Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Jó éjt, békés álmokat!
  2014-10-16 22:23:44, csütörtök
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Áldott estét és nyugodalmas jó éjszakát Mindenkinek!
  2014-10-16 22:21:23, csütörtök
 
  Ne vess el engem a te orcád elől, és a te szent lelkedet ne vedd el tőlem. Add vissza nékem a te szabadításodnak örömét, és engedelmesség lelkével támogass engem. (Zsoltárok 51, 13-14)
Áldott estét és nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tallóztam...Spurgeon - idézet
  2014-10-16 22:18:21, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabó Lőrinc XXVIII. Pannón ősz
  2014-10-16 22:12:36, csütörtök
 
  Szabó Lőrinc

XXVIII.

Pannón ősz

Ősz van, a régi, a tavalyi ősz
s e furcsa ősz egészen megbüvölt.
Tetszik nekem. Szétnézek, látom a
roppant hervadást, de nem keserít,
és nem bánom, hol végzem utamat.
Nem értem a világot; azt hiszem,
nincs célja; - mért is volna? - és ami
értelmet magam képzelek belé,
sose több, mint maga a létezés.
Ősz van... Szép ősz... A jókedvű rigók
torkából még az augusztus rikoltoz
s itt-ott nagy lepkék villognak: olyan
egy a születés és az elmulás,
mintha csak ruhát cserélne a Föld,
mintha a csere volna csak örök...
Ősz van... Nem az ősz: az benne a fontos,
hogy van!... A szél könnyelmű suttogása
ős legendákra tanítja az erdő
figyelmes bokrait és századok
óta köztünk kisértő szellemek
fájdalmát-örömét mesélgeti...
Ősz van!... Az évek szele csöndesen
hordja a sírokra a feledést...
Párás a fény... Szárazabb zajjal csúsznak
egymáson a tó hullámai... De
fáradhatatlan felhők görgetik
az égen lomha lavináikat...
Ősz van! Szép ősz!... Ősz minden változás:
szent dolog az ősz! - kiáltom, s ime,
sziklasötét barlangja hűvöséből
előbúvik a szakállas szatír
s a napsütötte pannón dombokon,
barátként mellém heveredve, némán
hallgatja az öregedő napok
lombzörgető, fáradt lépéseit.

/kép: AestromArtwork/
 
 
0 komment , kategória:  V-Szabó Lőrinc versei  
160 éve született Oscar Wilde ír költő, író, drámaíró
  2014-10-16 22:06:45, csütörtök
 
  160 éve született Oscar Wilde (eredeti nevén Fingal O'Flahertie Wills) Dublin, 1854. október 16. - Párizs, 1900. november 30.) ír költő, író, drámaíró.

1864-ben testvérével együtt utaztak a Portora Royal School internátusába, amely liberális szellemével és a világra való nyitottságával Wilde számára az otthoni nevelés eszményi folytatása volt.[7] Tanulmányait 1871-től 1874-ig a dublini Trinity College-ban folytatta, ahol az angliai intézményekkel ellentétben személyes kapcsolat alakult ki tanár és diák között. Wilde-nak tetszett e szabadelvűség. A vizsgákon játszi könnyedséggel tett eleget a tanulmányi követelményeknek.Legnagyobb hatást tutora, John P. Mahaffy gyakorolta rá, olyannyira, hogy 1875-ben együtt indultak el egy görögországi felfedező körútra, ám pénz hiányában csak Rómáig jutottak. Wilde-ot elbűvölte a keresztény város, megtetszett neki a katolikus vallás. Egyetemi tanulmányait Oxfordban, a Magdalen College-ban végezte, 1874-78 között.
Szabadúszó íróként több-kevesebb sikert ért el. 1878-ban Ravenna című költeményével elnyerte a nagy dicsőségnek számító Newdigate-díjat, melyet kizárólag ifjú, tanulmányaikat folytató tehetségek kaphattak.

Kiváló képességű ember volt, s egészen eredeti jellem, élete kész regény. Meg volt győződve kiváló adottságairól, ezért fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz, s el is érte célját.
A brit l'art pour l'art legjelentősebb irodalmára lett belőle, világsikerű műve A canterville-i kísértet, a Bunbury és a Dorian Gray arcképe.
Műveivel és magánéletével számos botrány kavart. Feltűnően öltözködött, s különc viselkedésétől volt hangos London. Homoszexuális volt, s elcsábította egy lord kiskorú fiát, amiért annak apja feljelentette.
Dicsősége csúcsán, sikeres és népszerű íróként azt hitte, hogy lehengerli majd a bíróságot, de ez az elképzelése nem jött be. Gúnyos viselkedésével magára haragította a bírákat, akik egy szégyenteljes per végén két évi börtönre ítélték. Börtönélményeit A readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg, megrázó önvallomása pedig De profundis címmel jelent meg. A rabság teljesen megtörte, s mivel szabadulása után sem fogadta vissza az angol társadalom, Franciaországba menekült, s az angol irodalom óriása sosem írt többet angolul.

Wilde egész élete egy nagy paradoxon volt: írként született, mégis angolul és franciául publikált; ugyan családapa volt, mégis tartott férfi szeretőt; egy életen át protestánsként élt, de utolsó óráiban megtérve, katolikus hitűként halt meg; s bár a romantikusok követője volt, a modernek előfutára lett.

Wilde-ért rajongott egész Európa, de egy kínos botrány kapcsán, amikor kiderült vonzalma saját neméhez, egy csapásra megváltozott minden. Wilde neve évtizedekig tabu lett, hazája kitaszította magából.
Anglia csak 1954-ben, Wilde születésének centenáriuma alkalmából ébredt rá, hogy e kivételes művész meséi mennyire tiszták, és hogy költeményei mennyire erkölcsösek. Készítettek neki egy emléktáblát, melyre nem fért ki Wilde sokszínűségének minden színe, tehát mindaz, ami ő volt: író, költő, drámaíró, novellista, színikritikus és még sorolhatnánk, hanem frappánsan csak ennyi került rá: ,,Itt élt Oscar Wilde, szellemes ember és drámaíró. (1854-1900
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
105 éve született Mezey Mária színésznő, érdemes és kiváló m
  2014-10-16 21:39:40, csütörtök
 
  105 éve született Mezey Mária (Kecskemét, 1909. október 16. - Budakeszi, 1983. április 20.) magyar színésznő, érdemes és kiváló művész.

Mezey Mária Szegeden a Tisza-parti városban járt iskolába, majd érettségi után beiratkozott a Szegedi Egyetem magyar-francia-filozófia szakára, Későbbi férje, Paulovits Tibor jogászhallgató miatt átiratkozott a bölcsészkarra. Mária érezte, hogy egyre inkább eltávolodik a színészmesterségtől, otthagyta az egyetemet, ifjú férjét, és a fővárosba költözött.

1928-ban Rózsahegyi Kálmán magániskolájába iratkozott be, és az Országos Színészegyesületben tette le a vizsgáit.
Pályáját Sebestyén Mihály (1893-1977) miskolci társulatában kezdte, 1931-ben. 1933-34-ben a Pécsi Nemzeti Színház, 1935-től a Belvárosi Színház tagja volt.
1939 nyarán színészi meghallgatáson vett részt Párizsban, ösztöndíjat nyert, de a világháború lezárta a határokat, és nem mehetett ki oda. Itthon kellett maradnia a Vígszínházban, 1948-ig. A német megszállás alatt nem vállalt fellépést.
1949-től 1956-ig a Fővárosi Operettszínházban, 1949-től 1953-ig a Vidám Színpadon játszott. 1956-tól a budapesti Madách Színház, 1962-től a Petőfi Színház, 1964-től a Nemzeti Színház tagja volt.
Második férjével, Lenbach Jánossal, budakeszi közös házukban élte zárkózott életét. 1968-ban kanadai turnén vett részt, 2 évvel később súlyos betegsége miatt visszavonult.

Szerelme Márai Sándorral

,,Szigethy Gábor irodalomtörténész szerint az ismert színésznő és Márai Sándor kapcsolata nem mindennapi történet. Viszonyuk a negyvenes évek elején tartott, de titkolniuk kellett, mert Márai nős volt. Az író Sirály című regényéről, amely egy férfi és egy nő dialógusa, korábban azt tartották, hogy nincs valóságalapja, de mára (2006) kiderült: a Sirály a színésznőhöz fűződő viszonyának feldolgozása."

2011-ben Mezey Mária örököse átadta az irodalomtörténésznek a művésznő rendezetlen levelezését és fényképeit, ezek egyértelmű bizonyítékai a két nagy művész 1941-ben megélt szenvedélyes kapcsolatának. Volt úgy, hogy egy szálloda különböző emeletén szálltak meg, s csak az éjszaka leple alatt találkoztak, nehogy az író feleségét megbántsák. 1943-ban a művésznő már csak baráti üdvözlőkártyát küldött karácsonyra az írónak. 1946 után soha többé nem találkoztak és írásban sem érintkeztek egymással, de mindkettőjük életének meghatározó momentuma volt e kapcsolat. (Kossuth Rádió, 2011. december 22.)

"Nagy kezű, vastag lábú, alföldi lány voltam, és hiúságból indultam a pályára" - vallotta be nem sokkal halála előtt, amit elég nehéz elhinnünk, hiszen mi a hódító dámára, a "végzet asszonyára" emlékszünk. Aki izig-vérig színésznő volt, premier előtt nyűgös raplika, ugyanakkor a színház alázatos szolgája, aki pályája csúcsán is úgy vélte, hogy még csupán a művészi anyaggyűjtés időszakát éli.
Rendkívül kifinomult érzéke volt a tehetség, a szépség, az érték iránt, ő egyengette a vele egykorú Básti Lajos útját, és ő fedezte fel a világhírűvé lett zongoraművész, Cziffra György tehetségét.
Ö maga egyébként eredetileg lanovka-kalauz szeretett volna lenni, aki a fordulók szünetében bedob egy-egy kupica slivovicát, útközben pedig nagyokat szippant a fenyőillatú levegőből. Amiből élete végén alig jutott neki néhány lélegzet, súlyos betegsége miatt egyre fogyott a tüdeje, a végén már oxigénpalackból lélegzett.
De halálos betegen is kiment a színpadra elbúcsúzni a közönségtől, sőt, a megrázó tévéközvetítés jóvoltából az egész országtól, igazi színművész volt - szó szerint utolsó leheletéig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
11 éve ment el Papp László 3x olimpiai bajnok ökölvívó, edz
  2014-10-16 21:23:40, csütörtök
 
  11 éve ment el Papp László (közismert nevén Papp Laci, beceneve Görbe), (Budapest, 1926. március 25. - Budapest, 2003. október 16.) háromszoros olimpiai bajnok magyar ökölvívó, edző, sportvezető.

1942-ben az újjáalakuló MOM szakosztályban kezd el versenyszerűen öklözni. Ide tanulótársa, Krebs Lajos vitte le. Első edzője Fehér István volt.

Klubjai versenyzőként: BVSC (1945-1948), Bp. Lokomotív (1949-1950), Bp. Bástya (1951-1953), Vasas (1954-1956), hivatásos ökölvívó (1957-1962).

Edzőként: Ferencvárosi TC (1964-1968), Bp. Honvéd (1968-1969), Óbuda Tsz SK (1978-1979).

Edzői: Fehér István (1945-1950, nevelőedző), Kovács Károly (1951-1952), Adler Zsigmond (1953-1962)

Eredményei, amatőrként: háromszoros olimpiai bajnok (1948, London, középsúly; 1952, Helsinki, nagyváltósúly; 1956, Melbourne, nagyváltósúly), kétszeres Európa-bajnok (1949, Oslo, középsúly; 1951, Milánó, nagyváltósúly), hétszeres magyar bajnok (1946, 1947, 1954, középsúly; 1952, 1953, 1955, 1956, nagyváltósúly).

Profiként: Európa-bajnok (1962-1964), 29 mérkőzésen veretlen (27 győzelem, 2 döntetlen)

Angyalföldön született, és nőtt fel. Futballistának készült, majd mégis ökölvívó lett, édesapja intése ellenére.

Érdekesség, hogy Papp Lászlót előbb láthatták külföldön öklözni, mint itthon. 1945. szeptember 13-án Bécsben az 1. menetben kiütötte az osztrák Böhmöt, majd október 6-án következhetett a hazai bemutatkozás, amikor a nézőtérről hívták fel, mert a csepeli Bicsáknak nem volt ellenfele. Kiütéssel győzött a 2. menetben a hatszoros bajnok ellen.

A következő két évben sorra jöttek a győzelmek, de ekkor még egy-két vereség is becsúszott. Ezek közül valószínűleg a legfájóbb, az 1947-es dublini Eb, az első világverseny, amelyen indult.

1948-tól négy éven keresztül nem talált legyőzőre. Azokban az időben az számított jó ökölvívónak, aki kibírta ellene kiütés nélkül. A sikerszériába tartozik két megnyert olimpia, két Európa-bajnoki cím és két főiskolai vb-győzelem. Közben még egy súlycsoportváltás is belefért, legyőzni itt sem tudták.

1953-ban aztán becsúszott egy vereség, de ez sem törte meg a lendületét, és a következő két évben, azokon a versenyeken, ahol indult, csak az ő kezét emelték magasba.
Harmadik olimpiája előtt (1956-ban) a lengyel Pietrzykowski ellen elszenvedte élete egyetlen kiütéses vereségét.

Melbourne a magyar forradalom leverése árnyékában zajlott, de ez sem tudta kizökkenteni a harmadik olimpiai bajnoki címére készülő magyar klasszist. Visszavágott Pietrzykowskinak is, aki már az első menetben a padlón volt. Innentől pedig már sima volt az út, az újabb - harmadik - aranyig.

Amatőrként összesen 193 mérkőzésből 183-on győzött 2 döntetlen és 8 vereség mellett. Három olimpia, két Eb-, két főiskolai vb-, 6 magyar bajnokság kapcsolódik a nevéhez.

1957-ben engedélyezték profi pályafutását, 27 diadal, 2 döntetlen, Európa-bajnoki cím a mérlege, amit Chris Christiansentől szerzett meg 1962. május 16-án Bécsben. Hatszor sikerült megvédenie elsőségét. 1965-ben mérkőzhetett volna a vb-övért, de a kommunista vezetés nem engedte küzdeni.

Ha kissé késve is, de kárpótlást kapott a boxvilágtól, 1990-ben megkapta a talán legjelentősebb profi bokszszervezet, a WBC "A világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának" járó övét.

Papp László edzőként is nagyot alkotott. 1969 és 1992 között kisebb megszakításokkal a magyar amatőr ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánysága alatt a magyar boxolók megszámlálhatatlan ezüst és bronz mellett egy olimpiai, egy vb- és tíz Eb-aranyéremet nyert.

2001-ben Puskás Ferenc és Balczó András mögött harmadik lett az évszázad magyar sportolója szavazáson.

Tanítványai
Gedó György
Kovács István

Díjai, elismerései
Mesteredző (1970)
NOB-érdemrend (1982)
A WBC (Bokszvilágtanács) öve ,,a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának" (1989)
Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (1992)
nemzetközi Fair Play-díj (életmű) (1993)
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1996)
A Köztársasági Elnök Aranyérme (1996)
Miniszteri Díj (1996)
a Boxing Hall Of Fame tagja (2001)
Millenniumi Ezüst Emlékérem (2001)
Angyalföld díszpolgára (2001)
Budapest díszpolgára (2001)
Hegyvidék posztumusz díszpolgára (2014)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pénteken hidegfront jön...
  2014-10-16 21:11:13, csütörtök
 
  Időkép
Pénteken hidegfront jön, hétvégére azonban visszatér a napsütés.


Józsa Szilárd korábbi fotója a Pilisből.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 16. ÉLELMEZÉSI VILÁGNAP
  2014-10-16 21:08:36, csütörtök
 
  Évfordulónaptár

Október 16-án van az Élelmezési Világnap.
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napra, Ünnepek  
36 éve választották meg Szent II. János Pált Szent Péter 263
  2014-10-16 21:04:14, csütörtök
 
  Magyar Kurír
36 évvel ezelőtt ezen a napon választották meg Szent II. János Pált Szent Péter 263. utódjául.
A megválasztás utáni pillanatokat itt nézheted meg:


Link 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 516 db bejegyzés
e év: 6141 db bejegyzés
Összes: 35458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 803
  • e Hét: 3841
  • e Hónap: 11650
  • e Év: 1076303
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.