Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Százmilliárdba kerülhet a magyar kormány csökönyössége
  2014-12-09 20:05:21, kedd
 
  2014. december 9., kedd 15:02 Napi.hu

Százmilliárdba kerülhet a magyar kormány csökönyössége

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány trükközött az elmúlt évek útépítéseinél, és túl szigorú szabályozással kizárt a versenyből több érdeklődő útépítő vállalatot. Háromszázmillió eurós korrekciót kértek, amit a kormány visszautasított. Azóta állnak a kifizetések. Évekig tartó pereskedés következhet a költségvetés kárára - írja az EUrologus.

Az Európai Bizottság (EB) diszkriminációnak tartja azt a gyakorlatot, hogy magyarországi útépítéseknél az ajánlattételi felhívásban kikötötték egy állandó aszfaltkeverő üzem ötven kilométeren belüli meglétét. Szinte csak a legnagyobb vállalatok feleltek meg a feltételeknek. Többek között a Közgép, a Strabag, a Swietelsky, az Euraszfalt, a Nemzetközi Vegyépszer adott be sikeres pályázatokat. A probléma szerteágazó: a közlekedési operatív programban és mind a hét területi operatív programban szereplő közútfejlesztési programok az érintettek.

Nyáron az EB közölte a magyar kormánnyal, hogy a szabálytalanságok miatt 300 millió euró (90 milliárd forint) pénzügyi korrekciót tart méltányosnak. Ezt az ajánlatot azonban a magyar kormány augusztusban elutasította, és kijelentették, hogy ha kell, az Európai Bíróságig viszik a dolgot. November 13-án megindult a pénzügyi korrekciós eljárás, melynek keretében felfüggesztették a kifizetéseket az operatív programok érintett prioritásaiban.

Ha megszületik a Bizottság korrekciós döntése, akkor a bírságot a magyar államkasszának vissza kell fizetnie Brüsszelnek, és a pénzzel csökkentik a rendelkezésre álló források mennyiségét. Tehát nemcsak közel 100 milliárd forintos kiadása keletkezik a költségvetésnek, hanem a pénzt még csak nem is lehet újra elkölteni más projektre. (Ha a magyar kormány mégis úgy döntene, hogy elfogadja a Bizottság ajánlatát, akkor a pénz nem veszne el, újra felhasználható lenne más projektekben 2015 végéig.)

Az uniós pályázatoknál alkalmazott diszkrimináció miatt egyébként az érintett pályázatok értékének maximum egynegyedét lehet kiróni bírságként. A Bizottság valamivel kevesebb, körülbelül 20 százalékos bírságot állapított meg, ami nagyjából 300 millió euró, azaz 90 milliárd forint ebben az esetben - mutat rá az EUrologus. A büntetési tétel meghatározásánál figyelembe vették azt is, ha a diszkriminatív intézkedés ellenére volt verseny, tehát több érvényes ajánlat is érkezett. Erre figyelemmel több esetben a maximálisnál kisebb büntetési tételt állapítottak meg. Létezik olyan álláspont is, hogy a Bizottság akár magasabb bírságot is megállapíthatott volna, ha nem alkalmazza a fenti méltányossági szabályokat.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára ugyanakkor nem tartja méltányosnak az összeget, sőt, ezt az összeget indokolatlanul magasnak tartja a magyar kormány. Ezenkívül szerintük a Bizottság érvelése többszörösen is bukdácsol, ezért nem hajlandóak kompromisszumot kötni - tette hozzá.

Az EUrológus megjegyzi: ha Magyarország 2015 januárjában mégis elfogadja a Bizottság ajánlatát, akkor nem születik formális döntés a támogatás elvonásáról. A projektek ugyan elveszítik ezt a támogatást, és a magyar adófizetők pénzéből kell kifizetnie a kormánynak a számlákat. De a keret nem vész el, és a pénzt más projektekre még lehívhatja a kormány.

Ha a kormány nem fogadja el az ajánlatot, akkor a Bizottság jövő év elején hoz egy döntést, amiben megállapítja a bírságot, ezzel csökken az elkölthető keret, a pénzt ténylegesen vissza kell utalnia a magyar kormánynak, és nem is hívhatja le újra. A döntést azonnal végre kell hajtani.

Csepreghy ugyanakkor azt is mondta: nem kizárt, hogy Magyarország a bírósági vizsgálati szintig is el fog menni. Ez viszont évekig is elhúzódhat, a végén pedig jelenleg nagyobb esély látszik arra, hogy Magyarország fog rosszul járni, főleg annak fényében, hogy a Bizottság az ilyen döntések előtt elég részletes jogi elemzést végez, az esetek túlnyomó többségében megnyeri a hasonló pereket az Európai Bíróságon.


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szazmilliardba_kerulhet_a_magyar_kormany_csoko nyossege.590718.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ipar után a külkereskedelmi többlet is összeesett
  2014-12-09 19:55:16, kedd
 
  Az ipar után a külkereskedelmi többlet is összeesett

2014. december 9. kedd 09:00:01


A múlt héten publikált előzetes októberi ipari adatok után várható volt, hogy a külkereskedelmi többletünk alakulása sem volt rózsás az ősz középső hónapjában. Ezt meg is erősítették a KSH által kedd reggel közölt előzetes adatok.

Az euróban számolt külkereskedelmi többletünk 374 millióra esett vissza a 2013-as októberi 696 millióról. Éves összevetésben ez 46,3 százalékos zuhanást jelent. Forintban számolva valamivel kisebb a mínusz, egészen pontosan 45 százalék, ami annak köszönhető, hogy a hazai fizetőeszköz 2014. októberben az euróhoz mérve 4,3, a dollárhoz képest 12 százalékkal értékelődött le.

A szuficit összeesésért egyértelműen az export 2,1 százalékos éves zsugorodása a felelős, ami összefüggésben van az ipar nagyon gyenge októberi teljesítményével. A behozatal ugyanakkor továbbra is dinamikusan nő, egy év alatt 2,3 százalékkal bővült. A két folyamat együttesen pedig a külkereskedelmi pozíciónk fenti gyengüléséhez vezetett.

http://m.mfor.hu/cikkek/Az_ipar_utan_a_kulkereskedelmi_tobblet_is_osszeesett.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aktualizált zsidóvicc
  2014-12-09 18:53:25, kedd
 
  Aktualizált zsidóvicc

Bemegy Józsi bácsi vasárnap a CBA-ba.
- Jó napot, friss a párizsi?
- Pénteki.
- Hát akkor azért olyan a színe, mint Deutsch Tamásnak a droglabor várójában..., na mindegy, mennyibe kerül?
- Kétezeröt kilója.
- Kétezeröt?!
- Nem, igazából kétezer-négykilencvenkilenc, mert akciós.
- De hát a Tescóban ugyanilyen szar van nyolcszázért...
- Akkor tessék a Tescóba menni!
- De a Tesco vasárnap zárva van.
- Na látja. Ha majd mi is zárva leszünk, akkor nálunk is nyolcszáz lesz a parizer.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
3,4 milliárdért vett magának budavári villát az MNB egyik al
  2014-12-09 18:22:27, kedd
 
  Lusztrációs törvény kell, kevesebbel nem érem be. Aki része volt ennek a pártállamnak, az soha többé párt tagja vagy alapítója ne lehessen, ne választhasson és ne legyen választható, ne láthasson el közfeladatot, ne viselhessen állami vagy önkormányzati tisztséget, ne lehessen alkalmazott állami vagy önkormányzati hivatalban vagy cégben, azaz: az ilyen semmilyen formában többé ne vegyen részt a közéletben és különösen ne a politikában.
ja, és teljes vagyonelkobzás, minden rokonára is

mi az, hogy az mnb a saját nyereségéből vásárol? milyen nyeresége van ennek a nyüves matolcsy-brigádnak, talán termelő üzem? az, amit ők lazán nyereségnek titulálnak nem más, mint a forint általuk való legyengítésének az árfolyamvesztesége/nyeresége, aminek az államkasszában volna a helye. semmi köze nincs hozzá ennek a bandzsa idiótának.

***********

3,4 milliárdért vett magának budavári villát az MNB egyik alapítványa

gazdaság
ma 14:07


A kívülről már felújított Hatvany-villa a budai várban. Forrás: R. Jenő / Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5A kívülről már felújított Hatvany-villa a budai várban.


Újabb ingatlant szerzett magának a Magyar Nemzeti Bank egyik, Matolcsy György sajátos gazdaságtudományi nézeteinek terjesztésére létrehozott alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány. Az MNB honlapján található tájékoztatás szerint a II. világháborúban elpusztult, előtte SS-kaszinóként működő, félig felújított Lónyay (igazából Hatvany, vagy Ybl-Hatvany néven ismert) villáért 11,2 millió euróért, vagyis 3,4 milliárd forintért szerezték meg a Budapanoráma Kft.-től.
Forrás: FortepanA második világháború pusztítása után. Forrás: Fortepan
220volt.hu - LED TV, kicsitől az óriásig: 50-200cm képátlóig raktárról

A bank tájékoztatása szerint a villát Ybl Miklós eredeti tervei alapján fogják helyreállítani, hogy aztán előadásokat és kiállításokat szervezhessenek oda.

Az épület mellett megvették a régi városháza épületét is a Magyar Tudományos Akadémiától. Ezért 1,85 milliárd forintot adott az alapítvány, amit az MNB a nyereségéből finanszíroz, mert az Matolcsy szerint nem közpénz, ugyanakkor a vásárlások a bank szerint mégis “a közvagyont, illetőleg a nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont" gyarapítja.

A régi városházán, idézem, “Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktroi Iskolát [sic!] kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől".

http://444.hu/2014/12/09/34-milliardert-vett-maganak-budavari-villat-az-mnb-egyik -alapitvanya/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Putyin két napot adott a franciáknak
  2014-12-09 18:14:51, kedd
 
  Putyin két napot adott a franciáknak
2014.12.08 18:00


Jurij Usakov orosz elnöki segéd szerint Vlagyimir Putyin két napot adott Franciaországnak, hogy adja át a Misztral helikopterhordozó hajókat, vagy a szerződésszegésért esedékes összeget.

A bejelentés azt követően érkezett, hogy Francois Hollande francia államfő egy Kazahsztánból hazafelé tartó úton kitérőként ellátogatott Moszkvába, ahol a reptéren tárgyalt Vlagyimir Putyinnal (hogy önszántából ment-e oda, vagy hazafelé "véletlen" odavitte a gépe, azt nem tudni).

Hídfő.net.ru | Putyin és Hollande

Az azt követő közlemények szerint a tárgyaláson nem volt szó a Misztral-ügyről, hanem minden másról beszéltek, például Szíriáról és Ukrajnáról. Putyin bejelentette, hogy a Misztral-ügyről nem tárgyal, mert arról nincs mit beszélni, szerződés kötelezi a franciákat, amit vagy teljesítenek, vagy büntetést fizetnek.

Usakov szerint "az elnök alapvetően két lehetőséget fogad el Misztral-ügyben; a pénzt, vagy a hajókat", és a franciáknak két napja van teljesíteni a szerződésben foglaltakat, utána fizetniük kell.

Az orosz megrendelésre gyártott Misztral hajók át nem adása esetén Franciaország több mint 3 milliárd dollár kártérítést kell fizessen. Jens Stoltenberg NATO főtitkár korábban hivatalos ajánlatot tett a francia elnöknek arra vonatkozóan, hogy inkább a nyugati szövetségnek adják el a hajókat. A fizetendő büntetésért azonban nem tudnák kárpótolni Franciaországot, mert az összeg a NATO egyéves költségvetésének kétszerese lenne.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/08/putyin-ket-napot-adott-franciaknak
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szarik a kormány a választókra
  2014-12-09 17:58:03, kedd
 
  Kovács: nem feladatunk kiszámolni, hány embert rúgnak ki

Hír24
kovács zoltánvasárnapi zárva tartáskitiltás amerikából
2014. december 09. 12:28




A magyaroknak egyébként sem az az érdeke, hogy olcsó áruhoz jussanak, a kormány pedig nem korrupt - állította Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatóján.

Plusz jövedelmet keres? Most kis tőkével is profitálhat. »

,,Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hogy hány nagy boltnak kell költöznie vagy hogy hány embert fognak kirúgni a szabályozás miatt" - ezt mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden arról, hogy elfogadták az áruházláncokat büntető törvényeket. ,,Ezt majd az érintettek kiszámolják" - idézi az Index Kovácsot.

Kovács szerint a kisebb versenytől nem lesz élelmiszerár-növekedés és egyébként sem az ár a legfontosabb szempont, mert ,,a magyaroknak nem érdeke, hogy alacsony minőségű termékhez jussanak hozzá dömpingáron". Azt is kijelentette, hogy nem piactorzító a szabályozás, mert ,,mindenkire egyformán vonatkozik", ,,a tisztességesen beruházó élelmiszerláncoknak nem lesz mitől tartania".

A kitiltási botránnyal kapcsolatban azt mondta, hogy napról napra bebizonyosodik, hogy nincs intézményesült korrupció a kormányban és a magyar bűnüldöző szervek is teszik a dolgukat.


http://www.hir24.hu/belfold/2014/12/09/a-kormanyt-nem-erdekli-hogy-mi-a-donteseik -hatasa/


**************


"mindenkire egyformán vonatkozik az új szabályozás"
satöbbi.
azon töprengek, ha a nép egyenként elkezdené őket falhoz állítani egy-egy
ilyen megnyilatkozás után, vajon hány halálos áldozat venné el a többiek
kedvét a hazudozástól...

Milyen szép tiszta mulasztásos törvénysértést hozott nyílvánosságra a szóvivő!
Ki is terjesztette be a törvényt? (mondjuk nem rá vonatkozik a szöveg hanem az előkészítőre sajnos)
Tudni arról mi a retorziója egy ilyen törvénysértésnek?

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény szerint
5. Előzetes hatásvizsgálat
17. § (1) A jogszabály előkészítője - a jogszabály feltételezett hatásaihoz
igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a
szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat
eredményéről a Kormány által előterjesztendő törvényjavaslat, illetve
kormányrendelet esetén a Kormányt, önkormányzati rendelet esetén a helyi
önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell. Miniszteri
rendelet rendelkezhet úgy, hogy az általa meghatározott esetben a
közjogi szervezetszabályozó eszköz előkészítője előzetes
hatásvizsgálatot végez.
(2) A hatásvizsgálat során vizsgálni kell
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktor: "csökken a szegénység." Igen? Nálad, vagy nála
  2014-12-09 17:50:10, kedd
 
 
Orbán Viktor: "csökken a szegénység." Igen? Nálad, vagy nálam?
2014.12.08. 19:03

Az biztos, Orbán Viktor köreiben jelentősen csökken a megélhetési kockázat. Maga a nemzet pocakos focihuszára is elégedett lehet a szegénysége elleni küzdelemmel. Mészáros Lőrinc jó gazda módjára növeli a saját megtakarításai mellett az övét is. Nemrég egy egész sertéstelepet tudott összerakni neki, a maga havi hatvan millás banki növekménye mellett. Nem is nagyon van oka a panaszra Orbán Viktornak, és nem is rejti ezt el a szeretett tündérországa elől. Még büszke is rá, mikor vigyorogva járkál a birtokán.

Még a parlamentben is büszkén hangoztatja a szegénység elleni küzdelemben folytatott szabadságharcának az eredményeit. A hozzá intézett kérdésben az ellenzéki padsorokból azt tudakolták: " ugyan már kedves vezető, mit is tesz a kormány az adóemeléseken, a fizetéscsökkentéseken kívül a szegénység csökkentésére?" igazi mellébeszélést adott elő. Szerinte a közmunka az nagyon jó dolog, hiszen nem kell segélyt osztani, és lehet a közmunkással villogni a statisztikákban. Arra már persze nem tért ki, a közmunkás hogy éli meg a vele való szórakozást, neki elég ha nem fagy éhen a számára odalökött havi negyvenhétezerből. De Orbán Viktor nem állt meg a közmunka magasztalásánál, rátett egy lapáttal a gyereknevelési elveiből is, amit persze a nemzetnek szánt. Szerinte az nagyon nagy eredmény, hogy kötelezővé tették a gyermek óvodába járatását, mert így az a szegény gyerek legalább háromszor eszik egy nap. Ennél jobb beismerése nem is lehetne az országban uralkodó állapotoknak, de erre már nem tért ki nemzet legnagyobb tolvaja.

Minden szülő retteg attól, nem tud enni adni a gyerekének, annak éhesen kell lefeküdni. Pedig a szülő dolgozik, adózik, hitelt fizet, még az is lehet, békemenetre jár. És mégis, ebben a nagy függetlenség elleni összehangolt nemzetközi támadásban ez is kevés. Sajnos emelni kell az adókat folyamatosan, és újakat is be kell bevezetni, de azokat úgy, azt majd át lehessen hárítani a lakosságra. A magánynyugdíjat is be kell áldozni ebben a harcban, semmi szüksége rá az állampolgárnak, majd az állam azt jól megvédi az addig takarékoskodónak. Lesz belőle részvény, meg államadósság csökkenés, azzal nagyon jól lehet majd lakni, csak az állam lesz tőle éhesebb. Most már a maradék is kell neki. De még ez sem elég, csökkenteni kell a fizetéseket is a dolgozók nagy részénél, erre jó az egykulcsos adó. És a pótlékait sem árt lejjebb venni, ne azért dolgozzon, hanem öntudatból, tündérországért, meg a költségvetési hiányért. Ez majd jó lesz ebéd helyett otthon a családnak, ha már nem tudott eleget reggelizni a rezsicsökkentésből. Vacsorára meg ott a közmédia, az ország jobban teljesít riportokkal. És ezt ebben a formában oda is teheti a gyereke elé ételként a dolgozó, némi magyarázattal a nemzeti elkötelezettség minden turulmadarával. Nem baj, ha éhes vagy kicsi gyermekem, majd az óvodában kapsz enni. Mert ez az állam ilyen forma, ez így gondoskodik rólad.

Persze a miniszterelnök szerint ez így van jól. Két stadionépítés között most ennyit tehet az ország. Ha a család nem tudja a gyereket rendesen etetni, majd az óvoda megoldja. Az iskolában már nem kell ennyire gondoskodni róla, ott már életforma lesz ha a gyerek nem eszik. Meg olyan keresztény demokratás. Meg különben is, van olyan szülő, aki nem küldi a gyereket éhesen sehova, hanem úszómedencés villát vesz neki, ha miniszter lesz. Meg olyan szülő is van, aki ha ránéz a milliós órájára, és elérkezettnek látja az időt rá, megveszi az első szőlőbirtokot a gyereknek, és még egy budai lakást is hozzárak. De maga a miniszterelnök sem olyan, aki az óvodában oldja meg a gyereke etetését. Nála a tandíj többe kerül egy gyerek után, és neki sok van, mint az éves igazolt jövedelme. És az ilyen csoda nem egyedi a kormány közeli szülőknél.

A kormány a maga szemlélete szerint a szegénység elleni küzdelemben is jobban teljesít. Az is úgy csökken náluk hogy közben a valóságban növekszik. Ugyan olyan hazug ennek a magyarázatában, mint minden másban. Tagad, mellébeszél, nem ismeri be. Szerinte már ott tart az ország,nincs is szegénység, ha meg van is, arról a külföld, és a baloldal tehet. A fülkeforradalom óta nekik bizony minden idejüket lefoglalta az állam kirablása, a közpénzek lenyúlása, és mellé még néha a népnek is lökni kellett valamit, legalább dumában. Végül is kaptak közmunkát, most meg elveszik a segélyeket. Befektető nem nagyon jön munkahelyet teremteni, aki meg itt van az is lassan szedelőzködik, és távozik. De vasárnap legalább együtt lehet majd a család, és lehet majd vinni gyereket is drogtesztre évente. Orbán Viktor szerint így csökken a szegénység.


http://banditapolitika.blog.hu/2014/12/08/orban_viktor_csokken_a_szegenyseg_igen_ nalad_vagy_nalam
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán: végképp felszámoljuk a gyermekszegénységet
  2014-12-09 17:46:35, kedd
 
  Mellesleg itt a magaslabda a fidesz-fanoknak: a fidesz szerint kevesebb a gyerek , a felmérések szerint viszont nőtt a gyermek-szegénység...Na most ez csak úgy nőhetett, ha több a szegény az országban hiszen a gyerekek létszáma csökkent!



Orbán: végképp felszámoljuk a gyermekszegénységet


propeller.huPropeller tegnap, 17:28

A kormány végképp felszámolja a gyermekszegénységet, a térítéses ellátások száma csökken, az ingyeneseké nő - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. Az azonnali kérdések és válaszok órájában egy földpályázat ügyében és az oktatás átalakításáról is kérdezte az ellenzék a kormányfőt.

A gyermekszegénységről, a szegény gyermekek esélyeiről a szocialista Bangóné Borbély Ildikó tett fel kérdést a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor válaszában tényként beszélt arról, hogy a munkából élők száma nő, míg egyre kevesebben élnek segélyből.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy amíg egy olyan ember is van, aki önhibáján kívül van nehéz helyzetben, addig az állapotok nem fogadhatók el. A helyzet megoldása érdekében tett kormányzati intézkedések között említette a hároméves kortól kötelező óvodáztatást, jelezve, hogy ott napi háromszori étkezést biztosítanak a gyermekeknek.

A pedagógusbér-emelést is a gyermekek miatt rendelték el, jövőre jelentősen több pénz jut a közoktatásra, a harmadik osztályosoknak is ingyen jár a tankönyv, az önkormányzatok pedig egymilliárd forintot fordíthatnak négyezer új óvodai férőhely létrehozására - sorolta a kormányfő. Hozzátette: folytatják tornatermek, uszodák építését, fejlesztését is. "Ma ennyire futja, nem kevés" - fogalmazott.

Orbán Viktor szólt arról is: "olcsó lenne" felsorolni, hogy a korábbi szocialista kormány mivel idézte elő a szegénység radikális növekedését, "dacára annak, hogy egyébként elvileg egy baloldali párt lennének". A szegénység növekedésének okai között beszélt arról, hogy az MSZP kormányzása alatt nyugdíjakat, fizetéseket vettek el, és megvágták a költségvetés szociális kiadásait.

A jobbikos Dúró Dóra az oktatási átalakítása ügyében tett fel kérdést a kormányfőnek. Az ellenzéki politikus azt emelte ki, hogy a Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégia szerint az ágazat közvetlen állami támogatása jelentős mértékben nem növelhető. Azt kérte Orbán Viktortól, tisztázza kormánya oktatási céljait.

A miniszterelnök válaszában azt mondta: alig volt olyan ágazat, amely az uniós források esetében olyan kivételezett helyzetben lett volna az elmúlt években, mint a felsőoktatás, amely 300-400 milliárd forintot kapott fejlesztésre.

Orbán Viktor kijelentette: kormánya nem fogadja el azt a megközelítést, hogy a felsőoktatás, a gimnázium és a szakmai képzés szembeállítható lenne egymással. Ezért a kabinet csak olyan szakképzést támogat - magyarázta -, hogy a hároméves szakiskola után lehetőség legyen kétéves "rátanulással" érettségit szerezni, és akik ezután tovább akarnak és tudnak tanulni a felsőoktatásban, azoknak is legyen meg rá a lehetőségük.

A kormányfő szerint nem kell egy teljesen új dolgot kitalálniuk, mert "Magyarországon egyszer már volt olyan, hogy valaki elment szakiskolába, néhány évet dolgozott, felnőtt fejjel leérettségizett, aztán még elmehetett egyébként akár főiskolára is". "Modern körülmények között, nem kommunista alapon", hanem európai, polgári alapon újra kell szervezni ezt az 1990 előtti rendszert - mondta.

Az MSZP-s Harangozó Gábor a földpályázatokról kérdezte a miniszterelnököt, azon belül is arról érdeklődött, hogy ismeri-e a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázata ügyében elrendelt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által lefolytatott vizsgálat megállapításait.

Reagálásában Orbán Viktor azt mondta, a szocialisták "kliensei" mindig is a nagybirtokosok voltak, nekik adták olcsón az állami földeket, a mostani kormány azonban megtörte ezt a rendszert.

A kabinet célja, hogy az állami termőföldeken minél több gazda jusson gazdálkodási lehetőséghez - jelentette ki az alapelvet, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a pályázati szabályokat mindenkinek be kell tartania.

A Hortobágyi Nemzeti Park ügyéről a miniszterelnök úgy tájékoztatott, hogy mivel jelenleg is vita van a nemzeti park és az ellenőrző, a Kehi között, a kormány még nem kapott zárójelentést az ügyben, az legkésőbb január 31-ig készül el.


http://propeller.hu/itthon/3031589-orban-vegkepp-felszamoljuk-gyermekszegenyseget ?utm_source=mm-2014-12-08&utm_medium=email&utm_campaign=Orb%C3%A1n%3A+v%C 3%A9gk%C3%A9pp+felsz%C3%A1moljuk+a+gyermekszeg%C3%A9nys%C3%A9get
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az agrárium szétverése Magyarországon
  2014-12-09 13:00:29, kedd
 
 
Az agrárium szétverése Magyarországon
Szerző: Droli - 2010.08.19. 06:34



Magyarország agrár-ipari ország - írták a tankönyvekben, és ez így is van: hazánk adottságai kiváló alapul szolgálnak egy sikerágazatnak. Ami azonban ma van, azt nem lehet szavakkal kifejezni: a mezőgazdaságunk szétverve, a boltokat ellepi a külföldi élelmiszer, és a régen nagy foglalkoztatónak számító ágazat teljesen leépült. Mi ennek az oka? Erre a kérdésre keresem a választ, és habár a teljes igazságot nem tudom kibontani, egy pár pillanatképet azért szeretnék felvillantani abból az eseménysorból, amelyért néhány résztvevő simán börtönt érdemelne.





A téeszek szétverése

Sokan ma már visszasírják a téeszeket, mert egyrészt művelték a földeket, másrészt a foglalkoztatásban és a szocializációban fontos szerepet töltöttek be, de ez a kép cseppet hamis. A 80-as években a téeszek ugyanolyan állapotban voltak, mint a szocialista nagyvállalatok: egyrészt veszteségesek voltak, másrészt már minden használhatót szétloptak onnan, harmadrészt meg itt is jellemző volt a kapun belüli munkanélküliség. A 90-es évekre a téeszek eszközparkját már régen “spontán privatizálta" a téeszelnök, a maradékot meg az ott dolgozók, úgyhogy nem csoda, hogy szétesett magától a rendszer. (Kitérő: A szociális foglalkoztatás eme formáját viszont ma is meg lehetne teremteni: gondolom, más is feltette már a kérdést, hogy van-e értelme ennek az utcasepregetős-fűnyírós-tökvakarós közmunkáknak. Miért ne lehetne a közmunkásokkal földet műveltetni? Az önkormányzat kijelöl erre a célra egy földterületet, befektet egy kis pénzt, van elég munkaigényes növényünk, pl. hagyma, mák, és máris lehet termelni! Ha csak annyit elérnek, hogy a helyi iskolakonyhának megtermelik a zöldséget-gyümölcsöt, már előrébb vannak, mint az utcasöprögetéssel. Persze meg kellene oldani azt is, hogy ne lopják szét a terményt...)

Privatizáció

Hát az is egy szép történet volt. Tőkehiányban, szakértelem nélküli embereknek (egyik sem az ő hibájuk volt) jogosultság alapján adtak egy adag kárpótlási jegyet, hogy akkor licitáljanak vele a földekre meg egyéb vagyontárgyakra. A kárpótoltak jó része nem is kívánt ezzel foglalkozni, és tovább is adták a kárpótlási jegyet valaki másnak - általában a volt téeszelnöknek - valami nyomott áron, vagy időnként kisfröccsért. (Így sikerült sokmindenkinek elkótyavetyélni őseik örökségét.) Aki meg megtartotta a jegyet, sőt, licitált is a földre, úgy járt, hogy ott állt pénz és szaktudás nélkül, és az állam azt mondta neki: oldd meg! (Gondold el, kapsz egy mikrochipgyárat, persze eszközök meg munkások nélkül, és azt mondják neked: szeretnénk, ha jövőre ebben az épületben mikrochippet gyártanál, hajrá!) Akinek szerencséje volt, leszerződött egy felvásárlóval, aki megelőlegezte neki a vetőmagot meg a vegyszereket, és később a termésből levonta, aki nem, az meg kérhetett rá kölcsön/felvehetett hitelt/azt csinált, amit akart. A körülményekhez képest az indulás nem sikerült olyan rosszul.

Feldolgozóipar privatizációja

“Csak szakmai befektetőknek adjuk el az üzemeket!" - gyakori mondat volt ez a 90-es évek elején-közepén, amikor is az aktuális kormányzat igyekezet eladni mindent, ami eladható. (Különösen Hornék voltak profik ebben.) A kormány azzal is hitegette a népet, hogy a szakmai befektető nem piacot akar venni, hanem majd itt termel nálunk, új technológiával, sok embert foglalkoztatva. Tessék megnézni, mi lett belőle, például a cukorgyárak példáján! Aki a rendszerváltáskor volt gyerek, nem győzte megtanulni, hogy hol van cukorgyár. A mai gyereknek elég egy várost megtanulni (Kaposvár). A boltok polcai meg tele vannak külföldi cukrokkal. Apropó, nem azért zárták be és rombolták földig a cukorgyárakat, mert veszteségesek lettek volna: egyszerűen EU egyetértéssel és támogatással vettek piacot. A nép meg bambán néz, hogy vidéken miért nincs munka...

Túltermelési válságok

Az évezredfoduló előtt érdekes hullámvasutat jártak be a termelők. Egyik évben jó volt a búza ára: erre mindenki azt vetett! Persze ennyi búza nem kellett, ezért leesett az ár, és a termelők kénytelenek voltak ár alatt eladni a terményt. Torgyán megsegítette a termelőket a közraktározással, meg a garantált felvásárlási árral, de ez csak rövidtávú megoldás volt: a következő évben csak nagyon kevesen vetettek búzát, és mindenki kukoricát vetett! Ekkor persze a kukoricának volt rossz ára, a búzának meg jó... eltartott egy darabig, míg ez a hullámvasút leállt. Hasonlatos a dolog a pályaválasztáshoz: a 90-es évek közepén a jogászok nagyon jól kerestek, ezért mindenki jogász lett. Mire ők végeztek, viszont túl sok jogász lett, és örültek, ha találtak szakmai munkát.

EU csatlakozás

2004-ben az EU csatlakozás kapcsán a Unió tárgyalásokat kezdeményezett a tagjelölt országokkal a mezőgazdasági támogatások ügyében. Kiment a magyar delegáció, és balfaszkodott egy sort: míg a többi csatlakozni kívánó ország harcolt, addig a mieink szó nélkül aláírták, hogy a közvetlen kifizetéseknél a nyugati támogatás 25%-át kapjuk meg 2004-ben, ami 2006-ra 35%-ra emelkedik, és majd szépen lassan, 2013-ra érjük el azt a szintet, hogy a magyar gazda megkapja azt, amit a nyugati termelő. Kovács László persze diadalittasan jelentette be, hogy a magyar állam saját zsebből 30%-kal kiegészítheti a támogatást, ezáltal 2004-ben akár a nyugati gazda támogatásának 55%-val is megpróbálhat a magyar gazda versenyképes maradni! A cinizmus és a rövidlátás egyik tipikus példája volt ez, valamint ízelítőt kaptunk abból, hogy az Unió hogyan képzeli el az “egyenlő feltételeket". (Az EU magyarázat amúgy az volt, hogy azért kapunk ilyen keveset, hogy a mezőgazdaságunk szerkezete “ne torzuljon el". Nem torzult el, gyakorlatilag megpusztult. Kösz, EU.) Olyan ez, mintha Trabanttal próbálnánk versenyezni egy Ferrari ellen. A következményeket pedig látjátok a boltok polcain.

Ezek csak nagyon apró falatkák az elmúlt húsz év agrártörténelméből. Kívánom, hogy mindenkin, aki szándékosan részt vett a mezőgazdaságunk szétkúrásában, menjen keresztül egy kombájn.


http://tudtad.blog.hu/2010/08/19/az_agrarium_szetverese_magyarorszagon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Seres: Nem urizáltok. Loptok
  2014-12-09 12:32:30, kedd
 
  Seres: Nem urizáltok. Loptok

2014. december 09., kedd, 07:05 Utolsó frissítés: 2 órája

Seres László Szerző:




Kit érdekel a drága óra, a gyereknek vett lakás, ha a hatalomba kerülés előtt vette? De ez? Hogy életében nem dolgozott a versenyszférában, már az angol kiejtése is piacképtelen, de kormányra, önkormányzatba kerülve egyszerre meggazdagszik?

"Ön szerint abszurd, hogy mint politikus elmegyek Új-Zélandra egy magyar közösséghez?" (Kósa Lajos az Indexnek)

"Ha valakinek azt mondják, rohadj meg, az az én életemben konfliktusnak számít." (Lilu, VV7)



Az áttörés néhány hete hivatalosan is megtörtént, a gyorsnaszád egyértelműen léket kapott. A kitiltásgate, az adóhivatal morális megrendülése elérte, amit tucatnyi tényfeltáró cikk nem: fókuszba került az állami szintű korrupció, tömegek kezdték felfogni, milyen típusú kormányzás is intézményesült itten. És a legszebb, hogy már régen nem csak az utcákon hetek óta tüntető, "Orbán takarodj!"-ot kiabáló tömegekről van szó, az események elérték, majd ünnepélyes keretek között átlépték a kormányzati és Fidesz-közeli véleményformálók ingerküszöbét is.

Parlamentbe, kormányba, egyéb magas közfunkcióba került, tehát általunk fizetett és meghatározott közcéllal útnak indított polgártársaink látványos vagyonosodásával azonban néhány embernek nem az a gondja, hogy vagyonosodás, hanem hogy látványos. Miközben észre sem veszik, hogy az "urizálás" (© Pokorni Zoltán) egy dolog, a másik viszont az, hogy eközben komolynak szánt intézkedések, tervek egész sorával sértenek meg és közösítenek ki egyre többeket a nemzetből, a középosztálytól (oktatási rendszer lebutítása, magánnyugdíj, bolti zárva tartás) a fiatal generációkon át a mélyszegénységben élőkig (szociális segély megvonása, hajléktalanság kriminalizálása).

A kormány azt üzeni nekünk, hogy rohadjunk meg. Ez a mi életünkben konfliktusnak számít.

Urizálás? A kitiltásgate miatt "már nem fér bele, hogy egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra menjenek, vagy sokmilliós házat építsenek"? Mikor fért bele, és mitől van most új helyzet? Már ha eltekintünk attól, hogy az előző ciklusok kormányzati lenyúlásaihoz képest a mostani mennyiség már nemhogy átcsapott, de egyenesen tobzódik a minőségben. Ennyit a "sok apró, egyébként korábban csak bosszantónak gondolt tényről", mert nagyjából ez a minősítés, ez az, ami már nem fér bele.

Kit érdekel a drága óra, a gyereknek vett lakás, ha a hatalomba kerülés előtt vette? Semmi gond nincs üzletemberek, sikeres milliomosok kormányzásával, kerüljön csak némi racionális biznisz-szemlélet a közszférába (már azért is, hogy le lehessen építeni, amennyire csak lehet). De ez? Hogy életében nem dolgozott a versenyszférában, mindig félt a megmérettetéstől, már az angol kiejtése is piacképtelen, de kormányra, önkormányzatba kerülve egyszerre meggazdagszik? Flexibilis a lakás nagysága? Ez belefér, ezek szerint.

Ráadásul az új reláció már nem is csak a hatalomba került klán teljesen nyílt, arcátlan, rejtélyes vagyonosodása (élén a törzsfőnökkel), hanem az összkép: a privát és kormányzati költekezéssel egy időben a verseny és a piaci munkahelyteremtés ellehetetlenítése, a piaci munkahelyteremtők kikúrása, a legnyomorultabbak nyílt színi kiközösítése.

A big picture egyik része: itt egy új-zélandi kiruccanás fejenként egymilláért; ott egy milliós Rolex Bubbleback óra, egy hetvenmilliós lakás a gyereknek, egy dohánygyáros haver, aki szabad idejében törvénytervezetet ír, időnként fácánvadászat; imitt egy 167 milliós külügyminiszteri rezidencia, hogy legyen egy hely, ahol a nem létező vendégeket fogadni lehet; amott egy sikeres, jókor jó helyen, jó miniszterelnökkel barátkozó, közel hétmilliárd forintos vagyonnal rendelkező polgármester (!) és földbirtokos, aki egészen komolyan azzal indokolja a sikert, hogy "Mindennek a titka a munka, a szorgalom, a hozzáállás".

A teljesen nyilvánvalóan közfunkcióban töltött idő alatt bekövetkezett vagyonosodások felhánytorgatása innentől fogva nem valamiféle kommunista, lélegeztetőgépes demagógia, hiszen a vagyon - első fokon törvényes - eltitkolása, közpénzeink láthatatlanná tétele, a kormányközeli bizniszek, alkuk, lobbizások, szívességek hálózata természetesen nem magánügy, amit nem illik firtatni.

Az összkép, a big picture másik része: az eddig is csak három hónapig járó szociális segélyek teljes megszüntetése, egy, a privát adományozás intézményét lényegében hírből sem ismerő társadalomban. A semmilyen piaci perspektívát nem kínáló közmunkaprogram kiterjesztése. A multik kiutálásával piaci munkahelyek tízezreinek megszüntetése, a polgárok belekényszerítése államközeli, drága és kizsákmányoló haveri cégek struktúráiba. Belenyúlás privát életünk minden elképzelhet szegmensébe. A fogyatékkal élő emberek foglalkoztatási támogatásának megkurtítása ötmilliárd forinttal - ennyit kap idén a Bp. Honvéd FC új stadionra. Lehet populistázni, de ez egyrészt abszolúte nincs rendjén, másrészt vegyük már észre, hogy naponta, drámaian nő az, ami azelőtt az ingerküszöbünk volt. Azelőtt az ilyen ügyek töredékéért elkergettek kormányokat.

És akkor ennek fényében: "A »plebejus kormány« nem azt jelenti, hogy a kormánytagok plebejusok. Azt jelenti, hogy ez a kormány mindenkire odafigyel, minden néprétegre odafigyel, nem hagy magára egyetlenegy embert sem" - hallhattuk hiteles módon L. Simon Lászlótól, aki maga is sokat tesz azért, hogy a haveri network jól járjon.

Mindez természetesen kiverte a biztosítékot kormányközeli körökben is, még ha leginkább az is a bajuk, hogy az ilyen elszigetelt, "vannak még bajok, elvtikéim" típusú ügyek ártanak az Ügy egészének. "Valamit tisztázzunk, nem ezért mentünk ki a Békemenetre. (...) Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok" - háborgott a derék Bencsik Gábor, mire telibe kapta a NER hivatalos logikáját: aki minket bírál, az az ellennek dolgozik. Csizmadia László (CÖF): "...rosszul jön az olaj a tűzre. (...) Nem válhatunk áldozatává a minket túszul ejteni szándékozó posztkommunista és neoliberális uszítók világlátásának és értékrendjének", azaz a lopás, a korrupció kiiktatása neoliberális érték. Ezt egyébként szívesen megerősítem.

"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem" - adott bepillantást anno igen nagy figyelmet kiváltó módon Lázár János életfilozófiájába, ami mostanra azzal egészült ki, hogy valójában nem is szereti a luxust.

A kemény munka, az eredmény nem szégyellése, a kockáról kockára történő építkezés azonban, lássuk be, kapitalista erények, amely erényeket ez a kormány és ez a reprezentánsa közel öt éve próbál gyökeresen kiirtani, hogy a helyébe az államtó való megalázó, egyoldalú, szervilis állampolgári függést helyezzék. Egy kemény versenykörülmények között derekasan helytálló vállalkozó mondhat ilyet. Egy Lázár János nem.

Abszurd, hogy Kósa Lajos mint politikus elmegy Új-Zélandra egy magyar közösséghez? Nem. Az az abszurd, hogy ő és a teljes kompánia még mindig a helyén van.


http://hvg.hu/velemeny/20141209_Seres_Nem_urizaltok_Loptok#4lc5z0#2swz9up
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 532 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2609
  • e Hét: 8341
  • e Hónap: 19452
  • e Év: 172948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.