Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Zöldborsó előnyös tulajdonságai
  2014-09-05 23:05:28, péntek
 
  Zöldborsó előnyös tulajdonságai

Zöldborsó - tudományos nevén ( Pisum Sativum )






78%- víz, 5,50%- cukor, 5 %- rost, protein, szénhidrát és ásványi anyagokat tartalmaz.
Ásványi anyagok közül kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, rezet és mangánt.

Kiváló vitaminforrás is, hisz található benne A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K és J vitamin.

A zöldborsót a puffadásra, vastagbélgyulladásra hajlamosak is fogyaszthatnak,
C-vitamin tartalma az immunrendszert erősíti, míg a benne található kálium vízhajtó tulajdonsággal bír, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Karbantartja a szívet és a vérereket.

Kutatások azt is bizonyították, hogy a zöldborsó fogyasztása segít kordában tartani a ,,rossz" koleszterin (LDL) szintjét, és a vércukrot is.

A benne található klorofill vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet, és előnyös hatással van az immunrendszerre. Ásványi só-tartalmának köszönhetően a zöldborsó remineralizáló tulajdonságokkal is bír, azaz elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.

A zöldborsó által tartalmazott egyes hatóanyagok befolyásolják a sebek gyors hegesedését, olyannyira, hogy még a bőrön hagyott nyomokat is eltüntetik.

Tápértéke:
Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium mint a kalcium. Az, hogy hozzávetőlegesen egy az egy arányban található a növényben, különleges gyógyítói erőt kölcsönöz, ha nyersen használjuk. A magnézium minden puha szövetben jelen van, a csontok és az izmok szempontjából is fontos. Ez az előfordulási arány pedig lehetővé teszi, a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból.

Előnyös tulajdonságai:

Glutén érzékenységre:
Az ételérzékenység egyik fajtája, amikor azért betegszik meg valaki, mert búzát, illetve annak termékét fogyasztotta. Ez a betegség főleg hasmenéssel, súly vesztességgel jár. Egyedüli módja az egészség visszaszerzésének, hogy a beteg ne fogyasszon glutén tartalmú ételeket. Az ételérzékenységbe megbetegedők száma mind jobban emelkedik, mert a táplálék felbontásához másképp viszonyul a szervezet, az emésztés legyengülésével végül glutén érzékenység alakul ki. A zöldborsó lé fogyasztása enyhíti a belekben a gyulladást, és a glutén által kiváltott rombolást, valamint elősegíti az emésztést.

Gyulladásos betegségekre:
A gyulladásos betegségek gyógyítását alaposan elősegíti a jelenlevő A vitamin. Ha ehhez még hozzájárul a magnézium, mint a zöldborsóban, nemcsak az immunrendszer munkáját segítjük, de a gyulladásos gyógyulások lefolyását is meggyorsítjuk.

Emésztést serkentő:
A zöldborsó segíti az emésztést, és alaposan hozzájárul a serkentéséhez, a rostjával, gyorsítja a belek féregszerű mozgása is. Ezzel a folyamattal a székrekedés is megszűnik, ha zöldborsót fogyasztunk.

Szív működés:
Az előző részben említettem a magnézium szerepét az izmokban, a puha szövetben. A szívizom munkája sokkal erőteljesebb, ha nem küzdünk magnézium hiánnyal. A káliummal együtt amiből szintén sok van a zöldborsóban hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Kétségtelen, hogy a zöldborsó fogyasztása alaposan hozzájárulhat a szív és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Vérnyomás normalizálása:
Kétségtelen, hogy a gyógyászok többet foglalkoznak azzal a betegséggel, amely veszélyesebb, több halált követel. Ezt akár a magas vérnyomásra is érthetjük. Kevés szó esik azonban az alacsony vérnyomásról, holott a maga nemében eléggé veszélyes. A reggeli szédülések, sőt ájulás, a folyamatos izomfájdalom a rosszullétek, különösen a hőségben. A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében.

A zöldborsó felhasználható sokféleképpen. Betegség gyógyítására legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, esetleg a székrekedéssel tehetünk kivételt, mert oda inkább rostra van szükség, hogy kitakarítsa a beleket.

Zöldturmixhoz kellemes ízt ad más zöldségekkel keverve, ilyenkor ajánlott zsenge friss borsót héjával együtt a turmixgépbe tenni.

Forrás:http://diabetika.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Vöröskáposzta (lilakáposzta)
  2014-09-05 22:58:55, péntek
 
  Vöröskáposzta (lilakáposzta)






A fejeskáposztát egyes adatok szerint már a kőkorszakban is ismerték. A mai fajtákhoz hasonló egyedek az ókori Egyiptomban jelentek meg. Az egyiptomiak szent növényként tartották számon, betegségek kezelésére is használták. A lilakáposzta őshazája Kis-Ázsiában található, azonban igen korán átkerült Európába is, ahol a rómaiak és a görögök csodaszernek tartották. Igen nagy fagytűrő képességének köszönhetően hamar elterjedt a kontinensen.

A keresztesvirágúak családjába tartozó kétéves növény első évben hozza a fogyasztásra alkalmas, gazdasági értelemben vett termést. A vöröskáposzta gömb alakú, levélzete tömör, színe a világos lilától az egészen sötét, a padlizsán liláig terjed. Íze enyhén édeskés, lágy, jellegzetes káposzta íz. Leginkább friss fogyasztásra alkalmas, tartósításra nem érdemes felhasználni.

A káposzta egész évben tárolható veremben, pincében, prizmába rakva, az ideális tárolási hőmérséklet 2-3 °C . Viszont C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken.

Értékes tápanyagtartalmát legjobban akkor őrizzük meg, ha salátát készítünk belőle. Salátakészítéskor mindig vékonyra kell szelni, gyalulni (könnyebben emészthető), kevés sóval kell ízesíteni és rövid ideig állni hagyni. Egyéb anyagokkal vagy egzotikus fűszerekkel remekül kombinálható a zöldségekkel, hallal, de akár gyümölcsökkel és magvakkal is, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé (pl. kacsa, liba). Főzéskor általában megkékül, ez kevés ecet hozzáadásával megakadályozható.

Élettani hatása szerteágazó. Amerikai kutatók 36 féle antocianint azonosítottak a vöröskáposztában. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó egészséges növényi eredetű tápanyagok. Az antocián adja a vöröskáposzta színét. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is. Táplálkozási kísérleteikben azt is megfigyelték a kutatók, hogy a rendszeresen fogyasztott vöröskáposzta (akár hőkezelve, azaz főzve is), a C-vitamin hasznosulását is elősegítette. A vöröskáposzta valóságos ásvány- és vitaminbomba, van benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C- és U-vitamin, s többek között erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és mindenféle gyomor- és emésztési nyavalyára jó hatással van. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését. A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.

Beszerzése hazánkban nem okoz gondot, hiszen bármelyik élelmiszerüzlet zöldséges részlegén, vagy piacon olcsón megvásárolhatjuk. Mindig az egészséges, hibátlan, élénk, de nem feketés-lila, közepes méretű példányokat vásároljunk. Ha csak kisebb mennyiségre van szükségünk, akkor nyugodtan válasszuk a darabolt példányokat, ha lehet azokat, melyek fóliázva vannak.
Felhasználás előtt mint az összes leveles zöldséget, a vöröskáposztát is mossuk át alaposan, majd a külső kemény leveleket és a torzsáját távolítsuk el. A felhasználástól függően szeleteljük, reszeljük, vagy szedjük leveleire.

Otthoni termesztése sem igényel nagy hozzáértést. Tudni kell róla, hogy kisebb fagyokat károsodás nélkül elvisel, a termésképzés idején az optimális hőmérséklet számára a 13 °C. A talaj szerkezete iránt kisebb igényeket támaszt, de nagyon sok tápanyagot, elsősorban káliumot igényel. Elsősorban középkötött talajokat javasolnak a termesztéséhez. Az árnyékot nem tűri. Locsoljuk rendszeresen, mert eredményesen öntözött körülmények között termeszthető.

Forrás: memton.com és http://diabetika.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az uborka furcsa mellékhatásai
  2014-09-05 22:53:50, péntek
 
  Az uborka furcsa mellékhatásai





Az uborka fogyasztás lehetséges mellékhatásai

Csak olvassa el a lenti szöveget, hogy többet megtudjon a nem szívesen látott reakciókról, amit a kedvenc zöldsége okozhat, és ennek segítségével találhat olyan alternatívát, melynek segítségével nem kell lemondania róla.

Habár sok jó tulajdonsága van az uborkának, meg vannak a mellékhatásai is. A kínos böffentés és a viszkető bőr a legjellemzőbb negatív hatása az uborkaevésnek.

Méreganyagokat tartalmazhat

A méreganyagok jelenléte, mint a kukurbitacin és a tetraciklikus triterpenoidok aggodalomra inthetnek minket. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az anyagok váltják ki a savanyú ízt a zöldségben. Rájöttek arra, hogy a túlzott uborkafogyasztás akár az emberi életre is veszélyes lehet.

Nagy mennyiségű folyadékvesztés

Az uborka magok a kukurbitacin forrásai, egy olyan anyag, ami vízhajtó tulajdonságáról ismert. Ha nagy mennyiségben eszik ebből a zöldségből, akkor előfordulhat, hogy nagy mennyiségű folyadékot veszít a testéből, ezzel megakadályozva az elektrolitok egyensúlyának fenntartását. Extrém feltételek esetén akár a teljes kiszáradáshoz vezethet a fogyasztása!

A túlzott C-vitamin fogyasztás

A C-vitamin immunerősítő szerepéről ismert. Továbbá fontos szerepet vállal a különböző egészségügyi problémák megelőzésében és azoknak legyűrésében, mint például az influenza és a skorbut. Erős antioxidáns tulajdonságokkal bír. Mindezek ellenére a túlzott fogyasztása káros hatásokkal lehet Önre. Ha extrém nagy dózisban fogyasztja, akkor a C-vitamin prooxidánsként viselkedik. Ez kiváltja a szabadgyökök képződését és terjedését, ami azért baj, mert ha a szabadgyökök szabadon áramlanak, akkor nő a rák, a pattanások és más betegségek kialakulásának esélye, és a korai öregedés is megjelenhet.

Káros lehet a vesére

A hiperkalémia egy olyan állapot, amikor megnövekszik a kálium jelenléte a testben. Ez felfújódáshoz, hasüregi görcsökhöz, és bélgázokhoz vezethet kezdetben. Az idő múlásával romolhat az állapot, a vese működése romlik. Ez pedig szélsőséges esetben akár a vese működésének leállásához is vezethet.

Ügyeljen a szívműködésére

Az uborka több mint 90%-ban vizet tartalmaz. Ha túl sokat fogyasztunk ebből a rostokban gazdag zöldségből az káros hatásokkal járhat. Minél több vizet fogyasztunk, annál több folyadék kerül a véráramba. Ez viszont nagy nyomást gyakorol a vérerekre és a szívre. Az eredmény, hogy a szív és a vérerek nem kívánt károsodásoknak teszik ki magukat. A túlzott vízfogyasztás az elektrolit szintek egyensúlyának felbomlását is jelentheti. Ez okozza többek között a fejfájást és a nehézlégzést.

Tejallergia

Ez furcsán hangzik, de igaz. Sokszor a termelők wax-ot használnak, hogy megtisztítsák ezeknek a törékeny zöldségeknek a külsejét, és hogy megóvják a bogaraktól és a szállítási sérülésektől. A wax különböző anyagokból készül, mint pl. tej kazein, szappan, és etilalkohol. Aki allergiás a tejre, annak allergiás tünetei jelenhetnek meg a tej kazein hatására.

Puffadás és felfúvódás

Az uborka, ahogy korábban is említettem kukurbitacint tartalmazhat. Ez az anyag sok embernél rossz hatással lehet a gyomorra, főleg akkor, ha rossz az emésztése. Így esetükben puffadás és felfúvódás jelentkezhet, amit a test megpróbál megszüntetni büfögés és egyéb gázok kíséretében. Ha ilyen gázok máskor is előjönnek, mint például hagyma, káposzta vagy brokkoli evés közben, akkor ajánlott, hogy ne vagy csak kis mennyiségben fogyasszon uborkát.

Száj- és bőrallergia

Az American Academy of Allergy Asthma and Immunology készített egy tanulmányt, ami kimutatta, hogy akiknek allergiás reakciójuk van az uborkára, azok nagy valószínűséggel a parlagfűre, dinnyére, kamillateára, banánra, és a napraforgóra is allergiásak lehetnek. Még akkor is, ha főzéssel vagy grillezéssel elkerülhetőek az allergiás reakciók, jobb helyettesíteni az uborkát például cukkínivel.

Orrmelléküreg gyulladást okozhat

Ha orrmelléküreg gyulladása vagy más krónikus légzési betegsége van, akkor azt tanácsoljuk, hogy mellőzze az uborka fogyasztást. Ha az ájurvéda módszerekben hisz, akkor az uborkafogyasztás csak súlyosbíthatja az állapotát, és egyéb komplikációkhoz vezethet.

Uborka terhesség alatt

Miközben sokan biztonságosnak mondják az uborka fogyasztását terhesség alatt, addig meg kell említeni néhány állapotot, ami átgondolásra készteti Önt az uborka túlzott evése előtt.

A vízhajtó természete ennek a zöldségnek gyakori vizelési ingert kelt, ami irritációt, és kényelmetlenséget okozhat Önnek a terhesség alatt.
Az uborka megfelelő forrása a rostoknak, ezért a túlzott fogyasztása puffadást eredményezhet. Megnövekedhet a hasi térfogata, ami has környéki fájdalmakkal is járhat.

Tippek a mellékhatások elkerülése végett:

Itt van néhány tipp, ami segíthet Önnek a fent említett mellékhatások elkerülésében.

Mossa meg jól az uborkát folyó víz alatt.
Győződjön meg arról, hogy minden héjat eltávolított, mert az uborka héja méreganyagokat tartalmazhat.
Ha úgy találja, hogy a nyers uborkát nehezen tudja megemészteni, akkor párolja vagy grillezze meg.

A ,,mindenből megárt a sok" mondás tökéletes illik a fent említettekhez. Az uborkafogyasztásnál is meg kell találni a megfelelő mennyiséget.

Ha legközelebb uborkát fogyaszt, vegye figyelembe a mellékhatásait is ennek a hűsítő, rostokban gazdag zöldségnek.

Tapasztalt más negatív hatását az uborkának? Ha igen, akkor ossza meg velünk!

szerző: dr. Tihanyi László, forrás: drtihanyi.com






Forrás:http://diabetika.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mézes fokhagyma, a tökéletes gyógyszer és egyben természetes
  2014-09-05 22:41:15, péntek
 
  Mézes fokhagyma, a tökéletes gyógyszer és egyben természetes antibiotikum is!





Egy egyszerű módszer, hogyan lehet megszelídíteni a fokhagymát, és csemegévé változtatni.

Nyugodt szívvel állíthatom, a világ két legegészségesebb élelmiszere a méz és a fokhagyma. Az utóbbival sokaknak problémája van: túl erős az íze, túl erős a szaga, csíp. Hát igen, ezért hagyma. De egy egyszerű trükkel el lehet tüntetni a kellemetlen mellékhatásokat, és szinte csemegévé lehet változtatni a faramuci növényt.

A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, de leginkább a nyár az ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. A módszer egészen egyszerű. Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üvegbe, mézet csurgatni rá, hogy teljesen ellepje, lefedni az üveget, és berakni a kamrába. Ennyi.

Hogy mi fog történni. Ha türelmesen várunk néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik és megfesti a mézet, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak, vagy a balzsamecetnek.

Miért is jó ez? A méz és a fokhagyma előnyös tulajdonságairól oldalakat lehet írni. Erről a készítményről is elmondható mindez. Ami a fontos, a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét, és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös lehelet.

Javasolt felhasználási mód?

Betegség megelőzésére napi egy gerezd fokhagyma annyi mézzel, ami egy kiskanálon vele jön. Kellemes íze van, édes, némi fokhagyma aromával. Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő húsokat, gyümölcsös mártásokban húsételek kísérője lehet.

De ragukban is megállja a helyét. A variációk száma végtelen.

Forrás: https://www.facebook.com/groups/180211358688518/?hc_location=stream

http://clinterapi.blogspot.hu

Fotó: Rácz Zsóka

Forrás:http://diabetika.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Könnyű zöldségfasírt kapros tartármártással
  2014-09-05 22:22:33, péntek
 
  Könnyű zöldségfasírt kapros tartármártással

Hozzávalók:

18 darabhoz:
1 db karalábé
1 db nagy sárgarépa
1 db zellergumó
1 db lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojás
ételízesítő

bors
zsemlemorzsa
petrezselyemzöld
A tartárhoz:
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
1 kiskanál citromlé
1 kiskanál balzsamecet

bors
kaporlevél
cukor

Elkészítés:

A zöldségeket és a hagymákat lereszelem, egy tálban minden hozzávalót összekeverek, zsemlemorzsából egy keveset rakok bele, ami felszívja a zöldség levét.

Kisebb pogácsákat formálok, és zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm.

A tartárhoz a hozzávalókat egy kisebb tálkában kikeverem, ízlés szerint ízesítem.





Megjegyzés:

Nagyon finom, mi csak úgy magában esszük. Lehetne még 1 db krumplit is belereszelni, vagy gombát is belevagdalni, mindenhogyan finom.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Virslivel töltött lángos
  2014-09-05 22:16:23, péntek
 
  Virslivel töltött lángos

Hozzávalók:

25 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 dl kefir
1 evőkanál olaj
csipet só és cukor
70 ml víz
4 db közepes méretű virsli
2 evőkanál mustár
3 dl olaj a sütéshez
10 dkg reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a cukrot, a kefirt és 1 evőkanál olajat.





Belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a langyos vizet. A vizet apránként adagoljuk hozzá, csak annyi szükséges, amennyit felvesz. Amikor a tésztánk szépen összeállt, akkor 30 percet pihentetjük, hagyjuk kelni.





Belisztezett nyújtódeszkán a tésztánkat 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd a virsli méretéhez igazodva 4 db téglalap alakú formára vágjuk. A téglalap alakú tészta közepére hosszában ízlés szerint mustárt nyomunk,





ráhelyezzük a virslit, majd a tészta rövidebb oldalait visszahajtjuk úgy, hogy a virsli széleit lefedje.





Amikor a két szélét a tésztánknak visszahajtottuk, akkor a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.





Az olajat felhevítjük, és közepes lángon megsütjük benne a virslis lángosainkat. Ügyeljünk arra, hogy mindig a hajtás legyen először alul, ezzel biztosítjuk, hogy sütésnél a tésztánk lezáródik, összesül. A lángosokat 1,5 percig süssük oldalanként, és mind a négy oldalát körbe sütjük. Ne legyen túl erős a láng, mert akkor könnyen nyers maradhat a közepe a tésztánknak.





Sütés után reszelt sajttal tálaljuk.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Bögrés szőlőlepény
  2014-09-05 22:08:22, péntek
 
  Bögrés szőlőlepény

Hozzávalók:

12 szelethez:
1 kg vegyes szőlő
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 bögre cukor (1 bögre = kb. 2 dl)
1 bögre tejszín
1 bögre darált dió
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 teáskanál vaj a formához
2 evőkanál por cukor
Egyéb: kb. 24 cm átmérőjű sütőforma

Elkészítés:


A szőlőt megmossuk, leszárítjuk és összekeverjük a vaníliás cukorral.


1. A tojásokat keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a tejszínnel. Apránként, kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet, a darált diót és a tejet. A tésztát kb. 20 percre hűtőbe, tesszük.
2. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk a sütőformát, beleöntjük a tésztát, és elosztjuk rajta a szőlőszemeket. A sütőben kb. 35 percig sütjük. Melegen megszórjuk porcukorral.
3. Amikor langyosra hűlt, szeleteljük és kínáljuk.





Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 267 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszing
  2014-09-05 22:06:38, péntek
 
  Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszinggel

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök
20 dkg kucsmagomba
1 fej lilahagyma
3 db karalábé levele
2 evőkanál vörösborecet
1 db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szódabikarbóna

bors
cukor

Elkészítés:

A csülköt kuktában puhára főzzük. Forrásban lévő szódabikarbónás vízben a karalábéleveleket leforrázzuk.

A főtt csülköt óvatosan kicsontozzuk, formázzuk, becsomagoljuk a karalábélevekkel, ha kell, zsineggel átkötjük. Pár órára a hűtőbe tesszük.

A lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, mindkettőt finomra vágjuk. A gombát folyó vízben alaposan megmossuk, apróra vágjuk. Olívaolajon a lilahagymát és a fokhagymát kevés cukorral megfonnyasztjuk, rádobjuk a felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk. A végén felengedjük vörösborecettel, és egy kicsit összepároljuk, ha kész, hagyjuk kihűlni.

A levélköntösben lévő csülköt felszeleteljük, és a hideg gombás dresszinggel, friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Őszibarackleves tokaji módra
  2014-09-05 22:05:03, péntek
 
  Őszibarackleves tokaji módra

Hozzávalók:

60 dkg őszibarack
10 dkg cukor
1,5 dl tej
2 dl tejszín
2 dl édes szamorodni esetleg más édes tokaji bor
2 dkg liszt
2 tojássárgája
1 citrom
fahéj
ételízesítő


Elkészítés:

Az őszibarackot megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A barack negyedét megöntözzük citromlével és tokaji borral pácoljuk.

A többi barackot a cukorral és a fűszerekkel 5 percig forraljuk. Ezután a tej felével, fél dl tejszínnel és a liszttel habarást készítünk. A forró gyümölcshöz adjuk, majd az egészet áttörjük. A tej és a tejszín maradékával elkeverjük a tojássárgáját, és azt is a leveshez adjuk. Ekkor azonban már nem forraljuk-

Lehűtjük, és a borban pácolt őszibarackkal tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Molnár Ilona Mária küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Aratók reggelije
  2014-09-05 22:03:13, péntek
 
  Aratók reggelije

Hozzávalók:

15 dkg füstölt szalonna
20 dkg házikolbász
1 nagy főtt burgonya
12 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
3 zöldpaprika
2 paradicsom
őrölt feketebors
őrölt pirospaprika

kanálnyi zsír

Elkészítés:

Minden hozzávalót apró kockákra vágunk, a tojásokat sóval felverjük.

Megkeressük legnagyobb serpenyőnket, zsírt dobunk bele, és a hozzávalókat a következő sorrendben megsütjük: szalonna, kolbász, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, főtt burgonya, tojás.

Azon forrón tegyük az asztalra, hintsük meg pirospaprikával és borssal. Kínáljunk mellé házi pálinkát és friss toronyi kenyeret.

Megjegyzés:

A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 795
  • e Hét: 1570
  • e Hónap: 6608
  • e Év: 136315
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.