Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Van egy olyan érzésem....
  2014-12-03 13:37:00, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
Páduai Szent Antal
  2014-12-03 12:38:45, szerda
 
 


Páduai Szent Antal (Lisszabon, 1195. augusztus 15. - Arcella (Padova mellett), 1231. június 13.) portugál származású ferences rendi teológus és prédikátor. A római katolikus egyház szentje.

Portugál nemesi családból származott, eredetileg Fernando névre keresztelték. Körülbelül 16 éves lehetett, amikor belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé. Ekkor vette fel az Antal nevet, védőszentjéül Remete Szent Antalt választva. 1220-ban átlépett a ferences rendbe, és misszionáriusként Marokkóba indult. Betegsége miatt hamar haza kellett térnie, a hajó azonban viharba került, és Szicília partjaira vetődött. Itt élt egy rövid ideig, és itt vett részt 1221-ben a ferencesek generális káptalanján.

Ekkor találkozott Assisi Szent Ferenccel. Antal feltűnt szónoki képességeivel, ezért azzal bízták meg, hogy Itáliában a katharoknak és Dél-Franciaországban az albigenseknek és valdenseknek prédikáljon. 1227-ben tért vissza Észak-Itáliába, ahol térítő prédikátor és tartományfőnök lett, miközben a Bolognai Egyetemen a teológia ferences lektora volt.

Isten szeretete mely egykor a misszióba vitte, és eltöltötte a vértanúság vágyával, most a kereső és tévelygő emberekhez vezette. Ezt vallotta: ,,A prédikálónak le kell szállnia az emberekhez, majd ismét föl kell emelkednie, hogy az elesett embereket magával emelje.'' Ez a szerető vágyakozás Isten után prédikációs vándorútjai végén mindig visszavitte a magányba és a szemlélődő életbe. Az emberek iránti szeretete azonban hamarosan ismét kiragadta a csendből, ,,mert a jó szónok nem időzhet sokáig a szemlélődő életben, ha másokban is gyümölcsöt akar érlelni''.

1230-ban visszavonult számos hivatalától, és 1231-ben útban Padova felé halt meg, az arcellai kolostorban.

A nép viharos követelésére IX. Gergely pápa már tizenegy hónappal halála után, 1232. május 30-án szentté avatta. 1946-ban egyháztanítóvá nyilvánították.

Páduai Szent Antal (többek között) a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál.

A legenda Szent Antal alakját sokféle történettel fonta körül: a gyermek Jézust a karján hordozta, a tengeri halaknak prédikált, mint valamikor Ferenc a madaraknak. Egyszer egészen rendkívüli csoda történt általa: egy eretnek, aki tagadta Krisztus jelenlétét az Oltáriszentségben, azt mondta, hogy nem hisz addig az Eucharisztikus Istenben, amíg öszvére le nem térdel az Oltáriszentség előtt. Néhány nappal később Antal egy beteghez vitte az Oltáriszentséget, és találkozott a gúnyolódóval. És akkor annak öszvére hirtelen két első lábára ereszkedett, és meghajtotta fejét a Szentség előtt.

A védőszent
Páduai Szent Antal elsősorban a szegények védőszentje a közbenjárásáért nyújtott adományokat ,,SzentAntal kenyerének" is nevezik. Patrónusa még az éhezőknek, meddőknek, várandós anyáknak, időseknek, a gyulladásban szenvedőknek, a szembetegeknek, az amputált végtagúaknak, elveszett tárgyaknak, az állatoknak (leginkább a halaknak és háziállatoknak), a hajósoknak, az aratásnak, Padovának, Portugáliának és Brazíliának.

Sírja a padovai Szent Antal-bazilikában található, mely híres zarándokhely.
Forrás:Katolikus.hu illetve Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Óriás gombák
  2014-12-03 11:09:45, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Telihold a Hood csúcs felett
  2014-12-03 11:06:21, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Az ACE-gátlók működése és hatásai
  2014-12-03 06:14:09, szerda
 
  Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Elnevezésük az általuk gátolt enzim (angiotenzin-konvertáló enzim) nevének rövidítéséből származik. Ez az enzim egy olyan anyag (angiotenzin II) keletkezését segíti elő, amely más hatások mellett, csökkenti a vesében a víz és a nátrium kiválasztását, ezzel pedig emeli a vérnyomást.

Az ACE-gátlók hatására viszont nem termelődik ez az anyag, tágulnak a vese erei, több vizet és nátriumot választ ki, és így csökken a vérnyomás

Különböző hatóanyagok és tulajdonságaik
Az ACE-gátlók hatása, terápiás javallata vonatkozásában nincs jelentős eltérés az egyes hatóanyagok között. Elsősorban a felszívódásuk mértéke, és a hatásuk hossza tekintetében különböznek egymástól. A kaptopril felszívódását a táplálékfogyasztás nagymértékben csökkenti, ezért étkezés előtt 1 órával kell bevenni. A többi ACE-gátló felszívódását a táplálékfogyasztás nem befolyásolja, viszont a savlekötők csökkentik a felszívódásukat. Általában a vesén keresztül ürülnek, ezért károsodott veseműködés esetén az orvosok csökkentik a dózist. A kaptopril olyan kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, mely miatt kivédi a nitrát értágítók hatására esetlegesen kialakuló nitráttoleranciát, viszont kiütéseket és fémes ízérzést okozhat. Általában jól tolerálható gyógyszerek, kevés és enyhe mellékhatás alakul ki szedésük során. Leggyakrabban túlzott mértékű vérnyomáscsökkenés jelentkezhet, különösen nagyobb mennyiségű sóvesztés (hasmenés, hányás), más vérnyomáscsökkentő szedése, vagy szívelégtelenség egyidejű fennállása esetén.

Magyarországon a következő ACE-gátló hatóanyagok vannak forgalomban:
Kaptopril, Enalapril, Lizinopril, Perindopril, Ramipril, Quinapril, Benazepril, Cilazapril, Fosinopril, Trandolapril, Spirapril, Zofenopril kalcium, Imidapril.

Az ACE-gátlók mellékhatásai
Az angiotenzin-konvertáló enzim egy másik anyag, a bradikinin lebomlását is elősegíti. Az ACE-gátlók hatására tehát felszaporodik a bradikinin mennyisége, és hatásai erőteljesebbé válnak.

Legjelentősebb közülük a hörgőszűkítő hatás, mely száraz, kínzó köhögést okoz, ez az ACE-gátlóknak olyan mellékhatása, ami miatt sokszor abba kell hagyni szedésüket, és más terápiára kell áttérni. Asztmásoknak és krónikus hörgőszűkületben szenvedőknek ezért nem ajánlott szedésük. Az ACE-gátlók a vese kálium-kiválasztó működésének csökkentésével, emelik a vér kálium szintjét, mely akkor válik jelentős mértékűvé, ha más miatt is emelkedik a vér kálium szintje, például veseelégtelenség miatt nem tud elég kálium ürülni, egyidejűleg kálium-megtartó vízhajtókat, nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, vagy béta-blokkolókat szed a páciens. A magasabb káliumszint elősegíti a cukor felvételét a vérből az izmokba, így csökkentik a vércukorszintet. Az ACE-gátlók emiatt jól alkalmazhatók cukorbetegséghez társuló magas vérnyomásban. Köszvényben szenvedők és magas koleszszinttel rendelkező betegek is szedhetik

Egyes vízhajtókkal ellentétben nem növelik a vér húgysav és koleszterinszintjét, így köszvényben, vagy egyidejű magas koleszterinszint esetén is szedhetők. Ráadásul jó hatásúak szívbetegséghez, vagy szívmegnagyobbodáshoz társult magas vérnyomás kezelésére, mert gátolják a szívizom túlerőltetése miatti kóros megerősödést. Összességében elmondható, hogy a legkülönbözőbb társbetegségek esetén is csökkentik a vérnyomást. Ezenkívül alkalmazhatók szívelégtelenség kezelésére, valamint szívizom infarktus után az újabb infarktus kivédésére. Az ACE-gátlók nem szedhetők kétoldali veseartéria-szűkület, alacsony vérnyomás, vagy terhesség esetén, ugyanis a terhesség 2. és 3. harmadában fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Gyógyszerkölcsönhatásaik nem jelentősek, növelik a szívelégtelenségre szedett digoxin és a mániában alkalmazott lítium vérszintjét, továbbá ACE-gátlók hatására, gyakrabban alakul ki túlérzékenység a köszvényellenes allopurinol iránt.
Forrás :(WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó)


 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Vérnyomáscsökkentés: mikor kell gyógyszert váltani ?
  2014-12-03 05:02:44, szerda
 
  Mikor kell gyógyszert váltani?

Ha a vérnyomáskiugrás, -ingadozás korrekt gyógyszerszedés mellett a napi rossz közérzettel és a napi többszöri vérnyomásméréssel igazoltan is egyre gyakoribbá válik, feltétlenül fel kell keresni a háziorvost, kardiológust. A gyakori tenzió szükségessé teheti a dózisemelést, a meglévő gyógyszerek kiegészítését vagy a gyógyszerváltást.
Amennyiben - rendszeres gyógyszerszedés esetén, normál vérnyomásértékek mellett - csak ritkán jelentkezik a nyomáskiugrás, általában nem szükséges a készítmény cseréje.
A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatóanyag-tartalmának és dózisának megváltoztatását nemcsak a gyakori ingadozások, ,,kiugrások" indokolhatják, hanem az is, ha a beteg hipertóniája súlyosbodik, vagyis a gyógyszerekkel nem sikerül a vérnyomásértéket 140/80 Hgmm-en tartani. Ilyenkor ,,erősebb" gyógyszerre van szükség.
A gyógyszermellékhatás jelentkezése is indokolhatja a terápia módosítását. Meglehetősen gyakori tünet például az ACE-gátlóknál a kínzó száraz köhögés, vagy az ún. kalciumcsatorna-blokkolóknál a lábszárvizenyő. Ilyen esetekben a gyógyszer lecserélése után a közérzetzavaró tünetek megszűnnek.
Forrás:ötvenentul
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 276 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 741
  • e Hét: 10855
  • e Hónap: 24604
  • e Év: 229305
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.