Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Rotschild kuglóf
  2014-11-23 21:42:48, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A forma kikenéséhez
finomliszt
Rama
A tésztához
8 dkg étcsokoládé
5 dkg mazsola
5 dkg török mogyoró
5 dkg dió
10 dkg puha magozott aszalt szilva
30 dkg finomliszt
1 mokkáskanál Sütőpor
5 darab tojás
2 csomag vanillincukor
28 dkg kristálycukor
30 dkg Rama
A citromos mázhoz
20 dkg porcukor
0,5 dl frissen facsart citromlé
Elkészítés

1.A puha, szoba-meleg Ramát a cukor kétharmadával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. Az aszalt szilvát négybe vágjuk, a török mogyoróval, a félbetördelt diógerezdekkel, a mazsolával, és a kis kockákra darabolt csokoládéval együtt a tésztába keverjük.
2.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Egyharmadát a kuglóf masszájához adjuk, jól összekeverjük, a többi tojáshabot pedig már óvatosan forgatjuk bele.
3.Ramával kikent, belisztezett kuglófformába simítjuk, majd előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 óra 10 percen át sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük: ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor jó.
4.Amikor a kuglóf kihűlt, citromos mázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével, habverővel addig keverjük, míg sűrűn folyós nem lesz. Egy kisebb tepsire rácsot fektetünk, s erre átrakjuk a kuglófot.
5.A citromos mázat rácsurgatjuk. Ami lefolyik róla, az a tepsiben összegyűlik, így újra a kuglófra locsolhatjuk. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
kókuszdió
  2014-11-23 21:36:37, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A díszítéshez
15 szem fél dióbél
A forgatáshoz
6-8 dkg kókuszreszelék
A belsejéhez
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
10 dkg Rama
A külsejéhez
2 evőkanál rum
5 dkg keserű kakaópor
1 db tojás
30 dkg darált dió
20 dkg barna cukor
Elkészítés

Először a belsejéhez valókat gyúrjuk össze, és 15 egyforma kis golyót formálunk belőle. 15-20 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy a formáját megtartsa. A külsejéhez valókat addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad benne, majd nedves kézzel 15 egyforma gombócot formálunk belőle. Két tenyerünk között egyenként kissé ellapítjuk, a közepére egy kókuszos gombócot teszünk, majd újra összegömbölygetjük ugyanúgy, mint amikor szilvás gombócot készítünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, végül hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben dermedni hagyjuk, Tálaláskor forró vízbe mártott késsel félbevágjuk, és egy-egy negyed dióval díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
kuglóf gazdagon
  2014-11-23 21:30:21, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A bevonáshoz
10 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
A forma kikenéséhez
finomliszt
Rama
A tésztához
20 dkg kis kockákra vágott vegyes finomság (aszalt gyümölcs, dió és csokoládé)
30 dkg finomliszt
1 mokkáskanálnyi sütőpor
5 db tojás
2 csomag vanillincukor
30 dkg kristálycukor
30 dkg Rama
Elkészítés

1.A puha Ramát a cukor kétharmadával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk. A sütőport a liszttel - ebből egy evőkanálnyit félreteszünk - összeforgatjuk és az előzőekhez adjuk.
2.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk, óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk.
3.A kis kockákra vágott aszalt gyümölcsöt, diót és csokoládét a félretett kanálnyi liszttel összeforgatjuk (így nem süllyed sütéskor a tészta aljára), a kuglóf masszájába keverjük.
4.Ramával kikent, belisztezett kuglófformába simítjuk, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 ˚C, légkeveréses sütőben 180 ˚C) kb. 1 órán át sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük, ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor megsült.
5.Amikor kihűlt, a tésztát olvasztott csokoládéval meglocsoljuk vagy bevonjuk, ahogy épp kedvünk tartja.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
kókuszkrém torta
  2014-11-23 21:16:21, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A tetejére
10-15 dkg tejcsokoládés tortabevonó
A mézes laphoz
1 evőkanál méz
1 tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál keserű kakaópor
20 dkg finomliszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2,5 dkg Rama Vajas íz
A piskótához
4 tojás
20 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
4 evőkanál hideg víz
késhegynyi szódabikarbóna
20 dkg finomliszt
1 evőkanál keserű kakaópor
A krémhez
5 evőkanál finomliszt
5 dl tej
25 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
1 csomag Vanillincukor
20 dkg Rama Vajas íz
Elkészítés

A mézes laphoz valókat a liszt kivételével tűzálló tálba rakjuk, és vízgőzön, kevergetve 5 percig főzzük, (bátrabbak közvetlenül a tűzhely lapján is főzhetik, ez kis lángon 2 perc). A tűzről lehúzzuk, a lisztet belekeverjük. A masszából nedves késsel sütőpapírral bélelt tepsire 2 kerek, egyenként 21 cm átmérőjű lapot kenünk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), kb.18 percig sütjük. Ha kész, és kihűlt, akkor a 21 cm-es tortakarikát ráillesztjük, a tésztát ezzel kiszúrjuk, hogy szép kerek legyen. A piskótához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc, majd a kanalanként hozzáadott vízzel tovább verjük. A porcukrot hozzáadjuk, a fele liszttel amiben előtte a szódabikarbónát elkevertük, összedolgozzuk. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, felét az előzőekbe forgatjuk. Ezután kerül bele óvatos mozdulatokkal a többi liszt, majd tojáshab is. Egy nagy tepsit (35x25 cm-eset) sütőpapírral kibélelünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk. Ugyanúgy sütjük közepes lánggal, mint a mézes lapot. A krémhez a tejet a liszttel összedolgozzuk, kevergetve sűrűre főzzük. A Rama Vajast a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt tejes krémet kanalanként hozzáadjuk, a vaníliás cukorral, és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A piskótát hosszában 5 egyenlő csíkra vágjuk, ezeket lapjában, egyenként elfelezzük. Így 10, egyenként 35x5 cm-es csíkot kapunk. Egyet a krémmel megkenünk, fölcsavarjuk, az egyik mézes karika közepére állítjuk. A következő tésztacsíkot is megkenjük a krémmel, a már tortalapon lévő köré tekerjük. Így járunk el csigavonalban a többi piskótával is. Akkor jó, ha a mézes lapot körben befedi, a krém egyharmada pedig megmarad. Ennek egy részét a tetejére kenjük, erre kerül a másik mézes lap, majd a torta oldalát a maradékkal körbekenjük. Rövid időre behűtjük, a tetejét olvasztott tejcsokoládés tortabevonóval megkenjük. Körben egy kevés kókuszreszelékkel meghintjük. Néhány órán át hűtőszekrényben pihentetjük, ezalatt a mézeslap megpuhul.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
florentin
  2014-11-23 21:11:01, vasárnap
 
 



Hozzávalók
10 dkg kristálycukor
1,25 dl tejszín
2 evőkanál finomliszt
6 dkg kockára vágott cukrozott narancshéj
6 dkg kockára vágott cukrozott citromhéj
12,5 dkg darabolt vagy vékonyra szelt mandula
20 dkg étcsokoládés tortabevonó
3 evőkanál Rama
Elkészítés

1.A mandulaszeleteket, a cukrozott narancs- és citromhéj darabokat, a cukrot, a Ramát és a tejszínt egy tálba tesszük. Lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 3. percig főzzük. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd az edényt levesszük a tűzről.
2.A sütőlapot kibéleljük sütőpapírral. Két teáskanál segítségével mandula-halmocskákat formázunk a sütőlapon, tetejüket egy kissé lelapítjuk. 225 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 5 percig sütjük.
3.A süteményeket a sütés után rögtön egy kb. 6 cm átmérőjű gyűrűvel, vagy kanállal kerekre formázzuk. A süteményeket a sütőlapról a sütőpapírral együtt lehúzzuk és a sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
4.A tortabevonót feldaraboljuk, forró vízfürdőn felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni, majd ismét felmelegítjük és simára keverjük. A florentin alsó felét bekenjük a bevonóval és száradni hagyjuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
diós hókifli
  2014-11-23 21:07:05, vasárnap
 
 



Hozzávalók
fél citrom reszelt héja
1 db tojás
2 db tojássárgája
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
50 dkg finomliszt
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
porcukor a szóráshoz
30 dkg Rama
Elkészítés

1.A liszttel elmorzsoljuk a Ramát, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, a darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát összegyúrjuk, és 30 percre hideg helyre tesszük pihenni.
2.Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban összetekerünk.
3.Megolajozott sütőlapra tesszük és előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 °C fokon. Még melegen kristálycukorba vagy porcukorba forgatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
marcipán koszorú
  2014-11-23 21:03:31, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A sütőlap kikenéséhez
Rama
A töltelékhez
1 db tojássárgája a kenéshez
4 evőkanál sárgabarackdzsem
15 dkg nyers marcipánmassza
10 dkg barna cukor
15 dkg aprított mandula
A tésztához
1 db tojás
egy csipet só
37,5 dkg finomliszt
1,25 dl langyos tej
7,5 dkg kristálycukor
fél csomag instant élesztő
8 dkg olvasztott Rama
Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, 1 teáskanál cukrot adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére. A lisztet a maradék cukorral, a sóval, a megolvasztott Ramával és a tojással egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és sima, hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk és 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresre nő. A mandulát a cukorral, a marcipánnal és két evőkanál dzsemmel összekeverjük. Az élesztős tésztát átgyúrjuk és egy 40x50 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A marcipános masszával megkenjük és a hosszabb oldalával feltekerjük. A tészta szélét megkenjük tojássárgájával és így rögzítjük. A tekercset 2 cm-ként mélyen bevágjuk és az így kapott szeleteket egyszerűen csak egymásra fektetjük. A tekercset Ramával kikent sütőlapra fektetjük és a végeket összenyomva egy koszorút formázunk. A maradék dzsemet megmelegítjük, megkenjük vele a fonatot és előmelegített sütőben, 175-200 °C-on, 30-35 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
csokis csillag
  2014-11-23 20:56:41, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A mázhoz
20 dkg étcsokoládés tortabevonó
7,5 dkg fehér tortabevonó
A forma kikenéséhez
Rama
A tésztához
1-2 evőkanál tej
1 db tojássárgája
1 csipet só
10 dkg kristálycukor
3 dkg kakaópor
20 dkg finomliszt
15 dkg Rama
Elkészítés

1.A lisztet, a kakaót, a Ramát, a cukrot, a sót, a tojássárgáját és a tejet kézi keverővel vagy robotgéppel simára keverjük. Kézzel cipót formálunk belőle, fóliába göngyöljük és 30 percre hűtőbe tesszük.
2.Ramával megkenünk egy sütőlapot. A tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtjuk és különböző vastagságú csillagokat formázunk belőle, amelyeket a sütőlapra helyezünk és a 200 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
3.A kész csillagokat rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. A tortabevonót meleg vízfürdőn felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni, majd ismét felforrósítjuk és simára keverjük.
4.A csillagokat az étcsokoládés tortabevonóba mártjuk és hagyjuk megdermedni. A fehér tortabevonót megolvasztjuk, tasakba töltjük, levágjuk a tasak egyik sarkát és a csillagokat fehér csokimázzal díszítjük.
Tippek

A sütemény még tetszetősebb lesz, ha a csillagokat egy villa segítségével teljesen belemerítjük a mázba, majd rácsra helyezve hagyjuk megdermedni.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi narancs torta
  2014-11-23 20:53:26, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A tésztához
4 tojás
1 narancs
25 dkg kristálycukor
4 evőkanál forró víz
1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
20 dkg finomliszt
A forma kikenéséhez
finomliszt
Rama Vajas íz
A krémhez
5 dl tej
2 narancs
2 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg kristálycukor
2 tojás
20 dkg Rama Vajas íz
A tészta locsolásához
6-9 evőkanál narancslé
A torta oldalának díszítéséhez
10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula
A tetejére
2 dl habtejszín
1 narancs
Elkészítés

1.A torta tésztájához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A narancs reszelt héját és kifacsart levét (kb. 1 dl) meg a vizet hozzáadjuk. A sütőporral összeforgatott lisztet belekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Egyenletesen egy Ramával kikent, belisztezett 23 cm átmérőjű tortaformába vagy szívformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük.
2.A krémhez a narancsok reszelt héját és levét (kb. 2 dl) lábasba töltjük. A pudingporral, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Amikor már csak langyos, jól kikeverjük. A Ramát először magában keverjük habosra, majd kanalanként a narancskrémet is beledolgozzuk.
3.A kihűlt tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és 2-3 evőkanál narancslével mindegyiket meglocsoljuk. Ezután krémmel megkenjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle.
4.A torta oldalára szánt mandulát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, hűlni hagyjuk, majd a torta oldalához tapasztjuk.
5.Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kissé megdermedjen. A torta tetejét tejszínhabbal és narancsgerezdekkel díszítjük.
Tippek

A tortát az ünnepnek megfelelően is díszíthetjük. Ehhez a csokoládét fölolvasztjuk, majd sima csöves habzsákba vagy a magunk által sütőpapírból hajtogatott kis habzsákba töltjük. Ezután sütőpapírra kis fenyőformákat rajzolunk vele. Megvárjuk, amíg megdermednek, azután a papírról óvatosan lefejtjük őket, és a tejszínhabba állítgatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi sacher kocka
  2014-11-23 20:49:53, vasárnap
 
 



Hozzávalók
A tésztához
10 dkg keserű csokoládé
12 dkg darált dió
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
késhegynyi őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
15 dkg Rama
12 dkg kristálycukor
4 db tojás
A töltéshez
18 dkg forró barackíz
A bevonathoz
20 dkg étcsokoládés tortabevonó massza
4 evőkanál étolaj
A díszítéshez ízlésünk szerint
egész, pörkölt mandula
arany színű gyöngyök
marcipán levelek
Elkészítés

1.A puha Ramát az olvasztott keserű csokoládéval habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehérjét kristálycukorral habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük és hozzáadjuk a liszt, dió, kakaópor keverékét.
2.Egy kisebb méretű 18x27 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 170 °C-on 25-30 perc alatt megsütjük.
3.Miután langyosra hűlt, középen kettévágjuk és a felforralt barackízzel megkenjük, ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
4.Hullámos késsel 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk, majd a felolvasztott olajos tortabevonó masszába mártjuk és rácsra helyezzük.
5.A maradék bevonó masszát leszűrjük és készen vásárolt díszekkel dekorálhatjuk a bevonóval felragasztva.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1335
  • e Hét: 3234
  • e Hónap: 7638
  • e Év: 39367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.