Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/47 oldal   Bejegyzések száma: 468 
Tallóztam
  2014-12-31 22:36:11, szerda
 
 
Attila király aranyára bukkant, lakást kapott érte

Margit néni édesanyja, Józó Erzsébet 1963 októberében teljesen véletlenül, pulykái legeltetése közben bukkant rá az ezerötszáz éve a föld mélyén nyugvó aranykincsre. A leletet megvizsgáló muzeológus szerint az ,,arany korának" is nevezett 60-as években ez a solidus-együttes az évezred leletének számított. A szikáncsi kincs ügye nemcsak előkerülése miatt példátlan, mivel néhány nappal a megtalálása után azt be is jelentették, így a kelet-római császár adóként Attilának küldött aranyérméi a nemzet tulajdonába kerülhettek.

Bárány Krisztián

,Lányom, ránk tekintett a Jóisten! Találtunk egy csomó kincset! - Margit néni ma is boldogan emlékszik vissza arra a napra mikor édesanyja e szavakkal fogadta őt a Hódmezővásárhelyhez közeli tanyán. Szikáncs 1963. október 21-én beírta magát a történelembe, a kincslelet útja azonban még sok kitérőt tartogatott. Margit néni visszaemlékezése szerint még aznap este összeültek, s megegyeztek abban, hogy felviszik a kincset a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Beszolgáltatták az ,,évezred leletét"

A súlyos teher nem csábította el a szikáncsi családot, ahogy Margit néni mondja, az édesanyja nem volt pénzéhes, egy petákot sem tartottak meg a kincsből. Szegények voltak, mégis megvolt mindenük. Margit néni férjével így vonatra szállt s néhány érmet magukkal vittek, hogy bemutassák a szakembereknek. Ahogy mondja, másnap már ,,le is rohantak a régészek" Szikáncsra. Korek József, a múzeum igazgatóhelyettese és Bíróné Sey Katalin muzeulógus volt az első két szakértő, akinek Józó Erzsébet megmutatta az elrejtett kincs helyét. Nincs mit kertelni, Bíróné úgy fogalmaz, nem volt ehhez fogható kincslelet, éppen ezért az évezred leletének tekintették a római pénzeket.

A numizmatikus elmondta, a 430-as években 750 font arany volt a béke ára, 440-ben azonban Attiláék újra emelték a rómaiak adóját, pontosan 2100 fontra. Hogy megértsük a szikáncsi aranylelet súlyát - pontosabban értékét - a Bíróné Sey Katalin elmagyarázza: egy font 72 db solidust tartalmaz. A szikáncsi kincs 1439 aranyérméje jó húsz fontot tesz ki, ami úgy egy százaléka lehetett a hunok által beszedett adónak. Ez az egy százalék mégis tetemes összegnek számított. Tóth Katalin a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum régésze elmondta, akkoriban egy solidusért közel száz napot kellett dolgoznia egy mezőgazdasági munkásnak. A kor embere, ha el szerette volna költeni a kincslelet egyetlen tallérját, azért nagyjából 88 kg marhahúst vagy egy hektoliternyi bort vásárolhatott volna.
Még a pulykákat is megvizsgálták

Egy egészen kezdetleges műszer is debütált ekkor, hiszen néhány nappal a bejelentés után Szikáncs tanyán a magyar fejlesztésű fémkeresővel is átvizsgálták a területet, bár, ahogy Margit néni mondja, ,,csak huszonhárom érmét találtak a régészek", amelynek minden egyes darabja nagy értékkel bír.

Még Józó Erzsébet pulykáit is fémdetektorral vizsgálták a régészek

- Ez az évezred lelete, mert ehhez hasonló sincsen. Később, Szlovákiában előkerült egy hasonló korú lelet, de az csupán 108 solidust tartalmazott. Skandináviában összegyűjtötték az ilyen korú, bizánci aranypénzeket, szórványleleteket, de ott is csak 980 darabot sikerült összegyűjteni. Ez egy nagyon jelentős lelet volt. Ehhez foghatót nem is tudunk több száz évre visszamenőleg sem felmutatni. Előfordultak arany tárgyleletek, mint a nagyszentmiklósi, vagy a szilágysomlyói lelet, ami Erdélyben került elő a XVIII. század végén, medálionokat és nagy arany vereteket tartalmazott, de ilyen jellegű solidus leletről nem tudunk több száz évre visszamenőleg sem - mondja Bíróné, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott munkatársa.

Kifoszthatták Attila kincstárát?

A szikáncsi kincs kapcsán talán a legérdekesebb kérdés, miért rejthették el azt a föld mélyére, egyáltalán, hogy kerülhetett az Alföldre a több mint 6 kilónyi verde-fényes római pénzegyüttes. A választ gyorsan megkapjuk Tóth Katalintól, a Tornyai János Múzeum régészétől, hiszen az ma már biztosan kijelenthető, valahol ezen a vidéken lehetett a korban a hunok szállásterülete. Feltételezések szerint az adóként küldött pénzt még azelőtt eláshatták, hogy Attila udvarába kerülhetett volna. Egy másik verzió szerint a hun fejedelem halála után rabolhatták ki Attila kincstárát, s az elkövetők ekkor rejtették el a kincset.

II. Theodosius, Honorius és III. Valentinianus császár solidusai Attila kincstárából. A 23 karátnál is finomabb érméket a 420-450-es évek között verhették, a szikáncsi kincs 50 év után újra megtekinthető Hódmezővásárhelyen.

Az elkövetők már sokra nem mentek vele, hiszen az elásott kincs közel másfél évezreden át a föld mélyén aludta álmát, amit még a sorsfordító csaták zaja sem zavart meg. Egészen addig míg Józó Erzsébet földimogyoró után nyúlva fel nem vette a földről az első római pénzt. Margit néni emlékeiben ma is élénken él édesanyja gondolata, az aranyhoz vér tapad, az aranyért gyilkolnak, jobb ha ,,megszabadulunk tőle".

Ma is a múzeumba kerülne a kincslelet?

- A szikáncsi kincs értékét emeli, hogy annak ellenére, hogy hatalmas adót fizetett a császár ez az egyetlen lelet, amit ismerünk. Számtalan hasonló kincs lehet még a föld alatt, de azt sem tudjuk, hogy mennyi került elő, s azok közül mennyi kerülhetett az illegális műkincspiacra külföldre. Nagyon nagy jelentősége van annak és rettentően fontos, hogy a megtalálók szóljanak a szakembereknek, ha hasonló pénzekre, vagy egyéb leletre bukkannának - magyarázza Tóth Katalin.

Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze is úgy véli, Józó Erzsébet tette ma is példamutató lehet a több tízezresre tehető amatőr kincskeresők körében is. Nagy kérdés, ha az utóbbi években bukkantak volna a szikáncsi kincsre, akkor is megtekinthetnénk-e kiállításon, vagy ,,csak" az interneten találkozhatnánk vele ismét?

- Jelentős számban kerülnek elő így régészeti leletek, hiszen ha bármelyik népszerű online aukciós oldal kínálatát megtekintjük, akkor több száz, sőt több ezer darab nemrégiben Magyarországon a földből előkerült, különböző korú régészeti tárgyakat tudunk vásárolni. Ezek nem kerülnek be a múzeumba. Minden numizmatikai tárgynak, így az arany és ezüst pénzeknek is van nemesfémértéke, illetve piaci értéke, amennyiben a régiségpiac beárazza ezeket az érméket. Ezt nagyon jól be lehet lőni, a szikáncsi lelet egy-egy érméjének az ára, a piaci értéke körülbelül 200 ezer és több millió forint között van - magyarázza Csányi Viktor.

Aki visszaadta a ma több millió forintra rúgó kincset

A szikáncsi kincs történetének feldolgozása során sokszor eszembe jutott az a kis képregény, amit már 5-6 esztendősen olvasgattam Attila temetéséről. A mítosz a hármas koporsóról, s a hunok végtelen gazdagságáról szinte minden gyereket elvarázsol. A legendák és a valóság közt ki tudja mennyi lehet az eltérés. A szakértők véleménye szerint azért maradt fenn a hunoktól ilyen kevés emlék, mert nomádok voltak, nem kőépületekben éltek, s a népvándorlás korában ,,folyton mozgásban voltak". A Tornyai János Múzeum régésze, Tóth Katalin szerint a folyóba temetés nem felel meg a történelmi tényeknek. Azonban hunok gazdagságára példaként megemlíti a szeged-nagyszéksói hun fejedelmi sírleletet, amelyről az érdeklődők a helyi múzeum előadássorozatán is hallhatnak.

Véleményem szerint - talán a képregény mai napig élő hatása miatt is - nem sok lehet a különbség a legenda és a valóság közt, s valahol ezt bizonyítja a szikáncsi tanyán elrejtett arany sorsa is. Margit néni mosollyal teli arccal meséli, a Művelődésügy Minisztérium főosztályvezetője által átadott jutalmat az édesanyja elosztotta lányai körében. Ők tíz-tíz ezer forintot kaptak, édesanyja pedig a fennmaradó ötvenezerből lakást vásárolt. Az eseményről beszámoló cikkek népmesének nevezték a kincs előkerülésének történetét. Hetvenezer forint ugyan hatalmas összegnek számított a hatvanas években, Margit néniék életét azonban mégsem változtatta meg a szikáncsi arany. Édesanyja néhány évvel később eladta a városi lakást és újra kiköltözött a tanyavilágba, s a modern kori népmese is elmaradt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mégis bizonyítható a halál utáni élet?
  2014-12-31 22:20:53, szerda
 
  Mégis bizonyítható a halál utáni élet?
Írta: Jerome Flynn

A teljes agyműködés leállása után elképzelhető, hogy létezik tudatosság - olvasható a Southampton Egyetem kutatóinak négyéves munkájának eredményeit összefoglaló tanulmányban, melyik a Resuscitation orvosi szaklapban jelent meg. A kutatási téma eddig is számtalan vitát generált szakmai körökben, és az újonnan publikált eredmények minden bizonnyal további heves reakciókat fognak kiváltani.

halal-feltamadas

A szakemberek több, mint kétezer, szívinfarktuson átesett brit, amerikai és osztrák embert vizsgáltak, akik 40 százaléka számolt be ébrenlétszerű állapotról, miközben klinikai halál állapotában voltak. Egy férfi arról számolt be, hogy elhagyta a testét és a szoba sarkából követte figyelemmel a saját újraélesztését. Három percig volt öntudatlan állapotban, mégis részletesen felidézte mi történt a teremben.

Sam Parnia kutatásvezető elmondta, a szívműködés leállása után az agy sem működik tovább, ennek ellenére minden úgy történt, ahogy a férfi mondta. A 2060 alanyból 330-an maradtak életben, közülük 140-en számoltak be hasonló élményekről. Minden ötödik ember szokatlanul nagy békét érzett, harmaduknak pedig az időérzéke is megváltozott. Mások fényeket láttak, úgy érezték mintha víz alá süllyedtek volna, míg 13 százalékuk tapasztalta úgy, hogy elvált a testétől.

Parnia úgy véli, hasonló élményeket mások is tapasztalhatnak, ám a gyógyszeres kezelések miatt nem képesek visszaemlékezni. A kutatók abban bíznak, hogy az alapos, és tudományosság érveinek megfelelő kutatásuk másokat is arra fog bátorítani, hogy foglalkozzanak a halálközeli állapottal és a testen kívüli élményekkel.
 
 
0 komment , kategória:  Egészséggel kapcsolatos  
Te is szereted a Szabolcsi töltött káposztát?
  2014-12-31 22:15:11, szerda
 
 
Te is szereted a Szabolcsi töltött káposztát?
Itt a legjobb recept.

Ez a klasszikus magyaros fogás minden háznál ismert és szeretett étel.

Hozzávalók:
1 kg sertés darált hús
1/4 kg rizs
2-3 fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika

vegeta
bors
2 doboz sűrített paradicsom
1 csomag kockára vágott bacon
4 közepes fej édes káposzta
2 gerezd fokhagyma.
A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.

A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.

A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.
A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Két soronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni.

Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.

Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakom.

Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

forrás: http://nonstop24.in
 
 
0 komment , kategória:  Főételek  
Tallóztam
  2014-12-31 22:02:54, szerda
 
 

A legfontosabb dolgokat a legnehezebb elmondani. Ha ezekről beszélsz, nevetségesnek érzed magad, hiszen szavakba öntve összezsugorodnak - amíg a fejedben vannak, határtalannak tűnnek, de kimondva jelentéktelenné válnak. Ám azt hiszem, többről van itt szó. A legfontosabb dolgok túl közel lapulnak ahhoz a helyhez, ahol a lelked legféltettebb titkai vannak eltemetve, irányjelzőként vezetnek a kincshez, amit az ellenségeid oly szívesen lopnának el. S ha mégis megpróbálsz beszélni róluk, a hallgatóságtól csak furcsálló tekinteteket kapsz cserébe, egyáltalán nem értenek meg, nem értik, miért olyan fontos ez neked, hogy közben majdnem sírva fakadsz. És szerintem ez a legrosszabb. Amikor a titok nem miattad marad titok, hanem mert nincs, aki megértsen.

(Stephen King)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Süssetek holnapra grissinit!
  2014-12-31 22:00:20, szerda
 
  Süssetek holnapra grissinit!

50 dkg finomliszt
1,5 teás k. só
3 k. olívaolaj
3 dl víz
2,5 dkg élesztő

Egy tálba szitáljátok a lisztet, elkeverni a sóval, a közepébe egy mélyedést, ide jöhet az olaj, a langyos víz és a belemorzsolt élesztő. Ha por élesztő, akkor a liszthez kell keverni.
Összegyúrni, dagasztani, míg szép sima tészta nem lesz.
Fél órát keleszteni, majd újragyúrni. Kis gombócokból pálcikákat sodorni.
Ebbe a munkába még a gyerkőcök is örömmel besegítenek. Bármivel megszórható, de a tésztába lehet tenni akár aprított aszalt paradicsomot, olívabogyót is.
Mehet a sütőbe, aranybarnára sütni.
Remek mártogatni bármivel... még finomabb hajszál vékonyra szeletet sonkával
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Otthoni gyógymódok hörghurut ellen
  2014-12-31 21:53:56, szerda
 
  Otthoni gyógymódok hörghurut ellen
Dr. Tihanyi László
A hörghurut vagy bronchitis a hörgők nyálkahártyájának gyulladása, fertőzése és megduzzadása. Általában vírus, baktérium vagy egy a hörgőket irritáló anyag részecskéinek jelenléte okozza. A bronchitis tünetei a hurutos köhögés, légzési nehézségek, mellkasi fájdalom, orrdugulás, fáradékonyság, izomfájdalom és láz. A hörghurut lehet akut vagy krónikus.

Hörghurut Hörghurut
Leghatékonyabb otthoni gyógymód hörghurut kezelésére:

1, Gyömbér

A hörghurutban szenvedő emberek számára sokféle egyszerű, otthoni módszer létezik a tünetek enyhítésére.

A gyömbért gyakran használják megfázás kezelésére, de a hörghurut ellen is hatásos. A benne lévő gyulladáscsökkentő és immun javító hatóanyagok enyhítik a hörgők gyulladását és irritációját.

Adjunk fél-fél teáskanál őrölt gyömbért, fahéjat és szegfűszeget egy csésze meleg vízhez! Keverjük fel és igyuk pár napon át mindennap!
Készítsünk gyógyteát: adjunk egy-egy teáskanál őrölt gyömbért és fekete borsot egy csésze forró vízhez! Hagyjuk ázni pár percig, majd adjunk hozzá mézet! Fogyasszuk naponta kétszer!
Összekeverhetünk egy-egy teáskanál őrölt gyömbért, borsot és szegfűszeget is. Fogyasszuk napi háromszor mézzel vagy tejjel!

2, Fokhagyma

Az antibiotikus és antivirális hatásának köszönhetően a fokhagyma remek orvosság hörghurut - főleg akut hörghurut - ellen.

Hámozzunk meg és vágjunk fel három gerezd fokhagymát!
Tegyük egy pohár tejbe és forraljuk fel!
Fogyasszuk este, lefekvés előtt!

3, Kurkuma

A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai nagy segítséget nyújtanak a bronchitiszes köhögés kezelésében és a felesleges váladék eltávolításában.

Adjunk egy teáskanál őrölt kurkumát egy pohár tejhez és forraljuk fel!
Fogyasszunk belőle napi 2-3 alkalommal egy kanál ghível (indiai vaj)! A gyorsabb hatás érdekében igyuk éhgyomorra!

Figyelem: ezt a módszert ne alkalmazzák epekőben, hiperaciditásban, gyomorfekélyben vagy sárgaságban szenvedő betegek!

4, Eukaliptuszolaj

A bronchitis ellen hatékony módszer a gőzterápia is. Az eukaliptuszolaj felpuhítja a nyálkahártyát az eldugult légutakban, az antibakteriális hatóanyagai pedig gyorsítják a gyógyulást.

Adjunk pár csepp eukaliptuszolajat forró vízhez, és gőzöljünk vele törölköző alatt! Eukaliptuszolaj helyett használhatunk fenyőolajat vagy teafaolajat is.
Az eukaliptuszolajat külsőleg is alkalmazhatjuk a mellkason a légzőszervek egészségének visszaállításáért.

5, Sós víz

A sós vízzel történő gargalizálás a hörghurut több tünete ellen is kiváló gyógymód. Adjunk egy teáskanál sót egy pohár meleg vízhez és gargalizáljunk vele!

Ügyeljünk a só adagolására, mert nagyobb mennyiségben égető érzést okozhat a torokban! Öblögessünk sós vízzel, amilyen gyakran szükséges!

Ennek a módszernek két előnye van: csökkenti a torok gyulladásait, valamint felszámolja a torok irritációját okozó váladékot.

6, Méz

A méz természetes orvosság a hörghurutos köhögés csillapítására, ráadásul erősíti az immunrendszert is.

Adjunk egy teáskanál mézet a szokásos csésze teánkhoz a hörghurut gyógyításáért!
Citromos meleg vízhez is adhatunk mézet a hörghuruttal járó orrdugulás és a torokgyulladás elmulasztásáért.

A nyákot alkotó mucin szénhidrát tartalma majdnem 90%. A megfelelő mucin termeléshez tehát kellenek a szénhidrátok, amit a méz bőségesen tartalmaz. Napi egy liter nyákot termel a szervezetünk normálisan, ami a légúti fertőzések korai szakába akár a felére is lecsökken a hámsejtek pusztulása miatt és majd később emelkedik, pedig ez nélkülözhetetlen módja a kórokozók természetes eltávolításának.
 
 
0 komment , kategória:  Egészséggel kapcsolatos  
Mindenkinek!
  2014-12-31 19:45:44, szerda
 
  2015-re kívánom:

12 hónap boldogságot,
52 hét vidámságot,
365 nap sikert,
8760 óra egészséget,
525600 perc jó szerencsét,
31536000 másodperc örömet.

Továbbá:

Kitartó hétfőt,
pompás keddet,
mesés szerdát,
örömteli csütörtököt,
hálás pénteket,
nyugalmas szombatot és
boldog vasárnapot
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lencse, az újév eledele
  2014-12-31 14:23:53, szerda
 
  Lencse, az újév eledele

A lencse a népi gyógyászat mellett a népi hiedelemben is régóta ismeretes, hogy az év első napján fogyasztva az újesztendő gazdagságot ígér a család számára.

A lencse az egyik legértékesebb és legkeresettebb hüvelyes hazánkban. Sokféleképpen elkészíthetjük, akár levesnek, főzeléknek, ragunak, vagy pástétomnak, szendvicskrémnek is.

Miért értékes élelem a lencse?

Ahogyan a többi hüvelyesnek, így a lencsének is magas a rosttartalma, így fogyasztása kisebb-nagyobb mértékű puffadással, gázképződéssel jár. Felhasználás előtt hosszú ideig tartó áztatással, valamint megfőzve, és szitán áttörve ezek a tünetek enyhíthetők. Néhány fűszer, mint például rozmaring, ánizs, kömény, koriander, kurkuma vagy citromfű, hozzáadásával is könnyíthetjük emésztését.

E kellemetlenséggel szemben viszont rostanyagai számos jótékony hatással rendelkeznek. Rendszeres fogyasztása segíti a vérnyomás normalizálását és a koleszterin ürülését a szervezetből, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását, ezáltal enyhíti a cukorbetegek panaszait is. Az emésztés serkentésével megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.

Fitoösztrogén (nemi hormonszerű vegyület) tartalma csökkentheti a változókor egyes tüneteit és a szívbetegségek kockázatát. Magas folsav- és vastartalma segíti a magzat fejlődését, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott a terhes anyukák számára is. Említésre méltó még a magas kalcium- és cinktartalma. Az utóbbi segíti a hajnövekedést és a sebgyógyulást, férfiaknál pedig fokozza a termékenységet.

3 lencsés étel Újévre

Újévi lencsés zöldségragu tormával

Hozzávalók

30 dkg lencse, egy éjszakára vízbe áztatva
3-4 babérlevél
1 mokkáskanál köménymag
1 mokkáskanál koriandermag (őrölt is lehet)
4-5 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
10 dkg vöröshagyma, apró kockákra vágva
1 kanál szűz olívaolaj
35 dkg sárgarépa, gyufaszálnyi csíkokra vágva
20 dkg zeller, gyufaszálnyi csíkokra vágva
35 dkg kelkáposzta, laskára vágva
1 ujjnyi tormagyökér, frissen reszelve
1 kanálnyi aprított zöldpetrezselyem

A lencséről az áztatólevét leöntjük, friss vízben feltesszük főni, ha felforr, ezt is leöntjük. Ismét vízzel felöntjük, majd a babérlevelet, a köménymagot, a koriandermagot és a fokhagymát beledobjuk, a sóval ízesítjük, azután majdnem készre főzzük. A vöröshagymát egy kevés olajon megfonnyasztjuk, az összevágott sárgarépát, zellert, kelkáposztát és a majdnem kész lencsét hozzáadjuk, majd megpároljuk. Tálalás előtt tormával és zöldpetrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Lencsekrémleves

Hozzávalók

1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 kanál szűz olívaolaj
8 dl füstölt lé
20 dkg lencse
néhány babérlevél

4 dkg fehér búzaliszt
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kanál mustár
0,5 dl tejföl
0,5 dl tejszín
10 dkg füstölt, nyers tarja

A vöröshagymát egy kanál forró olajon megfuttatjuk. A füstölt lével felengedjük, és a lencsét beleszórjuk. A babérlevéllel fűszerezzük, és csak akkor sózzuk meg, ha a füstölt lé nem elég sós. A lencsét puhára főzzük, majd a lisztet a maradék olajon meg pezsgetjük, és a fokhagymát megfuttatjuk rajta. Egy kevés vízzel simára keverjük, majd a levest besűrítjük vele. Mustárral ízesítjük, azután áttörjük, és tejföllel, tejszínnel dúsítjuk. Betétnek főtt, füstölt tarjakockákat szórunk bele.

Vörösboros lencse

Hozzávalók

30 dkg lencse átválogatva, megmosva
1 babérlevél

őrölt bors
4 dl száraz vörösbor
1 póréhagyma kis kockákra vágva
2 sárgarépa kis kockákra vágva
2 paradicsom kockákra vágva
3 kanál szűz olívaolaj
6-8 magozott fekete olajbogyó apróra vágva

A lencsét a babérral, sóval és borssal fűszerezve a borban puhára főzzük. Ha a levét elfőtte, apránként egy kevés vízzel pótoljuk. Közben a pórét és a sárgarépát a paradicsommal együtt az olajon megpároljuk. Az olajbogyót beleszórjuk, és ha szükséges, enyhén megsózzuk. (Óvatosan, mert az olajbogyó sós!) Végül a boros lencsébe forgatjuk, és meghintjük borssal. Roston sült húsok vagy vagdaltak mellé köretként, egyébként önálló hústalan fogásként tálaljuk.
forrás:hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Tallóztam.
  2014-12-31 14:06:39, szerda
 
  Tallóztam.
Egy állatorvosi rendelőben két hölgy ül, egy-egy hatalmas kutyával. Az egyik megszólal:
- A maga kutyájának mi a baja?
- Ne is kérdezze, olyan kanos ez a dög, hogy még a macskánkat is megerőszakolta. Úgyhogy hoztam kiheréltetni. És maga miért hozta ide a kutyáját?
- Sajnos nálunk sokkal komolyabb a probléma. A múltkor egyedül voltam otthon, és mikor egyszer lehajoltam, ez a dög rám ugrott hátulról, és megtörtént a dolog.
- Hát ez tényleg borzalmas. Szóval maga is kiherélteti?
- Mit képzel!? A körmeit jöttem levágatni.

A rendőr borotválkozik, közben a papagáj folyamatosan mondja neki:
- Elvágod magad! Elvágod magad!
Megunja a rendőr a rikácsolást és bevágja a papagájt a WC-be. Csengetnek. Beengedi a barátnőjét a rendőr, és az beszalad a WC-re. Megszólal a papagáj:
- Nem megmondtam, hogy elvágod magad és még szőrös is maradtál!

A nyuszikát megtámadta a róka és ráadásul meg is erőszakolta. A nyuszika sírva megkérdezi:
- Mondd, róka, legalább van olyan papírod, miszerint nem vagy AIDS-es?
- Van hát - feleli a róka.
- Akkor azt most széttépheted! - vigyorogja el magát a nyuszika.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Igaz történet: Súlyos szégyenem ez a szerelem
  2014-12-31 09:44:29, szerda
 
  Igaz történet: Súlyos szégyenem ez a szerelem

Szerelmes vagyok." Júlia úgy mondta ki a két szót, ahogyan a legtermészetesebb dolgokról szokás beszélni. Mintha azt mondta volna, megszomjaztam, vagy, hogy éhes vagyok. És még hozzátette, nem gondolta, hogy velem ez még megtörténhet.

Nagyon akarta ezt a férfit

- Talán jobb lenne - mondta. A lába remegett. - Várjunk, amíg csillapodik egy kicsit az eső. A férfi szemébe nézett és végig ömlött benne a vágy. Húsz év óta nem érzet hasonlót, és azt se bánta volna, ha Zoltán ott az esőfüggöny mögött teszi magáévá.

De nem történt semmi ilyesmi. A férfi csupán a hajába túrt, szemhéjára csókolt, és kiugrott az esőbe. Júlia valahogy átkászálódott az anyósülésre. A férfi, amíg megkerülte az autót, bőrig ázott. Mielőtt a biztonsági övet bekötötte, az ingét ledobva a hátsó ülésre dobta. A teste tökéletes volt, fiatal és erős, és Júlia tudta, hogy elveszett.

Olvasd a Kiskegyed hasábjain a saját történetedet!

Beteljesült a szerelmed, vagy épp ellenkezőleg: nagyot csalódtál valakiben, netán csúnyán átvert a kedvesed? Olyan helyzetbe kerültél, amit jobban fel tudsz dolgozni, ha megosztod valakivel? Megnyugtató szavakra vagy tanácsra vágysz? Ha szívesen kiírnád magadból a történetedet, az igaztortenet@kiskegyed.hu címre várjuk!
Pécsig egy szót sem szóltak. A tárgyalást valahogy túlélték. A panzió, amely az útjukba esett, családias vendéglátással hirdette magát.
- Menjünk be... - mondta az asszony. Míg a portán a kulcsra vártak, nem mert a recepciósra nézni.

Őrületes szeretkezés volt

A szoba sötét belső udvarra nyílt, a függöny három karikája lógott, de az ágynemű tiszta volt, és az ágy sem nyikorgott. Nem tudták mennyi idő telt el, nem tudtak egymásról semmit, csak azt, hogy boldogok.

Amikor Júlia elmesélte nekem ezt a találkozást, már fenekestül felfordult az élete. Azt mondta, minden összezavarodott, egész megszokott, nyugodt, kitaposott élete veszélybe került. Tele van fájdalommal és félelemmel, szégyelli magát a férje és a lányai előtt. Nem tud enni, aludni, nem tudja meddig tart majd, és mi lesz a vége.

- Csak annyit tudok - sóhajtott és a szemembe nézett -, csak annyit mondhatok, hogy reménytelenül és bolondul, nagyon, rettenetesen, képtelenül szerelmes vagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
     1/47 oldal   Bejegyzések száma: 468 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 468 db bejegyzés
e év: 6479 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 4381
  • e Hónap: 17810
  • e Év: 17810
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.