Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Önzetlenül feláldozta a szentestét a hajléktalanokért Attila
  2014-12-30 12:56:46, kedd
 
  Önzetlenül feláldozta a szentestét a hajléktalanokért Attila

Szokásos szentestének indult az idei is, karácsonyfa díszítéssel, mézeskalács sütéssel, ajándékcsomagolással és mindennel, ami ilyenkor lenni szokott. Eljött az este, felbontottuk az ajándékokat, körbeültük az ünnepi asztalt, és nevetve, az ünnep fahéjas illatával átitatva beszélgettünk. Ekkor végignéztem a finomságokkal teli asztalunkon és átfutott egy gondolat az agyamon: milyen jó is nekünk. Melegben, szeretetben és finomságokban dúskálunk, de mi van azokkal, akiknek ez nem adatik most meg?

Elszomorodtam. Azt gondoltam, majd ki is mondtam: ez így nem jó. Ez ellen tenni kell. Nem holnap, nem holnapután, hanem itt és most, hiszen most van itt az ideje.

Az ember hajlamos az ünnepekre felhalmozni mindent, mintha a világ vége jönne, hát gyarló ember módjára én is ezt tettem. Ennek köszönhetően volt lehetőségem a spájzomból, üdítőt, csokikat, cukrot, szaloncukrot, konzerveket, kalácsot, bejglit és sok más egyebet összepakolni és azt mondani a családomnak, hogy én most akkor ezekkel elindulok Békéscsabára és ahol találok rászoruló hajléktalant, megajándékozom vele.
Szeretet ünnepe van és ebbe nem csak a családnak kell beletartoznia. Mivel a helyi kenyérgyárban vagyok sofőr, este felhívtam a főnökömet és megkértem, engedélyezze, hogy vihessek néhány bejglit, kalácsot az üzemből azoknak, akik ezt nem tudják megvásárolni. Örömmel mondott rá igent.

Így hát szépen lassan megtelt az autóm csomagtartója és útra készen voltam. Nevelt lányom és egy barátom társaságában indultunk útnak.

Érdekes és valamiféle felemelő érzés volt bennünk, hogy mi, akik magunk sem vagyunk gazdagok, megosztjuk azt, amink van. Kívánom mindenkinek, hogy egyszer tapasztalja meg ezt az érzést, mert minden másnál többet ér.

Akkor irány Békéscsaba! Körbejártuk a város azon pontjait, ahol úgy véltük, találunk elesett embert. De nem találtunk. Kihalt volt a megyeszékhely, ami persze nem is csoda, hiszen mégiscsak majdnem mindenki szerető családja körében tölti ezeket a meghitt perceket.




Nem adtuk fel, hiszen “nem olyan családból" származunk. Elmentünk a vasútnál lévő taxiállomásra, ahol érdeklődtünk, láttak-e valahol rászorulót, de azt mondták, hogy nem. Nekik is adtunk egy-egy bejglit, amin csodálkoztak is, de azt mondtuk, ne tegyék, hiszen ők is itt vannak most, és nem a családjukkal. A pár finom falat nekik is jól eshet tőlünk, idegenektől. Kikerekedett a szemük, majd elhomályosodott, ahogy a miénk is. Ám ez a homályosodás még csak a kezdet volt.

Nem volt mit tenni, felhívtuk a 107-et (mint tudjuk ez Miskolcon cseng). Elmondtuk, hogy honnan és kik vagyunk, és azt szeretnénk, ha az itteni rendőrökkel felvenné valaki a kapcsolatot és segítenének nekünk, hogy esetleg munka közben láttak-e hajléktalant.

A diszpécser hölgy rendkívül kedves és meglepett volt, néhány perc múlva pedig érkezett is a hír: már a hajléktalan szállón van szinte mindenki, aki máskor az utcán szokott.
A hölgy elcsukló hangon köszönte meg, hogy segíthetett nekünk. Mi is köszönjük neki. Így már meg is volt, hogy hova vigyen az utunk. Odaértünk, becsengettünk, jött is ki a fiatalember, aki ott dolgozik. Elmondtuk a történetünket, majd kiegészítettük azzal, hogy semmilyen párt vagy szerveződés tagjai nem vagyunk, egyszerűen csak szeretnénk meglepni az embereket.

Kértük, hogy beállhassunk az udvarba, hiszen az autónk csomagtartója tele volt minden finomsággal. Eljött a nagy pillanat: csak méterekre voltunk a megajándékozandóktól, akik a meglepődöttségtől nem tudták mire vélni a helyzetet.

A szálló munkatársának rögvest elmondtuk, mindent, amit hoztunk, kézből kézbe személyesen szeretnénk átadni (mert az a biztos). Bekopogtunk, néztek ránk az asztalt körbeülő és csöndben tv-t néző emberek. Elmondtuk, hogy miért jöttünk, majd elővettük a kosárkáinkat, amiből mindenkinek átadtunk valamit! Csillogtak a szemek, elcsuklottak a szavak! Amikor elült a meglepetés első pillanata, akkor egy kis viccelődés történt és a mosolyok nyomban
megérkeztek.



Ismét kimentünk a kocsihoz és vissza, akkor már az üdítőkkel, majd hoztuk következő kört az édességekkel. Nem értették,hogy miért adunk nekik bármit is, hiszen nem szokás. Nem is kell érteni, csak nyitott szívvel elfogadni.

E sorok írójának is könny szökött a szemébe néhányszor, de ez nem baj, sőt! Hálás és köszönő szavak, könnyes tekintetek sűrűjében, amilyen csendben érkeztünk, úgy is mentünk el. Hazafelé csendben voltunk, de a gondolataink még mindig ott voltak.

Igazi karácsony volt!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Az egyetlen videó Pataky Attila titkos esküvőjéről!
  2014-12-30 12:21:13, kedd
 
 



Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-30 11:49:16, kedd
 
 



Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-30 11:21:07, kedd
 
  Francesco Lentini - a leghosszabb életet megélt háromlábú ember

Francesco Lentini 1889. május 18-án született a szicíliai Rosolini kisvárosában egy tizenkét gyermekes családba. Összesen három lába, négy lábfeje, tizenhat lábujja, és két nemiszerve volt. Harmadik lába jó néhány centiméterrel rövidebb volt a többinél, ezzel együtt másik két lába is különböző hosszúságú volt. Ezen genetikai rendellenesség oka az elcsökevényesedett ikertestvér, mely még a sejtosztódási fázisban megrekedt a fejlődésben és elhalt.







Szülei nem akarták felnevelni, így egyik nagynénjéhez került, ám ő sem nevelte sokáig, egy fogyatékos intézetbe adta. Lentini gyermekkorában zárkózott volt, későbbi nyilatkozatai során sokszor említette, hogy rendkívül utálta az extra testrészeket. Az intézetben azonban vak, néma és süket gyerekek tucatját ismerte meg, megbékélt önmagával és megnyílt mások előtt. Lentini különös adottságát a futballban kamatoztatta, az intézetben sokat fociztak, innen ered később visszaköszönő beceneve: Three-Legged Football Player, azaz Háromlábú focista.






Kilencéves korában az Amerikai Egyesült Államokba került és csatlakozott a Ringling Brothers cirkuszi showhoz, ahol később önálló estet kapott The Great Lentini címmel. Az 1910-es években a Barnum and Bailey, illetve a Buffalo Bill's Wild West Show cirkuszokkal járta az Államokat. Harmincéves korában kapott amerikai állampolgárságot. Megházasodott, felesége Theresa Murray volt, négy gyermekük született. Lentini 1966. szeptember 22-én halt meg a floridai Jacksonville-ben 77 évesen, mellyel mai napig a leghosszabb életet megélt háromlábú ember a világon.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-30 11:05:40, kedd
 
  Tillet 1903-ban született Oroszországban. Tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, verseket írt, színészkedett. Fiatalon jelentkeztek nála az akromegália tünetei. Ez a genetikai betegség a csontozat rendellenes fejlődésével jár, melytől jellemzően az arc, de a test többi része is deformálttá válik. Betegsége miatt megjelenése rendkívüli volt. Több évig szolgált a francia haditengerészetnél, ahol mérnökként dolgozott. Az Egyesült Államokba költözött, ahol ,,francia angyal" művésznéven pankrátorként kezdett dolgozni. Legnagyobb sikerét 1944-ben érte el, amikor Bostonban Steve Casey-t legyőzve világbajnoki címet szerzett. Tillet a világtól elzárkózva magányosan élt, 51 éves korában szívbetegség következtében hunyt el. Bobby Managoff pankrátor Tillet-t a halála előtt kérte meg, hogy arcáról gipszlenyomatot készíthessen. Tillet belegyezett, így arcáról három lenyomat készült. Tillet-hez kapcsolódik az a népszerű, bár nem bizonyított elképzelés, hogy róla mintázták Shrek, a rajzfilmfigura alakját.









 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-30 10:57:11, kedd
 
  A legkülönösebb rendellenességekben szenvedő

Ma úgy gondolják, Fannynak Milroy-kórja lehetett, melynek eredményeképp az alteste a másik felének sokszorosára nőtt. A betegség a láb nyirokereinek fejlődésének zavarát okozza, és folyadékfelhalmozódással jár. A mindennapi életben semmilyen hátrányt vagy fájdalmat nem okozott a betegsége, csupán egy kicsit lassabban járt, mint az átlag. Azon kívül, hogy őt is cirkuszban mutogatták, normális életet élt, megházasodott, és gyerekei születtek. Sokáig állandó szereplője volt a cirkuszi előadásoknak Nagylábú Fanny Mills, akinek minden pár cipője három kecske bőréből készült, zokninak pedig párnahuzatokat használt. Lábai 48 cm hosszúak és 17 cm szélesek voltak.






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A legkülönösebb rendellenességekben szenvedő
  2014-12-30 10:52:28, kedd
 
  A legkülönösebb rendellenességekben szenvedő



Ella Harper egy ritka betegségben szenvedett, mely a térdét támadta meg, s melynek eredményeképpen a lánynak hátrafelé hajlottak a lábai. 1873-ban született az amerikai Tennessee-ben. Mint sok más, a testet eltorzító betegségben szenvedő ember a 19. században, Ella is cirkuszi látványosság volt, de legalább elég jól keresett vele: hetente 200 dollárt kapott. Egy idő után otthagyta a cirkuszt, és visszaült az iskolapadba. A veleszületett genu recurvatum (abnormálisan túlhajlítható térdízület) nevű betegségben szenvedő Ellát, úgy emlegették, mint teve lány, mivel a rendellenesség miatt leginkább négykézláb közlekedett






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-30 09:26:09, kedd
 
  Megvan, mi a szorongás előnye

Szorongani kemény és rém kellemetlen dolog. Az a folyamatos feszültség, az ingerlékenység, a koncentrációs nehézségek, és az a soha el nem múló készültségi állapot, amiben szorongás közben zizegünk, alaposan meg tudja mérgezni a mindennapokat. Úgy tűnik azonban, hogy a nyilvánvaló szíváson túl nemcsak a depressziónak, de a szorongásnak is megvannak az előnyei.

Például az, hogy egy szorongó ember gyorsabban ismeri fel, ha vészhelyzet van, ahogy jobb a hazugság detektálásában is. Ráadásul intelligensebb is az átlagnál. Egy új kérdőíves kutatás szerint legalábbis a nagyobb fokú szorongás általában magasabb IQ-val jár együtt: méghozzá magasabb verbális IQ-val. Mielőtt azonban szorongó olvasóink kihúznák magukat a kanapén, nem arról van szó, hogy aki szorong, az okosabb. Nem. Sőt, azok akik szorongásuk közepette sokat agyalnak a múlton, alacsonyabban teljesítettek a nem-verbális IQ tesztekben. Hogy miért? Fogalmunk sincs.





A kutatók azt feltételezik, hogy a magasabb verbális intelligenciával bíró emberek pontosabb, alaposabb részletek alapján képesek elemezni a múltat és a jövőt, így ők tudnak rajta igazán szorongani is, míg azokat, akiknek a nem verbális IQ-ja magasabb jobban lekötik a jelen történései, és egyszerűen nincs már kapacitásuk az elmúltakon kattogni.

Talán így van, talán nem, de úgy tűnik számos kellemetlen lelki problémánk jár együtt klassz dolgokkal is. Persze mindezt egy rendszeresen szorongónak felesleges elmondania: ő nem lesz tőle pozitívabb.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-30 09:21:48, kedd
 
  EGO
A pesszimistának hiába szajkózza, hogy az élet szép

Az élet szép. Mindenben meg kell látni a jót. A pohár félig tele. A pozitív gondolkodás az egészség és a boldogság titka. Hallottuk már ezeket eleget, nem véletlenül, az élet ugyanis sokkal szebb és vidámabb úgy, ha az ember képes annak is látni. A pozitív gondolkodás motivál, előrevisz, ami csodás, csak az a baj, hogy sokak számára egyszerűen nem megvalósítható. Legalábbis nem úgy, hogy valaki felszólítja őket: legyenek már egy kicsit pozitívabbak.

Egy vizsgálatban a pozitív és negatív gondolkodás során zajló agyi folyamatokat pásztázták, méghozzá úgy, hogy nyomasztó képek nézegetése közben arra kérték a kísérletben résztvevő nőket: próbáljanak a képekhez pozitív gondolatokat társítani.Ez egyébként nem volt különösebben könnyű feladat, hiszen a képek között szerepelt többek között egy maszkos férfi is, aki éppen kést szorít egy nő torkához. (Ön milyen pozitív képet társítana ehhez? Lindát, aki egy rúgással kiüti a pasi kezéből a kést és a földre kényszeríti? Önkéntesen vállalt szado-mazo játékot? Mit?)



Nem meglepő módon azok az emberek, akik általában is pozitívabban gondolkoznak, könnyebbnek találták ezt a feladatot, mint szorongó, depressziós tüneteket mutató társaik. És ez nemcsak a személyes beszámolókból derült ám ki, a pozitív gondolkodású emberek agyában a klassz képek erőltetésének hatására mérhetően csökkentek az aggodalom, a félelem és a szorongás agyi mutatói. Az izgalmas az, hogy mi történt a többiek agyában. ,,Az aggodalomra hajlamos emberek eleméjében a feladat visszafelé sült el, azaz a negatív érzéseik erősödtek" - állítja Jason Moser pszichológus, a kutatás vezetője. A miértre mondjuk nem adott választ a kutató, de a jelenség mögött talán az állhat, hogy aki gyakran aggódik, szorong, az nemcsak a körülötte lévő világban, de saját magában is bizonytalan. Így, ha eleve a személyiségétől távol eső, nehéz feladatot kap, arra egyszerűen durván rágörcsöl, a szorongás pedig erősödik.

Tehát ahhoz, hogy az alapból negatív emberek gondolkodását pozitívba fordítsuk, kevés szembesíteni őket pesszimizmusukkal, ahogy kevés az is, ha felszólítjuk őket a pozitív gondolkodásra. A berögzült működésmódok megváltoztatásához ennél sokkal több kell. Leginkább profi segítség.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-30 08:45:11, kedd
 
  Így született a Csendes éj

A Csendes éj című éneket 1818-ban egy osztrák pap, Josef Mohr írta. A karácsony előtti napon közölték vele, hogy a templom orgonája eltörött és Szentestére nem tudják megjavíttatni. A pap bánatos lett, és mivel a karácsonyt nem tudta zene nélkül elképzelni, úgy döntött, ír egy dalt, amit a kórus előadhat. A szöveg valójában már két évvel korábban elkészült, de Mohr csak az előadást megelőző Szentestén kérte meg Franz X. Grubert, hogy szerezzen dallamot és gitárkíséretet a sorokhoz. A karácsonyi szentmisére végül elkészült és az ausztriai Oberndorf bei Salzburg Szent Miklós-templomában csendült fel először a Stille Nacht.





Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 3482 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 63
  • e Hét: 586
  • e Hónap: 9769
  • e Év: 62477
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.