|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 21
|
|
|
|
2014-11-03 22:36:39, hétfő
|
|
|
Árpagyöngy, alias gersli
Leginkább a töltött káposzta és a sólet alapanyagaként ismerjük, pedig rendkívül sokoldalú gabonaféle. Készíthetünk belőle tartalmas levest, köretet, rizottót, kását, de dúsíthatunk vele főzelékféléket. Nem drága és nagyon finom.
Árpa, a hidegtűrő gabona
Maga az árpa az északi tájakat kedvelő növény, a tibeti, közép-kínai régió nagyon fontos gabonaféléje, a Himalájában még 4000 méteres magasság felett is megterem. Itthon főleg Nyugat-Magyarországon és Erdélyben termesztik.
Mellőzött gabonaféle az árpa, érdemes lenne gyakrabban fogyasztani
Nagyon egészséges gabonaféle, takarmányként is használták. Már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban itták
Hogy készül a gersli?
Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. Tibetben az árpaszemeket homokkal összeforrósítják, leszitálják, szárítják, és ezután hántolják lábbal taposva. A modern előállítás hántolóüzemekben történik, ahol az árpaszemeket hántolják és osztályozzák.
Árpagyöngy, más néven gersli
Mihez használjuk?
Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatott árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek, amit a régi askenázi zsidó konyhában péntektől főztek a lassan kihűlő kemencékben, hogy a szombati pihenőnapon már ne kelljen a konyhában sürgölődni. Igazi főszerepet azonban a ricsetben, ebben a gazdag, de kiadós egytálételben kap.
A tartalmas ricset a sok hüvelyessel és árpával főleg ősszel és télen kerül az asztalra
Sokan sosem hagynák ki a töltött káposztából a gerslit, ami valóban gazdagabbá, kiadósabbá teszi. Árpagyönggyel helyettesítik sok helyen - a hagyományosan búzából készülő - kuszkuszt. A rizottóhoz hasonló piláf is elképzelhető rizs vagy bulgur helyett főtt árpagyönggyel készítve, a lényeg a fűszerezés.
Gersliből készülhet édes gabonakása is, ezeket feldobhatjuk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a jutalmunk.
Az árpából készült kávé az egyik legfontosabb kávéhelyettesítő, Olaszországban nem is lehet koffeinmentes kávét kapni, helyette caffé d'orzo vagy egyszerűen csak orzo (orzo=árpa) néven találjuk az olasz kávézókban ezt az egészséges finomságot, de a ,,macikávé" összetevői között is megtaláljuk a cikória mellett.
Egészséges
Az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Fontos tudni, hogy ez a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van.
Gersli a világban
A zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga, rendszeresen kerül belőle a sóletbe, de levesekben is gyakran előfordul. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azoknál a népcsoportoknál, ahol a gersli alapvető élelmiszer, a szívproblémák és szívbetegségek szinte egyáltalán nem léteznek.
A sörnek is alapanyaga az árpa
Árpagyöngyleves
Hozzávalók:
10 dkg maradék sült hús (szárnyas vagy sertés)
15 dkg csiperkegomba
10 dkg beáztatott árpagyöngy
10 dkg karfiolrózsa
1 fej hagyma
1 húsleveskocka
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
olaj
só
Elkészítés: Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a zúzott fokhagymát, az árpagyöngyöt, és fedő alatt megfőzzük. Beletesszük a sült húst, és összemelegítjük.
Mézes nyúl aszalt szilvával és diós árpagyönggyel
Hozzávalók:
1,5 kg nyúl
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 csipet gyömbér
20 dkg magozott aszalt szilva
3 evőkanál méz
1 teáskanál vágott petrezselyem
A diós árpagyöngyhöz:
20 dkg beáztatott árpagyöngy
2 dkg vaj
5 dkg dió
Elkészítés: A hagymát a felforrósított olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a feldarabolt húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, és 1 dl vizet öntünk alá. Lefedve pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a hús félig puha (30-40 perc, ez függ a nyuszi korától is), rátesszük a fokhagymát, és lefedve, kevés víz aláöntésével puhulásig pároljuk. Amikor elég puha a hús, hozzáadjuk a kettévágott aszalt szilvákat, a mézet, és ha szükséges, még kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük. 8-10 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt beleszórjuk a petrezselymet is.
A diós árpagyöngyhöz az árpagyöngyöt puhára főzzük, a diót megpirítjuk. Ha kész, összekeverjük.
Mentás zöldborsó dhal
Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg feles zöldborsó (olyan kemény, mint a sárgaborsó)
10 dkg beáztatott árpagyöngy
1 db közepes burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 zöld csili
2/3 teáskanál római kömény
1 babérlevél
2/3 teáskanál szárított mentalevél
1 dl joghurt
1/2 teáskanál citromlé
1 csipet szerecsendió
só
bors
forró víz
Elkészítés: Beáztatjuk együtt a borsót és az árpagyöngyöt 3-4 órára, majd leszűrjük, és átmosom folyó vízzel.
Közben közepes edényben felhevítünk egy kis olívaolajat, és rögtön az elején beletesszük a babérlevelet és a római köményt, hogy megpiruljon. Amikor már érezni a fűszerek illatát, az apróra vágott hagyma következik. Mikor kicsit megpuhult, jöhet a só, majd amikor teljesen megpuhult, az apróra vágott fokhagyma és a szintén apróra vágott csili következik. Mihelyst érezzük a fokhagyma illatát, beletesszük a borsót az árpagyönggyel, és nyakon öntjük forró vízzel, hogy ellepje. Ekkor mehet bele só, bors, szerecsendió és a menta, ill. a feldarabolt krumpli.
Fél óráig alacsony lángon főzzük, lefedve, néha megkavargatva, hogy éppen csak lobogjon a víz, majd amikor már nagyjából felszívták az összetevők a vizet, beletesszük a joghurtot. 1-2 percig főzzük, végül belecsöpögtetjük a citromlevet, azzal is főzöm vagy fél percet.
Rizzsel, csapátival (indiai lepénykenyér), esetleg krumplilángossal kínáljuk.
Árpagyöngy - zöldségekkel együtt főzve
SB
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-11-03 22:23:21, hétfő
|
|
|
Árpagyöngy saláta
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg brokkoli
2 paradicsom
4 zsenge karalábé
30 dkg árpagyöngy
4 evőkanál KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves ízesítő
7 dkg natúr krémsajt
a szószhoz:
5 evőkanál borecet
6 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál tej
só, bors, fűszerek tetszés szerint
Elkészítés:
Megtisztítjuk a zöldségeket, apróra vágjuk. A levesízesítővel fűszerezett 1 l vízben 45 percig főzzük az árpagyöngyöt. A brokkolit a főzés közben adjuk hozzá. Ha elfőtt a lé, az árpagyöngynek is jónak kell lennie. Keverjük hozzá a sajtkrémet, majd hagyjuk kihűlni. Aprítsuk fel a paradicsomot és a megtisztított karalábét, majd keverjük a salátához. Állítsuk össze a szószt, majd keverjük össze az egészet.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-11-03 22:22:25, hétfő
|
|
|
Fűszeres gersli dióval
Hozzávalók:
gersli (árpagyöngy)
dió
kömény
koriander
fahéj
só
Elkészítés:
A gerslit megfőzöm sós vízben. Közben a diót durvára töröm és megpirítom, rászórom a törött koriandert és a fahéjat. 2 maréknyi dióhoz kb. 1-1 teáskanál fűszert adok. 2-3 perc alatt kész. Hozzáforgatom a kész gerslihez.
Tálalhatom piritott csirke-, pulyka- vagy akár sertéscsíkokkal.
Megjegyzés:
Az elkészítés csak azért egy óra, mert a gerslit lassú tűzön egy óra alatt lehet megfőzni.
A receptet Annamari6805 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-11-03 22:20:43, hétfő
|
|
|
Gerslis rizottó füstölt libamellel
Hozzávalók:
50 dkg gersli (árpagyöngy, hántolt árpa)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db zellergumó
30 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
füstölt libamell
libazsír a sütéshez
só
bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockára vágjuk. A füstölt libamellet is apróra kockázzuk.
A hagymát a füstölt libamellel libazsíron megfuttatjuk, majd a gerslit is hozzáadjuk a zöldségekkel együtt. Átforgatjuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük, ha szükséges, közben pótoljuk a folyadékot.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Rolexx küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-11-03 22:17:53, hétfő
|
|
|
Gazdag leves gerslivel
Hozzávalók 4 személyre:
2 szál póréhagyma
2 evőkanál Vénusz olaj
20 dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
1/2 teáskanál köménymag
2 l tyúkhúsleves kockából
2 alma
1 teáskanál citromlé
25 dkg bőrös virsli
snidling a díszítéshez
Elkészítés:
A pórét megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk.
Felforrósítjuk az olaj felét, megpirítjuk benne a gerslit, köményt és a póré fehér részét. Felöntjük a levessel, és 30-40 percig főzzük. Közben az almát megmossuk, (nem hámozzuk) négybe vágjuk, magházát kiemeljük, és keresztben kis szeletkékre vágjuk. Megcsepegtetjük a citromlével. A főzési idő végén a levesbe keverjük. A virslit félbe-, majd hosszában négybe vágjuk. Felforrósítjuk a maradék olajat, és 3 percig pirítjuk benne a póré zöldebb részét. Hozzáadjuk a virslit, és további 2 percig pirítjuk. A levesbe keverjük. A levest snidlinggel díszítjük. Aki szereti, kevés ecettel savanyíthatja.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 21
|
|
|
|
2014. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
342 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3703
- e Hét: 8284
- e Hónap: 22189
- e Év: 151896
|
|
|