Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2014-11-03 22:39:17, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Árpagyöngy, alias gersli
  2014-11-03 22:36:39, hétfő
 
  Árpagyöngy, alias gersli

Leginkább a töltött káposzta és a sólet alapanyagaként ismerjük, pedig rendkívül sokoldalú gabonaféle. Készíthetünk belőle tartalmas levest, köretet, rizottót, kását, de dúsíthatunk vele főzelékféléket. Nem drága és nagyon finom.

Árpa, a hidegtűrő gabona

Maga az árpa az északi tájakat kedvelő növény, a tibeti, közép-kínai régió nagyon fontos gabonaféléje, a Himalájában még 4000 méteres magasság felett is megterem. Itthon főleg Nyugat-Magyarországon és Erdélyben termesztik.





Mellőzött gabonaféle az árpa, érdemes lenne gyakrabban fogyasztani

Nagyon egészséges gabonaféle, takarmányként is használták. Már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban itták
Hogy készül a gersli?

Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. Tibetben az árpaszemeket homokkal összeforrósítják, leszitálják, szárítják, és ezután hántolják lábbal taposva. A modern előállítás hántolóüzemekben történik, ahol az árpaszemeket hántolják és osztályozzák.





Árpagyöngy, más néven gersli

Mihez használjuk?

Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatott árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek, amit a régi askenázi zsidó konyhában péntektől főztek a lassan kihűlő kemencékben, hogy a szombati pihenőnapon már ne kelljen a konyhában sürgölődni. Igazi főszerepet azonban a ricsetben, ebben a gazdag, de kiadós egytálételben kap.





A tartalmas ricset a sok hüvelyessel és árpával főleg ősszel és télen kerül az asztalra

Sokan sosem hagynák ki a töltött káposztából a gerslit, ami valóban gazdagabbá, kiadósabbá teszi. Árpagyönggyel helyettesítik sok helyen - a hagyományosan búzából készülő - kuszkuszt. A rizottóhoz hasonló piláf is elképzelhető rizs vagy bulgur helyett főtt árpagyönggyel készítve, a lényeg a fűszerezés.

Gersliből készülhet édes gabonakása is, ezeket feldobhatjuk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a jutalmunk.

Az árpából készült kávé az egyik legfontosabb kávéhelyettesítő, Olaszországban nem is lehet koffeinmentes kávét kapni, helyette caffé d'orzo vagy egyszerűen csak orzo (orzo=árpa) néven találjuk az olasz kávézókban ezt az egészséges finomságot, de a ,,macikávé" összetevői között is megtaláljuk a cikória mellett.

Egészséges

Az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Fontos tudni, hogy ez a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.

Gersli a világban

A zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga, rendszeresen kerül belőle a sóletbe, de levesekben is gyakran előfordul. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azoknál a népcsoportoknál, ahol a gersli alapvető élelmiszer, a szívproblémák és szívbetegségek szinte egyáltalán nem léteznek.





A sörnek is alapanyaga az árpa

Árpagyöngyleves

Hozzávalók:
10 dkg maradék sült hús (szárnyas vagy sertés)
15 dkg csiperkegomba
10 dkg beáztatott árpagyöngy
10 dkg karfiolrózsa
1 fej hagyma
1 húsleveskocka
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
olaj


Elkészítés: Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a zúzott fokhagymát, az árpagyöngyöt, és fedő alatt megfőzzük. Beletesszük a sült húst, és összemelegítjük.

Mézes nyúl aszalt szilvával és diós árpagyönggyel

Hozzávalók:
1,5 kg nyúl
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 csipet gyömbér
20 dkg magozott aszalt szilva
3 evőkanál méz
1 teáskanál vágott petrezselyem
A diós árpagyöngyhöz:
20 dkg beáztatott árpagyöngy
2 dkg vaj
5 dkg dió

Elkészítés: A hagymát a felforrósított olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a feldarabolt húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, és 1 dl vizet öntünk alá. Lefedve pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a hús félig puha (30-40 perc, ez függ a nyuszi korától is), rátesszük a fokhagymát, és lefedve, kevés víz aláöntésével puhulásig pároljuk. Amikor elég puha a hús, hozzáadjuk a kettévágott aszalt szilvákat, a mézet, és ha szükséges, még kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük. 8-10 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt beleszórjuk a petrezselymet is.
A diós árpagyöngyhöz az árpagyöngyöt puhára főzzük, a diót megpirítjuk. Ha kész, összekeverjük.

Mentás zöldborsó dhal

Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg feles zöldborsó (olyan kemény, mint a sárgaborsó)
10 dkg beáztatott árpagyöngy
1 db közepes burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 zöld csili
2/3 teáskanál római kömény
1 babérlevél
2/3 teáskanál szárított mentalevél
1 dl joghurt
1/2 teáskanál citromlé
1 csipet szerecsendió

bors
forró víz

Elkészítés: Beáztatjuk együtt a borsót és az árpagyöngyöt 3-4 órára, majd leszűrjük, és átmosom folyó vízzel.
Közben közepes edényben felhevítünk egy kis olívaolajat, és rögtön az elején beletesszük a babérlevelet és a római köményt, hogy megpiruljon. Amikor már érezni a fűszerek illatát, az apróra vágott hagyma következik. Mikor kicsit megpuhult, jöhet a só, majd amikor teljesen megpuhult, az apróra vágott fokhagyma és a szintén apróra vágott csili következik. Mihelyst érezzük a fokhagyma illatát, beletesszük a borsót az árpagyönggyel, és nyakon öntjük forró vízzel, hogy ellepje. Ekkor mehet bele só, bors, szerecsendió és a menta, ill. a feldarabolt krumpli.
Fél óráig alacsony lángon főzzük, lefedve, néha megkavargatva, hogy éppen csak lobogjon a víz, majd amikor már nagyjából felszívták az összetevők a vizet, beletesszük a joghurtot. 1-2 percig főzzük, végül belecsöpögtetjük a citromlevet, azzal is főzöm vagy fél percet.
Rizzsel, csapátival (indiai lepénykenyér), esetleg krumplilángossal kínáljuk.





Árpagyöngy - zöldségekkel együtt főzve

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Árpagyöngy saláta
  2014-11-03 22:23:21, hétfő
 
  Árpagyöngy saláta

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg brokkoli
2 paradicsom
4 zsenge karalábé
30 dkg árpagyöngy
4 evőkanál KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves ízesítő
7 dkg natúr krémsajt
a szószhoz:
5 evőkanál borecet
6 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál tej
só, bors, fűszerek tetszés szerint

Elkészítés:

Megtisztítjuk a zöldségeket, apróra vágjuk. A levesízesítővel fűszerezett 1 l vízben 45 percig főzzük az árpagyöngyöt. A brokkolit a főzés közben adjuk hozzá. Ha elfőtt a lé, az árpagyöngynek is jónak kell lennie. Keverjük hozzá a sajtkrémet, majd hagyjuk kihűlni. Aprítsuk fel a paradicsomot és a megtisztított karalábét, majd keverjük a salátához. Állítsuk össze a szószt, majd keverjük össze az egészet.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Fűszeres gersli dióval
  2014-11-03 22:22:25, hétfő
 
  Fűszeres gersli dióval

Hozzávalók:

gersli (árpagyöngy)
dió
kömény
koriander
fahéj


Elkészítés:

A gerslit megfőzöm sós vízben. Közben a diót durvára töröm és megpirítom, rászórom a törött koriandert és a fahéjat. 2 maréknyi dióhoz kb. 1-1 teáskanál fűszert adok. 2-3 perc alatt kész. Hozzáforgatom a kész gerslihez.

Tálalhatom piritott csirke-, pulyka- vagy akár sertéscsíkokkal.

Megjegyzés:

Az elkészítés csak azért egy óra, mert a gerslit lassú tűzön egy óra alatt lehet megfőzni.

A receptet Annamari6805 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gerslis rizottó füstölt libamellel
  2014-11-03 22:20:43, hétfő
 
  Gerslis rizottó füstölt libamellel

Hozzávalók:

50 dkg gersli (árpagyöngy, hántolt árpa)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db zellergumó
30 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
füstölt libamell
libazsír a sütéshez

bors

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockára vágjuk. A füstölt libamellet is apróra kockázzuk.

A hagymát a füstölt libamellel libazsíron megfuttatjuk, majd a gerslit is hozzáadjuk a zöldségekkel együtt. Átforgatjuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük, ha szükséges, közben pótoljuk a folyadékot.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Rolexx küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gazdag leves gerslivel
  2014-11-03 22:17:53, hétfő
 
  Gazdag leves gerslivel

Hozzávalók 4 személyre:

2 szál póréhagyma
2 evőkanál Vénusz olaj
20 dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
1/2 teáskanál köménymag
2 l tyúkhúsleves kockából
2 alma
1 teáskanál citromlé
25 dkg bőrös virsli
snidling a díszítéshez

Elkészítés:

A pórét megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk.

Felforrósítjuk az olaj felét, megpirítjuk benne a gerslit, köményt és a póré fehér részét. Felöntjük a levessel, és 30-40 percig főzzük. Közben az almát megmossuk, (nem hámozzuk) négybe vágjuk, magházát kiemeljük, és keresztben kis szeletkékre vágjuk. Megcsepegtetjük a citromlével. A főzési idő végén a levesbe keverjük. A virslit félbe-, majd hosszában négybe vágjuk. Felforrósítjuk a maradék olajat, és 3 percig pirítjuk benne a póré zöldebb részét. Hozzáadjuk a virslit, és további 2 percig pirítjuk. A levesbe keverjük. A levest snidlinggel díszítjük. Aki szereti, kevés ecettel savanyíthatja.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Őszirózsa mix
  2014-11-03 22:15:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Mindenkiért egy-egy gyertya égjen
  2014-11-03 18:40:33, hétfő
 
  Mindenkiért egy-egy gyertya égjen

Videó:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Gyertyák
  2014-11-03 17:30:21, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Bánat
  2014-11-03 17:29:30, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3703
  • e Hét: 8284
  • e Hónap: 22189
  • e Év: 151896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.