Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Csirkés-brokkolis lasagne – Ízletes és kiadós egytálét
  2014-09-18 16:11:32, csütörtök
 
  Elkészítés:

75 dkg csirkefilé
75 dkg brokkoli
50 dkg paradicsom
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
75 dkg csirkefilé
20 dkg gomba
1/2 kg lasagne tészta
só, bors
A szószhoz:

1 evőkanál vaj
15 dkg sajt
1 evőkanál liszt
2,5 dl húsleves
1 pohár tejszín
Elkészítés:
Csíkozzuk fel a húst, és szeleteljük fel a gombát.
Vágjuk kockákra a hagymát és a paradicsomot.
Kevés olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát és a húst.
Süssük további 5 percet, majd tegyük bele a paradicsomot és a rózsáira szedett brokkolit.
Ízesítsük sóval és borssal, és 5 percig pároljuk fedő alatt.

A vajból, a lisztből és a húslevesből készítsünk rántást.
Adjuk hozzá a tejszínt és a sajtot, és kevergessük amig a sajt felolvad benne.

Tegyünk a sütőtálba kis húslevest (így a legalsó tészta is megpuhul majd), majd rá egy sor tésztát.Ezután rétegesen rakjuk tele a tálat a raguval és a szósszal.
Süssük meg fél óra alatt 200 fokra előmelegített sütőben.
Ízletes és kiadós egytálétel.
Nem a megszokott lasagne, de legalább annyira finom.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Mutatós sajtos tészta rengeteg kaporral,
  2014-09-18 16:04:22, csütörtök
 
  gyors és fincsi étel, különleges alkalmakra is!

Egyszerű és mutatós étellel szeretnéd meglepni a családodat? Ez a recept neked szól!
Ráadásul annyira egyszerű, hogy egy gyerek is el tudná készíteni!

Hozzávalók:
1 csomag tészta
10 dkg füstölt sajt
10 dkg fetasajt
3 evőkanál tejföl
1 tojás sárgája
friss kapor
só, bors
olaj
Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A tejfölt és a reszelt sajtokat, a tojássárgáját összekeverjük, hozzáadjuk az apróra vagdosott kaprot és fűszerezzük. Ráöntjük a tésztára és jól összekeverjük, majd kiolajozott hőálló tálkákba kanalazzuk. 180 fokos sütőben 10-12 percen át sütjük és melegen tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Ebonynak és Ivorynak
  2014-09-18 15:54:20, csütörtök
 
  Margaret Patrick 1983 tavaszán érkezett meg a Dél-Nyugati Idősek Otthona Önálló Életért Központjába, hogy megkezdje a fizikoterápiát. Millie McHugh, az intézmény régi alkalmazottja emlékszik rá, hogy, amikor bemutatta Margaretet az ott lakóknak, feltűnt neki, milyen bánatosan tekintget Margaret a zongora felé.
— Valami baj van? — kérdezte Millie.
— Nem, semmi -— felelte Margaret halkan. — Csak annyi, hogy ha zongorát látok, mindig feltolulnak a régi emlékeim. Az agyvérzésem előtt a zene volt a mindenem.
Millie Margaret használhatatlanná vált jobb kezét nézte, miközben a fekete bőrű asszony zenei pályafutása legszebb élményeiről számolt be. Millie-nek egyszer csak eszébe jutott valami.
— Várjon itt. Egy perc múlva visszajövök — mondta.
Valóban csakhamar visszatért; mögötte egy alacsony, ősz hajú, vastag szemüveget viselő asszony lépdelt. Mankóval járt.
— Margaret Patrick, bemutatom Ruth Eisenberget — mondta Millie mosolyogva. — Ő is zongorázott, és szintén agyvérzésen esett át, mint maga. Azóta ő sem tud játszani, Mrs. Eisenberg jobb keze egészséges, magának meg a bal keze. Úgy érzem, együtt csodákra lennének képesek.
— Ismered Chopin Desz-dur keringőjét? — kérdezte Ruth.
Margaret bólintott. Leültek egymás mellé a zongorapadra. Két egészséges kéz — az egyik hosszú, kecses, fekete ujjakkal, a másik rövid, tömpe, fehér ujjakkal — ritmusosan mozogtak fel-alá a fekete-fehér billentyűkön. Azóta több százszor ültek így egymás mellett—Margaret béna jobb kezét Ruth hátán nyugtatta, Ruth béna bal keze pedig Margaret térdén nyugodott. Közben Ruth jobb keze játszotta a dallamot és Margaret egészséges bal keze a kíséretet. Zenéjük elgyönyörködtette a televízió nézőit, templomok, iskolák szanatóriumok és szeretetotthonok közönségét. A zongorapadon nemcsak a zenét osztották meg egymással. Ott jöttek rá ugyanis, hogy több közös van bennük, mint valaha is álmodni merték volna. Chopin, Bach és Beethoven csupán a kezdet volt. Mindketten dédmamák voltak és özvegyek. (Margaret férje 1985-ben halt meg.) Mindketten elveszítették egyik fiukat, mindketten sokat szerettek volna adni az embereknek, és a másik nélkül egyikük sem volt képes rá. Akkor is együtt ültek a zongoraszéken, amikor Margaret azt mondta:
— Elvették tőlem a zenémet, de Isten megadta nekem Ruthot.
Margaret hite nyilvánvalóan Ruthra is átragadt, aki most azt állítja:
— Isteni csoda hozott minket össze.
Ez Margaret és Ruth története, akik most Ebonynak és Ivorynak hívják egymást, mint a fekete-fehér billentyűket a zongorán."
Csodaszép napot kívánok mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
0-s kórterem 1.
  2014-09-18 15:24:14, csütörtök
 
  Tereza szeme a monitoron futó EKG-görbéket figyelte. A ritmustalan csipogás nyugtalanította. A férfi fiatal volt.Várandós felesége pár perce távozott, hogy az ikreket haza vigye a nagyihoz, hogy mielőbb visszajöhessen párjához. Az asszony mindig suttogva beszélt a férjéhez, néha szájához emelte a kézét, így figyelmeztette őt, hogy ne fárassza magát.
A férfi nehezen viselte orrában az életet adó oxigénszondát, így igazított rajta. Mind a ketten tudták, tisztában voltak vele, hogy még egy kardiogén sokkból, nem valószínû, hogy ki
tud jönni. Minden pillanat versenyfutás volt az életért.
Az anamnézisből kiderült, több napja fáradtságot, megmagyarázhatatlan gyomortáji, furcsa fájdalmat érzett, és hamar kifulladt. Sok stressz érte az utóbbi időben. Ennek tulajdoní-
totta a diszkomfort érzését. Aztán minden olyan hirtelen történt. Mellkasában erős, mindent megsemmisítő, szorító nyomást érzett, halálfélelem lett úrrá rajta. Áldott állapotban levő
felesége és két kislánya képe lebegett előtte. Tudta, harcolni kell, nem adja fel, nem adhatja fel, hiszen negyven éves, boldog családban él, élnie kell, fel kell nevelni a gyermekeit.
Ezek a gondolatok zakatoltak a fejében. Homlokának hideg verejtéke egész testét ellepte. Úgy érezte, nem kap levegőt. Nem bírta tovább tartani magát, az íróasztalra bukott, a koppanó
fej hangjára figyeltek fel a kollégái. Azonnal segítségére siettek. Mellkasára szorított
kezéről, gyöngyöző homlokáról, elfehéredett arcáról látták, nagy baj van. Az egyik kolléganő már tárcsázta is a mentőket. Szerencséje volt, mert pontosan el tudta mondani a tüneteket, így orvossal, mentőtiszttel érkezett a rohamkocsi.
Szinte azonnal megállapítható volt, hogy akut miokardiális infarktusa van. Az oxigénmaszk felhelyezése után elkészült EKG bizonyította az ék alakú, nagy kiterjedésû szívizom elhalást a hátsó falon. A mentőben azonnal megkezdődött a véralvadást gátló infúzió adagolása.
Szirénázva indultak a kórházba, de alig értek be, a beteg keringése összeomlott a sokk miatt.
Tizenhárom percig tartott a küzdelem, amire sikerült az újraélesztése. Nehéz napok vártak mindenkire az osztályon. Nagyon jól tudták, hogy az empátia meddig mehet el, hogy ne
zavarja az objektív ítélőképességet. Tereza, amikor meglátta a várandós asszonyt a férfi ágyánál, és hallotta remegő szájából a fohászt, maga is néma imába kezdett.
Sokszor megtette ezt betegeiért, nem is hiába. Nem egyedül volt az osztályon, aki Istentől
kért segítséget. Nem volt szokatlan egy ilyen osztályon. Kevés olyan embert lehetett látni, aki az utolsó pillanatban ne fordult volna Isten felé.
Amikor lejárt a mûszakja, nehéz szívvel lépett ki az ajtón. Vajon mit hoz a holnap?
Másnap éjszakás volt. Megnyugvással állapította meg, hogy nem rosszabbodott a beteg állapota, ezt jó jelnek tartotta. A halál még járta meggyengült táncát, de egyre
többször kerekedett felül az élet jele. Így telt el az éjszaka.
Reggel reménnyel teli várakozással ment haza.
Következő nap, amint beért az osztályra, szeme rögtön arra az ágyra szegeződött, ahol a férfi feküdt. Távolról felismerte a görbék rendezettebbek és hallotta, a csipogás is egyenletes. A dekurzuslapot* kezébe véve örömmel állapította meg már tizenkét órája kiegyenlített keringést mutat. A beteg rózsaszínû arcán nyugalom ült.
Nemsokára megérkezett a fiatalasszony, mosoly foglalta el a könnyek helyét. Terezához fordult, majd elmondta, hogy most beszélt a főorvos úrral, aki közölte a csatákat meg-
nyerték, a háborúnak vége. Kell még egy kis idő , hogy minden a régi legyen, de ilyen nagyfokú szívizom károsodás után erre számítani kell. Aztán lassan minden mehet a régi
szokások szerint, csak kicsit lassítva.
Tereza boldog volt, érezte, ő is egy láncszem az élet csodájában. Ezen az osztályon mindenki így volt ezzel. A felelősség, az egymásra utaltság összekovácsolta az osztály dolgozóit, ott ahol a pillanatnak értéke van, csak egymást segítve lehet eredményt elérni. Aki nem képes erre, lemorzsolódik, az nem ide való.
Nehéz munka ez, de a világ legnemesebb feladata a beteg ember szolgálata. Itt megszûnik a hatalom, a státusz, a világnézeti különbség, csak az ember létezik. A meztelen test elektródákkal, csövekkel, és a lélek. Ha elég erős a lélek, a test újraépítésére szegődik.
Sokat tanultak minden esetből.
A hetenkénti keddi továbbképzések, eseti megbeszélések erősítették őket nemcsak szakmai ismeretekkel, hanem az emberi élet értékének megbecsülésével is. Tereza szerette ezeket
a kedd délutánokat, mindig új ismerettel és lendülettel ment haza. A következő kedden már a lábadozó férfi esetét elemezték, mindenki örömére. Később többször találkozott a boldog csa-
láddal, a két iker kislányhoz kisfiú érkezett. Isten rájuk mosolygott.

*dekurzuslap: * Az intenzív osztály betegeinek állapotadatait óránként rögzítő ellenőrzőlap.

Részlet: Ekpafat: A lélek hangja c. könyvemből (2008)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sokkal veszélyesebb a cukor, mint a só, állítják kutatók!
  2014-09-18 12:11:41, csütörtök
 
  A cukor nagyobb kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából, mint a só - közölték amerikai kutatók, akik szerint a magas cukortartalom a vérben károsítja az agy azon részét, amelyik a pulzust és a vérnyomást szabályozza.

A New York-i és Kansas-i kutatók ugyanakkor egy másik vizsgálatában, amelyben 8670 felnőtt korú francia vett részt, arra a következtetésre jutottak, hogy semmiféle összefüggés nincs a sófogyasztás és a magas vérnyomás között.

Szakemberek régóta figyelmeztetik arra a lakosságot, hogy a napi sóadagot csökkentsék napi egy teáskanálra, ellenkező esetben 25 százalékkal is megnőhet az agyvérzés kockázata, aminek következtében 3 millió ember hal meg világszerte.

Azonban a James DiNicolantonii vezette kutatócsoport eddigi eredményeikre hivatkozva azt állítja, hogy a cukor, és nem a só az oka a magas vérnyomásnak. Az állítást az utóbbi években elvégzett kutatási eredmények alapján állítják, amelyek szerint a cukornak sokkal nagyobb szerepe van a magas vérnyomás kiváltásában, mint a nátriumnak.

Ezért indokolt lenne, hogy a lakosságot a cukorfogyasztás mérséklésére ösztönözzék. Az amerikai kutatók úgy vélik, hogy a magas vércukorszint a hipotalamusz működését befolyásolják, ami pulzusnövekedéshez és magas vérnyomáshoz vezet. Ráadásul a szervezet sok inzulint termel, ami szívritmus növekedést eredményezhet.

DiNicolantonio, a szív- és érrendszeri betegségek kutatója ellentmond azoknak a véleményeknek is, melyek szerint a kevesebb sóbevitel csökkenti az elhízás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A szakember szerint az alacsony sótartalmú ételek megnövelik egyes zsírok koncentrációját a vérben.

Aseem Malhotra kardiológus és az Action on Sugar civilszervezet tudományos igazgatója szerint eddig alábecsülték cukorfogyasztásból származó kockázatokat. A cukor semmiféle tápanyagot nem tartalmaz, és egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy számos betegség kiváltója lehet - mondta.

Ezzel szemben Graham McGregor, a Londoni Egyetem kardiológusa szerint ezek az érvek gyenge lábakon állnak, és egy sor olyan kutatást idéz, amelyek egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a sófogyasztás és a magas vérnyomás között.

Nagy-Britanniában egyébként a nők számára naponta legtöbb 6, a férfiak számára 7-8 teáskanál cukor fogyasztását javasolják. Statisztikai adatok szerint a szigetországban ennek ellenére egy felnőtt napi átlag cukorbevitele 15 kanál, mivel számos gyümölcs, müzli, joghurt, szendvics és ételkészítmény tartalmaz cukrot.

filantropikum -oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Ez történik ha egy hónapig minden
  2014-09-18 12:09:28, csütörtök
 
  Ha csak egy teáskanállal fogyasztunk el belőle minden este lefekvés előtt, már gondoskodhatunk a nyugodt alvásról. Mivel 80%-ban természetes cukrot tartalmaz, megemeli az inzulinszintet, így a tripofán nevű anyag könnyebben eljut az agyhoz, hamarabb beindul az alvás folyamata. A méz nem csak nyugtató, harmonizáló, hanem igencsak egészséges és tökéletes energiaforrás is.

A méz glükoztartalma miatt azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak mézet sokkal energikusabbak, éberebbek és egészségesebbek is. Ha szereted a mézet, és beiktatod a napi étrendedbe, többé nem kell számolnod a fáradtsággal. Bármennyire is édes és tele van cukorral, mégis hatékonyan beilleszthető a fogyókúrába. Egyenlő arányban tartalmaz glükózt és fruktózt, így segítségünkre lehet a fogyásban. Ráadásul egészségesen csökkenthetjük az édesség utáni sóvárgásunkat is.

A méz előállításához a méhek virágport gyűjtenek. Így sok flavonoidot tartalmaz, mely kiváló antioxidáns, hatással van az immunrendszer erősítésére. Viszont nem csak az immunrendszer erősítésére jó, hanem kiváló antioxidáns és gyulladásgátló is. Nem csoda, hogy gyerekkorunkban köhögés esetén egyből egy kanál mézet kaptunk gyógyírként. Régen vágások, horzsolások és sebek kezelésére is használták. Ha bekenjük a sebet mézzel, antibakteriális tulajdonsága miatt eltávolítja a baktériumokat, tisztán tartja és gyógyítja a sebet.

A kozmetikaiparban is egy igen közkedvelt alapanyag a méz. Ha szeretnék sima és puha arcbőrt, hetente 2-3 alkalommal kenjük be a megtisztított arcbőrünket vékony rétegben zabpehellyel elkevert mézzel. Ez a pakolás megakadályozza a mitesszerek, pattanások kialakulását, tisztán tartja az arcbőrt.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Édes lapcsánka (4 főre) és Csicsóka saláta
  2014-09-18 12:02:19, csütörtök
 
  1/2 kg csicsóka
2 fej vöröshagyma
20 dkg liszt
3 tojás

fahéj
olaj

A csicsókát megmossuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a vörös hagymákkal együtt. Ráütjük a tojásokat és belekeverjük a lisztet is. Ízlés szerint sózzuk, és fahéjjal ízesítjük. Lepénykéket készítünk, és forró olajban arany-barnára sütjük mindkét oldalát.

Csicsóka saláta (1 adaghoz):

15dkg csicsóka
10dkg torma
10dkg cékla
1 pohár kefir

bors
fokhagyma
snidling

A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sóval, borssal és fokhagymával elkevert kefirrel leöntjük, jól átforgatjuk. Tetejét snidlinggel megszórjuk és 3-4 órát hűtőszekrényben érleljük.

FIGYELEM!
A csicsóka fogyasztása eleinte okozhat gázképződést és hasmenést, mert jótékony hatása miatt a hasznos bélbaktériumok elszaporodása kisebb ,,belháborúval" jár a káros bélbaktériumokkal.
Érdemes óvatosan kisebb mennyiséggel kezdeni, a helyreállított bélflóra, a megtisztított bélrendszer már nem okoz panaszokat.

FOGYASSZUNK MINDEN NAP LEGALÁBB 10-15 DKG-OT.
A GUMÓ BÁRMILYEN FORMÁBAN EHETŐ, ELKÉSZÍTÉSE A BURGONYÁÉHOZ HASONLÓ.
LEGJOBB NYERSEN: SZENDVICSEK MELLÉ, RESZELVE SALÁTÁBAN, ITALKÉNT TURMIXOLVA...

Forrás: Tudnodkell.info, emf-kryon.blogspot.hu, nepgyogyaszat.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Fokhagymával töltött szílvabefőtt
  2014-09-18 11:59:45, csütörtök
 
  EZT FŐZZÉK KI - FOKHAGYMÁVAL TÖLTÖTT SZILVABEFŐTT
.
Konyhatündérek, háziasszonyok, gasztrokalandorok figyelem! Jöjjön hát a fokhagymával töltött szilvabefőtt receptje.
A tétel kicsi, de csak azért, hogy most frissiben kipróbálhassák! Ám ha majd hónapok múlva megkóstolják, kicsit megbánják, hogy keveset készítettek.

A próba kedvéért célozzanak meg egy 1,8 liter űrtartalmú üveget. Ehhez vásároljanak bármilyen fajtájú, kemény, nagy méretű szilvát, mondjuk másfél kilót. Ha marad belőle netán, mert nem fér az üvegbe, az frissen fogyasztva is egészséges. S persze legyen jó három fej fokhagyma a közelünkben. Kell majd egy kis víz, cukor és ecet, tartósítószer semmi!

Jól megmossuk, majd hipp-hopp felééig bevágjuk a szilvákat, és kiemeljük a magját. A vágásnál ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs ne essen ketté. Ha ez megtörtént, a mag helyére behelyezzük a megtisztított fokhagyma gerezdeket, majd szépen rendezve telerakjuk az üveget.

Közben cukros- ecetes levet készítünk - az arányokat mindenki ízlése szerint alakítja -, és azt felforraljuk. Ezt viszont csak hidegen lehet beletölteni az üvegbe, így vagy a hozzávalók elkészítése előtt forralunk, vagy várunk, míg kihűl.

Ekkor színültig töltjük az üveget, a tetejét pedig jól rácsavarjuk. Innen csak egy lépés a végeredmény: az üveget hideg vízbe állítjuk - picit fedje el a víz -, majd a forráskor jó öt percig tűzön hagyjuk. Ekkor elzárjuk a lángot, s hagyjuk kihűlni a vizet és az üveget is. Innen már csak egy kiemelés, törlés, és készen van az ízletes befőttünk.

Karácsonyig hagyjuk együtt érni az ízeket, s az ünnepkörben varázsoljuk a vendégek és a család asztalára. Sültek mellé mennyei finomság, fantasztikus ízvilágot nyújt.

Jó étvágyat kíván Önöknek:
Góbé, a Sokszínű Vidék gasztrokalandora

FORRÁS: SOKSZINUVIDEK.HU
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Csalánméz
  2014-09-18 11:56:29, csütörtök
 
  Vegyünk egy üveg mézet. Válasszunk hozzá egy kétszer akkora üres üveget. Töltsük meg frissen szedett, megmosott, felaprított csalánnal. A mézet lassú tűzön, kevergetve melegítsük első buggyanásokig, majd öntsük le vele a csalánt. Az üveg alá rakjunk egy kést, nehogy elpattanjon a forró méztől. Nyomjuk le a csalánt a méz szintje alá, rakjunk rá egy gondosan megmosott szép követ, és csavarjuk rá jó erősen a tetejét. A lezáró tetőbe lehet cseppenteni 2 csepp grapefruitmag cseppet (ezzel megoldható a tartósítás minden befőttnél, lecsónál, szörpnél és gyógynövényből készült krémeknél, szirupoknál is).

Nagy Péter
egészségügyi tanácsadó
Forrás: egeszsegvar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2823
  • e Hét: 5690
  • e Hónap: 12062
  • e Év: 62853
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.