Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Délibáb (imajo)
  2014-09-19 19:53:55, péntek
 
  Kohut Katalin: Délibáb
Imajo

homokban a fény
délibáb, ékszered nap
asszony-illatod
éleszti érzékeim
ima és sóhaj
vagy érzéki kedvesem
öled mélyében
remegve vár végtelen

2014. szeptember 19.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kohut Katalin: Afrikai szeretők (2005) - Filmajánló
  2014-09-19 04:46:29, péntek
 
  Kohut Katalin: Afrikai szeretők (2005) - Filmajánló

Színes, magyarul beszélő német romantikus filmdráma - 126 perc

rendező: Hermine Huntgeburth
író: Corinne Hofmann
forgatókönyvíró: Johannes W. Betz
operatőr: Martin Langer
zene: Niki Reiser
producer: Günter Rohrbach
vágó: Eva Schnare

szereplő(k): 
Nina Hoss (Carola)
Jacky Ido (Lemalian)
Katja Flint (Elisabeth)
Antonio Prester (Bernardo)
Janek Rieke (Stefan)

A film megtörtént esetet dolgoz fel, mely Corinne Hoffman, svájci 27 éves szőke hajadon kenyai maszáj harcos iránt érzett szerelmével kezdődött. A regény, melyben tapasztalatait írta le azonos címmel, három trilógiában jelent meg. A film a legaprólékosabb részletekig hű a könyvekben leírtakhoz, mely a rendező munkáját dicséri.

Azt mondják, a maszájok meghalnak, ha a börtönbe zárják őket. Nem a jövőben, múltban élnek, hanem a mában.

Két hetes kenyai üdülésre mentek Caroláék, Stefan barátja kísérte.
A szőke lány meglátott egy harci öltözetű maszáj, nagyon jóképű férfit. Egyből gyűrögetni kezdte haját, szerelembe esett.
Az utolsó estén egy piacon összetalálkozott Lemaliannal, a maszáj harcossal. Követni kezdték kérésére. A férfi piros ágyékkötőt viselt, derekán összecsomózott sállal megkötve. Modern naszájok voltak, autóval közlekedtek a városban. Carola Stefan ellenkezése ellenére követte Lemaliant egy bisztróba, ahol rendelt, szemezni kezdett a maszáj harcossal. Stefan feldühödött és karácsonyfának nevezte a férfit, azt mondta, a karácsony a szeretet ünnepe.
Másnap reggel közölte Carola, hogy ő nem megy vissza Stefannal. Nem múló szeszély, amit érez Lamalian iránt.
Carolának Svájcban butikja van, de mégsem vágyik vissza.
Érdeklődött, hogyan jut el Barsaloiba, ahol Lemalian lakik. Elisabethhez igazítják Maralalba.
Tizenhárom órás út volt Maralalba, amely helység még a térképen sincsen rajta. Ment megkeresni álmai férfiját, Lemaliant.
Megérkezve Maralalba Elisabeth Murulmut kereste, aki német származású volt. Mondta, hogy Svájcból jött, s csak látni szeretné Lemaliant. Elmesélte Elisabeth, hogy a férfi olyan helyen él, ahol semmi nincsen, még villany sem, sem házak, csak szakadt kunyhók. A számbuluknál nem számít, egy nő mit akar - mondta a felvilágosítást Elisabeth, akinek szintén kenyai a férje. A számbulut nem lehet megérinteni más előtt, a számbulu nem eszi meg, amit egy nő főz, vagy csak ránéz. Moses, a férje volt a legszebb férfi, de ott a nők nem sokat érnek, a kecskék után jönnek.
Carola közölte, hogy mikor először látta Lemaliant, érezte, hogy csak érte él. Fogalma sincsen, a férfi érez-e valamit iránta.

Tíz nap várakozás után a férfi megérkezett, megfordult a kapuban, Carola követte. A férfi egy szállásra vezette, ahol a nőt állati módon magáévá tette, a legapróbb gyöngédséget sem mutatva, majd megkérdezte, hogy visszamegy-e még. Minden rendben-e, kérdezte a férfi, s hogy vele marad-e Carola. A szambuluk menet közben nem néznek hátra, szerencsétlenséget hoz. Carola sem akart visszanézni, csak előre. Lemalian elvezette szegényes környezetébe, viskójába. Első éjszaka a bungallószerű viskóban aludt a földre terített pokrócokon, bogarak között. Hozzá szeretett volna bújni Lemalianhoz, de a férfi eltolta magától. Reggel Carolát nem engedték a férfiak között fürdeni azzal, hogy az asszonyok nem vetkőzhetnek le. Messzire vitték egy vizes árokba tisztálkodni. Lemalian csodálkozott a nő csókjain és becézgetésén.
Carola találkozott Bernardo atyával, aki közölte, hogyan lehet onnan visszamenni. Elmondták, hogy vagy bejelentkezik oda, vagy elmegy.
A férfi mira nevű gyógyfüvet ad Carolanak azzal, hogy ébren tartja a városban, ahová a bevándorlási hivatalba tartottak. Ott feltartóztatják a férfit, hogy harcos ruhában nem mehet be. Lemalian szerelmes lett, megbabonázta Carola. Úgy ölelkeztek, ahogyan általában a szerelmesek.
A férfi mondta, hogy kisbabájuk lesz. Carola összeesett a bevándorlási hivatalban, majd rázta a hideg. A férfi közölte, hogy ez csak malária, s adott neki valamilyen gyógyszert. A nő beszélt az anyjával telefonon, hogy ott akar élni egy faluban, s kellene az összes pénze. Svájcba utazott Carola, hogy elköszönjön a családjától és felszámolja addigi életét. Megbeszélték Lemaliannal, hogy nagy harci ünnepség keretében utána összeházasodnak. Carola közölte Svájcban az anyjával, hogy férjhez megy Afrikában. Úgy érezte a visszafelé vezető úton, hogy hazaért.

Mi lesz a sorsa Carolának a minden higiéniát nélkülöző faluban? Meg tudja-e szokni az ottani szokásokat? Meddig tarthat ilyen körülmények között a szerelme?
A választ megkapják, ha megnézik a filmet ezen a linken:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-66804-3172

Jó szórakozást kívánok!

2014. augusztus 14.


 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Benjamin Button különös élete-Filmajánló
  2014-09-19 04:43:19, péntek
 
  Benjamin Button különös élete (2008) - Filmajánló

Magyarul beszélő amerikai, színes, fantasztikus film - 166 perc
rendező: David Fincher
író: F. Scott Fitzgerald
forgatókönyvíró: Eric Roth, Robin Swicord
zeneszerző: Alexandre Desplat
operatőr: Claudio Miranda
díszlettervező: Victor J. Zolfo
jelmeztervező: Jacqueline West
producer: Ceán Chaffin, Kathleen Kennedy, Frank Marshall
maszk: Greg Cannom
látványtervező: Donald Graham Burt
vágó: Kirk Baxter, Angus Wall

Színészek:
szereplő(k): 
Brad Pitt (Benjamin Button)
Taraji P. Henson (Queenie)
Julia Ormond (Caroline)
Jason Flemyng (Thomas Button)
Elias Koteas (Gateau)
Tilda Swinton (Elizabeth Abbott)
Jacob Tolano (Martin Gateau)
Joeanna Sayler (Caroline Button)
Jared Harris (Mike)
Fiona Hale (Mrs. Hollister


Haldoklásával kezdődik a film Benjamin Button szerelmének, Getaeunak, akitől Caroline lánya búcsúzik. Emlékkönyvét olvassa fel apjának, az egyedi életű férfinek.1985-ös végrendelete az asszonynak szintén az emlékkönyv mellékletét képezte.

Egy órásmester különös órát alkotott, fordítva járt. Mikor felszerelték New Orleans pályaudvarán, a mester, aki előtte eltemette háborúban elesett fiát különös szónoklatban magyarázta meg a visszafelé járó óra működését. Talán ez visszaadja a fiaikat, akik szép és nyugodt életet élhetnek. A hallgatóság kalapját is leemelte a szavak súlya miatt.

Benjamin Button különös körülmények között született. Aznap ért véget az I. Világháború. Édesanyja belehalt a szülésbe. Amikor Thomas Button, az apja meglátta az agg külsejű csecsemőt, a folyóba akarta dobni, majd elhelyezte egy nyugdíjas ház lépcsőjén. Queenie, a néger ápolónője az öregeknek találta meg a lépcsőn, mikor udvarlóját lekísérte. Feléledtek anyai ösztönei, mert úgy tudta, neki soha nem lehet gyermeke. Elrejtette szobájában a csecsemőt, majd megnézette az otthon orvosával. Köszvényes, hályogos szemű, ráncos és gyenge csontozatú, vagyis az orvos szerint haldoklik, körülbelül nyolcvan éves a csecsemő.
Két éves korában tolókocsiba került, de sokkal virgoncabb volt a többi nyugdíjasnál belül, minden érdekelte.

A nyugdíjas otthonban gyakori volt a halál eset. Jöttek, elmentek az emberek. Sokszor ünnepeltek születésnapot, ami egyesekből ellenszenvet váltott ki.
Többnyire csak az időjárással, a kád hőmérsékletével és a naplementével foglalkoztak. Fantasztikus volt ott felnőni.

Egy különös férfival ismerkedett meg, aki állatkertben is élt a majmok között. Azt mondta, hogy aki más, mint a többiek, mindig egyedül van. A kövérek, soványak, fehérek is egyedül vannak, csak ők félnek tőle. Az volt élete legszebb napja első barátjával.

A családok időnként ellátogattak az intézménybe.
1930-ban hálaadáskor találkozott valakivel, aki örökre megváltoztatta az életét. Megismerte az egyik hölgy unokáját, a csodálatos kék szemű Getaeut. Már itt bottal járt, háta kiegyenesedett. A kislány és az öregember között hatalmas szimpátia alakult ki első látásra.

Nagyon sok változáson ment keresztül Benjamin, miután nevelőanyja gyereke megszületett és felvett egy házvezetőnőt. Ő tanította meg zongorázni érzékkel.

Megismerkedett a kikötőben a dolgozót kereső Mike Klark kapitánnyal. Itt fizetést kapott azért, amit ingyen megtett volna.
A kapitány meglepődött azon, hogy Benjamin leélte az életét és még soha nem volt nővel. Este elvitte egy helyre, ahol mesélni kezdte az életét, hogy művésznek készült, de az apja erőltette a hajóvontatást, amivel maga is foglalkozott. Benjamin emlékezetes éjszakáján a női ágyban megértette, hogy vannak olyan élvezetes dolgok, melyeket meg lehet venni.

Nagyon gyorsan változott Benjamin, egyre fiatalabb lett. Azelőtt soha nem gondolt az életre és a halálra. Kipróbálta a bordélyházat, az alkoholt, s elbúcsúzott a zongora tanárnőtől is, aki megtanította, mit jelent a hiányérzet.
Elhagyta a nyugdíjas otthont és a kapitánnyal körbehajózta Floridát és bejárták az Atlanti-óceánt a diesellel felszerelt hajóval. Megígérte Getaeunak, hogy minden városból ír levelet. A kapitány jó szokásához híven naponta halálra itta magát. Egyszer a Téli palota fogadóban szálltak meg, ahol előadást tartott a tetoválásairól. Még a kolibri életét is pontosan ismerte.
A napjaik hosszúak és kemények voltak és még hosszabbak az éjszakák.
Egyik éjjel képtelen volt elaludni. Elisabethtel akkor kezdődött el a naponkénti éjszakai hajnalig tartó beszélgetés. Egyik éjszaka az asszony kaviárral és vodkával kínálta meg. Ezen a hajnalon kapta Elisabethtől az első csókot. Ő volt az első nő, aki igazán szerette Benjamint. Minden éjjel viszontlátták egymást, mégis minden alkalom különlegesnek tűnt. Egy éjjel az álom véget ért: 1941-ben jártak, Roosevelt harcba hívta a tengerészeket. Elisabeth csak egy levelet hagyott maga után örülök, hogy találkoztunk szöveggel.


Kíváncsiak a folytatására a filmnek és arra, hogy a mindig fiatalodó Benjamin élete a továbbiakban hogyan alakul? Caroline, a leánya emlékkönyvi meséje egyszer véget ér Benjamin Button különös életéről...

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-135976-1613

2014. szeptember 18.

Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 796 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 799
  • e Hét: 3121
  • e Hónap: 9362
  • e Év: 61628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.