Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Áldott estét és nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek!
  2014-10-10 22:29:39, péntek
 
  Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten! (Zsoltárok 42,2)

Áldott estét és nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Esti ima...
  2014-10-10 22:23:00, péntek
 
  talita.hu

Esti ima:

Ma azokért imádkozom, Istenem, akik nem akarnak tudni Rólad, megtagadnak Téged, miközben érzik, hogy valami mégis hiányzik az életükből...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
133 éve született Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, zoológu
  2014-10-10 22:09:14, péntek
 
  133 éve született Kittenberger Kálmán (Léva, 1881. október 10. - Nagymaros, 1958. január 4.) magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író. A magyar vadászirodalom klasszikusa, 1920-1948 között a Nimród vadászújság főszerkesztője.

Először 1903-ban Damaszkin Arzén bácskai földbirtokos kísérőjeként járt Afrikában. Anyagi körülményei miatt az utazásra reménye sem lehetett, Madarász Gyula ornitológus azonban beajánlotta őt az Afrikába készülő Damaszkinhoz, akinek szüksége volt preparátorra. Damaszkin azonban csak az ott-tartózkodás költségeit fedezte, az utazásét nem. Szalai Imre közbenjárására a Nemzeti Múzeum biztosította számára a szükséges eszközöket és egy esztendei fizetést, cserébe Kittenberger gyűjteményeket ígért a Múzeumnak.

1903-ban érkeztek Mombasza kikötőjébe, innen az új Uganda vasúton utaztak a szárazföld belseje felé, majd fáradtságos gyalogút következett. Damaszkin rövid idő múltán visszatért, de felszerelését társa számára hátrahagyta. Egyedül e körülmény folytán maradhatott Afrikában. Kittenberger maláriától szenvedve gyalogolt 140 kilométert, Moshiba már súlyos állapotban érkezett, de túlélte a kórt, és már lábadozásának heteiben állatminták gyűjtésébe kezdett. Ezután bennszülött vezetőkkel hosszú vadászutakat tett Tanganyika (ma: Tanzánia), a mai Kenya és Uganda vadonjaiba. Gyakran napokig követte az elefántcsordákat, hogy megfigyelje őket. Mivel itthonról nem kapott segítséget, Kittenberger gyakran került olyan helyzetbe, hogy bőröket és trófeákat kellett eladnia. Többször került életveszélybe, egy ízben például egy rátámadó oroszlán a földre döntötte, és csak nagy szerencsével szabadult, sebekkel borítva. Kötszereit az előző napon kénytelen volt elcserélni. Sérült, lecsüngő ujjpercét levágta, és elküldte a Nemzeti Múzeum igazgatójának, hogy a rajta lévő arzénnyomokat látva az megbizonyosodjék róla: Kittenberger folytatja a gyűjtést és preparálást. Munkáját ekkor csak több hónapos ápolás után tudta folytatni.

Ezzel együtt 6 alkalommal összesen 16 évet töltött ott. Több, mint 60 000 példányból álló anyaggal gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményeit. Ez a gyűjtemény mintegy 300 új állatfajt tartalmazott, amiből közel negyvenet Kittenbergerről neveztek el. 1903-1906 között azokat a területeket járta be a Kilimandzsáró vidékén, ahol másfél évtizeddel korábban Teleki Sámuel járt. 1906-1907-ben járt Tanzániában. Etiópiában a tudományosan szinte teljesen feltáratlan Danakil-földön végzett kutatásokat. 1908 és 1912 között a Viktória-tó keleti partvidékén, míg a világháborút megelőző két esztendőben Ugandában és Belga Kongóban gyűjtött és vadászott.

Az első világháború idején a brit hatóságok internálták, mint ellenséges állam polgárát. Öt évet töltött Indiában hadifogolytáborban. Vadászfegyvereit, felszerelését, gyűjteményét elkobozták, ezek végleg elvesztek. Indiai hadifogságából 1919-ben szabadult.

Innen hazatérve sem állást, sem lakást nem kapott. A nélkülözések után a Nimród című folyóirat szerkesztője, majd tulajdonosa lett. Emellett több természettudományi szaklap munkatársa volt. Afrikai kutatásai idején közvetlen kapcsolatban állt a hazai természettudomány legnevesebb képviselőivel, kiterjedt levelezést folytatott velük. Ezek a levelek ma már tudománytörténeti források. E szempontból különösen jelentős és életének alakulására is döntő befolyással bírt Kovács Ödön amatőr zoológussal folytatott tudományos információcseréje.

Tizenkét esztendő után, 1925-26-ban utazhatott újra Kelet-Afrikába. Ugandában, a Ruwenzori-hegység körüli őserdőkben vadászott a MNM számára. 1928-29-ben ismét felkereste Uganda nyugati területeit, utolsó vadász- és gyűjtőútján a nagyvadak és madarak életét tanulmányozza. Több mint 60 000 darabból álló gazdag gyűjteményt hozott a Nemzeti Múzeumnak, benne 300 új állatfaj példányaival, ezek közül mintegy negyvenet róla neveztek el.[4]

1930-ban sikertelenül pályázott a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatói állására.

Kittenberger 28 éven át, 1948-ig szerkesztette a Nimród c. folyóiratot, közben a marosvásárhelyi Vadász Újságban is publikált. 1948-ban a politikai hatalom félreállította. Még vadászfegyverét is elvették. Jövedelem és lakás nélkül maradt. Ekkor Kovács Ödönnek, Abesszíniában tragikus körülmények közt elhunyt vadásztársának családja adott neki szállást Nagymaroson, a következő években itt dolgozott (Balázs Dénes könyve szerint már 1920-ban Nagymarosra költözött). Feleségül vette Kovács Ödön húgát, Líviát.

Az 1956-os forradalom utcai harcai nyomán a budapesti Nemzeti Múzeum épületében tűz ütött ki, amely elpusztította az Afrika-gyűjteményt. Kittenberger Kálmán itt őrzött gyűjtésének nagy része megsemmisült, a Széchenyi Zsigmonddal közös trófeagyűjteménnyel együtt. A veszteséget óriási szerencsétlenségként élte meg.

1956 után Kittenbergert rehabilitálták, több könyve és elbeszélése megjelenhetett, de a fő hivatásának tartott munkájához, a Nimród szerkesztőségébe már nem tért vissza. Írásaiban a vadászati szakszempontok mellett különös figyelmet fordított a természeti közeg, az afrikai népek életmódjának, szokásainak és társadalmának részletes ismertetésére. Munkáinak e sajátossága Kittenbergert Afrika tudós kutatóinak sorába emeli. 1958-ban hunyt el nagymarosi otthonában.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
201 éve született Giuseppe Verdi zeneszerző
  2014-10-10 21:54:43, péntek
 
  201 éve született Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 1813. október 10. - Milánó, 1901. január 27.) a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt, az operának (Mozart és Wagner mellett) kimagasló egyénisége.

Idővel karmesteri munkákat is vállalt, és ennek köszönhetően megismerték.. 1835-ben visszatért Bussetóba, ahol megpályázta a Filharmóniai Társaság igazgatói posztját. 1836 márciusában megkapta hivatalos kinevezését, két hónap múlva pedig feleségül vette Barezzi leányát, Margheritát.
1838-ban lemondott posztjáról, és visszaköltözött Milánóba, ahol benyújtotta a Scalának első operáját, az Obertót, amit csak az ifjú szoprán, Giuseppina Strepponi közbenjárásának köszönhetően mutattak be. A sikeres bemutató után az operaház még három opera komponálására szerződtette az akkor még ismeretlen zeneszerzőt.

1838-ban azonban meghalt a lánya, 1839-ben a fia, aztán 1840-ben a felesége - Verdi lelkileg összeomlott, és megpróbált kihátrálni a Scalával kötött szerződésből, de sikertelenül. A pünkösdi királyság csúfos bukása után felhagyott a vígoperák írásának gondolatával.

1842-ben megírta a Nabuccót, amelynek politikai felhangjait a szabadságra vágyó olasz nép azonnal felismerte, így Verdi híressé, a risorgimento jelképes alakjává vált szerte Itáliában.
A következő nyolc évben tizenhárom operát komponált, köztük a Traviatát, Az álarcosbált és A trubadúrt. Kapcsolata Strepponival egyre szorosabbá vált, de házasságot csak 1859-ben kötöttek. 1851-ben megírta a Rigolettót, amivel megalapozta világhírét. Az Aida (1871) után tizenöt évig nem írt újabb operát.
Eközben beválasztották az olasz szenátusba, ahol öt évig tevékenykedett, átdolgozta több korábbi operáját, és megírta a Requiemet (1874). A Simon Boccanegra átdolgozása közben ismerkedett meg Arrigo Boito költő-zeneszerzővel, akinek szövegkönyveiből született meg a Verdi életművét megkoronázó két utolsó operája, az Otello (1887) és a Falstaff (1893). Élete végén egyházi műveket írt. A műveiből származó jogdíjak java részét a Casa di Riposo per Musicisti.
1901-ben szélütésben hunyt el Milánóban.

Verdi a 19. századi opera Wagnerrel egyenértékű vezéralakja; az olasz zene világviszonylatban egyik leghíresebb képviselője. Művészetének fejlődése a korai 19. század jelentős olasz mestereinek - Rossini, Bellini, Donizetti - művészetéből ágazott ki, áttörte korának bel canto kliséit, és a zenedráma szolgálatába állította az éneket - korabeli kritikusai éppen emiatt zenéjét gyakran nyersnek, csiszolatlannak minősítették.

Hatása óriási: a századforduló olasz operaszerző nemzedékére (Puccinire és kortársaira) gyakorolt közvetlen hatásán túl közvetve (Wagnerhez hasonlóan) erősen hatott az opera 20. századi fejlődésére is.
Műveit ma is nagy sikerrel játsszák világszerte, és néhány részletük igazi slágerré vált, mint például a La donna é mobile (Az asszony ingatag) a Rigolettóból vagy a Brindisi a Traviatából.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
69. Születésnapján köszönthetjük Monori Lili színésznő
  2014-10-10 21:43:00, péntek
 
  69. Születésnapján köszönthetjük Monori Lili (1945. október 10.) magyar színésznőt.

Karrierje kezdetén gépíróként dolgozott, emellett amatőr versmondóként lépett fel. Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1965-1969 között.

1969-1973 között a Thália Színházban szerepelt. 1973-1976 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott.
1976-1990 között a Mafilm tagja volt. A Kilenc hónap film melynek abszolút főszereplője volt, sok elismerést kapott, a szülés ténye az egész világon a női egyenjogúsági mozgalom fontos eseményé vált, az arab világban is elismerték. A filmben született fiának neve Horváth Sándor Farkas, és minden filmlexikonban benne van, még Monori Balázs születési névvel.
1980-ban a francia Gaumont-cég meghívottjaként Párizsban járt iskolába. 1985-ben Székely B. Miklóssal próbatermet béreltek, ottani tevékenységük (többek között a Műtét és a Macbeth előadások) az épület lebontásáig tartott. Az általa alapított, 1983 óta működő Szentkirályi Színházi Műhelyben, NKA, EMMI pályázatokon nyertes szinopszisaikból készítenek előadásokat.

Az 1980-as évek második felétől a Mu Színházban tartottak bemutatókat, majd Monori Lili és lánya, Székely Rozi színésznő az Iszaak Babel Lovashadsereg című novellagyűjteménye alapján összeállított művet játszották el a Király utca 9. sz. ház egyik lakásában. Itt Monori Lili 2011. november 30-án Székely Rozival, Stork Natasa színésznővel és Újlaki Béla közreműködésével a Rókatánc című darabjuk következett, amelyben a színésznő a valóság és a fikció határán ekkor elsősorban édesapja emlékének adózik, éles karikírozó készséggel, könyörtelen igazságkutatással.

A magyar és a külföldi színházi élet nagyjainak köreiben Monori Lilit kivételes tisztelet és elismerés övezi. Mélyen hiteles, páratlanul igaz színésznek tartják, aki saját siker-lehetőségeit félre téve, következetesen az embert legmélyebb létigazából bemutató színészet elkötelezettje. A 2014-es FESZ-dij a Szentkirályi Színházi Műhelyben történt több évtizedes munkái elismerése.

Elismerései
Cannes-i FIPRESCI-díj (1976) (Kilenc hónap)
Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon OCIC-dijat kapott a Kilenc hónap film (1977)
a teheráni fesztivál legjobb női alakítás díja (1976) (Kilenc hónap)
a filmkritikusok díja (1977)
a valladolidi fesztivál legjobb női alakítás díja (1977, 1984) (Ők ketten, Visszaesők)
Balázs Béla-díj (1984)
Országos Alternativ Szinházi Szemle: Legjobb előadás (Matiné, 1996)
Jászai Mari-díj (1998)
Országos Alternativ Szinházi Szemle: Alkotói dij (2000) (Ernő)
Mediawave Párhuzamos-kulturáért dij (2003)
POSZT Legjobb női főszereplő (2008)
Cannes-i FIPRESCI-DIJ (2008) (Delta)
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2013)
FESZ Életműdíj 2014

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Babits Mihály: Az őszi tücsökhöz
  2014-10-10 21:32:31, péntek
 
  Irodalmi Kávéház

Babits Mihály:

Az őszi tücsökhöz

Ki átható, egyhangú dalaiddal
betöltöd a nyugalmas éjszakát,
milyen lehet tenéked a világ?

Csend van; a hangok alusznak az éjben.
A te zenéd van ébren egyedül,
mint láthatatlan, éles hegedű.

A te zenéd a csöndnek része immár
és mint a szférák, titkon muzsikál:
Az hallja csak, aki magába száll.

Csendnek és éjszakának hegedűje,
milyen lehet tenéked a világ?
Érzed-e a csöndet s az éjszakát?

Zenéd olyan, mint a lelkem zenéje
S talán a fájó unalom dala:
Egyforma volt tegnap s egyforma ma.

Bokrod alatt, ah, kétségbeesetten
érzed a csöndet és az éjszakát
S szegény vak lélek, sírsz az éjen át.
 
 
0 komment , kategória:  # Évszakok  
330 éve született Antoine Watteau festő
  2014-10-10 21:29:26, péntek
 
  330 éve született Antoine Watteau (Valenciennes, 1684. október 10. - Nogent-sur-Marne, 1721. július 18.) francia festő. A francia rokokó-festészet egyik jelentős képviselője, fő ihletője a ,,Commedia dell'arte", azaz a színházi és az életbeli szerepjátszás.

Legismertebb műve a bohócot ábrázoló "Gilles" című festmény.

Közel 300 festményének és rajzának legtöbbje a rokokó vidám és gondtalan világát tükrözi.
Előszeretettel ábrázolta a vidéki ünnepségek és a színházi élet figuráit.

Watteau 1721. július 18-án Nogent-sur-Marne Vincennes közelében halt meg tuberkulózisban 36 éves korában
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gedeon névnap
  2014-10-10 21:21:16, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boldogok...
  2014-10-10 21:19:27, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sík Sándor: TE DEUM
  2014-10-10 21:12:36, péntek
 
  Keresztény szemmel

Sík Sándor

Te Deum

Téged Isten dicsérlek,
és hálát adok mindenért.

Hogy megvolt a mindennapim,
és nem gyűjtöttem másnapra valót,
Hála legyen.

Hogy mindig jutott két garasom adni,
és magamnak nem kellett kéregetnem,
Hála legyen.

Hogy értenem adatott másokat,
és nem kellett sírnom hogy megértsenek,
Hála legyen.

Hogy a sírókkal sírni jólesett,
és nem nevettem minden nevetővel,
Hála legyen.

Hogy megmutattál mindent ami szép,
és ami rút, nem tett boldogtalanná,
Hála legyen.

Hogy sosem féltem a szertetettől,
és szerethettem akik nem szerettek,
Hála legyen.

Hogy akik szerettek szépen szerettek,
és hogy nem kellett nem szépen szeretnem,
Hála legyen.

Hogy ami nem volt, nem kívántam,
és sohasem volt elég aki voltam,
Hála legyen.

Hogy ember lehettem akkor is,
amikor az emberek nem akartak emberek lenni,
Hála legyen.

Hogy megtarthattam a hitet,
és megfuthattam a kicsik futását,
és futva futhatok az Érkező elé,
s tán nem kell a városba mennem,
a lámpásomba olajért,
Hála legyen.

Hogy tegnap azt mondhattam :Úgy legyen!
És ma is azt kiáltom :Úgy legyen!
és holnap, és holnap után, és azután is
akarom énekelni: Úgy legyen! - hála legyen Uram!
Hála legyen!
 
 
0 komment , kategória:  V-Sík Sándor versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 516 db bejegyzés
e év: 6141 db bejegyzés
Összes: 35458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 913
  • e Hét: 3951
  • e Hónap: 11760
  • e Év: 1076413
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.