Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Operaház legendái...
  2014-11-06 19:11:48, csütörtök
 
  A 130 éves Operaház legendáit gyűjtöttük össze

1.) A Dalszínház utca és környéke a kor legolcsóbb telke volt, ahol egyes visszaemlékezések szerint az Alföldről elkergetett betyárok húzták meg magukat.

2.) Podmaniczky Frigyes kizárólag töltött fegyverrel volt hajlandó az Operaház leendő telkére látogatni.

3.) Ybl Miklós eredetileg az épületterveket elbíráló zsűri tagja lett volna. Vázlatai végül olyan jól sikerültek, hogy ő kapta meg a tervezés jogát, kedvéért még a költségvetést is hajlandóak voltak megemelni.

4.) Ferenc József ugyan támogatta a budapesti operaház tervét, ám kikötötte: nem lehet nagyobb a bécsinél. A legenda úgy tartja, mikor eljött a megnyitóra, azt mondta: "valóban nem lett nagyobb, de azt elfelejtettem mondani, hogy szebb sem lehet."

5.) A királyi pár számára külön bejáratot készítettek, amit csak ők használhattak. A főbejáraton az előkelőségek érkeztek, az oldalsó bejáraton pedig a szegényebbek, akik kizárólag a harmadik emeleten foglalhattak helyet.




Link

6.) Egy belépőjegy két ló árával vetekedett

7.) Sissi kedvenc széke a színpad bal oldalán található proszcénium páholy volt. Noha erről a helyről a színpad egy része egyáltalán nem látható, a királyné azért szeretett itt ülni, mivel őt mindenki jól láthatta

8.) Mai napig könnyedén kideríthető, hogy hol használtak az épületben műmárványt, ez ugyanis nem olyan hideg, mint az igazi márvány.

9.) A királyi páholyba ma is mindössze négy ember teheti be a lábát: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a házelnök és a takarítónő.

10.) Az udvari etikett szerint a királyi párnak tilos volt jobbra-balra nézelődnie, ezért a lépcsősor tetején egy hatalmas tükröt helyeztek el, amelyből jól szemügyre vehették az Operaház belső terét. Állítólag ez a tükör volt Sissi kedvence, mivel ebben karcsúbbnak látta magát.

11.) Az Operaház Európa egyik legjobb akusztikájú színházterme, köszönhetően többek között a patkó alakú nézőtérnek, az előszeretettel alkalmazott faburkolásnak és a nézőtér alatt futó szellőzőrendszernek. A kiváló hangzást segítik még a némileg keménynek mondható székek is, amelyek ugyan kissé kényelmetlennek tűnhetnek, ám az is igaz, hogy a nézők nem alszanak el rajtuk könnyen.

12.) A nézőtér A zene megdicsőülése című mennyezeti freskója Lotz Károly alkotása, aki állítólag saját magát is belefestette a képbe Zeuszként, míg Aphrodité vonásaiban lányára ismerhetünk.




Link
Operaház (fotó: Adrián Zoltán, Fidelio)

13.) A közel 2 tonnás csillárt mai napig kézi csörlővel engedik le, ha égőket kell cserélni. Az áram bevezetése előtt gázvilágítást használtak, ezért hogy ne sérüljön a mennyezeti freskó, pár méterrel lejjebb engedték, ami miatt harmadik emeletről alig lehetett látni a színpadot.

14.) Az Operaház színpada a korban rendkívül korszerűnek számított, ugyanis a gyúlékony fa helyett a lehető legtöbb fémet használták fel építésekor. Ennek ellenére két vasfüggöny is található a színpad fölött.

15.) A székeket igyekeztek egymáshoz képest a lehető legszellősebben elhelyezni. Bár így jelentős bevételtől esett el az Operaház, egyes visszaemlékezések szerint ennek volt köszönhető, hogy amikor egy alkalommal kigyulladt a függöny, nem tört ki azon nyomban pánik a nézőtéren.

16.) Az épület belső díszítésénél az aranyozáshoz a papírnál is vékonyabb aranylemezeket használtak, amelyeket mókusszőr-ecsettel vittek fel a felületre (kézzel érintve ugyanis egyből szétporladt volna). Ennek köszönhetően a nézőtér aranyozásához például mindössze 2 kg aranyra volt szükség.

17.) Ybl Miklós öszhonoráriuma 156 000 forint volt. Egy korabeli munkás napi 2 forintot keresett.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Mogyorók halma
  2014-11-06 19:08:02, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Boroshordók mellett
  2014-11-06 19:07:05, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Hölgy ősz leveleivel
  2014-11-06 19:05:27, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
Ősz hangulatában
  2014-11-06 19:04:26, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csodálatos világ kép  
A világon a harmadik legmagasabb óriásfenyő Kaliforniában
  2014-11-06 19:03:38, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Szivárvány-eukaliptusz Hawaiin
  2014-11-06 19:00:53, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Szélirányban nőttek ezek az új-zélandi fák
  2014-11-06 18:59:33, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Magyarságról
  2014-11-06 18:57:36, csütörtök
 
  Ősi fejlett népek jóslata a magyarságról




Link

A Mayák a Magyarságról:
Atlantisz idején az emberiség 3 kasztban szerveződve élt: mágusok, harcosok és földművesek.
A mayák azt mondják, a mágusok kasztját úgy hívták, hogy magar. Ezzel az állítással pedig a mayák nincsenek egyedül, ugyanis az Iráni Szent iratokban is megtalálhatóak az erre vonatkozó feljegyzések.
A magar mágusok képesek voltak szinte minden betegséget meggyógyítani, fára írva titkos betűkkel őrizték tudásukat.
2012 év végétől, újra magar mágusok jelentek meg a világban. Egy szent irat szövege így szól: ,,messze nyugatra vetődtek a magar mágusok. Hosszú szenvedés vár rájuk, de amint a 7-ik prófécia beteljesül, és a jel a földön megjelenik, vagyis a (13 kristálykoponya együttállása) A magar mágusok felemelik fejüket a porból, ahova a sárember sújtotta őket. Legyőzik a sárember korát, ezzel a győzelemmel pedig egy döbbenetes küldetést fognak vállalni".
A magarok, akik valamikor a mayák orvosai voltak, az egész világ orvosaivá vállnak. A Magaroknak a vaskor legyőzése, és az Aranykor elhozatala a küldetése. (A maya jóslatban megtalálható, hogy azt a népet, aki elhozza az Aranykort, úgy fogják hívni, hogy huni).
A hunik valójában pedig azért érdekesek, mert hajszálaik testükben visszaállnak olyanra majd, hogy az tökéletesen azonos annak az emberiségnek a hajszálával, akik a Szíriusz világában tanácskoztak. Továbbá a huni nép, kapcsolatba lép az Univerzum Szent Központjával.
Ha más érdekes földönkívüli jelenséget vizsgálunk, például az Izsáki László-féle aranylemezes üzeneteket, ezekben is ugyanígy található sok hasonlóság.
“Ha orcád olyan lesz, mint a nap Hajad csillog, mint a harmat És szemeid, mint három csillag Örök időkön át Istenien szép vagy. De bölcs nem vagy, mert nem tudod Mi az Isteni akarat, ami csillogtat Így csak vagy, és bölcs, ha majd Rád ragyog egy új nap."
A szálak szépen összefutnak. A Szent iratokban a hunikat így is megnevezik: ,,csillagemberek", ,,égi emberek". Ugyanitt az indiai jóslat szerint a hunik, szákák, (szkíták) árasztják majd az Istenek Fényét az Emberiségre.
Itt az ideje, hogy kicsit komolyabban vegyük az Életünket. Fontos lenne mindenkinek tanulmányozni az eddig nem ismert, mély, rejtett emberi tulajdonságokat.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Úszóvárosok
  2014-11-06 18:51:41, csütörtök
 
  Vajon kiket engednek fel ide......
Lebegő ökováros mentheti meg az emberiséget
A jövőbeli klímamenekültek számára jelenthet menedéket az a teljesen önfenntartó, lebegő ökováros, melyet Vincent Callebaut többszörös dijnyertes belga épitész tervezett.
A fejlődő országok gyors növekedése miatt egyre nagyobb az igény a természeti erőforrások iránt, és egyre nehezebb 2 Celsius fok alatt tartani a globális felmelegedést. A globális felmelegedés és a klímaváltozás hatására a tengerszint folyamatosan növekszik. Csupán egyméteres emelkedés kell hozzá, és víz alá kerül Uruguay 0,05, Egyiptom egy, Hollandia 6, Banglades 17,5, és az Óceánián fekvő Marshall-szigetek 80 százaléka.




Link
Lilypad az önmagát fenntartó, lebegő ökováros
Forrás: Vincent Callebaut Architectures

Csupán ez az egy méter 50 millió ember életét fogja érinteni. Az OECD becslései szerint az évszázad végére a tengerszint-emelkedés ötször ennyi, 250 millió ember kényszerít otthona elhagyására világszerte. A világ bruttó hazai termékének (GDP) 9 százaléka kerülne veszélybe.
“Az úszóvárosok menedéket nyújtanak a jelenleg tengerparton, és szigeteken élő lakosság számára, akikből klímamenekültek lesznek a század végére" - mondta Vincent Callebaut, az ökosziget tervezője.




Link
Félig szárazföldi, félig vízi komplexum
Forrás: Vincent Callebaut Architectures

A Lilypad egy önfenntartó komplexum lenne: félig vízi, félig szárazföldi. A waterlily, a tavirózsa angol kifejezés után kapta nevét: a virághoz hasonlóan lebegne az óceán felszínén. A mesterséges szigetre telepített élővilág önmagát tartaná fel. A biológiai sokféleség garantálna a növény- és állatfajok fennmaradását, fejlődését. A város káros anyag kibocsátása gyakorlatilag a nullával lenne egyenlő.




Link
Vincent Callebaut belga építész tervezte
Forrás: Vincent Callebaut Architectures

Egy úszó sziget 50 ezer ember befogadására képes. A hideg- és melegáramlatoknak köszönhetően utazna az óceánon. A város szívében, a központi lagúnában gyűjtenék össze az esővizet, melyet aztán lágyítanának, megtisztítanának.




Link
Megújuló energiaforrásokat használna fel a szükségletek biztosítására
Forrás: Vincent Callebaut Architectures

A lakók energiaszükségletét alternatív technológiákkal, megújuló energiaforrásokkal - nap, szél, hidraulika, biomassza, árapály és hullámerőművek, geotermikus és ozmotikus energia - oldanák meg. A légkörben felhalmozódó széndioxidot is feldolgoznák, és hasznosítanák kémiai eszközökkel. Az üvegház-hatású gázt sóoldattal alakítanák át értékes elemekké.




Link
Valós helyszíneken, így Monacóban tesztelték a látványt
Forrás: Vincent Callebaut Architectures

A mesterséges szigetek biztonságosak is lennének: megvédené lakóit a természeti katasztrófáktól. A lakóépületek mellett irodák, szabadidős központok, és mezőgazdasági területek kapnának rajta helyet.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 5810 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 610
  • e Hét: 5674
  • e Hónap: 10412
  • e Év: 116556
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.