Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
flódni
  2014-12-19 22:28:04, péntek
 
 



Flódni

Hozzávalók
50 dkg Nagyi titka búza-finomliszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1 dl fehérbor
A lekenéshez: 1 db tojás

Az almatöltelékhez:
80 dkg savanykás alma
2 ek. méz
1 citrom
fahéj és szegfűszeg
ízlés szerint

A máktöltelékhez:
25 dkg mák
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1,2 dl fehérbor
(helyettesíthető vízzel)

A diótöltelékhez:
25 dkg dió
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1,2 dl fehérbor
(helyettesíthető vízzel)
kevés citromhéj

Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (vagy margarinnal), a cukorral, a tojás sárgákkal és a fehérborral, majd az egészet tésztává gyúrjuk össze. Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihenni, míg a töltelékek elkészülnek. Az almákat megtisztítjuk, reszelőn lereszeljük vagy vékonyra szeleteljük. Meglocsoljuk a citrom levével, meghintjük kevés fahéjjal, szegfűszeggel, majd mézzel édesítjük. A mákos töltelékhez a mákot elkeverjük a cukorral és a mazsolával, majd leforrázzuk a borral. A diós tölteléket is a mákoshoz hasonlóan készítjük el. Egy magas falú, kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Egy tésztalapot fektetünk a tepsibe, majd rásimítjuk a diós tölteléket. Erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta és a reszelt alma. Végül az utolsó lappal beborítjuk, megkenjük tojással, megszurkáljuk villával és becsíkozzuk a tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük, és először 170 fokon kb. 30 percig, majd 150 fokon még további 15-20 percig sütjük. Kihűlve szeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyfák
  2014-12-19 22:06:21, péntek
 
 










 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi muffinok
  2014-12-19 21:59:45, péntek
 
 



Gesztenyés cupcake

Hozzávalók: kb. 25 kis vagy 8 normál muffinhoz:

 12,5 dkg liszt
 6 dkg cukor
 1 db tojás
 2 evőkanál olaj
 1 dl tej
 5-10 dkg (aprított) étcsokoládé
 1 teáskanál sütőpor
 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
 ízlés szerint porcukor
 20 dkg mascarpone
 ízlés szerint rum
 10 dkg gesztenyemassza
 ízlés szerint narancseszencia

Elkészítés

A muffinhoz a tejet a kakaóval és a cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tojást, az olajat/vajat, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. A papírkapszlival bélelt mélyedésekbe kanalazzuk, a tetejére csokoládépasztillákat/aprított csokoládét szórunk. 160 °C-on 20 percig sütjük, vagy addig, amíg a teteje megreped. Amíg hűl a muffin, elkészítjük a krémet. A mascarponét robotgéppel kissé kihabosítjuk, majd beleszórjuk a gesztenyemasszát is. Ízlés szerint tehetünk bele még porcukrot, rumot, narancseszenciát. Nem szabad sokáig keverni, mert ,,szétesik". A habos krémet nyomózsákból csillag mintában rányomjuk a muffinok tetejére, erre szórhatunk még díszítőcukrot, kakaóport, csokoládéreszeléket.


Csokoládés-narancsos muffin

Hozzávalók:

 225 g liszt
 negyed kiskanál sütőpor
 negyed kiskanál szódabikarbóna
 125 g megolvasztott vaj
 15 dkg cukor
 2 tojás
 egy narancs leve és reszelt héja
 100 ml joghurt
 100 g csokoládépasztilla

A csokoládémázhoz:

 100 g étcsokoládé
 egy kiskanál olaj




Elkészítés:

Keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverd össze a tojást a cukorral. Öntsd hozzá a megolvasztott vajat, a kefirt, egy narancs levét és reszelt héját.
Add hozzá a csokoládépasztillákat, keverd el, és kanalazd a muffinformába. Előmelegített sütőben 25 perc alatt süsd készre.
Amikor kihűlt, a tetejét kend meg olvasztott csokoládéval. Ehhez egy kiskanál olaj hozzáadásával mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvaszd fel az étcsokoládét.

Almáspite-muffin - Dubrovecz Emese receptje

Hozzávalók:

 15 dkg liszt
 15 dkg barna cukor
 fél kiskanál sütőpor
 fél kiskanál szódabikarbóna
 2 tojás
 2-3 evőkanál tej
 125 g megolvasztott margarin
 2 darab édes alma
 10 dkg dió apró darabokra zúzva
 1 kiskanál fahéj

A mascarponekrémhez:

 250 g mascarpone
 80 g puha margarin
 3-4 evőkanál porcukor

Díszítéséhez:
 porcukorral összekevert darált dió

Elkészítés:

A muffinformákat vajazd ki, majd szórd meg liszttel, vagy béleld ki a formát papírkapszulával.
Hámozd meg az almát, a húsát vágd fel apró kockákra.
A lisztet keverd össze a sütőporral, a szódabikarbónával, egy csipetnyi sóval, fahéjjal.
Add hozzá a durvára darabolt diót és a kockára vágott almát.
A cukrot keverd habosra a tojásokkal, add hozzá a felolvasztott, puha vajat és 2-3 evőkanál tejet. Ezt fakanállal keverd össze a lisztes keverékkel, forgasd át, és kanalazd a muffinformákba. A formát csak a 2/3 részéig töltsd meg, különben a tészta túlságosan kidagad a formából.
200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt elkészül. Végezz tűpróbát.
Amikor kihűlt, kend meg vajas mascarponekrémmel. Ehhez a puha margarint keverd össze a mascarpone sajttal, ízesítsd 2-3 evőkanál porcukorral. A tetejét szórd meg porcukorral elkevert darált dióval.
Fogyasztásig tárold a hűtőben.

Rövid útmutató a muffin sütéséhez

A muffinformát elég kétharmad részig megtölteni, különben szétfolyik, és nem lesz kupola alakú a teteje.
A sütőt melegítsd elő.
Az üresen maradt muffinformába mindig tölts vizet.
A sütés első 15 percében ne nyisd ki a sütő ajtaját, különben a tészta összeesik.
A receptben megadott sütési idő előtt egy-két perccel már végezhetsz tűpróbát; nem mindegyik sütő süt egyformán, van, amelyik gyengébb, van, amelyik erősebb, típusától és korától függően.
A sütés után hagyd a levegőn pihenni a muffint néhány percig, így könnyebben kijön majd a formából.
A krém nélküli muffinokat tárold légmentesen záródó dobozban, így sokáig friss marad.
A nyers tészta jól fagyasztható: a tésztát töltsd formába, majd tedd a fagyasztóba, amikor megfagyott, vedd ki a formából a fagyos sütit, és a továbbiakban zacskóba átcsomagolva tárold.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi kuglóf
  2014-12-19 21:50:02, péntek
 
 



Hozzávalók
60 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
4-5 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
egy csipetnyi só
5 dkg mazsola
porcukor a tetejére

Elkészítés

Az élesztőt 2 dl édes tejben megkelesztjük. A puha margarint, a többi cukrot, a sót, a mazsolát, a vaníliás cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. Ezután tesszük bele a megkelesztett élesztőt, a lisztet, és annyi langyos tejet, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Fakanállal vagy dagasztógéppel dolgozzuk ki, és mikor már jól eldolgoztuk, a zsírral kikent kuglófformába öntjük. Langyos helyen addig pihentetjük, míg a forma meg nem telt vele, akkor előre melegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsony
  2014-12-19 21:46:17, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mustáros csirkemáj
  2014-12-19 21:41:08, péntek
 
 



Ízre és látványra csodálatos étel ez a mustáros csirkemáj, mézes balzsamecetes gyöngyhagymával. Előkészületekkel együtt nem több, mint 30-40 percet vesz igénybe.Ünnepekre és hátköznapokra egyaránt ajánlom.

Hozzávalók 2 főre: 40 dkg csirkemáj, 1 ek mustár, provance-i fűszerkeverék, só, zsiradék a sütéshez (én egészséges kókuszzsírt használtam), kb. 30 db gyöngyhagyma (friss), 1 ek méz, kb. 1 dl mézes (fehér) balzsamecet, vagy almaecet, só, 10 dkg aszalt sárgabarack, 1 ek olaj (kókuszolaj, vagy dióolaj)

A májat tisztítsuk meg, daraboljuk fel, majd sózzuk, és a mustárral pácoljuk be.
Annyi idő elég, amíg megpucoljuk a gyöngyhagymát.
Vegyünk elő két serpenyőt, és mindegyikben hevítsünk fel 1-1 ek zsiradékot.
Az egyikbe tegyük bele a mustáros májat, amit sóval és a fűszerkeverékkel szórjunk meg.
A másikba csak üresen tegyük bele a megpucolt gyöngyhagymákat.
A májat addig süssük, amíg nyomásra már nem enged magából rózsaszín nedvet. Közben időnként keverjünk is rajta egyet.
A gyöngyhagymás serpenyőt rázogassuk, és addig süssük, amíg a hagymák nem kapnak egy kis arany barna színt. Azaz megsülnek. Ez forró serpenyőben pár perc alatt megvan.
Ha megsültek adjuk hozzá a barackokat, majd öntsük fel balzsamecettel, mézzel, egy dl vízzel, majd kicsit sózzuk.
Forraljuk be mártásos állagúra a levet.
Az ételhez friss salátát, és/vagy burgonyapürét ajánlok.
Ha csak salátát fogyasztunk mellé, sokkal könnyebb lesz az étel a gyomor számára.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
szarvaspörkölt zsemlegombóccal
  2014-12-19 21:37:35, péntek
 
 



Hozzávalók a pörkölthöz:1 kg szarvas lapocka, 2 fej vöröshagyma, kevés zsiradék, 2 db zöldpaprika, 2 kk pirospaprika, 2 db paradicsom, ételízesítő, só, bors, pici őrölt kömény, 5-6 szem borókabogyó, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 2-3 db babérlevél, 2 dl vörösbor, (esetleg vadfűszer)
Hozzávalók a gombócokhoz: 2 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál liszt, só, bors.

A kockára aprított hagymát a felszeletelt paprikával, a kevés zsiradékon megpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük egy kevés vízzel, belekockázzuk a paradicsomot (a bőre nélkül).
Beletesszük a felkockázott húst, ízesítjük a felsorolt hozzávalókkal, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi a húst ellepi.
Fedő alatt elkezdjük főzni.
Ha félkészre főtt, beleöntjük a vörösbort, majd fedő alatt készre főzzük.
Amíg fő, elkészíthetjük a zsemlegombócokat.
Egy tálban összekeverjük a felkockázott zsemlét, a lisztet, a vajat, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, valamint a tojást.
Ízesítjük sóval, borssal.
A masszából gombócokat formálunk, majd forrásban lévő, lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük.
TIPP: A vízbe nem kell só, mert van a gombócokban. Jó tömör gombócokat kell formázni, mert különben széteshet főzés közben.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
puha mézeskalács
  2014-12-19 21:32:20, péntek
 
 



A karácsony egyik legjellegzetesebb aprósüteménye a mézeskalács. Ha e szerint a recept szerint készítjük, akkor egy szép felületű, puha süteményt tudunk készíteni. A receptet Herczeg Rita küldte a 2009-es karácsonyi receptversenyre.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 cs őrölt fahéj, vagy 6 kk mézeskalács fűszerkeverék, 15 g szódabikarbóna, 3 tojás sárgája, 1 dl langyos tej, 2 dl víz, 35 dkg méz, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin (vagy vaj)
Hozzávalók a cukormázhoz: 1 tojás fehérje, 15-20 dkg átszitált porcukor, 8 csepp ecet

Tegyük a száraz elemeket egy nagy keverőtálba, és alaposan keverjük össze őket.
Majd adjuk hozzá a többi szoba hőmérsékletű alapanyagot, és vagy kézzel, vagy egy konyhai robotgép spiráljával morzsalékosra gyúrjuk össze az alapanyagokat.
Majd kézzel gyúrjuk egy tömbbé a tésztát. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a tál falától.
Ekkor tegyük legalább 3-4 órára pihenni a tésztát a hűtőbe.
Formázáskor két lehetőségünk van.
Ha kisebb figurákat szeretnénk kiszúrni, akkor kb. 3, ha nagyobbakat, akkor kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát. A tészta kb. kétszeresére fog megnőni a sütés során.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 8 perc alatt készre sülnek a sütemények.

A cukormáz receptje: a mázhoz nagyon finom szemcséjű porcukor szükséges. Ehhez a porcukrot átszitáljuk apró lyukú szűrőn. A tojásfehérjét verjük fel félig habverővel, majd kanalanként dolgozzuk bele a porcukrot. Akkor jó a máz, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le. Ekkor keverjünk hozzá még 8 csepp ecetet, ami megakadályozza majd a cukor kikristályosodását. Kicsi tojást válasszunk, abból is sok máz lesz. Lehetőleg kézi habverőt használjunk, a géppel felvert máz folyóssá válhat.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi linzer
  2014-12-19 21:28:36, péntek
 
 



60 dkg finomliszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
4 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
2 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
2 késhegynyi sütőpor
Töltelékhez
30 dkg eperlekvár
5 dkg porcukor (a díszítéshez kell)

elkészítés

Az átszitált, előzőleg sütőporral kevert lisztbe szétmorzsoljuk a margarint.
Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat és levet, és alaposan eldolgozzuk, amíg sima linzertésztát kapunk.
Folpackba csomagolva, hűtőszekrényben pihentetjük kb. fél órát.
Lisztezett gyúródeszkán kicsit átdolgozzuk, majd kinyújtjuk kb. fél cm magasságúra.
Kétféle formát szaggatunk: egy lyukas és egy teli formát. Felváltva szaggatjuk, ügyelve arra, hogy páros legyen.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben kisütjük.
Miután kihűlt, jöhet a töltelék. A teli formát megkenjük lekvárral, majd összeragasztjuk a lyukas párjával.
A végén porcukorral szórjuk be (kb. 43 db lesz belőle).

sütési hőfok: 180°C
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 650
  • e Hét: 3355
  • e Hónap: 4347
  • e Év: 36076
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.