Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Velőscsont, nem csak Szindbád kedvence
  2014-10-19 19:16:22, vasárnap
 
  Velőscsont, nem csak Szindbád kedvence

A velőscsont igazi klasszikus alapanyag. Krúdy is többször megénekelte, hogy velős csont nélkül a marhahúsleves mit sem ér, s valljuk be, a hidegebb idő beköszöntével újfent fővő vasárnapi húsleveseinkbe bizony érdemes néha belecsempészni a velőscsontot is.

Sajnos a velőscsont megvásárlása már önmagában sokszor problémát okoz, érdemes ezért előre tervezni, és a bevált, megszokott hentesünknél időben megrendelni. A csontvelőben gazdag rész egyébként nem más, mint a marha lábszár- vagy combcsontja, amelynek viszonylag nagy a velőtartalma. Ezt a velőt többféleképpen is felhasználhatjuk, nem csak a levesben főzve ehetjük, bár leggyakrabban ebben a formában kerül tányérra.





Mindig friss, rózsaszín csontot vegyünk

A tökéletes, levesben főtt csontvelő elkészítésénél több dologra figyeljünk. Lehetőség szerint mindig friss, rózsaszínes, élénk színű csontokat vegyünk, mert viszonylag gyorsan romlik. Ezen kívül olyan darabokat kérjünk a hentesünktől, amelynek mindkét vége lyukas. Ezekben a velő könnyebben megfő, nem zsákbamacskát veszünk, és biztos, hogy a csontban végig van velő, nem csak a felső egyharmadában.


Link

A velős csontokat a felhasználásig tároljuk a hűtőben, majd amikor már csak a zöldségeknek kell a levesben puhára főnie, akkor arra az utolsó fél órára kell a csontokat is a gyöngyöző lébe helyezni. Ha nem szeretnénk, hogy a megfőtt velő kiessen a csontból, mielőtt tányérra tesszük, akkor többféle módszer közül is választhatunk, a csontot sűrű gézbe vagy alufóliába is csomagolhatjuk. Az alufólia atombiztos megoldás, de kevés teret enged a levesnek, hogy az íze átjárhassa a velőt, a géz azonban ideális megoldás lehet, hiszen szabad utat hagy az ízeknek, de bent tartja a velőt a csontban.




Egy igazi marhahúsból nem hiányozhat a velóscsont - Krúdy szerint

Ha nem szeretnénk a húsleves és a velőscsont készítést feltétlen összekötni, akkor sincs probléma, néhány szál répa, egy kevés zeller, egy fej hagyma és néhány gerezd fokhagyma által ízesített főzővízben is tökéletesen elkészíthető a csontvelő.

A velős csontban lévő velő nagyjából fél óra alatt fő meg. Célszerű minden esetben úgy időzíteni, hogy a leves elkészültének utolsó félórájában történjen mindez, így a velőt rögvest, frissen, melegen elfogyaszthatjuk előétel gyanánt. Tálaláskor kendőt vagy vastag szalvétát készítsünk az asztalra, hogy a forró csontot meg lehessen fogni, amíg kiütögetjük belőle a velőt.





Jöhet a pirítós!

A megfőtt velőt melegen tartott tányérra tegyük, majd pirítóst, fokhagymát, sót, feketeborsot, őrölt pirospaprikát, frissen vágott petrezselyemzöldet, esetleg chilipelyhet, mustárt, tormát kínáljunk mellé.




Sok ínyenc kedvence a remegősre főtt csontvelő pirítóssal

A velőt azonban nem csak húslevesben főve fogyaszthatjuk, hanem sütve, grillezve is. Ehhez csupán annyira van szükségünk, hogy a beszerzett csontokat a hentessel hosszába vágassuk fel, hogy a velő jobban süljön, grilleződjön. A sütni szánt velőt a sütést megelőzően áztassuk be. Ehhez egy rendkívül egyszerű páclére van szükségünk, amelybe kevés sót és ecetet teszünk, majd néhány órára belefektetjük a csontokat, és az egészet betesszük a hűtőbe. A pácolás után a csontot nagyjából fél óra alatt megsütjük, majd a sütőben lévő grillrács alatt percek alatt lepirítjuk. A kész csontot frissen őrölt feketeborssal, friss, vágott petrezselyemmel meghintjük, és ropogós pirítóssal kínáljuk.


Link

A levesben főtt vagy sült velőt azonban nem feltétlenül kell azonnal elfogyasztanunk, az így elkészített alapanyagból tölteléket is készíthetünk. A velőt fűszerezzük, finoman sózzuk, majd áztatott zsemlével, kenyérrel, elkeverjük, tojást ütünk hozzá már könnyedén tölthetjük is különféle hústekercsekbe, dagadóba, esetleg zöldségekbe, gombába.
Húsleves velőscsonttal

Hozzávalók:
1,5 kg rostélyos
4 db velőscsont
1 teáskanál sáfrányos szeklice
1 teáskanál szemes feketebors

1 fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1/2 zeller
1 csokor zellerzöld
6 nagyobb sárgarépa
8 fehérrépa

Elkészítés: A fazék aljában felhalmozom a húst, egy teatojásba beleteszem a sáfrányos szeklicét és a borsszemeket, majd a fazékba lógatom. A húsra vizet öntök, melléteszem a megmosott, de héjas hagymát, a fokhagymagerezdeket, és egy kissé sózom. Lassú tűzön puhára főzöm a húst, a felgyűlt habot leszedem.
Amikor már puha a hús, akkor kiszedem egy jénaiba az összeset, alufóliával lefedem, beteszem a sütőbe, s melegen tartom.
A pucolt zöldséget beleteszem a levesbe, a zellerzöldet összekötve fektetem bele a fazékba, így könnyebb a főzés végén eltávolítani. A paprikát egy helyen mélyen bevágom és a paradicsommal együtt szintén a fazékba rakom. Majd helyet csinálok a négy velős csontnak is, és bő fél órát hagyom, hogy tovább gyöngyözzön a leves.
Amíg fő a zöldség és készül a velő, addig sós vízben megfőzöm a levestésztát, és előkészítem a fokhagymás pirítós a velőhöz.





Van, aki apróra vágott hagymát vagy fokhagymát, petrezselymet is kínál a velőscsont mellé

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Körte, a varázslatos
  2014-10-19 19:05:29, vasárnap
 
  Körte, a varázslatos

A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk, ezért most reklámot csinálunk ennek a gyümölcsnek!

Körte-történet

Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, az ágak azonban visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.

Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az i. e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek: a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk, alakja a hosszúkás, alul szélesedő, tipikus körtealaktól az almához hasonlóan kerekdedig terjed.





Lédús és aromás a körte, rengeteg jótékony hatása van a szervezetre

A kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot és az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt, a középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított.
Körtefajták

Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Ma több mint 5000 körtefajtát ismerünk, ebből 25-öt termesztenek, és körülbelül 10 fajtája kerül a piacra, amelyek között van nyári, őszi és téli is. Az apróbb szemű, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú. Utóérő, tehát leszedés után, tárolás közben tovább érik.

Csak a téli fajták tárolhatók hosszabb ideig: rekeszekben, szalmán úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz, és az ideális a +1 fok körüli hőmérséklet 88−92 százalék relatív páratartalommal.

Legismertebb körtefajták: Alexander, Anjou, Bosc, Clapps Kedveltje, Conferénce, Fétel Apát, Guyot, Jó Luise, Kieffer-körte, Kobak, Nemes Krassán, Packhams, Vilmoskörte.

A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, sőt a héj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak! A héj egyszerűen lehúzható, ha egy percre forrásban lévő vízbe, majd egy percre hideg vízbe tesszük a gyümölcsöt.





Rengeteg körtefajta közül választhatunk

Házi patika

Mindig étkezés előtt együk a gyümölcsöt! A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.





A fűszeres borban párolt körte is finom desszert, de húsok kísérője is lehet
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.

A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A gyomorbajosoknak és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét!

Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló!
Mit csináljunk belőle?

A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest is készíthetünk, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, pálinkát is főzhetünk belőle, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körte.

A birsalmához hasonlóan készíthetünk belőle sajtot: a megtisztított körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, és a gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként fél citrom levével sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az áttört körtét, és újra felfőzzük. A masszát formá(k)ba öntjük, és minimum két napig szárítjuk.





Körte Szép Heléna módra: fűszeres szirupban párolva, vaníliafagyival és csokiöntettel

Boros körteleves

Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, szegfűszeg, fahéj, csipet só
Elkészítés: A megtisztított körtehúst apró kockákra vágjuk. Forrásban lévő vízbe csavarjuk a citromot, s a körtét a fűszerekkel és a cukorral puhára főzzük. Beleöntjük a fehérbort. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a habarással a levest újra fölforraljuk. Hűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítjük.
Sült csirke körtével

Hozzávalók: 6 körte, 2 evőkanál méz, sáfrány, szerecsendió, őrölt gyömbér, olaj, őrölt bors, chili, 1 lime leve, 2 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, esetleg 4-5 szilva, 1-2 burgonya
Elkészítés: A megtisztított körtehúst villával összetörjük, kikeverjük a mézzel, és kevéske olajat, sáfrányt, szerecsendiót, őrölt gyömbért, őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 fokon megpároljunk, aztán levesszük a fedőt, vajat tördelünk rá, és megpirítjuk a tetejét.
Túrós-barackos körtetorta

Hozzávalók: egyszerű tortatésztát készítünk, hűtőben tároljuk. A krémhez 25 dkg tehéntúró, fél pohár tejföl, 2 tojás, 1 db citrom, cukor, 5-6 keményebb körte, baracklekvár, kakaópor.
Elkészítés: a körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáadjuk a habbá vert fehérjét és a cukrot. A nyers tésztát kivajazott formába simítjuk, a tetején és az oldalán szétkenjük a túrókrémet, és beletesszük a körtedarabokat. Elegendő baracklekvárt felforralunk, és a tetejére öntjük. Sütőben 160 fokon körülbelül 50 perc alatt aranyszínűre sül. Tálalás előtt kakaóport hintünk rá.

R. E.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Babos rakott karfiol
  2014-10-19 18:58:43, vasárnap
 
  Babos rakott karfiol

Hozzávalók:

kb. 1 kg karfiol (tisztán)
2 doboz babkonzerv
20 dkg rizs (vagy 2 db tasakos rizs)
vöröshagyma (1 nagy fej)
fokhagyma (4-5 gerezd)

bors
majoranna
bazsalikom (elhagyható)
oregáno (elhagyható)
olaj
2 evőkanál paradicsompüré
tejföl (amennyit nem sajnálsz rá, 1 vagy 2 kis pohár)
reszelt sajt

Elkészítés:

A tisztított karfiolt rózsáira szedem, sós vízben kb. 2-3 percet forralom, majd leszűröm. A hagymát vékonyra szelem, zsiradékban megpárolom, hozzáadom az áttört fokhagymát, a levétől lecsurgatott babot, a paradicsompürét és a fűszereket. Szükség szerint kevés vizet lehet aláönteni, és állandóan kevergetve 5-10 percet párolni. Közben a rizst is puhára főzöm sós vízben. Egy sütőedényt kikenek vajjal vagy olajjal, elterítem benne a karfiol felét, arra ráterítem a megfőtt rizst, majd a babos masszát (esetleg még a rizst is meg lehet gyengén szórni a fűszerekkel). A bab tetejét megkenem tejföllel, utána ráterítem a maradék karfiolt. A karfiol tetejét ismét megkenem tejföllel, megszórom reszelt sajttal. 200 fokon addig sütöm, míg szépen megpirul.

Megjegyzés:

Vegetáriánusoknak ajánlom, nagyon finom szerintem, és a család szerint is.

A receptet Évi48 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Darált húsos rakott karfiol
  2014-10-19 18:56:47, vasárnap
 
  Darált húsos rakott karfiol

Hozzávalók:

30 dkg darált hús
2 dl tejföl
1 nagyobb fej karfiol
1 tasak bolognai szósz alap (pl. Knorr)
1 db tojás

Elkészítés:

A karfiolt megmosom, megpárolom, de nem túl puhára, mert sütés közben még puhul. A darált húst a szósz alappal elkészítem, mintha spagettihez készíteném, csak 3 helyett 2 dl vizet használok. Így sűrűbb a massza. Ezután veszek egy tűzálló tálat, amibe a karfiol felét beleteszem, és villával összenyomkodom. Ráteszem a darált húst, és a tetejére a maradék karfiolt. Végül meglocsolom a tojással összekevert tejföllel. Letakarom alufóliával, és amikor látom, hogy kezd a tálban forrni az étel, leveszem a fóliát, és tovább sütöm. Akkor van kész, ha megbarnul kicsit a tejföl. Úgy 200 fokos sütőben készül. Ha valaki nem akar fogyózni, a húsba belekeverhet 2 dl főtt rizst, de akkor a szószt 3 dl vízzel készítse, különben nagyon száraz lesz! (Ekkor nagyobb tál is kell.)

Jó étvágyat!

Megjegyzés:

A receptet Kis Szabó Tiborné küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tojásleves másképpen
  2014-10-19 18:54:54, vasárnap
 
  Tojásleves másképpen

Hozzávalók:

tojás
reszelt sajt
víz
leveskocka

Elkészítés:

A vizet feltesszük a leveskockával. Amíg felforr, lereszeljük a sajtot. Ráütjük a tojásokat, és jó alaposan felverjük. Ha felforrt a víz, beleöntjük. 3-4 percig főzzük.
Megjegyzés:

Személyenként 1 tojást, 1 evőkanál reszelt sajtot és 2 dl vizet számítunk.

A receptet Aladin küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014 október 20 - 26.
  2014-10-19 18:53:00, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014 október 20 - 26.

Hétfő:

Előétel: Tojásleves másképpen
Főétel: Darált húsos rakott karfiol
Desszert: Szőlő
Vegetáriánus ajánlat: Babos rakott karfiol

Kedd:

Előétel: Karalábékrémleves
Főétel: Bolognai spagetti
Desszert: Mesés almás pite
Vegetáriánus ajánlat: Sajtos-fokhagymás spagetti

Szerda:

Előétel: Daragaluska-leves egyszerűen
Főétel: Almás-körtés csirkemell
Desszert: Édes sült sütőtök
Vegetáriánus ajánlat: Mákos nudli krumplis tésztából

Csütörtök - ünnepnap:

Reggeli: Dióval töltött tojás
Előétel: Kapros-tárkonyos raguleves krumpligombóccal
Főétel: Pontyfilé Mátyás-módra
Desszert: Somlói galuska
Vacsora: Fasírtgolyók franciasalátával és egy pohár sör
Vegetáriánus ajánlat: Sajtfelfújt tejszínes gnocchival

Péntek - munkaszüneti nap:

Reggeli: Főtt virsli mustárral, zsemlével, gyümölcstea
Előétel: Gombaleves
Főétel: Bécsi szelet rósejbnivel, káposztasalátával
Desszert: Citromos linzer baracklekvárral
Vacsora: Vajas pirítós kaviárral, lilahagymával, pohár pezsgővel
Vegetáriánus ajánlat: Rántott gomba töltve rizibizivel, tartármártással

Szombat:

Reggeli: Habart tojással rakott pirítós frissen facsart gyümölcslével
Előétel: Szőlős csirkeragu
Főétel: Rozmaringos sertéstekercs almás savanyú káposztával
Desszert: Friss fügés-szilvás rétes
Vacsora: Diós halpástétom, százaz fehérbor illik mellé
Vegetáriánus ajánlat: Kecskesajttal sült friss füge

Vasárnap:

Reggeli: Szalonnás-kolbászos rántotta friss házi kenyérrel és citromos teával
Előétel: Szabógallér leves
Főétel: Dinsztelt marhafelsál burgonyagombóccal, friss zöldsalátával
Desszert: Krémtúrós-barackos pite citrommázzal
Vacsora: Leveles tésztakosárka chilis gombaraguval, rozé borral öblítem
Vegetáriánus ajánlat: Zellersaláta

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Kellemes vasárnapot!
  2014-10-19 15:39:08, vasárnap
 
  További szép napot és kellemes vasárnapot kívánok Mindenkinek!



 
 
0 komment , kategória:  Szép napot, vasárnapot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 290
  • e Hét: 1065
  • e Hónap: 6103
  • e Év: 135810
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.