Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Bodza
  2014-10-24 20:47:36, péntek
 
 



A bodza, mint az egyik leghatékonyabb vírusölő

A legtöbben sajnos még mindig gyógyszerekhez nyúlunk, amikor egy influenza, vagy bármely más vírussal találkozunk.
Virális fertőzéseknél azonban a gyógyszerek csak a tüneteket kezelik, a valódi okot azonban nem orvosolják. Csak az immunrendszer képes erre. A vírusok, ezek a nagyon kicsi fertőző ágensek, a testben csak akkor okoznak betegséget, ha az immunrendszer nem teszi a dolgát.

Az immunrendszer folyamatosan sakkban tartja a kórokozókat. A legtöbb ember nem veszi észre, hogy a test nagyon gyakran ellenséges vírusokkal küzd, amelyek viszont nem eredményeznek betegségeket. Ez azért van, mert az immunrendszer képes semlegesíteni ezeket a vírusokat mielőtt azok replikálódnának. Így a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a vírusok által okozott betegségeket az az, ha egy jól működő erős immunrendszert tartunk fenn.

Amikor az immunrendszer nem működik, használj fekete bodzát Amikor az immunrendszer valamilyen oknál fogva képtelen ezt a munkát elvégezni, bevethetjük a bodza erejét, amely az egyik leghatékonyabb vírusölő hírében áll. Sok természetes megoldásról és egyéb technikákról olvasni, de arra az esetre amikor a vírusokkal kell felvenni a harcot, a bodza rendkívül nagy hatékonysággal öli meg a vírusokat.

A bodzát, amely történetesen egy igen erős antioxidáns is, már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban (és ma is, számos országban szerte a világon) kezelik vele a megfázást, influenzát, sebeket (helyileg alkalmazva) és még azt is kimutatták, hogy hatásos a herpes simplex vírus ellen is.

Egy 2001-ben megjelent tanulmány az amerikai National Library of Medicine-ben kijelentette, hogy a bodzakivonat "természetes antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, különösen az influenza vírus különböző törzseit tekintve." Egy másik 2004-ben megjelent tanulmány, az influenza lefolyásának hosszáról azt írja: a tünetek átlagosan négy nappal hamarabb múlnak el abban az esetben, amikor a beteg bodzakivonatot használt, a kellő gyógyszermennyiség is szignifikánsan kevesebb volt azoknál akik bodza kivonatot szedtek a placebót szedő csoporttal szemben.
University of Maryland gyógycentruma pedig a következőket írja: "A bodza gyulladáscsökkentő, vírusellenes és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik" és "az egyik tanulmány szerint a bodza megölheti a H1N1 vírust is. "

Miért olyan hatékony a bodza? A tudósok azt feltételezik, hogy a fekete bodza egy olyan adott vegyületet tartalmaz, amely bevonja a vírusokat és távol tartja őket az egészséges sejtektől. Az az igazság, hogy a tudomány sem tudja az okát biztosan annak, hogyan működik a fekete bodza. A benne lévő hatóanyag a természet olyan ismeretlen molekulái közé tartozik, amelyek rejtélyes módon működnek a szervezetben.

Az emberi test és azon titokzatos képességei, amellyel gyógyít és leküzdi a betegségeket nem mindig azonosítható, vagy mennyiségileg meghatározható. A test és az elme hihetetlenül összetett és komplexitása különösen jól működik.

Úgyhogy nem tudják miért, de ha a következő alkalommal influenza környékez, ne rohanj a gyógyszertárba, inkább készítsd el saját fekete bodza elixíredet és máris jobban leszel!

Hozzávalók: kétharmad csésze fekete bodza 3 és fél csésze víz 2 csipet friss vagy szárított gyömbér gyökér 1 teáskanál fahéj por fél teáskanál szegfűszeg vagy szegfűszeg por 1 csésze nyers méz (termelői piacról)

Elkészítése:
Öntsünk vizet egy közepes serpenyőbe és adjuk hozzá a bodzát, gyömbért, fahéjat és a szegfűszeget (ne adjunk hozzá mézet még!) Forraljuk fel, majd fedjük le és lassú tűzön körülbelül 45 percig vagy egy órát is főzhetjük, amíg a folyadék mennyisége csaknem a felére csökkent. Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni ahhoz, hogy kezelni lehessen. Öntsük át szűrőn egy üvegedénybe vagy tálba. Dobjuk ki a bodzát (vagy a komposztba vele!) és hagyjuk, hogy a folyadék kihűljön.
Amikor már nem meleg, adjunk hozzá 1 csésze mézet és keverjük el jól. Amikor a mézet jól belekeverted, az egész szirupot átöntheted egy barna színű gyógyszertári üvegbe és KÉSZ IS: gyerekek is imádják!

Szokásos adag: fél teáskanál- 1 teáskanál gyerekeknek és fél evőkanál -1 evőkanál felnőtteknek. Ha influenzás leszel, ezt a normál dózist ismételd 2-3 óránként a napi 1 adag helyett, amíg a tünetek elmúlnak. Hűtőben tárolandó.
Forrás: NaturaHirek.com
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mungóbab
  2014-10-24 20:33:20, péntek
 
 



A mungóbabot már kr.e. 1500 óta használják Ázsia szerte használják. Leginkább a magas beltartalmi értéke miatt örvend nagy népszerűségnek. A mungóbab hatékonyan gátolja az LDL oxidációját, valamint fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

Magas fehérjetartalommal rendelkezik, amely okból kiválóan veszi fel a harcot az olyan szív- és érrendszeri problémákkal, mint pl. a magas vérnyomás. A benne lévő magnézium mennyisége tovább emeli nagyságát, ugyanis az Egyesült Államokban 10-ből 7 felnőtt magnéziumhiányos.

A Journal of Human and Enviromental Toxicology című szaklapban számos tanulmányt publikáltak már a mungóbab szívbetegségekre gyakorolt pozitív hatásairól. Többek között az is olvasható volt, hogy hatékonyan gátolja az oxidációt, szembeszáll a magas vérnyomással, megelőzhető vele az érszűkület, valamint az egyik legnagyobb "harci fegyver" az elhízás ellen!

Mivel alacsony glikémiás indexű táplálékról van szó, ezért a cukorbetegség kezelésében is nagy hasznát veszik. Ezenkívül csökkenti a triglicerid szintet, valamint cukorbetegek esetén a vesebetegségek szövődményeit.

A közelmúltban készült tanulmányok kimutatták, hogy segít visszaszorítani a máj, a gyomor, a vastagbél és a méhnyak daganatos sejtjeinek a növekedését. Ezt oly módon éri el, hogy hozzásegíti a szervezetet egy bizonyos butirát nevű anyag termeléséhez. Ez a vegyület képes akár 42%-os védelmet is nyújtani a rákos sejtek kialakulásával szemben.

A magnéziumhiány sajnos igen széles körben elterjedt manapság, és ez bizony 51%-kal megnöveli a halálos kimenetelű szívbetegségek kockázatát. A mungóbab pedig gazdag magnéziumban.

Pozitív tulajdonságai között szerepel még a gyulladásokkal szembeni védelem. Amikor gyulladás jön létre a szervezetben, az egyfajta "kapcsoló" a citokinnak nevezett molekula számára, amely ezáltal még több gyulladást generál. A mungóbab ezt az automata válaszreakciót "kapcsolja ki".

Az ázsiai kultúrák egyik nagy kedenceként, a mungóbab felhasználása meglehetősen változatos. Készíthetünk belőle kását , szinesítheti a reggeli ételeinket, de levesnek is kiváló.

Mungóbab leves

Hozzávalók:
1 csésze szárított mungóbab (2-8 órán át áztassuk)
2 csésze víz vagy húsleves
citromlé
olívaolaj
gyömbér, kömény, koriander, kurkuma, fokhagyma, feketebors, babérlevél

Elkészítése:
A mungóbabot kezdjük el főzni a vízzel vagy húslevessel, adjuk hozzá a citromlevet, az olívaolajat és a fűszereket. Főzzük 1-2 óráig, amíg meg nem puhul. Adhatunk még hozzá szeletelt sárgarépát, esetleg zellert.

Congee vagy Kicharee
Használjunk ugyanannyi mennyiségű mungóbabot, mint a fentebbi receptben, viszont ezúttal barna rizzsel vagy teljes kiőrlésű gabonával főzzük puhára. Attól függően, hogy hogyan szeretnénk fogyasztani, adhatunk hozzá ghít (tisztított vajat), mézet, egy csipet sót.

Mind az ayurvéda, mind a kínai orvoslás azt vallja, hogy minden betegség a gyomorban kezdődik. A különféle gyomorproblémákat és emésztési zavarokat lehet tekinteni minden egyéb betegség melegágyának.

Ezekben az esetekben általánosságban elmondható, hogy az ételeinknek könnyen emészthetőknek kell lenniük. Az egyik legjobb terápiás hatása a mungóbabnak van, amely könnyedén tisztítja az egész szervezetet, valamint békét és egyensúlyt teremt benne.
Forrás: antalvali.com
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
15 természetes méregtelenítő
  2014-10-24 20:26:48, péntek
 
 


Mungóbab csíráztatása

Uborka
95% körüli víztartalma segít abban, hogy a méreganyagokat kiöblítsük a testből, egyben lúgosítva a testet, miközben sok tápanyaghoz jutunk.

A teljes kiőrlésű gabonák
Hihetetlenül magas oldhatatlan rosttartalma, amely alapvető fontosságú a méregtelenítésben.

Fokhagyma Serkenti a máj működését, ezáltal növeli a méregtelenítő enzimek termelését.

Brokkoli
Biztosítja a nagy dózisú vitaminok bevitelét, miközben semlegesíti és eltávolítja a toxinokat.

Kurkuma
Serkenti a májműködést, ezzel ösztönzi a méregtelenítést.

Kaliforniai paprika
Körülbelül 3-szor több C-vitamint tartalmaz mint egy narancs (a toxinokat megemészthető anyaggá alakítja).

Grapefruit
Alacsonyabb koleszterinszint megakadályozza a vesekövek kialakulását és segíti az emésztőrendszer működését.

Napraforgómag
Magas szelén és E-vitamintartalma segíti a máj méregtelenítő képességét, megakadályozza a koleszterin érfalakra rakódását.

Dió Átjárja a testet egészséges omega-3 olajokkal, ezzel segítve a méregtelenítést.

Mungóbab
Ez a könnyen emészthető bab elnyeli a bélfalakon lévő mérgező maradékokat.

Vizitorma
A szabadgyököket távol tartja a sejtektől, a máj tisztító enzimeinek aktivitását megnöveli és természetes vízhajtó.

Articsóka Csordultig cinarinnal van tele, ami növeli az epe termelődést és elősegíti az egészséges emésztést.

Citrusfélék
Magas C-vitamin (a méreganyagokból emészthető anyagot készít).

Fehérrépa zöldje Antioxidáns és kéntartalmú tápanyagokat tartalmaz; aktiválja és szabályozza a méregtelenítő enzimeket.

Lencse
Rostban gazdag, a lencsében lévő savak elősegítik a toxinok eltávolítását, csökkentik a koleszterinszintet és egyensúlyban tartják a vércukorszintet.
Forrás: NaturaHirek.com
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szőlőmagkivonatról...
  2014-10-24 20:13:44, péntek
 
  A szőlőmag kivonat a leukémiás sejtek 76%-át megöli mindössze 24 óra alatt

Az amerikai University of Kentucky-ban lefolytatott kutatás szerint a leukémiás ráksejtek szőlőmag kivonat hatására sejt-öngyilkosságot, úgynevezett " apoptózist" követtek el. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatokban, a leukémiás sejtek 76%-a öngyilkosságot követett el 24 órán belül, köszönhetően annak, hogy a szőlőmag kivonat aktiválja a JNK nevű fehérjét, amely szabályozza az apoptózist.
Egy egészséges emberben, a rákos sejtek apoptózisa normális, egészséges folyamat. Minden élőlényben keletkeznek rákos sejtek. Több száz vagy akár több ezer "mikrotumor" is lehet minden emberi lényben, de az egészséges szervezetben a rákos sejtek elpusztítják magukat amint rájönnek, hogy hibásak.
Ez a folyamat azonban megköveteli az egészséges sejtkommunikációt, ami függ a rendelkezésre álló megfelelő tápanyag, ásványianyag és fehérjék egyensúlyától. A szőlőmag felgyorsítsa ezt a felismerési folyamatot a rákos sejtekben, ezzel pedig az apoptózist. Fontos megjegyezni, hogy ez utóbbi vizsgálatot laborban és nem embereken végezték el, így a következtetéseket nem feltétlenül lehet közvetlenül lefordítani úgy, minthogy a “szőlőmag kivonat gyógyítja a rákot". Azonban teljesen meggyőző az a jelenség, ahogy a szőlőmagban talált egyedülálló fitokémiai molekulák elszállítódnak a leukémiás sejtekhez és fontos szerepet játszanak a rákos sejtek önpusztításában, ezáltal védve az egész szervezetet.

Ha az eredményeket, amelyeket a University of Kentucky laboratóriumában kaptak, reprodukálni lehet az emberben, a szőlőmag kivonat az egyik legerősebb természetes rákölő szer lehet. A szőlőmag kivonat rendkívül hatékony volt rákos sejtek elpusztításában számos különböző típusú rák esetén, beleértve a mell, prosztata, tüdő-, bőr-bél és gyomorrákot.

Együnk több szőlőt? Kérdezem én: “Miért ne?" Ellentétben a toxikus kemoterápiával, a szőlőevés semmiféle negatív mellékhatásokkal nem jár. Ugyanakkor, a szőlő számos más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik, a fiatalon tartó rezervatrol, vitaminok és különféle védő fitotápanyagok kiváló forrása, és remek antioxidáns. Edzés során csökkenti az oxidativ stresszt, ezáltal növelve az állóképességet.
Forrás:naturahírek
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A vad és a szelid gesztenyéről
  2014-10-24 17:05:48, péntek
 
 


A vadgesztenye alapvetően gyógynövény, mint tudjuk: a vénák doktora. Termése nem ehető, különösen gyerekeknél komoly mérgezést is okozhat. Hagyományosan lázcsillapítóként és meghűlés ellen használták, virágja gyomor-és bélgörcsoldó, trombózis-megelőző hatása ismert. A vadgesztenyéből készített termékek véralvadást lassító hatásukkal a perifériás keringést segítik, ezért érgörcsökre, keringési zavarokra ajánlják.

Gyógyhatású a virágtól a fakéregig
Nem csak a virága, de a levele, a termése és a fa kérge egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat. A leveléből készült tea bélhurut és belső vérzések esetén alkalmazható, kivonatát érelmeszesedés megelőzésére, valamint érrendszeri panaszok csökkentésére használják.

A vadgesztenye leveléből készült tea, vese- és májbetegségek esetén, valamint várandósság és szoptatás ideje alatt ellenjavallt! Hatóanyagai külsőleg pattanásos és rosaceás bőr ápolására is kiváló. A vadgesztenye kérgének hatóanyagit felhasználják napolajak és fényvédő krémek készítésére is.

Vadgesztenye-tinktúra készítése
A begyűjtött friss vadgesztenye kérgét távolítsuk el, aprítsuk fel a belső világos részt, végül töltsünk meg vele egy csatos üveget. Ezután öntsük fel minimum 70%-os alkohollal. 3 héten át naponta összerázzuk, majd leszűrjük. A folyadék kiválóan alkalmas bedörzsölésre, nyugtatja a fáradt, duzzadt, visszérre hajlamos lábakat, csökkenti a ,,nehézláb" érzést.

Vadgesztenye mosópor
A gesztenye mosópor készítéséhez el kell távolítani a gesztenye héját, a fehér belsőt fel kell aprítani és megszárítani, végül porrá kell őrölni. Mivel erősen habzik, ezért fele annyi kell belőle, mint a hagyományos mosóporokból. Fehér ruhák mosásához adagolhatunk hozzá mosószódát is, így azok tökéletesen fehérek maradnak.





Az ehető szelídgesztenye
A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik. Nem csak ízletes, de rendkívül tápláló. Rendkívül gazdag E-vitaminforrás. 10 dkg gesztenye fedezi a napi E-vitamin szükségletünk közel 10%-át. Teáját szamárköhögés, hörghurut, asztma és görcsök csillapítására használhatjuk.

A nyers szelídgesztenye héját és belsejét is alkalmazzuk a gyógyításban. Termése főként összehúzó, gyulladás gátló és vérzéscsillapító hatású. Belsőleg használva a szelídgesztenye héja és nyers belseje (csersavtartalma miatt) a hasmenés házi ellenszere.

Szelídgesztenye a cukorbetegségben
A szelídgesztenye alacsony energiatartalmának köszönhetően jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe. Nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, fogyasztása hozzájárul a telített zsírsavbevitel csökkentéséhez. A cukorbetegek körében a legnagyobb gondot az édességek, desszertek fogyasztása okozza. A gesztenye 30-35 %-nyi összetett szénhidrát-, alacsony energia-, magas élelmirost-tartalmának köszönhetően kiváló alapanyaga lehet cukormentes édességeknek.

Tea szelídgesztenyéből
4-5 szárított szelídgesztenye héját negyed liter vízbe, pár órára beáztatjuk, végül leszűrjük. Hidegen, kortyonként iszogatjuk, naponta legfeljebb két-három csészével. A tea erősen összehúzó hatású, jellegzetesen fanyar ízű, csakúgy, mint a belseje. Csillapítja a köhögést, a felső légúti megbetegedések házi ellenszere. Külsőleg samponhoz keverve fényt kölcsönöz a hajnak.
Forrás:emmagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A napok elnevezésének eredete
  2014-10-24 16:57:20, péntek
 
  Hétfő: a ,,hét feje", a hét kezdete.

Kedd: az ómagyar ketüdi szóból, amely másodikat (,,kettedik") jelent.

Szerda, csütörtök, péntek, (szombat): szláv eredetű szavak. Mai szlovén nevük - azonos sorrendben - a következő: sreda ,,középső", čtrtek ,,negyedik nap", petek ,,ötödik nap", sobota.

Szombat: a héber ,,sebbath" (pihenőnap) szó átvétele egyházi szláv közvetítéssel.

Vasárnap: eredetileg vásár nap, ezen a napon tartották a hetente egyszer megrendezésre kerülő vásárokat.
Forrás:Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A hónapok neveinek eredete
  2014-10-24 16:54:45, péntek
 
  Január (korábban Januárius): Janus római isten nevéből alakult ki, az év első hónapja, 31 napos. Régi magyar neve: Vízöntő, Boldogasszony vagy Nagyboldogasszony hava. Székelynaptár szerint: Fergeteg hava

Február (korábban Februárius): A Februa (egyes források szerint Februltus) tisztulási ünnepről nevezték el. Az év második hónapja, 28, szökőévben 29 napos. Régi magyar elnevezése: Böjt előhava (vagy böjtelő hava). Székelynaptár szerint: Jégbontó hava

Március: Mars római istenről kapta a nevét (a háború istene). Az év harmadik hónapja, 31 napos. Régi magyar neve: Böjt máshava (vagy böjtmás hava). Székelynaptár szerint: Kikelet hava

Április: A latin aperio (kinyit) igéből származik. A tavaszra utal, nyílnak a virágok, zöldellnek a fák. Az év negyedik hónapja, 30 napos. Régi elnevezése: Szent György hava. Székelynaptár szerint: Szelek hava

Május: Maia római istennőről nevezték el (termékenység istennője). Az év ötödik hónapja, 31 napos. Régi magyar neve: Pünkösd hava. Székelynaptár szerint: Ígéret hava

Június: Ugyancsak római istenségről, Junóról elnevezett hónap. A sorban a hatodik, 30 napos. Régi magyar neve: Nyárelő hava vagy Szent Iván hava. Székelynaptár szerint: Napisten hava

Július: Julius Caesarról nevezték el, mivel ebben a hónapban született. Az év hetedik hónapja, 31 napos. Régebben nálunk Szent Jakab havának is hívták. Székelynaptár szerint: Áldás hava

Augusztus: Augustus Caesar római uralkodóról nevezték el. Az év nyolcadik hónapja, 31 napos. Régi magyar neve: Kisasszony hava. Székelynaptár szerint: Új kenyér hava

Szeptember: a latin septem (am. hét) számnévből ered az elnevezése. Az év kilencedik hónapja, 30 napos. Régi magyar elnevezése: Szent Mihály hava. Székelynaptár szerint: Földanya hava

Október: a latin octo (am. nyolc) szóból származik, mivel a római naptárban a nyolcadik hónap volt. Ma már a tizedik és 31 napos. Régi magyar neve: Mindszent hava. Székelynaptár szerint: Magvető hava

November: az ugyancsak latin novem (am. kilenc) szóból alakult ki. Az év tizenegyedik hónapja és 30 napos. Régi magyar neve: Szent András hava. Székelynaptár szerint: Enyészet hava

December: A latin decem (am. tíz) szóból származik. A római naptárban a tizedik hónap volt, ma már az év tizenkettedik hónapja, 31 napos. Régi magyar neve: Karácsony hava. Székelynaptár szerint: Álom hava
Forrás:Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A csicsóka 100 jótékony hatása
  2014-10-24 16:28:57, péntek
 
 


1. Magyarországon több száz éve ismert, régi leírásokban is kiemelten javasolt, igen hasznos növényként és ,,téli élelmiszerként", tápanyagforrásként tartották számon a csicsókát.
2. A csicsókagumóból készített élelmiszerek komoly, megbízható kutatási háttérrel rendelkező élelmiszerek, hatásaikat reprodukálható (megismételhető) módon igazolták független, akkreditált intézmények, klinikák, szerte a világon. A csicsókasűrítmény kutatási modell-anyag, számos kutatómunka tárgya mind a mai napig.
3. A csicsóka és csicsóka készítmények előnyös hatásait célzott, több évtizedes hazai kutatások és követéses klinikai megfigyelések is megerősítették.
4. Az ún. civilizációs megbetegedések általános megelőzését szolgáló élelmiszerek körébe tartoznak, emellett a kialakult betegségek terápiáját is támogatják (regeneráció, roboráció)
5. A korszerű, betegségmegelőző és terápiás étrendbe jól beépíthetők a legtöbb nem fertőző, életmóddal összefüggő (életmód-dependens) kórkép megelőzése és kezelése céljából fogyaszthatók.
6. A finomítatlan csicsókasűrítményekkel célzott klinikai vizsgálatokat végeztek, és élettani hatásait mérhetően jobbnak találták az egyéb, finomított csicsókaalapú termékekéhez (ioncserélt csicsókasűrítmény) képest.
7. Korábban szakorvosi javaslat mellett volt forgalomban ilyen jellegű termék. Mind a mai napig orvosi ajánlások fogalmazódnak meg rendszeres fogyasztásukkal kapcsolatban.
8. A biocsicsóka-sűrítmények a csicsóka ún. élelmiszer-mátrixát is tartalmazzák, vagyis megtalálható bennük a gumó lényegében teljes beltartalma, egyedi biokémiai körülményeket teremt az egészségvédő és regenerációs hatások terén (egyedi összetett élettani hatás).
9. Répacukor helyettesítésére is alkalmasak természetes, magas tápértékű, édes ízű anyagok (A natúr termék kevésbé édes, fruktózdús termék édesítő ereje a mézénél másfélszer nagyobb)
10. Beltartalmi értékük és élettani hatásuk tekintetében még az értékesebb mézeket, illetve egyéb, természetes, növényi alapú édesítő anyagokat (növényi szirupok, stevia) is felülmúlják, a szakmai eredmények szerint.
11. Magas kálium, kalcium, magnézium és foszfortartalommal rendelkeznek, nátriumtartalmuk alacsony, vastartalmuk is jellemző.
12. Nyomelemtartalmuk kiemelkedő, jellemzően magas réz, króm, mangán, cink tartalmuk, de számos egyéb elemet is tartalmazhatnak termőhelytől függően (szelén, bór, stb) Az említett nyomelemek támogatják a szívizom, az idegrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat, az enzimatikus működést, védik a bőrt, érrendszert, nyálkahártyákat, megelőzik a terhességi hipertóniát, és számos egyéb létfontosságú folyamatban részt vesznek.
13. Mikroelemeik és nyomelemeik révén lassítják az öregedési folyamatot, csökkentik a belső oxidációt (,,biológiai amortizáció" csökkentők).
14. Az ásványi anyagok és nyomelemek egymáshoz viszonyított aránya megfelelő, egymás hasznosulását is segítik (szinergencia). Különösen a kálium-magnézium-foszfor egyensúlya emelhető ki.
15. Nem emészthető ballasztanyag tartalmuk révén serkentik a bélműködést. Az inulin mellett pektint is tartalmaznak.
16. Segítik a a fogyókúrás programokat, a tartós és eredményes súlycsökkentés kellékei. Az elhízás társult kórképeinek, valamint a metabolikus szindrómának a megelőzését és kezelését is támogatják.
17. Használatuk egyben hosszan tartó teltségérzést biztosít, mértéktartó illetve szokásosnál kisebb élelmiszer-fogyasztás mellett is.
18. Inulintartalmuk, valamint összetevőik optimális aránya (együttes, komplex hatásuk) miatt különleges élettani hatásuk van, más élelmiszerekkel nem vagy alig pótolhatók.
19. Az inulindús biocsicsóka-sűrítmény az ún. polifruktozán inulint legnagyobb mértékben tartalmazó finomítatlan, természetes, növényi élelmiszer.
20. Más, élettanilag hasznos anyagokat (esszenciális zsírsavak, növényi színanyagok, pektin, stb) tartalmazó élelmiszerek élettani hasznosságát felfokozzák, kiegészítik.
21. Más élelmiszerekkel együtt fogyasztva az egyéb hasznos komponensek (vitaminok, ásványok, nyomelemek, színanyagok, stb) felszívódását egyenletessé teszik, ,,nyújtott felszívódást" biztosítanak a vékonybélben.
22. Összetételük révén egyedi, igen előnyös felszívódási körülményeket (pH, prebiotikus hatás, nyomelem-felszívhatóság, stb) teremtenek a vékony- és vastagbélben.
23. Prebiotikus hatásúak (inulindús), célzott, szelektív táplálékot nyújtanak főként a hasznos Lactobacillus és Bifidobacterium mikroorganizmus kolóniák számára. (Erősítik az ún. ,,cross-talk" folyamatot, vagyis a belső összetett öngyógyító mechanizmusokat a bélrendszerben.)
24. Visszaszorítják a normál bélrendszeri mikroflórában található káros mikroorganizmusok szaporodását, ezáltal jelentős betegségmegelőző szerepük van (kompetitív gátlás).
25. Védelmet nyújtanak a bélfertőzések ellen, illetve a már bekövetkezett kórképeknél a fertőző ágens visszaszorítását segítik (inulindús termék).
26. A probiotikumok illetve probiotikus készítmények hatását erősítik, felfokozzák (együttes használat esetén), majd azok elhagyásakor a hasznos bélrendszeri mikroflóra szaporítását, kolonizációját folytatják, továbbviszik. (A probiotikumokat nem szükséges folyamatosan fogyasztani, a prebiotikumokat tartalmazó táplálékokat ajánlatos)
27. Képesek a tápcsatornában magukkal vinni, mintegy szállítani, utaztatni hasznos, probiotikus kultúrákat, amelyeket ,,táplálva", ún. szimbiotikus hatás érhető el. (A szimbiotikumokban a mikroba előnyös anyagcseretermékei is benne vannak, ugyanezek termelődnek a bélrendszeri ,,utaztatás" közben is a csicsóka inulinjával táplált mikroba kolóniákban.)
28. A prebiotikus és szimbiotikus hatás, valamint a nyomelemek és egyéb jellemzők miatt enyhe ,,anyatej-hatást" lehet feltételezni a biocsicsóka-sűrítmények esetében. (gyermekek és felnőttek szervezetében egyaránt) A bélrendszerben lejátszódó összetett, protektív, védelmet szolgáló folyamatok hasonlóak az anyatejesen táplált csecsemők bélrendszerében tapasztalható sokrétű, előnyös folyamatokhoz (,,anyatejre emlékeztető, anyatejet modellező" hatás).
29. Táplálják a felszívást végző bélhámsejteket, azaz a bélrendszeri nyálkahártya (bélbolyhok) saját anyagcsere folyamatait is támogatják, azok tápanyagellátásának biztosítása révén.
30. Igen hasznos fermentumokat, termékeket képeznek a bélrendszerben (tejsavas erjedés), a széklet pH-ját előnyös irányba tolják, segítik a bélpolipok, a vastagbél- és végbélrák megelőzését.
31. Segítik a székrekedés kezelését, lazítják a székletet, megelőzik a székrekedéssel járó problémákat (ozmotikus, prebiotikus hatás, fermentáció, stb révén). Egyes, székrekedéssel összefüggő kórképek kialakulását csökkentik. (epekő-képződés, diverticulosis, képződő toxinok felszívódása, stb)
32. Visszaszorítják a bélrendszerrel összefüggő egyéb betegségeket, mint a bélhurut, bélgyulladás, és az irritábilis bél-szindróma (IBSZ). Megelőzik és kiküszöbölik a bélrendszeri diszkomfort-érzést.
33. Egyes autoimmun betegségek, mint a colitis ulcerosa és Crohn-betegség, esetében is előnyösnek bizonyult a fogyasztásuk (inulindús), a bélhámsejtek hatékonyabb regenerációja, a bélrendszeri immunitás javulása és egyéb hatások miatt.
34. Védenek a légzőszervi betegségekkel szemben, a tüdő hámszövetének immunitását erősítik. Szerepük van légzőszervi betegségek (asztma, stb) megelőzésében.
35. Segítenek megelőzni a húgyúti fertőzéseket csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében. Veseműködést elősegítő, húgykő és vesekő oldó valamint kőképződést gátló hatásuk ismert.
36. Szerepük van a bélrendszeri immunitás, valamint a teljes szervezetre kiterjedő immunrendszeri védelem kialakításában. (Az immunrendszer legnagyobb bástyái a bélrendszerben találhatók)
37. Növelik a vastagbélben a hasznos anyag-felszívódást, ezen belül is a vitaminok biohasznosulását. (K-vitamin, B-vitaminok, B12 vitamin)
38. Segítik a kalcium, magnézium, cink és vas biohasznosulását, növelik a kationok oldhatóságát, ionizációját és felszívhatóságát.
39. Az inulin ún. ozmotikus hatása révén a bélben lévő vízmennyiség emelkedik, mely nemcsak a vitaminok és ásványi anyagok, hanem az összes egyéb értékes komponens felszívhatóságát megnövelik, kiegyensúlyozzák. (Ez különösen a vastagbél ,,vízhiányos" környezetében kiemelkedő fontosságú)
40. Lúgosító, bázisképző hatásuk van a szervezet belső rendszerére nézve, rendszeres fogyasztás esetén.
41. Javítják a csontanyagcserét (kalcium-ionizáció, D-vitamin működés segítése, lúgosítás stb), segítik a csontritkulás megelőzését és kezelését, a vér magnéziumszintjét is emelik.
42. Nem igényelnek gyomoremésztést, pektintartalmuk és egyéb anyagaik serkentik és védik a gyomrot. Nem okoznak kellemetlen erjedést a gyomorban. (Sósav és pepszin termelést nem váltanak ki.)
43. Kímélik a hasnyálmirigyet, segítik annak hatékonyabb működését, egyúttal számos ,,terhet" levesznek róla. A hasnyálmirigy védelemben betöltött szerepük (tápanyag-forgalom szabályozás, lúgosítás, stb) kiemelkedő.
44. Cukoranyagcsere-szabályozók, kiegyensúlyozott szénhidrát-forgalom megvalósulását segítik. Alacsony glikémiás indexűek.
45. Kiegyensúlyozzák a zsíranyagcserét.
46. Támogatják a szívizom munkáját, védik a szívet a stresszhatásokkal szemben, növelik ellenállóképességét, teljesítőképességét (magnézium, foszfor, kalcium, nyomelemek, inulin, fruktóz).
47. Kiemelt szerepük van az érrendszer védelmében, védik a szív koszorúsereit és az agyi ereket, csökkentik a szívinfarktus és az agyvérzés, stroke esélyét. Más érvédő anyagokkal együtt (pl. ómega-3 zsírsavak, lecitin, stb) igen hatékony védelmet nyújtanak.
48. Szerepet játszhatnak a hajszálerek, kapillárisok védelmében, az idősebb kori hajszálér-károsodások megelőzésében, csökkentésében más anyagokkal együtt.
49. Csökkentik a ,,rossz" koleszterin (LDL) szintjét a vérben.
50. Trigliceridszint szabályozók, csökkentik a szabad zsírsavak mennyiségét a vérben, ezáltal a szív oxigén-igénye is csökken, amely szintén szívinfarktusra való kisebb hajlammal, illetve egészségesebb szívműködéssel jár együtt. Legtöbb esetben trigliceridszint csökkenést észleltek (inulindús termék).
51. Mérhetően növelik a védőkoleszterin (HDL) szintet.
52. Jobbá teszik a belső szervek vér- és tápanyag-ellátását, a szövetek energiaforgalmát, javítják a szervek egymással való belső ,,kommunikációs képességét".
53. Az érelmeszesedési folyamatot (arteriosclerosis) lassítják.
54. Kiegyensúlyozzák a hormonális folyamatokat a szénhidrát-, a zsír- és a nyomelem-egyensúly, valamint a bélflóra-hatások révén.
55. Nem igényelnek inzulint a hasznosítás során, nem jelenik meg a hiperinzulinizmus, mely számos kórkép melegágya (cukorbetegség, rákbetegség, elhízás, stb).
56. Étvágycsökkentő, teltségérzést biztosító és szabályozó tulajdonságuk miatt az evési kényszerek megelőzését és leküzdését is támogatják, az éhségérzet intenzitását csökkentik, megszüntetik a ,,rohamszerű, remegésszerű" éhségérzetet. Az evési kényszerek visszaszorítása révén számos következményes pszichikai és fizikai következményt is elháríthatnak.
57. Az élelmiszer-függőségeken belül kiemelten az édességvágyat csökkentik, az édesség-függőség visszaszorítását támogatják.
58. Segítenek a rendszeres étkezési ritmus megvalósításában az éhség-jóllakottság központ egyensúlyának segítése révén, támogatják a mértéktartó, tudatos életvezetést és étrendet.
59. Igen előnyös, rövid szénláncú zsírsavakat képeznek a vastagbélben. (ezek szerepe jelentős a bélrendszeri ozmotikus egyensúlyban, a fogyókúrában, a zsíranyagcserében, stb)
60. B-vitamin források, így részt vállalnak számos összetett anyagcsere-folyamatban, a szöveti légzésben, enzimes és idegrendszeri folyamatokban, stb. A B-vitaminok bélflóra általi termeltetésében is nagy szerepet vállalnak, így e téren (B-vitaminok) hatásuk többszörösen előnyös.
61. Béta-karotin, nyomelem- és ballasztanyag-tartalmuk révén antioxidáns hatásúak, gyökfogók.
62. Kedvezően befolyásolják a só- és vízháztartást (elektrolit egyensúly).
63. Segítik a tartós izommunkát, fizikai aktivitást, így fizikai munkások számára is hasznosak.
64. Sportolók számára is előnyösek, természetes ,,sporttápláléknak, sportdoppingnak" is tartják (Az inulindús szabályozó, a fruktózdús energiaadó is).
65. Gyorsan és hatékonyan feltöltik a máj glikogén raktárait, hatékonyan biztosítják a szervezet hosszú távú általános energia- és stresszraktárait. (fruktózdús)
66. Fáradékony, energiadeficittel rendelkező szervezetet biológiai úton ellátják energiával, feltöltik a lemerült tartalékokat, és biztosítják a megfelelő életműködéshez (szív, izomzat, idegrendszer, máj, emésztés, stb) szükséges szabályozókat is.
67. Az alacsony vércukorszintet normalizálják (cukorforgalom-szabályozás).
68. Alkalmasak bébiételek alapanyagául (1 éves kor felett adhatók) más élelmiszerekkel együtt, erősítik a baba immunitását, egyensúlyban tartják bélflóráját és vércukorszintjét, ,,hipoallergén" jellegűek.
69. Kisgyermekek energia és elektrolit-egyensúlyát, hőháztartását jól szabályozzák, egyenletessé teszik az anyagcserét, energiaforgalmat.
70. Serdülők, ifjak szervezetére is igen pozitívan hatnak, a bélrendszeri egyensúly, az anyagcsere, és mikroelem (nyomelem) pótlás, a szellemi teljesítőképesség és lelki stabilitás tekintetében.
71. Az idegrendszeri stabilitást támogatják, az általános szellemi erő megőrzésében biológiai úton részt vállalnak. Gyermekek és ifjak idegrendszeri és szellemi stabilitását, állóképességét megerősítik.
72. A lelki állóképesség, lelki egyensúly előmozdítói egyéb tényezőkkel együtt.
73. Városokban illetve szennyezettebb környezetben élő gyermekek, felnőttek esetében szakemberek által ajánlott ,,védőtáplálékok illetve védőitalok", melyek a szervezet ellenállóképességét erősítik. (Városi óvodák és iskolák gyermekeinek és dolgozóinak kiemelten ajánlott)
74. Időlegesen vagy tartósan szellemi koncentrációt és lelki állóképességet igénylő tevékenységek segítői. A mentális terhelhetőséget, teljesítőképességet emelik. Segítik a fókuszált figyelmet, koncentrációt igénylő tevékenységet végzők munkáját. Szellemi munkások hasznos táplálékai.
75. A fizikai és lelki stresszek leküzdésének hatékony eszközei, biológiai úton növelhetik a stressz-küszöböt. A stresszhelyzetek ,,kifáradási szakaszának" kezdetét kitolják (később jelenik meg a kifáradás). Tartós szellemi és fizikai leterheltséget követően támogatják az agyi-idegi rendszerek, valamint az izomzat regenerációját, gyorsabb kipihentséget biztosítanak egyéb életvitelbeli tényezőkkel együtt.
76. Intenziv stresszhatások (baleset, gyász, egyéb megrázkódtatások) után a szervezet biológiai megerősítői.
77. Csökkentik a hangulati hullámzás, a változó kedélyállapot létrejöttének esélyét, hatással lehetnek a stabil személyiség, ,,kontrollálhatóság" kialakulásában már gyermekkortól kezdve.
78. Kedvezően hatnak a magas várnyomásra (csökkentik) az ásványi anyag-egyensúlyt, valamint só-és vízháztartást is szabályozó jellege miatt (K-Na pumpa).
79. I. típusú cukorbetegség esetén kézben tarthatóvá teszik a vércukorszintet, segítik megelőzni a szövődményeket, illetve enyhítik azokat.
80. Kezdődő, II. típusú cukorbetegség visszafordításának eszközei, a kialakult kórkép szövődményeinek kifejlődését enyhítik. Rendszeres bevitelük a gyógyulást hatékonyan segíti.
81. Candidiasisban szenvedő betegek számára előnyösek (inulindús), a bélflóra-egyensúly, a jó bélrendszeri immunitás (teljes immunrendszeri védelem) valamint a betegséggel együtt járó idegrendszeri hatások leküzdésének segítője.
82. Vírusos szezonban illetve influenza járványok idején igen hasznos védő, megelőző táplálékok.
83. Kialakult fertőzések, infeciók közbeni gyógyulást és azt követő immunrendszeri erősítést hatékonyan elvégzik, egyéb immunerősítő hatóanyagok működését segítik.
84. Műtétek utáni lábadozást, felerősödést, roborációt elősegítik. Az inulindús termék sokoldalú szabályozó, immunerősítő, protektív (védő), a fruktózdús kíméletes energiaszolgáltató, nyomelempótló, stb tulajdonsága miatt előnyös.
85. Segítik a gyermek- és felnőttkori allergiák (ekcéma, allergiás asztma, stb) és intoleranciák megelőzését. Atópiás (allergia hajlamával rendelkező) családoknál rendszeres fogyasztásuk védő, preventív hatású.
86. Pollenallergiások számára is alkalmas és építő tápanyagforrások. (Esszenciális zsírsavakkal és más anyagokkal együtt a tüdő hámszövetének állapotát javíthatják)
87. Az aktív vagy passzív dohányzás által károsodott tüdő- és emésztőszervi nyálkahártyák sejtjeinek regenerációját serkentik, a dohányzás-leszoktató programok hasznos segítői (az idegrendszeri állapotot is stabilizálják)
88. Kialakult ételallergiák és -intoleranciák esetében fogyasztásuk előnyös, segítik a tápanyag-ellátást, az immunrendszeri egyensúly helyreállítását. Az esetlegesen sérült, érzékeny bélnyálkahártyát nyugtatják, hámosítják.
89. Rosszindulatú daganatok ellen védenek. Kiemelten az emlő-, vastagbél-, végbél-, prosztata-, tüdő- és májrák elleni védelemben segítenek, de hatással vannak más szervek védelmére is (gyomor, hasnyálmirigy, bőr).
90. Gyorsítják a szervezet általános méregtelenítő folyamatait, különös tekintettel a nehézfémek kiválasztására. Erősítik a környezetszennyező anyagokkal, környezeti ártalmakkal szembeni ellenállást. Nehézfémekkel szennyezett területeken, iparvárosokban rendszeres használatuk ajánlott.
91. Májvédő hatásúak, javítják a máj anyagcseréjét és detoxikáló tevékenységét. Májbetegségek esetén a májfunkció értékei mérhetően javultak. Idült májbetegek egészségi állapotát, életminőségét javítják, elősegítik a májregenerációt.
92. Szerepük van a gyógyszerek mellékhatásainak csökkentésében, a májban történő bonyolult átalakítási folyamatok segítésében, a szervezetbe akár önhibánkon kívül is bekerült számtalan méreganyag hatástalanításában, eltávolításában.
93. Tisztítókúrák (bél-, máj-, és vesetisztítás), léböjtök hasznos kelléke, az általános méregtelenítő programok hatékonyságának növelője. A léböjtök során vércukorszint és energiastabilizáló hatású, a böjtkúrák során a mentális és lelki egyensúly megtartását is segíti.
94. Gyorsítják az alkohol oxidatív lebontását, csökkentik az iváskényszert (fruktózdús). Az alkohol elvonókúrák hasznos segítője, az alkoholbetegek visszaesésének biológiai úton történő akadályozója. Mérhetően javítják az alkoholbetegek életkilátásait. (Idegrendszeri stabilitást segítő hatása itt is említendő, javítja a beteg pszichés állapotát)
95. Késő esti rendezvényeket, programokat követő napon fogyasztva gyorsítják a belső regenerációt, segítenek megszüntetni a ,,másnaposságot".
96. Igazolódott az inulindús csicsókatermékek húgysavszint-csökkentő hatása is, amely a köszvényes és húgysavszinttel összefüggő ízületi panaszok csökkentését segítik, rendszeres fogyasztásuk esetén. A köszvény és hiperurikémia megelőzésében és kezelésében jól hasznosíthatók, normalizálják a vér húgysavszintjét, ezzel gátolják a húgysav kristályok létrejövetelét az ízületekben, így elkerülhető a köszvényes roham. (Emellett a csicsókatermékek savtalanító hatása is enyhíti a tüneteket, az ízületek gyógyulási folyamatát segítik.)
97. Részt vesznek az egészséges szájflóra kialakításában, édes ízük ellenére nem okoznak fogszuvasodást, sőt visszaszorítják a fogágybetegségeket (inulindús).
98. Öregedési folyamatokat lassító hatásaik miatt javasolható középkortól kezdődően, kiemelten az idősebb lakosság számára. Összetett hatásaik révén beindítják az öngyógyító, regenerációs mechanizmusokat a tápcsatornában, a keringési rendszerben, a májban, a csontrendszerben és ízületekben, valamint az idegsejtekben.
99. Kiemelten ajánlottak változó kor előtt álló, illetve változó korban lévő nők számára, a belső anyagcsere- és hormonális egyensúly fenntartása érdekében, valamint az idegrendszer megerősítésére, stresszoldásra.
100. Alkalmasak az emberi szervezet ásványi anyag szükségletének kiegészítésére az ősztől tavaszig terjedő "hiányosabb" időszakban is, kiemelkedő táplálkozás-élettani értékük miatt.
Forrás: http://www.enportal.hu/a-csicsoka-100-jotekony-hatasa.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
30 tény, amiről nem gondoltad volna, hogy igaz!
  2014-10-24 16:13:50, péntek
 
  Vannak állítások, amelyekre automatikusan azt mondjuk: ezek nem lehetnek valósak! Pedig az esetek többségében tévedünk, hiszen rengeteg furcsa, de helytálló tény létezik a világról és a benne élőkről. Mi most 25 ilyen "igazságot" válogattunk össze nektek, és garantáljuk, hogy egyiknél-másiknál le fog esni az állatok!

1. A víziló teje rózsaszín.




2. A Barbie baba teljes neve Barbara Millicent Roberts.

3. A répákat i.e. 900 körül még lila és vörös színben ismerték - narancssárga színe egyes források szerint a XVI. századi holland nemesítőktől származik.

4. A nagy kék bálna szíve olyan nagy, hogy az ember - még ha kicsit morbid is - nyugodtan úszkálhatna az artériáiban.

5. Az unikornis Skócia nemzeti állata.

6. Az emberi DNS 50%-a megegyezik a banánéval.

7. A Pluto még mindig nem kerülte meg teljesen a Napot az 1930-as felfedezése, és a 2006-os törpebolygóvá minősítése közötti időben.

8. A méz soha nem romlik meg, csak a benne lévő cukor csapódik ki. Akár egy 32 ezer éves mézbe is belekóstolhatsz, a gyomrod nem fog tiltakozni ellene.

9. Sokkal több csillag van a világűrben, mint amennyi homokszem a Föld összes vízpartján együttvéve.

10. Jó hír: Amerikában sokkal több könyvtár működik, mint McDonald's.




11. Egy polipnak három szíve van.

12. A Szaturnuszon és a Jupiteren gyémánteső esik.

13. A világ ivóvízkészletének egyharmada Kanadában található.

14. Hihetetlen, de a homokszemek így néznek ki a mikroszkóp alatt. Gyönyörűek, nem?




15. Ha ásnál egy hatalmas gödröt, amely egészen a Föld középpontjáig érne, és beledobnál egy könyvet, akkor a könyv 42 perc alatt elérné a Föld közepét.

16. Tízszer több baktérium van a testünkben, mint normális sejt.

17. Egy csótány napokig képes fej nélkül élni, mielőtt meghal.

18. Napjainkban kétpercenként több képet csinálunk, mint az egész emberiség a 19. században.

19. A nulla az egyetlen szám, ami nem írható le római számokkal.

20. Egy pohár vízben sokkal több atom van, mint amennyi pohár vizet összegyűjthetnénk az óceánokból.




21. Leonardo da Vinci képes volt egyik kezével írni, miközben a másikkal rajzolt.

22. Az ostorcsattanás valójában egy miniatűr hangrobbanás, a bojt ugyanis átlépi a hangsebességet.

23. Ha a teheneket almával eteted, akkor az állat pityókás lesz tőle.

24. Görögország nemzeti himnusza 158 versszakból áll.

25. Pablo Picasso nem lélegzett, amikor megszületett. A bába már halottnak nyilvánította, amikor a leendő festő nagybátyja szivarfüsttel visszahozta az életbe.

26. Szaúd-Arábia Ausztráliából importálja a tevéket.

27. Az angliai Oxford Egyetem idősebb, mint az Azték Birodalom.

28. A mamutok ezer évvel azután haltak ki, hogy az egyiptomiak megépítették a Nagy piramist.

29. Egyetlen tüsszentéssel több mint 100 ezer baktérium kerül a levegőbe.

30. Így nézne ki a Jupiter, ha olyan közel lenne hozzánk, mint a Hold:



Forrás: Pozitívnap
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A színfalak mögött
  2014-10-24 13:30:56, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 456 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2543
  • e Hét: 4681
  • e Hónap: 36167
  • e Év: 240868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.