Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Áldott Karácsonyt!
  2014-12-25 12:13:40, csütörtök
 
  Ezzel a videómmal kívánok kedves Mindannyiotoknak
ÁLDOTT, BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Finn karácsonyi rakott répa
  2014-12-25 10:58:10, csütörtök
 
  Finn karácsonyi rakott répa

Hozzávalók:

4 dl víz
1,5 dl rizs
5 dl tej (vagy 3 dl tej + 2 dl tejszín)
50-60 dkg sárgarépa
2 tojás
1 teáskanál só
fehérbors
szerecsendió

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet egy lábosban. Tegyük bele a rizst, és főzzük addig, amíg a vizet felszívja. Adjuk hozzá a tejet (egy kis részét tejszínnel is helyettesíthetjük), és főzzük félig puhára. Közben tisztítsuk meg a sárgarépákat, főzzük puhára és pürésítsük. Adjuk a rizshez a sárgarépapürét, a tojást és a fűszereket. Keverjük össze alaposan, majd öntsük az egészet egy tűzálló tálba, és süssük a sütő alsó részében 200 fokon legalább 40 percig.





Megjegyzés:

Ez az étel a finnek egyik hagyományos karácsonyi étele, különlegességét a fűszerektől kapja.

A receptet és a fotót Syyskuu küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Karácsonyi tésztasaláta
  2014-12-25 10:55:48, csütörtök
 
  Karácsonyi tésztasaláta

Hozzávalók:

25 dkg szarvacska tészta
tartármártás
1-1 zöld és piros kaliforniai paprika
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
10 dkg sonka
1/2 üveg csemege uborka (lé nélkül)

Elkészítés:

A tésztát a szokásos módon kifőzöm. A többi hozzávalót apró kockára vágom, és összekeverem a tésztával. Ráöntöm a tartármártást, és egy éjszakára a hűtőben tárolom, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor lehet, hogy pótolni kell a tartárt. Akkor jó, ha egy kicsit *tocsogós*.

Megjegyzés:

Isteni finom, karácsonykor szoktam a rakott csirkemellhez köretként tálalni, de önmagában is megállja a helyét. Ha szereted a majonézes ételeket, próbáld ki.

A receptet Sasi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Vodkás-narancskrémes karikák
  2014-12-25 10:54:29, csütörtök
 
  Vodkás-narancskrémes karikák

Hozzávalók:

kb. 30 db 5 cm átmérőjű aprósüteményhez:
A tésztához:
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű, hideg vaj
1 db közepes méretű tojássárgája
3 evőkanál frissen préselt narancslé
1 evőkanál vodka
1/2 rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só
A töltelékhez:
1 dl frissen préselt narancslé
1/2 dl zsírszegény tej
1 evőkanál vodka
3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
A díszítéshez:
2 evőkanál jégcukor

Elkészítés:

Először a krémet készítem el, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön, mire felhasználásra kerül. Ehhez a folyékony összetevőket tapadásmentes lábosba töltöm, hozzáadom a barnacukrot és a keményítőt, még hidegen habverővel elkeverem, majd közepes erősségű tűznél besűrítem. Tálba öntöm, frissen tartó fóliával lefedve szobahőmérsékletűre hűtöm.

2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok.

A tésztához a lisztet, porcukrot és a keményítőt tálba szitálom, hozzáadom az éles késsel kikapart vaníliarúd magjait, a csipet sót. Alaposan összekeverem. Nagylyukú reszelőn finom forgácsokra reszelem a hideg vajat. Konyhai robotgéppel morzsa állagúra dolgozom. A narancslét és a vodkát kis tálba öntöm, hozzáadom a tojássárgáját, villával kissé felverem. A folyékony összetevőket a tál tartalmához öntöm, összedolgozom. Nagy csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem a tészta felét, melyből 4 cm átmérőjű köröket formálok az egyik előkészített tepsire. A tészta másik felével ugyanígy járok el.

A sütőt 165 fokra előmelegítem.

A kis karikák tetejére kevés jégcukrot szórok.





10-12 perc alatt világosra sütöm, majd konyhai rácson hűlni hagyom a süteményeket. A sütőből kikerülő apróságok hajlamosak a töredezésre, érdemes figyelni rájuk!

A néhány perc alatt tökéletesen megszilárdult és kihűlt aprósütemények felére 1-1 teáskanál narancskrémet kanalazok, majd a töltetlen karikákkal borítom őket.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Omlós kacsasült portóis meggyzselével
  2014-12-25 10:51:44, csütörtök
 
  Omlós kacsasült portóis meggyzselével

Hozzávalók:

4 db kacsacomb
1 evőkanál baracklekvár
6 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 mokásknál durvára darált színes bors keverék
3-4 ágacska friss rozmaring
1 kiskanál durva szemcséjű só
1 kiskanál őrölt kömény
1 dl Vénusz olaj
1,5 kg kacsaháj vagy kacsazsír
A körethez:
25 dkg rizs
15 dkg magozott meggy
2 dkg vaj
1 db babérlevél
1 dl Portói
2 db zselatinlap
1-2 csipetnyi szerecsendió

Elkészítés:

A kacsacombokat előző nap jól megtisztítjuk, beirdaljuk és bepácoljuk az alábbi hozzávalókkal: a vöröshagymát megtisztítva cikkekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket összetörjük vagy lereszeljük, a rozmaring leveleit lecsipkedjük, aprítjuk, hozzáadjuk a színes borsot, az őrölt köményt, 1 evőkanál lekvárt, 1 kis marék durva szemcséjű sót, hozzáadjuk az olajat, és ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a combokat, majd a dobozt lezárva, a hűtőben pihentetjük másnapig.

Másnap kiolvasztjuk a kacsahájat egy magasabb falú edényben. A combokat kivesszük a pácból, lehúzzuk róluk a hagymadarabkákat, és beletesszük a zsírba úgy, hogy ellepje őket, és lassú tüzön vagy a sütőben, puhára sütjük. Mikor megpuhultak, egy serpenyőben mindkét felüket megpirítjuk, hogy szép színük legyen.

A meggyzseléhez a meggyet a portóival felfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük el a levét, csak annyira forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Ízesítjük 1-2 csipetnyi szerecsendióval. A zselatinlapokat a sokásos módon 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a még meleg meggyhez keverve felolvasztjuk. Kis edényekbe szedjük és hideg helyre tesszük, hagyjuk megdermedni.

A rizst hagyományos módon, sós vízben, egy kis darab babérlevéllel megfőzzük. Mikor megfőtt, lecsepegtetjük, és 2 dkg vajjal elkeverjük.

Tálaláskor a tányérra szedünk egy adag rizst a kacsacomb mellé, és a tetejére a kis edényből rácsúsztatjuk a meggyzselét.





Megjegyzés:

A kacsahús úgy a legfinomabb, ha előző nap bepácoljuk és másnap lassú tűzön, bő zsiradékban omlós, illatos sültet készítünk belőle. A savanykás meggy az édeskés portóval fenségessé teszi az omlós kacsahúst.

A receptet és a fotót Veruss74 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kolbászos-májas töltött hús
  2014-12-25 10:49:31, csütörtök
 
  Kolbászos-májas töltött hús

Hozzávalók:

1,5 kg sertésborda (dagadó)
paprikakrém
fokhagymakrém
őrölt bors
A töltelékhez:
10 dkg csirkemáj
10 dkg gyulai kolbász
1,5 dl rizs
2 egész tojás
3-5 dkg mazsola (10 percre vízben áztatjuk)
2 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál Vénusz olaj

bors
csipetnyi kakukkfű
bazsalikom
1 csokor petrezselyem
1 kiskanál áfonyalekvár

Elkészítés:

A húst kívül-belül befűszerezzük a paprikakrém, fokhagymakrém, őrölt bors keverékével.
Ezután 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek a fűszerek a hússal.

A vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott májat és a kockázott gyulai kolbászt, a rizst, a mazsolát, az apróra vágott petrezselymet, átpirítjuk, majd a tojásokkal összekeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük.

A keverékkel megtöltjük a húst, a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. Kívülről olajjal bekenjük a húst, tepsibe vagy beáztatott római cseréptálba tesszük, és gyakori locsolgatás mellett 220-250 fokon kb. 1 óráig sütjük, szép ropogósra.

Bármilyen köret illik hozzá.





Megjegyzés:

A receptet Andorkóné Matisz Cecília küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Egzotikus fűszeres sütőtökkrémleves
  2014-12-25 10:47:45, csütörtök
 
  Egzotikus fűszeres sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

50 dkg pucolt sütőtök
2 szem burgonya
3,5 csésze víz
chilipaprika ízlés szerint
1 teáskanál kurkuma
1,5 teáskanál só
4 evőkanál Vénusz olaj
2 fej vöröshagyma
2-3 friss paradicsom (vagy 1 konzerv darabolt paradicsom)
1 evőkanál reszelt gyömbér
2 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál panch phanon mix (indiai ötfűszer-keverék, vagy ennek hiányában egész köménymag, görögszéna, ánizs, fekete mustármag, kalunji (indiai fekete hagymamag) keveréke)
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Ugyanígy a burgonyát is. Sós, kurkumás vízben feltesszük főni, ízlés szerint adunk hozzá chilit is. Kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Félig be is fedhetjük.

Amíg a tök fő, álljunk neki a hagyma - paradicsom - gyömbér keverék elkészítésének. A hagymát aprítsuk fel, a paradicsomokat is vágjuk kisebb darabokra. A hagymát némi olajon, állandó kevergetés mellett dinszteljük meg egy serpenyőben. Adjuk hozzá a paradicsomokat, és reszeljük bele a friss gyömbért. Főzzük tovább, amíg sűrű, homogén masszát nem kapunk.

Ha megpuhult a tök és a burgonya, botmixerrel alaposan átturmixoljuk, pürésítjük. A hagymás paradicsomot adjuk a sütőtökhöz, turmixoljuk ezzel is, és tegyük félre.

Következzék a fűszeres olaj. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, amikor már jó meleg, beleöntjük az indiai ötfűszer-keverket panch phanon mixet, és addig melegítjük, amíg a magok épp csak el nem kezdenek pattogni. Kb. 10 mp. Ekkor félrehúzzuk a serpenyőt, hozzáadjuk a chilipaprikát, és belenyomkodjuk a 3 gerezd fokhagymát. Alacsony hőfokon fél percig kevergetve sütjük.

Mikor ezzel is megvagyunk, az egész eddigi műhöz adjuk a fűszeres keveréket. Ha szükséges, megsózzuk, és már szervírozzuk is.





Megjegyzés:

A Chefparade főzőiskola receptje, köszönet érte. A fotót Joci küldte, neki is köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Mákvirág kalács
  2014-12-25 10:45:10, csütörtök
 
  Mákvirág kalács

Hozzávalók:

A tésztához:
1,5 dl tej
1 csipet só
1 tojás sárgája
35 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
3 dkg élesztő
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
0,5 dl forró tej
4 evőkanál cukor
áztatott mazsola
kisebb reszelt alma
citrom reszelt héja
VAlamint:
1 tojássárga

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összeállítjuk, dagasztjuk, majd kelesztjük.

A töltelékhez a mákot a cukorral elkeverjük, leforrázzuk a forró tejjel, hozzákeverjük a mazsolát és a reszelt almát.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd rákenjük a kihűlt tölteléket, és feltekerjük. A két végét levágjuk, és karikát formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egyenletesen bevagdossuk, és a “szirmokat" kifordítjuk.

15 perc pihentetés után bekenjük 1 tojás sárgájával, előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Friedlne küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Áldott Karácsonyt!
  2014-12-25 10:42:38, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak szeretettel kívánok



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2236
  • e Hét: 6817
  • e Hónap: 20722
  • e Év: 150429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.