a kabinet megtiltotta, hogy a tévétársaság pénzt szedjen a kábelszolgáltatóktól és ezzel ellensúlyozza a reklámadó miatt kieső bevételeit. Ám a tervezett intézkedés legalább ennyire sújtja a kormányközelinek vélt TV2-t is, amely 6-8 milliárdot várt jövőre a programdíjból, és ebből akarta helyrebillenteni a veszteséges mérlegét. Forrásaink szerint a tiltással újabb frontot nyitottak Simicska Lajossal szemben, miközben a legdurvább lépés még hátra van. Januártól egy kézbe kerül az összes állami reklámköltés, információink szerint a tervezett ügynökség élére pedig a Habony Árpáddal jó kapcsolatban álló Giró-Szász András kerülhet.

A teljes magyar médiarendszer újratervezése zajlik Lázár János és Seszták Miklós miniszterek műhelyeiben, több törvénytervezeten is dolgoznak a kormány jogászai - állították a hvg.hu-nak kormányzati források, sőt, a különféle tervekről már egyes piaci szereplők véleményét is kikérték.

A kormányban készülő médiatörvény-csomagból Lázár János pénteken már beterjesztett egy tervezetet. Eszerint a kormány átmenetileg megtiltja, hogy az RTL Klub és a TV2 januártól pénzt kérhessen a két országos terjesztésű csatornájáért. A javaslat szerint a kormány rövidesen rendeletben fogja meghatározni a piaci szereplők díjszabását, az indoklás szerint azért, hogy a lakosság előfizetési díjai ne emelkedjenek. Ez komoly kiesést okozhat a tévétársaságoknak, hiszen ezzel a díjjal akarták kompenzálni az augusztustól kivetett reklámadót, sőt, a TV2 abban reménykedett, hogy ebből a pluszpénzből ellensúlyozni tudja hatalmas vesztességeit.

Forrásaink szerint továbbra is napirenden van a reklámokat közvetítő ügynökségek fő bevételi forrásainak, az úgynevezett bónuszoknak az eltörlése (arról, hogy ez pontosan mivel járna, itt olvashat). Múlt hét pénteken pedig kormányhatározat mondta ki azt, amiről hónapok óta beszélnek a piacon: Lázár Jánosnak hétfőig ki kell dolgoznia a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség koncepcióját, amely egy helyre központosítaná az összes állami reklámköltést. Fideszes forrásaink szerint jelenleg a volt kormányszóvivő, Giró-Szász András a legesélyesebb az NKÜ élére.

Majd a kormány megmondja

,,Itt három hónapon belül minden eldől. Ezekkel a törvényekkel gyökeresen átalakíthatják a teljes piacot,

négy évre előre eldőlhet, ki marad talpon.

Természetesen mindez összefüggésben van az Orbán-Simicska- és az RTL-kormány-háborúval is" - hangsúlyozta a hvg.hu-nak az egyik piacvezető médiacég vezetője, akihez több koncepció is eljutott már a tervezett változtatásokról. Szerinte a ,,háborúk" kimeneteléről függ, hogy melyik verziót szavazza meg végül a parlament, kinek ,,fog fájni", és ki jár jól a döntésekkel.

Az RTL stúdiója

Fotó: Fazekas István

Gyökeresen megváltoztatta az álláspontját a kormány a nagy kereskedelmi tévék díjszedésével kapcsolatban, annak ellenére, hogy több - az egyezség megkötésében részt vevő - piaci forrás is azt mondta a hvg.hu-nak: a díjszedés engedélyezése része volt a médiahatóság és a tévék közti négy évvel ezelőtti alkunak. Az RTL ugyanis még 2010-ben vetette fel, hogy nemcsak a kábelcsatornáiért (például a Coolért), hanem az országos lefedettséggel rendelkező RTL Klubért is számlázna a kábelszolgáltató cégeknek - a kezdeményezéshez akkor a TV2 is csatlakozott. Szalai Annamária, a médiahatóság akkori elnöke nem zárkózott az ötlettől, de hangsúlyozta, a digitális átállásig várni kell. Végül az új médiatörvénybe bekerült egy átmeneti tiltás: amíg a két tévé egyszerű antennával is fogható volt, a társaságok nem kérhetnek pénzt, ám utána a törvényt megszavazó Fidesz jövő januártól a tévékre és a szolgáltatókra bízta volna, hogy miben állapodnak meg. Most viszont úgy döntöttek: a jövőben a programdíj fizetésének szabályait külön rendeletben határozzák majd meg, és még csak nem is a médiahatóság, hanem egyesen a kormány.

A digitális átállás hónapjaiban - az időközben magyar tulajdonba került - TV2 elevenítette fel az ügyet. Simon Zsolt a hvg.hu-nak adott tavalyi interjújában jelentette be, hogy a terjesztési díj bevezetésével akarja növelni a TV2 bevételeit. Bár az országgyűlési választások után beterjesztett reklámadó alól a TV2 idén még mentességet kapott, jövőre már ő is fizethet, az RTL viszont már idén milliárdos összeget fizet be.
Miért ez a nagy hajcihő?

Míg a tévés reklámtorta tavaly 45,6 milliárd volt, a kábeles piac 110 milliárdot termel évente - érthető, hogy a két nagy tévétársaság miért ebbe az irányba mozdul.

A köztévét leszámítva a csatornák a piacról szerzik a bevételeiket, amiből legyártják a műsorokat, megveszik a filmeket. A bevételeik elsősorban a reklámokból származnak, de ez a torta a 2008-as válság óta évről évre zsugorodik: a földi sugárzású adók (RTL Klub, TV2) piacán 2012-ről 2013-ra 10 százalékkal csökkent. Ugyanakkor egyre több kis csatorna indul, melyeket csak kábelen lehet fogni: Magyarországon jelenleg 100 körül van a magyar nyelvű csatornák száma. Mivel egyre nagyobb a választék, és szóródik a figyelem, a két nagy tévé soha nem tud már olyan - 2 milliós - nézettségi csúcsokat elérni, mint 5-10 éve. Ráadásul a reklámadóval a hirdetési bevételeiknek újabb hányadát veszítik el.

Erre a nagy tévétársaságok a következőképpen reagáltak. Egyrészt nagy árengedményeket adtak a reklámozóknak, hogy hozzájuk vigyék a hirdetéseket, sőt, az olcsóbb reklámból egyre többet sugároznak. Ám ezzel maguk alatt vágták a fát, hiszen csökkentek a reklámbevételeik. Éppen ezért igyekeztek nagyobb szeletet kihasítani a kábeles piacból: maguk is több kiscsatornát indítottak. Ugyanis a kábelszolgáltatók díjat fizetnek a tévéadóknak azért, hogy felvehessék őket a különféle csomagjaikba, hogy azokat vonzóvá tegyék az előfizetőik számára.

Az RTL és a TV2 abban reménykedett, hogy a két legnézettebb tévéért sokat kérhetnek, sőt, piaci források szerint a többi csatornájuk díját is emelték volna. A két téve azt kifogásolja, hogy ők legfeljebb 8-10 százalékban részesednek a kábeles tortából, miközben a kábelcégek előfizetőinek 55-57 százaléka őket nézi - ugyanis a kábelpiac bevételeinek nagy részét a szolgáltatók és a kicsi, párszázalékos nézettséggel rendelkező tévék viszik el. A kábelcégek azzal vágnak vissza, hogy miért fizetnének olyan műsorért, ami ingyen fogható (persze a digitális átállás miatt már nem antennával). Különben is, a lakosságra kell terhelniük, ha az RTL és a TV2 több pénzt kér tőlük.

A tévéknek nincs nagy mozgásterük, mert a médiatörvény leszögezi, hogy a két nagy adójuk sugárzását nem tilthatják le, viszont úgy érvelnek: nem muszáj árat emelni, a kábelesek tegyék ki az alig nézett csatornákat a csomagjaikból és az így megspórolt pénzt adják nekik. Erre mondják azt a kábelszolgáltatók, hogy a kis csatornáknak van a legelszántabb rajongótáborúk, és ők nem akarnak előfizetőket veszíteni.

Akár 24 milliárdot bukhatnak

Mindkét tévétársaság nagy reményeket fűzött az RTL Klubért, illetve a TV2-ért felszámítható díjhoz, illetve a többi csatornájuk díjemeléséhez. Simon Zsolt, a TV2 vezére márciusban a Forbesnak azt mondta, legalább 6-8 milliárdos pluszbevételre számít, és abban reménykedik, hogy ez helyrebillenti a cége mérlegét.

Mennyit ér a kábeleseknek a Barátok közt?

Fotó: Horváth Szabolcs

Az RTL-nek jót tett volna a pluszpénz azok után, hogy ő a reklámadó legnagyobb vesztese. A cég számításai szerint idén 4,6 milliárddal nőtt az adófizetési kötelezettsége, a hvg.hu becslései szerint jövőre az RTL fogja befizetni a médiaszektort érintő adó több mint felét, akár 8,6 milliárdot is fizethet.

Az egyik piacvezető kábelcég magas rangú vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, hivatalos tárgyalások még nem folytak a tévék és a szolgáltatók között, de ,,kávéházi beszélgetéseken" elhangzott, hogy 300 forintot kérnének havonta előfizetőnként. Mivel a médiahatóság adatai szerint Magyarországon 3,4 millió háztartásnak van előfizetése, összesen akár 24 milliárddal is tudták volna növelni a bevételeiket.

Az egyik kábelcég magas rangú vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, a kisebb szolgáltatóktól biztosan nem tudnák a 300 forintos összeget elkérni, a 8 milliárd forint - amit Simon említett - reális lehet, tehát fedezné a reklámadó miatti kiesésüket. (Mindkét céget megkérdeztük, hogy mekkora kiesést okoz jövőre a programdíj elmaradása, hétfőre ígértek választ.)

Az RTL kivonulására játszanak?

Piaci forrásaink szerint - és ezt kormányzati források sem cáfolták - részben az RTL-lel fennálló konfliktusa miatt változhatott meg a kormány álláspontja, és jutott arra a következtetésre, hogy újra be kell vezetni a tiltást.

Lázárnak mindig van egy-két jó ötlete

Fotó: Stiller Ákos

A ,,háború" a választásokat követően tört ki. Azóta ugyanis:

a Fidesz egy olyan magas adókulcsot illesztett a reklámadótörvénybe, mely egyedül csak a piacvezető RTL-t sújtja, miközben nyitott egy olyan kiskaput, ami idén a TV2-t megkíméli.
az RTL hírműsorai folyamatosan foglalkoznak a fideszes politikusok, az Orbán Viktor környezetéhez tartozó személyek, vállalkozók vagyoni ügyeivel, a Népszabadság pedig augusztus közepén arról írt, a kormány árgus szemmel figyeli, mennyire hat negatívan Orbán Viktor megítélésére az új hangnem.
a tévé augusztusban közölte: befizetik ugyan a reklámadót, de az anyacég luxemburgi központjában már javában zajlanak egy per előkészületei a magyar állam ellen.
az RTL-csoport külföldön ,,a befektetők számára elriasztó jelzésnek" nevezte a reklámadót, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig egyenesen ,,idegen megszállókat" emlegetve vonta felelősségre a német céget a kijelentéseikért.

Kormányzati források egyértelműen megerősítették, a miniszterelnök úgy könyveli el az RTL ,,válaszlépéseit", hogy a társaság csak azért kezdett el ,,politizálni", hogy a piaci pozícióit megőrizhesse, és nyomást gyakoroljon a döntéshozókra, törvényalkotókra. Fideszes források szerint a pártban sokakat zavar az RTL új hangvétele, ráadásul azt tapasztalják, hogy a médiabirodalom a német kormánynál is lobbizik (arról, hogy a csoport egyik vezetője, Liz Mohn Angela Merkel egyik legjobb barátnője, aki támogatta a kancellár kampányait is, itt olvashat).

Így mindenki biztosra veszi, hogy a tévétársaságot még nagyobb nyomás alá veszik Magyarországon, és a Fideszben azt sem tartják kizártnak, hogy Bertelsmann-birodalom egy idő után mégiscsak a kivonulás mellett dönt. Kormányzati és piaci forrásaink egyhangúan megjegyezték, a magyar RTL a korábbi profitja ellenére kis szeletet képvisel a csoporton belül (tavaly a magyarországi RTL bevétele a nemzetközi csoport bevételének mindösszesen 1,6 százalékát adta). Kérdés tehát, hogy a luxembourgi központ meddig vállalja a konfliktusokat akkor, amikor radikálisan csökken a profitjuk, és a kábeldíjak elmaradása esetén ezt még ellensúlyozni sem tudják.

Újabb csapás jön?

Még ennél radikálisabb, és jogilag nehezen kivitelezhető elképzelés is felvetődött a kormányban: azt is vizsgálják, hogy nemcsak a két nagy csatornát, hanem a kisebb kábeltévéiket is eltiltanák attól, hogy díjakat szedjenek a szolgáltatóktól. Hogy ezen a koncepción valóban dolgoznak, vizsgálják a jogi lehetőségeket, azt több kormányzati forrás is megerősítette a hvg.hu-nak.

Simicska a nyáron a Balatonon nyaralt - nincs nyugta Habonytól?

Fotó: Facebook

Ezzel további bevételektől esne el az RTL, hiszen a csoportnak több kis csatornája van, mint a TV2-nek: hozzájuk tartozik a Cool, a Film+, a Film+2, az RTL+, a Sorozat+ és a Muzsika TV. Egy magas rangú RTL-s forrástól úgy értesültünk, jelenleg 5 milliárd forint körül mozog a kábeldíjból származó bevételük, tehát az erre vonatkozó tiltás újabb súlyos elvonást jelentene.

Kormányzati forrásunk nem árulta el, milyen jogi megoldáson dolgoznak, de a hvg.hu által megkeresett médiajogászt, Polyák Gábor szerint legfeljebb arra tehetnek kísérletet, hogy a médiatörvényben jelenleg is meglévő megkülönböztetést erősítsék meg. A jogszabály ugyanis megkülönbözteti ,,a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatókat": ide sorolják a nagy közönségarányúk miatt az RTL-, és a TV2-csoportot. A pénteki tervezet leszögezi, hogy a két társaság csatornái közül csakis a két legnézettebb díjszabását akarják külön szabályozni, ám nem kizárt, hogy ezt a parlamenti vitában - a piac- és versenyszabályozás elveire hivatkozva - kiterjesztik a többi csatornára is. Polyák szerint akárhogy akarják is megoldani a kérdést, nagyon nehéz lenne úgy módosítani a médiatörvényt, hogy az csak az RTL-re vonatkozzon, a diszkrimináció ugyanis komoly botrányt okozna, feltehetően az Alkotmánybíróság, vagy a nemzetközi bíróságok szűrőjén is felakadna. Ha viszont általános lenne a tiltás, az a teljes tévés piacot, mind a 105 magyar nyelvű csatornát megroppantaná - köztük a kábelbevételekből részesedő, a Simicska-féle médiabirodalomhoz tartozó Hír Tv-t is.

Újabb pofon Simicskának?

Az RTL luxembourgi központja azonban egyelőre elszánt: bízik benne, hogy a pert megnyerik - ha újabb jogszabályokkal próbálják ellehetetleníteni őket, akkor újabb pereket is indítanak -, ezért

nem akarnak kivonulni.

Döntés született arról, hogy a magyarországi társaság minden segítséget megkap, ha szükséges, a veszteséget is állják - hangsúlyozták a cég vezetéséhez tartozó forrásaink, de ezt nyilatkozta a hvg.hu-nak Andreas Rudas, a csoport kelet- és délkelet-európai vezetője.

Ha ebben a formában megy át a díjszabásra vonatkozó törvény, vagy esetleg tovább szigorítanak rajta, akkor a TV2 sokkal többet bukik rajta. A cég idén tavasszal cserélt gazdát, a P7S1 eladta a magyar menedzsment két tagjának: Simonnak és Yvonne Dedericknek. Ám egyikük sem vagyonos ember, arra pedig a mai napig nem derült fény, hogy pontosan milyen pénzügyi konstrukció van a háttérben. Azt viszont senki nem cáfolta, hogy Simon jó kapcsolatokat ápol a Fidesz egyes politikusaival, a gazdasági hátországgal.

Habony Árpád - nőttön-nő a hatalma

Fotó: hvg.hu

Azt Simon és Dederick az interjúikban elmondták, hogy 5 év alatt kell a vételárat részletekben átutalni, és ha ez nem sikerül, akkor a cég visszaszállhat a németekre. Simon ugyanakkor abban bízott, hogy a programdíjból befolyó pluszpénzek segíthetnek törleszteni a részleteket. ,,Biztos abban, hogy a jelenlegi helyzetben mi kormányközelinek számítunk?" - kérdezett vissza a TV2 egyik vezető beosztású munkatársa, amikor arról kérdeztük, miért nem vették figyelembe a törvény kidolgozásakor a cég nehéz helyzetét. Forrásunk arra utalt, hogy még nem dőlt el, hogy a gazdasági hátország melyik erőcsoportja szerezhet majd befolyást a TV2-ben.

Mint arról a TV2 eladásakor beszámoltunk, Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt cége is pályázott a tévétársaságra, de az utóbbi hónapokban a miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád és barátja, a filmügyi kormánybiztos Andy Vajna is élénket érdeklődik a médiabefektetések iránt. Ugyanakkor a választások óta a kormányfő jelentős erőfeszítéseket tett Simicska visszaszorítására, Habony pedig nemcsak támogatja ebben Orbánt, hanem a folyamat haszonélvezője is lehet. Mint a HVG három hete megírta, a miniszterelnök szeretne kiegyezni Simicskával, de ennek feltétele, hogy az érdekeltségébe tartozó sajtóorgánum egy részéről mondjon le, ám erről a vállalkozó egyelőre nem hajlandó. Egy, a fideszes milliárdost jól ismerő forrás a hvg.hu-nak azt mondta, annyira eldurvult a vita, hogy Simicska felhívta Habonyt és figyelmeztette, hogy azonnal törölje ki a számát a telefonjából, és jegyezze meg, ő soha nem felejt.

Éppen ezért a médiapiacon úgy vélik, a pénteken benyújtott törvény legalább annyira üzenet Simicskának, mint az RTL-nek.

Durvul a háború

Bár a Népszabadság pénteken arról írt, hogy közel az Orbán-Simicska-háború vége, hátra van még két olyan döntés is, ami az eddigi intézkedéseknél is jobban érintené a fideszes gazdasági hátország vezetőjét.

Ha valóban megtiltják, hogy a reklámokat közvetítő médiaügynökségek bónuszokat szedjenek a sajtótól, akkor azok a legfőbb bevételi forrásuktól esnének el. Az egyik nemzetközi ügynökség vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, ha ez a törvény - melyet még tavasszal harangozott be Lázár János - is megszületik, a cégek legalább fele kivonulna a magyar piacról. De nemcsak a multik járnának rosszul, hanem az az ügynökség is, amely a Simicskvál jó viszonyt ápoló Patonai Péter tulajdonában van. Az nyerte el 2010 óta a legtöbb kormányzati közbeszerzést, ahogy az állami cégek többségénél is ez a cég intézi a reklámok kihelyezését. Mint arról a korábbi kormányzati ciklusban a Kreatív és a hvg.hu több cikkben beszámolt: ezen pénzek nagy hányada a Simicska érdekeltségébe tartozó médiánál kötött ki.

Viszont januártól gyökeresen átalakul a teljes állami kommunikáció. Orbán Viktor szeptember 5-én azzal bízta meg Lázár Jánost, hogy állítsa fel a központi kommunikációs hivatalt, amely a központi szervek, valamint a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek reklám-, PR- és kommunikációs feladatait látja majd el. Tehát januártól nemcsak a kormány, hanem többek között a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek, Államadósság Kezelő Központ reklámkiadásairól is a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség (NKÜ) nevet kapó szervezet dönthet majd: becslések szerint 40-50 milliárd forint összpontosul majd egy kézben. A Figyelő augusztusban azt írta, az NKÜ szervezésén Habony Árpád is rajta tartja a szemét, és ezen pénzek újraosztása az egyik oka az Orbán-Simicska-konfliktusnak.

A hvg.hu-nak több kormányzati forrás is megerősítette, rövidesen visszatér a kormányzati apparátusba Giró-Szász András volt kormányszóvivő, aki államtitkári pozíciót kaphat, és esélyes az NKÜ élére. Giró-Szász még 2002-ben került szorosabb kapcsolatba Habonnyal, majd a kormányalakítás után a kormányfő tanácsadója támogatta szóvivői kinevezését.

http://hvg.hu/itthon/20140915_Egyszerre_lovi_Simicskat_es_az_RTLt_Laza/nyomtatas
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy bajba kerültek a nemzeti parkok
  2014-09-15 18:51:17, hétfő
 
  2014. augusztus 28., csütörtök 8:14 Napi.hu

Nagy bajba kerültek a nemzeti parkok

A kormány nemcsak a földoligarcháktól vette el a több milliárd forintos uniós területalapú támogatást, hanem a nemzeti parkoktól és az egyetemi tangazdaságoktól is, ezzel szinte lehetetlenné tette a működésüket. A három legnagyobb magyar nemzeti park az uniós területalapú támogatás elvétele miatt évente másfél milliárd forinttól esik el - írta a Népszabadság.

A kormány júliusban döntött a következő hét évre vonatkozó agrártámogatási rendszer átalakításáról: a legnagyobb birtokosoktól elveszik az automatikusan járó, uniós területalapú támogatásokat. Összesen 12,3 milliárd euróról, azaz 3700 milliárd forintról van szó. Az 1200 hektár feletti birtokon gazdálkodóktól teljesen elveszik a támogatást. Magyarországon 500-nál több olyan gazdálkodó szervezet van, amely 1200 hektár feletti területet művel, ezek eddig évi 20 milliárd forintot kaptak.

A lista első helyén az állami tulajdonban lévő Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. szerepel, amely 15 185 hektár után több mint egymilliárd forint támogatást, a második helyen a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bóly Zrt. 14 274 hektár után 994 millió forintot kapott. A Mezort Zrt.-n keresztül pedig a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. 10 298 hektár után 717 milliót vehetett fel.

Az uniós agrártámogatás nélkül veszélybe kerül a magyarországi nemzeti parkok, állami erdészetek és az egyetemi tangazdaságok működése, amelyek szintén 1200 hektár feletti területeket kezelnek. A legnagyobb vesztesek közé tartozik a Körös-Maros, a Kiskunsági és a Hortobágyi Nemzeti Park, a három intézmény együttesen közel ötmillió euróval, azaz másfél milliárd forinttal kap kevesebbet évente. Az állami erdőgazdaságok közül a több mint 3000 hektáron gazdálkodó somogyi SEFAG Zrt., az 1500 hektárt kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., illetve az 1250 hektár erdőterületet művelő Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. veszíti a legtöbb pénzt - írta a lap. Egy természetvédelmi szakember szerint a legsúlyosabb vágás mindenképpen a nemzeti parkokat sújtja.

http://www.napi.hu/print/585832.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ennyibe kerül az államnak a diktatúrák által is kedvelt korm
  2014-09-15 18:10:32, hétfő
 
  2014-09-15. 16:39
Ennyibe kerül az államnak a diktatúrák által is kedvelt kormányzati kémprogram licence

Augusztus elején a Twitteren a @GammaGroup nevű fiókban az üzemeltető megírta, hogy betörtek a Gamma International, az állami megrendelésre kémprogramokat szállító cég hálózatába. A hekkerek kábé 40 gigabájt adatot szereztek meg: programleírásokat, felhasználási útmutatókat, árlistákat, és a FinFisher/FinSpy elnevezésű szoftvercsomag egyes elemeinek forráskódját is.
Az információkat a hekkerek nyilvánosságra hozták több fórumon is. Mint azt korábban megírtuk, magyarországi vásárlói is voltak a főként kormányzatok és nagy szervezetek által használt, kémkedésre alkalmas programcsomagoknak.
A 100 millió eurós üzlet
A Wikileaks több nagyobb közleményben számolt be a megszerzett adatok elemzésének eredményeiről. Ezek között a legérdekesebb az üzleti információk alapján elkészített felhasználói lista. A legtöbb felhasználó csak egy nyolc karakterből álló alfanumerikus "nicket" használt, de akadtak, akik nem voltak ilyen óvatosak, így azonosíthatók - igaz, ezek nem maguk a megrendelők, hanem a közvetítő partnerek.
Az ügyfélszolgálati adatok alapján a Wikileaks munkatársai több országot, illetve szervezetet tudtak azonosítani: Szlovákia, Mongólia, a katari állami titkosszolgálat, Dél-Afrika, Bahrein, Pakisztán, Észtország, Vietnam, az ausztrál rendőrség, Belgium, Nigéria, a holland rendőrség, egy szingapúri biztonsági cég, Banglades, az olasz és a bosznia-hercegovinai hírszerzés, valamint a magyarországi titkosszolgálat.
Mivel az adatok között szerepelnek a licencszerződések részletei is, a Wikileaksnél megbecsülték a gyártó bevételeit is az adott időszakban. Ezek szerint több mint 47,5 millió euróról van szó, illetve közel 100 millióról, ha azokat a licenceket is beleszámolják, melyek már lejártak, így a törölt rubrikába kerültek. Lehet, hogy ennél is több pénzről van szó, mivel a licencárak nem tartalmazzák a támogatás és a betanítás költségeit.
A Wikileaks táblázatának tanúsága szerint a "magyar" titkosszolgálat összesen öt licencet vásárolt, ezek közül kettőt 2012 végén, melyek 2013 októberében jártak le.
A maradék három licenc ma is él, ezeket 2013 őszén, illetve decemberben aktiválták, és egy év múlva, vagyis idén ősszel, illetve decemberben járnak le. Az élő licencek ára 208 500 euró (kb. 63 millió forint), a lejártakat is beleszámítva az összköltség 403 920 euró (kb. 123 millió forint).
(Index nyomán)

https://kuruc.info/r/2/133089/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 539 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 519
  • e Hét: 2177
  • e Hónap: 18970
  • e Év: 151887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.