Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A lejtőn
  2014-09-02 20:31:47, kedd
 
  Mélyen kotorászott a nadrágja zsebében, ujjai között megcsörrent az apró, óvatosan tenyerébe szedte és kivette. Összezárt markát kinyitotta és számolni kezdte a pénz. Nem sok, állapította meg búsan csak három kisfröccsöt kap érte. Homlokredői sokasodtak elgondolkodott, és újra számolni kezdett. Sehogy sem akarta megérteni mi történhetett, hiszen olyan sokan adtak, sőt valami fizetésnapforma lehetett, mert néha még egy mosolyra futotta, ahogyan a pénzt feléje nyújtották. Ismét nadrágja zsebébe csúsztatta a kezét, minden centimétert végigtapogatott, már a zseb aljánál tartott mikor az ujja megakadt egy lyukban, tehát megvan a bűnös, ahol a pénzt elpotyogtatta. Végig nézett magán, a ruhája tiszta, nadrágja ugyan az élét régen elhagyta, - nincs áram, kivasalni nem tudja. Pulóverja kissé bolyhos, a színe fakó, látszik rajta nem mosóporral mosott és a selymesítő öblítőt sem látott.
Szappant a máltaitól kap eleget, egész hónapban kitart. A múltkoriban egy doboz sört ajándékozott az egyik sorstársának, hát az a balga, az összes szappanát neki adta. Elfogadta, de nem azért, hogy kihasználja, hanem, hogy kiadagolva majd visszaadja. Szükségük van arra az ő sorsukban, mert elég sok bűz tapad rájuk az utca porával, no, meg aztán ott a kocsma, a füst, a pia szaga, hát az bizony nem Chanel illat, az már biztos! Ezt aztán még tetézi a személyi higiénia hiánya, ami gyakran gyomorforgató kategória.
A nap már lemenőben volt, amikor a kocsmához ért. Amint kinyitotta az ajtót, orrát megcsapta az ismerős szag, szeme elé tárult a gomolygó cigaretta füst fátyoltánca. A homályos teremben csak a söntés volt megvilágítva, hogy a bizonytalan járásúak és a rossz szeműek is odataláljanak. Estefelé hangos már a szó az efféle intézményben, jobbról, balról folyik a kiabálás, itt-ott még a csendes vita. A sarok felé vette útját az egyetlen üres asztalt megcélozva. Jól esett beteg lábainak a pihenés, reggel óta az utcán állni az ő korában nem gyerekjáték. Talán tíz perc telhetett el, amikor a kocsmatulajdonos odalépett hozzá, észrevéve, hogy az asztal üres.
- Mi van, öreg, sziesztázunk, vagy csendes pihenőt tartunk, arra ott a parkban a pad, ha nem találsz oda, majd megmutatom! - sziszegte fenyegetően a kigyúrt alak.
- Fogyasztok én, kérem szépen tisztelettel csak egy kicsit megpihentem, -válaszolt alázatosan.
Nem várt tovább felállt és a söntéshez bicegett. Két kisfröccsöt kért, azért kettőt, mert így, egy úttal elrendezte a napi adagját.
Az asztalhoz visszatérve, megkezdte az élete filmjének vetítését, csak a Jó Isten tudja, hányszor megteszi ezt, hogy megtalálja, amit keres...
Azt az egy szemet, az elszakadt láncszemet, ami ide vezetett.
A film pereg, futnak a kockák.

Egy kis gyereket lát, akinek a szülei dolgos emberek. Szerény körülmények között, békességben éldegélnek. Négyen vannak testvérek, három fiú és egy lány. Az apa vasutas az anya nem dolgozik. Vasutas feleségek nem dolgoztak akkortájt, nagy majorságot tartottak és gyerekeket neveltek, az uruknak mindig főtt ételt pakoltak a hosszú útra, amit aztán a kazánnál felmelegítettek, így mindig főtt ételt ettek. Iskolában nem volt semmi baj a gyerekekkel az édesanyjuk rengeteget mesélt, a leckékben segédkezett vagy csak ellenőrizte őket. Haladtak is szépen. Lett belőlük szakmunkás-mester, tanár és technikus. Úgy tűnt családalapításnál is rájuk mosolygott a szerencse, mindegyikük szépen gyarapodott gyermekáldásban és anyagi javakban egyaránt. Jóban is voltak Istennel, miért ne lettek volna, ha már ilyen szépen ellátta őket mindennel. Teltek az évek, ahogy a gyerekek nőttek szaporodtak a gondok. Szülei, egymást követve, rövid idő alatt, egymást követve tértek vissza a Teremtőhöz. Kezdett szétesni a család. Mindenki hajtotta a maga kerekét, kereste a maga kenyerét, már csak esküvők és temetések hozták össze a famíliát.
Saját családjában akkor ütött be a ménkű, amikor a gyerekek elhagyták a szülői házat és ketten maradtak. Sok idő eltelt, hiába kereste az okát, még sem értette, mi lehet az asszonyával, reggel semmi baja, délutánra ágyban találja. Hiába kérdezte a megnyugtató válasz késett. Valami általános rosszullétről panaszkodott, de orvoshoz nem volt hajlandó elmenni. Történt egyszer, hogy napközben hazaugrott, mert egy fontos irományt otthon felejtett ez oldotta meg a rejtélyt. Jó minőségű pálinkás üveggel a kezében találta asszonyát, amint éppen az üveg szájával csókolódzott. Még az ajtónyitást sem hallotta, mintha az üveg nyaka a szájához tapadt volna. Azt hitte, megnyílik alatta a föld szégyenében, azért szégyenében, mert rettenetes balgának érezte magát, már régen észre kellett volna vennie, mi lehet az ok eredője, talán nem jutott volna el idáig.
A baj soha nem jár egyedül, mire észbe kapott, késő volt. A leleplezést az asszony nyílt alkoholizmusa követte. Hiába kérlelte szépen, fenyegette csúnyán a rabságból ki nem akart törni ez lett a veszte, a következő évben a mája elvitte. Nagyon megviselte asszonya távozása gyászát fel nem dolgozta, az önvád marcangolta, tehetett volna többet, ha jobban figyel rája...
Egyre elviselhetetlenebb lett önmaga számára. Szakmai kritikáiból is kijutott bőven, amelyet nem néztek jó szemmel a cégnél. Főleg azért, mert világnézete sem egyezett a vezérével, aminek egyre gyakrabban hangot is adott, saját igazságát keresve. Keresték is rajta fogást, amikor aztán meglelték ki is penderítették.
Hiába ment munkát remélve az ő korában már nyűg az ember, nem munkavállaló, így lett belőle földönfutó. Jöttek a számlák a gyerekei is éppen, hogy megélnek, tőlük még sem kérhet.
Egyszer állt a buszmegállóban mikor észrevette a pénztárcáját ellopták a zsebesek. Mit tegyen? Elinduljon gyalog, vagy kérjen valakitől? -morfondírozott. A lábai nem bírják a kilométereket.
Megállított egy öregasszonyt, mert az olyan jóságosnak tűnt a néni. Elmesélte neki szomorú sorsát és lássatok csodát, megnyílt a kopott buksza és jutott belőle neki is egy ötszázas. A néne épp, hogy tovább haladt, odalépett egy öregúr hozzá és kétszázzal megpótolta. Jé, hát csak ennyi? Döbbent meg a hétszáz forint láttán.
Teltek a hónapok, a csekkek szaporodtak már a létfenntartása is bizonytalanná vált, enni is alig akadt, akkor eszébe jutott a buszmegállói kaland. Gondolkodott, mi lenne, ha...
Gondolatait tett követte, térképet terített maga elé, tervet készített az útvonalakról és útjára indult. Közben azért az sem titok, hogy a borocskára is rászokott. Nehéz, kudarccal teli estéken, mi mást tehetett volna? Arra azért vigyázott, hogy a mérték megmaradjon, részegre magát sose igya.
A térképen szaporodnak a karikák, jelezve a megtett utat. Sok még az üres hely, évtizedig is eltarthat. De, ha elfogy az sem lesz baj, addigra betölti a hatvanötöt és ingyen utazhat, nyakába veszi a nagyobb városokat, ahol tiszta lappal kezd majd egy buszmegállóban. Emlékszik még a régi szlogenre, mely így szólt: ,,Ismerd meg hazádat", akkor nem tehette, most majd bepótolja.
Ma már az sem zavarja, ha valaki felismeri, valamiből élni kell, ezt mindenki tudja. Nem bűn ez, nem lop, segélyért sort nem áll, csak kér, ha már munkát nem remél.


Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ékességes anyanyelvünk.
  2014-09-02 10:26:22, kedd
 
 
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke
Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Európába hogy került?
Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,
És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?
Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.
Miért mondom, hogy botorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?
A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?
Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, miért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.
Aki tipeg, miért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, -
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!
Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.
Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér. . .
Más nyelven, hogy mondjam el?
Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!
Aki ,,slattyog", miért nem ,,lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, miért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?
Bandukoló miért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?
Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.
Aki cselleng, nem csatangol,
Ki ,,beslisszol" elinal,
Nem ,,battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!
Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?
Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?
Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.
Ám egy másik itt tekereg,
- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?
S hogy a tömeg miért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s még sem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?
Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Egészségünk védelmében... Mindenkinek ajánlom
  2014-09-02 09:18:36, kedd
 
  Nem először teszem fel ezt az írásomat, de nem árt néha ismételni, ha aktuális...

Megérkezett az első ,,emberes" hónapunk, lassan beköszönt az ősz, a szervezetünkben is változás áll be. Fokozottan figyeljünk az egészségünkre, hallgassunk a belső ,,orvosra". Megpróbálom megfogalmazni mindenki számára érthetően, mit tehetünk, hogy megőrizzük az egészségünket.
Szervezetünk naponta számos károsító tényezőnek van kitéve. Az első helyen említem meg a helytelen táplálkozási szokásainkat a mozgáshiány és a sugárterhelést, idetartozik még a környezetszennyezés okozta károsodás valamint az életünkben állandóan jelenlevő stressz. Azt hiszem, ezek valamelyikével mindannyian találkozunk. A folyamatosan jelenlévő hatások terhelik, meggyengítik az ellenálló képességünket és megbetegszünk. Mindezt láthatjuk az egyre gyakrabban jelentkező fertőző betegségek megjelenésében, az allergiás- és mozgásszervi megbetegedések szaporodásában és a rákos daganatok gyakoriságában. A statisztikai adatok szomorú képet mutatnak a stressz miatti szívpanaszok és a fekélyek számszerű növekedésében is. Sajnos a kezdeti tünetekre nem nagyon figyelünk, mivel azt a napi terhelésnek tulajdonítjuk, pedig érezzük magunkon az egyre elhatalmasodó fáradtságot, étvágytalanságot, a kezdeményezőképességünk elvesztését. Bizony ezek a tünetek már komoly jelzések lehetnek.

Ismerjük meg hova vezethet szervezetünk harmóniájának megbomlása az immunrendszerünk legyengülésével. Leggyakoribb és legsúlyosabb formája a daganatok kialakulása a rák megjelenése.
A rák keletkezése: Prekancerozisnak nevezzük azokat a már károsodott sejteket, amelyek rosszindulatú daganattá fajulnak, alakulnak át. A rosszindulatú daganatok sérült sejtekből keletkeznek, amik nemcsak a környezetüket rombolja, hanem a vér-, és nyirokrendszeren keresztül a szervezetben bárhol képes megjelenni. Elég gyakori, hogy a keletkezés helyétől távol jelenik meg észlelhető formában valamelyik szövetben, csontokban stb. áttétként.
A sejtek működése
A daganat felszínén lévő szemölcsszerű szerkezetet /antigéneket/ bizonyos immunsejtek idegenként ismerik fel, és riadóztatják az immunrendszert, majd a nagy falósejtek segítségével a daganatsejtek falában lyukakat fúrnak, és a védőrendszer sejtjei felfalják és megemésztik a káros sejteket. Ez egész életünk során így működik. Addig maradhatunk egészségesek, amíg szervezetünk képes a daganatsejtek legyőzésére.
Tehát láthatjuk, csak a védekezőképesség meggyengülésekor alakul ki rosszindulatú daganat.
Ezért nagyon fontos az immunrendszer karbantartása, erősítése, a rizikófaktorok kikerülése, csökkentése.
Daganatok megjelenése
Amennyiben diagnosztizált daganat van jelen a szervezetben /kb.1 cm-es daganat több mint, 80 millió sejtből áll/, akkor azt műtéti úton el kell távolítani, ezt nevezzük elsősorban radikális megoldásnak, ehhez olyan immunterápiának kell csatlakozni, amely a szervezet védekezőképességét helyreállítja, így a szervezet képes a daganat következményeit kiheverni a későbbiekben az újbóli megjelenésnek ellenállni.

Baktériumflóra és a védekezés
A test baktériumflórája szervezetünk első védelmi vonala, ami a védekező rendszerben jelentős szerepet kap és segíti az ásványianyag-cserék, vízháztartás, sav-bázis egyensúly megtartását.
A lélek szerepe a védekezésben

Fontos a test és a lélek egyensúlya, mivel a lélek, jelentős befolyást gyakorol a testre, legfőbbképp az ellenálló képességre. Minden lelki megterhelésre, veszélyre szervezetünk intenzíven reagál, a szervezet riadóztatására rendkívül bonyolult összjátékban idegimpulzusok, kémiai és hormonális reakciók lépnek fel. Paracelsus ezt a jelenséget "belső orvosnak" nevezte el. Minden fájdalom olyan jelzés, amelyet ez a "belső orvos" jelez, ezért a "belső orvos " jelzéseit figyelni kell, hogy tanulni lehessen. Sajnos a nyugati orvoslásban nálunk nem elfogadott a holisztikus gyógyítás, ameddig ennek fontosságát nem ismerik fel, addig csak tüneti kezelésekről beszélhetünk, ami nem hozhat végeges gyógyulást. Ma már sok szakember elismeri, hogy a betegségek megjelenése a lélek segélykiáltása, azonban az anyagelvű materialista szellemben gyógyítók -a lélek tagadók- ezeket az eredményeket kétségbe vonják és hátráltatják a holisztikus gyógyítás elterjedését.
Hogy nem szentelünk elég figyelmet szervezetünk védekező rendszerének fontosságára, az is az oka, hogy mikrobiológusaink, immunológusaink a fent említett okok miatt kevés lehetőséget kapnak a preventív munkához, holott a fejlett európai országokban a legjobban megbecsült orvosi réteget ők alkotják. Ennek a hozzáállásnak a ,,csodáját" láthatjuk ezen országok kimagaslóan jó egészségügyi mutatójában.
Tehát életünk minősége és hossza függ attól, hogy mit teszünk az immun-rendszerünk szabályos működése érdekében és mennyire figyelünk magunkra.
A mai egészségügyi anomáliákkal átszőtt rendszerben, egyre nagyobb jelentősége lesz, a megelőzésnek. Mint a fentiekben említettem a megfelelő immunrendszer adhat védelmet a rákos daganatok megelőzésére, elkerülésére.
Sajnos hazánkban az immunológia háttérbe szorítása kedvezőtlenül befolyásolja a daganatos betegek időben való felfedezését és azok hatékonyabb gyógyítását.

Mit tehetünk?

A védekező rendszerünk karbantartásához elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás a rendszeres mozgás, egyben a táplálékaink megválogatásával elérhetjük a rizikó-faktorok csökkentését.
A testi-, lelki-, szellemi harmóniában nyugodtabban hátra dőlhetnénk, azt hiszem azonban ezt a mai létbizonytalansággal fenyegetett világunkban, kevesen tehetik meg.
Marad hát, a magunkra figyelés.

Immunrendszerünk erősítésére rengeteg csodaszert ajánlanak. Mielőtt azonban beugranánk a csodaszereket ajánló hálózatoknak, járjuk jól körül az ajánlókat. Megvallom, soha semmilyen termékismertetőn és "egészségmegőrző" bemutatón nem vettem részt, főleg nem hiszek a termékekhez köthető ingyenes felmérésekben.

Amiben hiszek.
A méregtelenítés elengedhetetlen az immunrendszer karbantartásához. Nem szeretnék reklámozni terméket, de leírom, magam én mit használok. Évenként 2 doboz 120 szemes vastagbél fertőtlenítőt - napi 2X2 tablettát, bő folyadékkal- 2 hónapon keresztül-. Ez olyan nagytakarítást végez, ami teljesen eltávolítja a belek falán megtapadó méreganyagot. Szinte megújulunk, pár kilóval könnyebbek is leszünk. Figyelem az akciókat, és alkalmi áron szerzem be a terméket gyógyszertárban, vagy ismert áruházláncban, így aránylag olcsón megúszom.

Húgyúti tisztítást, fertőtlenítést is évente 2 alkalommal végzek. Mivel volt már vesekövem, ennek megelőzésére is jó alkalom a kúra. A gyöngyöket legjobb kiszerelésben 30 darabosban veszem meg ezt két alkalommal, tavasszal és ősszel szedem be. Tehát, 15 napon keresztül minden este 1 Ro.....-et beveszek, ami teljesen megtisztítja a vesemedencét, a húgyutakat, és a hólyagot. A lerakodott ,,vesehomokot" is eltávolítja, az apróbb köveket feloldja. Akinek veseköve vagy vesebetegsége van, az feltétlenül beszélje meg az orvosával. A vesetisztítót is gyógyszertárban szerzem be. Mindkettő méregtelenítő természetes hatóanyagot tartalmaz.
Májméregtelenítésre rendszeresen fogyasztok fekete retket és Máriatövis májvédő teát iszok 1 hónapon át, évente 2 alkalommal.
Jelenleg egy ismert múlttal rendelkező professzor értisztító kúrájának az első harmadánál tartok, már is igazolható és érezhetően kedvező hatását tapasztalom.

Ajánlom
Férfiaknak! Prosztata problémára és annak megelőzésére a drága kapszulák helyett, minden nap 1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj elfogyasztását, mely valóban csodát tesz. Az olajat akár főzelékbe, mártásokba lehet keverni. Azonban nagyon finom kistányérra önteni, picit megsózni, fűszer-paprikázni, néha vétkezni is szabad, egy kis törött borssal, és tunkolni kenyérrel.

Figyelem, Skorpió jegyű férfiak különösen veszélyeztetettek!
Mindenkinek ajánlom - kivéve az allergiásoknak-
Napi 500 mg C-vitamin tartalmú gyümölcs, zöldség elfogyasztását, és 3-5 szem mandula elrágását.

Szívbetegeknek fehér-fagyöngy, galagonya, és citromfű tea fogyasztása. (Gyógynövényeket csak ellenőrzött helyről vásároljunk)

Értisztásra házilag ajánlott a fokhagyma. Akár nyersen. Tiszta szeszben (96%) áztatva 10 napig =30 dkg fokhagyma 3 dl szesz), szűrés után sötét helyen tartva, naponta 3X10 csepp tejtermékbe elkeverve. Addig használjuk, ameddig el nem fogy. 3-4 évente meglehet ismételni.
Remélem sikerült egy kicsit közelebb hozni az egészségünk megőrzését és létrehozni a ,,találkozást" a belső orvosunkkal.

Jó egészséget kívánok!



Lélek Sándorné 2014.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1576
  • e Hét: 4443
  • e Hónap: 10815
  • e Év: 61606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.