|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014-12-25 10:58:10, csütörtök
|
|
|
Finn karácsonyi rakott répa
Hozzávalók:
4 dl víz
1,5 dl rizs
5 dl tej (vagy 3 dl tej + 2 dl tejszín)
50-60 dkg sárgarépa
2 tojás
1 teáskanál só
fehérbors
szerecsendió
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet egy lábosban. Tegyük bele a rizst, és főzzük addig, amíg a vizet felszívja. Adjuk hozzá a tejet (egy kis részét tejszínnel is helyettesíthetjük), és főzzük félig puhára. Közben tisztítsuk meg a sárgarépákat, főzzük puhára és pürésítsük. Adjuk a rizshez a sárgarépapürét, a tojást és a fűszereket. Keverjük össze alaposan, majd öntsük az egészet egy tűzálló tálba, és süssük a sütő alsó részében 200 fokon legalább 40 percig.
Megjegyzés:
Ez az étel a finnek egyik hagyományos karácsonyi étele, különlegességét a fűszerektől kapja.
A receptet és a fotót Syyskuu küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-12-25 10:55:48, csütörtök
|
|
|
Karácsonyi tésztasaláta
Hozzávalók:
25 dkg szarvacska tészta
tartármártás
1-1 zöld és piros kaliforniai paprika
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
10 dkg sonka
1/2 üveg csemege uborka (lé nélkül)
Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon kifőzöm. A többi hozzávalót apró kockára vágom, és összekeverem a tésztával. Ráöntöm a tartármártást, és egy éjszakára a hűtőben tárolom, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor lehet, hogy pótolni kell a tartárt. Akkor jó, ha egy kicsit *tocsogós*.
Megjegyzés:
Isteni finom, karácsonykor szoktam a rakott csirkemellhez köretként tálalni, de önmagában is megállja a helyét. Ha szereted a majonézes ételeket, próbáld ki.
A receptet Sasi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-12-25 10:54:29, csütörtök
|
|
|
Vodkás-narancskrémes karikák
Hozzávalók:
kb. 30 db 5 cm átmérőjű aprósüteményhez:
A tésztához:
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű, hideg vaj
1 db közepes méretű tojássárgája
3 evőkanál frissen préselt narancslé
1 evőkanál vodka
1/2 rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só
A töltelékhez:
1 dl frissen préselt narancslé
1/2 dl zsírszegény tej
1 evőkanál vodka
3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
A díszítéshez:
2 evőkanál jégcukor
Elkészítés:
Először a krémet készítem el, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön, mire felhasználásra kerül. Ehhez a folyékony összetevőket tapadásmentes lábosba töltöm, hozzáadom a barnacukrot és a keményítőt, még hidegen habverővel elkeverem, majd közepes erősségű tűznél besűrítem. Tálba öntöm, frissen tartó fóliával lefedve szobahőmérsékletűre hűtöm.
2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok.
A tésztához a lisztet, porcukrot és a keményítőt tálba szitálom, hozzáadom az éles késsel kikapart vaníliarúd magjait, a csipet sót. Alaposan összekeverem. Nagylyukú reszelőn finom forgácsokra reszelem a hideg vajat. Konyhai robotgéppel morzsa állagúra dolgozom. A narancslét és a vodkát kis tálba öntöm, hozzáadom a tojássárgáját, villával kissé felverem. A folyékony összetevőket a tál tartalmához öntöm, összedolgozom. Nagy csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem a tészta felét, melyből 4 cm átmérőjű köröket formálok az egyik előkészített tepsire. A tészta másik felével ugyanígy járok el.
A sütőt 165 fokra előmelegítem.
A kis karikák tetejére kevés jégcukrot szórok.
10-12 perc alatt világosra sütöm, majd konyhai rácson hűlni hagyom a süteményeket. A sütőből kikerülő apróságok hajlamosak a töredezésre, érdemes figyelni rájuk!
A néhány perc alatt tökéletesen megszilárdult és kihűlt aprósütemények felére 1-1 teáskanál narancskrémet kanalazok, majd a töltetlen karikákkal borítom őket.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-12-25 10:51:44, csütörtök
|
|
|
Omlós kacsasült portóis meggyzselével
Hozzávalók:
4 db kacsacomb
1 evőkanál baracklekvár
6 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 mokásknál durvára darált színes bors keverék
3-4 ágacska friss rozmaring
1 kiskanál durva szemcséjű só
1 kiskanál őrölt kömény
1 dl Vénusz olaj
1,5 kg kacsaháj vagy kacsazsír
A körethez:
25 dkg rizs
15 dkg magozott meggy
2 dkg vaj
1 db babérlevél
1 dl Portói
2 db zselatinlap
1-2 csipetnyi szerecsendió
Elkészítés:
A kacsacombokat előző nap jól megtisztítjuk, beirdaljuk és bepácoljuk az alábbi hozzávalókkal: a vöröshagymát megtisztítva cikkekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket összetörjük vagy lereszeljük, a rozmaring leveleit lecsipkedjük, aprítjuk, hozzáadjuk a színes borsot, az őrölt köményt, 1 evőkanál lekvárt, 1 kis marék durva szemcséjű sót, hozzáadjuk az olajat, és ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a combokat, majd a dobozt lezárva, a hűtőben pihentetjük másnapig.
Másnap kiolvasztjuk a kacsahájat egy magasabb falú edényben. A combokat kivesszük a pácból, lehúzzuk róluk a hagymadarabkákat, és beletesszük a zsírba úgy, hogy ellepje őket, és lassú tüzön vagy a sütőben, puhára sütjük. Mikor megpuhultak, egy serpenyőben mindkét felüket megpirítjuk, hogy szép színük legyen.
A meggyzseléhez a meggyet a portóival felfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük el a levét, csak annyira forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Ízesítjük 1-2 csipetnyi szerecsendióval. A zselatinlapokat a sokásos módon 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a még meleg meggyhez keverve felolvasztjuk. Kis edényekbe szedjük és hideg helyre tesszük, hagyjuk megdermedni.
A rizst hagyományos módon, sós vízben, egy kis darab babérlevéllel megfőzzük. Mikor megfőtt, lecsepegtetjük, és 2 dkg vajjal elkeverjük.
Tálaláskor a tányérra szedünk egy adag rizst a kacsacomb mellé, és a tetejére a kis edényből rácsúsztatjuk a meggyzselét.
Megjegyzés:
A kacsahús úgy a legfinomabb, ha előző nap bepácoljuk és másnap lassú tűzön, bő zsiradékban omlós, illatos sültet készítünk belőle. A savanykás meggy az édeskés portóval fenségessé teszi az omlós kacsahúst.
A receptet és a fotót Veruss74 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-12-25 10:49:31, csütörtök
|
|
|
Kolbászos-májas töltött hús
Hozzávalók:
1,5 kg sertésborda (dagadó)
paprikakrém
fokhagymakrém
őrölt bors
A töltelékhez:
10 dkg csirkemáj
10 dkg gyulai kolbász
1,5 dl rizs
2 egész tojás
3-5 dkg mazsola (10 percre vízben áztatjuk)
2 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál Vénusz olaj
só
bors
csipetnyi kakukkfű
bazsalikom
1 csokor petrezselyem
1 kiskanál áfonyalekvár
Elkészítés:
A húst kívül-belül befűszerezzük a paprikakrém, fokhagymakrém, őrölt bors keverékével.
Ezután 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek a fűszerek a hússal.
A vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott májat és a kockázott gyulai kolbászt, a rizst, a mazsolát, az apróra vágott petrezselymet, átpirítjuk, majd a tojásokkal összekeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük.
A keverékkel megtöltjük a húst, a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. Kívülről olajjal bekenjük a húst, tepsibe vagy beáztatott római cseréptálba tesszük, és gyakori locsolgatás mellett 220-250 fokon kb. 1 óráig sütjük, szép ropogósra.
Bármilyen köret illik hozzá.
Megjegyzés:
A receptet Andorkóné Matisz Cecília küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-12-25 10:47:45, csütörtök
|
|
|
Egzotikus fűszeres sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
50 dkg pucolt sütőtök
2 szem burgonya
3,5 csésze víz
chilipaprika ízlés szerint
1 teáskanál kurkuma
1,5 teáskanál só
4 evőkanál Vénusz olaj
2 fej vöröshagyma
2-3 friss paradicsom (vagy 1 konzerv darabolt paradicsom)
1 evőkanál reszelt gyömbér
2 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál panch phanon mix (indiai ötfűszer-keverék, vagy ennek hiányában egész köménymag, görögszéna, ánizs, fekete mustármag, kalunji (indiai fekete hagymamag) keveréke)
3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Ugyanígy a burgonyát is. Sós, kurkumás vízben feltesszük főni, ízlés szerint adunk hozzá chilit is. Kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Félig be is fedhetjük.
Amíg a tök fő, álljunk neki a hagyma - paradicsom - gyömbér keverék elkészítésének. A hagymát aprítsuk fel, a paradicsomokat is vágjuk kisebb darabokra. A hagymát némi olajon, állandó kevergetés mellett dinszteljük meg egy serpenyőben. Adjuk hozzá a paradicsomokat, és reszeljük bele a friss gyömbért. Főzzük tovább, amíg sűrű, homogén masszát nem kapunk.
Ha megpuhult a tök és a burgonya, botmixerrel alaposan átturmixoljuk, pürésítjük. A hagymás paradicsomot adjuk a sütőtökhöz, turmixoljuk ezzel is, és tegyük félre.
Következzék a fűszeres olaj. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, amikor már jó meleg, beleöntjük az indiai ötfűszer-keverket panch phanon mixet, és addig melegítjük, amíg a magok épp csak el nem kezdenek pattogni. Kb. 10 mp. Ekkor félrehúzzuk a serpenyőt, hozzáadjuk a chilipaprikát, és belenyomkodjuk a 3 gerezd fokhagymát. Alacsony hőfokon fél percig kevergetve sütjük.
Mikor ezzel is megvagyunk, az egész eddigi műhöz adjuk a fűszeres keveréket. Ha szükséges, megsózzuk, és már szervírozzuk is.
Megjegyzés:
A Chefparade főzőiskola receptje, köszönet érte. A fotót Joci küldte, neki is köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-12-25 10:45:10, csütörtök
|
|
|
Mákvirág kalács
Hozzávalók:
A tésztához:
1,5 dl tej
1 csipet só
1 tojás sárgája
35 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
3 dkg élesztő
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
0,5 dl forró tej
4 evőkanál cukor
áztatott mazsola
kisebb reszelt alma
citrom reszelt héja
VAlamint:
1 tojássárga
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összeállítjuk, dagasztjuk, majd kelesztjük.
A töltelékhez a mákot a cukorral elkeverjük, leforrázzuk a forró tejjel, hozzákeverjük a mazsolát és a reszelt almát.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd rákenjük a kihűlt tölteléket, és feltekerjük. A két végét levágjuk, és karikát formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egyenletesen bevagdossuk, és a “szirmokat" kifordítjuk.
15 perc pihentetés után bekenjük 1 tojás sárgájával, előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Friedlne küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2236
- e Hét: 6817
- e Hónap: 20722
- e Év: 150429
|
|
|