Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Esti ima...
  2014-10-15 21:32:07, szerda
 
  talita.hu

Esti ima:
Uram, jó Veled lenni, jó a szavaidat olvasni!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
97 évvel ezelőtt született Fábri Zoltán Kossuth-díjas rendez
  2014-10-15 21:00:45, szerda
 
  97 évvel ezelőtt született Fábri Zoltán (eredeti nevén: Furtkovits Zoltán), (Budapest, 1917. október 15. - Budapest, 1994. augusztus 23.) háromszoros Kossuth-díjas magyar film- és színházi rendező, színész, díszlettervező,forgatókönyvíró, főiskolai tanár; festőművész, grafikus.

A Ferencvárosban nőtt fel, festőnek készült. 1938-ban végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, érdeklődése azonban a színészet felé fordult.
1941-ben végzett a Színművészeti Főiskolán. Másodéves főiskolás, amikor a Vígszínház ösztöndíjas rendező növendéke lett.
A Nemzeti Színháznál dolgozott 1941 és 1943 között színészként, díszlettervezőként és játékmesterként.
1943-tól 1944-ig, majd 1945-től 1946-ig a Vígszínház tagja volt. 1946 és 1948 között a Művész Színháznál dolgozott.
1948-ban egy évadon át a Nemzeti Színház rendezője volt, 1949-ben pedig egy évadon át az Úttörő Színház igazgatói tisztségét töltötte be.
1950-ben a Hunnia Filmgyárhoz került, ahol 1952-ig művészeti igazgató, 1952-től pedig filmrendező volt.
1958-ban választották meg a Magyar Film- és Televízióművészeti Szövetség elnökévé, mely tisztséget 1981-ig töltötte be.
1981-től tiszteletbeli elnök lett. 1970-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.
Özvegye Apor Noémi (1918-2005) színésznő, Várkonyi Zoltán húga. 1947-ben házasodtak össze, és 1950-ben született a fiuk, Fábri Péter fotóriporter, fotóművész (1950-2010), akinek a fia, szintén Fábri Péter 1985-ben jött a világra.

Néhány cím legismertebb filmjei közül: Körhinta; Hannibál tanár úr; Két félidő a pokolban; Húsz óra; A Pál utcai fiúk; Isten hozta, őrnagy úr!; Az ötödik pecsét, Édes Anna...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
170 éve született Friedrich Nietzsche klasszika-filológus
  2014-10-15 20:47:50, szerda
 
  170 éve született Friedrich Nietzsche (Röcken, Németország, 1844. október 15. - Weimar, Németország, 1900. augusztus 25.) német klasszika-filológus, egyetemi tanár, filozófus, (aforisztikus stílusban alkotó) költő, zeneszerző.

Nietzsche mindig is vitatott gondolkodónak számított. Filozófiája, művészetfelfogása rendkívül nagy hatású, sok szerzőt, művészt megihletett.

Életfilozófiájával az individualizmus képviselője, az egzisztencializmus egyik előfutára Kierkegaard és Schopenhauer mellett. Kritizálta a korabeli értékrendet, különösen a kereszténységet, a szocializmust, a darwinizmust. Különc zseniként került be a történelembe.

Az idealista irányzat híve volt, s az ún. életfilozófiát képviselte. Legismertebb, a nagyközönség számára is fogyasztható műve az Imígyen szóla Zarahustra, amely még a zeneszerzőket is megihlette, erre komponálta azonos című szimfonikus költeményét Richard Strauss. Egyébként ő maga is képzett zenész volt, jól zongorázott, és dalokat komponált, például Petőfi Sándor verseire. Hatása óriási volt, tanításait írók, filozófusok és művészek százai követték.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
200 éve született Mihail Jurjevics Lermontov költő, drámaír
  2014-10-15 20:42:12, szerda
 
  200 éve született Mihail Jurjevics Lermontov (Moszkva, 1814. október 15. - Pjatyigorszk 1841. július 27.) orosz költő, elbeszélő, drámaíró, Puskin mellett az orosz romantika kiemelkedő alakja..

A legenda szerint Lermontov apja skót nemesi származású, magas rangú katonatiszt volt, eredeti családnevük Learmonth. Anyját 4 éves korában veszítette el. Ezután apai nagyanyja nevelte kastélyában, Tarhani faluban. Gyermekélményei a falun hallott történetek, a kaukázusi táj, az észak-kaukázusi gyógyfürdők, és a művelt, irodalomszerető nagymama nagy hatással voltak költészetére. Már fiatalon magas szinten beszélt angolul, franciául, németül, latinul. Itt ismerkedett meg Byron és Puskin költészetével, akik ugyancsak befolyásolták Lermontov világképének kialakulását és líráját.

Tizennégy éves korában egy moszkvai bentlakásos iskolába került, s itt kitűnt zenei és képzőművészeti tehetségével. 1830-ban a Moszkvai Egyetemen tanult irodalmat, történelmet, klasszikus és élő nyelveket. Liberális elvei miatt azonban gyakran összetűzésbe került az egyetem konzervatív tanáraival, akik arra kényszerítették, hogy hagyja ott az intézményt.

1832-ben Szentpétervár lett élete következő állomása, ahol kadétiskolába került. 1834-ben a testőr huszárezred tisztje, lovashadnagy lett. Ekkor vált a a szentpétervári társasági élet ismert alakjává. A közönség megismerhette korai verseit.

1837-ben forrongó hangú költeményt írt Puskin halála kapcsán (A költő halála), mely szerint az szándékos gyilkosság volt a cári udvarral a háttérben, s e vélekedése a cár tudomására jutott. Letartóztatták, de I. Miklós hatására végül nem ítélték el. Áthelyezték egy Kaukázusban harcoló dragonyosezredhez, majd - nagyanyja közbenjárása nyomán - egy év múlva visszatérhetett.

1840-ben egy párbaj után - a francia nagykövet fiával - újra délre, a Fekete-tengerhez küldték egy harcoló alakulat soraiba. Itt távol a kultúrától és az írás lehetőségétől szenvedett, s egy alkalommal betegséget színlelt, mire egy Moszkva közeli szanatóriumba helyezték. A szanatóriumot elhagyhatta és részt vehetett újra a társasági életben. Egy tiszttársával vitába keveredve ismét a párbajt választotta: 1841. július 27-én pisztolygolyó végzett vele.

Műveit a szabadság szeretetéről és a zsarnokság gyűlöletéről írta, nem véletlen, hogy a cári hatóságok állandóan üldözték versei miatt. Több alkotása először csak külföldön jelenhetett meg, így járt Korunk hőse című regénye is, amelyet később többször is megfilmesítettek.

Az utókor leginkább líráját becsüli, sokan őt tekintik a modern költészet egyik előfutárának. Mind művei, mind ő maga nagyon népszerű volt hazánkban, amelyben közrejátszott az is, hogy tragikus sorsa nagyban hasonlított Petőfi Sándoréhoz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 15-én van a Kézmosás Világnapja.
  2014-10-15 20:33:51, szerda
 
  Október 15-én van a Kézmosás Világnapja.

Az először 2008-ban több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF kezdeményezésére megrendezett világnap célja, hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsa a szappannal történő kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében. A világnapot eredetileg a kisgyerekek és iskolások számára hozták létre, de bárki csatlakozhat, így a nap eseményein évente száz országban 200 millió ember vesz részt.
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napra, Ünnepek  
Október 15-én van Avilai Nagy Szent Teréz emléknapja.
  2014-10-15 20:31:51, szerda
 
  Október 15-én van Avilai Nagy Szent Teréz emléknapja.
A jeles misztikus a kármelita rend női ágának megreformálásával szerzett érdemeket. Szinte megállás nélkül utazva számos kolostort alapított, ezen tevékenységét gúnyolandó illették a "kóbor apáca" elnevezéssel. Szent céljai elérésében nagyon határozott volt, egyszer még a gyóntatója is kifakadt: "Inkább vitatkoznék a világ összes teológusával, mint ezzel a nővel."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
55 éves Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész,
  2014-10-15 20:24:24, szerda
 
  55 éves Rudolf Péter (Budapest, 1959. október 15.) Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész, kiváló művész.

Rudolf Ottó és Galamb Éva drámapedagógus fiaként született Budapesten.
Gyermekkorát Őrszentmiklóson, Vácdukán és Vácott töltötte. Tizennégy éves korában került újra Budapestre. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1983-ban. Marton László és Valló Péter osztályába járt. Főiskolásként forgatta a Cha-cha-cha és a Szerencsés Dániel című filmeket
1983-tól 1998-ig a Vígszínház társulatának volt a tagja, azóta szabadúszó. 1992-1993 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.
Felesége Nagy-Kálózy Eszter színésznő, remek házasságban élnek, pedig gyakran játszanak is együtt, Rómeó és Júliájuk felejthetetlen élmény, gyerekeik Flóra (1987 Nagy-Kálózy előző házasságából), Olivér (1991) és Szonja (1994).

Első filmes rendezése az Üvegtigris első része volt, amelyet Kapitány Ivánnal közösen rendezett. A második részt rendezőként egyedül jegyzi. Első színházi rendezése a Dühöngő ifjúság, hosszú évekig ment a Pesti Színházban, Eszenyi Enikő és Kaszás Attila főszereplésével. 2007 és 2011 között a Beugró című szórakoztató televíziós műsor egyik főszereplője volt.

Tavaly megkapta a Kossuth-díjat, pedig igazából rendező akart lenni, a főiskolán is rendező szakra jelentkezett, csak nem vették fel, így színész lett. Az is nagy súllyal esett a latba, hogy 1981-ben a Cha-cha-ca című filmben már főszerepet alakított, és akkor még két éve hátra volt a tanulmányaiból. Végül 1983-ban végzett.
A nagyközönség is színészként ismeri, amit olyan filmek után, mint a Szerencsés Dániel, a Jób lázadása, a Szamárköhögés, A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire, a Hamvadó cigarettavég és az Egy szoknya, egy nadrág, nem is lehet csodálni.
De ő rendezéseire talán még büszkébb, évekkel ezelőtt, amikor elolvasta Osborne Dühöngő ifjúság című drámáját, sírva fakadt. Ezután bement Marton Lászlóhoz, a Vígszínház akkori igazgatójához, hogy szeretné megrendezni. Óriási sikert aratott vele, így folytatta, s neki köszönhető a kultuszfilmmé vált Üvegtigris. Sok autón lehet "Ízi rájder öcsém, ízi rájder" feliratú matricát látni, nos, ez az aranyköpés is a filmből való. Aminek megcsinálta a folytatását is, amit annyira vártak a rajongók, hogy megszerezték egy kalózkópiáját, és a bemutató előtt feltették az internetre. Ahol aztán talán a gyerekei is láthatták, mert különben nemigen van idejük moziba menni.

Díjak, elismerésekRudolf Péter átveszi a Páger-gyűrűt a makói Hagymaházban, 2011-ben

Veszprémi tv fesztivál legjobb férfialakítás díja (1986)
Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (1990)
Jászai Mari-díj (1991)
Ajtay Andor-emlékdíj (1996)
Súgó Csiga díj (2001, 2004)
Kiváló művész (2002)
POSZT: Legjobb férfi alakítás (A MASZK Országos Színészegyesület díja) (2006)
Páger Antal-színészdíj (2011)
Story Ötcsillag-díj (2011)
Kossuth-díj (2013)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Októbert 15-e a fehér bot világnapja.
  2014-10-15 20:09:55, szerda
 
  Grófnő találta ki a vakok fehér botját
A fehér bot világnapja

Októbert 15-e a fehér bot világnapja. Magyarországon 45 ezer ember él teljes, vagy közel teljes sötétségben, nagy részük felnőttként veszítette el látását.

Magyarországon hivatalosan körülbelül 45 ezer vak ember szerepel a nyilvántartásban. http://www.borsodivakok.hu/vilagnap.htm (Orvosi értelemben a vakságnak számos árnyalata lehet: a teljes "sötétségtől" a minimális látásmaradványig bezárólag.) A vak és a gyengénlátó emberek túlnyomó többsége felnőttként veszíti el látását. Ennek oka elsősorban az öregedéssel együtt járó látásromlás, ezen kívül a cukorbetegség szövődménye, a zöld hályog (glaucoma), vagy különböző sérülések és balesetek.

A látássérültek másik csoportját a született és a gyermekkori vakok és gyengénlátók alkotják. A vezető ok a koraszülöttségből származó vakság, amelyet a köznyelv helytelenül "inkubátoros vakságnak" nevez. Ezen kívül a különféle szembetegségek is (pl. zöld hályog, súlyos rövidlátás, látóideg sorvadás stb.) a látás részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethetnek.

A fehérbot

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Az ötlet a francia Guilly d' Herbemont grófnőtől származik. A 20-as években egyre zsúfoltabb párizsi utcán sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű- és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakokat.

Így jutott el egy könnyen felismerhető, kézben tartható eszköz gondolatáig.

A fehér bot használata azért célszerű, mert mind a járművek vezetői, mind a gyalogosok távolról felismerik és tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik. Használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon.

forrás: HáziPatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napra, Ünnepek  
Juhász Gyula: BÉKE
  2014-10-15 19:55:10, szerda
 
  Juhász Gyula:
Béke

És minden dolgok mélyén béke él
És minden tájak éjén csend lakik
S a végtelenség összhangot zenél
S örök valók csupán mély álmaink.

És minden bánat lassan béke lesz
És mindenik gyötrődés győzelem
S a kínok kínja, mely vérig sebez,
Segít túllátni a szűk életen.

Testvéreim: a boldogság örök
S e tájon mind elmúló, ami jó
S az élet, a szép, nagy processzió,

Mely indul örvény és sírok fölött,
Az égi táj felé tart csendesen
S egy stációja van: a végtelen.

forrás: Newcontact
 
 
0 komment , kategória:  V-Juhász Gyula versei  
Szép estét!
  2014-10-15 19:52:11, szerda
 
 


Szép estét!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 516 db bejegyzés
e év: 6141 db bejegyzés
Összes: 35458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 706
  • e Hét: 4718
  • e Hónap: 12527
  • e Év: 1077180
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.