Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Kovács Péter - 75 bajnoki gólhoz 212 mérkőzés kellett.
  2014-11-10 21:55:09, hétfő
 
  Futballtörténelmet írt a magyar csatár.
Kovács Péter 2003 óta focizik Norvégiában - egy kisebb belga kitérőt tett -, több együttesben is megfordult. A 75 bajnoki gólhoz 212 mérkőzés kellett.
.........


A Strömsgodset hórihorgas csatára fordulót megelőzően 74 norvég élvonalbeli találatnál járt, ezzel párban a svéd Daniel Nannskoggal vezette a légiósokra vonatkozó örökrangsort. Vasárnap, a Rosenborg otthonában rendezett mérkőzésen Kovács Péter már a 13. percben eredményes tudott lenni, ezzel pedig ő lett a Tippeligaen történek legeredményesebb külföldi játékosa.
Kovács a 28. fordulóban szerezte a kilencedik idei találatát, amellyel utolérte a svéd Daniel Nannskogot, aki 2005-ben szerződött a Stabaek csapatához és 176 meccsen 74 gólig jutott. Az utolsó játéknapon pedig jött Kovács csúcsot jelentő 75. gólja, még ha ez győzelmet most nem hozott.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Márton napi libasült, párolt lilakáposztával
  2014-11-10 21:25:58, hétfő
 
  Nagyobb kép Link
...... ............


Hozzávalók
4 db libacomb
1 fej vöröshagyma
4 db fokhagymagerezd
4 evőkanál libazsír
2 dl fehér bor
őrölt bors
majoránna só

Párolt lila káposzta
1 kg lila káposzta
1 fej lila hagyma
4 evőkanál Rama margarin
1 evőkanál cukor
1 evőkanál 20 %-s ecet
1 kiskanál köménymag

Elkészítés
A libacombokat sóval, borssal, és majorannával meghintjük.
Libazsíron pár percig megkapatjuk mindkét oldalát.
Hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, és fokhagymát. Beleöntjük a bort, és lassan, fedő alatt pároljuk 1,5 órát.
Ha megpuhult, 220 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és 25 perc alatt megsütjük. Sütés közben saját levével locsoljuk.
Amíg a libacomb sül, a káposzta torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Megsózzuk, majd kicsit pihentetjük.
Ezalatt a cukrot margarinon karamellizáljuk, a hagymát hozzáadjuk, és üvegesre pároljuk. Köménymaggal ízesítjük, majd hozzákeverjük a káposztát, meglocsoljuk ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon 30 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.
Tipp: Fűszeres burgonyával is tálalhatjuk.
......

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Márton napi libaleves
  2014-11-10 21:02:35, hétfő
 
  Nagyobb kép Link
...... .....


Hozzávalók / 4 adag
1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza)
4 db nagyobb sárgarépa
3 db nagyobb fehérrépa
1 db nagyobb vöröshagyma
1 db kisebb zeller
8-10 gerezd fokhagyma
10 szem egész fekete bors
1 db paprika
3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika
1 ág rozmaring
1 ágacska kakukkfű
só ízlés szerint
lúdgégetészta

Elkészítése
A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval.
Lassú tűzön főzzük a levest.
Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük.
Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön.
A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest.
A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
...... ......




Hozzávalók vagy 5 személyre:
2 libanyak, 1-2 szárnytő, 40 dkg liba szív,
50 dkg liba zúza,
5 sárgarépa, 2 fehérrépa, egy darab zellergumó, 1 kis karalábé,
1 közepes vöröshagyma,
8-10 gerezd fokhagyma,
1-1 egész paradicsom és paprika,
pár darab gomba egészben,
egy hüvelykujjnyi gyömbér gyökér,
egy mokkáskanálnyi bors, só ízlés szerint.
Esetleg lehet hozzá főzni lúdgége tésztát is, de természetesen külön, s csak tálaláskor teszem a levesbe.

Elkészítése:
egy nagy kukta fenekére teszem a szükség szerint feldarabolt húst, ráöntök 1,5 liter vizet, megsózom, beleteszem a borsot, a hagymás, a paprikát, paradicsomot, a gyömbért és erős tűzre teszem az edényt. Ezalatt megtisztítom a répákat, s a többi zöldséget. Ahogy elkészülnek, folyamatosan teszem a melegedő levesbe. Ha minden benne van, utána töltök még 1,5 liter vizet, lezárom a kuktát és a pöffenéstől kezdve 50 percig főzöm takarékon. Ekkor felnyitom a kukta tetejét, ami kb 20 perc múlva engedi el, amikor már megszűnik a forró gőz nyomása. Ekkor más tálalható is, a külön megfőtt tészta betéttel.
........

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Mákos - lime kalácsrózsa
  2014-11-10 20:42:28, hétfő
 
  .......


Hozzávalók:
Kovász:
2,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 tk kristálycukor
Tészta:
25 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 lime reszelt héja
Töltelék:
20 dkg darált mák
2 ek nádcukor
1 lime leve
3 ek tej
1 kk fahéj

Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a kovászt. A kelt tésztát mindig ezzel a lépéssel kezdjük, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután félrerakjuk kb. 10-15 percre.
Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját, majd ráöntjük a felfutott élesztős tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha táltól maradéktalanul elválik. A nagymamám úgy tanította, hogy akkor jó a kelt tésztánk, ha az edény és a kezünk is tiszta, nincs maradék leragadt tészta rajta.
Recept további része Link
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Narancsos libaleves ..........
  2014-11-10 20:25:01, hétfő
 
  Narancsos libaleves libatepertős maceszgombóccal
...... ......



...... .....



Hozzávalók:
8 személynek:
4 db libacomb (a bőre és a zsírja leszedve, kisütve tepertőnek)
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
5 dkg gyökér
5 dkg zöldborsó
4 db csiperke gomba
1 dl fehérbor
3 dl tejszín
3 l tyúkhúsleves
1 csokor petrezselyem

bors
2 evőkanál narancsos mustár (vagy narancs reszelt héja és 2 evőkanál mustár)

A gombóchoz:
10 dkg pászka
2 tojás
1 dl víz
3 dkg libatepertő
6 evőkanál libazsír

bors
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
1. A libacombot megtisztítjuk, a bőrét és a zsírját leszedjük, és a sütőben szépen lassan ropogósra kisütjük kb. 140 fokon. Leszűrjük, kihűtjük, ledaráljuk (ezt tesszük a maceszgombócba).
2. A pászkát apróra daráljuk, összekeverjük a hozzávalókkal úgy, hogy tejbegríz sűrűségű legyen. Pihentetjük kb. 1 órát. Közben elkészítjük a levest.
3. A libahúst levágjuk a csontról, összekockázzuk. A vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, rádobjuk a libahúst, és tovább pirítjuk. Ha elforrta a levét, hozzátesszük a kockázott zöldségeket, és felengedjük a fehérborral, húslével, tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Narancsos mustárral ízesítjük.
4. A masszából kis gombócokat formázunk, belefőzzük a levesbe.

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Szabó Lőrinc: Esik a hó
  2014-11-10 20:14:31, hétfő
 
  .


Szárnya van, de nem madár,
repülőgép, amin jár,
szél röpíti, az a gépe,
így ül a ház tetejére.

Ház tetején sok a drót,
megnézi a rádiót,
belebúj a telefonba,
lisztet rendel a malomban.

Lisztjét szórja égre-földre,
fehér lesz a világ tőle,
lisztet prüszköl hegyre-völgyre,
fehér már a város tőle:
fehér már az utca
fehér már a muszka,
pepita a néger,
nincs Fekete Péter,
sehol de sehol
nincs más fekete,
csak a Bodri
kutyának az orra
hegye- de reggel az utca, a muszka, a néger,
a taxi, a Maxi, a Bodri, a Péter
és ráadásul a rádió
mind azt kiabálja, hogy esik a hó!

Előadók: Hegyi Barbara - Kulka János Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Devecseri László: Itt a tél
  2014-11-10 20:13:15, hétfő
 
  .


Szakállából hull a hó,
fehér öröm: csuda jó!
A hóember nem fázik,
lyukas pipán pipázik.

A madár-nép didereg,
egy picit sem csicsereg.
Jégcsapok az ereszen:
összebújnak csendesen.

Csillog-villog a világ,
s ablakon a jégvirág;
a fák ágán dér-levél,
havat hoz az esti szél.
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Aranyosi Ervin: Márton napi hagyomány
  2014-11-10 20:08:48, hétfő
 
  Márton napkor minden háznál libát szokás enni,
mert aki nem eszik ludat, annak azt jelenti:
hogy jövőre éhezni fog, szűk esztendő vár rá.
jobb lenne, ha a lúd evést inkább kipróbálná.

A libából a püspöknek is küldtek ebédre,
ezért a falat darabért, hullt a liba vére.
Ezt a részét úgy nevezik, a püspökfalatja,
ebből látszik, hogy az ember nem szívesen adja.

Aztán, aki spicces lett a frissen fejtett bortól,
az új évben nem fáj feje, akármennyit kortyol.
Az újborról most derül ki, milyen finomsága,
úgy is mondják, Márton nap az újborok bírája!



Aranyosi Ervin ˆ 2014-11-07.
A vers és a festmény megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Ludas kása
  2014-11-10 19:55:51, hétfő
 
  Nagyobb fotó Link
...... .....


Hozzávalók kb. 5 személyre:
A leveshez:
Kb. 1,3 kg libaaprólék (pl. szárnytő, nyaka, zúza, szív)
35 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa)
10 dkg zellergumó
10-10 dkg (mélyhűtött) zöldborsó és gomba
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál egész fekete bors (teatojásba zárva)
1 kis babérlevél
1 teáskanál lestyán
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
A rizshez:
35 dkg (basmati) rizs
4-5 evőkanál libazsír
1 kis vöröshagyma
őrölt fekete bors (bővebben mint más esetben)
2 csokor petrezselyem


Elkészítés:
Az aprólékot megtisztítom, langyos vízben megmosom, fazékba téve 1,5 liter vízzel felöntöm. Sózom, a teatojást beleteszem. A keletkezett habját a tetejéről leszedem.
Közben a zöldségeket megtisztítom, nagyjából feldarabolom, a vöröshagymával, fokhagymával, babérral, lestyánnal, szerecsendióval a leveshez adom, gyöngyöző forralással puhulásig főzöm. A gombát a végén adom hozzá egészben.
A levest egy kis fazékba szűröm, a visszamaradt húsdarabokat és a zöldségeket külön-külön tányérokban hűlni hagyom.
A leves tetejéről kb. 5 evőkanál zsiradékot evőkanállal leszedek, a levest tovább forralom (kb. 1 literre lesz szükség, jó, ha a felesleget elfőni, mert intezívebb ízű lesz).
A langyosra hűlt húst és a kihűlt zöldségeket, gombát kis darabokra aprítom.
Egy nagy tapadásmentes serpenyőben a levesről leszedett zsírt felhevítem, a rizst benne üvegesre futtatom. Beledinsztelem a kis fej finomra aprított vöröshagymát, a zöldborsót elkeverem benne, felöntöm háromszoros mennyiségű forró levessel. Sózom, bőven borsozom, lassan puhulásig párolom, kb. 15-20 percig (nem kell kevergetni, és a fedőt emelgetni). Finoman belekeverem az aprított húst, a zöldségeket, gombát és az aprított petrezselymet.
Pihentetem, frissen sütött kis darabokra aprított libatöpörtyűvel (véletlen lemaradt a fényképezésnél), házi vegyes savanyúsággal tálalom.
Megjegyzés:
Lehet, hogy kicsit soknak tartjátok a rizshez adott leves mennyiségét!
Horváth Ilona receptje szerint szoktam főzni ezt az ételt, a hozzávalókban némi eltéréssel. Én is fontosnak tartom, hogy ne legyen száraz a rizs, véleményem szerint is elbírja a háromszoros folyadék mennyiséget.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!


Hamár lúd, legyen kövér: Libaleves és Ludaskása egy füst alatt
Recept leírása Link
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Szent Márton
  2014-11-10 10:01:33, hétfő
 
  Forrás: wikipedia
...... ........... ........... ......


Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. u. 316-os vagy 317-es évben. Apja jómódú, pogány katonatisztként szolgált, s jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így ott telepedett le. Gyermekként Ticinumban (ma Pavia) nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a kereszténységet. Szülei ezt nem nézték jó szemmel; 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy gyakorló csapatnál szolgált, 19 évesen lett valódi katona.

Márton és a koldus
...... ............


A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította.
Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett.


 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 3406 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 965
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 24703
  • e Év: 258450
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.