Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
mézeskalács
  2014-11-22 19:05:05, szombat
 
 



A mézeskalács receptje
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
1 csipet só
30-40 dkg virágméz
3 tojás
3 evőkanál margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fahéj
1 dkg őrölt szegfűszeg
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.
Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
Így készül a tökéletes mézeskalács Így készül a tökéletes mézeskalács
Káprázatosan szép ünnepi dekorációkA karácsony 13 legfontosabb szimbóluma10 meseszép feldíszített karácsonyfaA legszebb karácsonyi dekorációk a nappalibaA legszebb karácsonyfadíszekZúzmarás ezüstdekorációkDekoráció a természet kincseiből2012 leggyönyörűbb karácsonyi dekorációi Kültéri karácsonyi dekorációk10 karácsonyi dekortipp, hófehérben
Nyújtás, szaggatás, sütés
A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.
Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.
Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.
Tippek a díszítéshez
Fényesítés: a mézeskalácsok felületére kenőtollal tojásfehérjét kenhetsz, így szép fényes lesz a felületük, illetve a ráhelyezett magvak könnyen ráragadnak.
Magvak: az apróbb magvakat - mák, szezámmag - hintsd a tojásfehérjével megkent nyers tészta felületére, és így süsd meg. A nagyobb magvakat - napraforgómag, tökmag, dió, mandula - nyomd egyszerűen a nyers tésztába, miközben sül, szépen beágyazódik a tésztába, és benne marad.
Cukoríróka: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható író-mázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz. Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágj kis nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts!
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézeskalács házikó
  2014-11-22 19:02:03, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 194
  • e Hét: 683
  • e Hónap: 2734
  • e Év: 30957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.