Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Érdekességek
  2014-12-09 10:00:11, kedd
 
  MIÉRT ALSZUNK?


Meglepő, de a tudomány erre a hétköznapinak tűnő kérdésre még mindig nem adott egyértelmű választ. Ami biztos: nem azért, mert az agyunknak szüksége van a pihenésre, hiszen egyes területei közben is folyamatosan aktívak.Életünk harmadát alvással töltjük, de ennek a valódi okát, hátterét a tudomány még alig-alig ismeri. Természetesen a hétköznapi válasz a kérdésre az, hogy azért alszunk, mert fáradtak vagyunk - csakhogy a fáradtság tudományosan nehezen meghatározható fogalom. Egyelőre az sem teljesen tisztázott, hogy a fáradtság a test vagy az agy kimerülése-e.
A legújabb kutatások szerint elsősorban nem a testnek, hanem az agynak van szüksége az alvásra. Persze ez nem azt jelenti, hogy a testnek egyáltalán nincs, hiszen az alvás nélkülözhetetlen például a növekedéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. De az igazi mozgatórugói nagy valószínűséggel az agyban keresendők - mondta el dr. Acsády László, az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézet Thalamus Kutatócsoportjának vezetője a Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózatának legutóbbi előadásán.
Az agynak nem a pihenés végett van szüksége alvásra, hiszen ha így lenne, az alvó agy aktivitása jóval kisebb lenne az ébrenlétinél. Márpedig jól látszik, hogy egyetlen fázisát sem jellemzi csend, nyugalom, azaz csökkent idegrendszeri aktivitás. Minden stádiumra más-más aktív idegi működés jellemző, ami eltér az agy ébrenléti aktivitásától. De min dolgozik az agy olyankor, amikor nem érnek bennünket külső ingerek, nem gondolkodunk, hanem öntudatunkat vesztve fekszünk?
Sok kutató arra a válaszra jutott, hogy az alvás során az éberen begyűjtött információk rendezése történik. Az alvásigény tehát nem más, mint annak a szükséglete, hogy a nap során bennünket ért információtömeget (az új dolgok tanulását, az érzelmi élményeket) és az ezzel járó idegrendszeri hatásokat az agy rendezze - mondja Acsády. A hipotézis vita tárgyát képezi, nehezen érthető ugyanis, hogy egy kacsacsőrű emlősnek (napi 20-22 óra alvás) miért kellene sokkal több információt rendeznie, mint egy naponta lényegesen több térbeli, társasinformáció-tömegnek kitett elefántnak (napi 3-4 óra alvás). Ugyancsak nem magyarázza ez a hipotézis a kis kardszárnyú delfin esetét, amely például az első hat hétben egyáltalán nem alszik.
RÖGZÍTI A FONTOS DOLGOKAT, TÖRLI A LÉNYEGTELENEKET.
A nehezen magyarázható példák ellenére is tény, hogy az alvás segít az információk rendezésében, azaz a fontos dolgok rögzítésében és a lényegtelenek törlésében. Az ébrenlét során, amikor az agy új információkat kap, megváltozik az idegsejtek közötti kapcsolatok (szinapszisok) erőssége. Alváskor, az információk újrarendezésekor a fontos kapcsolatok tartósan megerősödnek, azaz a memórianyomok tartósan megerősödnek, a nem fontos információt hordozó szinaptikus hálózatok viszont meggyengülnek, a memórianyom elvész.
Kutatások támasztják alá, hogy egy megtanult mozgásminta alvás során tökéletesedik, míg ha ugyanannyi időt ébrenlétben töltünk gyakorlás nélkül, a vizsgálatok szerint az eredményünk nem lesz jobb - hangzott el az előadáson. De nemcsak mozgással kapcsolatos információk feldolgozásában segít az alvás: a tanulási és memóriateszteken pihenést követően egyértelműen jobb eredmények érhetők el.
Rágcsálókon igazolták, hogy ez azért következhet be, mert az alvás során újra aktiválódtak azok az agyi mintázatok, amelyeket az ébrenléti információtömeg hatása igénybe vett. Az agy tehát alvás során “újrajátssza" az ébrenléti mintázatot (néha rövidebb idősíkon, néha fordított sorrendben), de közben el is játszik vele - talán éppen ez szükséges ahhoz, hogy a fontosat és a nem fontosat elkülönítse.
MIBEN MÁS AZ AGY ALVÁSKOR, MINT ÉBRENLÉT IDEJÉN?
Régóta ismert, hogy az alvás során különböző fázisok váltakoznak. A kutatók két fő fázist különítettek el: az álomlátó alvást (az állapotot jellemző gyors szemmozgás miatt ezt rapid eye movement, azaz REM-alvásnak hívják), illetve a lassú EEG (elektroencefalogram)-hullámokkal jellemezhető alvást (más néven non-REM). A két fázis ciklikusan változik alvás során, ember esetében egy non-REM és egy REM ciklus együttesen 70-90 percig tart. Az éjszaka első felében általában a lassú hullámú alvás dominál, hajnal felé a REM túlsúlya érvényesül. A lassú hullámú vagy non-REM alvást mélyalvásnak is hívjuk, a korábbi elképzelésekkel szemben ilyenkor is álmodunk, csak ezek nem mozgalmas, színes álmok, hanem inkább lassú töprengéshez hasonlóak, és általában nem emlékszünk rájuk a felébredés után. Elsősorban e “töprengések" alatt történik a már említett ébrenléti információk feldolgozása.
“A lassú hullámú alvás során - nevének megfelelően - alacsony frekvenciával, 15 Hz alatti, erős aktivitás és szinte teljes inaktivitás váltakozik periodikusan egymással. Tulajdonképpen míg az ébrenlétben az idegsejtek folyamatosan zsizsegnek, kódolják a környezet információit, az alvás e stádiumában a folyamatos aktivitást ritmikus csöndek szakítják meg. A lassú hullámú alvás legfőbb jellemzője tehát a szabályos, nagyon sok idegsejtet egyszerre érintő csendes és aktív periódusok váltakozása" - mondta el Acsády László.
A tudósok a lassú hullámú alváshoz képest viszonylag keveset tudnak az álomlátó vagy REM-alvásról. Az álmok intenzív érzelmi tartalma miatt elképzelhető, hogy ebben a stádiumban nem az információk, hanem az érzelmi életünket ért behatások rendeződnek. Ennek a stádiumnak a különlegessége az, hogy ilyenkor az agy EEG-aktvitása megkülönböztethetetlen az ébrenléti aktivitástól, a test mégis alszik, minden izomtónusát elveszítve. Egy másik érdekesség, hogy ilyenkor a hőszabályozás hatékonysága romlik.
Arra a kérdésre tehát, hogy miért alszunk, egyértelmű válasz még nincs, de a jelenleg legelfogadottabb elképzelés szerint az ébrenlét során begyűjtött információk rendezése történik. Fontos megjegyezni, hogy az alvás stádiumait, azok összetett mintázatait semmilyen altató gyógyszer nem képes visszaadni, tehát ezek használata mindenképp csak korlátozott ideig javasolt hangsúlyozta Acsády.






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 09:51:10, kedd
 
  AZ EGYENSÚLYOZÓ ARANY-SZIKLA


Kyaiktyo hegy és a rajta található pagoda egyike Mianmar legfontosabb Buddhista zarándokhelyeinek. Az Arany-szikla egyike a világ legkülönlegesebb természeti rejtélyeinek. A szirt szélén egyensúlyozó hatalmas, csillogó gránittömb Kin-pun település (Mianmar/Burma) területén található hihetetlen látványosság. Megközelítése nem kis kihívást jelent; a közeli Kyaikto városból, csaknem a tengerszintről egy dzsungelösvényen 5 óra alatt lehet feljutni 1200 méter magasságba. A masszív, aranyozott vándorkő látványa bőségesen kárpótolja az utazókat. A kíváncsi fiatalok gyakran meglökdösik, így látható, milyen könnyen megmozdul, és milyen pontosan egyensúlyban van. Nehéz megmagyarázni, mitől marad meg a szikla a szakadék peremén, alig ér az alatta levő kőhöz. A buddhisták szerint az Arany-sziklát Buddha hajszála tartja. A szikla tetején található az 5,5 méter magas Kaiktiyo-pagoda szentélye. A kegyhely állítólag Buddha egyetlen hajszálát őrzi, és ez tartja a szikla rejtélyes egyensúlyát.









 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 09:44:27, kedd
 
  A FUKUSIAI NUKLEÁRIS KATASZTRÓFA MUTÁNS ZÖLDSÉGEI


A súlyosan megsérült fukusimai atomerőművet övező kitelepítési zónán kívüli területen súlyos következményekkel járt a gazdaságoknak a szennyezés. Deformált, torz gyümölcsökkel, zöldségekkel és növényekkel találkoznak a lakosok. Növekedési hibák, torz padlizsán, sziámi kukorica vagy természetellenesen nagyra nőtt káposzta jellemzi a vidék gazdaságait.












 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 09:34:16, kedd
 
  INDI LEGDRÁGÁBB VONATA, A MAHARADZSA EXPRESS


A Maharadzsa Expressz, mely 2010. januárja óta működik, az indiai vasút legújabb luxus vonata, és egyben az egyik legdrágább Ázsiában. 8 napon át tartó útja a során a vonat India legszebb és legprominánsabb helyszíneire viszi el vendégeit, például a Taj Mahalhoz, a Khajuraho templomokhoz, Ranthambore vadvilági élőhelyeihez, a Fatehpur Sikrihez (Akbar császár által építtetett palota) és Varanasiba (India egyik legszentebb városa). A legolcsóbb napi díj egy személynek egy Delux kabinért 800 dollár. Ezt követi 900 dollárért igénybe vehető kabin és az 1400 dollárba kerülő. Az elnöki lakosztály 2500 dollárba kerül egyetlen éjszakára.
A Maharadzsa Expressz 88 utast szállít, akik csodálatos lakosztályokban laknak az út során. Minden étel és ital ingyenesen biztosított.
A vonat 24 kocsiból áll. Minden szoba úgy lett kialakítva, hogy a Maharadzsa életstílus gazdagságát elevenítsék meg. Az elegánsan dekorált belső terek és kabinok gyönyörűen és finoman kimunkáltak. Csodás parketta, bonyolult fafaragások, és lágy színárnyalatok palettája jellemzi a belső tereket. Minden kabin saját hőmérséklet szabályzóval, LCD televízióval, DVD lejátszóval, közvetlen telefonvonallal, internet hozzáféréssel és elektronikus széffel rendelkezik.
A vonaton egy társalgó is található, a Rajah Club, ami privát bárral rendelkezik. Emellett a vonaton két elegánsan berendezett étkezőkocsi kínál pompás ételeket a vendégeknek. A bár a világ minden tájáról származó borok eklektikus keverékét, és nyugodt, pihentető légkört biztosít. A vonaton egy kiváló butik is található, ahol csodás relikviákat vásárolhatunk, melyek egy életen át őrzik a fenséges utazás élményét.
És most lássuk a luxus képeit!














 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 09:30:55, kedd
 
  FEHÉR BŐRŰ GYEREKE SZÜLETETT EGY FEKETE HÁZASPÁRNAK

A 44 éves Ben Ihegboro és 35 éves felesége, Angela 8 éve települt át Nigériából Nagy-Britanniába. A színes bőrű házaspárnak 2010-ben született meg harmadik gyermeke, Nmachi. Nmachi azonban - akinek neve nigériai nyelvben azt jelenti, hogy Isten gyönyörűsége göndör, sűrű szőke hajjal, fehér bőrrel és kék szemmel jött a világra. Órákig sokkos állapotban nézték újszülött gyermeküket az Ihegboro szülők. A párnak másik két gyermeke, mindketten feketék. Nem igazán értették, hogy mi történt, mint ahogyan az orvosok sem. Azt kizárták, hogy a kis Nmachi albínó lenne. A genetikai szakértők szerint korábbi vegyes házasságokból származó gének nemzedékekkel később is felbukkanhatnak az utódokban, és ez magyarázatot adhatna Nmachi bőrszínére.
Bryan Sykes professzor, az Oxfordi Egyetem humángenetikai tanszékének vezetője a The Sun újságnak azt mondta, hogy ez az eset igazán rendkívüli. A professzor szerint hasonló esetek általában olyan populációkban fordulnak elő, amelyekben jelentős a génkeveredés. Ez jellemzi például az afro karibi népcsoportokat, ám Nigériában nagyon kismértékű ez a típusú keveredés. A vezető szakértő elmondta: mindkét szülő esetében szükség van fehér felmenőkre a világosabb bőrszínt okozó gének továbbadásához. Sykes szerint Nmachi esetében a legvalószínűbb magyarázat valamilyen ismeretlen mutáció. A genetika törvényei bonyolultak, és sokszor még mindig nem értjük, hogy mi történik" - fogalmazott az oxfordi egyetem professzora.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 09:27:37, kedd
 
 
LENYŰGÖZŐ SZOBROK USZADÉKFÁBÓL

Egy amerikai szobrász Jeff “Jeffro" Uitto kizárólag korhadt faágakból és gyökerekből készít lenyűgöző szobrokat. Jeffro Uitto már fiatalkora óta szenvedélyesen rajong a fáért, ezért döntött úgy, hogy kivágott és elpusztult faágakból készít remekműveket. Idővel annyi egyedi megrendelést kapott, hogy saját boltot nyitott különleges műtárgyainak a Washington állambeli Tokelandben. A kreatív férfi nemcsak művészi alkotásokat, hanem bútorokat és egyéb lakberendezési tárgyakat is készít fából. Jeffro Uitto munkái nem egyik pillanatról a másikra készülnek, hosszú hónapokba telik, mire megtalálja az ideális fadarabokat és elkészíti belőlük műveit. A művész naptára mégis tele van teljesítésre váró megrendelésekkel.













 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 09:21:50, kedd
 
  GYÖNYÖRŰ SZÍNKAVALKÁD A NASIR AL-MULK MECSETBEN

Iránban, Shiraz városában található a Nasīr al-Mulk mecset, mely igazán különleges és gyönyörű építészeti alkotás. A mecset építése 1876-ban kezdődött el és 1888-ban fejezték be. Az építését Mirza Hasan Al Nasir al Molk kezdeményezte, aki a Qajar dinasztia feje volt. A mecsetet vibráló színek és különleges hangulat jellemzi. Élénk színekben pompázó festett üvegablakok és falak, csodálatos geometriai minták, kecses ívek és fenséges kupolák jellemzik a mecsetet. Amikor a napsugarak átszűrődnek a hatalmas festett üvegfelületen át, csodálatos fényjáték fogadja a mecsetbe lépőket.






















 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 09:16:36, kedd
 
  HIHETETLEN NŐI CIPŐK






















 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 08:56:07, kedd
 
  Ki ne emlékezne a népszerű gyerekkori játékra, az ugrálókötélre? Bizonyára fiatalkorában mindenki próbálkozott már vele kisebb-nagyobb sikerrel. Az ugrálókötelezés annyira kinőtte magát, hogy nemzetközi szintre lépett, melynek jelenlegi világbajnoka Bánhegyi Adrienn lett. A videón az látható, ahogy a különböző technikákat használja ugráló kötelezés közben. Úgy tűnik, mintha már eggyé vált volna a kötéllel, mert egyszer sem hibázik, legyen bármilyen helyzetben. Lenyűgöző látni, ahogy egy magyar lány ilyen tehetséggel műveli ezt a sportot.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2014-12-09 08:50:44, kedd
 
  SZAMÁRÜNNEP
Az ókori Egyiptomban a felkelő és növekvő napisten; a zsidó hagyományban a bírák, királyok, próféták szent állata. Szamárszőrből font korbáccsal verték meg az elítéltet. A hatalmas erejéről híres Sámson egy szamár állkapcsával ezer harcost ütött agyon. A gnosztikus szekták szent állatként tisztelték. Jézus Krisztus szamárháton vonult be Jeruzsálembe, de fontos szerepet kap a szamár az Egyiptomba való menekülésében is. A szamár hátán lévő kereszt alakú sötét szőrzet annak jeléül alakult ki, hogy a hátán, ott ült Jézus. Írországban egykoron azt hitték, hogy karácsony éjjelén a szamarak térdre ereszkedve ordítottak, annak tiszteletére, hogy Krisztus hátas állataként használta őket. Ezzel függhet össze az a hiedelem, hogy a szamár ,,keresztjének" megérintése karácsony reggelén minden kívánság teljesülését vonja maga után. A római szaturnáliákon (bolond-, vagy szamár ünnepeken) nagy tisztelete volt a szamárnak, a későbbi időkben azonban, mint áldozati állatot rituálisan feláldozták.
Rosta Erzsébet - Hiedelmek, babonák


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 3482 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 390
  • e Hét: 1038
  • e Hónap: 4380
  • e Év: 57088
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.