|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 20
|
|
|
|
2014-12-16 23:26:19, kedd
|
|
|
Hozzávalók 2-3 személy részére
1 db pecsenyekacsa, tisztítva, zsigerelve
1 üveg narancslekvár
2-3 evőkanál Triple Sec vagy más narancslikőr (opcionális)
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
4-5 szegfűszeg
2 narancs + a tálaláshoz
Só, bors
A kacsát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet. Egy hústűvel kb. 2 centinként mindenhol beszurkáljuk a bőrét úgy, hogy tényleg csak a bőrt szúrjuk át, de az alatta lévő húst sértetlenül hagyjuk (ellenkező esetben egy csomó nedvesség kiszivárog majd belőle).
Vizet forralunk egy akkora fazékban, amibe belefér az egész kacsa. Ha lobog a víz, 10 percre belemerítjük, majd kiszedjük és hagyjuk kicsit lehűlni, a bőrét óvatosan áttörölgetjük.
Jöhet a fűszerezés. A kacsa hasüregét jó alaposan besózzuk, megborsozzuk és beledobjuk a szegfűszeget, az egész ág rozmaringot és kakukkfüvet. Egy egész narancsot gerezdekre vágunk és jól betömködjük a többi fűszer mellé a kacsa hasába. Kívülről alapos sózás, borsozás és igény szerint egy kis őrölt görögszénás kezelés jöhet még. A kacsát szépen ráhelyezzük egy sütőrácsra, ami alá egy tepsit helyezünk és beletöltünk 1,5 dl vizet.
A sütés maga több fázisban történik. Rögtön jön is az első:
1. A sütőt 220 fokra hevítjük és így sütjük a kacsát a rács-tepsi kombón 15-20 percig, míg egy kis színt nem kap. Közben összedobjuk a narancsos mázat, amivel majd a továbbiakban kenegetjük majd a húst: egy gyorsforralóba dobunk 2-3 evőkanál jóféle narancslekvárt, kevés vizet és egy kis narancslikőrt. Az egészet felforraljuk, hogy szirupos állaga legyen.
2. A kacsát kivesszük a sütőből, a hőmérsékletet pedig átállítjuk 170 fokra. A madarat alaposan megkenjük a narancsos mázzal és visszarakjuk sülni 40 percre.
3. Megfordítjuk a kacsát, a másik felét is alaposan átkenjük a sziruppal. A tepsiből leöntjük az összegyűlt szaftot egy edénybe, újból feltöltjük 1,5 dl vízzel és a szokásos rács-a-tepsin megoldással visszarakjuk az egészet a sütőbe. 170 fok, 40 perc.
4. A kacsát megint átfordítjuk, bekenjük mázzal, szaftját az edénybe szedjük, tepsibe vizet nyomunk és ismét sütjük, 170 fokon 45-50 percig, míg szép aranybarna-karamelles színe lesz.
5. A megsült kacsát még szobahőmérsékleten (esetleg egy alufóliával óvatosan lefedve) pihentetjük 20 percig tálalás előtt. Közben megcsináljuk a narancsos mártást. Az összegyűjtögetett szaftot beleszűrjük egy edénybe, hozzáfacsarjuk egy narancs levét és az egészet szépen beforraljuk. Adunk hozzá kevés narancslikőrt, majd hideg vajdarabokat keverünk bele, míg szép selymes állaga nem lesz. Kevés sóval-borssal lehet ízesíteni, ha szükséges.
Jöhet az ünnepi falatozás: adjatok a kacsa mellé vajas krumplipürét és ne sajnáljátok az isteni narancsos mártást sem!
Jó étvágyat kívánok!
|
|
|
0 komment
, kategória: ADVENT |
|
|
|
|
|
2014-12-16 17:48:45, kedd
|
|
|
Ünnep megint
Ünnep van megint.
Állok az ablakom előtt.
Nézem a téli fák fagyos szépségeit.
Csillogás mindenütt.
Az ünnep sorba állítja
koldusait.
Friss kalács illatát
lehelik a házak.
Előttük gémber-testű emberek.
Mindenki siet.
A templom ajtaja nyitva,
vádlón a hitet tanítja,
elhaló hangon keserű szót:
a tél sikolt!
Nézem: ablakon túl az estet.
Ajtómon néma függöny.
Némán ül meg a bánat,
zsibongás csitul bennem,
szomorú-csendes a lelkem.
Ünnep van megint.
Jánossomorja, 2003. karácsonyán
L. Burda Zsuzsanna
|
|
|
0 komment
, kategória: ADVENT |
|
|
|
|
|
2014-12-16 14:55:48, kedd
|
|
|
Magamban mint porszem
Földünk hontalanja
Állok védtelenül
És mégsem egyedül
Trónod előtt Uram
Fölajánlom magam
Megtelik lelkeddel
Veled egylényegű
Égi eredetű
Fiad szellemével
Mindazon üresség
Mi eddig élt bennem
Atya Fiú Szellem
S Jézus Földi Anyja
Világ szent virága
Teremtés Szűz Ága
Bennünk szüntelenül
Forrong bűntelenül
Isteni Háromság
Örökös ősegység
|
|
|
0 komment
, kategória: KARÁCSONY II |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 20
|
|
|
|
2014. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
588 db bejegyzés |
e év: |
5415 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3366
- e Hét: 15450
- e Hónap: 34423
- e Év: 263360
|
|
|