Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2014-11-25 23:56:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Hol együnk, mit együnk Spanyolországban?
  2014-11-25 22:39:50, kedd
 
  Hol együnk, mit együnk Spanyolországban?
Mozzarella tippjei kalandozóknak

Talán először azt tisztázzuk, mikor együnk Spanyolországban? Az étkezési órarend erősen különbözik a mienktől. Ez csak részben magyarázható azzal, hogy bár egy időzónában vagyunk, de annak két ellenkező végében, tehát Spanyolországban majdnem egy órával később nyugszik le a nap, mint Magyarországon.

A reggeli általában csak egy tejeskávé és egy édes sütemény. Az ebédet déli 2 óra körül, a vacsora pedig nagyon későn, gyakran 10 óra után fogyasztják. És közben? Tapas, tapas, tapas!

Miről is van szó? A spanyol konyha nagyszerű találmányáról, a ma már minden bárban óriási választékban kapható falatkákról, kistányérnyi ételekről, amiket egész nap fogyaszthatunk egy pohár ital mellé. Legegyszerűbb formája egy adag hajszálvékonyra vágott nyers sonka, hozzá friss bagett, esetleg még sós mandula, zöld vagy fekete olívabogyók. Aztán lehetnek kis halacskák (szardínia, tintahal, rákocska) megsütve, sajt (elsősorban az igazi spanyol, a manchego nevű juhsajt) panírozva. Padlizsán, paprika különböző módon elkészítve. Spanyol tortilla, egyszerű, de remek hagymás-krumplis omlett.




Különféle falatkák spanyol módon: ez a tapas

És még százféle lehetőség, minden régióban, minden városban és minden bárban más és más. Érdemes nem csak megkóstolni, de néhányat megjegyezni is, itthon előételként meglephetjük vele vendégeinket. Egyébként egy fő étkezés helyett is gyakran esznek egy sor tapast, sok kicsi sokra megy, nagyon jól lehet lakni vele.





A spanyol tortilla krumplival gazdagított omlett gyakorlatilag

A legismertebb spanyol étel a paella. A sáfrányos rizst csirkehússal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel, fűszerekkel együtt főzik. Számtalan variációja van, szinte olyan, mint nálunk a lecsó: ahány ház, annyi paella. Az ősi, eredeti állítólag Valenciából jön, ahogy a hozzávaló rizs is arrafelé terem. Lehet száraz, lehet leveses, lehetnek benne még különböző húsok, zöldségek, stb.. Főételként is eszik, de gyakran az éttermi menüben ez az első fogás, tehát előétel. Nem szabad hazatérni anélkül, hogy megkóstolnánk!





Rengeteg fajta paella létezik, gyakorlatilag bármi kerülhet bele... ez egy tengeri változat

Egy leves ajánlat: melegben nagyszerű frissítő a gazpacho: hideg paradicsomleves uborkával, paprikával, fűszerekkel.





Nyers paradicsomleves, a gazpacho

A végére pedig egy desszert: a flan, vagyis karamellkrém. Vaníliapuding karamellöntettel a tetején, nagyon egyszerű, nagyon finom, ha büféasztalról szabadon vehetjük, nagyon nehéz abbahagyni.





A flan remegős vaníliapuding karamellöntettel

És végül: mit igyunk Spanyolországban? Mint mindig: ami jólesik. Azt azért tudni kell, hogy a spanyolok elsősorban bort isznak, abból is főleg vöröset. De mivel Spanyolország tele van turistákkal, elsősorban németekkel és angolokkal, ezért mindenhol ihatunk sört is, jó sört.

Továbbá egy nagyon népszerű italt, a sangriát. Meleg délután, este (és Spanyolországban gyakran van meleg) kérhetünk egy nagy kancsónyit, fejenként fél litert, aztán lehet folytatni. Szezonális gyümölcsdarabok, rajta gyümölcslé, könnyű bor és egy kis likőr (például narancs). Sok jégkockát bele, és lehet órákig iszogatni. Bennszülötteket ritkán fogunk látni ilyet inni, de turisták körében rendkívül népszerű. Ha viszont úgy akarunk tenni, mint a spanyolok, igyunk a tapas mellé egy pohár száraz sherryt (igen, angolul hangzik, de valójában spanyol), vacsorához vagy utána pedig egy pohár bort, én elsősorban egy pohár vörös rioját ajánlok.





A sangria nagyon itatja magát, de egy cseppet alattomos: hamar a fejünkbe száll

Mozzarella

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tapas: Spanyolország egyetlen falatban
  2014-11-25 22:29:35, kedd
 
  Tapas: Spanyolország egyetlen falatban

Paella, gazpacho, empanada, zarzuella...Spanyolhon méltán híres eledeleiről már sokat hallottunk, de ha nincs túl sok időnk a mediterrán ország konyhájának és ízeinek megismerésére, üljünk be egy tapas bárba - a sokszínű és sokízű minivacsora biztosan megszeretteti velünk az ibériai gasztronómiát!






Miből lehet tapas?

Egy spanyol mondás szerint ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács. A népi bölcsesség kifejezi az ibériai konyha egyik legfontosabb elvét: az ételkészítés célja az, hogy megtartsuk az alapanyagok természetes, jó ízét. A spanyol gasztronómia azonban évszázados hagyományai ellenére sem unalmas; inkább kreatív és ötletes - erre egyik nemzeti eledelük, a tapas a legjobb példa.

A tapas apró falatokat jelent, amit a bárokban az italok mellé szolgálnak fel. Egyes helyeken tapast étvágygerjesztőként kínálják, ingyen.
A tapast általában este 9-11 között, de még vacsora előtt fogyasztják. Voltaképpen bámilyen ételből készíthetünk tapast, ami kis adagokra osztható: lehet erősen fűszerezett vagy pácolt tengeri finomság, esetleg hús, sonka vagy kolbász, zöldség, sőt savanyúság és szendvics is.

Miért lett tapas a tapas?

A szó eredetének legelterjedtebb változata szerint a régi időkben a poharakra kistányért (mások szerint sonkaszeletet) raktak, hogy ne szálljon bele a por, és ne másszanak bele a bogarak. Ezekre a tányérkákra rakták aztán azokat az apró falatokat, amelyeket az ital mellé fogyasztottak. Mivel a fedő spanyolul tapa, valószínűleg innen ered a tapas elnevezése.

Falatozz bárokban!






A tapas bárok nem titkoltan az iszogatásra, a beszélgetésre fókuszálnak, de egyáltalán nem kell a betérőnek éhesen távoznia! Képzeljünk magunk elé egy zsúfolt helyet, tele odavalósiakkal (jelenlétük a minőség garanciája). Belépve megérezzük az olívaolaj, a fokhagyma, a füstölt sonka és a tengeri herkentyűk illatát... Nem csoda, ha nyomban megéhezünk. A helybéliek egyébként ide általában a buli előtt érkeznek, vagy éppen az a buli, hogy az estét bárról-bárra járva töltik - és persze mindenhol belekóstolnak a helyi tapas-specialitásba.

A legkedveltebb tapasok:
pástétomok, sajtfélék, sherryszószos rák, töltött paprika, csicseriborsókrém, grillezett szardínia.
A tapasok már nemcsak az útszéli ivók kedvelt ételei, hiszen az előkelő éttermek és luxushotelek is előszeretettel szolgálnak fel apró falatkákat előételként - legyen az marinált articsóka, tőkehalfasírt vagy sültpaprika-krémes szendvics.


Lássunk néhány remek receptet!

Serranói sonka sült zöldséggel

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
10 dkg serranói sonka
2 db piros kaliforniai paprika
4 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
só, bors

Elkészítés: Mosd meg, majd vágd ketté a paprikákat és a padlizsánt. Negyedeld fel a hagymát és a paradicsomot, majd pakolj mindent egy tepsibe és locsold meg az olívaolajjal. A tepsit rakd a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20 percre, és ha megsültek a zöldségek, a tepsit tedd félre, hogy a zöldségek kihűljenek. Míg a zöldségek sülnek, tépkedd a sonkát kisebb darabokra, és ha szereted, rövid ideig pirítsd, majd hűtsd ki. Ha a zöldségek kellőképpen lehűltek, hámozd meg és vágd kisebb darabokra őket. A zöldségeket pakold egy edénybe, ha szükséges, adj hozzájuk még egy kevés olajat, aztán csöpögtesd meg őket citromlével, és fűszerezd sóval, borssal. Utolsó lépésként add hozzá a sonkát. Hidegen tálald.

Tonhalas-uborkás szendvics

Hozzávalók:
20 dkg konzerv tonhal
5 dkg ringli
1 evőkanál ecetes kapribogyó
néhány ecetes uborka
1 db tojás sárgája
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
6 db salátalevél
zsúrkenyér

Elkészítés: A tonhalat, az uborkát, a kapribogyót, a tojássárgáját és a ringlit az olívaolajjal pépesítsd, majd tedd félre. Készíts szendvicstornyot: alulra jön egy szelet zsúrkenyér, aztán a saláta, amire kenj a tonhalas keverékből. A tetejére tegyél egy újabb salátalevelet, aztán újabb kenyérszelet következik. A tornyokat tálaláskor vágd ketté, tűzd meg fogpiszkálóval.






Chillis guacamole

Hozzávalók 4 személyre:
2 db érett avokádó
1 db lime (leve)
1 db paradicsom
½ fej hagyma
2 szál friss koriander
chillis olívaolaj

Elkészítés: Aprítsd fel a hagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot valamint a koriandert, majd keverd össze az avokádó szétpasszírozott húsával és a citromlével. Ízlés szerint adj hozzá chilis olajat. Apró kenyérszeletekre halmozva tálald.
Sonkával, kecskesajttal töltött cukkini

Hozzávalók:
6 db zsenge cukkini
10 dkg főtt sonka (felaprítva)
12-15 dkg kecskesajt
1 evőkanál aprított, friss mentalevél
2 evőkanál extra szűz olívaolaj


Elkészítés: Forralj vizet, tedd bele a cukkiniket, sózd meg és főzd 5 percig (még épp kemények maradjanak). Szűrd le őket és várd meg, míg kissé lehűlnek. Ha már langyosak, vágd le a végeit, aztán vágd félbe, majd egy kanállal vájd ki a húsukat (nem kell teljesen). A sonkát a sajttal, az olívaolajjal és a fűszerekkel keverd össze és töltsd a cukkinikbe. Sütőbe téve pirulásig süsd. Ha megsült, várj, míg kicsit lehűl, majd feldarabolva, fogpiszkálóra tűzve tálald.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mire jó az előétel?
  2014-11-25 22:23:24, kedd
 
  Mire jó az előétel?

Az előétel nem úri passzió. Fontos és megingathatatlan szerepe van a menüsorban. Manapság ebben a divatossá és életvitelszerűvé vált örök rohanásban sajnos kikopni látszik az életünkből, pedig...

Pedig egy jól megkomponált, ízletes előétel megadhatja a vacsora hangulatát, méltó felütése lehet egy tisztes menüsornak, és arra is hivatott, hogy a vendégeink ne farkaséhesen essenek neki a főfogásoknak, hanem élvezni, értékelni tudják az azokban rejlő ízharmóniákat. A hosszú baráti csevegéseknek, konyhaasztal körüli világváltásoknak is jó kísérője egy-egy előétel. A mediterrán népek a mai napi érzik az előételben rejlő erőt, ahogy közösséget formál, hátteret biztosít és elnyeli az alkohol élét.





Apró és változatos falatok

Előétel-történelem

A franciák által világhírűvé tett előételek (hors d'oeuvres, ejtsd: ordővr) már az ókori Athénban és Rómában is igen kedveltek voltak. A görögök hallal és fokhagymával, a rómaiak kolbásszal, tojással, kagylóval, zöldségekkel vagy olajbogyóval kezdték az étkezést.
Görög meze, spanyol tapas, olasz antipasti

Az olasz első fogás, az antipasti általában az alábbiakból áll: mortadella, füstölt sonka, szalámi, articsóka szív, olajbogyó, sajtok egy carpaccio- vagy egy caprese-tál. Velencében az ilyen apró előételeket, cicchettiket gyakran adják egy pohárka fehérbor mellé. Általában kis adag hal vagy apró szendvicsek kerülnek az italhoz kísérőként.





A klasszikus bruschetta

A spanyol tapas nem csak hideg alkotóelemekből, hanem meleg falatkákból is áll. A legenda szerint Bölcs Alfonz fedezte fel, hogy jótékony hatással bír, ha a bor mellé az emberek apró falatokat, tapákat esznek. A törvényerőre emelkedett tapas azóta meghódította az egész világot. Az eredetileg húsra és kenyérre korlátozódó választék az idők során alaposan kibővült. A tapas persze nem csak kibéleli a gyomrot, így tovább bírja az alkoholt a delikvens, hanem sósságával szomjassá is teszi a kocsmába betérő vendéget. Így aztán a tapasok fejlesztésében és elterjedésében nagy szerepe volt a kocsmárosoknak is. Az eredeti kínálaton az Új Világ felfedezése is sokat lendített. Az addigi helyi alapanyagból álló falatok ezután kiegészültek paradicsommal, babbal, kukoricával, krumplival és chili paprikával.





Egy klasszikus spanyol tapas-tál

Legismertebb fajták: a banderillas (savanyított zöldségekből készült nyárs), a cohonudo (fogpiszkálóra tűzött fürjtojás, chorizo, kenyérrel) vagy a patatas baravas (sült krumpli fűszeres szósszal).

Az orosz zakuszki elmaradhatatlan része az étkezésnek. Az igen változatos falatok között szerepelhet fekete kenyér sprotnival, pácolt gomba, beluga kaviár, a Rejtő által is megénekelt orosz saláta, az arrafelé is kedvelt disznósajt. Az előételek között gyakran szerepelnek a sajtok, a pácolt zöldségek és a füstölt tokhal is.

A török, görög, bolgár, szerb, arab világban is elmaradhatatlan része az étkezésnek az előétel, a meze.

Törökországban sajtot, padlizsánsalátát, tintahalat, cacikot (joghurtos uborkasaláta), dolmát (töltött szőlőlevél) vagy köftét (fasírt) szolgálnak fel, rakival (pálinkával) kiegészítve.

Görögországban kedvelt a tengeri herkentyűk előételként való felszolgálása. Emellett gyakori a tányéron még az olajbogyó, a különféle zöldségpástétomok és a sajtok.

Az arab világ talán legismertebb előétele a hummusz. Története múltba vész. Egyesek szerint már az ókori Egyiptomban is ismert volt, mások Róma regnálására teszik keletkezését. Egy biztos: a 12. században már ismert elkészítési módja volt a csicseriborsónak.
Mik is a klasszikus előételek?

Húsok: sonkák, minőségi felvágottak, szalámi, kolbászok, fürtölt hal, tenger gyümölcsei, pástétomok.





Vigyázat! A mediterrán sonkák és szalámik ilyen hatást válthatnak ki vendégeinkből!

Sajtok: kemény és lágy sajtok, szinte bármilyen összeállításban.

Kanapék (szendvicsek): ebből igazán nagy a választék. A kenyérre vagy crakerre szinte bármit rá lehet pakolni. A crakerek nagyon jó untermanjai a sajtoknak és a különböző kenhető pástétomoknak. A kenyerek közül talán a legismertebb a bruschetta. A XV. század óta számon tartott fokhagymás, olívás kenyérszeletnek kedvelt verziója a paradicsomkockákkal megpakolt változat.

Saláta: ebből is sokféle létezik. Nicosiai vagy cézár saláta, tonhallal gazdagított, vékonyra szelt hússal kiegészített saláta. De nagy divat a nyers vagy blansírozott zöldségcsíkok tálalása, többféle mártással.

Töltött tojás: ez az étel már az ókori Rómában is kedvelt előétel volt. Ma már egész Európában és Amerikában is elterjedt. Leggyakrabban az összetört sárgáját mustárral elkeverve töltik vissza a fehérjekagylókba. De lehet készíteni majonézzel gazdagítva, tejföllel elkeverve, fűszerezve, apróra vágott sonkával, zöldséggel elkeverve. Vagy lazaccal, kaviárral tölteni.

Magyarországon az éttermekben furcsa mód a rántott gomba, sajt, netalántán egy kevert saláta jelenti az előételt. Ebbe a kategóriába szeretik belesűríteni mindazt, ami más - az ő étlapjukon szereplő - kategóriába nem érezné jól magát, illetve a vegetáriánus fogásokat is hajlamosak összemosni az előétel fogalmával. Az előételeknek azonban más szerepük van. Felkészíti a gyomrot a főfogásra, a franciáknál az egyetlen egészséges és könnyű fogást jelenti, van, ahol étvágygerjesztőként szolgál, vagy azért, hogy a drágább, minőségibb, húsos fogásokból ne fogyjon annyi.





Akár kanapé, fingerfood, falatka vagy tapas, mindenképpen gyönyörű

Bizonyos esetekben - amikor nem egy komplett fogássorozat bevezetőjeként szerepelnek az előételek - ők maguk is jelenthetik a főfogást. Koktélesteken, születésnapi partikon, piknikeken önmagukban is tökéletesen helytállnak.
Valljuk be, jó dolog, ha néha nem egy nagytányérnyi, homogén ételt eszünk, hanem csipegetünk, kóstolgatunk, új ízekkel ismerkedünk. Talán ezért is lettek világszerte kedveltek a tapas bárok.

A vendégvárásban is nagy szerepe van az előételeknek. Könnyen megalkotható, előre elkészíthető falatok, és a háziasszonyt sem szorul ki a baráti beszélgetésekből...

Fügesaláta kecskesajttal

Hozzávalók:
4 igen érett füge
5 dkg kecskesajt (Valencay-típusú)
4 kávéskanál olívaolaj
8 szelet fekete-erdei sonka

Elkészítés: A fügéket óvatosan megmosom. A szárukat levágom, majd negyedbe vágom úgy, hogy azért egyben maradjon. A negyedek közti részbe sonkafátylakat illesztek, tetejére kecskesajtot teszek, és egy kevés olívaolajjal meglocsolom. Legalább fél órára hűtőbe teszem.
Baconnel töltött tojás

Hozzávalók:
10 tojás
1,5 dl majonéz
4-5 szelet bacon
5 dkg cheddar sajt
1 evőkanál nem túl csípős mustár

Elkészítés: A tojásokat megfőzöm. Amíg főnek, a szalonnacsíkokat megpirítom, a sajtot meglehetősen apróra kockázom. A megfőtt tojásokat hideg vízben hagyom kihűlni, majd óvatosan meghámozom, félbevágom. A sárgákat egy közös tálba kanalazom, hozzáadom az apróra vágott sajtot és a apróra metélt bacont, a majonézt és a mustárt. Alaposan összekeverem, megkóstolom. Ha kell, sózom, kicsit borsozom. A keveréket ügyesen visszatöltöm a tojáskelyhekbe, és a hűtőbe teszem.

Bruschetta - másképp

Hozzávalók:
4-5 paradicsom
1 evőkanál balzsamecet

frissen őrölt bors
1 baguette
6-8 db szárított paradicsom
néhány bazsalikomlevél
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A paradicsomokat felkockázom, egy tálba öntöm. Hozzáadom az ecetet, az olívaolajat, a felaprított bazsalikomot, picit sózom, borsozom és elkeverem. Ezután ferde szeletekre vágom a baguette-et, és alaposan megpirítom. Ezt tehetem egy serpenyőben vagy a sütőben, a grillrács alatt.
Ezután ügyesen ráhalmozom a kenyérre a ragumat, és tálalok.





Napfényes falatok: paradicsom, mozzarella, bazsalikom...

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tapas, a spanyol falatka
  2014-11-25 22:15:21, kedd
 
  Tapas, a spanyol falatka

Remekül megkomponált falatok, játékos ízelítők, aprócska fogások - ezek jellemzik a spanyol előételeket, a tapákat. Ilyen kis falatokat otthon is készíthetünk, hogy megidézzük a mediterrán nyarak hangulatát, emlékét.

A tapa, pontosabban a többes számban emlegetett ételfajta, a tapas története szervesen kötődik a spanyol ivókhoz. A különféle legendák szerint ugyanis ezeken a helyeken jöttek létre azon a kis kompozíciók, amelyek ma rögvest eszünkbe jutnak, ha a spanyol gasztronómia kerül szóba. Egyes eredettörténetek szerint kenyérszelettel vagy vékony sonkával takarták le a vendégek a sörüket, italukat, hogy a bogarak ne találjanak utat a nedűhöz, más históriák szerint pedig az élelmes kocsmárosok készítettek különféle - alapvetően jó sós - kóstolókat, hogy jobban fogyjon alkohol. Ha eltekintünk az alkohol kötelező jelenlététől, akkor talán az az eredettörténet is megállja a helyét, hogy a meleg déli országban a napközbeni étkezések helyett ilyen kis falatokkal verték el az éhüket az este kilenckor, sőt akár még később kezdődő családi vacsorákig.





Baráti vacsorákhoz, közös borozgatáshoz tökéletes, ha tapas-tálakat készítünk

Bárhogy is történt, a tapas hatalmas siker lett, s manapság már komplett étkezéseket kanyaríthatunk tapákra építve. Ez nem is csoda, hiszen a hideg vagy meleg tapas tökéletesen megfelel a modern kor kihívásainak: kis adagban hoz létre valami komplexet, lehetőséget adva arra, hogy fölösleges jóllakás nélkül kóstolhassunk végig megannyi ízt, harmóniát, találkozzunk különféle textúrákkal, alapanyagokkal.

A tapas létrejöttekor azért ennél szűkebb választékból épültek föl a fogások. Javarészt olajbogyó, kenyér, némi zöldség, sajt és esetleg egy kis szelet sonka tette ki az ital mellé kínált falatkát, illetve az adott régió egyszerű alapanyagai. Manapság - a globalizációnak hála - a snacknek vagy teljes menünek is tekinthető tapák rendkívül változatosak, ennek ellenére mégis az egyszerűségükben rejlik a titok.





Sokféle íz, színes és változatos a tapas

Egy jó tapa esetében nincs szükség többre, csak arra, hogy jó minőségű sajtot (remek választás lehet a spanyol Manchego vagy bármilyen más kemény sajt), kolbászt vagy sonkát kínáljunk, esetleg néhány szelet friss kenyeret, s egy tálka jó minőségű olívaolajat. Ezzel kész is van a hamisítatlan spanyol tál. Ugyancsak egyszerű, de jó minőségű alapanyagok felhasználásával elkészíthető az egyik igazi klasszikus, a Pa Amb Tomàquet, amely nem más, mint pirított kenyérszelet olívaolajjal, fokhagymával és friss paradicsommal, vagyis egyfajta bruschetta.

Szintén tipikus tapát kapunk, ha a kenyérre kecskesajtot halmozunk, majd erre olajban eltett szárított paradicsomot teszünk, és egy kevés kapribogyóval fűszerezzük, ez az étel az úgynevezett Queso de Cabra con Pimenton. A paradicsom helyett tehetünk rá grillezett articsókát vagy padlizsánt, esetleg egy vékony szelet marinált halat vagy füstölt lazacot, hiszen a tapák sora végtelen.





Olivada, a spanyol olajbogyókrém

Ezek kívül számtalan kenyérféle közül választhatunk. Ezeket kínálhatjuk frissen, pirítva, különféle sajtokat, kencéket halmozhatunk rájuk. A sajtokat adhatjuk frissen, marinálva, krémben feldolgozva, vagy akár grillezve. Krémeket - a sajton kívül - készíthetjük különféle zöldségekből is. Ilyen a francia tapenade spanyol változata, a szardella nélkül készített Olivada. Az olajbogyóból készített, fenyőmaggal ízesített krémet pirított kenyérszeleteken szokás kínálni, de mint az olasz pestót, ezt is felhasználhatjuk különféle fogások - akár meleg tapák - ízesítésére is. Említést érdemel még a nagyon kellemes fokhagymakrém, a katalán aioli, amelyet nem csak kenyér mellé kínálhatunk, hanem elkészíthetjük vele a spanyolok egyik kedvenc meleg előételét a - Patatas Bravas rokonának számító - fokhagymás krumplit is.

Ha szeretnénk a híres spanyol sonkákat is felvonultatni a tapák között, akkor arra ügyeljünk, hogy a sonkát lehetőség szerint mindig szobahőmérsékleten fogyasszuk, hogy kellemes aromája, a benne rejlő ízek teljes mértékben ki tudjanak bontakozni.





A híres spanyol sonkák rendszerint helyet kapnak a tapas-tálakon

A tapák közé tartozik még a spanyol omlett, a tortilla is. Ezt az ételt a spanyolok szívesen fogyasztják reggeli gyanánt, de napközben is bárhol kaphatunk egy szeletnyi friss omlettet, ami a legtöbb esetben valamilyen zöldséget tartalmaz. A krumplis, spenótos, cukkinis, paprikás omlett mellett kedvelt a gombás, a sajtos, a csicseriborsós és a sonkás is. Szintén gyorsan elkészíthető, meleg előétel a Patatas Bravas, amely kellemesen csípős paradicsomszósszal elkevert főtt, sült krumplit takar. Ennek az ételnek is rengeteg változata létezik, laktató, s csípőssége okán tényleg jó tesz a kocsmáros üzletének, egyszerűen muszáj rá inni.





Tortilla, a krumplis omlett

Szintén az előételek sorába tartoznak még bizonyos levesek és piték is, amelyeknek számos változata ismert. A levesek közül ide tartozik hideg zöldségleves, a Gazpacho, vagy a fokhagyma alapokon nyugvó Ajo Blanco. A piték közül a legkedveltebb a Tarta de Tomatitos y Queso, amelyben a paradicsom mellett a kecskesajt is főszerephez jut, de ezeknek a pitéknek a töltelékét kedvünkre variálhatjuk.

Ugyancsak tésztás, töltelékkel bíró előétel az Empanada is, ahol a különféle - húsos vagy zöldséges - ragukat kis, félhold alakú omlós tésztába csomagolva sütik. Nem csak melegen, hanem hidegen is remek előétel. Az Empanada mellett kedvelt meleg előétel még a bő olajban sütött, bundázott Croquetas is. Ezt az ételt sokféle változatban készítik, sok esetben a sonka mellett rák és sajt is megbújik ezekben a kis rántott falatokban. A húsos falatok kedvelői számára a legtöbb tapas-bár kínálatában megtalálni az Albondigas en Salsát amely nem más, mint fasírtra emlékeztető húsgombóc, amelyhez különféle szószokat kínálnak.





A bundás, olajban sült Croquetas lehet húsos, halas, zöldséges is

Előétel gyanánt készíthetünk még sült paprikasalátát, azaz Pimientos de Piquillo-t, vagy különféle grillezett zöldségeket, mint például grillezett padlizsánt, amire már csak egy kis fokhagymás marinádot kell tenni a tökéletesség kedvéért.

A spanyol előételek megkerülhetetlen eleme az olajbogyó. A gyümölcsös ízű, vagy épp füstös, ropogós, vagy a már éretten lágy olajbogyó, amely magában és bármilyen spanyol előétel mellé fogyasztva is tökéletes. Az olajbogyók sok esetben töltve, marinálva kerülnek az asztalra. Érdemes kipróbálni a szardellával, mandulával, chilivel vagy épp fokhagymával töltött példányokat is.

Tapas-tál összeállításánál érdemes végiggondolni, hogy milyen alkalomra készülünk a különféle mediterrán előételekkel. Tisztában kell lenni a vendégek számával, az esemény jelentőségével és saját kapacitásunkkal. Egy baráti sörözés esetén könnyedén megoldható a korábban előkészített meleg tapa-összeállítás befejezése, tálalása, de egy formálisabb vagy népesebb vendégség esetén érdemes előre elkészíthető, azonnali melegítést, főzést nem igénylő előétel-kínálattal készülni.

Patatas Bravas

Hozzávalók:
1,5 kg nagyszemű újkrumpli
40 dkg darabos paradicsomkonzerv
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
3 szárított birds eye chili
1 evőkanál friss rozmaring
1/2 csipetnyi só
frissen őrölt bors

Elkészítés: A krumplikat megpucolom, enyhén sós vízben felteszem főzni.
Kevés olívaolajon megdinsztelem az apróra szelt hagymát. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát. Erre jön a kakukkfű, a felszelt chili. Kicsit megfuttatom az olajon, majd hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsot tekerek rá, majd fedő alatt takarékon rotyogtatom.
A krumplit addig főzöm, amíg még nem esik szét. Miután megfőtt, alaposan lecsöpögtetem, és hagyom, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ha már langyos, akkor kockára vágom.
Egy mély serpenyőben fél centi olajat hevítek, majd a krumplikockákat átpirítom, közben egy kis friss rozmaringgal és egy kevés fokhagymával ízesítem.
A kész krumplit nyakon öntöm a chilis raguval, és azonnal tálalom.





Patatas Bravas - főtt-sült krumpli űszeres paradicsomszósszal

Pa Amb Tomàquet

Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
4 szelet friss kenyér
olívaolaj
2-3 nagyobb, lédús paradicsom
csipetnyi só

Elkészítés: A kenyeret közepesen megpirítom, majd a megpucolt fokhagymagerezdekkel alaposan bedörzsölöm. A paradicsomokat félbevágom, a húsos felével bedörzsölöm a kenyeret. Ezután olívaolajjal meglocsolom, ha kell, cseppet sózom, s előre szelt paradicsomkockákkal megrakom. Amíg az egyiket pusztítjuk, már sütöm a következő kenyeret.





Pa Amb Tomàquet - egyszerű, de nagyszerű

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mi lehet lepény, lap és chips? A tortilla!
  2014-11-25 22:05:29, kedd
 
  Mi lehet lepény, lap és chips? A tortilla!

Attól függően, hogy melyik országban esszük, a tortilla lehet magas burgonyás lepény, lapos, feltekerhető lepény vagy ropogós, kukoricás chips is.

A tortilla (ejtsd: tortijja) szó jelentése a spanyol ,,torta" szóból ered, mely kerek süteményt jelent. Amikor a spanyolok rátaláltak az aztékok által készített lapos kenyérre, tortillának, kis tortának kezdték hívni. A mexikóiak évszázadok óta fogyasztják, és egyre népszerűbb azokban az országokban, ahol a mexikói ételeket szeretik. Belőle készül a taco (általában kemény kukorica torilla megtöltve mindenfélével), a burrito (hasonló, de feltekerve), az enchillada (ez is fel van tekerve és meg van töltve, de meg is sütik szószban).
Tortilla de patatas - ahogy a spanyolok eszik

A tortilla sok helyen egy kerek, többrétegű omlett, mely burgonyával készül, és sütőben vagy serpenyőben sül. Spanyol tapas bárokban gyakran láthatjuk az étlapon a tortilla de patatas-t. Ez vékonyra szeletelt vagy kis kockára vágott burgonya, melyet olívaolajban párolnak, majd felvert tojással, fűszerekkel összesütnek. Akkor jó az állaga, ha alul és felül ropogósra sült, középen pedig puha, krémes. Rengeteg változata létezik.





A spanyol tortilla krumplis, tojásos tészta, cikkekre, kockára vágva fogyasztják

Spanyol tortilla

Hozzávalók:
40 dkg burgonya (nem szétfővő fajta)
2 fej vöröshagyma
1 piros húsú kaliforniai paprika
4 evőkanál Vénusz olaj
6 tojás
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk.
Felforrósítunk 2 evőkanál olajat egy nagy, bevonatos serpenyőben, és kb. 15 percig pirítjuk benne a krumplit a hagymával. Hozzáadjuk a paprikát, és még 5 percig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, tálra borítjuk, kissé hűlni hagyjuk.
A tojásokat felverjük, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A maradék olajat felforrósítjuk a serpenyőben, visszaöntjük a krumplis keveréket, rá a tojást, jól összerázzuk, és hagyjuk megsülni.
Leborítjuk a serpenyőt egy nagy tányérral, ráfordítjuk a tartalmát, és visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. A lepény másik oldalát még 5 percig sütjük, majd kiborítjuk. Kisebb kockákra vágjuk, fogvájót tűzünk bele, és tálaljuk. Hidegen-melegen egyaránt finom.

Tortilla, a lap

A legenda szerint a tortillát egy maja földműves készítette az éhes királynak. Az aztékok bizonyíthatóan már több tízezer évvel ezelőtt fogyasztottak a kukorica lisztjéből készült tésztaételeket. A leggyakoribb tortilla a kukorica tortilla és a lisztes tortilla. Utóbbiból készül például a burrito, mely lisztes tortillába betekert hús, zöldség, sajt, tejföl, öntetek változatával. A quesadilla is tortilla lapból készül, a töltött tésztalapokat félbehajtják, és melegszendvicsként serpenyőben mindkét oldalát megsütik.





Kukoricás tortillába töltve minden finomság - ez a taco

A tortilla népszerűsége óriási, többféle ízben és formában kapható, hiszen sokáig eláll, zsírszegény és változatosan felhasználható, nem mellesleg a mélyhűtést is jól tűri. Az USA-ban és Kanadában kezdett elterjedni a sok spanyol ajkú betelepülő és Mexikó közelsége miatt, itt ma már annyira népszerű, hogy a szeletelt kenyér után ez a második leggyakrabban fogyasztott előre csomagolt kenyérféle, megelőzi a bageleket és muffinokat. A tortilla iparág évente hatmilliárd dolláros biznisz, nem csoda, hogy már Kínában is gyártják.

Gyakorlatilag a világ minden kicsit is multikulti városában találunk egy helyet, ahol tortillából készült ételt ehetünk. A töltelék átlalában sajt, salsa, tejföl, saláta, húsok, bab. És persze a guacamole, az avokádókrém. De gyakorlatilag bármivel megtölthetjük, és nagyon jó szendvicseket készíthetünk belőle a gyerekeknek is.





Tortilla lap megtöltve, félbehajtva, átsütve - ez a quesadilla

Puha lisztes tortilla recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
5 evőkanál olaj
3 dl langyos víz (a liszt minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel

Elkészítés: Az összetevőket a víz felével összekeverjük, és annyi vizet adunk még hozzá, amennyit felvesz és kis labdává alakul. Dagasztókanállal még keverjük néhány percig, amíg jó ruganyos tésztát kapunk. Cipót formázunk, melyet késsel felezünk, majd a feleket negyedeljük, így 8 kis gombócot kapunk. 30 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. Laposra nyújtjuk őket, és közepesen meleg serpenyőben megsütjük, oldalanként egy perc alatt.





Tortilla lapokba töltött tekercs a burrito

Tortilla, a chips

A kukoricalisztből készült háromszög alakú ropogós tortillát sokszor chips formájában fogyasztjuk. Nemcsak moziba vagy nassolni jó, készíthetünk belőle néhány mexikói specialitást, pl. nachost, enchiladát. Általában valamilyen mártogatóssal esszük, salsával vagy guacamoléval (avokádókrém), de van fűszeres változata is, melyhez nem kell öntet, maximum egy jó mexikói sör.





Kukoricás tortilla chips, nagyon finom mártogatósokhoz, avokádókrémhez

Tortilla chips házilag

Hozzávalók:
1 bögre fehér liszt
1 bögre kukoricaliszt
1 kiskanál só
1/2 kiskanál kurkuma (elhagyható)
2 kanál olívaolaj
víz (kb. 2/3 bögre)
A kenéshez:
kevés Vénusz olaj
kurkumával kevert só

Elkészítés: A hozzávalókat annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, amennyitől rugalmas tésztát kapunk, hasonlót a laskatésztához. Letakarva 15 percet pihentetjük.
A tésztát négybe vágjuk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és éles késsel háromszögekre vágjuk.
A tepsit sütőpapírral béleljük, vékonyan megkenjük olajjal, rátesszük a chips-eket, azokat is megkenjük felületesen olajjal, sózzuk, és pirosra sütjük.





Készen is vehetjük, de otthon is elkészíthető a tortilla chips

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zöldborsós gombapörkölt
  2014-11-25 21:43:52, kedd
 
  Zöldborsós gombapörkölt

Hozzávalók:

40 dkg csiperkegomba
20 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
kömény
majoránna
pirospaprika

olaj
víz

Elkészítés:

A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót, befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul és a leve besűrűsödik. Tálalhatjuk kifőtt tésztával, rizzsel, de krumplipürével is nagyon finom.





Megjegyzés:

A receptet Jemi, a fotót Vikriszta küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Vörösboros-cukkinis gombapaprikás
  2014-11-25 21:42:12, kedd
 
  Vörösboros-cukkinis gombapaprikás

Hozzávalók:

5 nagy fej csiperkegomba
3 db hegyes csípős zöldpaprika
2 db chilipaprika
4 db paradicsom
2 szelet egy nagyméretű cukkiniből
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
5-6 szelet bacon
fűszeres olívaolaj
petrezselyem
ételízesítő
őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
füstölt kolbász
virsli
vörösbor
liszt
tejföl

Elkészítés:

A bacont felszeletelem, egy serpenyőben a saját készítésű fűszerolajban a hagymával együtt megpirítom, hozzáadom a fokhagymát, majd beleteszem a szeletekre vágott paprikákat, végül a kockára vágott cukkinit, a darabolt gombát és paradicsomot. Megfűszerezem.

Amikor már majdnem kész, öntök bele vörösbort, beleteszem a kolbászt, majd a virslit, szórok rá kevés lisztet, s belekeverem a tejfölt, vágok bele petrezselymet. Felforralom.

Nokedlivel és kovászos uborkával tálalom. Lehet hozzá fejessalátából vagy uborkából, esetleg paradicsomból készített salátát is fogyasztani.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Erdei gyümölcsleves II.
  2014-11-25 21:39:35, kedd
 
  Erdei gyümölcsleves II.

Hozzávalók:

40 dkg fagyasztott erdei vegyes gyümölcs
40 dkg fagyasztott meggy vagy ribizli
3-4 dl tejszín
cukor
liszt
fahéj
szegfűszeg
szegfűbors

Elkészítés:

Egy közepes méretű fazékba olyan félliternyi (nem kell ellepnie teljesen) vízben felteszem főni a fagyasztott gyümölcsöket, melyeket a készítés előtt 2-3 órával kivettem a mélyhűtőmből (némi levet engednek). Adok bele darabos fahéjat, pár darab szegfűszeget és szegfűborsot, ízlés szerint cukrozom, a gyümölcsöket puhára főzöm.

Közben a tejszínt és a lisztet csomómentesre összedolgozom. Levesem lehúzom a tűzről, kissé hagyom hűlni, majd a tejszínes-lisztes habarékkal folyamatos, nagyon gyors kavarással besűrítem. 1-2 percre még visszateszem a tűzre, beforralom.

Hagyom rendesen kihűlni, fogyasztásig hűtőben pihentetem. Hidegen, tetején tejszínhabbal tálalom, vékonyra szeletelt mogyoróval vagy darált dióval megszórom a tetejét.

Megjegyzés:

Legjobb hidegen, de melegen is nagyon finom, most télidő végén megvalósítható változatát ajánlom, de nyáron, friss gyümölcsökből sem semmi! Jó étvágyat!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 120
  • e Hét: 895
  • e Hónap: 5933
  • e Év: 135640
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.