Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Szebb, boldogabb új évet kívánok
  2014-12-31 09:47:23, szerda
 
 Hamarosan vége ennek az évnek,
remélem szebb lesz jövőre az élet!
Eltelt 365 nap és sok-sok óra,
ma senki sem térhet nyugovóra.
Hiszen búcsúztatni kell ezt az évet,
az emberek torkából felcsendül az ének.
Durrannak a pezsgők és itt van éjfél,
pár perc és az új esztendőbe léptél.
Szerpentin szalag díszíti a házat,
a finom ételek megtöltik a tálat.
Pontosan éjfélkor egy nagyot kiáltok.
Mindenkinek BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 37.
  2014-12-31 09:45:44, szerda
 
  Dagobert két palotája közül a nagyobbik Stenayben állt, az Ardennekben. A közelben terült el a Wo ëvres-erdő, s ide indult vadászni Dagobert 679. december 23-án (amint azt a Második fejezetben már említettük). Egy fa alatt aludt, amikor keresztfia odalopózott hozzá és Pipin parancsát követve egy a szemébe irányzott döféssel megölte. A gyilkosok ezután visszatértek Stenaybe, ahol a közhiedelem szerint lemészárolták Dagobert egész családját. A római egyház azonnal áldását adta az akcióra. Ugyanakkor talán bűntudata enyhítéséül 872-ben szentté avatta Dagobertet, maradványait pedig áthelyezte egy templomba, aminek a ,,Szent Dagobert temploma" nevet adta. Még saját ünnepnap is jutott neki, december 23. Véletlenül ez a nap a Benjamin törzs számára is szent volt. A római katolikus egyház soha nem tudta vagy akarta megindokolni, miért avatta szentté Dagobertet.
A Szent Dagobert-templomban való eltemetésétől fogva sírjához számos híres történelmi alak elzarándokolt, köztük Lorraine hercege, Godfroi de Bouillon nagyapja is. A templomot a francia forradalom alatt lerombolták, Szent Dagobert ereklyéinek nagy része eltűnt. Ma már csak az a koponya van meg, amit az övének tartanak, ezt a monsi konvent őrzi. Érdekes módon néhány évvel később megjelent egy vers ,,de Sancta Dagoberto martyre prose" címmel, azt állítva, hogy Dagobert valamiért mártírhalált halt. A költeményt az orvali apátságban találták meg.
Dagobert meggyilkolása gyakorlatilag a Meroving-kor végét jelentette. Dagobert halála után a Meroving-dinasztia hanyatlásnak indult, bár még közel száz évig sikerült megőriznie korábbi státusát. Ugyanakkor sok uralkodója túl fiatal volt ahhoz, hogy hatékonyan kormányozhasson, és nem tudta megvédeni magát a háznagyok szűnni nem akaró ambícióival szemben. III. Childeric utód nélkül halt meg 754-ben, s ez volt a legegyértelműbb jele annak, hogy a család lángja kihunyt.
A Dagobert meggyilkolását elrendelő Kövér Pipin a fiát, Martel Károlyt juttatta vezető pozícióba. Kiváló katonai képességei és az előtte feltáruló lehetőség ellenére Károly nem jelentett be trónigényt - talán tiszteletben tartotta a Merovingok jogait. Martel Károly i. sz. 741-ben bekövetkezett halála után fia, III. Pipin, III. Childeric háznagya egy delegáció élén felkereste a pápát, és megkérdezte tőle: ,,Ki legyen a király? Az, akinél valójában a hatalom van, vagy az, akinek nincs hatalma, bár királynak nevezik?" A pápa hozzájárult, hogy Pipin legyen a király, s ezzel megszegte a Clovisszal kötött megállapodást. Childericet kolostorba küldték, ahol négy évvel később meghalt, Pipin pedig elfoglalta a frankok trónját.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
A Da Vinci kód megfejtése 36.
  2014-12-31 09:43:47, szerda
 
  Dagobert 651-ben született, és amikor 656-ban meghalt apja, Clovis, ellenlábasai mindent megtettek, hogy ne örökölhesse Austráziát, Clovis északkeleti országát. Az akkori legnagyobb hatalmú háznagy, Grimoald közvetlenül apja halála után elrabolta Dagobertet, és sikerült meggyőznie az udvart arról, hogy Dagobert halott, illetve arról, hogy Clovis Grimoald fiát szerette volna a trónon látni. Annyira meggyőző volt, hogy még Dagobert anyja is hitt neki.
Mindazonáltal Grimoald nem tudta rávenni magát Dagobert meggyilkolására, ezért elvitte őt Poitiers püspökéhez, aki Írországba száműzte a gyermeket. Dagobert itt nőtt fel, és Dublin közelében, a slane-i kolostorban tanult. Egy kelta hercegnőt vett feleségül, Mathilde-ot, majd az észak-angliai Yorkba költözött, ahol megismerte Szent Wilfredet, York püspökét. Ekkoriban a Merovingok és a római egyház szövetsége nem volt olyan szoros, mint Clovis idejében.
Wilfred szerette volna kibékíteni a kelta és a római egyházakat, amiben a két fél meg is állapodott 664-ben, a Whitbyi Tanácsban. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy Wilfred felismerte Dagobert - Austrazia törvényes királya - értékes potenciálját is, amennyiben visszatér Franciaországba és az egyház harcos képviselőjeként visszaköveteli országát.
670-ben meghalt Dagobert felesége, és Wilfred ügyelt rá, hogy nagy gonddal válasszák ki a következő asszonyt. A választás Giselle de Razés-re, Razés grófjának lányára, a vizigótok királyának unokahúgára esett. A Merovingok és a vizigótok szövetsége nemcsak közös uralom alá hozta Franciaország túlnyomó részét, hanem hatalomhoz juttatta Rómát is a vizigótok fölött.
A házasságkötésre a rennes-le-château-i St. Magdaleine-templomban került sor. Miután két házasságából négy lánya született, Dagobert végül 676-ben egy fiú apja lett - IV. Sigisberté.
Dagobert három éve élt Rennes-le-Chateau-ban, amikor kikiáltották Austrazia királyának. Gyorsan nekilátott a rend helyreállításának új királyságában, s eközben jelentősen megnövelte vagyonát.
Ugyanakkor nem váltotta be Wilfred reményeit, és magára haragította a római egyházat azzal, hogy korlátozni próbálta befolyását birodalmában. A vizigót dinasztiába való beházasodása révén megszerezte a mai Languedoc nagy részét. A vizigótok soha nem akartak szövetségre lépni Rómával. A kereszténység eretnek, ,,ariánus" formáját választották, mely azt tanította, hogy Krisztus közönséges ember volt, aki úgy született, mint mindenki más, és úgy tűnik, Dagobert is csatlakozott hozzájuk.
Így aztán újonnan szerzett vagyonával és birtokaival óhatatlanul ellenségekre is szert tett. Emellett kivívta a szomszédos frank királyságok uralkodóinak ellenszenvét, akik közül néhányan olyan kapcsolatokkal rendelkeztek udvarában, amik még veszélyt jelenthettek rá. Ezek egyike volt háznagya, az áruló Kövér Pipin.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 8 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 216
  • e Hét: 1108
  • e Hónap: 2942
  • e Év: 2942
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.