Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Mondatok 1956-ból
  2014-10-24 20:14:42, péntek
 
  Mondatok 1956-ból
2014.10.24. 19:07

"A békésen tüntető magyar ifjúsághoz csatlakozva ellenséges elemek félrevezettek sok jóhiszemű dolgozót, a népi demokrácia, a néphatalom ellen fordultak. "(Nagy Imre, október 24.)

" Mint a Minisztertanács elnöke bejelentem, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Köztársaság és a Szovjetunió közötti kapcsolatokról, többek között a Magyarországon állomásozó szovjet haderők visszavonásáról, a magyar-szovjet barátság, a proletár internacionalizmus, valamint a kommunista pártok és a szocialista országok közötti egyenjogúság és a nemzeti függetlenség alapján. Meggyőződésem, hogy az ezen az alapon felépülő magyar-szovjet viszony szilárd alapja lesz népeink őszinte, igaz barátságának, nemzeti fejlődésünknek és szocialista jövőnknek. Azoknak a szovjet csapatoknak a visszarendelése, amelyeknek a harcokba való beavatkozását szocialista rendünk létérdeke tette szükségessé, a béke és a rend helyreállításával haladéktalanul meg fog történni. " (Nagy Imre, október 25.)

"Kétségtelen, hogy úgy, ahogy minden nagy népmegmozduláskor történni szokott, az elmúlt napokat is felhasználták kártékony elemek közönséges bűncselekmények elkövetésére. Tény az is, hogy reakciós, ellenforradalmi elemek is bekapcsolódtak, és igyekeztek az eseményeket felhasználni a népi demokratikus rendszer megdöntésére. De az is vitathatatlan, hogy ezekben a megmozdulásokban elemi erővel bontakozott ki egy nagy, egész népünket átfogó és eggyé forrasztó nemzeti demokratikus mozgalom." (Nagy Imre, október 28.)

" On the request of the Hungarian People's Government the Soviet Government consented to the entry into Budapest of the Soviet Army units to assist the Hungarian People's Army and the Hungarian authorities to establish order in the town. Believing that the further presence of Soviet Army units in Hungary can serve as a cause for even greater deterioration of the situation, the Soviet Government has given instructions to its military command to withdraw the Soviet Army units from Budapest as soon as this is recognized as necessary by the Hungarian Government. At the same time, the Soviet Government is ready to enter into relevant negotiations with the Government of the Hungarian People's Republic and other participants of the Warsaw Treaty on the question of the presence of Soviet troops on the territory of Hungary. " (a szovjet kormány, október 30.)

" The United States has made clear its readiness to assist economically the new and independent governments of these countries. We have already--some days since--been in contact with the new Government of Poland on this matter. We have also publicly declared that we do not demand of these governments their adoption of any particular form of society as a condition upon our economic assistance. Our one concern is that they be free--for their sake, and for freedom's sake. We have also--with respect to the Soviet Union--sought clearly to remove any false fears that we would look upon new governments in these Eastern European countries as potential military allies. We have no such ulterior purpose. We see these peoples as friends, and we wish simply that they be friends who are free." (Dwight Eisenhower, október 31.)

" Népünk dicsőséges felkelése lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi-uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét." (Kádár János, november 1.)

"Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. " (Nagy Imre, november 4.)


http://orulunkvincent.blog.hu/2014/10/24/mondatok_1956-bol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már a létminimumot elérő fizetésért is harcolni kell
  2014-10-24 19:46:38, péntek
 
  Már a létminimumot elérő fizetésért is harcolni kell

Posted on 2014/10/24 Szerző: Admin

Az elmúlt években, főleg a válság hatására kialakult és szélesedett a dolgozói szegénység Magyarországon: mintegy egymillió olyan munkavállaló van, aki a KSH által számított létminimum alatti összeget visz haza 8 órás, teljes állású munkával.

Bár a főbb makrogazdasági számokat tekintve Magyarország mostanában jobban teljesít - a kormány is sűrűn büszkélkedik olyanokkal, hogy a foglalkoztatási rátánk soha nem látott szinteken van, a munkanélküliség milyen alacsony, sőt a közmunkaprogramok révén is egyre többen jutnak munkához, nem beszélve a kormány által bejelentett béremelésekről, életpályamodellek bevezetéséről. Pénteken, október 17-én, a szegénység elleni küzdelem világnapján, azt is megtudhattunk Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól - aki a szegénység világnapja alkalmából az ország egyik legszegényebb városrészében, a György-telepen tartott sajtótájékoztatót -, hogy a kormányzat elkötelezett az iránt, hogy elérje: Magyarországon ne legyen olyan család, amely nyomorban tengődik. Az államtitkár szavai megnyugtatóan hangozhatnak, egy, a magyarországi bérezés helyzetéről szóló összeállítás ugyanakkor azt mutatja, hogy bőven lenne min javítani.
A legálisan járó bérek nagysága ugyanis akár 1 millió ember esetében sem érik el a létminimum szintjét - derül ki egy, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) háttéranyagából, amelyet a kormányzatnak is megküldtek figyelemfelhívás céljából. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 4 millió munkavállaló negyede olyan bért visz haza, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által számított összeg szerint még arra sem elegendő, hogy a XXI. századi minimális igényeknek megfelelő életet biztosítsa. Ez a tendecia a háttéranyag szerint az elmúlt években, főleg a gazdasági válság hatására jelentősen felgyorsult fel, vagyis kialakult és szélesedett a dolgozói szegénység.
3,3 millióan élnek szegénységben
Az Eurostat előzetes adatai szerint egy év alatt, 2013-ra 100 ezerrel nőtt a szegénységben és kirekesztésben élők száma, a magyarok harmadának havi 65 ezer forintja sincs. A világgazdasági válság kitörése óta, vagyis az elmúlt öt évben, folyamatosan nőtt a szegénység Magyarországon. A válság kitörésekor még “csak" 2,8 millióan éltek szegénységben, 2013-ban már 3,3 millióan éltek szegénységben és társadalmi kirekesztésben Magyarországon. Mint ismert az előzetes tervek szerint szeptemberben jelentek volna meg a magyarországi átfogó szegénységi és kirekesztési statisztikáknak, de a Központi Statisztikai Hivatal elhalasztotta az elemzés kiadását “emberi erőforrás hatékonyságra és költségtakarékosságra" hivatkozva.
A magyar bérrendszer ugyanis egy kétpúpú tevére hasonlít, ahol az egyik “púp" a minimálbér és annak környéke, a másik az átlagbér környéke. A szakszervezeti tömörülés szerint ez a munkaerőpiac szétszakítottságát mutatja. Az ideális ugyanis egy harang alakú bérrendszer lenne a szakszervezetek szerint, amelynek a csúcsa az átlagbér.
Nőtt a bruttó átlagkereset
Egy év alatt 2,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a nonprofit szervezetek körében - derült ki a KSH legutóbb közzé tett adataiból. Eszerint 2014. január-augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 234 600 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 249 600, míg a költségvetési intézményeknél 206 600 forintot kerestek. A nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nemzetgazdaságban átlagosan 246 400, a vállalkozásoknál 251 000, a költségvetésben dolgozóké 237 000, a nonprofit szervezeteknél pedig 227 600 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 78 000 forintot kerestek.
Csak három megye
A NAV adatai szerint 2013-ban a személyi jövedelemadó-bevallások alapján készített statisztika szerint Budapesten körülbelül bruttó 230 ezer forint volt az átlagjövedelem, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bruttó 132 ezer forint, ami azt is jelenti, hogy az ország legkeletibb megyéjében, átlagosan a létminimumnál is kevesebbet vittek haza a keresettel rendelkezők - emeli ki a MaSZSZ háttéranyaga, amelyből az is kiderül, a főváros mellett a 19-ből mindössze négy megye van, amelyekben az átlag felett van a bruttó kereset.

Megyei felbontásban nagy szóródás mutatkozik az adott megyében a törvényi minimumot keresők arányának megoszlásában. A két véglet - Komárom-Esztergom (14,4 százalék) és Zala megye (31,6 százalék) - között 17,2 százalékpontos különbség van. Ez a szakszervezetek szerint azt mutatja, hogy egyes megyékben nagy számban jelentek meg olyan foglalkoztatók, amelyek nem igényelnek kvalifikált munkaerőt. Ez pedig bizonyos térségek számára a tömeges dolgozói szegénységet jelenti - teszi hozzá a háttéranyag.
Szegénység a közszférában
A közszférában sem jó a helyet. Az elmúlt hat évben a közszolgálati keresetek reálértéke drasztikusan csökkent - főleg amiatt, hogy a bértarifák hat éve változatlanok, valamint mert megszűnt a 13. havi juttatás, jutalmazásra nincs forrás és jelentősen csökkentek - vagy végképp megvonták - a béren kívüli juttatásokat. Ennek eredőjeként egy meglehetősen lesújtó kép alakult ki: a közszférában dolgozó mintegy 660-680 ezer alkalmazottnak több mint negyede (28,4 százaléka) nem a reá irányadó illetménytábla szerinti fizetést kapja, hanem közel 40 ezer fő a minimálbért (nettó 66 483 forintot), illetve 145-150 ezer fő fizetése - függetlenül a képzettségtől és a szolgálati időtől - a szakmunkás bérminimummal (nettó 77 290 forint) egyenlő.
A közszolgálati munkavállalók több mint 50 százalékának (körülbelül 350 ezer főnek) 2010 óta változatlan a nominális nettó keresete. 2011-től pedig a személyi jövedelemadó változása (az adójóváírás kivezetése) miatt a bruttó 243 ezer forintnál kevesebb illetménnyel rendelkezők számára - a fizetésük négy évvel ezelőtti nominális összegének megtartása érdekében - bérkompenzációt kell fizetni.
A helyzet tarthatatlanságát mutatja a szakszervezetek szerint, hogy például a bentlakásos, nem kórházi ellátásban és a szociális ellátásban dolgozók több mint 60 százaléka (!) a legkisebb törvényes bérnek megfelelő jövedelmet visz haza. Számukra minden emelés a minimálbéren és a garantált bérminimumon azonnali jövedelemnövekedést okoz. Amennyiben viszont csak a fizetési osztályokat nézzük, akkor 150 ezer közalkalmazott kevesebbet keresne, mint a minimálbér (!), ami azt mutatja az elemzés szerint, hogy ebben a formában nem jó a bértábla, idejét múlt.

Miért alacsonyak a bérek?
Egy piacgazdaságban az államnak is van eszközrendszere arra, hogy nyomást gyakoroljon a bérrendszerre - jegyzi meg a háttéranyag. Jelenleg Magyarországon az állam munkáltatóként határozza alkalmazottainak bérét, amit három területen szabályoz.
Az egyik a közmunkások köre, ahol a minimálbérnél alacsonyabb bérezési szintet határoztak meg. Ez nyilvánvalóan lefele nyomja a béreket a vállalkozói szektor azon részében is, akik kapcsolódási területekkel bírnak a közfoglalkoztatással - jegyzi meg a szakszervezeti háttéranyag.
A másik kört a közalkalmazottak jelentik, akiknek a bérét törvények szabályozzák. Az állam ebben a körben a szakszervezetek szerint elindulhatna a béremelések felé, és ezzel indirekt módon rászorítaná a versenyszférát is a béremelésekre. Az elmúlt évek tapasztalata azonban azt mutatja, hogy minden konvergenciaprogram állandó eleme volt a bérbefagyasztás a közszférában, és csak néhány kiválasztott területen történt lokális bérrendezés (oktatás, egészségügy, szociális terület) - emeli ki a dokumentum.
A harmadik kört azok a vállalatok jelentik, ahol az állam a tulajdonos, és így meghatározhatja a bérszínvonalat. Itt még erősebben érvényesíthetné az állam a versenyszféra irányába is a bérfelhajtó szerepét.
A nagyon alacsony bérszínvonalat Magyarországon a szakszervezetek szerint az eredményezi, hogy az elmúlt években az állam munkáltatóként mindhárom fronton visszafogta a bérnövekedést, ami találkozott a munkáltatók rövid távú igényeivel.
Elrugaszkodott “követelések"?
A szakszervezetek által megfogalmazott célok is árulkodóak a magyar helyzet drámaiságáról. A MaSZSZ - a dokumentum szerint - egyetért azzal az Európai Szakszervezeti Szövetség kezdeményezéssel, hogy “Európának a bérekre úgy kell tekintenie, mint a növekedés forrására és az árstabilitás oszlopára. (...) A reálbérek jelentős növekedésére van szükség ahhoz, hogy a gazdaságot erős növekedési pályára sikerüljön állítani és a fizetőképes keresletet növelni lehessen." Ezt az elvet kellene érvényesíteni Magyarországon is a szakszervezetek szerint, amelyet viszont csak úgy lehet elérni, ha mindenki számára átlátható, középtávú és garanciákkal övezett bérfelzárkóztatási programot fogadnak el az érintett felek.
Ezek után viszont a megfogalmazott cél így szól: “önkritikusan be kell látnunk, hogy nem olyan célokat kell kitűzni, mint a nyugati bérszínvonal elérése, hanem ennél elsőre talán kevésbé ambiciózus, de a mindennapok szempontjából érthetőbb elvárást. Ez pedig legyen az, hogy a bérfelzárkóztatási program végére minden teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozó annyi keresettel rendelkezzen, amely minimálisan eléri a létminimum szintjét." A MaSZSZ javaslatai olyan elemeket tartalmaznak, amelyek alapján 2018-ig bevezetett bérpolitikai intézkedésekkel érnék el azt a szintet, hogy minden teljes munkaidőben dolgozó legalább a létminimumnak megfelelő összeget vihesse haza.
A MaSZSZ ajánlatai

egységesíteni kell a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér összegét;
meg kell őrizni a minimálbér és a garantált bérminimum közötti arányt
jelenleg a nettó minimálbér összege (gyermekek után járó adókedvezmény nélkül) a létminimum értéknek a 76%-a. Ennek a távolságnak a fokozatos közelítésére van szükség, hogy 2018-ban a két összeg közötti távolság nullára csökkenjen
a minimálbér emelésének hatását végig kell vezetni a közalkalmazotti rendszeren. Természetesen ágazati életpálya modellek ezen felül további emeléseket kell, hogy eredményezzenek főképpen a munkaerőhiánnyal küszködő területeken
ezzel együtt az államnak vállalnia kell, hogy minden évben legalább a minimálbér emelésének megfelelő mértékékű általános béremelést hajt végre az állami vállalatoknál.

Ennél a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) követelései sem sokkal forradalmibbak; az övék is mindössze annyiról szól, hogy a közszférában például legyen hároméves bérmegállapodás, amelynek célja az lenne, hogy 2017-re valamennyi közszolgálati munkavállaló reálkeresete érje el a 2008-as (!) szintet.
Az MKKSZ által javasolt hároméves bérmegállapodás fő tételei:

általános - mindenkit érintő - bérrendezés 2015. január 1-től
Minimálbérhez kötött alsó bérhatáros közszolgálati illetményrendszer kidolgozása
Életpályarendszerek bevezetésének folytatása (egészségügy, szociális közszolgálati, kulturális)
Az életpálya és a nyugdíjrendszer összehangolása
Egységes közszolgálati cafeteria
A túlmunka díjazásának egységes rendszere

Jön az államreform - Ez lesz a megoldás?
Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai (október 22.) a kormányülésen született döntéseket ismertetve bejelentette, hogy a kormány belevág az államreformba: a vállalkozások megkönnyítését, a bürokrácia csökkentését és közszolgák létszámának csökkentését tűzték ki célul. Mint Lázár elmondta, Magyarországon az állami közszolgák aránya 22 százalék, ami uniós mércével mérve nagyon magas, egymillióan kapnak fizetést az államtól, ami a kormány szerint felülvizsgálatra szorul. Arra az újságírói kérdésre viszont, hogy hány százalék lenne az ideális, nem válaszolt, mint mondta, a létszámleépítés kapcsán konkrét számokról nem esett szó a kormányülésen.
Lázár arról is beszélt, hogy 2015. július elsejével a fegyveres testületeknél - honvédség, rendőrség, NAV - jelentős béremelés lesz, 2016 júliusában pedig elkészül a közszolgálati életpályamodell is.
Szintén szerdai sajtóértesülés volt, hogy a leépítést a Külügyminisztériumban kezdik, a hónap végén 220-an kapják meg a felmondásukat.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: “...a főbb makrogazdasági számokat tekintve Magyarország mostanában jobban teljesít - a kormány is sűrűn büszkélkedik olyanokkal...a magyarországi bérezés helyzetéről szóló összeállítás ugyanakkor azt mutatja, hogy bőven lenne min javítani..."
-Ennyiben is össze lehetne foglalni a kormányzati számmisztika lényegét, amit aztán úgy csűrnek - csavarnak, hogy szépek legyenek azok a statisztikák! Csakhogy a “statiszták" - akik adják a lényeget - azok érzik úgy, hogy valami talán nem stimmel!
Mindenki lázasan keresi a megoldást! Ötletelésben nincs is hiány! Ráadásul az ötletelők azok nem éppen a minimálbérért okádják magukból a megvátóbbnál megváltóbb javaslatokat, csakhát... - hiábavalóan! Nem akar a jóistennek sem kikerekedni a Szebb Jövő!
Az ötletekkel ugyanis az a baj, hogy a kiváltó okokat nem veszik figyelembe!
Jelesül azt, hogy NINCS MAGYAR TULAJDONÚ ÉRTÉKTEREMTŐ GAZDASÁG, ÉS NINCSENEK PIACAINK!
Volt! De hát a rendszerváltás arra utazott, hogy megszűnjön! A jelen állapot az következmény! A gyarmat ötletelhet - de a gyarmattartó kivitelez!
Ötletelnek a szagszervezetek is! Az a dolguk! Azért tartja őket (mármint a vezetőket) a...! Igen, a Gazda!
EGY KISZOLGÁLTATOTT, ÖNÁLLÓSÁGÁTÓL MEGFOSZTOTT ORSZÁG ILYEN - OLYAN SZINTŰ, ILYEN - OLYAN RENDŰ - RANGÚ VEZETŐINEK ÖTLETELGETÉSE CSAK A ZSUGORFÓLIA FORRÓ VASALÓVAL VALÓ SIMOGATÁSI KISÉRLETE!
Az eredmény pedig elképzelhető! És érezhető egyre többek számára!

http://balrad.wordpress.com/2014/10/24/mar-a-letminimumot-elero-fizetesert-is-har colni-kell/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kitiltva a paradicsomból
  2014-10-24 19:45:26, péntek
 
  Kitiltva a paradicsomból

Posted on 2014/10/24 Szerző: Admin

André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivő ma sajtóértekezletet tartott. Természetesen a kitiltásokról volt szó.


Sok hablaty volt ezen, és csak három érdemleges “elszólás"
A HVG írásából e három “elszólásra" fókuszálunk.
1. “...Goodfriend szerint az amerikai kritikák tárgya a médiaszabadság, és egyéb dolgok, például a transzparencia hiánya a paksi szerződés ügyében, amiket most már nyilvánosan tárgyalnak..."Nem Magyarország a lényeg, hanem az emberi jogok helyzete" - mondta...ezért is tartják például fontosak a civil szervezeteket, melyek kritikusak a kormányokkal szemben."
2. “...Szijjártó Péter washingtoni útjáról úgy fogalmazott, Victoria Nuland ugyanúgy elmondta a magyar külügyminiszternek, hogy a korrupciós ügy konkrét ügy, és külön kezelik az összes többi kritikus témától..."
3. “...nem fogják közölni a nyilvánossággal, ha újabb kormánytisztviselőket tiltanak ki, a kormánnyal ugyanilyen módon fogják közölni, mint ahogyan most tették...ha Orbán is a listán lenne, az ügyvivő azt mondta, ha magas rangú kormányhivatalnokot tiltanak ki, akkor az illetőt értesítik róla. Ha egy miniszterelnököt tiltanának ki, de hivatalos útra menne az Államokba, mondjuk Obamával tárgyalni, akkor mehetne, de magánemberként nem. Vagyis a kitiltottak Magyarországot képviselhetik, csak magukat nem..."
Végezetül álljon itt egy a stop.hu -n tett “szakértői" megállapítás:
“...Az ügy most már - a hatalom magának köszönheti - túlszaladt önmagán, beláthatatlan gazdasági, politikai következményekkel jár. Nem a kormány, hanem az ország lett korrupcióval hírbehozva. Az unió pedig - benne főként a néppárti közösség -, amely eddig is kényelmetlenül érezte magát Orbán miatt, most már kénytelen lesz megszólalni, még ha nagyon nem akar is újabb háborús övezetet teremteni Ukrajna mellé. Mondania kell valamit, nem őrizheti tovább kétarcúságát, legfeljebb ujjal mutogathat Washington háta mögött Washingtonra: ha ők megtették, mi sem tehetünk mást."
(stop.hu)
Hát itt tartunk most elvtikéim!

http://balrad.wordpress.com/2014/10/24/kitiltva-a-paradicsombol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Putyin antifasizmusa
  2014-10-24 19:06:32, péntek
 
  Putyin antifasizmusa


A nemzeti tábor berkein belül az elmúlt években igencsak megnőtt Vlagyimir Putyin nimbusza. Ennek megvannak a nyilvánvaló - valós - okai, de ugyanúgy megvannak a vadhajtásai is, melyek már nem igazán vannak köszönőviszonyban a valósággal - annál inkább a képzelődők fantáziavilágával. A legnépszerűbb intézkedése az, ahogyan a buzikkal bánik. Ezt aláírjuk, sok európai államfő példát vehetne róla, mint ahogy arról is, hogy mennyire elkötelezett az orosz nép iránt, ő egy orosz hazafi. Az orosz külpolitika pedig az elmúlt 300 évben mitsem változott, legyen akár hatalmon a cár, Sztálin, vagy Putyin. Kelet-Európából minél nagyobb ütközőzónát kiszakítani a Nyugattal szemben, s lehetőleg melegtengeri kikötőkhöz jutni. Ez geopolitika. De az, hogy adott esetben most szembekerült ezért az USA-val és az EU-val, abból nagyon meredek volna olyan következtetéseket levonni, hogy Adolf Hitlerhez hasonlatos és harcol a cionizmus ellen. Az USA-val és az EU-val elsősorban gazdasági alapon harcol, másodsorban világnézeti alapon. De ettől a világnézete még nem lesz olyan, mint amelyet egyes magyar hazafiak bele szeretnének látni...

Putyin nemrégiben belgrádi látogatása alkalmával úgy fogalmazott: "sajnos a náci vírus elleni oltás, amelyet a nürnbergi perek idején Európa egyes országaiban kifejlesztettek, veszít erejéből". Szerinte ennek bizonyítékai a balti államokban egyre gyakoribbá váló neonáci megnyilvánulások. Itt halkan megjegyeznénk, hogy a lettországi hazafiak helyett inkább foglalkozna azzal, hogy 50-100 év múlva ne váljon muszlim állammá Oroszország, mert igencsak arrafelé tendál.

De szintén mostani hír, hogy Oroszországban betiltanak minden szélsőjobboldali, vagy akár ahhoz hasonló szimbólumot. Büntetik azokat is, akik nem fogadják el a nürnbergi bíróság ítéleteit. Ez nem újkeletű, Oroszországban ugyanúgy létezik a holokauszt tagadást tiltó törvény, ebből a szempontból semmi különbség nincs közte és a Nyugat között. Maga Putyin is hangsúlyozta számos alkalommal, hogy elkötelezett ellensége az antiszemitizmusnak, és szeretné, ha Oroszország az antifasiszta mozgalmak hazája lenne. Ehhez képest tényleg meredek, amikor egyesek a cionizmus elleni harc úttürőjét látják benne. A fogalmak tiszta eredeténél maradva, magával a cionizmussal Putyinnal valószínűleg az égvilágon semmi baja.

Az pedig nem igazán lehet magyarázat, hogy ezeket csak azért mondja, mert Ukrajnában "nácik" harcolnak vagy kerültek a hatalomba, már jó pár évvel ezelőtt is verte az asztalt az ENSZ-ben, hogy foglalják törvénybe, márpedig nácikról szépen beszélni bűncselekmény, a Vörös Hadsereg rémtetteit pedig felemlegetni is felér egy szentségtöréssel. Az érdemeit elismerjük, hogy igyekszik megtörni az USA vilgácsendőr szerepét, de az igazság akkor is igazság marad, ha nem tetszik sokaknak.

Kitartás.net


http://kitartas.net/2014/10/24/putyin-antifasizmusa
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kínos az internetadó Vargára nézve
  2014-10-24 19:03:12, péntek
 
  Kínos az internetadó Vargára nézve

Hír24
internetadóvarga mihály
2014. október 24. 17:35



Az iparág képviselői a miniszterrel egyeztettek. Bántóan amatőr az előterjesztés, ráadásul a gazdaságot is taccsra vághatja - derült ki a Népszabadságból.

Az adó mértékét elszámolták egy nullával, nem mérték fel, hogy állami cégeknek is gondot okoz, de azt sem, hogy 20-25 milliárd forint bevétel miatt a növekedést kockáztatják. Varga Mihály falnak ment - ezt mondták az iparág képviselői, miután a nemzetgazdasági miniszterrel tárgyaltak az internetadóról.

A nemzetközi cégek most elgondolkodhatnak, mit is ér a kormánnyal kötött stratégiai megállapodásuk. Míg Orbán Viktor a nyilvánosság előtt írta alá a szerződéseket, a kormány ezeket most egy laza mozdulattal rúgta fel, megint csorbát ejtve a miniszterelnök szavahihetőségén. A kormány mindössze pár hete 130 milliárd forintot szedett be mobilinternetes frekvenciákért, most meg bejelenti, hogy megadóztatja ezt a szolgáltatást.

Van olyan szakember, aki szerint a törvényjavaslat egyenesen kínos a miniszterre nézve. Egyesek szerint elnézték a számokat, ráadásul a miniszter számára csak az egyeztetésen derült ki, hogy az adó egynegyedét állami cégek fizetik majd, mint az Antenna Hungária és az MVM. A szolgáltatók arra is kitértek, hogy az internetforgalomnak csak töredékét jelentik a hanghívások, ezért ha ezeket akarták volna bevonni az adófizetés körébe, arra ez nem megoldás. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei maguktól nem tudták és senkitől nem kérdeztek utána - mondták a szolgáltatók képviselői.

Havi 2500 forintos előfizetési díj mellett az ügyfeleink átlagos forgalma száz gigabyte, erre a díjra tizenötezer forint adót kellene fizetni - mondta az egyeztetésen a Digi képviselője.

Az adó a GDP 10-12 százalékát adó hazai infokommunikációs szektor létét veszélyezteti, noha ez az egyetlen, mely a válság alatt is növekedni tudott. Rövid úton vennék a kalapjukat olyan sikeres, magukat magyarként bemutató technológiai cégek, mint a Prezi vagy a LogMeIn, hogy a többi vállalatról ne is beszéljünk - hívta fel a figyelmet a Népszabadság.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/10/24/kinos-az-internetado-vargara-nezve/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Magángép és a nagy üzlet
  2014-10-24 18:57:53, péntek
 
  A Magángép és a nagy üzlet

Lőrincz Miklós 2014. október 19., vasárnap 08:08

Találós kérdés. Mi az, ami rövid, egyenes és métere drágább az aranynál? Még egy fél kilométernyi út sem, magyar közbeszerzéssel. A Közgép sajnos nem a közt szolgálja, hanem néhány ember magánérdekét.

A Közgép - uniós pénzből - 1,9 milliárd forintért építhet egy 420 méter hosszú utat Siófoknál. A Balatonkilitit az M7-essel elkerülő és bekötő út - ha az út árát az út hosszával összevetjük - olyan jelenlegi nagyszabású beruházásokra is ráver, mint a Szolnok-Szajol vasútvonal a maga acélhídjaival (6,4 km 20,6 mrd forintért) vagy az M0-ás és az M1-es csomópont bővítése (2,7 km 6 mrd forintért). Ez alighanem világrekord a legdrágább útépítések listáján.kozgep34 150x120 A Magángép és a nagy üzlet

2013-ban majd 432 milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon a Közgép egyedül vagy konzorciumi tagként. A kapcsolati tőkés cégének nem volt olyan hónapja, amikor 3,5 milliárdnál kevesebb közpénzhez jutott volna egyedül vagy más cégekkel közösen.

A közbeszerzési pályázatokon a Közbeszerzési Értesítőben fellelhető adatok alapján a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. egyedül, vagy konzorciumi tagként permanens nyerő. Ez azt jelenti, hogy Simicska Lajos cégbirodalma naponta 1,18 milliárd forinttal gazdálkodhatott. A projektek leginkább közúti vagy vasúti építkezések voltak, de előfordult hulladékgazdálkodási feladatok, és a paksi atomerőműnél is munkát talált a Közgép.

http://patacsipilvax.hu/2014/10/19/a-magangep-es-a-nagy-uzlet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legújabb korunk forradalma
  2014-10-24 18:43:24, péntek
 
  2014.10.24. 11:49 Fabius
Legújabb korunk forradalma

Szabadság, nertársak!

Az van minekünk, meg a sok forradalmi emlék. Jah, legalább az legyen, ha már jelenkorunk forradalmárai sajátos értelmezést adnak a forradalomnak. Itt van nekünk PötiPeti, aki külügyminiszterként érkezett Ámerikába, és hősként tért haza. A kettő között fogadta őt az amerikai külügy segédportása, aki egy arcon szarással átadta Obama elnök és az amerikai nép üzenetét, mire örömpírral a kilátszó arcfelület maradékán az USA Tudéjnek aszonta: Biztató jelek vannak, ahogy a nyüvek kelnek ki az arcát borító biomasszából, úgy sarjad ki népeink új barátsága, mingyá' maholnap. Addig ugyan jó lenne, ha adnának valami sorvezetőt a korrupciós nyomozgatáshoz, mert a sajtóban szétrágott olajgét és vargamiska "nyócember már előzetesben van" nyilatkozata ellenére sem tudjuk, honnan menjünk neki a dolognak. Jóvanna - szipogott elnézést remélve - kis ország vagyunk, ahol sok a hülye. Azért, mert a rendészeti államtitkárunk tartótiszt, még nem értünk mink az ilyen felderítésekhez.

Úgyhogy jó lenne ezt megtenni mihamarabb, mert lesznek országunkban olyan sértettek, akik szerint milliónyi magyar haragját vívja ki Amerika, mert önkényesen kitiltja a korrupt szarjainkat.

Meg lesznek olyan további nemnyomozók, akik szerint egyszerű bólogatással is föl lehetne oldani a korrupszar-tilalmat, és teccik látni, nyomás alatt egyetlen forradalmi újítás jut eszünkbe: Fizetőssé tesszük a véleményszabadságot meg az amcsiba szakadt rokonokkal végtelen szkájpolást. Mi ezt tudjuk. Meg lopni. Ja, és a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából az orosz medve mellett a pénzesebb szovjet utódállamok vezetőinek kéjváladékában fürdenénk szabadságot, önrendelkezést, függetlenséget kiabálva. Hogy miért? Mert a magyar nép választási győzelemhez szükséges része nem felháborodik ezeken, hanem éljenez és megtapsol, mint Kádárt 1957. május elsején.


http://varanus.blog.hu/2014/10/24/legujabb_korunk_forradalma
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amerikai ügyvivő: Nem kell ránk várni, hogy a magyar kormány
  2014-10-24 18:31:02, péntek
 
 
Amerikai ügyvivő: Nem kell ránk várni, hogy a magyar kormány fellépjen a korrupció ellen


haszanz
politika
október 19., vasárnap 20:57


Továbbra sem árulja el az Egyesült Államok ügyvivője, André Goodfriend, hogy a magyar kormányzati tisztségviselők közül kik kerültek rá arra a listára, akik korrupciós ügyek miatt nem léphetnek be az USA-ba. De azt üzente a kormánynak, hogy ne tőlük várják az információkat a korrupciós ügyekről, azokról tudomása van a kormánynak is.

Az ATV Szabad szemmel című műsorában Goodfriend végig azt hangoztatta, hogy a beutazás megtagadása nincs összefüggésben egyéb más ügyekkel, így a civilek vegzálásával, amit egyébként a legfelsőbb szintekről kritizálnak. A tiltás az Egyesült Államok és a listára került magánszemélyek ügye. Udvariasságból tájékoztatták csak hétfőn a Külügyminisztériumot, hogy kormányzati tisztviselők nem utazhatnak be Amerikába, méghozzá azért, mert korrupciós ügybe keveredtek. Nem kérték, hogy a külügy tegyen bármit, és jelezték, hogy azt személyesen is megbeszélik az érintettekkel. Neveket nem árultak el.

Aztán amikor Szijjártó Péter behívatta, neki is elmondta, hogy ez egy vízumügy, ami az Egyesült Államok és az adott személyek között zajlik. A nyilvánosság elé is csak azért álltak ki, mert egy megjelent, ami valótlanságokat tartalmazott. A Napi Gazdaság lényegében azt állította, hogy a belépés megtagadása egyfajta bosszú azért, mert amerikai cégek ellen adóhatósági vizsgálat volt. Az amerikai diplomata nem akart spekulálni, hogy miért jelent ez meg a kormányhoz közelálló lapban, de tisztázni akarták, hogy nincs ilyen összefüggés.

Arra a kérdésre, hogy milyen bizonyítékokra alapozták a kitiltást, egy többkörös válaszból lehet valamit sejteni. Az ügyvivő előbb példaként hozta fel a korábbi jelentésükben már szereplő trafikengedélyek kiadását és Horváth András egykori NAV-alkalmazott ügyét. Végül elmondta, hogy nem csak sajtóhírekre alapozva hozták meg a döntést, egyénekkel folytatott beszélgetésekből és más vizsgálatokból szűrték le, hogy kik érintettek korrupciós ügyben. De ezek az információk szerinte a magyar kormánynál is ott vannak. A nyilvánosság elé ők ezekkel nem fognak kiállni.

Neveket nem akart mondani, sőt még abba sem ment bele, hogy szűkítse a kört, milyen szintekig ért el a korrupció. Annyit mondott, hogy a kormányzati tisztviselőknél a legalacsonyabbtól a legmagasabbig szintekig lehetnek a listán lévők.

És bár azt tagadta, hogy összefüggés lenne a magyar kormányzatot mostanában egyre többet ért, például a civilek vegzálása miatt egyenesen elnöki szintről érkező amerikai bírálatok és a korrupció miatti belépési engedélyek megtagadása között, azért kitért a kritikákra is. Szerinte egyre nagyobb az átláthatóság hiánya, romlik a szabadság helyzete. Mindezért már korábban is aggódtak, de most elért egy kritikus tömeget, emiatt kapjuk a bírálatokat az Egyesült Államokból.

Nem ment bele abba, hogy 1-től 10-ig értékelje a magyar-amerikai kapcsolatok jelenlegi állapotát, amit úgy jellemzett, hogy a remény üzenete. Nyitott párbeszédeket szeretnének folytatni, szövetségesek között ez viszi előre a dolgokat.


http://444.hu/2014/10/19/amerikai-ugyvivo-nem-kell-rank-varni-hogy-a-magyar-korma ny-fellepjen-a-korrupcio-ellen/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
VÁLASZCSAPÁs
  2014-10-24 18:24:01, péntek
 
  2014. október 23., csütörtök


VÁLASZCSAPÁS

Főnök, Főnök, megvan a megoldás!
Nem volt rossz húzás az internetadó belengetése sem, ezek a buzeráns liberálisok meg a szoci nagymamák ugrottak is rá rendesen, de ez várható volt.
Ezek a neten élnek, hát majd most drága lesz a lakbér!
Némelyiküknek már a lakcíme is 2014 Facebook-City, Tuaregblog 2. fszt 1. - ha veszélybe kertül a lakhatásuk, hát gyilkosságra is képesek!
Javaslom, első lépésként adóztassuk meg a puska-távcsöveket is!
Ja - meg a szemüvegeket!

De ez még semmi, képzed Főnök, Schmitt fővezérigazgató asszony házi történészei érdekes dokumentumokra bukkantak!
Felásták a Panoptikum pincéjét és a Gyilkos Légszűrőberendezés alatt elásva találtak egy PVC-dobozt teflonnal bélelve - tele volt dokumentumokkal!
Nem, nem olyan dokumentumokkal, mint Torgyán idejében, már régen leszoktunk a készpénz-forgalomról, számlapénzzel dolgozunk, hanem fontos történelmi iratokkal, melyek megváltoztatják a magyar történelmet!
Persze, hogy visszamenőleg, odafelémenőleg nem kunszt, ahhoz nem kell felásni a pincét, legfeljebb el kell ásni a képviselőt, ha elfelejti, hogy mi is volt az ő egyéni indítványa!
Mindenesetre javaslom, első lépésként adóztassuk meg a PVC-dobozokat, a teflonfóliát meg az írógép-papírt!
Hogy azt éppen most adóztatjuk meg?
Hát akkor az ásót meg a lapátot!
Nanehogymá azt higgyék ezek a macskajancsik, hogy bármi is elkerüli a figyelmünket!

Hogy mi van a dobozban?
Hát iratok, színesben kiprintelve, 1956-ból!
Hogy akkor még nem is volt printer?
Mit tudják azt ezek, ezek mindent beszopnak, mint kismalac a cumisüveget, - jut eszembe Főnök, első lépésben adóztassuk meg a cumisüveget, meg a malacot is, és ha már emlősökkel foglalkozunk, akkor a libát is!
Már hogyne lenne emlős a liba, nézze csak meg Főnök a szenátorasszony kebleit, - hát az már csak liba a javából, nem?

Hogy mit találtak a Fővezérigazató asszony történészei?
Három történelmi iratot rejtett a láda, rá is volt írva: Történelmi iratok!
Jut eszembe Főnök, adóztassuk meg a kisállattartást is - ebadó, macskadó, történészadó, mecsoda bevétel!

Igenis, a lényegre!
Az első irat egy kinevezési okmány melyben egy bizonyos Orbán Viktor nevű pesti srác kinevezi Nagy Imrét miniszterelnöknek!
Hogy legyen a forradalom szívcsakrája Felcsúton?
Semmi gond - kijelöl, Budapest Del, Felcsút Insert, Rozinácska secperc alatt megcsinálja, mire kettőt dekázol, már készen is van!
Javaslom Főnök, egyúttal adóztassuk meg a szívet, a pacalt, meg az összes belsőséget is!

A második okmány egy lőszer-felhasználási jelentés, melyet bizonyos Orbán Viktor forradalmár, Felcsút és a csatolt országrészek főparancsnoka írt alá, s melyben száz láda 7,62-es, acélmagvas lőszer felhasználását jelenti, bizonyos G.K. Zsukov nevű elszemtelenedett muszka megsemmisítése céljából.
Javaslom Főnök, adóztassuk meg az olajos magvakat is, a szotyola kivételével, amennyiben az lelátón kerül felhasználásra!
A harmadik okmány egy kitüntetési javaslat, valami Maléter nevű fószer terjesztette elő - fene tudja, ki az, majd a Főzeneigazgató Asszony megmondja.
Ebben egy Orbán Viktor nevű forradalmár felruházását javasolja a Júda Oroszlánja és a Hit Védelmezője címmel, továbbá a "Bipoláris Depresszió a Kardokkal és a Tölgyfalombbal" kitüntetés gyémántokkal ékített Nagykeresztjének adományozását a hős forradalmárnak!
Javaslom Főnök az oroszláneledel megadóztatását is, kivéve, ha a száraztáp Gyurcsány-granulátum!


Hogy mire jó ez az egész?
Hát elküldjük a fénymásolatokat az USA illetékeseinek, oszt rágódjanak rajtuk!
Süljön a pofájukról a rinocéroszbőr, hogy egy hős forradalmárt, korunk Kun Béláját, a szabadság magyar bajnokát támadják, aki kiverte innen az oroszokat!
Talán a bőröket is meg lehetne adóztatni, Főnök...
Arról az Obamáról meg kezdjük el terjeszteni, hogy az Orális Irodában meg nem engedhető kapcsolatra lépett Clintonnal - nem, nem a Hillaryvel, a Billel!
De azt egyelőre lebegtessük, hogy melyikük volt az akció kedvezőtlenebb végén!
Ja, és a Vaskefét meg lebontjuk, a helyére meg majd szobortatunk valami rendesebb emlékművet, a főalak te leszel rajta Főnök, ezentúl évente ott koszorúzunk!
Ja igen, és javaslom Főnök, hogy a koszorúkat, meg a TOI-TOI fülkéket is adóztassuk meg!

Köszönöm Főnök, és csak arra kérlek, ne feledkezz meg rólam, mikor a Nemzeti Italbolt koncessziókat osztod!

http://www.pupublogja.hu/2014/10/valaszcsapas.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hat dolog, ami miatt Orbán uralkodik a magyarok felett
  2014-10-24 16:52:16, péntek
 
 
Hat dolog, ami miatt Orbán uralkodik a magyarok felett
2014.10.23. 16:23 Csehszlovák Kém

KÉPALÁ_Mihály-Munkácsy-1844-1900-The-Conquest-of-Hungary-Detail-1893-The-Office-o f-the-Hungarian-National-Assembly.jpg

A NER és a magyarok.

Három megnyert választás után ősszel mindenki a Miniszterelnök Úrra várt, amikor kirobbant a kitiltási botrány és a magyar kormány gyakorlatilag külföldön megbukott, elveszítette nemzetközi hitelét. A miniszterelnök napok óta nem szólal meg, és szervilis lakájmédiája is csak napokkal később jutott szóhoz, a legerősebb konteo-bajnokok, Magyar Nemzet, Stier Gábor, Pesti Srácok, Huth Gergely, Deutsch Tamás.

A Fidesz-kommunikáció alaptrükkje: akaszd ki a cinizmusmérőt!

Ezeknek a "jobbos" megmondó embereknek a véleménye, amely nemcsak a "Nyugat" ellen szól, alapvető bizalmatlanságot, bizonyos esetekben paranoid megközelítést mutat. Figyeljük meg a technikájukat, nagyon ügyes: minden olyan nyugati megjegyzést, észrevételt, figyelmeztetést olyan állításokkal próbálnak kétségbe vonni, és a közvéleményt megtéveszteni, amely rendszerint még kevésbé hihető, mint az eredeti álláspont.

Ezeknek a szélsőséges véleményeknek sok közös vonása van: bizonyos tények elhagyása, bizarr, az ellenkező véleménnyel szemben felvett harciasság és hajthatatlanság, a jó és a rossz bizonyítékok egybemosása, kvázi-intellektualizmus, kicsavart logika, elfogultság és érzelmi többlet - e jellemzők a jelenséget már a pszichológiában az összeesküvés kategóriájába sorolják.

Összeesküvés-elmélet a gyakorlatban, mint a Fidesz Maslow-piramisának legalsó rétege.

A konspirációs elméletek lényege, hogy az, ami első látásra, hallásra ésszerű magyarázatnak tűnik, tulajdonképpen egy tökéletesen kidolgozott hazugság, maszk. Természetesen azok az emberek, akik "megvilágosodtak", kivétel nélkül titkos információk alapján jutottak el e "tudásig", amely a tudatos összeesküvést leleplezi. Az analitikus pszichológia szempontjából ugyanakkor a jelenség a reménytelenség és a tehetetlenség projekciója, amelyet egy "külső hatalomra" vetítenek.

A motivációk nagy része az emberi tudattalanból származik, mivel a hordozó rögeszméje épp a nem tudáson alapul, ezért vetíti ki ezt a külső ellenségre. Persze itt most nemcsak az aktuális botrány kapcsán keletkezett kormányzati reakciókra gondolok, hanem a mindenkori NER-kommunikáció alapvetéseire és a kormányt támogató magyar nacionalisták lelkiállapotára.

Ez Orbán hatalmának első lélektani alapja.

Az amerikaiakkal vagy korábban Brüsszel szemben folytatott nevetséges kommunikációnak van egy másik pszichológiai alapja is. Az ugye alapvetés, hogy egy nemzet karakterét alapvetően befolyásolják a történelmi sikerek, kultúrájuk, de a történelmi traumák és fordulópontok is. Amíg a sikeres teljesítményeket a magyarok mindig kiteszik a kirakatba, addig a nemzet tudatalattijában az elnyomott fájdalmak gyülekeznek.

Evolúciós szempontból e stratégiának van értelme, mert a pszichét az állandó éberség állapotába állítja, amely mindig készen áll egy újabb trauma kivédésére vagy egy esetleges megsemmisülés kivédésére. Magyar szemszögből ez a külső ellenségtől való félelem kulturális komplexusának aspektusa erősen keveredik a személyes felelősségvállalás kérdésével. Márpedig ez az együttállás egyszerűen tökéletes egy rezsimvezető számára. Orbán és talpnyaló rezsimszolgái biztosítják az absztrakt és örök külső ellenség ideáját, miközben a vezérnek erőt és hatalmat kell felmutatnia.

Ez Orbán hatalmának második lélektani alapja.

A magyar nacionalistákra és a NER népére szintén jellemző, hogy minden megoldást vezérétől várnak el, ezért cserébe, benne feltétlenül megbíznak. Másképp és rövidebben: minden hatalmat a kezébe adnak. A magyar nacionalisták a mai napig így képzelik el a demokráciát is: a rezsimvezér akarata egyben a nép akarata. A rendőrség, a bíróságok vagy a média éppen ezért nem az embereket, hanem a vezért és politikáját szolgálja.

A magyar nacionalistáknak a mai napig nehéz felfogni, hogyan lehetséges, hogy egy demokratikus folyamat során felfedjék saját gyengeségeiket, hibáikat, sőt lépni egyet annak kijavítására. A sajátjaink kritizálása, saját kormányunk teljesítményének kritizálása nem fér bele. A magyar nacionalistákat nem szabad gyengeségeikre emlékeztetni, miközben ők maguk minden egyes kis lépést előre csodaként élnek meg, egy fél dicséretért már pajzsra emelnek a Duna jegén. Éppen ezért hiányosságaik álcázására való törekvés roppant nyilvánvaló.

Ez Orbán hatalmának harmadik lélektani alapja.

Úgy tűnik, a magyar nacionalistákban minden eddigi történelmi korszakhoz képest jobban beleégett, hogy a Nyugat, de már a környező országok is, milyen színvonalat értek el. Bár ma ezt már nem divat Magyarországon hangsúlyozni egyes kormányzati körökben és politikai táborokban, nem mondják ki hangosan, de a nyugati fejlődésben mégis látnak valami vonzót, amely egy kicsit talán már mágikus is a számukra. Mint két, egymással rivalizáló testvér esetében, Magyarországot a Nyugat saját elmaradottságára emlékezteti minden pillanatban, éppen ezért inkább elhatárolódnak tőlük, befelé fordulnak, vagy harcolni kezdenek ellenük.

A nyugati világgal való összehasonlíthatatlanság miatt, a magyar pszichében szakadás következik be: az ismeretlen sötét rész az "ellenségre" reflektál, a pozitív oldal a hősies, büszke önazonosságtudahoz szolgál használati utasításként. Ezért képzelik el a magyarok a nyugati demokráciát saját projekciójuk alapján úgy, hogy itt nyugati államok által lefizetett újságírók, civil szervezetek magyarellenes propagandát folytatnak és, hogy az USA bombázni készül.

Ez Orbán hatalmának negyedik lélektani alapja.

A magyar ördögi kör

A magyar nacionalista történeti gondolkodás erősen kollektivista. Az 1918-1920-as történelmi események, Trianon, majd a történelmi traumákat elmélyítő Horthy-korszak, végül a második világháborút követő Kádár-rendszer, ez utóbbi csak látszólag csillapította az indulatokat. Az Orbán-rezsim 2010-től etnikai alapon próbálja centrális erőterét létrehozni, csakhogy a 21. században már sokkal több identitás létezik, mint 100 évvel korábban.

Orbán politikája a történelmi traumák újjáélesztésére és arra a vakhitre alapoz, hogy a magyarok erősebbek, jobbak, ellenállóbbak, mint azt valójában magukról gondolják. Ezzel együtt egy olyan általános eufóriát hoz létre, amelyben elhihetjük: elég követni a hatalmon lévőket és minden jóra fordul.

Ez Orbán hatalmának ötödik lélektani alapja.

Eközben, azt is érezhetjük, a magyarok nagy többsége itt már nem hisz el semmit, nem tudja elképzelni, hogy történhet bármilyen pozitív változás az országban és egyfajta áhitattal hagyta ott 2014-ben a hatalmat azok kezében, akik erőt sugároztak. Egy mai magyarországi egyszerűen nem tud hinni saját képességeiben, és jellemzően attól fél, hogy bármilyen személyes döntése - nevezzük most így - káoszhoz vezethet. Vegyük már észre az isten szerelmére, hogy a hatalmon lévők pont erre a tehetetlenségre bazíroznak!

Ez egy ilyen ördögi kör: az állami pénzen irányított és támogatott propaganda öntudatlanul indoktrinálja a magyar emberek lelkébe a “ti semmit nem tehettek már itt" érzését. Ugyanakkor az alap, hogy a magyar ember elég nagy érzelmi kilengésekre képes, hiszen a bennük élénken működő komplexusok igencsak erős érzelmeket szülhetnek. Ez olyan félreértéseket okozhat, amelyek elérik az össeesküvés-elméletek szintjét és olyan tömegesen, hogy mint nemzet, önálló életre kelhet.

Ez Orbán hatalmának hatodik lélektani alapja.

A demokrácia varázsa és súlya

Pedig ha a demokratizálódási folyamatot egy folymatos építkezésnek veszem, akkor bizony néha előfordul, hogy ellentétbe kerülünk saját árnyékunkkal, elképzeléseinkkel. Csak egy totális önkritika és egy minél teljesebb önismeretre való törekvés eredményezhet változásokat. Az Orbán-kormány folyamatosan megpróbálja eltüntetni saját árnyékát, fenntartja és működteti az évek alatt kiépített rendszerhazugságokat, amelyek előbb-utóbb teljesen blokkolják a demokratikus haladást.

Platón és Szókratész óta tudjuk a görög-keresztény kultúrkörben, hogy a polgárnak gyakorlatilag kötelessége saját kormányát kritizálni. Vannak olyan elmaradottabb társadalmak - például az orosz vagy a magyar - ahol az emberek többségében ez a gondolat még mindig nagy kihívást jelent. Egy tömegtársadalom átalakítása individuálissá mindig az egyes fejekben dől el, ez egy egyéni harc, amely soha nem egyszerű. Jung mondta: a folyamat hasonlatos egy labirintusból való kijutáshoz, ugyanis a kijutáshoz vezető út megtalálásához néha vissza kell térni.

Magyarország most épp visszafelé tart, csak a legutolsó hónapok eseményeinek tükrében is. Ha egy kicsit távolabbról nézem az eseményeket úgy tűnik az orbáni zsákutcás politika nem más, mint saját magunk keresése a demokrácia labirintusában. Ráadásul azt is megmutatja, milyen fontos dolog keresni, összehasonlítani, kérdezni és főleg: nem félni attól, hogy néha tévedünk. Nincs magyar kivételesség, de nincs ostromlott vár állapota sem: a magyar nemzet is fokozatosan individualizálódik, és tapasztalati úton ismeri meg a demokrácia különböző, mélyebb aspektusait.


http://dotoho.blog.hu/2014/10/23/dolgok_amik_miatt_orban_uralkodik_a_magyarok_fel ett
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 541 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1734
  • e Hét: 7466
  • e Hónap: 18577
  • e Év: 172073
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.