Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Nap szentje: Kalkuttai Boldog Teréz (Teréz anya) szerzetes
  2014-09-05 15:20:44, péntek
 
  Kalkuttai Boldog Teréz, közismert nevén Teréz anya (sz. albán: Agnes Gonxha Bojaxhiu,, aromán: Agnesa (Antigona) Gongea Boiagi, Szkopje, 1910. augusztus 27. - Kalkutta, 1997. szeptember 5.) albán, pontosabban a mai Albániában és Macedóniában is kisebbségben élő aromán nemzetiséghez tartozó, római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj (1979) és számos magas kitüntetés tulajdonosa, aki Kalkutta szegényei között végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta.
Teréz anya Agnes Gonxha Bojaxhiu néven Üsküb (ma Szkopje) városában született, ami akkor az Oszmán Birodalom része volt. Édesapja, Nikollë Bojaxhiu (Nicola Boiagi) sikeres albán építési vállalkozó volt, édesanyja, Dranafile Bojaxhiu (Dranafile Boiagi) a háztartást vezette. Ágnesnek még két idősebb testvére volt. A szülők Prizrenből, Koszovó déli részéről költöztek Szkopjébe, és az albán többséggel ellentétben katolikus vallásúak voltak. Ágnes 9 éves volt, amikor édesapja váratlanul meghalt, ettől kezdve az anya kézimunka-üzletükből tartotta fenn családját. Teréz anya emlékei szerint a mély hitből származó szeretet volt az, ami enyhített az apa elvesztésének fájdalmán, és segített összetartani a családot. Édesanyja tevékeny szerepet töltött be az egyházközség életében, mindig igyekezett segíteni a szegényeken, és gyermekeit is ebben a szellemben tanította. Ágnes is tagja lett a Mária-kongregációnak. Ebben az időben az akkori Jugoszlávia területéről jezsuiták jártak a kalkuttai főegyházmegyébe, és lelkes levelekben számoltak be az ottani missziós tevékenységről.
Ágnes 18 éves korára elhatározta, hogy missziós nővér szeretne lenni Indiában, és jelentkezett az akkor ott szolgálatot teljesítő írországi Loreto nővérekhez. Barátnőjével, Betikával együtt kérte felvételét a Loretói Miasszonyunk anyaházába, akik néhány hónap felkészítés után Indiába, Darjeelingbe küldték. Szerzetesi fogadalmát itt tette le 1931. május 25-én, a Teréz nevet lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből választotta. 1930-tól 1948-ig földrajzot és hittant tanított a kalkuttai Szent Mária szerzetesi iskolában, melynek 1944-től igazgatója lett. 1946-ban egy alkalommal Darjeelingbe kellett utaznia lelkigyakorlatra. A vonaton a harmadosztályú kocsiban óriási volt a tömeg, és megdöbbenve tapasztalta azt a nyomort és szegénységet, amely az indiaiak többségének kijutott. Ekkor ébredt rá küldetésére, arra hogy nincs joga arra, hogy a kolostor békéjében, kényelmében éljen, miközben az emberek, akiket szolgálni jött, nyomorognak. Küldetést érzett arra, hogy elhagyja a kolostort, megossza sorsát a szenvedőkkel és Jézust követve a szegények között szolgáljon. 1948-ban Kalkutta érsekén keresztül engedélyt kért XII. Pius pápától, hogy elhagyhassa a közösséget és független apácaként Kalkutta nyomornegyedében dolgozhasson. Levetette szerzetesi öltözékét, fehér szárit öltött, és Patnába ment a missziós orvosnővérekhez, hogy megfelelő egészségügyi ápolónői kiképzést kapjon. Hamarosan visszatért Kalkuttába, ahol a szegények Kis Nővéreivel lakott, és engedélyt kért nyomortelepi iskolájának megnyitására. Nemsokára segítői is akadtak, és támogatást kapott az egyházi szervezetektől és a városi hatóságoktól is.
1950 októberében Teréz anya megkapta a pápai jóváhagyást az új szerzetesrend alapítására. A rend hivatása Teréz anya szavaival: ,,hogy segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat akik nemkívánatosak, szeretetlenek, kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket". Az indiai kormány támogatásával egy elhagyott hindu templomot alakítottak át a szegény, magatehetetlen emberek otthonává. Nem sokkal később újabb otthonokat nyitottak a leprások és az árvák számára. A rend egyre több hívet és támogatót talált céljai számára, és az 1960-as években sorra nyitotta az otthonokat szerte Indiában. 1965-ben VI. Pál pápa engedélyezte, hogy a rend más országokra is kiterjessze tevékenységét. Létszámuk rohamos gyorsasággal növekedett, és új otthonok nyílottak szerte a világon. Az első Indián kívüli otthont Venezuelában nyitották, majd Róma, Tanzánia következett. Sorra nyíltak az otthonok Ázsiában, Afrikában, Európában, és megnyílt az első misszionárius ház az Egyesült Államokban, New Yorkban is.
Az 1970-es évek elejére Teréz anya és rendje már nagy nemzetközi ismertségnek örvendett. A nagy elismerések sorát az 1971-ben VI. Pál pápa által adományozott XIII. János pápa békedíj nyitotta meg. Még ebben az évben Kennedy-díjat, 1972-ben Nehru-díjat, 1975-ben Albert Schweitzer-díjat, 1985-ben Szabadság Érdemérmet, 1995-ben Kongresszusi aranyérmet vehetett át Teréz anya. 1996-ban megkapta az Egyesült Államok tiszteletbeli állampolgárságát. 1979-ben Teréz anyának ítélték oda a Nobel-békedíjat. Amikor átvette a díjat, megkérdezte: ,,Hogyan segíthetjük elő a világbékét?" Nagyon egyszerűen válaszolt: ,,Menjünk haza és szeressük a családunkat." Az ünnepi banketten való részvételt lemondta, és a kapott 6000 dollárt Kalkutta szegényeinek juttatta el. A Szeretet Misszionáriusainak kalkuttai házát 1986. február 3-án II. János Pál pápa is meglátogatta, a napot Teréz anya élete legboldogabb napjának nevezte.
1983-ban Teréz anya II. János Pál pápánál tett látogatása során szívrohamot kapott. 1989-ben a második szívroham után már pacemakerrel élt. 1991-ben Mexikóban tüdőgyulladást kapott és súlyosbodtak szívproblémái. 1991-ben hosszú idő után először tért vissza hazájába, Albániába, és megnyitotta a rend ottani házát. Felajánlotta lemondását a rend vezetéséről, de apácái ösztönzésére mégis maradt a rend élén. 1997-ben előbb csonttörést szenvedett, majd maláriát kapott, melynek következtében súlyos szívkárosodást szenvedett. Szívműtétnek vetette magát alá, de egészsége végképp megrendült. 1997. március 31-én leköszönt a rend vezetéséről és kilenc nappal 87. születésnapja után, 1997. szeptember 5-én elhunyt. Halálakor a rend a világ 123 országában 610 missziót működtetett, ahol több mint 4000 apáca és több mint 100 000 önkéntes ápoló dolgozott. Bár India nem keresztény ország, a kormány mégis három napos nemzeti gyászt rendelt el, és állami temetést rendezett. Halálát az egész világ az emberiség nagy veszteségeként értékelte.
A Szentszék Teréz anya halálát követően elindította a boldoggá avatási eljárást, amely az első lépés a szentté avatás felé. Az avatás feltétele, hogy olyan csodákat ismerjen el, melyek bizonyítottan Teréz anya közbenjárására történtek. Ilyen volt az indiai Monica Besra esete, akinek hasi daganata volt és csodás gyógyulását Teréz anyának szóló imáinak köszönte. Ez idő tájt szerte Indiában még több hasonló eset is történt. Teréz anyát II. János Pál pápa a missziós világnapon, 2003. október 19-én Rómában csaknem negyedmillió zarándok jelenlétében boldoggá avatta. Az eseményen 27 ország képviseltette magát kormányszinten, de megjelentek a nagy világvallások, a misszionáriusok és a szegények képviselői is, akikért Teréz anya életében annyit tett.
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Édes csípős csirkecombok – nem a megszokott ízek, csod
  2014-09-05 13:23:11, péntek
 
  Édes csípős csirkecombok - nem a megszokott ízek, csodás finomság gyorsan!

Hozzávalók:
6 csirkecomb
2 evőkanál csípős szósz
1 evőkanál méz
só, bors
1 citrom leve
Elkészítése:
A combokat átkenjük a sóval és a borssal, hagyjuk egy kicsit állni. A csípős szószt és a mézet közben összedolgozzuk és átkenjük vele a húsokat, csak egy vékony réteg kerül a húsokra, de ennyi pont elég ahhoz, hogy különleges ízűvé váljanak. Forró olajban hirtelen kisütjük a combokat, majd tányérra halmozzuk őket és meglocsoljuk a frissen facsart citromlével.

Azoknak ajánlom ezt a receptet, akik szeretik a különleges ízű finomságokat.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Sajtos borsós tészta, csodás sonkával és baconnel, finom kís
  2014-09-05 13:19:35, péntek
 
  Sajtos borsós tészta, csodás sonkával és baconnel, finom kísértés :)

Hozzávalók:
1 csomag tészta
30 dkg sonka
10 dkg bacon
20 dkg borsó (konzerv)
15 dkg füstölt sajt
1 dl főzőtejszín
friss petrezselyemzöld
só, bors
olaj
Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőzzük. Közben a sonkát és a bacont csíkokra vágjuk és kevés olajban megpirítjuk, majd papírtörlőre tesszük, hogy ne legyen túl zsíros. A főzőtejszínt egy kis edénybe öntjük és hozzáadjuk a borsót és az apróra vagdosott zöldpetrezselymet, fűszerezzük. Lassú tűzön felmelegítjük, majd a sonkát és a bacont is belekeverjük. A tésztát leszűrjük és összekeverjük a szósszal, majd kiolajozott hőálló edénybe tesszük és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot. 6-8 percig sütjük 180 fokon, amíg a sajt ráolvad.

A hétköznapi ebédek és vacsorák is lehetnek különlegesek anélkül, hogy órákat kellene a konyhában töltened a főzéssel! Csodás finomság, ami hamar elkészül!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zöldséges marharagú, remek egytálétel! Laktató finomság egy
  2014-09-05 13:14:37, péntek
 
  Hozzávalók:
70 dkg csont nélküli marhahús
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg megtisztított répa
30 dkg megtisztított burgonya
1 nagy paradicsom
3 evőkanál paradicsomszósz
1 teáskanálnyi tárkony
só, bors
olaj
Elkészítése:
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, közben a húst is felkockázzuk és hozzáadjuk. Felöntjük egy kevés vízzel és hagyjuk főni. Közben a répát és a burgonyát felszeleteljük és mikor a hús már félig megfőtt hozzáadjuk. A paradicsomot összeturmixoljuk és hozzáadjuk a paradicsomszószt és a fokhagymát, felöntjük vele. Megszórjuk a fűszerekkel és hagyjuk főni. Nem kell túlfőzni, hogy szaftos maradjon.

Ha szereted a gyorsan elkészíthető fincsi ételeket, ez a kedvenceid közé kerül!
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Fűszeres csirkefalatkák, a sütőből! Sokkal fincsibb mint a r
  2014-09-05 13:11:00, péntek
 
  Fűszeres csirkefalatkák, a sütőből! Sokkal fincsibb mint a rántott hús, ez a panír csodás!

A hagyományos rántott csirke helyett próbáld ki ezt a csodás receptet, a siker garantált!
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell
3 dl tej
3 gerezd fokhagyma
fél teáskanálnyi rozmaring
só, bors
A panírhoz:
2 tojás
4 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál kukoricapehely
Elkészítése:
A húst nagyobb darabokra vágjuk és egy tálba tesszük, ráöntjük a tejet és fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Fóliával letakarjuk és legalább két órán át pihentetjük. Ezt követően a húsokat kivesszük a tejből és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tojást felverjük és belemártjuk a csirkefalatokat, majd a zsemlemorzsát, a lisztet és az apróra tördelt kukoricapelyhet is összekeverjük és ebbe is belemártjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük és 40 percen át sütjük 180 fokon, majd melegen tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Citromos kuglóf – Egy könnyed citromos
  2014-09-05 13:05:29, péntek
 
  Akár ajándékba is elkészíthető, könnyű csomagolni és szállítani.

Hozzávalók:

1,5 dl olaj
2 tojás
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
2 dl cukor
4 dl liszt
2 dl joghurt
1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Mércés poharat használunk a hozzávalók méréséhez.
Egy keverőtálba öntjük az olajat, hozzáadjuk a két tojást, a 2 evőkanál citromlevet, a citrom reszelt héját, a joghurtot és a cukrot. Habverővel alaposan elkeverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd apránként a folyékony masszához keverjük.

Egy kuglóf-formát vékonyan kiolajozunk, majd beleöntjük a kikevert tésztát. Az előmelegített sütőbe tesszük és 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Pár percet hagyjuk a formában hűlni, majd egy tányért teszünk alá, és kifordítjuk a formából.
Porcukorral megszórva, de akár citrommázzal leöntve is tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miért fontos, hogy szemes babot fogyasszunk?
  2014-09-05 10:03:33, péntek
 
  A szemesbabnak igencsak magas tápértéke van, így nem hiányozhat étrendünkből. Fedezzük fel, és illesszük be legalább egy-két hetente, hiszen számos formában el lehet készíteni.

Mivel tele van rostokkal, segít a fogyásban, védi a szervezetet szívbetegségtől, ráktól és cukorbetegségtől. A rostok segítenek a kiegyensúlyozott anyagcserében, így hatására hatékonyan távolodnak el a méreganyagok a szervezetből.

A rostok hatására a vastagbelet teljes egészében megtisztíthatjuk a fölösleges anyagoktól. Így megakadályozhatjuk, a sokáig a vastagbélben maradt feldolgozatlan táplálék okozta gyulladásokat. A vastagbél mellett még más szerveink is élvezhetik a rostok csodálatos hatását.

1. A megfelelő rostfogyasztás által a koleszterinszintet is csökkenthetjük, így hatékonyan megőrizhetjük a szívünk egészségét.
2. Mivel a rostok megakadályozzák a székrekedést, így az aranyér kialakulását is gátolhatjuk.
3. A rostban gazdag ételeknek nagy szerepe van abban is, hogy el tudjuk kerül a cukorbetegség kialakulását.
4. A rostban gazdag paszuly sokáig biztosítja a jóllakottság érzését, így segítségünkre lehet a fogyókúrában is.

Mennyi rostot ajánlott fogyasztani?

A nőknek naponta 25 grammot.
A férfiaknak pedig 35 gramm rost ajánlott.
Egy csésze bab 19 gramm rostot tartalmaz. Egy csésze málna 8 grammot, egy csésze, árpa, köles vagy barnarizs 5 grammot, a diófélék és magok szintén 5 gramm rostot tartalmaznak csészénként.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Nincs hatásosabb arckozmetikum a sütőtöknél
  2014-09-05 09:55:43, péntek
 
  Hagyjunk fel a méregdrága arckozmetikumok és arcpakolások vásárlásával, amelyek legtöbb esetben nem is használnak, és próbáljunk olyan természetes szövetségest keresni, ami jó esetben, a kertünkben is megterem. A sütőtök egyike e szövetségeseknek, hisz rövid idő alatt csodákat tehet az arcunkkal.

Arcradír: konyharobottal mixeljük össze a tökmagokat addig, amíg a massza finom, szemcsés lesz. Ne dobjuk ki a nagyobb darabokat sem, hisz jót tesznek a bőrnek. A nagyobb hidratáció érdekében a masszához adjunk 3 kanál mézet és 5 kanál fahéjolajat, aminek antibakteriális hatása van. Kenjük be az arcunkat, majd hagyjuk 10 percig a maszkot, ezután mossuk le.

Relaxációs maszk: vágjunk egy szelet tököt, távolítsuk el a héját és a magokat, majd turmixoljuk össze. Az így kapott masszát vigyük fel az arcunkra és hagyjuk 10-15 percig, hogy dolgozzon. A tök számos olyan vitamint tartalmaz, ami jótékony hatással van a bőrre. A kezelés felér egy spa élménnyel, holott otthon vagyunk.

Maszk száraz bőrre: keverjünk össze egynegyed adag sütőtökpürét egy tojással és egy kanál tejjel. A masszát vigyük fel az előre lemosott arcra, és hagyjuk 10 percig száradni. A maszkot langyos vízzel távolítsuk el, majd kenjük be az arcunkat hidratáló és bőrnyugtató krémmel. A kezelés eltávolítja az elhalt sejteket, és az arcunk felfrissül.

Ránctalanító maszk: a sütőtök olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a ráncok kialakulását. Vegyünk egynegyed kanál kukoricadarát, két kanál frissen passzírozott áfonyát, egy kanál sütőtökpürét és két kanál mézet. A masszát kenjük fel az arcunkra, és két perc után bő vízzel mossuk le.
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Mézeskalács recept
  2014-09-05 09:50:16, péntek
 
 
A tökéletes mézeskalács recept! Gyors, rögtön süthető, isteni finom, puha
Hozzávalók a tésztához:
4 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
25 dkg langyos méz,
5 dkg zsír,
1 cs. mézes fűszerkeverék,
4 evőkanál tejföl,
75 dkg liszt,
2 kávéskanál szódabikarbóna
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, nyújtjuk,
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2140
  • e Hét: 5007
  • e Hónap: 11379
  • e Év: 62170
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.