Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Lopakodva hódít itthon a fizetős egészségügy
  2014-10-09 21:55:46, csütörtök
 
  Lopakodva hódít itthon a fizetős egészségügy

2014. október 08., szerda, 16:55 Utolsó frissítés: tegnap

Szerző: HVG

Egyre több közkórházban és rendelőben kell felkészülniük a betegeknek arra, hogy felkínálják nekik, pénzért megkerülhetik a tb-egészségügy buktatóit - írja címlapsztorijában a HVG.

Egy ct-vizsgálat 50-60 ezer forint, egy vakbélműtét 190 ezer, egy császármetszés 233 ezer - már amennyiben a beteg megfizeti a soron kívüli ellátást.

Néhány vizsgálati vagy gyógykezelési módszernek nyilvános tarifája van, de számla nélkül olcsóbb a beavatkozás.

A főváros Uzsoki Utcai Kórháza egyenesen büszkélkedik a fizetős VIP részlegével, amit az egészségügyi kormányzat is modellkísérletnek tart. Bár az állami és a magánellátás szimbiózisa morális aggályokat vet fel, a gyakorlat gyorsan terjed, mert ez az érdeke a kórháznak, a tb-nek és a fizetőképes betegnek. De mi lesz a többiekkel?

További részletek a csütörtöki HVG-ben.

http://hvg.hu/gazdasag/20141008_Lopakodva_hodit_a_fizetos_egeszsegugy
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hazánk legnagyobb rejtett tartaléka a roma közösség Orbán Vi
  2014-10-09 20:55:53, csütörtök
 
  Hazánk legnagyobb rejtett tartaléka a roma közösség Orbán Viktor szerint
Forrás: Duna Híradó | 2014. 10. 09. 18:50:00


A miniszterelnök megerősítette, hogy a munkaerő-hiányra nem a bevándorlást, hanem a rejtett tartalékok mozgósítását tartja megoldásnak, márpedig Európa és benne Magyarország legnagyobb rejtett tartalékának a roma közösséget tartja.
Az Országos Roma Önkormányzat az elmúlt években a fiatalokat is támogatta, 35 ezer roma szerezhetett érettségit. A különböző képzéseken szakmát is szerezhettek a résztvevők, úgy mint djak, betegápoló vagy szociális segítő.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke szerint a cigányság felelős a saját sorsáért, és az elmúlt években be is bizonyította, hogy kész tenni érte, ha segítő kezet kap. Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke elmondta a cigányság dolgozni, tanulni akar, kész sorsáért felelősséget vállalni.

Európának a bevándorlás helyett a romák felzárkóztatását kellene segítenie - erről beszélt a miniszterelnök, miután Farkas Flóriánnal tárgyalt. "Európa legnagyobb rejtett tartaléka, az a roma közösség" - jegyezte meg Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: a közmunka volt a "legnagyobb jótétemény" a roma közösség számára az elmúlt négy évben, hiszen 57 ezer olyan cigány kapott munkát, aki korábban sohasem dolgozott. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "Ha Magyarországnak képzett, munkára és hadra fogható több százezres munkaerőpiacra lesz szükségünk, akkor elsőként a Magyarországon élő roma közösség képzésével, oktatásával, nevelésével munkaerőpiacon való részvételre való felkészülésével, felkészítésével kell foglalkoznunk."

Orbán Viktor bejelentette: felkérte Farkas Flóriánt, hogy az önkormányzati választás után, miniszterelnöki biztosként segítse a romák felzárkóztatását.

http://www.hirado.hu/2014/10/09/hazank-legnagyobb-rejtett-tartaleka-a-roma-kozoss eg-orban-viktor-szerint/?source=hirkereso
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kemény négy év vár a magyarokra
  2014-10-09 20:38:13, csütörtök
 
  Kemény négy év vár a magyarokra

Mandula Viktor


2014. október 09. 11:34




Mi várható október 12. után? Jönnek a fájdalmas reformok? Fenntartható-e még négy évig az unortodox gazdaság? Egymás torkának ugrik az ellenzék? Politológusokat kérdeztünk.

Kiszámítható kölcsönök fix kamattal és törlesztővel! FHB »

Harmadszor voksolhatunk idén a vasárnapi önkormányzati választások alkalmával, hogy utána egy három és fél éves időszak jöjjön mindenféle voksolás nélkül.

Filippov Gábor. Fotó: Magyar Progresszív Intézet

Belevág a kormány a fájdalmas reformokba?

Filippov Gábor (Magyar Progresszív Intézet): A kormányok ritkán osztják meg az érdeksérelmekkel járó terveiket a választások előtt, a Fidesz pedig különösen ügyelni szokott rá, hogy a választási szereplését ilyen kellemetlenségek ne befolyásolják. Ha megszorításokra, népszerűtlen intézkedésekre készülnek, október után hamar ki fog derülni. Az előző négy év is megmutatta, hogy Orbán kínosan ügyel rá: a kemény csaták a ciklus elejére essenek. Elég, ha az alkotmányozásra, a médiaszabályozásra vagy a nyugdíjkiadások, segélykifizetések szűkítésére gondolunk.

Annak jeleit, hogy a kormányon lévő Fidesz mást gondol magántőke és egészségügy viszonyáról, mint ellenzékben, már 2010 óta egyre nagyobb számban láthatjuk. A kormány több tagjának megszólalásaiból sejthető, hogy a jövőre megnyíló Duna Medical Centerhez hasonló luxusmagánkórházaknak növekvő szerepet szán az egészségügyben. Nem tudjuk, mindez hogyan fogja érinteni a szektor finanszírozását, illetve az egészségbiztosítási rendszert. Márpedig ezen múlik, hogy minőségjavulás jön-e, vagy az ellátás ma is súlyos egyenlőtlenségei tovább fognak növekedni.

Juhász Attila (Political Capital): Az önkormányzati választások után feltehetően több lépcsőben jelentik majd be a kormány reformterveit. Ezek egy része nem újdonság, például az egészségügyben eddig is vontak be magántőkét, a járóbeteg-ellátás egyre inkább piaci alapon működik. Kérdés, kiterjesztik-e ezt például a kórházak működésére is. Az eddigi tapasztalatok alapján nincs szó részletesen kidolgozott szakpolitikai lépéssorozatról, sokkal inkább jogalkotási és szakmai hibákkal terhelt, az érintett ágazatokkal nem egyeztetett intézkedésekre lehet számítani.

Szomszéd Orsolya (Nézőpont Intézet): A kormány célja, hogy a forrásokat a lehető leghatékonyabban használják fel az elosztórendszerek. Emellett az Orbán-kormány alapvetése, hogy az államnak meg kell védenie az embereket a kiszolgáltatottságtól, biztosítani kell a mindenki számára elérhető szolgáltatásokat. Az átalakítások e két feltétel mentén történhetnek csak meg. Az egészségügy kapcsán a miniszterelnök szeptemberben Baján elmondott szavai az iránymutatók: ,,nem lehet üzleti szemléleten és kizárólag pénzügyi szemléleten keresztül ránézni az egészségügy területére".
Fenntartható a Matolcsy-Orbán-rendszer gazdaságilag?

Filippov Gábor: A 2010-2014 közötti ciklus politikai mozgásterét az utolsó utáni tartalékokat (a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat, különböző különadókat elvonó) intézkedések teremtették meg. A szektorális különadók ízére a kormány láthatóan ráérzett, így ha romlik a költségvetési klíma, várhatóan továbbra is meg fogja találni a módját újabb "unortodox" források bevonására. A helyzet annyiban más, hogy 2010-hez képest jóval kedvezőbb az európai gazdasági környezet, márpedig közismert, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciálja jelentős mértékben ettől függ. Az egyik legégetőbb probléma: hogyan fogja kompenzálni a kormány a nyugdíjrendszer kiütött pillérét, amikor az évek előrehaladtával egyre jobban fog hiányozni az a "megmentett" háromezer milliárd.

Juhász Attila: Az unortodox gazdaságpolitika csődöt mondott a kiszámítható üzleti környezet és a hosszú távú növekedés feltételeinek megteremtésében éppúgy, mint az államadósság csökkentésében. Az ország rövid távú finanszírozása nincs veszélyben, a régiós versenytársaktól való lassú gazdasági lemaradás viszont minden jel szerint folytatódni fog.

Szomszéd Orsolya: A költségvetési konszolidáción túl vagyunk, a napirenden lévő téma a fenntarthatóság és a versenyképesség. Jelenleg az Európai Unióban az egyik legfontosabb kérdés a gazdasági növekedés biztosítása. Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának fő célja, hogy egy egészséges gazdasági növekedés valósuljon meg, amely a hazai forrásokra épít, legyen szó fogyasztásról vagy a kis- és középvállalkozások támogatásáról. Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, fenntartható útra lépett a magyar gazdaság. A növekedési kilátások biztatóak, ezt nemzetközi szervezetek és elemzők is elismerik.

Szomszéd Orsolya. Fotó: Nézőpont Intézet
Elszigetelődünk külpolitikailag?

Filippov Gábor: A "keleti nyitás" és a demokratikus alapértékek ügye miatt a magyar kormányra egyre nagyobb gyanakvással tekintenek a fő szövetségesek. Ha fokozódik a nyugati-orosz szembenállás, pláne ha beigazolódnak egyes szakértők jóslatai, és Putyin Ukrajnánál is távolabbra tekint, a kormány "hintapolitikája" egyre nehezebben lesz fenntartható. Az EU és az USA számára egyre kevésbé lesz tolerálható egy bizonytalankodó szövetséges, épp a fő ütközőpont szomszédságában, így a magyar külügy előbb-utóbb egyértelmű választásra kényszerül. A kormány oroszpolitikája a lengyel aggodalmak miatt már a visegrádi együttműködést is válságba sodorta, és Orbánt egyik legbiztosabb szövetségesétől, Jaroslaw Kaczyńskitól is eltávolította. Ez egy újabb esetleges Orbán-EU konfliktus erővonalaira is kihathat.

Juhász Attila: A nemzetközi elszigetelődés folytatódni fog, főként az Egyesült Államokkal romolhat tovább a viszonyunk. A konfliktusok alapja a magyar kormány állításával szemben nem az, hogy esetleg gazdasági érdeksérelmet okoz külföldi cégeknek, hanem hogy az Orbán-kormány alapvető demokratikus normákat sem tart be és egy autokratikus rendszert épít az Európai Unión belül. A kormány az elszigetelődését a ,,keleti nyitással", azon belül is elsősorban Oroszország felé való közeledéssel kívánja ellensúlyozni, az orosz vezetés számára azonban csak akkor fog Magyarország felértékelődni a térségben, ha Oroszország és Lengyelország kapcsolata tovább romlik.

Szomszéd Orsolya: Rendkívül intenzív világgazdasági átalakulás zajlik. A fokozódó kölcsönös gazdasági függés, illetve a külgazdasági folyamatok miatt is konszolidáció várható.
Amortizálódik-e a Fidesz népszerűsége?

Filippov Gábor: A Fidesz már 2010-hez képest is súlyos népszerűségvesztést szenvedett el, bár az átalakított választási rendszer és az ellenzék teljesítményhiánya ezt a tényt egyelőre sikerrel fedi el. Az elmúlt 25 évben a választók tűrésküszöbe aggasztóan megemelkedett, de ha a kormány teljesítménye miatt a Fidesz népszerűsége egy kritikus szint alá zuhan, a maiaknál jóval csekélyebb ügyek is súlyos következményekhez vezethetnek.

Juhász Attila: A botrányok nem mindig jutnak el a legszélesebb közönséghez, mert a média jelentős része egyoldalú, az ellenzék gyengén politizál, a hatóságok pedig a kormánypárt korrupciógyanús ügyeit nem vizsgálják. Ettől függetlenül a Fidesz népszerűsége várhatóan csökkeni fog, ám ha továbbra sem lesz erős ellenzéki alternatíva, ez nem jelent majd különösebb problémát nekik.

Szomszéd Orsolya: A Fidesz 2006 óta vezeti a támogatottsági versenyt, népszerűsége négyéves kormányzása alatt sem csökkent drasztikusan, sőt újabb kétharmados győzelme után az önkormányzati választásra is toronymagas előnnyel fordul rá, ami rendkívüli politikai teljesítmény. A kormány 2010 után komoly gazdasági és intézményi változtatásokat hajtott végre, ám ezek mégsem amortizálták lényegesen szavazótáborát. Az ellenzéki megosztottsága és inkompetenciája mellett ebben kulcsszerepe van annak, hogy a kormányoldal folyamatosan képes saját pozitív témáit napirenden tartani, lásd a rezsicsökkentés ügyét.

Juhász Attila. Fotó: Hír24
Egymás torkának ugrik a baloldal?

Filippov Gábor: Ma már világosan látható, hogy a jelenlegi baloldal nem képes a kormányváltáshoz szükséges mértékig bővíteni a szavazóbázisát. Ezért az ő szempontjukból az lenne ideális, ha az előttünk álló négy év - akár megsemmisítő politikai harcok és bukások árán - a baloldali térfél tisztulását, szűkülését hozná. Kiszámíthatatlan, hogy megtörténik-e ez a következő években, és ha igen, az valamelyik mai szereplő kiemelkedését, vagy egy új szereplő megjelenését hozza-e magával. A tisztulási folyamat ugyanakkor megköveteli a kétezres évek elején megrekedt baloldali gondolkodás és nyelvezet megújítását, ami már nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte kihívást jelent.

Juhász Attila: A baloldali ellenzéki pártok a felszínen maradásért küzdenek. A kisebb-nagyobb városokban, és budapesti kerületekben megszerezhető pozíciók számukra a politikai túlélést jelenthetik. Ezek a tisztségek a következő években a politikai és szervezeti építkezés alapjául szolgálhatnak. Az MSZP, A DK és az Együtt minden bizonnyal folytatják majd a baloldali vezető szerepért folytatott küzdelmet, így számukra komoly tétje van, hogy egymáshoz képest milyen eredményeket érnek el. A baloldalnak hiteles baloldali ideológiát és politikát kellene felmutatnia, nem pedig a Jobbikot vagy a Fideszt utánozni.

Szomszéd Orsolya: Az októberi választások után a baloldali pártok várhatóan nem a kormányoldalhoz, inkább egymáshoz képest mérik majd a szereplésüket, ez további konfliktusokat vetít előre, a belső harc folytatódik. A fő probléma számukra, hogy vidéken, a kistelepüléseken a baloldali pártok több helyen már csak a harmadik erőt jelentik. A DK és az Együtt-PM itt nem rendelkeznek érdemi bázissal, míg Budapesten kiegyenlítettebb a verseny a baloldali pártok között. Mivel a kistelepüléseken várhatóan nem lesz érdemi képviseletük, a baloldali pártok 2018-as esélyei is könnyen elszállhatnak.
Mi lesz a ,,rendszerellenzéki" pártok (Jobbik, LMP) sorsa?

Filippov Gábor: A Jobbik lassú lépésekkel, de következetesen igyekszik tért hódítani. Az már az idei első két választáson is látszott, hogy többé nem beszélhetünk Kelet-Magyarországra szorult regionális pártról. Nagy erőket fordítanak arra, hogy az ország nyugati felében is tartósan megvessék a lábukat. Nem tudni, hogy a következő évekre hány, a Kovács Béláéhoz hasonló botrány fog jutni, de ha az eddigi tendencia (a baloldal beérése és a "konszolidációs kampány") folytatódik, a szélsőjobboldali formációnak lehet rá esélye, hogy tartósan a második legerősebb politikai erővé, hosszú távon pedig akár a Fidesz esélyes kihívójává váljon.

Az LMP-nek 2014-re nem sikerült kitörnie kispárti státusából, és ma nem látszik annak esélye, hogy a baloldal domináns megújítójává nőheti ki magát. A 2014-es első két választáson épp hogy sikerült megugrania az 5 százalékos küszöböt, ami akár utolsó figyelmeztetés is lehetett a párt számára. Négy év alatt sok minden történhet, de - különösen a 2010-es helyzethez képest, amikor a párt hajtóerejét az eliten kívüliség és az újdonság is jelentette - az LMP nem túl kedvező esélyekkel indul neki a ciklusnak.

Juhász Attila: Az LMP saját vezetőinek bevallása szerint sem vár túl sokat az önkormányzati választástól, Szekszárd polgármesteri címének megszerzése lenne számukra a legnagyobb eredmény. A Jobbik biztosan erősödni fog a helyi politikában 2010-hez képest. Kérdés azonban, hogy a nagyobb településeken mennyire lesz ez látványos, hiszen a Jobbik ennek függvényében tudja majd valóban a második legnagyobb politikai erőként és a kormánypárt kihívójaként definiálni magát. A legnagyobb eredmény számukra Miskolc vezetésének megszerzése lenne.

Szomszéd Orsolya: A Jobbik a baloldali pártokkal ellentétben vélhetően a vidéki eredményeire tud majd támaszkodni sikere felmutatásakor a választásokat követően. A szélsőjobboldali párt a második erő pozíciójára pályázik, amit bizonyos régiókban el is érhet. A legnagyobb bajban a sikerek keresésekor az LMP lesz, a zöldpárt már azzal is elégedett lehet, ha egy-egy mandátumot szerez az egyes szintek közgyűléseiben, innen pedig nehéz tovább építkezni.


http://www.hir24.hu/belfold/2014/10/08/kemeny-negy-ev-var-a-magyarokra/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Európa egy hónapig bírná orosz gáz nélkül - azt is háborúval
  2014-10-09 20:18:35, csütörtök
 
 
Európa egy hónapig bírná orosz gáz nélkül - azt is háborúval
2014.10.09 10:20


Európa könnyedén kibír egy hónapot orosz gáz nélkül, az azonban már problémát jelentene, ha hat hónapon belül nem kezdődne újra a földgázszállítás - Günther Oettinger Milánóban az Energetikai Tanács október 5-6-án tartott informális találkozóján annak lehetőségéről nyilatkozott, hogy a közeljövőben leállhat az orosz gázszállítás Európába.

Olasz részről Claudio De Vincenti, gazdasági fejlődésért felelős miniszterhelyettes bejelentette, hogy Olaszország továbbra is elkötelezett az Adria-gázvezeték megépítése mellett, a civil tiltakozások ellenére is. A projekt Törökországon, Görögországon és Albánián keresztül szállítana földgázt azokból a régiókból, ami a NATO gyarmatosító és felforgató tevékenységének köszönhetően éppen hozzáférhető a nyugati cégek számára.

Hídfő.net | Adria-gázvezeték

Ugyan korábbi sajtójelentések szerint elhalasztják az Adria-gázvezeték építését, ezeket az értesüléseket semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, és időközben az amerikaiak ürügyet kreáltak arra is, hogy benyomuljanak Szíriába, ahol az ISIS terrorszervezet - érdekes módon - főként a kormányerők által ellenőrzött gázüzemeket és olajfinomítókat célozza.

Oettinger elmondása szerint a közel-keleti - pontosabban; az Adria-gázvezetéken érkező - gáz lehetővé tenné a földgáz-értékesítést Ukrajna számára is. Az energetikai biztos nyilatkozata szerint Ukrajnának ki kell fizetnie a Gazprommal szemben fennálló tartozásait, a fennálló 3,1 milliárd dollár tartozásból legkésőbb október végéig 2 milliárd dollárt el kell helyeznie az orosz gázvállalat számláin. Ugyanakkor cserébe Ukrajna 385 dolláros áron juthatna földgázhoz, minimum 5 milliárd köbméter transzfer esetén.

A helyzet érdekes vonatkozása, hogy miközben Kijev nem kérte az európai energetikai biztos segítségét és megállapodott a Gazprommal a gázszállítás folytatásáról, Oettinger láthatóan erőlteti az üzletet, amire nemcsak hogy lassan elúszik a lehetőség, de nem is érné meg Ukrajna számára.

Az általa javasolt 385 dolláros ár jelentősen magasabb a nyugat-európai országok által fizetett összegnél, amiben része van annak, hogy a gázt nem a szomszédos Oroszországból szállítják, vagyis meg kell fizetni a szállítás költségeit. Másrészt az is kérdéses, miért akarná kifizettetni Oettinger a tartozás kétharmadát Kijevvel, mikor a stockholmi nemzetközi bíróság csak 2015 elején kezdi tárgyalni Ukrajna Gazprommal szemben fennálló tartozásának ügyét. Az eset azt sejteti, hogy az energetikai biztos nem csak egyetlen előnytelen üzletet akar aláíratni Kijevvel, de amiatt erőlteti a Gazprom-tartozás mihamarabbi kifizetését, mert ahhoz Ukrajnának újabb nemzetközi hitelt kellene felvennie, aminek törlesztéséből később a nyugati országok profitálnának.

http://www.hidfo.net/2014/10/09/europa-egy-honapig-birna-orosz-gaz-nelkul-azt-hab oruval
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az RMDSZ elnöke számára nem Trianon a XX. század legnagyobb
  2014-10-09 20:08:12, csütörtök
 
  Holokamu :: 2014-10-09. 11:36


Az RMDSZ elnöke számára nem Trianon a XX. század legnagyobb tragédiája, hanem a "holokauszt"

Emlékműavatással és gyászistentisztelettel kezdődött kedden délután Kolozsváron az a megemlékezés, amelyet a "holokauszt áldozatainak" emlékére szervezett a Romániai Evangélikus Lutheránus Egyház. Az "ártatlanság emlékművét", Adorjáni Endre kolozsvári származású szekszárdi szobrászművész alkotását az evangélikus-lutheránus püspökség belső udvarán avatták fel. A bronzszobor térdelő nőalakot ábrázol, akinek testét repedések teszik átláthatóvá. A szobor talapzatán a Non omnis moriar (Nem halok meg egészen) latin nyelvű Horatius-idézet olvasható. Az emlékművet megáldották az erdélyi történelmi magyar egyházak püspökei. Zoom Az evangélikus püspöki templomban tartott megemlékezésen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes azt mondta, nem lehet tudni, mivel gazdagította volna városát, országát az a zsidó közösség, amely "odaveszett a náci haláltáborokban", "nélkülük azonban mindannyian szegényebbek lettünk". Az RMDSZ elnöke a XX. század legnagyobb tragédiájának nevezte az ún. holokausztot. Hozzátette, ébren kell tartani az emlékezetet, hogy soha ne ismétlődhessen meg. Elmondta, minden korban a többség kollektív felelősséget visel a vele élő kisebbségért, és szabad csak akkor lehet az ember, ha a körülötte élők is szabadok. Persze hogy nem Trianon jelenti neki a tragédiát, hiszen nagyon jól megél belőle Márton Áron erdélyi római katolikus püspöknek és Járosi Andor kolozsvári evangélikus lelkésznek a zsidó közösség melletti kiállását Kelemen Hunor is, Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség vezetője és Latorcai Csaba, a magyar kormány kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is megemlítette beszédében. A helyettes államtitkár elmondta, "a szolidaritás megnyilvánulása és a bűnösök elítélése hozzásegíthet a megbékéléshez". Schwartz Róbert "lelket melengetőnek" nevezte, hogy olyan megemlékezésen vehet részt, amelyet nem zsidók szerveztek. A megemlékező istentiszteleten Adorjáni Dezső evangélikus püspök Káin és Ábel történetét idézve állapította meg, hogy a testvérgyilkosság a kultúrák, a civilizáció születésénél is ott volt. (Legalábbis a zsidóknál, érdemes összevetni Káin és Ábel történetét Hunor és Magor történetével - a szerk.) A kolozsvári holokauszt-megemlékezés szerdán "tudományos konferenciával" folytatódott. Sejtjük, mennyire lehetett tudományos az órákon át tartó hazudozás és bűntudatkeltés... (Kuruc.info - Krónika nyomán)


Forrás: https://kuruc.info/r/3/134195/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Satufék: durván visszaesett a magyar külkereskedelem
  2014-10-09 19:53:08, csütörtök
 
  Satufék: durván visszaesett a magyar külkereskedelem

Posted on 2014/10/09 Szerző: Admin

Ahogy az várható volt, az augusztusi külkereskedelmi adatok is igen gyengék lettek: az ipari termelés fékezését az exportban is nagy szerepet játszó autóipar teljesítményével magyarázták, és fő külkereskedelmi partnerünknél is nagy volt a visszaesés. Főleg az export esett vissza
Augusztusban az export és az import euróban számított értéke 4,1, illetve 0,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A külkereskedelmi mérleg többlete 226 millió euróval csökkent 2013 azonos hónapjához képest.
2014. augusztusban - az első becslés szerint - a kivitel értéke 6,0 milliárd eurót (1878 milliárd forintot), a behozatalé 5,7 milliárd eurót (1792 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év nyolcadik hónapjában 270 millió euró (86 milliárd forint) volt. Az augusztusi kivitel 79, a behozatal 75%-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.
Pocsék volt az augusztus a magyar iparban
A külkereskedelem visszaesése nem meglepő a napokban közölt korábbi adatok fényében.
A KSH keddi jelentése alapján augusztusban az ipari termelés volumene mindössze 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Havi összehasonlításban pedig komolyabb visszaesést mért a KSH. Az okok között a külkereskedelem motorjának számító autógyártás havi lassulása is szerepel. Fontos külkereskedelmi partnerünktől is rossz hír érkezett a napokban: a német ipari termelési adat is meglehetősen gyászos lett.
A magyar ipari termelési adat visszaesése mögött bázishatásokat, a német ipar visszaesését, az orosz-ukrán konfliktus hatását és az egyik nagy autógyár nyári leállását látták az elemzők. A győri Audi-üzem motorgyárában ugyanis július 30-án háromhetes, míg a járműgyárban augusztus 8-án négyhetes nyári leállás kezdődött, amikor a munkatársak kivették évi rendes szabadságukat.
Balatoni András, az ING vezető elemzője az ipari adatról azt mondta: Magyarországon túlkoncentrált lett az iparági szerkezet, amelyben az autóipar, és egyes autóipari kapacitások dominálnak, a koncentrált szerkezet miatt pedig felerősödhet a hullámzás. Ugyanakkor az autógyártás termelésének ütemezése nem hordoz sok információt a gazdasági konjunktúra általános állapotáról
A német adatok is rosszabbak a vártnál
A német statisztikai hivatal is jelentett ma: augusztusban 17,5 milliárd euróra esett a német külkereskedelmi többlet a júliusi 22,2 milliárd euróról (elemzők 18,5 milliárdos többletet vártak).
Az export 5,8 százalékos havi visszaesése újabb bizonyíték az elemzők szerint, hogy lassul a német gazdasági növekedés. Az export a 2009-es pénzügyi válság óta nem csökkent ilyen mértékben egy hónap alatt.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: A “magyar gazdaság" - ami erősen németfüggő - meglehetősen kommunikációspecifikus. A választások éveiben szárnyaló gazdaságról hallunk tirádákat, a köztes időszakban pedig a “majd meglátjátok milyen csodálatos LESZ..." - jövendöléseket morzsolgatjuk!
Közben pedig...
Közben pedig mállik szét teljesen az ország! Amit persze látunk, érzünk, tudunk! - de nekünk ez így tökéletesen megfelel!
Az meg a politikai maffiáinknak csodálatos, hogy a népeknek minden úgy jó, ahogy van!

http://balrad.wordpress.com/2014/10/09/satufek-durvan-visszaesett-a-magyar-kulker eskedelem/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igen nagy a brüsszeli állatkert!
  2014-10-09 19:50:19, csütörtök
 
  Igen nagy a brüsszeli állatkert!

Posted on 2014/10/09 Szerző: Admin
Johann Huber - amúgy derék bajor tehenesgazda - bepelenkázta egyik tehenét. Tiltakozás gyanánt.

Johann gazda az Európai Unió új bolondsága miatti tiltakozásul pelenkázta be a szerencsétlen jószágot. Ugyanis az EU egyik legújabb őrülménye az, hogy a tehenek a meredek hegyoldalakban, legelészés közben sem átallanak potyogtatni. Márpedig ez egy roppant környezetszennyező tevékenység. Ha pedig valaki tehenesgazda jószágja ezt a szörnyű környezetkárosító dolgot elköveti, a gazda bűnhődjön. Komoly pénzbírság jár érte. Mi több, még az uniós támogatást is kockáztatja, ha hagyja teheneinek elkövetni ezt a fertelmes cselekményt.
A bajor gazdák szövetsége - így annak tagja Johann Huber is - elégedetlenkedik az EU ezen ostobasága miatt.
Johann gazda Fáni nevű tehenére ezért került föl a méretes pelus. Hogy mit gondol a pelenkáról - meg az egész uniós bohóckodásról - Fáni? Szerintünk ezt: Marhaság!
Persze azért arra kíváncsiak lennénk, hogy ha valóban minden bajor tehénre - amelyek a meredek hegyoldalakban legelésznek naphosszat - pelenka kerülne, akkor a pelenkamosás költségei miként kerülnének elszámolásra? Vagy jönnének a “tehénultrapampers" pelenkák? Az eldobhatósak? Amerikából persze!

http://balrad.wordpress.com/2014/10/09/igen-nagy-a-brusszeli-allatkert/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ilyenek vagyunk!(?)
  2014-10-09 19:32:28, csütörtök
 
  Ilyenek vagyunk!(?)

Feladta: 2014, október, 9

“Ha belenézel a tükörbe és nem tetszik amit ott látsz, ne a tükröt hibáztasd!" - tartja a bölcs mondás. Ezzel azonban, valamilyen furcsa, de jellemző oknál fogva Agyarországon csak kevesen vannak tisztában. A “Nemzet" többsége nem csak a Tükröt töri össze, hanem legszívesebben annak orcáját is, aki azt eléje tartotta.

Számos Barátom és ismerősöm szokott már rá az elmúlt esztendőkben arra, hogy kizárólag a külföldi (tehát a nyugat-európai és a tengerentúli) sajtót olvassa. Teszik mindezt annak érdekében, hogy objektív képet alkothassanak Hazánkról, lévén ilyesmire az orbáni Homeland egyetlen orgánumától sem számíthatnak - legyen az kormánypárti, avagy ellenzéki ... egyik ezért, a másik meg azért.

Az ilyeténkénti tájékozódás után eme tábor, ugyancsak jellemzően, általában két részre szakad. Az egyik kifejezetten “puhának" tartja a kritikát, a másik pedig “kissé túlzónak", ámde amiben megegyeznek az az, hogy az illető lap/szerző “nincs teljesen képben" az agyarországi viszonyok szempontjából.

Az osztrák Die Presse most egy ilyen tükröt tart elénk. A ma a standokra került print-kiadásának egyik cikke (szerintem) meglehetősen sommás véleményt nyilvánít rólunk, ami valószínűleg némi vitát fog kiváltani. ... Feltéve, ha az eléri az orbanista maffiaállam szócipelőinek, “nagykövetnek" nevezett sajtólevelezőjének, a honi turbó- és egyéb magyaroknak az ingerküszöbét.

A “vendégkomment" szerzőjét, Rásky Béla történészt, tájékozatlansággal nehéz lenne megvádolni, lévén ölég sokat tud mirólunk. Elfogultsággal talán igen, de csak akkor, ha nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni: belviszonyaink kívülről szemlélve akár ilyeneknek is látszhatnak! Márpedig, ha ilyeneknek látszhatnak, akkor miért ne lehetnének tényleg ilyenek?! ... Csak azért, mert ez nekünk (demokratáknak/antidemokratáknak) nem tetszenek? (Az utánközölt cikk fordítását a “Galamus“-ból vettem át, de aki eredetiben akarja olvasni, hát kattintson ide!)
Orbán Magyarországa - Egy ország feladja (magát)

Magyarország vasárnap, október 12-én választja meg települési és városi tanácstagjait: már az is köteteket mond el Magyarországról, hogy felmerülhet a kérdés, vajon ezek a választások a tisztelet, a tisztesség, a nyílt erőpróba által meghatározott, demokratikus légkörben mennek-e végbe.

A választójogi szabályokat néhány héttel ezelőtt megváltoztatta a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, a választókerületeket átszabták, a hirdetési lehetőségeket megnyirbálták, gyakran kijátszották azt a demokratikus alapelvet, amely szerint minden szavazat azonos súlyú. Budapestet, az ellenzék fellegvárát választójogi szempontból 23 várossá verték szét.

A fordulat után 25 évvel Magyarország demokráciájának vége van. Aláásta az összes tábor politikai elitjének pénz- és hatalomvágya, destabilizálta a mindenre rátelepedő korrupció, kiüresítette a magyar társadalom politikai absztinenciája, és most a jobboldali tekintélyelvű Fidesz megadja neki a halálos döfést.

A demokrácia leépítése

A magyarok sohasem tudták igazán értékelni az 1989/90-es évek demokratikus vívmányait, a szabadság, a jogállamiság és a demokrácia az ölükbe hullt egy világpolitikai konstellációnak - és a kapitulációra (azzal a feltétellel, hogy utólag nem vonják felelősségre őket) kész kommunistáknak - köszönhetően. Harcolni nem kellett érte senkinek.

Így a magyarok sohasem zárták a szívükbe a harmadik köztársaságot, sohasem tekintették ugyan rosszul működő, de mégis megvédendő jónak. Amikor a köztársaság nem volt képest biztosítani a hőn óhajtott nyugati jólétet - a szocialista slendriánság és a politikai részvétlenség mellett - hamarosan ki is átkozták. De a köztársaságot Orbán Viktor keresztény-demokratikusnak aposztrofált politikája rombolta le.

A demokrácia lopakodó leépítése csekély ellenállásba ütközött. Ezért nem is meglepő, hogy a polgári kezdeményezések hetek óta tartó zaklatása és üldözése alig vált ki nyilvános tiltakozásokat. Annál meglepőbb, hogy a rég marginalizált jogvédő és természetvédő csoportok még mindig szálkát jelentenek a Fidesz-kamarilla szemében. Egyre arcátlanabbul dolgoznak az orbáni ,,illiberális demokrácia" kiépítésén, és lépik át a határt a ,,liberális diktatúra" felé.

Az állami média, amelyet hivatalosan közszolgálatinak neveznek, felfoghatatlan egyoldalúsággal tűnik ki: a miniszterelnök iskolákat és kórházakat nyit meg, megrendszabályozza a bankokat, katasztrófa-bevetésen van. Udvartartása az egyik közép-ázsiai elnöki palotából a másikba siet, a cséplőgépek fotogén módon gördülnek a földeken, ahogyan már az 1980-as évek óta nem tették. A munkanélküliségi ráta, az árak és az termelési költségek szabadesésben, a magyar gazdasági adatok magas repülésben - egész Európa sápadozik az irigységtől és a csodálkozástól.

A bankok vesszőfutása

A független gazdasági szakemberek kommentárjai ritkák - ha mégis akadnak, akkor a műsorvezető gyorsan ledarálja vagy nevetségessé teszi őket. A bankokat estéről estére elővezetik mint súlyos bűnözőket, akik most elnyerik méltó büntetésüket: lehetséges, hogy a mellényük és a devizaalapú hiteleik nem teljesen tiszták, de annak semmi köze sincs a tisztességes újságíráshoz, ahhoz, hogy abszolút semmiféle lehetőséget nem adnak nekik nézeteik kifejtésére.

Csakhogy nem léteznek a ,,virágzó tájak", amelyeket a Fidesz agitprop osztálya ábrázoltat minden este: a városok uniós pénzekből szanált, és Horthy-kegytárgyakkal ,,kicsinosított" és így elcsúfított főterein túl az ország nyomorúságos állapotban van. Elegendő egy pillantás a Railjet vonat ablakából a parlagon hagyott földekre, az omladozó vasútállomásokra, az elhanyagolt kertekre, az elhagyott gyárakra, vagy benézni Budapest mellékutcáiba.

Egyetlen komoly gazdasági prognózis sem ígér az országnak tartós gazdasági fellendülést. Magyarország mobil elitje minden rétegből és osztályból rég elment. Ma már kereken félmillióan takarítanak, tanítanak, pincérkednek, kutatnak, gyógyítanak, ápolnak, kézbesítenek vagy építenek Nyugaton: elűzte őket a politikai osztály bornírtsága, elmenekültek egy frusztrált generáció elől, amely halálos fojtó szorításban tartja az országot, megundorodtak hazájuk politikai, kulturális és társadalmi viszonyaitól.

Csak a legmakacsabbak tartanak ki, dacból és hazafiságból, és mert még mindig remélik, hogy meg tudnak valamit változtatni.

Vízió nélküli ellenzék

Magyarország problémája azonban nem a Fidesz vagy az Európai Néppárt alelnökének megszállott hatalomvágya, vagy a jobboldali radikális Jobbik. A magyar ellenzék is egyre inkább rossz irányba vezeti az országot. Viszálykodó, vízió nélküli, nehéz felfogású és morálisan züllött klikk marad, amely képtelen minimális programot produkálni a demokratikus fordulathoz, alternatívát kínálni.

Ez érvényes a posztkommunista-szociáldemokrata formációra, amely a kormány szociáldemagóg kurzusával paktál és ezért kegyelemből eljátszhatja az udvari ellenzék szerepét. Ugyanígy érvényes a volt miniszterelnök és jelenlegi udvari bohóc Gyurcsány Ferenc pártjára, aki nem áll készen, hogy levonja a következtetéseket a vereségeiből. De érvényes a remények egykori hordozójára, a mostanra a süllyesztőben eltűnt baloldali liberális Bajnai Gordonra is vagy az említésre sem méltó ,,zöld" LMP-re.

Az EU támogatta témapark

A káoszt, a politikai kultúra lezüllését, az Orbán-ellenes koalíció teljes dezorientáltságát önmagában az a tény is illusztrálja, hogy a ,,baloldal" jelöltje a budapesti főpolgármester tisztségére a konzervatív és neoliberális Bokros Lajos lehet, aki bárhol Európában egy demokratikus centrumpárt méretre szabott politikusa lenne, illetve hogy az egyesült ellenzék Miskolc nagyvárosban Pásztor Albert személyében egy rasszistát küld a versenybe.

Az önkormányzati választások csak azt fogják megmutatni, hogy mennyire a hatalmába kerítette az egész országot Orbán politikai stílusa: ma senki és semmi nem tudja őt feltartóztatni. De az országot és annak jövőjét Orbán veszejtette el. Ő és az udvartartása jó ideig fogja igazgatni ezt a két világháború közötti időszakot bemutató, az Európai Unió által anyagilag támogatott muzeális témaparkot tisztességtelen, félig szabad választásokkal, gyenge szakszervezetekkel, irányított médiával, benne a Nyugat-Európát szolgáló olcsó és egyre kevésbé jól képzett munkaerő-tartalékkal, hárommillió nincstelennel, néhány tányérnyalóval és egy kicsi, gazdag oligarcha-réteggel.
*

Mivel notóriusan kíváncsi vagyok, szeretném feltenni a következő kérdést:

Mi a véleménye Olvasóimnak a Pie Presse fentebb utánközölt cikkéről?


Rásky kritikája tényeken alapszik, tehát objektív

Rásky véleménye szubjektív, tehát tévesIs-is

Nincs miről beszélni, Rásky egy nemzetellenes hazaáruló!


VoteView ResultsPolldaddy.com

Hogy valójában kinek van igaza, az október 12. után fog kiderülni. Tartok tőle, sokkal durvábban, mint azt szeretnénk. No de ez is a Mi Választásunk lesz, akárcsak minden, ami eddig történt Velünk!

... és ezt ...

... szendamondja!

http://szendamondja.wordpress.com/2014/10/09/ilyenek-vagyunk/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A cigány fiú hazatelefonál az anyjának:
  2014-10-09 19:26:00, csütörtök
 
  A cigány fiú hazatelefonál az anyjának:
- Anyám, AIDS-es vagyok.
- Akkor haza ne gyere, fiam!
... - Miért, anyám?
- Mert ha hazajössz, akkor megkapja a
betegséget a feleséged, a feleségedtől
az öcséd, az öcsédtől a húgod, a
húgodtól az apád, az apádtól a
nagynénéd, a nagynénédtől a férje, a
férjétől én, tőlem a bátyád, a bátyádtól
... a nővéred. És ha ismered a nővéredet,
attól meg az egész falu. Az Isten
szerelmére, fiam, védd meg a faludat,
és ne gyere haza!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
A faluban este kerekezik haza a helyi plébános
  2014-10-09 19:17:25, csütörtök
 
  A faluban este kerekezik haza a helyi plébános. Megállítja a rendőr, és így szól hozzá:
- Atyám, ezer forintra büntetem, mert veszélyeztette a közlekedés biztonságát!
- Ugyan, fiam - legyint a pap -, nem történhet nekem semmi bajom, hiszen az őrangyalom állandóan velem van.
- Igen? - mondja a rendőr. - Akkor kétezer forintot kell fizetnie, mert ketten nem ülhetnek egy kerékpáron.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 541 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1546
  • e Hét: 4648
  • e Hónap: 15759
  • e Év: 169255
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.