Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Jó éjt
  2014-10-06 20:11:43, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Éj világában
  2014-10-06 20:09:45, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Capri, ahol még tart a nyár
  2014-10-06 17:14:40, hétfő
 
 


Link

Capri, ahol még tart a nyár: Link




Link

Capri szigete

Bizonyára nem véletlen a népszerű filmsorozat címválasztása: ,,Capri az álmok szigete". Ez a csodálatos sziget, Európa egyik leggyönyörűbb helye.
A lélegzetelállító szépségű mediterrán sziget, az egyik legkedveltebb turistaparadicsom. A mintegy 10 négyzetkilométer területű sziget már a rómaiak korában is népszerű üdülőhely volt.
A sziget neve egyes történészek szerint a görög kaprosz szóból ered, melynek jelentése vaddisznó, más tanulmányok viszont nevét a latin capreae szóból eredeztetik, melynek jelentése kecskék.
Legvalószínűbb eredetét a héber kapraim (két város szigete) szóval magyarázzák, mivel a szigeten két város található: Capri és Anacapri.
Számos római kori villa romjaiban fedezhető fel emlékük. De Caprit már jóval a rómaiak előtt is lakták: Kr. e. 8. században görög telepesek költöztek ide.
A Kr. e. 29-ben ide látogató Augustus császárt annyira megragadta a sziget szépsége, hogy a tulajdonában lévő, egyébként szintén gyönyörű Ischia szigetét elcserélte az annál jóval kisebb Caprira.
A kis sziget nemcsak természeti tüneményekben, de történeti emlékekben is nagyon gazdag. Tiberius császár több villát is építtetett itt, s egy időben a hatalmas Római Birodalmat is innen igazgatta.
Sorrentóból hajóval lehet átkelni, de ahhoz, hogy lejuss a kikötőbe, egy iszonyatos lépcsősoron kell lemenned, ami lefelé még csak-csak, de visszafelé, egész napos kirándulás után, megmászni, hát az nem semmi.
A félsziget gyönyörű partjaitól távolodva érdemes még egy pillantást vetnünk Sorrentóra és a Vezúv kettős kúpjára.
A cikket minden kedves érdeklődő az alábbi linken tovább is olvashatja: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Requiem a bányászatért, a bányászokért
  2014-10-06 17:10:35, hétfő
 
 


Link

A Márkushegy-i bánya végnapjai: Link




Link

Egy kis visszatekintés:
A 70-es években meghirdetett és látványosan beharangozott ,,Eocén program" keretében kezdődött a Márkushegyi Bányaüzem kivitelezése a lejtősakna munkálataival. A Vértes-hegység nyugati felében, Oroszlány, Pusztavám és Bokod között elhelyezkedő bánya 1981. április 1-jén kezdte meg működését.
A földalatti vágatok teljes hossza több mint 50 km. A 400-500 méteres mélységben kitermelt barnaszén (fűtőértéke 16-21 MJ/kg), az oroszlányi erőmű ellátását biztosítja.
Márkushegy Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, mely az év végén bezár. Ez összesen 675 ember munkahelyét érinti és egy évszázados szakma halálát jelenti annak ellenére, hogy van még lehetőség a bányában, hiszen 15-20 évre előre "meg van kutatva".
Magyarország kötelezettséget vállalt a bánya bezárására, amikor az Európai Uniótól engedélyt kért a 2002 óta fennálló szénfillér támogatás folytatására. A szénfillér a versenyképtelen szénbányák bezárására adott támogatás, amelyet már 2002-től beépítettek az áram árába.
A létszám leépítés fokozatos, a bánya bezárásához, a terület helyreállításához, a föld alatt és felett elvégzendő rekultivációs munkákhoz még néhány évig szükség van a bányászokra.

Emlékezés:
A bánya veszélyes üzem. Elborzadva hallgatjuk a híreket a külföldi bányaszerencsétlenségekről, de hatványozódik a megdöbbenésünk és együttérzésünk, ha hazai tragédiáról értesülünk.
Sajnos a Márkushegy-i bányában történt az egyik legtöbb áldozattal járó, pusztító katasztrófa.
1983. június 22-ére virradó éjszakán, a környéken olyan ítéletidő tombolt, amilyenre a falu idősebb lakói sem emlékeztek.
A korabeli sajtó beszámolói szerint éjjel két óra előtt áramkimaradás volt, s leállt a főventilátor, megszűnt a szellőztetés, és ilyenkor felgyülemlik a metángáz, ezért a frontokból és vájatokból kihozták a bányászokat olyan vájatokhoz, ahol természetes légmozgás volt.
Hajnali négy óra tíz perckor történt a sújtólégrobbanás, ami szénmonoxid betöréssel is együtt járt. Az érintett munkaterületen 94-en dolgoztak. A bányamentők teljes erővel, nagy apparátussal azonnal megkezdték s a déli órákra fejezték be a munkálatokat.
Harminchét bányász életét vesztette, öt súlyos és tizenkét könnyebb sérültet kórházban ápoltak.
Az elbeszélések alapján, az áram-visszakapcsolása során keletkezhetett szikra, és ez okozta a sújtólégrobbanást.
A bányászok mondták: "Azt a napot fejünkből és lelkünkből soha nem lehet kitörölni"
A cikk az alábbi linken tovább is folytatódik: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Volterra, az etruszk város – ezt ne hagyd ki!
  2014-10-06 17:07:03, hétfő
 
  Volterra nem tartozik a leglátogatottabb olasz városok közé, de én mindenkit biztatok, hogy a közelben járva szánjon rá néhány órát az életéből. Azt is elárulom, hogy miért...
Volterra már az etruszk időkben fontos központ volt, később püspöki rezidenciaként működött, majd a Medici-család és a Toszkánai Nagyhercegség uralma alá is került. A különböző hatásokat ma is őrzik az épületek, a város főtere egyike a legrégebbi épen fennmaradt tereknek Olaszországban.




Link

Itáliai nyaralásunk során egyáltalán nem terveztük, hogy ellátogatunk a toszkán városba, de végül annyit kanyarogtunk a gyönyörű utakon, hogy mégiscsak eljutottunk Volterrába. Bár a sok szerpentin és a hajtűkanyarok alaposan igénybe vették a gyomromat, a városba érve már örültem a magasságnak, hisz pazar kilátás nyílt Toszkána dombjaira. Konkrét célunk nem is volt Volterrában, inkább csak sétálgattunk, és közben fedeztük fel a látnivalókat:

Római-kori színház (i. e. I. század), az 1950-es években tárták fel.
Piazza dei Priori, egyike Olaszország leggyönyörűbb tereinek.
Palazzo dei Priori
Santa Maria Assunta katedrális. A 12. században bővítették ki egy földrengést követően. Többek közt Santi di Tito, Giovanni Balducci és Agostino Veracini mestermunkáit, Benozzo Gozzoli freskóit, illetve számos más olasz művész munkáit láthatjuk a katedrálisban. A közelben található az 1493-as harangtorony, valamint egy kápolna is.
A Medici-erőd (Maschio) ma fegyházként működik.
Guarnacci etruszk múzeum, több ezer antik görög urnával.




Link

Palazzo dei Priori

A városon kívül, Lajatico irányában található egy Medici-villa, a Villa di Spedaletto. A közeli Valle Bona területen etruszk síremlékek ásatása folyik.

Tudj meg még többet, és nézd meg a többi képet is a Mert utazni jó, mert utazni érdemes blogon.




Link

A Medici-erőd ma fegyházként működik
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Braco, a Horvát gyógyító
  2014-10-06 17:04:12, hétfő
 
  Akik még nem ismerik esetleg Bracot, küldök néhány régebbi kisfilmet
róla (magyarul is): Link




Link

Újabb lehetőség nyílik arra, hogy kapcsolódjunk Braco által közvetített energiához az interneten keresztül. Ez az energia sokaknak hozott már pozitív változást számos országban az élet különböző területén. Ezeket a személyes élménybeszámolókat a Braco DVD-ken láthatjuk és hallhatjuk. De saját életünkben és környezetünkben is tapasztalhatjuk ennek az energiának a rendező, segítő hatását.

Legközelebbi élő internetes közvetítések:

2014. szeptember 19. és október 1. között minden nap 16:00 - 22:00 óra között óránként nézhetőek.
A közvetítés Horvátországból az Adriai tengerpartról történik 13 napon keresztül.

Minden közvetítés ingyenesen nézhető sokak adományának köszönhetően.
Link: Link

Miután megnyitottad a kék linket a "Live stream" gombra kattintasz, s már követheted is a nézést.

Az óra egészkor kezdődő közvetítések időtartama kb. 35-40 perc. Maga a nézés időtartama 5-7 perc. A nézés előtt információkat, beszélgetéseket hallhatunk és videobejátszást nézhetünk, mely segít bennünket a nézésre hangolódni.

Ráadás: az utolsó nézés után, mely minden este 22:00 órakor kezdődik, meghallgathatjuk Braco hangját is felvételről, melynek során Braco horvátul mond el egy szöveget, mely angol felirattal olvasható is.


Fontos információ az otthoni nézéshez:
- A nézést 18 év felett szabad igénybe venni; valamint nőknél terhesség esetén: 3 hónap alatt
- Az internetes nézés idejére javasolt nyugodt körülményeket kialakítani (lehetőleg ne zavarjon meg bennünket senki a nézés ideje alatt)
- A nézés idejére kérni szokták, hogy álljunk fel (mint a rendezvényeken)
- Mindenki saját felelősségére vesz részt a közvetítéseken
- A hangfelvétel meghallgatásakor nem az elhangzott szavaknak van jelentősége (ezért akár be is csukhatjuk a szemünket, hogy jobban befogadhassuk azt, amit csak érezni lehet a hang lejátszása alatt).
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Burgonyafagyi a japánok új kedvence
  2014-10-06 17:01:35, hétfő
 
  Az őszi hónapokban a japánok egyik kedvenc csemegéje a yaki-imo, vagyis a sült édesburgonya, teherautókról árulják az utcákon. Egy élelmes cég pedig piacra dobta az édesburgonya-fagyit, mely szinte egy az egyben úgy néz ki, mint egy valódi édesburgonya.




Link

Nem csak kívül, hanem belül is. És nem csak a külleme, de az íze is az édesburgonyát idézi, azzal a különbséggel, hogy kicsivel még édesebb, és egy adag csokiszórás is került a héja alá.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szabó Lőrinc: Mindenütt ott vagy
  2014-10-06 06:05:55, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Kányádi Sándor: Jön az ősz
  2014-10-06 06:04:00, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Kínai egyes
  2014-10-06 06:02:54, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok pénznemei  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 410 db bejegyzés
e év: 5810 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 214
  • e Hét: 632
  • e Hónap: 7054
  • e Év: 100759
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.