Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Narancsos kacsa Igazi ünnepi étel
  2014-12-16 23:26:19, kedd
 
 

Hozzávalók 2-3 személy részére

1 db pecsenyekacsa, tisztítva, zsigerelve
1 üveg narancslekvár
2-3 evőkanál Triple Sec vagy más narancslikőr (opcionális)
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
4-5 szegfűszeg
2 narancs + a tálaláshoz
Só, bors
A kacsát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet. Egy hústűvel kb. 2 centinként mindenhol beszurkáljuk a bőrét úgy, hogy tényleg csak a bőrt szúrjuk át, de az alatta lévő húst sértetlenül hagyjuk (ellenkező esetben egy csomó nedvesség kiszivárog majd belőle).

Vizet forralunk egy akkora fazékban, amibe belefér az egész kacsa. Ha lobog a víz, 10 percre belemerítjük, majd kiszedjük és hagyjuk kicsit lehűlni, a bőrét óvatosan áttörölgetjük.



Jöhet a fűszerezés. A kacsa hasüregét jó alaposan besózzuk, megborsozzuk és beledobjuk a szegfűszeget, az egész ág rozmaringot és kakukkfüvet. Egy egész narancsot gerezdekre vágunk és jól betömködjük a többi fűszer mellé a kacsa hasába. Kívülről alapos sózás, borsozás és igény szerint egy kis őrölt görögszénás kezelés jöhet még. A kacsát szépen ráhelyezzük egy sütőrácsra, ami alá egy tepsit helyezünk és beletöltünk 1,5 dl vizet.

A sütés maga több fázisban történik. Rögtön jön is az első:

1. A sütőt 220 fokra hevítjük és így sütjük a kacsát a rács-tepsi kombón 15-20 percig, míg egy kis színt nem kap. Közben összedobjuk a narancsos mázat, amivel majd a továbbiakban kenegetjük majd a húst: egy gyorsforralóba dobunk 2-3 evőkanál jóféle narancslekvárt, kevés vizet és egy kis narancslikőrt. Az egészet felforraljuk, hogy szirupos állaga legyen.

2. A kacsát kivesszük a sütőből, a hőmérsékletet pedig átállítjuk 170 fokra. A madarat alaposan megkenjük a narancsos mázzal és visszarakjuk sülni 40 percre.

3. Megfordítjuk a kacsát, a másik felét is alaposan átkenjük a sziruppal. A tepsiből leöntjük az összegyűlt szaftot egy edénybe, újból feltöltjük 1,5 dl vízzel és a szokásos rács-a-tepsin megoldással visszarakjuk az egészet a sütőbe. 170 fok, 40 perc.



4. A kacsát megint átfordítjuk, bekenjük mázzal, szaftját az edénybe szedjük, tepsibe vizet nyomunk és ismét sütjük, 170 fokon 45-50 percig, míg szép aranybarna-karamelles színe lesz.

5. A megsült kacsát még szobahőmérsékleten (esetleg egy alufóliával óvatosan lefedve) pihentetjük 20 percig tálalás előtt. Közben megcsináljuk a narancsos mártást. Az összegyűjtögetett szaftot beleszűrjük egy edénybe, hozzáfacsarjuk egy narancs levét és az egészet szépen beforraljuk. Adunk hozzá kevés narancslikőrt, majd hideg vajdarabokat keverünk bele, míg szép selymes állaga nem lesz. Kevés sóval-borssal lehet ízesíteni, ha szükséges.

Jöhet az ünnepi falatozás: adjatok a kacsa mellé vajas krumplipürét és ne sajnáljátok az isteni narancsos mártást sem!


Jó étvágyat kívánok!

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Ünnep megint
  2014-12-16 17:48:45, kedd
 
 

Ünnep megint

Ünnep van megint.
Állok az ablakom előtt.
Nézem a téli fák fagyos szépségeit.
Csillogás mindenütt.
Az ünnep sorba állítja
koldusait.
Friss kalács illatát
lehelik a házak.
Előttük gémber-testű emberek.
Mindenki siet.
A templom ajtaja nyitva,
vádlón a hitet tanítja,
elhaló hangon keserű szót:
a tél sikolt!
Nézem: ablakon túl az estet.
Ajtómon néma függöny.
Némán ül meg a bánat,
zsibongás csitul bennem,
szomorú-csendes a lelkem.
Ünnep van megint.

Jánossomorja, 2003. karácsonyán
L. Burda Zsuzsanna

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Karácsonyi ima
  2014-12-16 14:55:48, kedd
 
 

Magamban mint porszem
Földünk hontalanja
Állok védtelenül
És mégsem egyedül
Trónod előtt Uram
Fölajánlom magam
Megtelik lelkeddel
Veled egylényegű


Égi eredetű
Fiad szellemével
Mindazon üresség
Mi eddig élt bennem
Atya Fiú Szellem
S Jézus Földi Anyja
Világ szent virága
Teremtés Szűz Ága
Bennünk szüntelenül
Forrong bűntelenül
Isteni Háromság
Örökös ősegység


 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
3 gyertya ég...
  2014-12-16 07:55:29, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Kellemes Adventi napokat!
  2014-12-16 07:53:32, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Mennyei szeretet járja át a Földet
  2014-12-16 07:51:39, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Ezüst vasárnap ADVENT 3
  2014-12-16 07:46:19, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Erdő Péter december havi imaszándéka
  2014-12-16 07:44:17, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Gyönyörű havas fenyő
  2014-12-16 07:42:07, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Minden kedves "Blog" látogatómnak!
  2014-12-16 07:25:34, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 588 db bejegyzés
e év: 5415 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3366
  • e Hét: 15450
  • e Hónap: 34423
  • e Év: 263360
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.