Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2014-12-20 23:55:06, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Pirított póréhagyma mustármártásban, burgonya lepénnyel
  2014-12-20 23:27:19, szombat
 
  Pirított póréhagyma mustármártásban, burgonya lepénnyel

Hozzávalók:

2 szál póréhagyma
kevés "Vénusz sütőmargarin
2 dl száraz fehérbor
4 evőkanál mustár
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

40 dkg burgonya
20 dkg liszt
kevés olaj

Elkészítés:

A póréhagymát 8-10 cm-es részekre daraboljuk, ha nagyon vastagok hosszában kettévágjuk. Egy lábosban kevés margarint hevítünk, amiben a besózott póréhagymákat aranyszínűre pirítjuk. A hagymákat száraz fehérborral meglocsoljuk, és fedő alatt félpuhára pároljuk, majd a lábosból kivesszük. A visszamaradt zsiradékba tesszük a mustárt, melyet enyhén lepirítunk, ezután megszórjuk liszttel, majd vízzel, fehérborral felöntjük és kiforraljuk, amennyiben szükséges sóval ízesítjük. A burgonyát megtisztítjuk, megfőzzük, összetörjük, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tésztává álljon össze. Kanállal lepényeket formázunk belőle, melyeket kevés forró olajban pirosra sütünk. A lepényekkel tálaljuk a póréhagymát, és melléjük öntjük a forró mustármártást.

Megjegyzés:

A hagymafélék illóolaj, víz és cukortartalmuknál fogva különböztethetőek meg egymástól. Minél kevesebb vizet és cukrot tartalmaznak, ízük annál erősebb. Betegségmegelőző és gyógyító hatásuk, már évszázadok óta ismert. A frissen összevágott hagyma vizelethajtó, vértisztító és emésztést serkentő hatású. Csökkenti a vércukorszintet, serkenti a bélműködést, féregűző, köhögés és rekedtség esetén nyálkaoldó hatású.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Krémes sajttekercs
  2014-12-20 23:26:18, szombat
 
  Krémes sajttekercs

Hozzávalók:

40 dkg trappista sajt
5 főtt tojás
20 dkg sonka
2 teáskanál margarin
1 doboz kockasajt
újhagyma
snidling
mustár

bors
pirospaprika
sütőzacskó

Elkészítés:

Először felteszem a tojásokat főni. A sajtot sütőzacskóba teszem, és a tojások mellé teszem a vízbe úgy, hogy jól ellepje. A sajtunk most ellesz egy darabig, a tojások 10 perc után keményre is főttek.

Két kis tálat előveszek, és a tojások fehér részét az egyikbe aprítom bele, míg a sárgáját a másikba. Hozzáadok 1-1 kanál margarint a tálakba.

A tojásfehérjéhez bővel aprítok snidlinget és újhagymát nagyon apróra vágva. Sózom és borsozom kicsit, majd 3 cikk kockasajtot teszek hozzá, és krémesre keverem.

A tojássárgájához is adok sót és borsot, kicsi paprikát és saccra mustárt (én 1 evőkanállal tettem hozzá). Ehhez is 1 cikk kockasajt megy, és krémesre keverem.

A sajt fél vagy háromnegyed óra olvadozás után jól formázható lesz. Deszkára kirakva, a zacskóban hagyva először sodrófával, majd a kezemmel téglalap alakúvá formálom. Sietni kell vele, nem vár sokat! :)

Ha sikerült, levágom róla a zacskót, bekenem először a tojássárgájás krémmel, teszek rá sonkaszeleteket, zárásképpen a fehér krémet is rákenem. Óvatosan, de szorosan feltekerem, és celofánba vagy alufóliába gondosan becsomagolva beteszem a hűtőbe a biztos keményedésért.

Pár óra múlva már meg is szilárdul, és ügyesen lehet szeletelni... és enni! :)





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Alapjába véve ez egy nagyon könnyű recept lenne, csak a sajttal ügyeskedni kell. Látható a képen is, hogy nekem sem a legtökéletesebb, de az íz pótolta ezt a hiányosságot.

A receptet és a fotót Lightbluenight küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Ropogós szőlős tortácska
  2014-12-20 23:23:27, szombat
 
  Ropogós szőlős tortácska

Hozzávalók:

4 db 12 cm átmérőjű formához:
25 dkg leveles tészta
3 evőkanál őrölt dió
2 evőkanál barnacukor
1 nagy fürt nagyszemű csemegeszőlő
kb. 1 evőkanálnyi akácméz

Elkészítés:

A felengedett leveles tésztát lisztezett felületen 3 mm vékonyra nyújtom, a tortaformák egyikének segítségével 4 cakkos kört szaggatok belőle. A diót a cukorral összekeverem, a szőlőszemeket félbevágom, magjaikat eltávolítom.

A 4 tésztakört beleigazítom a sütőformákba úgy, hogy a peremére is jusson tészta. A diós keveréket arányosan elosztom rajtuk, a szőlőt úgy rendezem el, hogy vágott felük legyen felfelé. A maradék tésztából formákat szaggatok, melyeket kevés vízzel megkenek, ráillesztem a szőlő tetejére, kevés mézet csorgatok rá.

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt világosra sütöm.





Megjegyzés:

A tészta alul-körben ropogós lesz, a gyümölcsök pedig nem esnek szét, roppanósak maradnak, a tetejük kissé karamellizálódik. Langyosan, hidegen egyaránt nagyon finom, egyszerűen elkészíthető desszert.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Marhaszelet gombás-májas raguval
  2014-12-20 23:21:26, szombat
 
  Marhaszelet gombás-májas raguval

Hozzávalók:

50 dkg fehérpecsenye vagy marhalábszár
kb. 3 dkg vaj
5 dkg cukor
5 dl sűrű paradicsomszósz (nem sűrített)
2-3 db babérlevél
5-6 szem borókabogyó
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg csiperke gomba
20 dkg csirkemáj
őrölt fekete bors
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál oregano


Elkészítés:

A húst felszeletelem, klopfolom, a széleket pár helyen bevagdosom. Sózom, borsozom, felhevített vajon mindkét oldalát hirtelen elősütöm.

Egy nagyobb serpenyőben karamellizálom a cukrot, felöntöm 1 dl vízzel. Amikor a karamell elolvadt, hozzáöntöm a paradicsomszószt. A szószba teszem a hússzeleteket, hozzáadom a babért, a borókabogyót, kicsit félrehúzott fedővel párolom kb. 1 órát, hogy a mártás kicsit besűrűsödjön.

Közben felhevített olajon megdinsztelem a felkockázott vöröshagymát, fokhagymát, együtt pirítom rajta a feldarabolt májat a gombával. Sózom, borsozom, kakukkfűvel, oreganoval fűszerezem, zsírjára sütöm.

A húshoz keverem a ragut, tovább párolom, ameddig a hús megpuhul.

Tálalásnál a hússzeletekre halmozom a ragut a mártással, krumplifánkkal kínálom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Almás sajtleves kakukkfüves-almás párnával
  2014-12-20 23:19:45, szombat
 
  Almás sajtleves kakukkfüves-almás párnával

Hozzávalók:

2 személynek:
10 dkg Gouda sajt
5 dkg füstölt sajt
1/2 db alma
1 kis fej vöröshagyma
0,5 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
4 dl húsleves alaplé
1 evőkanál fehér tönkölyliszt
2 dkg vaj
1/2 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt fehérbors
A kakukkfüves-almás háromszögekhez:
1/2 csomag leveles tészta
1/2 alma
1 mokkáskanál aprított kakukkfű
1 db tojássárgája
1 evőkanál tejföl

Elkészítés:

A leveshez egy edényben felmelegítjük a vajat, hozzáadunk egy pici olívaolajat, az apróra vágott hagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet, és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a húsleves alaplével. Megsózzuk, megszórjuk borssal, majd hozzáadjuk a hámozott, apró kockára vágott almát és az előzőleg lereszelt sajtot. Gyakori kevergetés mellett főzzük pár percig, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzákeverjük a bort és a főzőtejszínt, majd készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük.

Az almás párnákhoz az alma másik felét vékonyan felszeleteljük, kissé összeaprítjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. Megkenjük vékonyan tejföllel, ráhelyezzük az almaszeletkéket, és mindegyiket meghintjük egy-egy pici csipet kakukkfűvel és sóval. Sarkukat átlósan félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk, majd a széleit összenyomjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tetejüket lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt szép, aranybarnára sütjük. Miután megsültek, a sajtleves mellé kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Veruss74 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Melós reggelije
  2014-12-20 23:18:07, szombat
 
  Melós reggelije

Hozzávalók:

1 személynek:
1 szelet füstölt szalonna
1 szelet füstölt sonka
1 közepes burgonya
1 kisebb fej vöröshagyma
2 db tojás

Elkészítés:

A sonkát és a szalonnát apró, a burgonyát 1 cm-es kockákra, a hagymát félkarikákra vágom. Egy serpenyőben elkezdem kiolvasztani a szalonnát. Amint egy kis zsír kiolvadt belőle, rögtön rádobom a krumplit, és gyakori kevergetés mellett aranyszínűre sütöm. Ezután kerül rá a sonka. Éppen csak egyet keverek rajta, hogy egy kis kérget kapjon, és máris hozzáadom a hagymát. Mikor megüvegesedett, ráöntöm az elhabart tojásokat. Addig sütöm, míg a tojás meg nem szilárdul, és máris tálalható.





Friss kenyeret és savanyúságot kínálok hozzá. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Általában a téli időszakban készítem, amikor híján vagyunk a friss zöldségeknek. Sót külön nem szoktam beletenni, a sonka és a szalonna eleget tartalmaz.

A receptet és a fotót Ernocske küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zivatar
  2014-12-20 23:15:21, szombat
 
  Bolondos egy időjárás van, mintha április lenne.
8 fok van, esik az eső, villámlik.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boldog hétvégét!
  2014-12-20 11:48:49, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2236
  • e Hét: 6817
  • e Hónap: 20722
  • e Év: 150429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.