Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Dr. Mogyoró az agykarbantartó
  2014-09-26 19:33:11, péntek
 
  Európai mogyoró, amerikai mogyoró, mókus mogyoró, közönséges mogyoró. Bárhogyan mondjuk is, mindenki ismeri, hiszen a mogyorós csoki szinte kivétel nélkül nagy kedvenc (volt).
Nagymamám mesélte, hogy neki is kedvence volt a mogyoró, mert a világos fabútoron lévő karcolást csak bedörzsölte vele, és a karcolás eltűnt.
A nagymamám mesélte azt is, hogy ha a megtisztított és összetört mogyoróbelet 3-4 napig borban áztatjuk, akkor a népi orvoslásban használatos keveréket készíthetünk, melyet hurutos náthás betegségeknél alkalmaztak nagy sikerrel.
Termését az élelmiszeripar, és a kozmetikai ipar is felhasználja.
Gyógyhatásáról, már lényegesen kevesebbet tudunk, pedig az sem elenyésző.
Fehérjékben és zsírokban gazdag, magas energiatartalmú. Számottevő mennyiségű C, B1, B2 vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne.
"Agyat frissítő", a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló.
Hazánkban elsősorban a levelét, ritkábban a kérgét, egyes országokban a rügyét is felhasználják.
A leveleket belsőleg teakeverékek alkotórészeként hasmenések megszüntetésére, külsőleg szájüregi gyulladások, ekcémás bőrbántalmak, lábszárfekély, visszérbántalmak és aranyér kezelésére használják.
Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, vizelethajtó és szagtalanító hatású.
Ajánlott napi adag:
belsőleg 6-9 g levél, illetve ezzel egyenértékű kivonat. Borogatásra, szájöblögetésre 2-3 g levélből 150 ml vízzel készült kivonat használandó, napi több alkalommal.
A szépségiparban a levelek összehúzó, fertőtlenítő és szagtalanító hatásait borotvavizekben és arcápoló készítményekben hasznosítják.
Öblögető szerek, szájvizek, főzetek és egyéb készítmények összetevőjeként is találkozhatunk vele. A szépségipar a kozmetikumok alapanyagaként a termésből nyert olaját is hasznosítja.
Olaja étkezési csemegeolaj is, salátákban, süteményekben ízesítőként is jó szolgálatot tehet.

,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Hogyan ösztönözzük virágzásra az orchideát?
  2014-09-26 18:07:49, péntek
 
  Az utóbbi időben igencsak nagy divatját éli az orchidea, amely kecsesen, színesen tekint ránk, sétálás közben a házak ablakaiból. De van egy időszak, amikor elvirágzik, de akkor sincs gond. Nézzük, hogy miként érhető el, hogy újból virágba boruljon.

Páratartalom

Fontos, hogy az orchidea gyökerei állandó nedvességet, párát kapjanak. Nyáron 7-10 naponta öntözni kell, télen ez az időszak két hét. Fontos, hogy nem szabad annyira megöntözni, hogy a víz megálljon a cserépben. Télen fontos, hogy a levegő megfelelő páratartalommal rendelkezzen, tegyünk a cseré alá vízzel megöntözött kavicsokat. Ez megoldja a párásítást.

Fontos a tápszerezés

Az orchidea is igényli a tápozást, hiszen ezáltal sok olyan ásványi anyaghoz jut, ami nagyon fontos számára.

Fény

Nem kell túl sok napfény, de az árnyék sem jó neki. Az orchidea szereti a természetes napfényt, de azt már nehezen tűri, ha állandóan ki van téve a napsugaraknak.

Hűvös éjszakák

Az orchidea virágzását ösztönzi, ha az éjszakák 5-10 fokkal hidegebbek, mint a nappalok. Ezért ha van lehetőségünk, egy-két napig tegyük a virágot egy hűvösebb szobába, majd vigyük vissza a melegebb, megszokott helyére.

filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Hogyan szaporítsuk az orchideát?
  2014-09-26 11:59:37, péntek
 
  Nagyon sok ablakban díszeleg ez a különleges, egzotikus virág. Az orchidea pár év alatt az egyik legkedveltebb szobanövény lett. Most eláruljuk, hogy miként lehet szaporítani.

A virág szárán időnként kis, friss hajtások szoktak megjelenni, amelyek, ha eléggé páradús a szoba, akkor rövid időn belül már gyökereket is hajtanak. Ha legalább 5 cm hosszúságú a gyökér, akkor már le lehet csípni a hajtást, majd egyszerűen el kell ültetni egy másik edénybe.

Ha a kis hajtások nem akarnak meggyökerezni, akkor nem elég nedves a légtér, így például egy kis nedves szivaccsal naponta törölgessük meg, ez beindíthatja a gyökerezést.

Egy kis szivacsból készül zsákocskát is odahelyezhetünk a hajtás mellé, hogy az állandó nedvességet kapjon, természetesen, ha folyamatosan meglocsoljuk a zsákot. Ez egy hosszas folyamat lesz, hiszen a gyökerek megjelenése 2-3 hónap múlva várható.
filamtropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1383
  • e Hét: 2867
  • e Hónap: 9239
  • e Év: 60030
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.