Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Felment a vérnyomásom
  2014-11-24 21:08:39, hétfő
 
  Nagypál Anikó írása




2014. november 22.
Felment a vérnyomásom
Levél Balog Zoltánnak

A november 11-i népesedéspolitikai konferencián Balog Zoltán miniszter nagy feltűnést keltő beszédében kívánatosnak tartotta az abortusztörvények megszigorítását. A beszédre sokan reagáltak, köztük e cikk szerzője is, aki a Gépnarancs című online újságban tette közzé írását, melynek rövidített változatát közöljük. A nagy számú komment közül most csak egyet idézünk fel: azt, amely olyan fontosnak tartotta ezt a levelet, hogy azt javasolta, százezres példányban kellene sokszorosítani, hogy gondolatai mindenkihez eljussanak.

Most érdemes számlát nyitni: ajándék Nokia Lumia 530 okostelefont kaphat Raiffeisen DíjNullázó Plusz Számlája mellé! (x)
Kapcsolódó írásaink

Felderítés
Balog magyarázkodik
Balog en bloc

Kicsit felment a vérnyomásom, így gondoltam, tisztázok önnel egy-két dolgot, drága Balog Zoltán!

Elárulok egy titkot: nem mindenki olyan szerencsés, mint én. Mert én annak tartom magam, pedig tényleg nem kaptam mindenből a legeslegeslegeslegjobbat, de én minden ellátáshoz hozzájutottam. És most, hogy megszületett a fiam, azt tudom mondani, hogy nem szeretnék több gyereket, mert ez az egy van, akit tisztességesen fel tudok nevelni, úgy, hogy mindent megkapjon. És a ,,minden" itt még mindig nem az elektromos popsitörlő-melegítő! Hanem tök normális, hétköznapi dolgok, minőségi cipő, ruha, étel, ital, oktatás, játékok, figyelem, törődés, idő, szeretet, beszélgetés, laptop, egyetem, utazás, mozi, színház, korcsolyapálya, esküvő... Én ezt egy gyereknek tudom megadni, így elballagok az orvoshoz, és felíratok magamnak gyógyszert, drága miniszter úr. Miért? Mert megtehetem, mert megengedhetem magamnak, mert ki tudom váltani...

Tudja, miniszter úr, valamit nagyon el tetszettek b...i, de ezzel így nem fognak javítani a helyzeten. Nem a családi pótlékot kell elvenni, nem az abortuszt kell tiltani. Hogy akkor mi kell? Segítek.

Invesztálni kell az oktatásba, amit most módszeresen széjjel tetszenek túrni. Nem a digitális táblákra gondolok, mert az is baromi fontos, tényleg, bár az már kevésbé, hogy Piripócson a szakadt mackós gyerek digitális tábla mellett feleljen korgó gyomorral az erkölcsről. Hanem arról, hogy bifláztatás helyett kicsit a jövőre, az életre kéne nevelni a gyerekeket. Hogy amellett, hogy a lányoknak megtanítjuk, hogy gáz a szőrös kar, komolyabban kéne venni a szexuális életre való nevelést, hogy tisztában legyenek vele, hogy mindennek van következménye, és hogy a következmény lehet egy gyerek vagy a méhnyakrák is.
Fotó: MTI

Mert tudja, miniszter úr, ez olyan, mint a stadionkérdés. Ha már mindenen túl vagyunk, ha már egy kórházban sem hal meg beteg a fűtetlen kórteremben, ha már minden gyerek mindennap legalább háromszor eszik, és nem úgy, hogy a szülei saját maguktól vonják meg az ételt, ha már mindenkinek jut a képzettségének és képességeinek megfelelő munka, ha nem lesz luxus egy családnak az Állatkertbe vagy moziba menni, akkor szerintem az ellenzék is azt mondja majd, hogy leszarom, építsünk stadiont. Ha minden háztartásban lesz majd szappan, törülköző, fogkefe és dezodor, nem bánom, értekezzünk kozmetikai kérdésekről a gyerekekkel. De addig még bőven van mit magyarázni, nyilván ésszel, a korosztálynak megfelelően, de a fiúkban is tudatosítani kell, hogy nekik is van felelősségük!

Észre kellene venni, hogy ezeket a gyerekeket már nem a klasszikus értelemben kell felvilágosítani, de nem is a család szentségéről kell nekik papolni. Fontos a család, persze. De ne önök döntsék el, hogy milyen az ideális család! Beszélgetni kell a gyerekekkel, párbeszédet folytatni, esélyt hagyni, hogy kérdezzenek, és önöknek, döntéshozóknak ebben a folyamatban ott van szerepük, hogy a tanároknak, szakembereknek adnak időt, pénzt és lehetőséget arra, hogy ez a párbeszéd kialakuljon. A ma gyerekeinek kell megtanítani, amit a holnap felnőttjein számon kérnek!


Bifláztatás helyett kicsit a jövőre, az életre kéne nevelni a gyerekeket. Hogy amellett, hogy a lányoknak megtanítjuk, hogy gáz a szőrös kar, komolyabban kéne venni a szexuális életre való nevelést, hogy tisztában legyenek vele, hogy mindennek van következménye, és hogy a következmény lehet egy gyerek vagy a méhnyakrák is.


De erre időt, netán egy kis pénzt is kellene szánni... és persze gondolkodni kellene hozzá, nem csak rátenni a legyártott sablont a közoktatásra, aztán lenyírni, ami nem fér alá...

Mit tehetnek még? Nem veszik el a családi pótlékot, mert azt nem tőlem veszik el, hanem a gyerekemtől. Tudja, mire kell 13 ezer forint? Tudja egyáltalán, hogy mi mennyibe kerül? Tudja, hogy mennyit költ az ember pelenkára? Tudja, hogy mennyibe kerül a D-vitamin, a K-vitamin, a hintőpor, a fürdető, a textilpelenka, a ruha, amit a gyerek egy hónap alatt kinő, a babakocsi? Tudja, mennyibe kerül a tápszer? Igen, tudom, a csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Ha nekem annyi ötforintosom lenne, ahányszor ezt különböző szoptatósnáciktól hallottam, kifizetném a gyereknek a Harvardot. Tudja, miniszter úr, van, akinek kevés a teje, sőt egyáltalán nincs. Lehet, hogy nehéz elképzelni, és nyilván főbe kéne lőnie magát az ilyen rossz anyának, de előfordul. Olyankor tápszert ad annak a szerencsétlen gyereknek, mert valamit muszáj ennie, akkor is, ha ilyen balfék anyja van. És igen, én ki tudom fizetni a jobb minőségűt is, amitől nem fáj a fiam hasa. De nem tudom, hogy akinek nincs rá pénze, az mit ad a gyereknek. Silányabbat? Az csak egy gyerek, aki éhes, miért nem jár neki ugyanaz? Miért kell neki az ócskábbat kapnia már a kezdetektől? Miért kell neki abba belenőnie, hogy ,,nincs"?

Miért nem értik meg, hogy a jövő a gyerekekben van?

Miért nem értik meg, ahhoz, hogy egészséges, boldog, kiegyensúlyozott gyerekeink legyenek, talán invesztálni kéne a szociális hálóba, az egészségügybe, az oktatásba? Miért van az, hogy ma Magyarországon a legtöbb helyen a védőnő, a családsegítő, a szociális munkás valami szegényszagú, lepattant helyen húzza meg magát, ahova az ember belép, és elmegy az élettől a kedve...? És közben ezek az alulfizetett emberek próbálják végezni a dolgukat, de a gépezetben eltöltött 10-20-30 év kimarja belőlük az embert, és a hozzájuk fordulókból már csak annyit látnak, hogy a homlokukra van írva: PROBLÉMA.

Normális ez, miniszter úr?

Normális az, hogy egy józsefvárosi gyerekorvos rendelőjében 16 fok van, és villanyradiátorral próbálnak meleget csinálni?

Normális az, hogy a rendelőintézetben hetekig nincs időpont csecsemő-csípőultrahangra, mert a rendelőintézetben hetente egyszer egy orvos végzi ezt a vizsgálatot, és ha ő valamiért nincs (mert beteg, vagy szabadságon van, vagy akármi), akkor nincs vizsgálat? Igen, én ki tudom fizetni máshol a tízezer forintot a vizsgálatért, mert tudom, hogy fontos, hogy időben észrevegyék a rendellenességet, de mi van azzal, akinek nincs rá tízezer forintja, vagy egyszerűen csak nem tudja, hogy ez miért fontos, mert senki nem magyarázza el, mert senkinek nincs erre ideje...?

Balog miniszter úr, nagyon sokszor látom, olvasom, hogy az én középosztályomba tartozók vagy a nálam magasabb polcon lévők, és talán önök is, elintézik annyival, hogy ezek állatok, mert cigire bezzeg van pénz, meg piára is, de a munka, az meg büdös nekik...

Tudja, miniszter úr, tényleg vannak problémák. A kerületben, ahol lakom, a Józsefvárosban aztán van minden, gyönyörű társadalmi keresztmetszetet kap az ember, ha végigmegy a Tisztviselőteleptől a Magdolnán át, a Corvin-negyeden keresztül a Palota-negyedig. Auróra utca, Rákóczi tér, Dankó utca, Fecske utca, vagy a túloldalon Gutenberg tér, Somogyi utca, Blaha... Csak végig kellene egyszer menni. Gyalog. Nem kamerákkal, csak úgy, civilben. Talán elkezdene gondolkodni azon, hogy mit kéne csinálni ezekkel az emberekkel. És ugyanígy el lehetne menni vidékre, de nem százhuszonkét talpnyalóval, stábbal, kocsival. Menjen busszal, vonattal. Menjen falvakba, kisvárosokba. Menjen Ózdra, Dévaványára, Létavértesre. Legyen ott egy hetet vagy kettőt. Nézzen körül, nyissa ki a szemét, hogy milyen országban él, mert Magyarország nem ér véget a Budapest táblánál, és Budapest sem egyenlő a Vár-negyeddel, a Rózsadombbal, a Svábheggyel, a Pasaréttel vagy a Belvárossal.

Nem, nem helyettük kell gondolkodni. A segítség nem azt jelenti, hogy nekik semmit nem kell tenniük. De aki a padlón van, azt ne rugdossák még lejjebb. Ne halat adj, hanem hálót - valóban! De mi lenne, ha meg is tanítanák az embereket a háló használatára, addig pedig halat is kapnának? Senki ne áltassa magát azzal, hogy ez egy rövid távú munka. Iszonyú hosszú út, de megéri! Megérné feltámasztani a szociális segítőket, megérné invesztálni beléjük. Megérné, ha konzultálnának olyanokkal, akik ismerik a helyi viszonyokat. Azt hiszem, ha egyszer is megkérdeznék L. Ritók Nórát vagy Iványi Gábort, hogy segítenének-e abban, hogyan lehetne segíteni ezeknek az embereknek, hát megtennék. Igen. Évek kemény munkája lenne, hogy megváltoztassák a leszakadók életszemléletét és visszahozzák a társadalomba a már leszakadottakat. De ha a felnőttek nem is változnak - de változnak, csak hit, bizalom és munka kell hozzá -, a gyerekeik, a gyerekeik gyerekei már élhetnének másként.

Mindaddig azonban, ameddig nem érik fel ésszel, hogy a tiltás, a büntetés, a sanyargatás, a nép hülyítése nem nyerő, maradunk egy lepusztult ország elfásult lakói. Fiatalabb és tapasztalatlanabb vagyok, miniszter úr, de tanulmányaimból úgy rémlik, volt már ilyen.

Zárásként elárulom: nem lett jó vége.
- See more at: http://www.168ora.hu/velemeny/felment-vernyomasom-132108.html#sthash.PYmwS2xy.dpu f
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szijjártó: Ja, hogy én mondtam?!?
  2014-11-24 20:51:20, hétfő
 
 
Szijjártó: Ja, hogy én mondtam?!?

ma 17:36
132 812

Az ATV Szabad szemmel című műsorában lépett fel a magyar külügyminiszter, hogy mit is mondott, arról itt lehet olvasni. Aztán a riporter szembesítette Szijjártó Péter egyik Moszkvában tett kijelentésével, amire a következő reakció érkezett:

http://coub.com/view/44dmq


http://444.hu/2014/11/24/szijjarto-ja-hogy-en-mondtam/



Apám mondta, de kölcsönadta. Majd apránként visszafizetem. És egy kicsit az apósom is mondta.
A legbámulatosabb a fideszesekben, hogy soha nem jönnek zavarba, bármilyen hazugságon vagy ellentmondáson kapják őket. A szégyenérzés pedig egy teljesen ismeretlen fogalom számukra.



Az is szenzációs a jelenetben, amikor megkérdezi, hogy ki mondta ezt? Lehet látni rajta, hogy alig várja, már ott van a nyelvén, hogy meghazudtolja, lehülyézze, stb stb az illetőt, aztán kapja a paradox választ, hogy ő volt az.
És itt érdemes az arcát figyelni, egy pillanatra meglepődik, már-már óriási dilemmába kerül, nyalogat össze-vissza, köszörül, ööö-zik, hogy vágja szét ezt a gordiuszi csomót.

Filmtörténeti remek. Vagy retek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megint einstand
  2014-11-24 19:49:23, hétfő
 
 
Megint einstand


Véleményvezér
mélyebb
ma 3:35


A magánnyugdíjpénztárak államosítása mérföldkő volt az Orbán-kormány és a NER életében. Az NGM által pénteken bejelentett intézkedések most még tovább mennek e szégyenteljes történetben.

A kormány azok pénzét is elvenné, akik világosan kinyilvánították, hogy ragaszkodnának e vagyonhoz.

2010 őszén az Orbán-kormány rettentően meg volt szorulva. Épp csak három hónapja szembesült azzal, hogy nem kap brüsszeli és berlini áldást a költségvetési hiány elengedésére, de közben mindenképpen be akarta vezetni az egykulcsos adót. Mivel a gazdaság nem nőtt számottevően, máshonnan kellett pénzt szerezniük. Az IMF-et júliusban kiebrudalta a kormányfő az országból, ezért nem maradt más választás, mint a magyar állampolgárok megkopasztása. Ez volt a magánnyugdíjrendszer államosítása.

Hivatalosan a nyugdíjak védelmében történt a lépés, de a kormány alig 3 év alatt az összeg fenekére vert (annak egy számottevő része államkötvényben volt, és ezt a részt egyszerűen leírta az államadósságból - a maradékot azonban elköltötték). Bár a magyar állam továbbra is úgymond garantálja a nyugdíjakat, de ez a garancia csak annyit jelent, amennyit a mindenkori kormány meg akar vagy tud valósítani belőle. Aki figyeli az elmúlt hónapokban a magyar médiában megjelent elemzéseket, annak biztosan feltűnt, hogy a nyugdíjjal foglalkozó szakemberek egyöntetű állítása szerint ez az ún. “garantált" rendszer fenntarthatatlan. Magyarul húsz-harminc év múlva nem lehet majd kifizetni azt a nyugdíjat, amit a kormány ma megígér. Ez a “garancia" váltotta fel azt az államosítás előtti helyzetet, amikor az ember nevén volt egy összeg, amit egy magánvállalat szigorú szabályok szerint kezelt.

A kormány egy másik hivatkozási alapja az volt, hogy a pénztárak nagyon rosszul teljesítettek, mert magas költség mellett alacsony hozamot termeltek. Bár a magas költség valóban igaz volt, és egy súlyos szabályozási hibára világított rá, az alacsony hozam igencsak viszonylagosnak bizonyult. Az elmúlt években ugyanis a megmaradt magánnyugdíjpénztárak sokkal-sokkal jobb hozamot termeltek, mint az őket helyettesíteni hivatott magyar állam (a GDP/fő alakulása egyben a magyar állam hosszútávú ígérvény-teljesítő képességét is méri). Ha az a rendszer rossz volt, akkor a mostani katasztrofális.

2010-ben a kormány a magántulajdon elvételének vádját aláásandó egy sajátos választási lehetőséget ajánlott a magánnyugdíjpénztári tagoknak. Eszerint elveszik mindenki pénzét, kivéve azét, aki vállalja, hogy egy nagyon szűk határidőn belül, többórás sorbanállás után nyilatkozik arról, hogy mégis inkább ragaszkodna a nevén lévő összeghez. Mintegy százezer ilyen ember volt. Ők aztán hivatkozási alapként szolgálhattak arra, hogy senki nem tiport itt sárba semmilyen magántulajdont.

A most bejelentett intézkedés a megmaradt magánnyugdíj-pénztárak végelszámolását célozza. Amint az iparági szereplők elmondták, az MNB felé leadott negyedéves jelentéseikből minden bizonnyal a törvényt megálmodó döntéshozó is pontosan tudja,

hogy az új szabályoknak egyetlen pénztár sem fog tudni megfelelni.

Pénztárak híján pedig az általuk kezelt összeg átkerül az állam kezelésébe. Be a közösbe, ahol aztán elporladhat ez az összeg is az állami garancia mindent átfogó ígérete mellett.

Viszont egyetlen szó sincs már magántulajdonról.

Arról, hogy a pénztári tagoknak bármilyen választási lehetősége lenne az általuk a befizetéseikkel felhalmozott vagyon kezelését illetően. Nemcsak arról van szó, hogy ezzel a kormány nivellálja azt a 2010-es állítását, miszerint a pénztártagoknak valóban megvan az a lehetősége, hogy megőrizzék a pénzüket. Sőt, nem is csak arról, hogy a kormány már megint semmibe veszi valaki magántulajdonát. Hanem arról is, hogy még csak nem is próbálkozik, hogy minderre kézzelfogható indokot adjon. Nekik, kormányfőstől, jegybankostól, nemzetgazdasági minisztériumostól annyira természetes dolog már ez, hogy nem is igényel különösebb magyarázatot. Kell az a 200 milliárd forintnyi vagyon, egytől-egyig magyar állampolgárok legálisan szerzett pénze, és minden különösebb csinnadratta nélkül elvennék.

A Véleményvezér annak idején üdvözölte az Orbán-kormány hatalomra kerülését. Számunkra a magánnyugdíj vagyon einstandja volt az a pillanat, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy ez a társaság, élükön Orbán Viktorral, valami teljesen mást csinál az országgal, mint az üdvös volna. Hogy ők bizony csak addig tisztelnek egy hagyományt, egy törvényt vagy éppen egy korábbi ígéretüket, amíg az a rövidtávú hatalmi megfontolásaiknak megfelel.

A kormány az első nagy einstand óta sokszorosan igazolta ezt a tételt. Ez a mostani, bármennyire szimbolikus, bármennyire krakéler, végső soron csak egy logikus következő lépés a mindent a politikai hatalom alá gyűrni kívánó kormányfő menetelésében.

http://velemenyvezer.444.hu/2014/11/24/megint-einstand/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt a lista a kormány által támogatott tolvajokról
  2014-11-24 19:34:46, hétfő
 
  Itt a lista a kormány által támogatott tolvajokról


propeller.huPropeller ma, 16:47


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qHKaxT_p0bI


Teljes fordulatszámra kapcsolt az új hűbéri rendszer - mondta az LMP-s Schiffer András ma a parlamentben, és Andy Vajnától Mészáros Lőrincig mindenkire kitért, akik szerinte az orbáni "nemzeti burzsoázia" tagjai.

A Schiffer napirend előttijére válaszoló Tállai András államtitkár a percekig tartó oligarcházástól annyira összezavarodhatott, hogy végül értelmes válasz helyett csak azt bírta felhozni, hogy az LMP nem támogatta a paksi atomberuházást, tehát nem a magyar emberek érdekeit képviselik.

http://propeller.hu/itthon/3024524-itt-lista-kormany-altal-tamogatott?utm_source= mm-2014-11-24&utm_medium=email&utm_campaign=Itt%20a%20lista%20a%20korm%C3 %A1ny%20%C3%A1ltal%20t%C3%A1mogatott%20tolvajokr%C3%B3l
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Francia politológus: az agresszív amerikai külpolitika a gye
  2014-11-24 19:20:53, hétfő
 
  Francia politológus: az agresszív amerikai külpolitika a gyengeség jele
2014.11.24 11:28


"Az USA elutasítja a modern világ multipolaritását és nyomásgyakorlással továbbra is az amerikai hegemóniát próbálja fenntartani. Ennek az agresszív politikának oka a hatalom elvesztése a nemzetközi politika színterén". Xavier Moreau francia politológus szerint a legtöbb európai ország Washington politikájának passzív, szenvedő alanya, mivel félnek a megtorlástól. A politológus példaként a BNP Paribas bank esetét hozta fel, aminek 9 milliárd dollár büntetést kellett fizetnie, mert megkerülte Washington szankcióit, valamint, hogy John McCain amerikai szenátor megfenyegette Bulgária kormányát, amiért az meg akarja építeni a Déli Áramlat gázprojekt egy szakaszát.

Hídfő.net.ru | Xavier Morueau

Xavier Moreau szerint az amerikai külügy "velünk vagy ellenünk" politikát alkalmaz, és ugyanez az agresszív politika az USA befolyásának további csökkenéséhez vezet a nemzetközi politikában. A politológus szerint Washington démonizálja az orosz államfőt, mert vezetése alatt Oroszország olyan hatalommá növekedett, ami a globális amerikai hegemóniát veszélyezteti és a többpólusú világrend kialakulásához vezethet. Washington a nyugati értékek képviseletét várná el egy független ország vezetőjétől, aki 15 éven át mindvégig népe érdekét képviselte. Ennek oka, hogy az amerikai külügy amerikai kulturális hegemónia kiépítésére törekszik a független országokban is, mert ez a biztosítéka annak, hogy hosszú távon Amerika-barát rendszereket alakíthassanak ki.

Moreau szerint az agresszív amerikai külpolitika további nagyhatalmi blokkok kialakulásához vezethet, mivel a kis országok önmagukban csak szenvedő alanyai lehetnek az erőpozícióból tárgyaló amerikaiaknak. Moreau szerint a közeljövőben számítani kell a keleti és nyugati tömb közti nyílt katonai konfrontációra, ami tovább gyengíti a nyugati gazdaságokat, egészen odáig, hogy Washington már ne legyen képes finanszírozni a globális katonai "kalandozásokat".


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/24/francia-politologus-az-agressziv-amerikai-kulp olitika-gyengeseg-jele
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
EZEK ABBA A TÁNYÉRBA IS BELESZARNAK,AMIBŐL ESZNEk!
  2014-11-24 16:45:40, hétfő
 
 
Orbánék hálátlanul zabálták a milliárdokat
hirdetés

Az írás a Népszabadság 2014. 11. 24. számában jelent meg.

55 komment

Batka Zoltán
Népszabadság

Sorban keresték a Fidesz kegyét a nagy kereskedelmi láncok az első iparági sokkot okozó 2010-es különadók után. Ennek a folyamatnak a mérlege katasztrofális. Mára kiderült, ablakon kidobott pénz volt a kormánypárti holdudvarra elköltött sok milliárd forint. Nem jött létre a remélt kiegyensúlyozott kapcsolat. A jutalom pedig a piacvesztés lehet a legnagyobb láncoknak.
hirdetés

Életük legrosszabb befektetéseként fogják elkönyvelni a Magyarországon működő hipermarketek és diszkontláncok vezetői a 2010 és 2014 között a Fidesz-közeli cégeknek, intézményeknek tanulmányokra, reklámra kiadott összegeket. ,,Egyszerűen semmit sem ért az egész lobbizás" - fakadt most ki az egyik legnagyobb hipermarketlánc vezetője zárt körben.

Érthető az elkeseredés: az anyacégnek nehéz lesz elmagyarázniuk, hogy a 2010 óta kifizetett milliárdokért cserébe azt kapták jutalmul, amit a kormány ellenségei büntetésből. A Fidesz által most benyújtott, illetve részben már elfogadott ,,lex multi" törvénycsomag a nagy láncok piacvesztését készíti elő. Piaci erősorrendben haladva a legnagyobb áruházlánc, a Tesco már 2010-ben is a kormánypárt célkeresztjébe került.

Akkor a britek egyedül fizették a válságadónak hívott, szektorszinten 30 milliárdos kiskereskedelmi különadó közel felét. Ehhez társult, hogy kormányközeli médiumok vették górcső alá a cég munkaügyi problémáit, de az is előfordult, hogy arról cikkeztek, hogy egerek rohangálnak a hipermarket polcain. Mindeközben az Orbán-kabinet nem is titkolta, hogy kit tekint a barátjának, Orbán Viktor egyre-másra tűnt fel a CBA és a Coop rendezvényein, míg az egyik legnagyobb hazai munkáltató, a Tesco vezetőségével szóba sem álltak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM).

hirdetés

Csak hosszas lobbizás árán ülhettek tárgyalóasztalhoz a kormányoldallal. A ,,Pax Fidesz" jeleként 2012-ben a Tesco akkori vezetője már a kormányzat prominenseivel pózolt az akkori, később ugyan a GVH által már kartellnek minősített dinnyeakció nyitórendezvényén. A mosolydiplomácia jegyében a Tesco a Századvégtől megrendelte a ,,Tesco magyar gazdaságban betöltött szerepét" méltató tanulmányt, igaz, azóta sem tudni, hogy mennyiért.

A Sparnál is igen komoly problémát okoztak a válságadók, a szektorból egyedül ennek a cégnek az akkori vezetője merte nyilvánosan ,,agyrémnek" nevezni a különadókat. Rossz nyelvek szerint az elkövetkező hetekben egymásnak adták a kilincset a különféle hatósági ellenőrök az áruházláncnál. Később a Spar is úgy dönthetett, hogy jobb a békesség. A Kantar Media adatai szerint a lánc tavaly listaáron 1,2, előtte, 2012-ben pedig 1,3 milliárd forint értékben rendelt reklámot a Simicska Lajos érdekkörébe sorolt Inter Media Group (IMG)-től.
A Tesco tanulmányt is rendelt a kormányközeli Századvégtől az áruházlánc hazai szerepéről
A Tesco tanulmányt is rendelt a kormányközeli Századvégtől az áruházlánc hazai szerepéről
Kurucz Árpád / Népszabadság

Hasonlóan a Lidlhez, amely a kisebb boltjaival erősen kikezdte a hazai láncok - CBA, Coop, Reál - piacát. A 2010-ben meghozott plázastop-rendelkezésnek a legnagyobb vesztese a Lidl volt, legalábbis a cég több tucat beruházás jegelésére kényszerült. A német diszkont 2012-ben még csak 0,6 milliárdot költött reklámra listaáron. 2013-ban viszont a kormányközelinek tudott IMG-től rendelt reklámot, ekkortól 1,5 milliárdra ugrott a diszkontlánc reklámköltése - szintén listaáron.
hirdetés

Aztán egy jó ideig úgy tűnt, hogy az Auchanra neheztel a legjobban a Fidesz. Ennek a története állítólag az, hogy a régóta egy magyar hipermarket terveit dédelgető Orbán ösztökélésére akarta a CBA-Coop vegyes vállalat felvásárolni a Cora áruházláncot. A piacon nyílt titok volt, hogy ehhez magukénak tudták a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelígérvényét, ám végül az Auchan beelőzte a hazai láncokat.

Később enyhülhetett a haragszomrád, s a szakma kormányzati kegykeresésnek tudta be, hogy a 2013-as trafikmutyi során rejtélyes módon az összes Auchan áruházba Felcsútról találtak trafikost, így sorra az Orbán-bizalmas Mészáros Lőrinc vonzáskörébe sorolt felcsúti lakosok lettek az Auchan trafikosai. Igaz, ezen Mészárosék nem sokáig kereshettek, hiszen az utcai trafikosokat képviselő lobbi nyomására a nemzeti dohányboltokat kirakták a hipermarketekből. (Később az RTL Klub többször is arról számolt be, hogy az egyik Auchannál lévő trafik ennek ellenére sem zárt be, mondván, az üzlet más helyrajzi számon van, mint az áruház.)

Az iparági történetek szerint a felcsúti stadion megépültét is szorgalmasan támogatták a hipermarketláncok, hiszen nem fukarkodtak a társaságiadó-felajánlásaikkal. Hogy pontosan melyik cég mennyivel támogatta e nemes célt, nem tudni hivatalosan, az egyetlen ismert név a Penny Market lehet: a cég logója ma is ott virít a felcsúti fociakadémia támogatói között.
Néha belementek a játékba

A láncok kincstári optimizmusa, miszerint érdemes keresni a Fidesz és Orbán Viktor kegyeit a jó hazai pozíciók érdekében, annál is inkább fura, hiszen a miniszterelnök soha nem csinált titkot abból, hogy hogyan viszonyul a nagy áruházláncokhoz. 2010-ben a cégek vezérei tudomást sem vettek arról, ami a Fidesz terveiben többé-kevésbé nyíltan szerepelt, miszerint a kiskereskedelemben ,,szabályozások finom hálójával" kell a hazai vállalkozásokat helyzetbe hozni a nagy multinacionális áruházláncokkal szemben.

A finom szabályozási megoldásokról 2010 őszén kaptak ízelítőt a cégek, amikor a miniszterelnök egyik pillanatról a másikra vetett ki milliárdos nagyságrendű különadót az ágazat nagyjaira. Hab volt a tortán a plázastop intézménye. Akkoriban sokként érték a cégeket az intézkedések, az ősszel, az üzleti év vége felé visszamenőlegesen kivetett és az év végéig befizetendő adótétel miatt szinte az összes multi hazai vezérét a szőnyeg szélére állították a központokban, ahol finoman szólva szúrta a szemét a vezetésnek, hogy a magyar helytartók láthatóan csak a sajtóból értesültek az éves profitjukat lenullázó adótételről.
hirdetés

Nem csoda, hogy az elkövetkező években ezután a cégek zöme mindent elkövetett, hogy igazodjon a kormányzati politika pillanatnyi kívánalmaihoz, és kereste az együttműködést a kormánnyal. A Fidesz nagyjai pedig időnként bele-belementek a játékba, amivel fenntartották azt a látszatot ebben a céges körben, hogy a 2010-es adókivetés csak afféle ,,kilengés" volt. A láncok a válságadót betervezték a költségvetésükbe, bízván abban, hogy a későbbiekben már jóval tervezhetőbb lesz az Orbán-kormánnyal való közös munka.

Hiába fizették ki azonban a vásárlók a válságadókat, s hiába költöttek a láncok minden korábbinál többet a Fidesz-közeli cégeknél, úgy látszik: a kiszámítható üzleti környezet várat magára. A további harmincmilliárdot jelentő élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szóló szabályozás immár nyíltan kedvez a CBA, a Coop és a Reál láncnak. Érdekes módon a KDNP régi álmát, a vasárnapi zárva tartást is jószerével ezek a láncok támogatják, s az intézkedés terve miatt a többiek panaszkodnak. S miután az Auchan, a Lidl és az Aldi megismerte a kormány tervét, mely szerint két év veszteség elég ahhoz, hogy a harmadik évben ki se nyithassanak, újra felteszik maguknak a költői kérdést: megérte?


http://nol.hu/gazdasag/hiaba-hajtanak-orbanek-kegyeire-a-multilancok-1500347
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Recipe ferrum avagy alkotmányos puccs Magyarországon
  2014-11-24 16:38:33, hétfő
 
  Recipe ferrum avagy alkotmányos puccs Magyarországon
2014. november 21. péntek, 13:53


Kis hazánkban szép hagyományai vannak az alkotmányos puccsoknak. Végtére is ez nem Dél Amerika, hanem Közép-Európa, mondhatnánk, Európa közepe. Nálunk a dolgok alkotmányosak, még a puccsok is.

Nem tudom emlékeznek-e még 2004 nyarára? Medgyessy Péter ki akarta rúgni a liberális gazdasági miniszterét, mire a liberálisok bepipultak, és bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a miniszterelnök ellen. Közben persze megdolgozták az anyapárt, az MSZP embereit is, akik szépen kihátráltak saját miniszterelnökük mögül. Úgyhogy Medgyessy jobbnak látta, hogy lemondjon. Na, persze, alkotmányosan. Az amerikaiak keze itt még nem látszott nagyon, de azért nem árt tudni, hogy a magyar egészségügyet éppen az amerikaiak akarták megvenni, ha Medgyessynek sikerül privatizálni a kórházakat. De, mint tudjuk, nem sikerült. Recipe ferrum! Fogadd a vasat! - mondták Rómában császárok a kegyelmet kérő, de sajnálatos módon nem kapó gladiátoroknak.

2014 őszén az USA megvonja a beutazási engedélyt néhány magyar kormánytisztviselőtől, mondván, hogy korrupt, szemét disznók, illetve, lehet, hogy azok, de nem biztos. Ami biztos, az a botrány. Az amcsik kitanulták a magyarok lélektanát, úgyhogy nagyjából tudták, hogy mi fog következni. Oroszországban Putyin hősként tekint azokra a munkatársaira, akiket az USA nem enged be. Nálunk elkezdődik a kapkodás. Ahányan vannak, annyian nyilatkoznak a Fideszes csapatban, mely éppen a zártságáról és fegyelmezettségéről volt híres. Orbán nem áll ki a munkatársai mellett, sőt engedik, hogy Vida Ildikó személyes akciójával még nevetségessé is tegye a kormányt. Látszik, hogy valami nem stimmel a kormánypártban.

Oroszországban az USA beavatkozása még azok között is ellenérzést, sőt ellenállást vált ki, akiknek egyébként nem tetszik Putyin. De mi Magyarországon vagyunk. Az amerikaiak bicska nyitogató akcióját a magyar liberális körök lelkesedéssel fogadják. Itt a nagy lehetőség! Menjünk az utcára, döntsük meg a kormányt! A recept egyszerű. A liberálisok rendeznek jó sok tüntetést. Egyiken-másikon provokálják a hatalmat. Mondjuk, megrohamozzák a Fidesz-székházat, vagy sörös üveggel dobálják meg a parlamentet védő rendőröket. Ha a rendőr nem üt vissza, akkor a kormány tehetetlen báb, amely még a közrendet sem tudja fenntartani. Ha visszaüt, akkor szemét diktátor, akivel a demokratikus nemzetek demokratikus közössége nem vállalhat demokratikus közösséget. Recipe ferrum! Fogadd a vasat!

Eddig tudjuk a történetet. Az amerikaiak akciói nyilván folytatódnak. Az USA nem tudja elfogadni, hogy bárki is ellentmondjon neki. A jelenlegi magyar politika önállóságot hirdet, eltávolodik az IMF-től, az oroszokkal és a kínaiakkal tárgyal és üzletel. Ráadásul Orbán még a liberális demokráciát se fogadja el, amire pedig az egész amerikai gondolkodás épül. Ez már több a soknál!

A magyar liberálisok sem hagyják abba. Nem tudtak két választáson nyerni, az amerikai beavatkozás úgy kell nekik, mint egy falat kenyér. A nagy kérdés az, hogy saját hatalmi vágyaikat sikerül-e az emberekkel valóban közfelháborodásként elfogadtatni, s maguk mellé állítani az egyébként nehéz körülmények között élő tömegeket, vagy az egész megmarad liberális happeningnek?

Nem tudjuk azt sem, hogy miként reagál a Fidesz csapata. Mennyire kezdték ki az összetartást a hatalomban töltött évek? Milyen mélységűek a nemzedéki ellentétek? A huszon-harmincévesen hatalmi pozíciókba kerültek nagyon sokat, a jövőjüket veszítenének, ha bukik a Fidesz. Hajlandók-e beáldozni a Vezért, cserébe azért, hogy megmaradjon a Fidesz-hatalom?

Hajlandó-e és képes-e a kormány leszámolni a mai korrupcióval, és nemcsak a múltéval? Hajlandó-e a Fidesz vezetése felismerni, hogy nem elég az Internet-adót visszavonni? Hajlandó-e megértenie, hogy kétharmados többséggel keresztül vitt törvényeket az emberek erőtörvényként élik meg? Hajlandók-e megérteni, hogy az emberek félnek, és ezért azok is kimennek az utcára, akik egyébként soha sem tennék?

Az Orbán-kormány a tőkések kormánya, a Munkáspárt a dolgozók pártja. Ez határozza a mi viszonyunkat. A miniszterelnök alkotmányos megbuktatása azonban nem érdekünk, és nem lehet a dolgozó emberek érdeke sem. Akár tetszik az Orbán-kormány, akár nem, nem fogadjuk el, hogy az USA döntsön. Másrészt, mit nyerünk, ha a konzervatív tőkések helyett a liberális tőkések veszik át a hatalmat? Ők talán visszaállítják a társadalmi szolidaritás intézményeit, az ingyenes egészségügyet, az olcsó közlekedést, az ingyenes oktatást? Ők talán megadóztatják a milliárdosokat? Korlátozni fogják a tőkét? Vissza adják a szocializmus elveszett értékeit? Beengedik a Munkáspártot a médiába, netán a parlamentbe? Ugye, Önök sem feltételezik ezt?

Magyarországon nincs forradalmi helyzet. Gond, probléma van millió, és talán erjed is a társadalom. Az emberek ébredeznek. Valóságos változás akkor lesz, ha fel is ébrednek. Az alkotmányos puccs visszaaltatná őket. A liberálisok és az amerikaiak nem a népet akarják felébreszteni, nekik csak a hatalom kell. Mi viszont 25 év alatt megtanultuk, hogy a dolgozó senkitől sem várhat ajándékot, sem a liberálisoktól, sem a konzervatívoktól. Az az övé, amiért megharcol. A saját erejével, a szakszervezetével, a pártjával, a Munkáspárttal.

Thürmer Gyula


http://munkaspart.hu/balszemmel/3721-recipe-ferrum-avagy-alkotmanyos-puccs-magyar orszagon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jön a szabadon lophassunk törvény
  2014-11-24 16:37:05, hétfő
 
  2014.11.24. 08:41 Fabius

Jön a szabadon lophassunk törvény


A korrupciós-diplomáciai botrány kellős közepén kitanáta' kormányunk mi lehet az az egyetlen dolog, amitől egyszerre kapna agyfaszt az összes külföldi korrupciókritikus és a hazai közvélemény is: A ne zavarj, épp lopok törvény után januártól jön a szabadabb lopást segítő szabályozás is.

varga mihály - lopni.jpg

Sietni is kell, hisz az MSZP az alacsony részvétel ellenére megalázót rúgott a Fideszbe Újpesten, a veszprémi időközitől vált függővé a kétharmad, nincs idő jó ízléssel meg tisztességgel, látszatfenntartással pöcsölni. A slepp még mindig éhes, a kormányközeli klientúra olyan undorral néz mindenféle közpénzáramlást tiltó rendelkezésre, mint padlizsánkrém hipszterek a teszkós majonézre. Vagyis a helyzeten addig kell úrrá lenni, amíg lehetőség van rá, és nem kell az ellenzéket kérdezgetni, vagy legalább egy független képviselőt megvenni a szükséges szavazatmennyiséghez.

Senkinek ne legyen kétsége!!!! - mondta Mr. AnanászHáré két futsalos kinevezés között az ATV-n, amitől kétséget kizáróan eltűntek a kétségek: Zéró korrupció kormányunk továbbra sem tesz semmit a fölmerült vádak ellen, nekik nem elég, hogy a megkapott "fecni" több adatot tartalmaz, mint a Révai Nagylexikon. Sőt, inkább arra igyekszik használni az amúgy is zavaros helyzetet, hogy áterőltesse a Nemzeti Szabadrablás programját egy füst alatt. Eltűnik a vesztes pályázatok nyilvánosságára vonatkozó kötelesség, nem lehet majd piszkálni ezeket úgy, mint a trafik vagy földpályázatok értékelésekor. Eltűnik az összeférhetetlenség, innentől nem tiltja semmi, hogy minisztériumi rokonok, századvégi fűzfapoéták és péniszjelentők, egyéb kormánynak kedves békemenet aktivisták merítsenek szabadon a moslékosdézsából.

Egy apróságot felejtettek ki a bulikából. A 2007. évi CLXXXI. törvény egyes szakaszainak hatályon kívül helyezésével hivatkozási alap lesz, hogy deklaráltan többet akartok lopni, mint az egykor e törvényt megszövegező Gyurcsány kormány. Az új törvény hatályba lépésétől ez lesz az új mérce. Gratulálok.


http://varanus.blog.hu/2014/11/24/jon_a_szabadon_lophassunk_torveny
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán ideológusa magyarázta az "orbánizmust" Varga embereine
  2014-11-24 16:35:14, hétfő
 
  Orbán ideológusa magyarázta az "orbánizmust" Varga embereinek

2014. november 14., péntek, 21:32 Utolsó frissítés: 2014. november 14., péntek, 21:50

Szerző: MLF


Összeterelték az egyik minisztérium vezető munkatársait péntek reggel, hogy oktatást tartsanak nekik arról, hogy miért korszakhatár 2010, mi volt előtte és milyen célokat követ mostanság a kormányzás, hogyan kell az egyes lépéseket értelmezni. A jogász, közgazdász végzettségű hivatalnokokat többek között a miniszterelnök tanácsadója Tellér Gyula okosította ki, akinek tanulmánya nagy hatással volt a ,,illiberalizmus" gondolatát is tartalmazó tusnádfürdői orbáni beszédre.

Mennyire rétegzett a nyugati társadalom, ehhez képest mennyivel homogénebb a sajátos utat bejáró magyar, hogyan szakított a Fidesz a hazugságokra építő politikával - többek között erről beszélt a 80 éves szociológus, műfordító a központi apparátus vezetőinek. Egy, az eseményen részt vevő hivatalnok azt mondta a hvg.hu-nak ,,igen különleges" hangulata volt annak az NGM-es ,,összminisztériumi vezetőképzésnek", ahol Tellér Gyula volt az első előadó.

Úgy tudjuk, a Nemzetgazdasági Minisztériumból 120-150 ember hívtak össze pénteken a Fidesszel együttműködő polgári körök központi intézményében, a főváros VIII. kerületében lévő Polgárok Házában. Forrásaink szerint osztályvezetői, főosztályvezetői szinttől felfele szinte mindenki ott volt, elvárták a minisztériumi dolgozóktól, hogy jelen legyenek. Az előadásokat Varga Mihály miniszter is meghallgatta. Tellér után Kemény Dénes, a vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, két coach és végül a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ,,edzette" az apparátusi vezetőket. Forrásaink szerint abban nem volt különös az esemény, hogy a nagyobb cégeknél, de a minisztériumokban is szoktak továbbképzéseket, vezetői tréningeket tartani, ám egyik-másik előadó meglepte őket.

,,Külföldi pénzszivattyúk"

Tellér előadásában visszatért a rendszerváltásig, és innen kiindulva magyarázta el, hogy mi történt a magyar politikában és társadalomban az elmúlt 25 évben, miért tekinthető átmeneti időszaknak a 2010-ig tartó korszak. Úgy tudjuk, arról beszélt, hogy ebben az időszakban a ,,posztkommunista" erők küzdöttek a jobboldali, nemzeti erőkkel, azokkal, akik valóban érdekeltek lettek volna a rendszerváltásban.

Tellér Gyula 2010 előtt a parlamentben

Fotó: MTI

A miniszterelnöknek is tanácsadókat adó szociológus kifejtette, hogy miért kerültek a politikusok hazugságspirálba az elmúlt időszakban, és ebből nem tudott szabadulni szerinte a jobboldal sem. Viszont Tellér szerint 2010 ebben is korszakhatár, mert akkor a Fidesz elhatározta, hogy nem hazug kampánnyal fog kormányra kerülni. (Sem 2010-ben, sem a mostani kampányban nem tett érdemi ígéreteket a Fidesz, lényegében nem lehetett tudni, mit akar kormányon csinálni - a szerk.) A szociológus azt is fejtegette, hogy a magyar társadalom sok tekintetben más, mint a nyugati, nem annyira rétegzett, tagolt, a magyarok jóval egységesebbek. Tellér azt is kifejtette, hogy a külföldi cégek hibás logika szerint működnek Magyarországon. Szerinte a ,,befektetők" hitelt adnak, majd ,,pénzszivattyúként" kiviszik a profitot az országból, miközben a hitelfelvevők rosszul járnak.

Tellér a rendszerváltás éveiben az SZDSZ-ben politizált, a pártból 1994-ben lépett ki, mert nem értett egyet többek között azzal, hogy a liberálisok összefogtak az MSZP-vel. 2006 és 2010 között fideszes parlamenti képviselő, 2010-től a miniszterelnök tanácsadója. Az Index tavaly írta meg, hogy tanácsaiért havi 600 ezer forintot kap, a külföldi kiküldetések költségeit is állja az állam. ,,Olvastam és feldolgoztam az általam korábban beszerzett jelentős mennyiségű idegen nyelvű irodalom további részét. Ez a munka egyhamar nem fejeződik be" - írta rá Tellér 2012-es teljesítési igazolására, hogy mit tesz az adófizetők pénzéért cserében. Ugyanakkor figyelemmel kísérte az ,,összpolitikai folyamatokat" is. Az Index szerint később is az olvasást jelölte meg fő feladataként a teljesítési igazolásokon.

Kötelező olvasmány minisztereknek

Tellér Született-e ,,Orbán-rendszer" 2010 és 2014 között? címmel írta meg olvasmányélményeit, majd tanulmányát a Nagyvilág márciusi számában publikálta. Ez többek között azt tartalmazza, hogy az Orbán-rendszer születőben van, de összefogott vele szemben a posztszocialista ,,belső ellenzék", és az apparátus, amely még a régi szemléletmód szerint dolgozik, ,,posztmarxista", ők akadályozzák a rendszer kiépülését. A Népszabadság augusztusban arról írt, ez a tanulmány nagy hatással volt Orbán Viktorra, aki a nemzetközi port felkavart tusnádfürdői beszédében fel is használta Tellér több gondolatát. A napilap szerint Orbán több miniszterének is azt javasolta, olvassa el ezt az írást, ha meg akarja érteni, hogy mit csinált az elmúlt négy évben, és milyen célokat követ a jövőben.

Tellér már a rendszerváltás óta nagyrészt ugyanazt az elméletét hangoztatja, mely szerint a rendszerváltás ellenére nem sikerült a régi beidegződésektől, a hatalmukat átmentett emberektől megszabadulni, de ez részben tudati tényező, ezen lehet változtatni, ám ehhez meg kell törni a külföldi nagyhatalmak (USA, EU-bürokrácia) befolyását. Szerinte át kell venni a hatalmat ezen erők magyarországi helytartóitól, meg kell törni a ,,liberális morált", amely túl nagy szabadságot ad, túl toleráns, ezért gyengíti a magyar társadalmat.

Az egyik tanácsadói munkájáról szóló beszámolójában pár éve ezt írta: "figyelemmel kíséri a politikai összfolyamatot, különös tekintettel (...) az EU intézményeinek a magyar jogalkotás egyes pontjaival kapcsolatos követeléseire, illetve a küszöbön álló IMF-tárgyalásokra, ezek lehetséges kapcsolódására és mögöttes politikai összefüggéseire. Mindebben a de facto létező Euroatlanti Birodalom lényegére és működésére." (Nézeteiről egyébként a Magyar Narancs írt hosszabban.)

Forrásaink szerint a számokhoz, táblázatokhoz, egyenletekhez szokott közgazdászok nem igazán értették, miért kell nekik Tellér elméleteit hallgatniuk. Egyesek kikerekedett szemmel figyeltek, mások viszont láthatóan nem igazán követték a szociológust, volt, aki a telefonjába mélyedt. Úgy tudjuk, több résztvevő valósággal fellélegzett, amikor Tellért Kemény Dénes követte és egy kifejezetten lelkesítő, könnyed előadást tartott a siker, illetve a csapatszellem mibenlétéről, ahogy a két coach beszéde is érdekesnek tűnt forrásaink számára. Azt viszont egyik forrásunk megjegyezte, nem érti, mit keresett az értekezleten Hernádi Zsolt, aki a sikeres vállalatvezetésről beszélt.

Korábban miniszterelnökségi források arra panaszkodtak a hvg.hu-nak, hogy a hivatalnokok nem értik a ,,politikai kormányzás" lényegét, a politikai döntéshozatal logikáját, ezért sülnek el rosszul az egyes kormányzati ötletek, ezért nem működik a kommunikáció. Arról a nyáron több részes cikksorozatban számoltunk be, hogy lebénult a kormányzás, mert az apparátus nem kapott felülről egyértelmű iránymutatást, így legfeljebb találgatták, hogy mit is akar Orbán Viktor.

Egy minisztériumi forrásunk szerint hetek óta érzik, hogy nyomás alatt van az NGM, elégedetlenek a tárca teljesítményével a kormányban, így szerinte azért tartották meg ezt a ,,továbbképzést", hogy felrázzák az apparátust.


http://hvg.hu/itthon/20141114_Orban_ideologusa_magyarazta_az_orbanizmus
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
32 milliót kapott közpénzből az államtitkár
  2014-11-24 16:33:18, hétfő
 
  32 milliót kapott közpénzből az államtitkár


2014-11-24 03:40:00
Budapest — Tízmilliókat kaszál az agrártámogatásokon a Miniszterelnökség agrárfejlesztésekért felelős államtitkára, Kis Miklós Zsolt.

Kisnek 70 hektár földje van, gazdálkodáshoz
nyert pénzt/ Fotó: MTI

Az idén júniusban kinevezett állami vezető csak ebben az esztendőben 32 millió forint uniós és állami támogatásban részesült a 70 hektárnyi földje után. Ráadásul további milliókra számíthat a következő egy évben a korábban elnyert pályázatai révén.

Az államtitkár vagyonnyilatkozatából kiderül, a 2,9 milliós terület­alapú támogatás mellett (egész évre 5,8 millió forint jár neki) fagykárra, gyümölcstermesztésre, biztosítási díjra, valamint faaprító gépre kapott milliókat. Kis Miklós Zsoltnak a 2010-es kormányváltás után kezdett el futni a szekere: 2009-ben még csak 426 ezer forintnyi mezőgazdasági támogatást kapott, 2010-ben már 4,4 milliót, ez 2011-ben 11 millióra hízott, 2012-ben pedig elérte a 30 milliót. Kis már korábban is a Fideszben politizált, a párt nyárs­apáti csoportjának elnöke, 2010-től pedig a Pest megyei közgyűlésbe is bejutott, és a megyei agrárkamarának is volt vezetője.

Az idei 32 millió forintból 22 milliót már az államtitkári kinevezése után utalt át a költségvetés Kisnek. Feltettük a kérdést: nem érzi-e összeférhetetlennek, hogy állami vezetőként, aki ráadásul az agrár-vidékfejlesztésért felel, ekkora összegű támogatásokat kap.

- Az államtitkári kinevezésemet megelőző években több pályázaton is sikeresen indultam, amelyek nagy része többéves kötelezettséget vont magával, s a kifizetés folyamatos - válaszolta a Blikknek Kis Miklós Zsolt, aki jelezte, hogy mivel a korábbi években elnyert pályázatainak zárása és azok költségelszámolása folyamatban van, így további kifizetéseket kap 2015 végéig.

- Ezeket integrált gyümölcs- és szőlőtermesztésre, szamócatelepítésére, kertészeti munkagépek beszerzésére, valamint faapríték-tároló építésére nyertem el - részletezte az államtitkár, aki szerint nincs itt semmi összeférhetetlenség.

- Tekintettel arra a tényre, hogy minden támogatást, pályázatot még bőven az államtitkári kinevezésem előtti években nyertem el, s mindössze ezek pénzügyi rendezése, kifizetése tolódik át a kinevezésem utáni időszakra, természetesen a helyzet nem összeférhetetlen - jelentette ki a politikus.

Az agrárszakértő szerint az átlagosnál jóval nagyobb mértékű támogatásokat zsebelhetett be az állami vezető.

- Mi 452 hektáros terület után 52 millió forintot kaptunk az utolsó teljes évünkben, pedig nekünk mint ökológiai gazdaságnak relatíve magasabb támogatás járt - mondta a Blikknek Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztő Központ ügyvezetője, aki szerint egy átlagos, politikai kapcsolatokkal nem rendelkező gazdálkodó Kiséhez hasonló birtoknagyság esetén körülbelül 8 millió forint éves támogatással kalkulálhat.

K. D.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/32-milliot-kapott-kozpenzbol-az-allamtitkar-ki s-miklos-zsolt-2306879
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 496 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3125
  • e Hét: 8857
  • e Hónap: 19968
  • e Év: 173464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.