Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Isten áldja éjszakánk!
  2014-10-24 23:19:02, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Áldott estét és nyugodalmas jó éjszakát Mindenkinek!
  2014-10-24 23:17:28, péntek
 
  Isten Szeretete
A te szádnak törvénye jobb nekem, mint sok ezer arany és ezüst. A te kezeid teremtettek, és erősítettek meg engem; oktass, hogy megtanuljam parancsolataidat. (Zsoltárok 119, 72-73)

Áldott estét és nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már 18 éve nincs közöttünk Irma néni
  2014-10-24 22:52:25, péntek
 
  Már 18 éve nincs közöttünk Irma néni ... akit mindenki így hívott és nagyon szeretett Cegléden! (is!)

Patkós Irma (Cegléd, 1900. március 8. - Cegléd, 1996. október 24.) magyar színésznő, primadonna, érdemes művész. Férje Sziklai Jenő, az Operettszínház egykori igazgatója volt.

100. születésnapját már nem érhette meg, 96 évesen, 1996. október 24-én, ahogyan élt, csendesen távozott. 1996. október 31-én helyezték örök nyugalomra szülővárosában, a református öregtemetőben. Szerénysége, emberi és színészi méltósága, becsületessége példaértékű az utókor számára is, s egy emberöltőt meghaladó életkora bölcsességének vágya: a tisztelet újjáélesztése az emberek között, még megvalósításra vár.

"Mindig is béketűrő, szerény voltam, hajlottam a megalkuvásra. Nem tudtam haragot tartani senkivel. Pedig néhányan csúnyán visszaéltek a barátságommal. De hát azért vagyunk, hogy megbocsássunk.
Szerettem és szeretem az embereket a hibáikkal, gyarlóságaikkal együtt..."

"A jövő század generációinak azt üzenem, hogy ölelem őket. Őrizzék meg méltóságukat és becsületüket. Viseljék türelemmel a megpróbáltatásokat. Bízzanak magukban..."
Patkós Irma

Patkós Irma emlékét őrizve

Cegléd városa tisztelettel őrzi Patkós Irma emlékét. Az Ő nevét viseli a ceglédi színház, és az egyik helyi filmszínházterem, valamint művészeti iskolákat neveztek el róla. A ceglédi Kossuth Múzeumban "Patkós Irma hagyatéka" címmel tekinthető meg időszaki kiállítás (Cegléd, Múzeum utca 5.), a Kossuth Művelődési Központban pedig mellszobrát láthatják az ide betérők.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
132 éve született Kálmán Imre zeneszerző, karmester
  2014-10-24 22:38:55, péntek
 
  132 éve született Kálmán Imre (Siófok, 1882. október 24. - Párizs, 1953. október 30.) operettjeiről híres magyar zeneszerző, karmester.

Sikeres érettségije után, illetve a zeneiskolai tanulmányok végeztével a szülők óhajának megfelelően beiratkozott a Budapesti Egyetem Jogi Karára, ahol nyolc szemesztert végigjárt, az összes vizsgát letette, azonban nem doktorált. Közben teljes óraszámmal tanult a Zeneakadémián is.

Amiért jogot tanult, kapott a családtól zsebpénzt, de a zeneakadémiai oktatást saját erejéből kellett finanszíroznia. Mivel reumája miatt zongorázni nem tudott, újságírásra adta a fejét: a Pesti Napló számára írt recenziókat hangversenyekről, előadásokról. Mivel azonban sem családja, sem zeneakadémiai tanárai nem helyeselték gyakornokoskodását az újságnál, megvált a laptól és tanulmányainak befejezésére összpontosított. Jogi tanulmányai befejezése után elszegődött bojtárnak egy ügyvédi irodába.
Zongoristaként 1897-ben mutatkozott be a fővárosi közönségnek. Csodagyerekként ünnepelték, de a zongorista karrierről 1900-ban betegség miatt le kellett mondania, ekkor fordult a zeneszerzés felé.
Periratok helyett azonban saját kompozícióival foglalkozott, első szimfóniáját írta. Előtte megírt egy dalciklust Ludwig Jacobowski német költő verseire, akivel 1901-ben találkozott Berlinben. Ezután több zongoradarabot is írt, de erejének nagy részét a Saturnalia című, nagyzenekarra komponált szimfonikus költemény megírására összpontosította.

Kálmán Imre első szimfóniájának bemutatójára 1904. február 29-én került sor az Operaházban, a budapesti Zeneakadémia zeneszerzés-szakon végzett növendékei hangversenyének keretében. Ekkor játszották a művet először és utoljára. Ennek ellenére Kálmán Imre úgy tekintette ezt a napot, mint zenei pályájának kezdetét.

Első operettjét, a Tatárjárást 1908-ban mutatták be nagy sikerrel a Vígszínházban. Ezután Bécsbe költözött és 1938-ig ott is maradt. 1915-ben mutatták be legsikeresebb művét, a Csárdáskirálynőt, amely szerzőjének nemzetközi hírnevet szerzett. Az Anschlusst követően zsidó származása miatt Amerikába menekült. Nagysikerű művei továbbá A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő és a Cirkuszhercegnő.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2002-ben A MAGYAR OPERETT NAPJÁvá nyilvánították október 24-
  2014-10-24 22:30:08, péntek
 
 

A műfaj elkötelezettjei 2002-ben Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján A MAGYAR OPERETT NAPJÁvá nyilvánították október 24-ét, születésnapját. Ezen a napon halt meg a másik híres operettszerző, Lehár Ferenc.

Akármennyire is sajátunknak érezzük mindkét nagy operett szerzőt, sikereik inkább köthetőek Bécshez, mint Budapesthez. Kálmán Imre és Lehár Ferenc egyaránt nagyrészt Ausztriában illetve Németországban dolgoztak, és ott érték el világraszóló sikereiket. A bécsi operett ezüstérájaként is emlegetik a két magyar szerző nevével fémjelzett, 1900-1920 közti időszakot.

A Kálmán Imre a Zeneakadémia elvégzése után hiába keresett kiadót Bécsben, Münchenben, Lipcsében dalainak és szimfonikus költeményeinek. "Ha ez így megy tovább, én valami retteneteset csinálok... Operettet fogok írni!" - fenyegetőzött. És milyen jól tette, hogy beváltotta a fenyegetést! Kálmán Imre első operettjét, a Tatárjárást a Vígszínházban, 1908. február 22-én mutatták be, onnan indult a világhírnév felé. A Tatárjárást pesten 144-szer játszották, majd Bécsben és Prágában is bemutatták.

A bécsi premier világsikert hozott a szerzőnek, hiszen akkoriban Bécset tartották az operett fővárosának. Nem sokkal azután Kálmán Imre Bécsbe költözött és 1938-ig ott is élt és alkotott. Librettóit Bécsben osztrák szövegírók, Alfred Grünwald, Julius Brammer és Rudolf Oesterreicher írták. A Tatárjárást közben játszották New Yorkban, Moszkvában, Londonban, Rómában is és ez volt az első magyar operett, amelyet Franciaországban is bemutattak. Kálmán Imre darabjainak ősbemutatóit ezután a bécsi Johann Strauss Theaterben, illetve a Theater an der Wienben tartották, csak azután vitték színre Pesten.

Legsikeresebb és máig világszerte legismertebb művét, a Csárdáskirálynőt 1915. november 17-én, a világháború idején mutatták be, Bécsben. Magyarul egy évvel később láthatta és hallhatta a pesti közönség, a Király Színházban. A pesti közönség nagy sikerrel fogadta az “Operettkirály “ többi művét is- többek közt 1922-ben A bajadért, 1924-ben a Marica grófnőt vagy 1926-ban A cirkuszhercegnőt. Az utolsó magyar Kálmán-premier 1937-ben volt a Városi Színházban, a Josephine császárné címszerepét az európai operaházak akkori sztárja, Németh Mária énekelte.

A második világháború kitörésekor, zsidó származása miatt Kálmán Imrének el kellett hagynia Bécset. Párizsba költözött, majd Amerikába. Onnan csak a háború után tért vissza Franciaországba. 1953. április 11-én zenei munkássága elismeréseként, Párizsban, Joseph Paul-Bencour tüntette ki a francia becsületrend tiszti keresztjével. Utolsó operettjének, az Arizona Ladynek premierjét már nem érte meg. A francia fővárosban halt meg 1953. október 30-án. Kívánsága szerint Bécsben temették el.

Lehár hamar felismerte, hogy kora operettjeit a közönség már nem tartja művészetnek, csupán lagymatag szórakozásnak. "Elhatároztam, hogy hús-vér embereket teremtek a színpadra, akik éppen úgy szeretnek és szenvednek, mint mi. Természetesen mindezt zenével fejezem ki, ha a cselekmény úgy kívánja operai eszközökkel is élek" - nyilatkozta. A népszerűséget első bécsi operettje, a Bécsi asszonyok hozta meg számára, amelyet 1902. november 21-én mutattak be. Ám három évvel később, A víg özvegy tette igazán híressé, nem csak Bécsben, hanem világszerte.

A budapesti Operaház, például a világ operaszínpadai közül elsőként tűzött műsorára operettet, és az nem más volt, mint a Víg özvegy 1930-ban. Lehár a Víg özveggyel forradalmasította az operettszínpadot, új stílust teremtett. Ezután jött a többi Lehár operett, a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem 1910-es bemutatója csak fokozta a szerző népszerűségét. Az első világháború alatt nemzetközi karrierje megszakadt, később azonban műveit nem csak német nyelvterületen, de Angliában és Amerikában is játszották. A mosoly országa, amelyet 1929. október 10-én mutattak be a berlini Metropol Theaterben Lehár Ferenc munkásságának újabb csúcspontját jelentette.

Utolsó műve a bécsi Staatsoper rendelésére írt, 1933-ban bemutatott Giuditta című daljáték volt, azután felhagyott a zeneszerzéssel. Bár maga Lehár német származású volt, felesége zsidó származása miatt a második világháború alatt igen nehéz helyzetbe került a család. Lehár Ferenc gyakorlatilag visszavonult a zenei közélettől. 1943-ban Corvin-koszorú kitüntetésben részesült.

A II. világháború után Zürichbe költözött, és csak röviddel halála előtt tért vissza Ausztriába. Szintén nem sokkal halála előtt 1948. október 14-én, Bad Ischl díszpolgárává avatták. Lehárt 1948. október 27-én álmában érte a halál. Ravatala napokig állt a bad ischli templomban, ahol több ezren vettek végső búcsút tőle. Október 30-án ünnepélyes rekviemmel búcsúztatták.
Az ischli temetőben helyezték örök nyugalomra. A temetésen a bányászzenekar a Volga-dalt adta elő - ez volt Lehár kívánsága. Puccini, aki jó barátja volt, egyszer azt nyilatkozta róla, hogy ha Lehárt az operák világa érdekelte volna, akkor a legnagyobb ellenfele lett volna.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956. október 24-én - Nagy Imrét kinevezik miniszterelnöknek
  2014-10-24 22:19:18, péntek
 
  1956. október 24-én - Nagy Imrét kinevezik miniszterelnöknek, aki október 28-án koalíciós kormányt alakított.

Harcok folytak a Rádiónál, a Belügyminisztériumnál. Fegyveres felkelő csoportok alakulnak Pesten és Budán. A rádióban, Nagy Imre beszéde után, több közéleti személyiség mond beszédet, nyugalomra szólítják fel az ország népét. Este Kádár János beszél, éles szavakkal ellenforradalmi, reakciós felkelésként ítéli el a megmozdulásokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
66 éve hunyt el Lehár Ferenc zeneszerző, operettkomponista,
  2014-10-24 22:17:01, péntek
 
  66 éve hunyt el Lehár Ferenc (Komárom, 1870. április 30. - Bad Ischl, 1948. október 24.) zeneszerző, operettkomponista, karmester.

1899-ig. Első zeneszerzői próbálkozásai kudarcba fulladtak, ezért átvette apja katona-karmesteri posztját, amelyet csak 1902-ben adott fel, amikor bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely világsiker lett és meghatározta további munkásságának fő irányvonalát.
Az igazi elismerést azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) hozta meg számára. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedett bécsi operett stílusát.

Apja katonakarmester volt, az ő szolgálati áthelyezése folytán került ~ 1880-ban Budapestre, ahol a Nemzeti Zenedében Tomka István tanítványa, majd a prágai konzervatóriumban Anton Bennewitznél hegedülni tanult 1888-ig. 1890-től kezdődően 12 éven át katonakarmesterként működött Losoncon, Polában, Triesztben, Bp.-en, Esztergomban és Bécsben.

Zeneszerzői munkásságát operakompozíciókkal kezdte (Kukuska, 1896). Bécsben 1902. nov. 21-én mutatták be első operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely világsiker lett és meghatározta további munkásságának fő területét.

Életének legnagyobb részét az osztrák fővárosban töltötte, itt mutatták be nagy sikerű operettjeit. Az 1926 - 38-as esztendőkben Berlinben élt. 1943. febr. 20-án Bp.-en a Garabonciás bemutatóját dirigálta.

A II. világháború után Zürichbe költözött, és csak röviddel halála előtt tért vissza Ausztriába. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, operettjeiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedő bécsi operett stílusát.

Főbb művei:Operettek: Drótostót (Bécs, 1902); Víg özvegy (Bécs, 1905); Luxemburg grófja (Bécs, 1909); Cigányszerelem (Bécs, 1910); Éva (Bécs, 1911); Frasquita (Bécs, 1922); Paganini (Bécs, 1925); A mosoly országa (Berlin, 1929); Giuditta (Bécs, 1934); Garabonciás (a Cigányszerelem átdolgozása, Bp., 1943)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
67 éves Kevin Delaney Kline Oscar-díjas színész, szinkronsz
  2014-10-24 22:01:37, péntek
 
  67 éves Kevin Delaney Kline (Missouri, St. Louis, 1947. október 24. -) Oscar-díjas amerikai színész, szinkronszínész, rendező.

Kline többször is megjelent a New York Shakespeare Festivalon olyan Shakespeare darabokban, mint például a III. Richárd, Sok hűhó semmiért, V. Henrik, valamint két Hamlet darabban (ezek egyikét ő is rendezte) és egy szintén Tony-díjra jelölt Falstaffban, melyben a IV. Henrik két részét kombinálták össze.

Miután a The New York Times színi kritikusa, Frank Rich 1982-ben az amerikai Olivier-nek titulálta őt, Kline végül a filmvilágba merészkedett Alan J. Pakula Sophie választása című filmjében. Ő nyerte el a gyötrődő és szeszélyes Nathan vágyott szerepét, Meryl Streep oldalán. Streep Oscar-díjat kapott a filmben játszott szerepéért, Kline-t Golden Globe-díjra és BAFTA-díjra jelölték a legjobb bemutatkozó szerepér
1989-ben Oscar-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában A hal neve: Wanda című brit komédiában

Azzal vált híressé, hogy nagyon megválogatta, mely szerepeket fogadta el (például olyan erőteljes szerepeket, mint a Grand Canyonban vagy Az élet házában, ami ahhoz vezetett, hogy a filmipar a ,,Kevin Decline" (Visszautasító Kevin) nevet ragasztotta rá. Több díja, illetve jelölése is volt még: Drama Desk Award, Golden Globe-díj, Gotham Award, a Hasty Pudding Theatricals által hirdetett Az év férfija-díj, és a St. Louis International Film Festivalon szerzett Lifetime Achievement-díj.[3] A St. Louis-i Hírességek sétányán is kapott egy csillagot.

A filmkritikusok nagy része dicséri Kevin Kline tehetségét. A Newsday azt írta róla, ,,ő a generációjának legtehetségesebb és legsokoldalúbb amerikai színésze".

2004. decemberben Kevin Kline 2272. sztárként csillagot kapott a Hollywood-i Hírességek Sétányán a Hollywood Boulevard 7000. számnál. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
87 éve született Gilbert Bécaud sanzonénekes, színész
  2014-10-24 21:34:48, péntek
 
  87 éve született Gilbert Bécaud (1927. október 24 - 2001. december 18.) francia sanzonénekes, színész, zeneszerző, "Monsieur 100 000 Volt" - ahogy hazájában emlegették.
Edith Piafnak, a francia sanzon királynőjének unszolására kezdett énekelni. Karrierje 1954-ben a párizsi Olympia színpadáról indult, s ezen a pódiumon harminchárom alkalommal adott koncertsorozatot.

Legtöbben bizonyára az 1963-as év egyik legnagyobb slágeréről emlékeznek a nevére, ekkor énekelte el a Nathalie-t. A dal a hidegháború kellős közepén egy orosz lányról szólt, hatására jellemző, hogy az addig viszonylag ritka női nevet akkoriban egyre több kislány kapta. Bécaud dolgozott Neil Diamonddal is, Love on the Rocks című közös szerzeményük egy film betétdalaként hatalmas nemzetközi siker lett.

Kevesen tudják, hogy Bécaud operát is írt, amelyet több, mint száz alkalommal játszottak Párizsban. Az énekes körbeturnézta Európát, fénykorában évente kétszázötvennél is több fellépést vállalt, így Magyarországon is láthattuk.

A hetvenes évektől egyre több filmben kapott szerepet, 1974-ben a Francia Lovagrend tagja címmel tüntették ki. 1975-ben szerepelt "saját jogán" a külföldi slágerlistákon, Nagy-Britanniában a top 10-be került az A Little Love and Understanding című dalával.

A kilencvenes években már leginkább válogatáslemezei jelentek meg, s egyre ritkábban lépett színpadra. A láncdohányos hírében álló Bécaud, aki egy hajón lakott a Szajnán, tüdőrákban halt meg 2001. december 18-án. Párizsban, a Pére Lachaise temetőben helyezték végső nyugalomra.

Ma lenne 87 éves.


Link 
 
0 komment , kategória:  Általános  
75. Születésnapján köszönthetjük F. Murray Abraham
  2014-10-24 21:31:43, péntek
 
  75. Születésnapján köszönthetjük F. Murray Abraham (1939. október 24.) Oscar-díjas amerikai színészt.
A karrierjében nagy áttörést hozó Amadeus című film főszerepét, II. József császár udvari komponistáját, Antonio Salieri-t is csupán egy véletlen folytán formálhatta meg, hiszen a válogatás során egy kisebb szerepre jelentkezett, de a rendező, Milos Forman alkalmasnak találta a főszerepre is. A középszerűség szentjeként, Salieri-ként 1984-ben megkapta a Golden Globe-ot és a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 516 db bejegyzés
e év: 6141 db bejegyzés
Összes: 35458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 287
  • e Hét: 287
  • e Hónap: 15189
  • e Év: 1079842
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.