Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Pizza pogácsa recept
  2014-09-24 13:50:06, szerda
 
  Eddig aki megkóstolta elkérte a receptjét.

Hozzávalók:
Tészta:
0,5 kg liszt
2,5 dl tej (kis cukor)
2,5 dkg élesztő
120 g tejföl
1 púpos ek vaj
2 mk só

Töltelék:
1 tömlős sajt
reszelt sajt
sonka kockák
pritamin paprika
petrezselyem
kevés kukorica konzerv

Tetejére:
1 tojás felverve
reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Kb 1 órára meleg helyre tesszük.

Ha megkelt, téglalap alakúra kinyújtjuk és jön rá a töltelék. Először a tömlős sajtot nyomjuk rá, majd reszelünk rá sajtot, rátesszük a kis kockákra vágott paprikát, sonkát és egy csokor felaprított friss petrezselymet.
Ezután először oldalról felhajtjuk a tésztát, majd felülről és alulról is, így szinte befedjük a tölteléket. Ezután sodrófával ismét kinyújtjuk, már óvatosan.

Kockákra vágjuk és sütőlemezre rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és reszelünk rá sajtot, díszíthetjük friss petrezselyem zölddel is.

200 fokos sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük.
recept Katátol oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Gőzfürdő: mikor ajánlott?
  2014-09-24 12:53:36, szerda
 
  Egyre több fürdőhelyen alakítanak ki külön szauna világot, s ezeknek sok esetben része a gőzfürdő is. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes erről tudni.

A gőzfürdőben, vagy más néven gőzkamrában a hőmérséklet ideális esetben 45 Celsius-fok körüli, de nem több 50-55 Celsius-foknál. A levegő relatív páratartalma viszont nagyon magas, 90-100 százalékos. Alapvetően tehát a szauna ellentéte, amelyben ennél magasabb a hőmérséklet és alacsonyabb a páratartalom. Egészséges embereknél a gőzfürdő rendszeres használata javítja az állóképességet, izomlazító hatású. A szaunához hasonlóan a meleg levegőn kitágulnak a véredények, az utána vett hűvösebb vizű fürdő révén pedig összehúzódnak, így edzi az érrendszert.

Sokan tapasztalják, hogy a gőzfürdőzés jót tesz a bőrüknek, ami a faggyúmirigyek fokozódó termelésének köszönhető, de stresszcsökkentő hatása is ismert, amely révén segíthet megszabadulni az alvási problémáktól. A szaunához hasonlóan olykor a gőzkamrákban is szoktak illóolajokat párologtatni, ezzel is hangulatosabbá és megnyugtatóbbá téve a gőzfürdőzést.

Összességében egyébként a hatása egészen hasonló a szaunához. Az már az egyéni ízléstől és érzékenységtől függ, hogy valaki a szaunát, vagy a gőzfürdőt bírja, vagy szereti-e jobban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a rendkívül magas páratartalom és a magas hőfok miatt csak egészséges embereknek ajánlott a gőzfürdő, de nekik is maximum 15 percig. A nyári legdurvább kánikulát idéző gőzkamrai klíma különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viselheti meg.
TERMÁL ONLINE,
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Soha ne mondjuk ezeket egy anyósnak!
  2014-09-24 12:08:02, szerda
 
  Nem titok, hogy - férjtől, feleségtől függetlenül - az anyóssal való viszony finoman szólva is bonyolult, és a legtöbb esetben befolyásolja a párkapcsolatot. Azért, hogy az anyóssal való viszony jó és felhőtlen legyen, elég ha odafigyelünk néhány apróságra, hogy mikor, mit és hogyan mondunk.

következő kijelentésekkel nem árt vigyázni, ha az anyósról van szó:

Az ajtónk mindig nyitva áll, bármikor meglátogathat: biztosak vagyunk benne, hogy az anyósunkat szeretnénk látni, amikor egy fárasztó nap után beesünk az ajtón, és egy forró fürdő után csak az ágyat látjuk magunk előtt? Ilyen és ehhez hasonló esetekben nem hiányzik egy váratlan vendég, akkor sem, ha az családtag, ezért mindenkinek jobb, ha előre egyeztetünk a látogatás idejéről. Az anyóssal egyébként nem árt rendszeresen tartani a telefonos kapcsolatot, nagy vonalakban beszámolni a történésekről, az unokákról, így kevesebb oka lesz arra, hogy hetente felkeressen.

Nem kértem a véleményét: ahányszor anyósunk tanácsod ad, mindig úgy érezzük, hogy a saját álláspontját akarja ránk erőltetni, mi több, kritizálja a döntésünket. Ez számos vitát generálhat, így a legegyszerűbb, hogy szóban egyetértünk vele, ám a mi értékrendünk szerint cselekszünk. Mondjuk neki, hogy egy véleményen vagyunk vele, de az orvos, az óvónéni, a tanítóbácsi így mondta, és nem tehetünk róla.

Nem hiszem el, hogy kire szavaztál: a politika és vallás mindig képesek egy békésnek indult családi ebédet valóságos csatatérré változtatni. Legjobb, ha ezeket a témákat egyáltalán nem hozzuk szóba az asztalnál, különösképp akkor, ha tisztában vagyunk az álláspontok kibékíthetetlen különbözőségével.

Miért nem tanította meg a fiát/lányát...: amikor az anyós fiát vagy lányát bíráljuk, közvetve a szülőt bíráljuk, ezért ezt nem nagyon szokták elnézni. Legjobb, ha a nézeteltéréseket a férjünkkel, feleségünkkel beszéljük meg, és nem az anyós fejéhez vágjuk párunk vélt vagy valós jellemhibáit.

Mennyire tetszik ez a szekrény! Remélem ránk hagyja: az ilyen direkt kijelentés egyértelműen azt sugallja, hogy alig várjuk anyósunk halálát, hogy örököljük mindenféle anyagi javat. Örökösödési kérdésekről a párunkkal beszéljünk, anyósunkat csak akkor vonjuk be, ha ő maga kezdeményez.

Túlságosan elfoglaltak vagyunk, nincs időnk látogatásra: minden anya ragaszkodik ahhoz, hogy minél gyakrabban láthassa gyermekeit, unokáit. Nekünk is megvan a magunk elfoglaltsága és élete, de bizonyos időközönként szánjunk időt az anyóslátogatásra. Telefonon gyakran beszéljünk, és hagyjuk a párunkra, hogy elmagyarázza az édesanyjának, ha mégsem értek rá. Tőle jobban elfogadja a rossz híreket, te csak a jó hírek közlésére hagyatkozz.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Hat dolog, amit egy nőnek sosem szabad elfogadnia a párjától
  2014-09-24 12:04:51, szerda
 
  A nők igazi mesterei annak, hogy mindenféle mentséget találjanak partnerük hibás tetteire, ám van néhány olyan dolog, amit egyetlen nőnek sem lenne szabad elfogadni a szerelmétől.

1. Úgy vigyáz a telefonjára, mintha az államtitkokat tartalmazna

A mobiltelefon valóban egy személyes tárgy, és senkinek nem tetszik, ha mások kérdezés nélkül babrálnak vele. Ezért, ha meg akarjuk nézni valaki telefonját, előtte engedélyt kérünk rá. Azonban, ha a párunk feltűnően óvja a telefonját, és egy alkalommal sem hagyja az asztalon, az ágyon, folyton a zsebében hordja, mi több, nem is látjuk, hogy használja, akkor nyilvánvaló, hogy rejteget valamit előlünk. Hacsak nem titkosügynök a párunk, nem szabad elfogadnunk ezt a titokmániát, mert legtöbb esetben jó oka van arra, hogy így cselekedjen.

2. Fél éve együtt vagytok, de még nem mutatott be egyetlen rokonának sem

Egy hat hónapja tartó kapcsolatban szinte lehetetlen, hogy ne fussunk össze egymás szüleivel, testvérével stb., kivéve, ha az egész rokonság külföldön él. Az esetek többségében azért egy-két rokon csak megtalálható itthon is, ám gyanús, ha senkinek sem akar bemutatni. Fél év után természetes, hogy legjobb barátokat, a közeli rokonokat megismerje az ember, ám ha mégsem, akkor valami szándékosság áll a dolog mögött.

3. Gyakran találkozik az exével

Vannak kapcsolatok, amelyek barátsággal végződnek, és az egykori szerelmesek néha összefutnak, megbeszélik dolgaikat. A dologgal nincs addig baj, amíg ezek a találkozások nem válnak rendszeressé, és nem beszélnek egymással hetente többször is telefonon, interneten. Egy érett kapcsolatban a felek tisztában vannak azzal, hogy egymásnak teret, szabadságot kell hagyni, ám ezzel nem szabad visszaélni. Ha a partnerünk magatartásában valami szokatlant tapasztalunk ilyen téren, itt az ideje azt mondani, hogy elég.

4. Egyszer meleg, máskor hideg

Ha már ott tart egy kapcsolat, hogy mindketten felvállaljátok, egy párt alkottok, akkor elfogadhatatlan, hogy néhány szerelmes hét után napokig ne keressen, ne érdeklődjön felőled. Ez esetben egy nőnek nem szabad elfogadni ezt a kettősséget, hisz ez azt jelenti, hogy a partnerünk mégsem gondolja annyira komolyan az egészet, és még csak nem is tisztel minket.

5. Rendszeresen disznóként viselkedik

Biztos kerültünk már olyan helyzetbe, hogy baráti társaságban az egyik férfi disznó módon viselkedett a párjával, a nő ellen ellenére nem hajlandó elfogadni, hogy az illető egy bunkó, és nem tiszteli őt. Sose engedjük, hogy tiszteletlenül és alpári módon kezeljenek minket.

6. Az anyjára királynőként, rád szolgaként tekint

A szülőket tisztelni és szeretni kell, de világos határvonalat kell húzni a szülők iránt tanúsított érzelmek és az “anyja fia" jelenség közé. Ez utóbbi esetben ugyanis a férfi legtöbbször az anyjának ad igazat a párja ellenében, az anyja minden jobban csinál, mint a szerelme. Ha egy férfi folyton az anyjával példálózik, mindenért hozzá fordul, és nem képes elvágni a “köldökzsinórt", akkor azonnal meg kell szabadulni tőle, hisz egy nő sem fogadhatja el, hogy másodrangúan kezeljék egy kapcsolatban.
filantropikum -oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
0-ás kórterem -5.
  2014-09-24 08:32:42, szerda
 
  Tereza útja nem egyenest a kórházhoz vezetett. Korábban indult, hogy meglátogassa rég nem látott kolléganőjét, és megkérdezze nincs-e szüksége valamire. Lelkiismeret-furdalás kínozta, amiért csak napok múlva keresi fel azután, hogy tudja, megjött a szövettani eredménye, ami áttétek jelenlétét bizonyítja. Próbálta magában formálni a szavakat, mit mond majd, hogy Vilma ne lássa zavarát és sajnálatát. Akárhogyan gondolkodott, semmi nem jutott eszébe, ami megnyugtathatta volna.

Vilma mindig vidám és jókedvű volt. Korán egyedül maradt két gyönyörű kislányával, férje egy munkatársnőjéhez költözött, akit később feleségül vett. Szegény asszony mindent elvállalt, amit lehetett. Volt munkája bőven, hiszen intenzív szakápolóval mindenhol szívesen ügyelnek. Kellett a pénz a két gyereknek sokba került a taníttatása. Ha sok az ügyelet, több pénz kerül hónap végén a borítékba.
Nagyon jó nővér volt szerette a betegeket. Volt egy furcsa szokása, sokszor nevezett el beteget. Ezek a keresztelések azoknak jártak ki, akik valamiért rászolgáltak. Azon az osztályon minden pillanatban jelen volt a halál, nem illet ilyet tenni.

Vilma rossz szokása mégis teret kaphatott egy-két beteg esetében, mert mi tagadás, a ragadványnevek maradandóak lettek.
Ez lett a mentőöve, melyet Vilma dobott neki.
Tereza, egyre szomorúbban elemezte az asszony szövettani véleményét. Gyorsan *progrediáló folyamat következik, ebben a harcban mindig alulmarad az élet és a halál győzedelmeskedik.
Furcsa beszélgetés zajlott le közöttük Vilma nyugdíjas búcsúztatása után. Először hallotta panaszkodni. Akkor tudta csak meg milyen nehezen viseli a gyermekei távollétét. Egyik lánya sem kapott állást az egyetem elvégzése után. Hollandiába ment dolgozni, hogy a felvett hiteleket mielőbb vissza tudják fizetni. Szorgalmas emberekké
Egy év múlva a másik lánya is kiköltözött. Mind a ketten családot alapítottak. Anna most várja első gyermekét,
Csenge, pedig már két kis gyermek anyukája. Minden évben egyszer meglátogatják és Vilma is kétszer utazik.
Nagyon félt a magánytól, de nyugdíjba kellett neki mennie. Nem volt mentség a leépítések először a nyugdíjasokat söpörte ki a kórházból. Így van ez rendjén, hiszen a fiataloknak nagyobb szükségük van a munkára, a megélhetésüket csak a folyamatos munka tudja szavatolni. A felvett hiteleket fizetni kell, ha nincs munka, tető sem marad a fejük felett.
Vilma körül ekkor változott meg minden. Egyre szótlanabbá vált, magába fordult és bezárkózott. Egy-két hónapig eljárt egy klubba, majd onnan is elmaradt. Teltek a hónapok, év lett belőle. Nem beszélt senkinek a betegségéről. Akkor sem, amikor szemmel látható volt a változás. Pár hónap alatt fogyott le tízen kilenc kilót, bőre fakó lett, jellegzetes színre váltott. Senki nem merte megkérdezni, miért nem beszél magáról. Aztán futótűzként terjedt a kórházban a hír, Vilmát azonnal meg kellett operálni, egész gyomrát el kellett távolítani. Műtét után az intenzív osztályra került. Oda, ahol több mint egy évtizedet szolgált. Többhetes csata után Vilma került ki győztesen. Ezután még jobban begubózott, terhes volt számára a barátok látogatása, feladni készült a küzdelmét. Egyre gyakrabban
említette, jó lenne már elmenni, betöltötte földi küldetését.
Lányai hiába kérték, költözzön Hollandiába, úgy együtt lehetne a család, de hallani sem akart erről. Azt tartotta ez a hazája, ezt a nyelvet beszéli és egyébként is mit keresne egy haldokló idegen országban, az Ő testét ez az anyaföld várja.

Tereza lelassította a lépteit, időt akart nyerni, hátha eszébe jut valami, amivel a beszélgetést indíthatja. Tudta, nagyon rossz színész, soha nem szerette a szerepeket az őszinteséget tartotta egyik legfontosabb erénynek, most mégis azon morfondírozott, hogyan leplezze zavarát?
Ekkor Vilma rossz tulajdonsága segített megoldani a problémát.
Eszébe jutott, mit mesél majd el ,,Hatalmasságról", akit barátnője nevezett el egykor, amikor a férfi az első infarktusával feküdt náluk.Polgári nevén, Gábornak hívták a beteget. Az egyik gyárnak a második embere volt, de zsebében tartotta akkoriban a város több kiemelkedő alakját. Súlyos állapotban, kétszeri újraélesztéssel élte túl első infarktusát. Amint az állapota stabilizálódott, elkezdte bemutatni a hatalmasságát.

Vilma és Tereza volt szolgálatban. Infúziócseréhez készültek kétlépésnyi távolságra az ágytól, amikor a beteg kiabálni kezdett, azonnal szóljanak a Ferinek, mert beszélni akar vele.
- Kérem, nincs itt senki, akit Ferinek hívnak, tessék csendben maradni, mert zavarja a többi beteg nyugalmát. - próbálta csitítani Tereza.
- Mi az, hogy nincs; az előbb még ott volt a másik ágynál. -replikázta.
Ekkor értették meg, a főorvost kéreti az úr. Próbálták elmagyarázni, hogy nem tud idejönni, mert a műtőben altat, de mondhattak neki bármit, nem figyelt rájuk. Egyre emelkedő hangon fenyegetett, majd rendet tesz közöttük, egyébként pedig nincs hozzászokva, hogy senkiházi ápolók kioktassák arról, hogy kit, hogyan szólíthat. Neki a főorvos Feri, világos? Majd a kórházvezető megmondja, hogy ki ő, és milyen hatalma van, zsebre teszi az egész bagázst, és sorolta megtorlásának módját sötét jövőt vázolva és etikai bizottsággal fenyegetve.

Hiába tudták, hogy az ilyen beteg kirohanásai az osztályukon nem kap igazat, mégis nagyon rosszul esett a megalázás. Ekkor nevezte el Vilma a beteget Hatalmasságnak.
Természetesen a főorvos úr később nagyon udvariasan leszerelte
Hatalmasságot, aki ezután sem fogta vissza magát, de arra figyelt, hogy csendesebben csillogtassa mindenhatóságát.
Amikor visszavitték az általános osztályra, dupla volt az örömük.
Egyrészt, mert az élet bizonyult erősebbnek a halál felett, másodsorban, mert az áldozatos munkájukat nem megalázással honorálták többé.
Két év múlva ismét találkoztak Hatalmassággal. Kétheti gondos ápolásuknak köszönhetően ismét gyakorolhatta mindenhatóságát. Nem sok változást tapasztaltak nála, de ismerve őt, könnyebben túltették magukat a nehézségeken, kezelni tudták, edzettebbek lettek a támadások kivédéséhez.
Egy napja Hatalmasság ismét az osztály betege. Tereza alig ismert rá, összetöpörödött öregember lett belőle, túl van egy nehéz műtéten, válságos állapota mellett a tudata tiszta, beszéde halk. Terezát nővérkének szólította. Ezt eddig, soha nem hallotta tőle senki. Ami még furcsább volt, a reggeli mosdatásnál, ,,Isten áldja meg magát", fejezte ki köszönetét.
Valószínű, tényleg igaz, hogy az Úr előtt mindenki tisztán akar megjelenni?
Vilmának Hatalmasság pálfordulását fogja elmesélni.

*progrediál = rosszabbodik


Részlet: Lélek Sándorné Ekpafat: a lélek hangja nyomán
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 196
  • e Hét: 3706
  • e Hónap: 5601
  • e Év: 56392
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.