Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
November 4. Nemzeti Gyásznap volt
  2014-11-05 15:36:04, szerda
 
  Több helyen is megemlékezést tartottak az országban az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 58. évfordulóján. Hende Csaba honvédelmi miniszter a rákoskeresztúri Új köztemetőben tartott ünnepségen azt hangsúlyozta, 1956 megmutatta, hogy legfőbb nemzeti értékünk és érdekünk a szuverenitás: az, hogy magunk dönthessünk és hogy magunk is döntsünk a sorsunk felett.
A központi megemlékezések keretében reggel 9 órakor Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett a Himnusz hangjaira felvonták, majd a Szózat kíséretében félárbocra eresztették Magyarország nemzeti lobogóját.
Délután 4 órakor a rákoskeresztúri Új köztemetőben lévő nemzeti emlékhelyen, a 301-es parcellánál tartottak megemlékezést. Itt Hende Csaba kiemelte: "ha tudni akarjuk, mi is legyen az a szabadság, amit követnünk kell, az 56-osokra figyelünk", akik mindenüket kockára tették, mindent feláldoztak a nemzet szabadságáért. "Ma is ez a legfontosabb magyar ügy": szuverenitásunk védelme, és ha kell, csorbítatlanságának visszaszerzése - szögezte le a honvédelmi miniszter.
Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke azt mondta: kötelességünk emlékezni és emlékeztetni az 1956-os szabadságharc és forradalom hőseire. Kiemelte továbbá, azt szeretnék, ha a nemzeti emlékhely megújításának második üteme is megkezdődne, amelynek részeként létesülne egy látogatóközpont, ahol az emberek megismerhetnék az emlékhely és a parcellák történetét.
A megemlékezés után a miniszter és Boross Péter egykori miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke bejárta az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás egykori színhelyén létrehozott Kisfogház Emlékhelyet, és elhelyezték az emlékezés virágait. A Kisfogház Emlékhelyet délelőtt 10 és 15 óra között ingyenesen látogathatták.
Ezek mellett a fővárosban a Fiumei úti sírkertben, a Juta-dombnál, valamint a katonaorvosok emlékművénél szintén megemlékezéseket, valamint fáklyás felvonulást is tartottak. Emellett számos vidéki helyszínen - így például Hódmezővásárhelyen, Pécsen, Miskolcon és Veszprémben - is megemlékeztek az 1956-os forradalom bukásának évfordulóján. Szegeden a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Csongrád megyei szervezetének rendezvényén az 1956-os szegedi eseményekben meghatározó szerepet játszó Perbíró József jogászprofesszor és társainak peréről mutattak be hiánypótló, forrásmunkának tekinthető kötetet.
Veszprémben a várban a mártírhalált halt Brusznyai Árpád emléktáblája előtt tartott rendezvényen Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester úgy fogalmazott: a szovjet hadsereg győzelmet arathatott a Corvin köznél, de elbukott a magyar otthonokban. Hozzátette, a magyar otthonok és családok nyújtottak menedéket évtizedeken át az 1956-os forradalom eszméjének. "Végvárként védelmezték a forradalom és a szabadság eszméjét, ezért törhetett felszínre elemi erővel a szabadságvágy 1988-89-ben".
A megemlékezésen Latorczai János, a KDNP városi szervezetének elnöke elmondta, a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány által több mint kétszázezer forintból újult meg a várban Brusznyai Árpád emléktáblája, valamint a mellette álló, a piarista rendnek és Batsányi Jánosnak emléket állító két másik tábla is, melyek avatását a megemlékezéssel egybekötve rendezték.
A nemzeti gyász emléknapjának központi programsorozatának keretében este hét órától a Szent István-bazilikában emlékkoncertet tartottak. Mozart Requiemjének előadásában közreműködött a MR Szimfonikusok és a bazilika kórusa.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőinek sorsát a nemzeti függetlenséget eltipró november 4-i második szovjet katonai invázió pecsételte meg, amely azután következett be, hogy Nagy Imre miniszterelnök november elsején meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből. A fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását november 10-11-én törte meg a hatalmas szovjet túlerő.
November 4-ét 2013-ban nyilvánította hivatalosan is nemzeti gyásznappá az Országgyűlés.

In.: november4.kormany.hu

Megj.: Mosonmagyaróváron a Gulyás Lajos Kollégium filmvetítéssel, Mansfeld ( 11.06.csüt.) , a Bolyai Iskola ( Szent István út 6. sz) pedig Magyar Katalin (1940-1956) megemlékezéssel ( 11.07. péntek 10 óra) rója le gyásznapi kegyeletét.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
November 7-én Magyar Katalin megemlékezés
  2014-11-05 05:29:40, szerda
 
  Nagy megtiszteltetésként ért, hogy a kis Bolyai Iskola, idei, Magyar Katalin (1940-1956) megemlékezésére engem kért fel emlékbeszéd mondásra. Ugyan Magyar Katalinnal sokat foglalkoztam az utóbbi két évben, hisz Suba György Magyar Katalin könyvéhez rengeteg anyagot küldtem, mégis újra nekiálltam kutatni fiatal élete és önkéntes ápolónőként 1956. november 7-én bekövetkezett hősi halála emlékezete után.
Az interneten találtam Gubcsi Lajos: A szabadság népe című tanulmányra, melyben többen hosszan emlékeznek Magyar Katalinra szóban, versben, rajzban, ahogy Lucza Béla: Ritka csoda, hogy élek, pedig megjártam a ,,Hadak útját"... című visszaemlékezésében is sok új részletet olvastam Katiról.
De megtaláltam fiam, "bolyais" korában írt kis fogalmazását is:

In memoriam Magyar Katalin

Magyar Kati iskolánk egykori diákja volt. Kitűnő tanuló.Szerette a zenét és ügyeskedett a rajzolásban is. 1956-ban már egy budapesti képzőművészeti iskolába járt. Novemberben önkéntes ápolói segítségnyújtás közben vesztette életét mások megsegítésekor.
A hazáért áldozta fiatal életét. Hős. Emlékét kegyelettel őrizzük.

Megj.: A megemlékezést a Bolyai Iskola ( alsó tagozat) Szent István király út 6. sz alatti épületében, Magyar Katalin emléktáblájánál tartják november 7-én, pénteken dé. 10 órakor. Az iskola szeretettel vár minden kedves megemlékezni vágyót. Én is arra biztatok mindenkit, hogy jöjjön el erre a megemlékezésre!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1652
  • e Hét: 3103
  • e Hónap: 7984
  • e Év: 30037
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.