Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Arancini paradicsommal és bazsalikommal
  2014-11-18 22:43:39, kedd
 
  Arancini paradicsommal és bazsalikommal

Hozzávalók:

20 db dió nagyságú golyóhoz:
10 dkg kerekszemű rizs
2,5 dl zöldségleves
2 db napon szárított paradicsom
1 teáskanál olívaolaj
1 maréknyi friss bazsalikomlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva (vagy 1 púpozott teáskanál szárított)
2-3 dkg sós ricotta sajt (ez a ricotta salata néven kínált sajtféleség viszonylag kevés helyen szerezhető be, helyettesíthető Anikó sajttal is)
2-3 dkg pecorino (ennek híján parmezán vagy grana padano)
1 db közepes méretű tojás
1 teáskanál hideg víz
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
frissen őrölt bors ízlés szerint
+ Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A rizst alaposan megmosom, megszárítom. Egy kisebb lábosban felmelegítem az olívaolajat, rádobom a rizst, néhány másodperc alatt alaposan átforgatom, kissé megpirítom. Ezután felöntöm a levessel, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, lassan párolom.

Közben egészen apróra kockázom a szárított paradicsomot, finomra reszelem a kétféle sajtot, felaprítom a petrezselyemzöldet és nagyobb darabokra vagdosom a bazsalikomleveleket.

Mikor a rizs már szinte az összes nedvességet magába szívta (kb. 8-10 perc elteltével), hozzáadom a petrezselymet és az aprított paradicsomot, alaposan elkeverem, majd borsozom, és fedő alatt párolom tovább, amíg a rizs majdnem tökéletesen puha lesz, de a nedvességet már magába szívta. Ez kb. további 4-5 percet vesz igénybe. Elzárom a lángot, és kissé hűlni hagyom.

Amíg hűl, előkészítem a bundázáshoz szükséges kellékeket. A lisztet kis tálba szórom, a tojást 1 teáskanál vízzel kissé felverem, a morzsát egy mélyebb tányérba öntöm.

A már langyos rizst tálba szedem, hozzáadom a bazsalikomot, valamint a kétféle reszelt sajtot, még egy kevés borssal ízesítem. Sózni azért nem kell, mert a sós ricotta - vagy ennek hiányában az Anikó sajt - egyaránt elég sós, a pecorinóról nem is szólva! Az egészet elkeverem, majd nedves kézzel diónyi golyóbisokat formálok a masszából.





Előbb lisztbe, aztán tojásba, végül morzsába forgatom a kis rizsgombócokat.

Olajat hevítek egy mély serpenyőben, és aranyszínűre sütöm.





Azonnal tálalom.

Megjegyzés:

A szicíliai arancini hosszú ideig a szegények konyhájának alapfogása volt, ma már sok helyen elterjedt. Nálunk viszonylag kevéssé ismert, pedig nem nehéz az elkészítése, és remek felhasználási módja a maradék rizottónak is.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sajttal sült gombás galuska
  2014-11-18 22:38:34, kedd
 
  Sajttal sült gombás galuska

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej vöröshagyma
20 dkg erdei csiperke (vagy tetszőleges más gomba)
40 dkg liszt
2 db tojás
2 evőkanál Vénusz olaj
1 teáskanál vágott kakukkfű
1 teáskanál vágott petrezselyem
2 dl tejföl
2 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Nagy lábosban vizet forralunk a galuskafőzéshez. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük.

A lisztet simára keverjük a tojássokkal, egy csipet sóval és annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű (nem túl folyékony) masszát kapjunk. A forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, lemossuk, lecsepegtetjük. Ha van rá lehetőség, lehet tenni a tésztába szárított, őrölt gombát is, hogy még ízletesebb legyen. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, rátesszük a gombát, és erős tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és az összevágott fűszerekkel is megszórjuk. Rövid ideig összepirítjuk, és a tűzről levéve összekeverjük a galuskával, meg a tejföllel. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy hőálló tálat, beletesszük a galuskát, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőben pirosra sütjük. Amikor szép a teteje, kivesszük és tálaljuk.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 715 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tejszínes-gombás pulyka
  2014-11-18 22:36:28, kedd
 
  Tejszínes-gombás pulyka

Hozzávalók:

1 kg pulyka apró hús
1 vöröshagyma
ízlés szerint só, bors, vegeta, borsikafű
kakukkfű
majoránna
1 csomag zöldség zöldje apróra vágva
10 dkg "Vénusz sütő margarin
50 dkg felaprított francia gomba
1 tasak penne tészta
1 db tyúk húsleves kocka
2-3 evő
kanál liszt

Elkészítés:

Egy serpenyőben felolvasztom a margarint, beleteszem a húst, majd aranybarnára sütöm, gyorsan. Ráteszem a tyúkhúsleveskockát és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd lefedve főzöm addig, amíg a víz nagy része elpárolog. Megfűszerezem (só, bors, vegeta, stb.), és ha puhára főtt, beleteszem a petrezselyemzöldet. Kicsit rotyogtatom, majd félreteszem. Egy másik edényben megpirítom a hagymát margarinon, ráteszem a gombát és azt is megpirítom. Ha kész, ráöntöm a húsra és visszateszem a tűzre. A tejszínt 2 evőkanál liszttel kikeverem, a húsra öntöm, majd össze rottyantom az egészet. Föőt tésztával kínálom, a tetejét meghintem nyers zöldség zöldjével.
Megjegyzés:

A családom egyik kedvence, nem nehéz étel és nagyon finom, laktató. Ha sajtot reszelnek a tetejére, akkor is nagyon finom.

A receptet Kószóné Veszprémi Gabriella küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Currys-citromos lencseleves
  2014-11-18 22:30:29, kedd
 
  Currys-citromos lencseleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 szál póréhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl vörös lencse
1 közepes méretű lisztes burgonya (pl. Ella, kb. 15 dkg)
1,5 teáskanál currypor
1 csapott teáskanál kurkuma
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál cayenne bors (vagy chili)
1 citrom leve + 1 karikákra vágva a tálaláshoz
1 evőkanál Vénusz olaj (dió-, földimogyoró vagy napraforgó)
víz


Elkészítés:

A vörös lencsét szűrőbe helyezem, folyó víz alatt alaposan átmosom. A póréhagymát megtisztítom, hosszában félbevágom, majd kb. 1/2 cm-es félkörökre szeletelem. A fokhagymát megtisztítom, kis kockákra vágom. A krumplit meghámozom, a póréval azonos méretűre darabolom.

Egy 1,5 l-es fazékban felmelegítem az olajat, rádobom a kétféle hagymát, fedő alatt megfonnyasztom, hozzáadom a lencsét, a krumplit, a só kivételével valamennyi fűszert. Annyi vízzel öntöm fel, hogy legalább 2 ujjnyival ellepje a fazék tartalmát. Fedő alatt, közepes tűzön nagyjából 20 perc alatt puhára főzöm. A sót csak a végén adom hozzá, ellenkező esetben a lencse nem puhul meg. Ha elkészült, leveszem a tűzről, belefacsarom a citrom levét, összeturmixolom. Ha túlságosan sűrűnek bizonyulna, kevés víz hozzáadásával elérhető a kívánt állag.





Megjegyzés:

Karakteres, enyhén csípős, a citromtól savanykás, frissítő krémleves, melyben megmarad az ilyenkor fokozottan jótékony C-vitamintartalom is!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Esik az eső
  2014-11-18 22:14:35, kedd
 
  Ma nálunk mindenféle idő volt.

Éjjel szakadt az eső,





reggel is esőre ébredtünk.
10 óra körül elállt, kisütött a nap pár órára, kellemes volt az idő.





Később beborult, majd este újból elkezdett esni. Ez nem volt elég,
elkezdett villámlani, ki kellett kapcsolni a gépem.





Most körülöttünk esik, van ahol jég is és csapkod rendesen -
messziről látom. Remélem nem jön vissza.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 530
  • e Hét: 2744
  • e Hónap: 16649
  • e Év: 146356
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.