Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Eső - szép idő - eső
  2014-09-03 22:49:09, szerda
 
  Ma aztán volt minden.

A reggeli hideget követte egy nagy zuhi, 11 körül kitisztult az ég és hét ágra sütött a nap, hamar felmelegedett a levegő. 16 óra után azonban megint elszabadult a pokol - özönvízszerű eső esett. 17 óra előtt megjöttek a villámok is ismétlődő szakadó esővel, jégesővel. Az előbb egy hatalmas zivatar volt, most is esik, kicsit csendesebben.


















 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tökéletes töltött tészták
  2014-09-03 12:20:34, szerda
 
  Tökéletes töltött tészták

A különféle töltött tészták a világ minden pontján nagy népszerűségnek örvendenek, ami nem is csoda, ugyanis ezek a viszonylag egyszerű fogások ezernyi módon készíthetőek. A tészta fajtája, a töltelék mibenléte és az elkészítés módja rendkívül változatos.

A gyúrt tésztából készített táskák nagymesterei az olaszok. A mindannyiunk által ismert ravioli és tortellini mellett léteznek regionálisan ismert és kedvelt töltött tészták is, ilyen az agnolotti, a casoncelli vagy épp a - Ligúriában kedvelt - pansotti. Ezeknek a tésztáknak tipikus tölteléke a ricotta, amelyet sokszor kevernek spenóttal, de sonkával, sajttal megbolondított változatok is léteznek.





Ha készen vesszük, nagyon gyors fogás, de igazán finom mégiscsak a házi változat

Az előre nem töltött, de az elkészítés során töltelékhez jutó olasz tészták közül talán a legismertebb a canelloni, vagy kisebb kiadása, a paccheri. Ezek a tészták a töltelékkel nyerik el értelmüket, így válnak valódi fogássá.

Az olaszok gyúrt tésztái mellett a kínaiak wontonja is igen népszerű. Előételként bő olajban sütve vagy gőzben párolva kerülnek asztalra az apró tésztabatyuk, de sokszor használják levesbetétként is. Ez utóbbi szerep az olasz töltött tésztáknak is sajátja, hiszen a különféle töltött tésztákkal könnyedén tartalmassá tehetünk bármilyen levest.





Gőzben párolódnak a kis tésztabatyuk - ez a wonton

Ebbe a kategóriába tartozik még a szláv vidékeken kedvelt pirog, az orosz pelmeni, vagy a nálunk is kedvelt, főleg édes töltelékkel készített barátfüle vagy derelye.





Szinte minden népnek van jellegzetes töltött tésztája - a képen indiai samosa látható

A gyúrt tészta mellett szintén remek alapanyaga a töltött tésztáknak a rétestészta. A magyar konyha is kedveli, nálunk főleg édes töltelékkel készített rétesek sülnek, míg tőlünk keletre, a Balkánon alapélelmiszernek számít a burek, amely leggyakrabban sajtos vagy húsos kivitelben kapható. A rétestésztából kisebb batyukat is készíthetünk, ezeket rendszerint bő olajban sütjük készre.





Az édes, töltött rétestészták talán egyik legszebb példánya az Amalfi környékén őshonos sfogliatelle, amelynek elkészítése elképesztő gyakorlatot kíván, az eredmény egy rendkívül esztétikus és ropogós - rendszerint citromos ricottakrémmel töltött - édesség.

Így készül a sfogliatelle:
Videó:

Link

A szendvics gyanánt is fogyasztható töltött tészták egyik alappillére az indiai samosa, amely sokféle tésztából készülhet, a tölteléke pedig szintén széles skálán mozog. Az indiaiak körében kedveltek a zöldségekkel töltött samosák, mint például a borsós-krumplis változat, de sokféle darált hússal töltött batyu is létezik. Nem csak a tésztájuk, a töltelékük és a formájuk is lehet sokféle, sőt az elkészítés módja is. A samosát általában bő olajban sütik, de sütőben is elkészíthetőek ezek a táskák.

Formájában és töltelékében is hasonló a spanyolok kedvelt töltött tésztája az empanada. Az empanadából gyakorta készítenek szendvics méretű falatokat, de az sem ritka, hogy egyetlen nagy batyut sütnek az egész család számára. A mi pitéinkre emlékeztető fogás abban különbözik a megszokott pitéktől, hogy a tészta nincs tálba ágyazva, a tepsire fektetett tésztára ráhalmozott tölteléket csupán egy másik tésztával lefedik, majd a széleiket alaposan összedolgozzák, és így sütik meg.





Az empanadát is sokféle módon töltik

Furcsamód a Wellington-bélszín is töltött tészta, bár itt a tölteléknek sokkalta fontosabb szerep jut, a tészta csupán segít, hogy a benne foglaltak tökéletesen megpárolódjanak, megsüljenek. Ugyanehhez az elvhez köthető sok, kenyértésztában sült étel is, ahol a kenyér a fogás körete, illetve feltétele annak, hogy ideális végeredmény szülessen.

A leveles töltött tészták között szerepel még az édes krémmel töltött portugál pastéis de nata, a többféle töltelékkel is készíthető croissant, illetve a tavaly hihetetlen népszerűségre szert tévő cronut, amely a croissant tésztájához hasonló tésztából készített, olajban kisütött fánkszerű, töltött sütemény.

Omlós tésztából is sokféle töltött fogás készíthető. A legtöbbször alkalmazott pitetésztában sülhetnek sós és édes hozzávalók is. Omlós tésztából készül a klasszikus linzer, amelynek töltelékét rendszerint jóféle házi lekvár adja, sőt kis ugrással az islert is bevonhatjuk ebbe a körbe. Itt a tészták csak az elkészítés után válnak töltötté, bár bizonyos aprósütemények esetében - mint például a zsidó hámántáska vagy a hókifli - már a sütés előtt belekerül a tésztába a töltelék.





A különféle linzerek is a töltött tészták családját erősítik

A különböző piték mellett a pitetésztával körülölelt gyümölcsök, húsok is megközelítik a töltött tészta kategóriáját, így - többek között - ide tartozik a túróval kevert omlós tésztával borított orosz sült alma is.

A ricotta-krémmel gazdagított cannolli szintén a töltött sütemények közé sorolható, s ha nagyon szabadon értelmezzük a kategóriát, akkor a krémmel gyarapított cupcake-ek, a különféle krémekkel rétegzett ostyák és piskóták is megférnek benne.

A kelt tészták esetében a legtöbb ismert és kedvelt töltött tészta édes. Kivételt képez az olaszok kedvence, a calzone, ami sokban emlékeztet a Kis hercegben lerajzolt elefántot emésztő kígyóra. A calzone nem más, mint egy óvatosan félbehajtott pizza. Tölteléke sokféle lehet, a pizzafeltétek széles tárházának bármelyik alapanyaga előfordulhat a calzone-ban.





Calzone, a csukott pizza

Az édes, töltött kelt tészták egyik Mekkája Magyarország. A mindenféle bukta, a túrós batyu, a gesztenyés kifli vagy épp a pozsonyi kifli igazán remek desszert, a különféle töltött fánkokról nem is beszélve. Ezeknél az édességeknél a tészta általában rugalmas, jól dolgozható kelt tészta, amit sütőben vagy bő zsiradékban sütve, vagy épp - a gőzgombóc esetében - gőz felett ,,főzve" készítenek el.





Ki kér egy kis buktát?

A kisebb kiszerelések mellett a kelt tésztát nagyban is tölthetjük, készülhetnek a különféle töltött kalácsok vagy épp a karácsonyi és húsvéti szezon sztárja, a bejgli.

A töltött tészták közé sorolható az utólag töltött, de azért a kategóriába kívánkozó égetett tésztás képviselőfánk, eklerfánk vagy épp a kívül-belül krémes olasz profiterol.

Az utólag töltött tészták éllovasa a palacsinta, amelyet sokféleképp formázhatunk, édesre vagy sósra hangolhatjuk. A megtöltött palacsintát csőben süthetjük, vagy épp ki is ránthatjuk. A sor a végtelenségig folytatható, hiszen a palacsinta mellett felkerülhet erre a képzeletbeli térképre a két kenyér közé bújtatott finomságokból készített szendvics, vagy egy jól átsütött quesadilla, esetleg egy töltött piadina, sőt ha tovább megyünk, a rizslisztből készített tésztákba tekert finomságokat is ide számolhatjuk.





Utólag is tölthetünk - például palacsintát

Ilyenformán a vietnámi nyári tekercs vagy épp a kínai tavaszi tekercs is töltött tésztának minősül. Ezeknek a tekercseknek a tésztája rendkívül vékony, elkészítésük módja és beltartalmuk is igen változatos. Otthon készíthetjük őket réteslapba forgatva, vagy akár vékony, kicsi palacsintákat is megtölthetünk a kelet ízeivel.




A vietnámi nyári tekercset nem kell sem főzni, sem sütni, csak a belevalókat, ha szükséges

Sonkás-túrós ravioli

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
4 tojás
A töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg trappista
2 evőkanál parmezánforgács
10 dkg sonka

szárított kakukkfű
szárított rozmaring
frissen őrölt bors

Elkészítés: A tésztának való lisztet kimérem, sózom, hozzáütöm a négy tojást, majd egy villával nagyjából összedolgozom. Ezután deszkára borítom, és nagyjából 10 perc alatt rugalmas, homogén tésztává gyúrom. A tésztát alufóliába csomagolom, majd a hűtőbe teszem pihenni.
A túrót kicsit összetöröm, hozzáadom az apróra vágott sonkát, a lereszelt sajtot, a parmezánt, majd fűszerezem és alaposan átforgatom.
A tésztát 4 darabra szedem, majd tésztagéppel kinyújtom. Az elkészült tésztalapokat finoman lisztezett felületre fektetem, s egyforma hosszúra vágom.
Az egyik tésztalapra - kétujjnyi távolságokat hagyva - egy-egy halomnyi tölteléket teszek, majd vízzel óvatosan körbekenem a töltelékeket és a másik tésztalapot ráhelyezem. Alaposan elnyomkodom a töltelékek határvonalát, majd derelyevágóval felvárom. Lisztes deszkára teszem az elkészült tésztákat, s hagyom őket fél órát szikkadni.
Sós, olajos vízben 1-2 perc alatt készre főzöm. Fokhagymás tejszínes mártással, reszelt sajttal kínálom.

Hókifli

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
csipet só
1 evőkanál porcukor
2 dkg friss élesztő

Elkészítés: A liszthez hozzáadom a porcukrot, a csipetnyi sót, majd a vajjal elmorzsolom. A morzsához hozzáadom az élesztőt és a tejfölt, s az egészet rugalmas tésztává gyúrom. Alufóliába csomagolom, és fél órát hagyom pihenni.
Ezután 4 bucira szedem, majd a bucikból kört nyújtok, amit nyolc cikkre vágok. Minden cikk végébe lekvárt teszek, majd óvatosan feltekerem a kifliket. Sütőpapíros tepsire ültetem a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütöm.





A sokféle finomsággal töltött tavaszi tekercset jó ropogósra sütik

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tavaszi tekercs, a szerencsehozó
  2014-09-03 12:09:45, szerda
 
  Tavaszi tekercs, a szerencsehozó

Könnyű, finom, egyszerű és igazán tavaszi. Ugyan gyökerei Ázsiában vannak, azonban a megújulás jegyében a tavaszi tekercs a mi asztalunkon is megjelenhet.

A több mint ezeréves múlttal bíró tekercsek valamikor 1000 környékén, a Sung-dinasztia idején születtek. A tavasz kínálta zöldségekkel és egyéb finomságokkal töltött tésztatekercsek hamar a kínai újévet követő tavaszi fesztivál elengedhetetlen részévé váltak. Ahogy nőtt a népszerűségük, úgy csökkent a méretük: a Sung-dinasztia idején a tekercsek még jóval nagyobbak voltak a ma ismerteknél, méretük a Ming-dinasztia idején redukálódott, s vált a ma ismert könnyen ehető snackké.




A tavaszi tekercsek méretét is megválaszthatjuk, attól függően, hogy csak falatkáknak vagy kiadósabb fogásnak szánjuk

A tavaszi tekercs még a császári udvar ételei között is szerepelt, sőt egyes legendák szerint bizonyos tavaszi tekercs recepteket egyenesen Buddha hagyományozott a követőire, hogy boldogságban és szerencsében legyen részük.





Sokféle finomságot rejthet a tavaszi tekercs

Az ázsiai konyha nagyon kedveli a tésztás ételeket, amelyek egy jelentős része a gasztronómiájukban előételként vagy amolyan snackként kap szerepet. Ezek a tekercsek, töltött batyuk megvásárolhatóak az utcai árusoknál, de étteremben előételként is megállják a helyüket, délidőben egy kis teával, estefele esetleg sörrel leöblítve fogyaszthatóak.

A tavaszi tekercs tésztája hagyományosan rizslisztből készül, míg a hozzá igen hasonló, az európaiak által gyakorta szintén tavaszi tekercsként azonosított tojásos tekercs vastagabb, búzalisztből készített tésztával bír.

A tészta szerepe alapvetően nem más, mint az ezerféle töltelék összetartása. S ha már összezárták ezeket az ízeket egy tésztaburokba, akkor vagy gőzölik, vagy főzik, vagy sütik. A tavaszi tekercset Európa-szerte bő olajban kisütve szokták kínálni, általában valamilyen szósszal. A szószok legtöbbször szójaszósz alapon nyugszanak, amit egy kevés fokhagymával, szezámolajjal és némi chilivel ízesítenek, illetve van, ahol édes chiliszósszal kínálják a tekercseket.





Tavaszi tekercs húsos töltelékkel

Legismertebb tavaszi tekercsek a sokféle töltelékéről híres Fujianese tavaszi tekercs és a Shanghaiese tekercs. A Fujianese tekercset nem sütik olajban, mint a nálunk ismert tavaszi tekercseket, hanem a pekingi kacsához hasonlóan az előkészített és összepárolt tölteléket a kész palacsintákba töltik, és - mártásokat kínálva hozzá - ebben a formájában fogyasztják. A Shanghaiese tekercsekben szinte mindig található bambusz, gyakori fűszere a gyömbér. A töltelékek közül sokszor van benne sertéshús, rák, különféle zöldségek, közöttük a pároltan is ropogós vízi gesztenye. Ezt a tekercsféleséget bő olajban sütve, édes chiliszósszal kínálják.

A töltelékben szinte bármi lehet. A húsos variációkban szerepelhet hal, rák vagy más tengeri herkentyű, illetve pirított vagy párolt sertés-, kacsa- vagy csirkehús, de az eredeti tavaszi tekercsekben általában csak különféle zöldségek kaptak helyet.





Üde zöldségek és üvegtészta bújik meg ezekben a tavaszi tekercsekben

A tekercsek töltelékében a bambusz és a vízi gesztenye mellett gyakori szereplő a snidling, a mogyoróhagyma, a fokhagyma, vékonyra (julienne-re vágott) sárgarépa, póréhagyma, kedveltek a különféle csírák, a zöld káposzta, a kukorica, az uborka, de tehetünk a töltelékbe vékonyra szelt gombát (pl. shiitake), kaliforniai paprikát vagy bármilyen más zöldséget, amit a tavaszi piac kínál nekünk.

A sűrítéshez mehet a töltelékbe vékony főtt tészta (gyakorta üvegtészta), esetleg rizs, ha nem csak tekercseljük a tölteléket, hanem ki is sütjük, akkor adhatunk hozzá 1-2 tojást, s fűszerezésnél szerepet kapnak a szójaszósz mellett a friss zöldfűszerek (bazsalikom, koriander esetleg menta) is.

A tésztát készíthetjük otthon, de ázsiai boltokban mindenütt kapható előre elkészített lap, amibe csak ügyesen bele kell tekerni a tölteléket, majd bő olajban kisütni. A tavaszi tekercs nyugodtan készíthető réteslappal is.

Az eredmény egy kívül ropogós, belül szaftos és puha falat, amivel elüthetjük éhünket, vagy felkészülhetünk a főfogásokra.




A kész lapokat ízlésünk szerint tölthetjük

Sertéshúsos tavaszi tekercs

Hozzávalók:
12 tavaszi tekercs lap
20 dkg darált sertéshús
1 tojás
5 dkg üvegtészta tészta
¼ zöld káposzta vékonyra szeletelve
1 bő marék szójacsíra
4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál szójaszósz

Elkészítése: A tésztát vízben kicsit megáztatom. A húst kevés olajon megpirítom, majd hozzáadom a vékonyra vágott káposztát és az apróra vágott fokhagymát. Amikor már kicsit összeesett a káposzta, akkor lehúzom a tűzről, szójaszószt adok hozzá, majd elkeverem a szójacsírával és a megáztatott tésztával. Hozzáütök egy tojást, és egy másikat is felütök, elhabarom. A tésztalapokat megtöltöm, majd az feltekercselés után a tészták szélét megkenem az elhabart tojással, és a így elkészített tekercseket bő olajban hirtelen kisütöm.

Gombás-csirkés tavaszi tekercs

Hozzávalók:
12 tavaszi tekercs lap
2 db szárított shiitake gomba
4 szál újhagyma
10 dkg konzerv bambuszrügy
15 dkg csirkemell
2 evőkanál szójaszósz

Elkészítés: A gombát beáztatom. Amikor már kiengedett, akkor vékony csíkokra metélem. A csirkemellet is felcsíkozom, majd kevés olajon lepirítom, ezután hozzáadom a gombát, a bambuszrügyet, a szintén vékonyra vágott újhagymát, és az egészet átpirítom, szójaszósszal ízesítem, majd a tésztákat megtöltöm a töltelékkel, elhabart tojással vagy egy kis vízzel összeilletem a széleket, és gyorsan kisütöm a tekercseket.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Wonton leves
  2014-09-03 12:03:26, szerda
 
  Wonton leves

Hozzávalók:

sárgarépa
fehérrépa
rák (illetve surimi)
kb. 50 dkg darált hús
1 hagyma
1 tojás
szójaszósz
gyömbér
leveskocka
A tésztához:
2,5 dl liszt
kb. 0,6 dl melegvíz


Elkészítés:

A darált húsból húslevest csinálok: beleteszem annyi vízbe, amennyi lét akarok a levesnek. Nem fedem le, megvárom, míg felforr, és leszedem a habját. Majd beleteszem a megtisztított répákat és húsleveskockát. Ha kell, sózom. Mivel a hús darálva van, hamar megfő. Mikor kész a hús és a répa is, leszűröm a levest. A répákat, ha akarom, felkarikázva visszateszem a lébe. A főtt darálthúst tálba teszem. Összekeverem az apróra vágott hagymával, egy csomag apróra vágott surimivel, a felvert tojással, csipet borssal, kb. 1 evőkanál szójaszósszal, kb. 1 kávéskanál gyömbérrel. Ez a keverék lesz a batyuk tölteléke, így, ha túl hígnak találom, akkor tehetek bele kevés keményítőt. Közben elkészítem a batyu tésztáját: lisztet összekeverek kevés sóval, annyi melegvízzel, hogy gyúrható tésztát kapjak. A tésztát kb. 2-3 mm-re nyújtom, és akkora négyzetekre vágom, amekkora batyut akarok a levesbe. (Én nagyokat csináltam, a képen kb.10*10-es négyzetekből van a tészta.) A négyzetekre teszek egy kanál húsos tölteléket, összefogom a sarkait, és batyut formázok belőle. A levest visszateszem a tűzre, és mikor elég meleg, megfőzöm benne a batyukat. (Ennyi alapanyagból legalább 25 batyu lesz, de szerintem úgy a jó, ha kevés lé, sok gombóc...)

Ez egy kínai leves. Én külföldön ettem, ott semmi más nem volt a húslevesben, mint a Wonton batyuk, de a receptekben mindig van még gomba, borsóhüvely, bambuszgyökér, újhagyma és kínai kel csíkokra szelve. Szóval, pontosan nem tudom milyen az eredeti recept. :) Az eredeti batyuk formája persze nem ilyen, mint a képen,de én nem tudom olyan szépre formázni.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Erin küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Wonton
  2014-09-03 12:01:35, szerda
 
  Wonton

Hozzávalók:

A tésztához:
12 dkg magas sikértartalmú liszt
2 evőkanál fölvert tojás
2 evőkanál hideg víz
kukoricaliszt
A töltelékhez:
40 dkg darált sertés-, csirke- vagy rákhús
1 tojásfehérje
2 szál újhagyma
5 dkg bambuszrügy
1,5 evőkanál kukoricaliszt
2 teáskanál szezámolaj
2 teáskanál cukor
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál száraz fehérbor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojás-víz elegyet. Összedolgozzuk kemény tésztává, ez kb. 5-6 perc, majd zsírpapírba csomagoljuk, és 4-5 órán keresztül pihentetjük szobahőmérsékleten.

A deszkát kukoricaliszttel meghintjük, és kinyújtjuk a tésztát. A tésztának szinte átlátszónak kell lenni. Kb. 7 cm átmérőjű köröket vagy négyszögeket vágunk ki. Meghintjük kukoricaliszttel. (Hűtőszekrényben, zsírpapírba csomagolva 24 óráig eláll. Ne hagyjuk kiszáradni, mert akkor főzés közben szétrepedezik.)

A töltelékhez valókat összekeverjük a tojásfehérje nagy részével. A lapok közepére 1-1 teáskanál tölteléket teszünk, majd a tészták szélét tojásfehérjével megkenjük. A tésztaszéleket felül összecsippentjük és megcsavarjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy bugyor. Egy kicsit az alsó rész felé tömörítjük a tölteléket.

És itt választhatunk. Vagy tiszta, vékony ruhával kibélelt pároló edénybe tesszük és 7-10 percig gőzöljük, vagy bő, forró olajban 3-4 percig sütjük, majd szalvétára szedjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük.





Édes chiliszósszal vagy gyömbéres szójaszósszal tálaljuk, ebbe mártogatjuk a kis tésztabatyukat.

Megjegyzés:

Wonton tésztát nagyobb keleti fűszerüzletekben lehet kapni, néha szupermarketben. A tölteléket saját ízlésünk szerint lehet módosítani, más zöldségekkel, gyömbérrel, chilipaprikával.

A receptet Fehérnyúl küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Párolt gombafejek fürjtojással
  2014-09-03 11:58:01, szerda
 
  Párolt gombafejek fürjtojással

Hozzávalók:

12 darab tölteni való csiperkegomba
12 db fürjtojás

bors

Elkészítés:

A csiperkegombákat megtisztítjuk, a rönkjüket eltávolítotjuk, helyükre 1-1 fürjtojást ütünk, sütőpapírral bélelt bambusztpárolóba tesszük.





Finoman sózzuk, borsozzuk, majd gőz fölé tesszük, és 10-12 perc alatt készre pároljuk.

Kínálhatjuk előételnek is, de más gőzben párolt étel, pl. gyömbéres-újhagymás hal és zöldteás párolt zöldségek mellé.





Megjegyzés:

A bambuszpároló használata bár távol áll a magyar konyhától, de nagyon jól ötvözhető, és alkalmazható a mindennapokban. Nem is gondolnánk, milyen egyszerű módon készíthetünk, szinte pillanatok alatt, több emeletnyi különböző, friss és egészséges párolt ételt.
A bambuszpárolót a legtöbb ázsiai élelmiszerüzletben beszerezhetjük, mérettől függően már pár szár forintért is találunk 1 személyes darabot. Minél nagyobb, és minél több szintet tudunk belőle egymásra építeni, annál több ételt tudunk benne egyszerre elkészíteni.
A tisztán tartása rendkívül egyszerű - célszerű meleg vízzel átöblíteni használat előtt és után, majd lehetőség szerint zárt, de mégis szellőző helyen tartani, ahol nem porosodik.

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gyömbéres-újhagymás párolt hal
  2014-09-03 11:54:50, szerda
 
  Gyömbéres-újhagymás párolt hal

Hozzávalók:

4 szelet fehérhúsú hal (pl. lepényhal, nyelvhal, tőkehal)
2 szál újhagyma
1 friss chilipaprika
szójaszósz
szezám Vénusz olaj
fekete szezámmag

Elkészítés:

A fehérhúsú halfilét hosszában félbevágjuk, majd feltekerjük, és egy bambuszpálcával átszúrjuk.

A bambuszpárolót sütőpapírral kibéleljük, hogy a hal húsa ne tapadjon majd rá, beletesszük a haltekercseket.





Vékonyra szeletelt újhagymával és chilipaprikával megszórjuk, kevés szójaszósszal és szezámmagolajjal meglocsoljuk.





A bambuszpárolót kevés forrásban lévő víz felé helyezzük, de mindig ügyelve rá, hogy a víz szintje ne érje el a pároló edény alját (csakúgy, mint amikor vízgőz felett olvasztunk pl. csokoládét). A vizet forralhatjuk wokban, de akár egy magasabb falu serpenyőben is, ez utóbbiban kb. egy ujjnyi is elegendő - de figyelnünk kell a víz pótlására! A hal gyorsan megpárolódik, elegendő hozzá 5-10 perc.

Miután elkészült, fekete szezámmaggal megszórva kínáltuk. Adhatunk mellé rizst vagy szintén gőzben párolt zöldségeket, fürjtojással töltött gombafejeket is.





Megjegyzés:

A bambuszpároló használata bár távol áll a magyar konyhától, de nagyon jól ötvözhető, és alkalmazható a mindennapokban. Nem is gondolnánk, milyen egyszerű módon készíthetünk, szinte pillanatok alatt, több emeletnyi különböző, friss és egészséges párolt ételt.
A bambuszpárolót a legtöbb ázsiai élelmiszerüzletben beszerezhetjük, mérettől függően már pár szár forintért is találunk 1 személyes darabot. Minél nagyobb, és minél több szintet tudunk belőle egymásra építeni, annál több ételt tudunk benne egyszerre elkészíteni.
A tisztán tartása rendkívül egyszerű - célszerű meleg vízzel átöblíteni használat előtt és után, majd lehetőség szerint zárt, de mégis szellőző helyen tartani, ahol nem porosodik.

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Könnyű és gyors fogások bambuszpárolóval
  2014-09-03 11:48:24, szerda
 
  Könnyű és gyors fogások bambuszpárolóval

A bambuszból készített pároló edények néhány éve végre megjelentek a magyar, konyhaeszközökre szakosodott boltok polcain, így minden nehézség nélkül készíthetünk egészséges, finom és mutatós fogásokat.

Hogyan működik?

A bambuszpároló működési elve rettenetesen egyszerű. Az eszköz bambuszrostokból font alján keresztül feltörő vízgőz finoman és egyenletesen megpárolja a lezárt edényben lévő alapanyagokat, anélkül, hogy azok elvesztenék ízüket vagy csak egyszerűen túlfőnének. Zöldségek esetében érdemes kiemelni, hogy a bambuszpárolóba tett alapanyagok nem veszítik el a színüket, és kellemes, roppanós állaguk is megmarad.





Bármilyen züldséget, de halakat is készíthetünk bambuszpárolóban - zsiradék felhasználása nélkül

Mi minden készíthető el benne?

A bambuszpárolóban nagyok sokféle étel elkészíthető. A különféle zöldségek mellett párolhatunk benne halat, vékonyra szelt húsokat, készíthetünk tofut vagy épp különféle tésztaételeket. A bambuszkosárban készített tésztaételek közül a legismertebb a kínai gőzgombóc, amelyet sokféle töltelékkel elkészíthetünk, de különféle ázsiai tekercseket is készíthetünk az edényben. Persze nem muszáj ragaszkodnunk a kínai receptúrákhoz. A lényeg az, hogy viszonylag egyforma méretű, nem túl nagy falatokkal rakjuk meg a kosarat, hogy mindegyik nagyjából ugyanannyi idő alatt párolódjon meg.

A zöldségek közül szinte bármit megpárolhatunk, nagyon finom párolva az újkrumpli, az édesburgonya, a brokkoli, a karfiol, a sárgarépa, a fehérrépa, a paszternák, a spárga, a cukkini, a padlizsán, a tök, a zöldbab vagy épp a hagyma.





Különféle töltött tésztákat is szoktak gőzben főzni

A húsok közül legkönnyebb a hal párolása, így érdemes kipróbálni a bambuszedényben készített lazacot, de pontypatkókat, különböző édesvízi és tengeri halfiléket is nyugodtan ráfektethetünk a bambuszpárolóra. Arra ügyeljünk, hogy mindig viszonylag laza rostozatú húsokat pároljunk, mert a gőz nem sokat fog lazítani a hús kezdeti szerkezetén, így például a vadhús és a marhahús jó eséllyel gumitalpra emlékeztető eredményt fog produkálni. Más kérdés, ha előkészített (pácolt, klopfolt) vagy darált hússal van dolgunk.

Hogyan kezeljük az edényt?

A pároló működtetéséhez minden esetben szükségünk van egy nagyobb lábasra, vagy ha autentikusak kívánunk lenni, akkor egy wokra, amelybe annyi vizet tegyünk, hogy ha a kosarat ráillesztjük a peremére akkor buzogva se érje el a víz a pároló az alját. Az is fontos szempont, hogy a párolókosár jól illeszkedjen az edényhez, stabilan álljon rajta. A vizet viszonylag nagy lángon forraljuk, ha elpárologna, akkor pótoljuk.

A párolni szándékozott falatokat soha ne tegyük közvetlenül a bambuszra, minden esetben kerüljön alá valamilyen levél (mángol- vagy spenótlevél, salátalevél, kukoricalevél, káposztalevél, szőlőlevél, banánlevél), esetleg zöld fűszerágak (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom) vagy ezek hiányában egy réteg sütőpapír. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, akkor a sütőpapírra terítsük szét a fűszerágakat, és arra tegyük az ételt. Így a bambusz nem veszi át az étel ízét, és a következő párolásnál sem lesznek ebből adódó problémák.





Nyársakat is párolhatunk

A párolóban nem csak egyféle étel készülhet, hanem több kosár egymásra pakolásával egész menüket párolhatunk egyszerre - vagy egyféléből készíthetünk többet egy időben. A párolásnál figyeljünk oda arra is, hogy ha több szinten párolunk, akkor mindig a vízgőzhöz közelebbi, alsó szinten legyenek a nehezebben párolódó, több időt igénylő alapanyagok.

Ha intenzívebb ízeket szeretnénk, akkor nem csak sima vízgőzben párolhatjuk a fogásainkat, hanem akár fűszeres vizet vagy alaplevet is tehetünk az edénybe. Az így fűszerezett étel nem csak felületén lesz ízletes, hanem a fűszeres gőz teljesen át fogja járni.

Ha még extra ízeket és egy kis zsiradékot is szeretnénk csempészni az ételünkhöz, akkor semmi más dolgunk nincs, mint az elkészült, tökéletesre párolódott fogás meglocsolni egy kis fűszeres olajjal, vagy rátenni egy-egy szelet előre bekevert fűszervajat, esetleg serpenyőben átpirítani. Ezen kívül kínálhatunk melléjük fűszeres szószokat, mártásokat is, vagy csak megszórhatjuk egy kis tengeri sóval.





Ázsiában gyakran használnak bambuszpárolót, nem csak főzésre, de melegítésre is

A párolót a felhasználás előtt célszerű hideg vízzel átöblíteni. Használat után is csak vízzel öblítsük át, ne használjunk semmilyen vegyszert az edény tisztítására, csak forró vízzel és - ha szükséges - egy kefével pucoljuk át, majd hagyjuk teljesen kiszáradni, mielőtt elpakolnánk. A legjobb, ha a használatok között nem zárt dobozban, hanem jól szellőző helyen, mondjuk egy polcon tároljuk a párolót.

Zöldfűszeres csirke bambuszpárolóban elkészítve

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
2 ág friss rozmaring
kevés friss kakukkfű

frissen őrölt feketebors
frissen őrölt rózsabors
kukoricalevelek vagy sütőpapír
1 l alaplé

Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágom, majd sóval és a borsokkal befűszerezem. A wokot a tűzhelyre teszem, beleöntök 2-3 dl alaplevet, és melegíteni kezdem. Eközben a bambuszpárolót hideg vízzel átmosom, majd kukoricaleveleket helyezek bele. Erre teszem a zöldfűszerek felét, majd a csirkemellszeletek következnek, végezetül a maradék zöldfűszer. A párolót lefedem, és a wokra helyezem, majd nagyjából 15-20 perc alatt megpárolom a csirkét. A megpárolt csirke mellé vegyes friss salátát kínálok.

Zöldteás párolt zöldségek

Hozzávalók:
4 szál sárgarépa
1 marék rózsáira szedett brokkoli
1 fej karalábé
20 dkg zsenge héjas borsó
1 filter jázminos zöldtea


Elkészítés: Egy serpenyőbe vagy wokba 2 ujjnyi vizet öntünk, beletesszük a teafiltert, és feltesszük főni.
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a karalábét hasábokra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, majd sütőpapírral bélelt bambusztpárolóba tesszük az összes zöldséget. Finoman sózzuk, lefedjük, majd a vízbe állítjuk. A jázminos zöldtea felett pároltuk, amely kiváló illatot és aromát kölcsönöz a zöldségeknek. Kb. 12 perc szükséges ezeknek a zöldségeknek, hogy megpárolódjanak, de érdemes ellenőrizni, hogy az ízlésünknek megfelelő keménységű legyen.
Köretként kiváló gyömbéres-újhagymás hal és fürjtojással töltött gomba mellé.





Zöldteás párolt zöldségek, gyömbéres hal és fürjtojással töltött gomba - mind gőzben készítve

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Töltött paprika gombás változatban
  2014-09-03 11:34:47, szerda
 
  Töltött paprika gombás változatban

Hozzávalók:

60 dkg közepes nagyságú zöldpaprika
20 dkg csiperkegomba
2 doboz 140 g-os sűrített paradicsom
20 dkg rizs
1 tojás
1 közepes fej hagyma

törött bors
kevés zsír vagy olaj
késhegynyi őrölt rozmaring

Elkészítés:

A megmosott paprikákat kicsumázzuk, ügyelve arra, hogy a lyukak ne legyenek túl nagyok, nehogy a töltelék főzés közben kifolyjon.

Ezután leforrázzuk, néhány másodperc múlva szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.

A rizst sós vízben megfőzzük, leszűrjük, tálba tesszük.

A megtisztított gombát nagyon apróra daraboljuk, és a finomra vágott hagymával együtt a zsíron (olajon) megpároljuk.

A rizshez adjuk a felütött tojást, a fűszereket, végül a kihűlt gombát. Alaposan összekeverjük, és megtöltjük vele a paprikákat.

Lábasba egymás mellé tesszük, majd a rizs főzővizéből 3-4 evőkanállal a sűrített
paradicsomhoz adunk, hogy kissé felhíguljon. Ráöntjük a paprikákra, és kis lángon addig főzzük, míg a paprikák meg nem puhulnak.





Köretként sós vízben főtt burgonyát adunk mellé.

Megjegyzés:

A receptet Katona Endre küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Barackos-vaníliás lepény
  2014-09-03 11:32:51, szerda
 
  Barackos-vaníliás lepény

Hozzávalók:

70 dkg kimagvalt sárgabarack (vagy nektarin) és hozzá még 10 dkg kristály cukor
20 dkg liszt
20 dkg vaj
4 tojás
15 dkg kristály cukor
1/3 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
vanília-aroma

Elkészítés:

A barackokat kimagozzuk, majd egészen apró (körömnyi) kockákra vágjuk őket. Beszórjuk a 10 dkg kristálycukorral, valamint 1 csomag vaníliás cukorral, és összeforgatjuk. Itt - ízlés szerint - adhatunk hozzá fahéjat is, én nem szoktam, mert a süteményben a domináns vaníliás ízt szeretem jobban.

A félig megolvasztott vajat habosra keverjük a 15 dkg cukor felével, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével. (Nem lesz belőle olyan kemény hab, mint cukor nélkül szokott lenni a tojásfehérjéből.) Akkor tudjuk, hogy jó, ha fényes. A tojásfehérjét óvatosan hozzáadjuk a vajas, cukros, tojássárgás masszához, majd a lisztet és a sütőport is hozzákeverjük, valamint 1 teáskanál vanília-aromát. Ezt összeforgatjuk, majd kivajazott tepsibe öntjük.

A felvagdalt barackot enyhén kinyomkodjuk, hogy veszítsen a levéből, majd egyenletesen elosztva a tepsiben lévő tészta tetejére szórjuk.

Előmelegített 170 fokos sütőben, légkeverés nélkül kb. 50 percig sütjük (fogpiszkáló-próba!). Amikor kész, kivesszük, és pár percig hűlni hagyjuk. Aztán a sütemény tetejét finoman megszórjuk a kristálycukorral. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható!





Megjegyzés:

Az alaprecept (Meggyes lepény) Horváth Ilonától származik, az enyém annak egy továbbfejlesztett/átalakított változata.

A receptet és a fotót Pihe123 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 736
  • e Hét: 3541
  • e Hónap: 11807
  • e Év: 128460
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.