Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
x
  2014-03-27 23:56:42, csütörtök
 
  x  
 
0 komment , kategória:  Család  
Szülőföldem
  2014-03-25 22:20:59, kedd
 
  SZÜLŐFÖLDEMEN

Itt születtem én ezen a tájon A Borsod megyei szép kis Miskolc városában.
Ez a város születésem helye,
Mintha dajkám dalával volna tele,
Most is hallom e dalt, elhangzott bár: ,,Cserebogár, sárga cserebogár!"

Ugy mentem el innen, mint kis gyermek.
Boldván laktam 43 évet. Hej azóta 12 év telt el.
Megrakodva búval és örömmel... indultam egy új világot látni, de csak bánat jutott el szobámig.

Leányomat Szilviát fiatalon otthagyva, de sokat sirtam, rittam miatta.
De a boldogság lepkéje rászállt, megtalálta hitvesi párját.
Vigyázott távollétembenrájuk, az ő drága Lénárt nagymamájuk, nagypapájuk.
56 esztendő... az idő hogy lejár! ,,Cserebogár, sárga cserebogár.


Fiammal itt élünk most messze, 200 km-rrel távolabb, de rossz is ez a messze.

Hiányik az egész családom: édesanyám, édesapám, férjem, drága Szilvia leányom,s drága Szabolcs vőm.


Hol vagytok, ti régi játszótársak?
Közületek csak egyet is lássak!
Foglaljatok helyet itt mellettem,
Hadd felejtsem el, hogy öreg vén nő lettem, Hogy vállamon 56 év van már... ,,Cserebogár, sárga cserebogár."

Mint nyugtalan madár az ágakon,
Helyrül-helyre röpköd gondolatom,
Szedegeti a sok szép emléket,
Mint a méh a virágról a mézet;
Minden régi kedves helyet bejár... ,,Cserebogár, sárga cserebogár!"

Gyermek vagyok? nem, de gyermek lennék újra, szenvedek most, verseket irva!
Siratom a multamat most vissza.

Vályuhoz mennék, ennék is meg innák, de nyomorult országunk, inkább a sirba kiván!
,,Cserebogár, sárga cserebogár!"

Megkondúl az esteli harangszó, Kifáradtam már a lelkem is már elszáll!

Hazamennék, de nincs édesanyám, se édesapám, nem vesz ölébe már a régi dajkám,
férjem is elhunyt, nem birta a szive, nem birta a változások szelét.
Itt hagyta a 2 szép gyermekét. özvegy lettem,
nincs már aki segit, elfordult a világ tőlem, nem ad semmi reményt!

Egy vágyam van: mind ameddig élek, boldogságban lássam kicsi, de már aszony Szilvia leányom családját.

s egy drága kisunokát az ölemben.

,,Cserebogár, sárga cserebogár

(Mária Szolyák, 2014.03.25. Budapest)
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Devizahitel-ről
  2014-03-25 16:22:40, kedd
 
  Mindenki gondolatmenetét és irásait-amennyiben lesz-szivesen közrebocsájtom....korrekt kulturált megvitatás céljából...
Legyen az első ...
Harkai Bulcsú Bánk
A KORPORATOKRÁCIA ÉS A DEVIZAHITEL (I.)
Ha valaki további devizahitelt támogató kommunikációs megoldásokat küld nekem, akkor az "ellentematizálást" hozzáírom. A KORPORATOKRÁCIA ÉS A DEVIZAHITEL (I.)
(Ez a cikk pontos kifejezésekkel szolgál arra, hogy kell a hatékony társadalmi önvédelem érdekében a kérdést tematizálni. Ez valójában egy technikai segédanyag az elaljasított közbeszéd visszaformálására ezen a területen.)
A devizahitel egy csaló uzsorahitel, amit a törlesztőrészletek 2-3-szorosra növekedése bizonyít, illetve a kifizethetetlen egyre növekedő tőketartozás. Aki mást állít, az a lakosság szemében természetesen csak hazug disznó lehet, a korporatokrácia alávaló kiszolgálója, a bankok tányérnyalója. A közbeszédet irányító helyi és globális gondolati műhelyek nagy erőket vetnek be, hogy fenntartsák a devizahitel törvényességi látszatát, és nekünk kötelességünk ezzel szemben folyamatosan ellentematizálni a közbeszédet, és ugyebár mi vagyunk többen. Mindenekelőtt két definíció. A ,,devizahitel" helyes és ajánlatos megfogalmazási módja: ,,hitelnek álcázott deviza spekulációs befektetési konstrukció" (befektetési irány), vagy: ,,devizában nyilvántartott forintkölcsön" (banki hitelezési irány). ,,Devizahiteles" = devizakárosult (!) Azért KELL így neveznünk, mert az elégtelen tájékoztatás miatt és okán szenvedtek kárt a devizások. (akik pl. az ausztriai tájékoztatás mellett nem is vettek volna fel ilyen ,,kölcsönt")
Hogy védekezzünk az állami és privát források megbélyegző, hamisító kommunikációjával szemben? Mert a megbélyegzés és a befolyásolás igen szembeötlő, és nekünk fel kell tudni vele venni a harcot.
1. ,,A devizás megérdemelte, minek ugrált, ha túlvállalta magát meg is érdemli!" Ez a tematizálás az irígy, kicsinyes, antihumánus embert célozza meg, akinek ,,kicsiségében" és ,,szegényességében" legyezgeti a hiúságát. (Szegénység = biztonság.) Válaszunk: ,,A bankok átverhetik az ügyfeleiket?"
2. ,,A jogorvoslat esetén a devizahiteles nem járhat jobban, mint a forinthiteles" (Édes fiam, Gulyás Gergely, és a többi balek, nem beszéljetek olyan ostobaságokat, amiről egy cirkuszi ló is tudja, hogy semmi értelme.) Válaszunk: ,,A bank eleve kedvezőbb feltétellel csábította magához a devizás ügyfeleket, akkor az eleve törvénytelen lett volna?" És persze minden jogász tudja, hogy két szerződést nem lehet utólag egymáshoz igazítani, senki sem mondhatja azt: de hiszen ,,Pityipalkó" szerződésesen kevesebbet fizet/többet kapott/nagyobb az uzsonnája, akkor szerződésem ide-vagy oda nekem is ,,az és olyan" kell! De a jogi gondolkodáshoz nyilván szükségeltetik némi józan ész is, ami Gulyás Gergelyeknek, alkotmánybíráknak, kúria tagoknak, polgári kollégium főmuftiknak és másoknak korlátozottan állhat rendelkezésre, és uraim nem csak bebiflázni kell, de érteni is.
3. ,,A devizás kedvezőbb feltételek mellett adósodott el, mikor a devizahitelt választotta" A hangsúly itt a ,,kedvezőbb feltételen" van, és szó sem esik arról, hogy választhatott-e mást, mert sokan nem is kaptak volna forinthitelt a kockázatfelmérés alapján. A ,,választás" kifejezés alapvetően nem állja meg a helyét, mert a ,,devizahitelek reálkamat alatt lettek beárazva" (Róna Péter), tehát mesterségesen le volt nyomva az áruk a balekok bevonzására. Az MNB bűnös hanyagsága és asszisztenciája mellett reálkamat alatt beárazott devizahitelekről nyilvánvaló volt szakmai körökben, hogy meg fognak drágulni, mert a negatív reálkamat a pénzt elpárologtatja, és nem felel meg a prudens banki üzemnek, a betétek biztonságának.
4. ,,Össze fog omlani a Forint, és a magyar bankrendszer, ha bárki megbolygatja ezt a hitelkonstrukciót!" Ez a korporatokrácia által terjesztett tematizálás egy burkolt fenyegetés, és két negatív jelenséget állít szembe egymással: vagy mi bankok kisemmizzük a lakosság kb. 15 %-át, vagy tönkretesszük a teljes magyar lakosságot. Mintegy természeti törvénynek állítja be magát a pénzügyi rendszer, és szembe akarja fordítani a lakosság 15-20 %-át a többséggel.
5. ,,Az adósmentés" kifejezés. Az adósmentés kifejezés a csaló bankok kifejezése, érdemes megnézni micsoda egyöntetűséggel szajkózzák a Fideszes korporatokraták, az államigazgatási csorda, az antihumánus médiák, az álbaloldali álellenzék, kínos mennyire egy szólamban énekelnek. Az isten se mossa le róluk, hogy pórázon tartják őket. A valóságban a devizakárosultakat a bankok kirabolják a megnövekedő törlesztőrészlettel, és nem közpénzből kell fedezni a kirablásukat, hanem igazságot kell szolgáltatni, és meg kell szüntetni a csalást, majd jóvá kell írni számukra a túlfizetést. A ,,nemzeti" Fidesz kitalálta az eszközkezelőt, az árfolyamgátat, a végtörlesztést, amivel szintén a bankok alázatos nemzeti szolgájaként ,,újraszerződte a jogilag megfogható csalárd szerződéseket, és lehetetlenné tette a későbbi jogorvoslatot ezekben az esetekben." Csak gratulálni lehet ehhez a bámulatos nemzeti teljesítményhez! Az ,,adósmentés" valójában a csaló bankok profitjának megmentése és fenntartása.
A KORPORATOKRÁCIA ÉS A DEVIZAHITEL (II.) Elméleti alapok és a hitelnek hazudott árfolyamspekuláció
Akik a deviza alapú forinthitel konstrukciót kitalálták, nem pénzügyi szakemberek, hanem közönséges bűnözők, akik a jogi szabályok hiánya révén egy ALKOTMÁNYSÉRTŐ, hitelnek álcázott pénzügyi instrumentumot kreáltak.
KONYHANYELVEN A KÖLCSÖNZÉSRŐL Mi a kölcsön? A kölcsön egy meghatározott összeg, amit az adós megkap. Mi a kamat? (Tekintsünk el a betétestől ez esetben, neki a betéti kamat jár, de az más lapra tartozik.) A kamatot mások pénzének használatáért kell fizetni. Mit fizet vissza a kölcsön felvevő? Az EREDETI ÖSSZEGET ÉS A KAMATOT. A pénzkölcsönzés évezredes banki gyakorlata szerint az adós visszafizeti a kölcsönösszeget, és ugyanabból a kölcsönösszegből számolandó összeget, a kamatot. Nem holmi indexált izét, valamilyen hazug spekulánsok akármilyen módon mozgó árfolyamának a valahogy összetákolt pénzügyi fogadását, ami a nemzetközi pénzügyi kaszinó falain belül zajlik. Azt ugyanis nem kölcsönnek, vagy hitelnek nevezzük, arra már más szabályok vonatkoznak, és az olyat nem lehet jogállamban HITELNEK VAGY KÖLCSÖNNEK HAZUDNI.
MI A KÖLCSÖN KAMATAKÉNT FIZETENDŐ ÖSSZEG SZÁMOLÁSÁNAK AZ ALAPJA? A kölcsönadott összeg mennyisége, annak valahány százaléka. Mi mindent tartalmaz a banki üzemben évszázadok óta alkalmazott kamat? A hazai bankárbűnözők valahogy elsiklanak afelett, hogy: a kamat minden költséget tartalmaz az átengedett pénz használatával kapcsolatban, ez igaz a manószerű Felcsútira, vagy a Bankszövetség nevű bankkartell bármely szakemberére, de a korporativizmus alávaló kiszolgálóiként működő alkotmánybírákat és az alaposan elkúriált Kúria szakembereit is ide sorolhatjuk. A kölcsön kamatának KELL fedezni a banki munkát, ami a kockázat felbecslését jelenti és a bedőlő hitelek költségét, amit elterít a bank a kölcsönszerződésein. (itt most az egyszerűség miatt a betétest ismét kivettem a képletből). A bank tehát attól bank, hogy felméri a leendő kölcsönfelvevő anyagi állapotát, hogy a jövedelmi viszonyai között képes lesz-e visszafizetni a kölcsönt. A bank nem azért van, hogy bármilyen csalárd megoldással rásózza a lakosságra a kölcsönöket, hanem azért van, hogy felelősen hitelezze ki a betétesei pénzét, úgy, hogy azt vissza is kapja.
VISSZAFIZETHETŐ-E A DEVIZA ALAPÚ FORINTKÖLCSÖN A BANKOK SZERINT? Felmérte-e a bank a kölcsönfelvevő hitelbíró képességét, amitől törvényesen nevezhetjük banknak a bankot? A bankok hazudoznak összevissza, lobogtatnak mindenféle papírt, hivatkoznak a felvevő aláírására, és terelnek ahogy tudnak. Az viszont eltagadhatatlan, hogy a hitel forintösszegének más devizanemben való indexálása lehetetlenné teszi az adós hitelbíró képességének felmérését, mert az általa visszafizetendő összeget meg kell szorozni a nemzetközi spekulánsok és pénzügyi csalók valamilyen szorzójával, a globális kaszinó valamilyen számával. Nemhogy a csaló bankárok nem tudják azt a szorzót több évre előre megállapítani, de a nemzetközi pénzkaszinó nagyjátékosai sem. Akkor hogy is adhatták oda a kölcsönt, ha nem tudhatják mennyit kell a felvevőnek visszafizetni? Mitől ,,prudens" ez a banki gyakorlat? Nem prudens ez, ez inkább nagy tömegek csalárd rávétele arra, hogy egy ,,hitelkonstrukcióban" a nemzetközi vizeken devizával üzérkedjenek, mégpedig a kishal minőségben, amin nyilván csak veszíthetnek. Mikor a bank nem törődik a hitel visszafizethetőségével, MEG KELL (kellene) SZŰNJÖN BANKNAK LENNI, mert ez a lételeme lényege. A bank méltatlan a marzs nevű haszonra, ha nem törődik a hitel visszafizethetőségével, mert kizárólag ez a szolgáltatás teszi jogossá a banki hasznot.
SZÁNDÉKOS FÉLREVEZETÉS-E A DEVIZA NYILVÁNTARTÁSÚ HITEL? Elvileg illik azt is tárgyalni, hogy a bankok mégiscsak ismerték a globális pénzügyi kaszinóban tapasztalható folyamatos, évi 8%-os svájci frank drágulást. Ez tovább súlyosbítaná a dolgot, mert ha tisztában voltak azzal, hogy a kölcsönfelvevő leendő törlesztője sosem lehet alkalmas a tőketartozás visszafizetésére, akkor SZÁNDÉKOS CSALÁST követtek el, mert visszafizethetetlen uzsoraszerződést kötöttek. A csalás vétsége abban merülne ki, hogy elhallgattak a szerződéskötéskor egy fontos információt, ami különben eltántorította volna a leendő devizakárosultat. Ugyanakkor visszafelé is fel lehet tenni a kérdést: a bankokat terheli-e a felelősség azzal kapcsolatban, hogy ,,nem néztek utána" a svájci frank sok évtizedes, tendenciózus drágulásának, vagy ez a kölcsönfelvevő dolga kellett volna legyen? A szocio- és pszichopata pénzügyi szakemberek ezt igyekeznek a devizakárosultak nyakába varrni, de ez nyilvánvalóan képtelenség. Az a legkevesebb, hogy a devizában eladósított személlyel alá kellett volna íratni egy dokumentumot arról, hogy az évtizedes frankdrágulás ELLENÉRE devizában szeretné a megnyomorítását, és élethosszig tartó adósságcsapdába kíván kerülni. (persze ilyen szerződési forma nem nagyon létezhetne.) Ilyen értelemben a vétkes felelőtlenség vagy a szándékos csalás egy kalap alá kerül - édesmindegy, hogy miért érte a kölcsönfelvevőt a számára váratlan és EXTRÉM többletteher a 2-3-szorosra nőtt törlesztővel, a felelős csak a bank lehet, mert nem volt ,,prudens". Ilyen értelemben az adós oldaláról nézve mindegy, hogy a létfontosságú információnak a bank nem volt birtokában (a frankdrágulásnak), vagy csaló módon azt elhallgatta. (A csalás, vagy felelőtlenség egyedül az állami szabályozás és fogyasztóvédelem oldaláról lényeges, hogy börtönbe kell-e zárni ezért bankárokat, vagy szabadon garázdálkodhatnak tovább.)
MIÉRT ALKOTMÁNYELLENES EZ A SZERZŐDÉSI FORMA? Mikor a bankok és az ő pszichopatáik ezt a ,,devizahitelizé" konstrukciót kiagyalták, egy ALKOTMÁNYELLENES szerződést kreáltak, amivel megtévesztették a kölcsönfelvevőket. Nincs ilyen kölcsönszerződési forma, és semmilyen elaljasult korporativista állami szerv nem ruházhatja fel a devizakárosult és a bank közötti megállapodást szerződési formával. Nemhogy egyoldalúan ,,nem telepíthető" az adósra más költség a kamaton kívül, de egyenlő megosztásban SEM. A kamat az összes ,,többletfizetnivaló" amit az adós fizet, minden más alkotmányellenes, mivel a polgári törvénykönyv és a hitelpiaci törvény erről rendelkezik. Sokmindenről lehet a jogosság szempontjából vizsgálódni, például jogos-e az elállási jog megtagadása, a költségelemek eltitkolása ami a jogorvoslat szükségességét mutathatná, vagy a ,,felmerülő" többletköltségek egyoldalú áthárítása, ésatöbbi, ésatöbbi.. Egy viszont bizonyos, hogy a bankok törvénytelenül hitelszerződésnek neveztek el egy vegyes befektetési konstrukciót, és ezzel CSALÁST KÖVETTEK EL, mert téves hiszemben tartották a kölcsönfelvevőket. A kormány, (az álellenzék), a Kúria, az Alkotmánybíróság pedig jóerkölcsbe ütköző módon szemezgetve a jogi érvekben ASSZISZTÁL A BANKI CSALÁSHOZ. Aminek nyilvánvalóan idővel meg lesz, meg kell legyen a böjtje...
 
 
0 komment , kategória:  Magyarország hirei  
Szülőföldem 2014.
  2014-03-25 15:47:10, kedd
 
  SZÜLŐFÖLDEMEN

Itt születtem én ezen a tájon
A Borsod megyei szép kis Miskolc városában.
Ez a város születésem helye,
Mintha dajkám dalával volna tele,
Most is hallom e dalt, elhangzott bár:
,,Cserebogár, sárga cserebogár!"

Ugy mentem el innen, mint kis gyermek.
Boldván laktam 43 évet.
Hej azóta 12 év telt el.
Megrakodva búval és örömmel...
indultam egy új világot látni,
de csak bánat jutott el szobámig.

56 esztendő... az idő hogy lejár!
,,Cserebogár, sárga cserebogár.

Hol vagytok, ti régi játszótársak?
Közületek csak egyet is lássak!
Foglaljatok helyet itt mellettem,
Hadd felejtsem el, hogy öreg vén nő lettem,
Hogy vállamon 56 év van már...
,,Cserebogár, sárga cserebogár."

Mint nyugtalan madár az ágakon,
Helyrül-helyre röpköd gondolatom,
Szedegeti a sok szép emléket,
Mint a méh a virágról a mézet;
Minden régi kedves helyet bejár...
,,Cserebogár, sárga cserebogár!"

Gyermek vagyok? nem, de gyermek lennék újra,
szenvedek most, verseket irva!
Siratom a multamat most vissza.

Vályuhoz mék, ennék is meg innák,
de nyomorult országunk, inkább a sirba kiván!
,,Cserebogár, sárga cserebogár!"

Megkondúl az esteli harangszó,
Kifáradtam már a lelkem is már elszáll!

Hazamennék, de nincs édesanyám, se édesapám,
nem vesz ölébe már a régi dajkám,
férjem is elhunyt, nem birta a szive,
nem birta a változások szelét.
Itt hagyta a 2 szép gyermekét.
özvegy lettem, nincs már aki segit,
elfordult a világ tőlem,
nem ad semmi reményt!

,,Cserebogár, sárga cserebogár

(Mária Szolyák, 2014.03.25. Budapest)
 
 
0 komment , kategória:  érdekes szövegek  
Az ember tragédiája
  2014-03-25 15:01:34, kedd
 
  Madách Imre: Az ember tragédiája - olvasónapló

1. szín: A Menny

Isten megteremti a világot és az angyalok kara dicsőíti ezért. Ám egy közülük, Lucifer, megtámadja őt, szembefordul vele. Kiválik az angyalok közül és mindenhol ellentétet akar szítani. Isten neki adja a tudás és halhatatlanság fáját az Édenben. Lucifernek ez a kis föld is elég, hogy megteremtse a tagadást.

2. szín: A Paradicsom

Ádám és Éva a Paradicsomban felfedezik a tudás és halhatatlanság fáját, de az Úr megtiltja, hogy vegyenek róla. Ekkor megjelenik Lucifer, aki ráveszi őket. Tettük miatt kiűzetnek a Paradicsomból.

3. szín: A Paradicsomon kívül

Ádám és Éva megpróbál otthont teremteni. Hogy ne legyenek egyedül Lucifer Nimfákat teremt és nekik adja a Reményt. Ádám még tudást is kér Lucifertől, aki egy manipulált jövőképet tár elé és végigkíséri a történelmen. Az első állomásuk az ókor.

4. szín: Egyiptom

A fáraó Ádám, akinek tróntermében egy rabszolga kiabálva menekül. Felesége, Éva sietve megy megmentésére, de már későn érkezik és a férfi meghal. A fáraót megragadja az asszony hű szerelme és kérésére felszabadítja a piramison dolgozó rabszolgákat. Eddigi tetteit csakis a dicsőség vezérelte, de ez most valami új volt. Lucifer megmutatja, mi lesz a fáraóból néhány év múlva. A látvány megrémiszti Évát, így mindent hátrahagyva Luciferrel utaznak tovább. Ádám felismeri eddigi tetteit és megfogalmazódik benne az egyenlőség gondolata.

5. szín: Athén

Miltiádész, vagyis Ádám harcba indul, hogy megvédje városát. Felesége, Éva és fia Kimón otthon maradtak. Távolléte alatt a nép fellázadt Miltiádész ellen és még azok sem állnak ki mellette, akiket jól tartott és barátainak hitt. Egyszer csak Lucifer érkezik és közli, hogy Miltiádész megtudta mit tervelnek ellene és visszajön. Feleségét és gyermekét el is akarták kapni rosszakarói, de ők elrejtőztek. Ádám sebesülten érkezik meg a csatából, a nép pedig tovább forrong. A sebesült hadvezérnek már nincs ereje kiállni igazáért, így lefejezik. Ahogy katonaságát elküldte, úgy fordult ellene a nép. A szabadság eszméje és a nép gyávasága, elnyomása állnak ellentétben ebben a színben.

6. szín: Róma

Ádám és Éva Luciferrel és néhány nemessel dőzsölnek. Gladiátorok, táncosok és gazdagság veszi körbe őket, Ádám és Éva mégsem boldog. Ekkor Lucifer behív egy gyászmenetet. Hippia, az egyik nemes hölgy megcsókolja a halottat, aki pestisben halt meg. Péter apostol elítéli a jelenlévőket és új eszméket hirdet, majd megkereszteli a haldokló lányt. Ádám és Éva Pál apostollal tart, aki a szeretetről és testvériségről beszél nekik, Lucifer pedig követi őket.

7. szín: Konstantinápoly

Ádám - Tankréd a kereszteshadjáratból megtérve szállást kér, de nem adnak neki sehol. Lucifer a fegyverhordozójaként jelenik meg. Az utcán többször is találkozik elítélt eretnekekkel, akiket a máglyára visznek egy "i" betű miatt. Ádám találkozik Évával - Izóra, akit a saját embereitől mentett meg. A lány azonban apáca lesz, így szerelmük reménytelen. Ádám kiábrándult az egyház megkövesedett és elkorcsosult tanaiból, és a tudomány felé fordul.

8. szín: Prága

Ádám Kepler alakjában tűnik fel, Éva pedig Borbálaként mutatkozik be. Együtt élnek Rudolf császár udvarában. Keplernek finanszíroznia kell kutatásait és meg kell élnie valamiből, ezért kénytelen áltudományát, a jóslást alkalmaznia. Felesége mindeközben egy udvaronccal találkozgat. Kepler minden pénzét nagyravágyó feleségére költi. Álmában már egy új világot lát, a francia forradalom képe jelenik meg előtte.

9. szín: Párizs

Ezt a színt szokás "álom az álomban" színként is említeni, mivel az álmodó Kepler-Ádám Dantonként jelenik meg. Az első szavak, amik elhagyják a száját azóta már elhíresült szállóigeként is használatosak: Egyenlőség, testvériség, szabadság! Ez a szép jelmondat azonban nem teljesülhet, mert a háttérben sorozatos kivégzéseket rendez a nép. Éva kétszer is feltűnik ebben a színben, először a vérpadon gyönyörű márkinőként, majd egy forradalmár nő képében. Danton vérbíró volt, aki nem ismert kegyelmet, mégis elérzékenyül, amikor Éva megáll előtte. A színben Robespierre alakja is feltűnik, aki Danton kivégzését akarja elérni.

10. szín: Prága II.

Kepler, vagyis Ádám felébred álmából, mely csodálattal tölti el, de a véráldozatokra iszonyodva gondol. Mindent összevetve bizakodva tekint a jövő felé. Éva egy udvaronccal töltötte az elmúlt éjszakát, de csalódottan gondol rá vissza. Következő utazása előtt Keplert meglátogatja egyik tanítványa, aki a legjobbak között van. Kepler elmondja neki, hogy a tudomány véges határok között mozog és semmi értelme. Megkéri ezért tanítványát, hogy égesse el a régi törvényeket és használja a saját fejét a gondolkodásra, ne az elavult tanokat.

11. szín: London

Az ipari forradalom idején vagyunk Angliában, a kapitalizmus virágzik. Ádám több alak képében is megjelenik, pl: munkás, vagy öregember, de Luciferrel csak nézelődnek. Ádámnak először nagyon tetszik ez a szép új világ, de amikor elvegyülnek a tömegben kiábrándul, hogy mindenkit csak a pénz és saját pénztárcája érdekel. A kocsmában a munkások a gépeket szidják, amik elveszik a megélhetésüket. Pénzért minden megkapható. Lucifer azt mondja, hogy még Éva is, aki épp a templomból lép ki polgárlányként. Éva egy mézeskalács szívet kap egy gyermekkori barátjától, és boldogan fogadja el. Amikor Ádám és Lucifer közeledni próbálnak hozzá, anyja elutasítja őket, de amikor meghallja, hogy Ádám dúsgazdag kereskedő, ráveszi lányát, hogy mégiscsak Ádámot válassza, így a lány eldobja mézeskalácsot és helyette elfogadja a drága ékszereket. Egyszer csak nagy zaj támad, egy férfit visznek akasztani. A gyárban, ahol dolgozott tönkrement az egészsége, ezért kórházba került. Míg lábadozott kirúgták őt is és feleségét is. A gyáros fia bánt el így velük, ezért megölte, amikor az pofonnal felelt a kérdéseire. A gyáros nem bírta elviselni fia elvesztését, ezért viszik a bűnöst akasztani. Éva csokrot tesz egy szentképhez, de a virág elhervad, az Ádámtól kapott ékszerek pedig kígyókká és gyíkokká változnak. Ádámot és Lucifert keresni kezdi a rendőrség, mert hamis pénzt adtak az anyának. Ekkor visszamennek a Tower tetejére, ahol Ádám már teljesen kiábrándult ebből a világból is. A szín végén a szereplők egy óriási sírt ásnak, melybe egyenként beleugranak miután elmondták sírversüket. Az egyedüli kivétel Éva, aki szintén elbúcsúzik a földi világtól, de aztán felemelkedik az égbe.

12. szín: Falanszter

A legtehetségesebb embereket is arra kényszerítik a tudósok, hogy a kijelölt munkát végezzék el (Michelangelo-nak egyforma székeket kell gyártania). Az "U" alakú épület jobb szárnyában gőzgépek mellett munkások dolgoznak, a bal oldali szárnyban pedig természettudományokkal kapcsolatos eszközök vannak. Mindenki egyenruhát visel, Ádám és Lucifer középen bukkan elő a földből. Négyezer év múlva a Nap ki fog hűlni, ennyi idő áll rendelkezésre, hogy az onnan nyert energiát máshonnan pótolják. Mindent a tudomány irányít ezért a felesleges dolgokat múzeumba tették, mint például a virágokat, állatokat, de még ez érzéseket is. Az embereket számokkal különböztetik meg. Bár itt minden egyforma és teljesül ez egyenlőség - testvériség elve, nagyon boldogtalanok az emberek. Amikor Ádám megpillantja Évát, azonnal szerelmes lesz, ezért a tudósok kórházba akarják vinni kezelésre. Ádám végül úgy dönt, ezt a világot is elhagyja.

13. szín: Az űr

Ádám egyre jobban távolodik a Földtől, de mégis vissza akar térni és inkább a küzdelmet választja. Lucifer mindent megtesz, hogy tervétől eltántorítsa, nagyon meggyőző érveket hoz fel, elsorolja Ádám összes kudarcát, de ő mégis vissza akar térni.

14. szín: Eszkimó-világ

Lucifer és Ádám vitája folytatódik, Lucifer még az ember szabad akaratát is tagadja. Ádám már az öngyilkosságot fontolgatja, hogy bizonyítsa igazát: ő igenis rendelkezik szabad akarattal. Ekkor megjelenik Éva, és közli, hogy gyermeket vár. Ádám belátja, hogy mindenképpen folytatnia kell a harcot, de tele van kétségekkel. Rengeteg kérdés foglalkoztatja - van-e fejlődés? mi lesz az emberiség sorsa? - de az Úr nem ad rá válaszokat, csak reményt. Ádámot Éva fogja segíteni, ő lesz társa egy életen át és ő fogja megtestesíteni a szerelmet, költészetet, művészeteket. Lucifer is Ádám mellett marad, és örök tagadásával és érveivel a kétkedést fogja képviselni, mely még sok öröm forrása is lehet. Az élet a legfontosabb és az ember megkapja a választási lehetőséget a jó és a rossz között. A végszót az Úr mondja ki: "Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!"
 
 
0 komment , kategória:  érdekes szövegek  
Hideg van, esik az eső!
  2014-03-23 23:30:20, vasárnap
 
  mostanában furcsa az időjárásunk,
hideg van, szélviharok, esik az eső.
még nincs itt az igazi tavasz.
 
 
0 komment , kategória:  időjárás  
2014.03.15. jön
  2014-03-14 23:57:18, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  március tavasz lesz már!  
Egy kis egészségtan a politikusokról
  2014-03-09 22:31:06, vasárnap
 
  Meg fognak lepődni azon az eddig soha, sehol nem látott patológiai elemzésen, amivel azok szembesülnek, akik végigolvassák az alábbiakat. Bár hirtelen és egy csapásra kelt, mégis: egyértelműen egyedülálló...

Orbán Viktor esetében, 2010-től kezdve a személyiség olyan radikális és olyan gyors inflációját és hanyatlását láthattuk, amire nem tudunk magyarországi példát legalább a XX. század ötvenes évei óta. A hajdani, klasszikus pszichopata Orbán Viktor az első Orbán-kormányt (1998-2002) és az azt követő 8 esztendős ellenzékbe kényszerülést követően, 2010-ben bekövetkezett második kormányra kerülésével a magyar történelemben akár példa nélkül álló módon gyors és súlyos hanyatláson ment keresztül. A rendkívül látványos és roppant kóros pszichopátiás személyiségzavar és szociopátia - ami Orbán Viktor miniszterelnököt ilyen szélsőségesen és egész Magyarországot egy már kvázi egzisztenciális csődbe döntötte - magával rántotta mintegy az egész kormányát is. Az egyetlen, aki a legtovább és a leginkább tartotta magát, Martonyi János külügyminiszter volt, aki teljesen kilógott abból a voltaképp egyarcúra degradált magyar kormányból, ami Orbán Viktor hanyatlásával mindenkit magával rántott.

Orbán Viktor, ahogyan a vele inflálódott kormánytársai - így például Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint miniszterelnök-helyettes - az antiszociális personopathia (antisocial personality disorder), a pszichopátia és a szociopátia tipikus esetei. Kövér László, a Fidesz országgyűlési elnöke, valamint Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, egyúttal Budapest V. kerületének polgármestere mellett külön érdemes beszélni (alább olvasható) a szakirodalom számára eleve és a kezdet kezdetétől klasszikus és példaértékű esetről, Pintér Sándor belügyminiszterről és polgári titkosszolgálati miniszterről, aki önmagában is tankönyvbe illő példa és máris egyetemi tanulmány lehetne, hiszen életben lévő, mindenki orra előtt álló, rendkívül markánsan képviselt pszichopata személyiségről és karrierről van szó.

Tárgyalás

De mi is a szociopátia, aminek kórtünetei ismertetésével egymással halmazban ismerhetünk rá Orbán Viktorra, Pintér Sándorra, Kövér Lászlóra, Rogán Antalra, Lázár Jánosra, Navracsics Tiborra, Kósa Lajos debreceni polgármesterre egyaránt, ugyanis némi-némi eltéréssel mindegyikükre meghatározó az alábbi tünetegyüttes.

A hajléktalanok, a rokkantak, a betegek, a cigányok és a társadalom széles rétegeinek kriminalizálása, megbélyegzése, okolása, hibáztatása, üldözése, jogfosztása mind-mind a rendkívül súlyos és előre haladt szociopátiás személyiségszerkezet és a disszociális személyiségzavar kétségtelen bizonyítékai. A szociális beállítottság és a szociális társadalmi értékrend hiánya, a szociális értékek felrúgása tipikus tünetei a szociopátiás betegségnek. Orbán Viktor és köre - és vegyük ehhez a kilakoltatásokat és azok lekommunikálását is - a szociopata és súlyosan pszichopata egyének kóros személyiségfejlődésének eredményeképpen a társadalom többi tagja ellen közömbösek, nemtörődömök, gátlástalanok, kritikátlanok és nyersen, durván, közönségesen és agresszíven rosszindulatúak. Empátiájuk, mások gondjaiba, problémáiba való beleélési képességük alacsony és nem is akarnak ilyen érzelmeket és empátiát. A törvényeket és az Emberiség örökölt és programozott belső, erkölcsi értékrendjét nem csak morális funkcionális analfabetizmusból, hanem szándékosan is megszegik, legázolják és felrúgják.

A szociopátiás, beteg személyiség miatt a mások és a lakosság iránti felelősségérzet radikális hiányát, a felelősségvállalás rendkívül erőteljes megtagadását, saját bűneikért, bűntetteikért és cselekményeikért mindig mások - a magyar társadalom, továbbá a világ bármely vagy összes állama és vezetése, valamint felügyelő szerveinek - okolását és hibáztatását tapasztaljuk. A pszichopata ugyanis gyűlöli, ha tetteiért felelősséget kell vállalnia, gyűlöli az önkritikát, s mivel perdöntően egocentrikus és narcisztikus - aki mindenek felett és az elfogadott társadalmi normákkal szemben szereti önmagát a legjobban -, ezért minden tettéért és minden sikertelenségéért is másokat okol. A pszichopata egója nem engedi meg, ami az egészségesebb ember számára természetes, hogy hibáinak és rossz döntéseinek vagy hirtelen, meggondolatlanul feltört indulatainak legalább egy részét beismerje. Ahogyan azt Orbán Viktornál és társainál láthatjuk, hibáikból nem tanulnak és ami politikai, hatalmi és nagyhatalmi, valamint társadalmi összeütközésük ebből az összeférhetetlenségből adódik, azért is mindig másokat okolnak. Bűnös ezért számukra a társadalom, bűnösek a szegények, a rokkantak, a hajléktalanok, a magyar és külföldi emberjogvédő csoportok és szervezetek, a demokratikus és nemzetközi emberjogi ellenőrző szervek, állami hivatalok és szövetségek, bűnös bárki és bármi, egészen az Istenig, de ők tulajdonképpen sosem, mert a beismerés csökkenti önmaguk előtt önnön roppant hatalmas egójukat és patológiásan elfajult büszkeségüket és attól félnek, hogy mások szemében csökkennek vagy kevesebbekké válnak.

Ahogy azt az orbáni szociopátás pszichopátiánál láthatjuk, klasszikus patológiás tünetömlesztésekről van szó. Ugyancsak klasszikus pszichopátiás összetevő, hogy Orbán Viktor és köre társadalomgyűlölő és lakosságüldöző intézkedései minden erkölcsileg nem debilis számára vállalhatatlanok, ugyanakkor azzal, hogy Orbán Viktor, Rogán Antal, Tarlós István és a többi Fideszes ezeket elköveti, kizárólag önmagát minősíti. Ez is klasszikusan markáns szociopátiás tünet. A pszichopaták ama sajátossága ez, akik saját tetteikkel saját magukat minősítik, miközben másokat próbálnak degradálni.

Ugyanakkor azt is láthatjuk, ami szintén markáns pszichopátiát mutat, hogy tetteik nem csak anarchikusak (a pszichopata ugyanis a káosz és a szándékos törvényi instabilitás és törvénytelenség embere), de kifejezetten úgy tűnnek fel, mintha anarchikus tetteik és törvénykezésük spontán törne fel, minden látható vagy értelmezhető előzmény nélkül, mint amikor annak mozgató rugója a spontán, primitív, erőszakosan feltörő agresszív ösztön és/vagy a tudathasadásos elmebetegségből fakadó szkizofréniás téboly. A világsajtó hiába próbál tetteikben, szavaikban, napi kommunikációikban, döntéseikben és törvénykezéseik sűrű áradatában józan észt keresni, nem talál, mert annyira spontán, kiszámíthatatlan, ingatag, instabil és megbízhatatlan az a pszichopata és szociopata személyiség, amelyik ezeket megcselekszi és létrehozza.

A pszichopata számító, egoista, mások élete és az Emberiség sorsa ellen felelőtlen és a minimum, hogy közömbös. Politikai karrierjét részben azzal éri el, hogy mindig a saját érdekeit nézi, önös céljaiért bárkin és bármin gátlástalanul és kritikátlanul átgázol, és ehhez érzelmi sekélyességénél fogva képes tartós színészkedésre és gátlástalan hazudozásra. A pszichopata megbízhatatlan, aki önmaga pozíciójáért, pénzéért vagy puszta sértett egójáért bármikor alakoskodik és hazudik, ennek következményei pedig hidegen hagyják. Sem az adott ország, sem az Emberiség sorsa nem akadályozza abban, hogy önmaga kedvére és egoista céljaiért élje a mindennapokat, amit akkor is ekképpen tesz, ha tudja, hogy ezért az egész Emberiségnek kell megfizetnie, általában pedig akkor is így tesz, ha tudja, hogy az egész Emberiség pusztulását vagy kiirtását okozná.

A korábbi orbáni pszichopátiát - amely sokkal kevésbé kereste és találta meg a konfliktusokat - 2010-től felváltotta a rendkívül kóros személyiségszerkezetből és alacsonyrendű motivációkkal halmozott, roppant primitív indulati és ösztönéletből fakadó konfliktushalmozás, amely az egész társadalommal és - jelenleg néhány hasonlóan szociopata elnöki rezsimet kivéve - az Emberiség szinte összes országával szemben realizált.

A notóriusan hazudozó és megbízhatatlan karakter látványos tünetei azok, amik a korábbi kormányoknál és az 1990-t megelőző szocializmus évtizedei alatt mintegy egyáltalán nem léteztek: vagyis amit nap, mint nap láthatunk, hogy Orbán Viktor és emberei teljesen gátlástalanul hazudnak a világsajtó, valamint a világ kormányai előtt, majd gyakran kevesebb, mint néhány órával később az általuk előadottak abszolút ellenkezőjét, mégpedig pszichopátiás indulati dominanciával kommunikálják a magyar sajtóban és a magyarországi nyilvánosság előtt. Az egészen súlyosan hazudozó gátlástalan bűnözők ama életstílusa ez, akik akkor is hazudnak, ha nyilvánvaló, hogy mind a kormányok, mind a lakosság előtt azonnal lebuknak.

Anyám a Kádár-rendszertől kezdve állami katonai pszichiátrián dolgozott évtizedeken át, mellette ülve nőttem fel, így nap nap után belülről láttam, hogyan vettek részt katonák, rendőrök és civilek ellen tömegével elkövetett politikai bűntettekben és állami gyilkossági szervezkedésekben 1990 előtt és után, ugyanazzal az állománnyal, a hajdani elkövetők kapitalista rendszerben elkövetett kinevezésével és új kormányok alatt foglalkoztatásával. De eme mértéktelenül egoista és bűnöző környezetben is feltűnést keltettek azok az Orbán óta mintegy alapnormává emelt kritikátlan hazudozások, amiket a legrosszabb minőségű bűnözők követtek el. Őszinte nevetségére jártak az orvosok és a személyzet azon legrosszabb bűnözők stílusára, akik Orbán Viktorhoz és társaihoz hasonlóan még akkor is másik nevet mondtak a saját nevük és anyjuk neve helyett, amikor az orvos vagy adminisztrátor az orruk előtt, a saját kezében tartva a bűnözők személyi igazolványát, kérdezte tőlük nevüket és anyjuk nevét. Hiába volt az életvitelszerűen hazudozó állami bűnözők számára is evidens, ahogyan bárki más számára, hogy a hazugság fölösleges, hiszen azonnal lebuknak, ezen pszichopata bűnözők is Orbán Viktor és társai mai gyakorlatával összhangban akkor is, de akkor is tovább hazudoztak! Ahogyan a súlyos pszichopatákra jellemző, nem csak össze-vissza hazudoztak a legegyszerűbb tények ellenében is, de ezzel természetesen úgy tették ezt, hogy saját magukat égették le és saját magukat minősítették mindenki más előtt! Még a leghitványabb és leggerinctelenebb állami bűnözők is csodájukra jártak! Ez egy nagyon fontos sajátossága az extrém súlyos pszichopátiának! És ez ma már a norma!

A pszichopatákra gyakran jellemző ellenségkeresés és konfliktusgyártás Orbánék esetében ugyancsak rettentő markáns. A súlyos pszichopata nem szeret békében élni, mert torz lelke visszatérő éhségét érzi a konfliktus, az összeütközés, a gyűlölködés, a háborúskodás szításának, ezért Orbán Viktor és köre is egyszerre visel hadat a társadalom és az Emberiség szinte összes országa ellen. A pszichopatának kellenek az ellenségek.

A pszichopátia - így Orbán Viktor esetében is keresendők és megtalálhatók ezek -, az érzelmi traumák sokasága - amelyek egyébként nagyban erednek Orbán Viktor által önmagáról az Interneten olvasott és látott kommunikációkból - agresszív válaszreakciókat, a lakosság és a világ elleni állandó bosszúszomjat, agresszivitást, primitív reakciókat és primitív késztetéseket, szűnhetetlen megtorlásvágyat és dühödt, egészen extrém súlyos patológiás tetteket és bűntetteket eredményeznek, kihozva belőle az egyébként is meglévő és előtörni vágyott nyers, bűnöző alkatú, paranoid és paranoiás, minimum, hogy schizoid pszichopátiát.

A pszichopata kapcsolatait a kóros indulati és ösztönélet, valamint az individuum egomániás céljai határozzák meg. Ezért - mivel alapvetően diktatórikus és despotikus - a nyugati, sokkal demokratikusabb, a társadalom iránt sokkal szervezettebb, erősebb és strukturáltabb berendezkedéssel állandó konfliktusban van, de a hozzá hasonló diktatórikus és despotikus országokkal és elnöki diktatúrákkal - amilyenek a vaskezű és nyíltan tömeggyilkos arab diktatúrák - ideig-óráig, az első indulati löketig vagy más természetű harántimpulzusig képes valamekkora együttműködésre. A pszichopata szövetségkötéseit tehát perdöntően a primitív és önös célok, valamint az ezzel elegy kóros indulati élet és beteg ösztönreakciók határozzák meg.

A pszichopátia korábbi, önző célú orbáni simulékonyságát és megnyerő, megtévesztő, csaló modorát felváltotta az indulati pszichopatákra jellemző súlyos önkontroll-vesztés. Orbániáda ma már nem képes tartósan szimulálni, inkább bármikor nekiront bárkinek és bárminek, csak hogy primitív ösztönkésztetéseit és kóros indulati életét kiélje. A szociopata orbáni vezetésben a lelkiismeret egészen súlyos hiánya párosul az egó rendkívül könnyen frusztrálhatóságával. Orbán Viktor és környezete egészen radikális paranoiás pszichopátiája mindent támadásként értékel és agresszív, kritikátlan védekezésre sarkallja, amiben úgy érzi, mindenek felett álló hatalmas egója bárki előtt vagy önmaga előtt esetleg sérülhet, és bármennyi további konfliktust is bevállal, mert egyéb természetű frusztrációi miatt is másokat kell okolnia és másokon kell kitöltenie primitív bosszúszomját. A szociopata számára minden és mindenki eszköz és fogyóeszköz, mégpedig a pénz, a pozíció, máskor pedig a szexuális ingerek kiélése érdekében.

Két bekezdés Navracsics Tiborról és Lázár Jánosról

Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy Navracsics Tibornál például különösen magas a homoszexuális és a pedofil komponens; a pedofil komponens nem csak a fiúk, hanem a kislányok irányában is. Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese és igazságügy-minisztere rendkívül gyenge, befolyásolható jellem, akinek gyurmaként formálható gerinctelenségét könnyű volt Orbán Viktor akaraturalma alatt ilyen szélsőségesen degradálni. Az alapvetően feminin, nőies Navaracsics Tibor akaratát vesztett, de még inkább degradált és szeszélyes érzelmi-indulati, infantilis jegyekkel halmozott hiszteroid pszichopata bűnözővé vált, csakhogy alárendelhesse magát urának és rabszolgatartójának, Orbán Viktornak, akinek akarata alatt eredeti mentalitását és személyiségét feladta, elvesztette. Ugyanakkor a devalvált és degradált személyiség Orbán Viktor számára sem stabil pont, mert ami stabilizálódott Navracsics Tiborban, az a kiszámíthatatlan, lobbanékonyságra, konfrontációra és bosszúra erősen hajlamos patológiás jellem. Navracsics Tibor esetében láthatjuk, ahogyan a lelkiismeret maradványai mintegy már csak abban manifesztálódnak, hogy bármi irányú (pozíció, pénz, megtorlás stb.), alacsonyrendű és rosszindulatú késztetéseivel - mások által - szembesítve gyakran még zavarba jön, de mindenképpen eltökélten és megszállott patológiás elszántsággal, össze-vissza hazudozva akkor is végrehajtja az orbáni és elmeuralmi kontroll állati emberré silányított primitív programját.

Ha már kitértünk egy példára, térjünk ki egy másikra is: például Lázár János, az orbáni Miniszterelnökséget vezető államtitkár esetében a pszichopatákra tipikusan meghatározott diplomatikus mosoly mögött rejtőző teljesen megbízhatatlan, az őszinteség radikális hiányában tespedő, teljesen szavahihetetlen, állandóan manipulatív, szélsőségesen egoista érdekembert, számító és hazug pszichopatát láthatjuk, akinek a pszichopatáknál meghatározott intelligens és ravasz, képmutató személyiségből eredő alakoskodása és hazudozása voltaképpen csak az intellektuálisan alacsonyan kvalifikált személyeket képesek akár rövid időn át megtéveszteni.

Egyébként a szociopatát meghatározza a megbánás, a lelkifurdalás és a bűnbánat hiánya, miközben minél szociopatább egy karakter, általában annál inkább jellemzi a morális debilitás is, amikor az erkölcsi ítélőképesség is szélsőségesen hiányos. Ugyanakkor amíg a pszichopata betegsége el nem hatalmasodik, kórja a skizofréniával kellően nem keveredik vagy tudathasadásos elmebetegséggé nem fajul, addig gyakran említhetjük az átlagosnál magasabb értelmi szintet, ami a pszichopatát külön veszélyessé teszi, hiszen - mint azt a politikusoknál láthatjuk - sokkal inkább eléri célját, míg az együgyű nép primitív csordaösztönével követi a hozzá képest magas intellektusú, jól öltözött, simulékony és megnyerő modorú, számító, ravasz és mindannyiukat kihasználó egomániás és bűnöző karaktert. Az ilyen pszichopaták a lakosság bárgyúsága, butasága, képzetlensége, megtéveszthetősége, valamint együgyű gyanútlansága és jóhiszeműsége miatt sikeresek és kerülnek az ország élére.

Kövér László és Rogán Antal patológiájáról

A rendkívül súlyos pszichopátia látványosan megjelenő halmazait illetően külön érdemes kiemelni Rogán Antal és Kövér László párhuzamát, akik bár messze nem olyan betegségtünetekkel, mint a hozzájuk képest csendes Pintér Sándor, ugyanakkor már politikai életük korai szakaszától kezdve markánsan deklarálták a pszichopátiás és a szociopátiás személyiséget és az abban rejlő, megfelelő körülmények mellett a társadalomra már halmozott veszélyt jelentő konstellációját. Kövér László és Rogán Antal vonatkozásában kiemelkedő a hiszteroid pszichopátia, a pszichopata karakter minden, a diagnózis felállításához szükséges tulajdonságával. Frusztrációs toleranciájuk alacsony; mindig is könnyen ingerelhetők, kritikátlanok, érzelmileg kíméletlenek, triviálisak és közönségesek voltak, akik primitív belső késztetéseiket és embertársaik, valamint a társadalom elleni utálatukat igyekeztek mindinkább és azonnal kiélni. Náluk is azonnal megleljük a pszichopatákra jellemző ama önimádatot, ahol az első az én és az önös, egoista érdek, és ahol minden következtetés az énből indul ki. A nem csak a képmutatásból, hanem a ténylegesség szintjén is rendkívül rossz értékítélő képességet pedig - kettejük közül - Kövér Lászlónál tapasztaljuk, akinek értékítéletei rendkívül megbízhatatlanok, szakértelem szempontjából a személyiség radikálisan megbízhatatlan és elfogult, aki nagyon gyakran egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy következtetései tévesek, elfogadhatatlanok és semmiféle logikai és erkölcsi szintet nem érnek el. Kövér Lászlóval szemben Rogán Antal sokkal gyakrabban foglal el illogikus és elfogadhatatlan álláspontot úgy, hogy tökéletesen tisztában van vele, hogy alakoskodik és hazudozik.

Az efféle pszichopaták - különösen Kövér László esete példázza ezt - ama hasonló jegyeket mutatnak, amiket a kutyáknál látunk: személyiségükben nem a racionalitás, hanem a radikális érzelmi elfogultság domináns, aminek frusztrálása esetén az alacsonyrendű ösztönök válaszreakciói jelennek meg - elnyomva a megmaradt értelmes és logikus következtetések zömét is -, s mivel súlyos pszichopatákról van szó, akik ezen belül kimerítik a hiszteroid pszichopata személyiségzavart is, ezért ezek az alacsonyrendű, primitív, ősinek nevezett ösztönök elő is törnek, nem hagyva utat a felsőbbrendű törekvéseknek. Az ilyen személyiségekben - különösen Kövér Lászlót illetően - általában nem is tudatosodik az ostoba és primitív válaszreakció ténye, és ez a kritikátlanság, a valós helyzet fordított értelmezése csak súlyosabb pszichopátiás perszonopátiát deklarál. Náluk is azonnal megleljük a radikálisan elfogult karakter ama komponenseit, ami a pszichopatákra en bloc jellemző: tehát az énközpontúság, az önzés, az egoizmus, ahol a személyiség egocentricitása minden külső és belső történést és lényegében a dologi tartalmak zömét kizárólag, máskor mindenek felett önmagához köti, önmagához viszonyítja, hogy őt az miként érinti, érintheti, neki az mennyit prosperálhat anyagilag, egzisztenciálisan, hírnevét, látszólagos becsületét és a többit illetően. A pszichopátiának a Kövér Lászlónál látható tünetegyüttese abban a tekintetben súlyosabb a többi Fideszes vezetőhöz képest, hogy a pszichopatákra gyakran jellemző rideg számítás helyét sokkal-sokkal gyakrabban elnyomja a hiszteroid pszichopátiából fakadó, indulati és ösztöndomináns, az egyént ebből a szempontból (is) különösen elfogulttá tevő primitív reakció. Az ilyen személyek ezért különösen megbízhatatlanok; szavaikra, következtetéseikre, hitelükre vajmi keveset lehet adni. Elemzések készítésére, stratégiai tervek kidolgozására vagy bármilyen, hideg számítást és racionalitást igénylő feladatok ellátására alkalmatlanok.

Pintér Sándor patológiájából

Nem csak a Fideszen belül, de az egész teljes magyar politikában kétségtelenül a legmarkánsabb pszichopátiás, antiszociális és szociopata jegyeket már a kezdet kezdetén Pintér Sándor halmozta leginkább. Róla abszolút evidens és egyértelmű, hogy DNS-ében perdöntő és meghatározó a rendkívül súlyosan és roppant korán kialakult pszichopátiás dominancia, ugyanakkor vizsgálni kellene, milyen családi környezet és milyen frusztrációk és traumák okozták ezt a rendkívül súlyos és roppant kóros szociopátiás, kifejezetten tömeggyilkos alkatú személyiséget.

Pintér Sándor minden valószínűség szerint már kisgyermekkorában súlyos pszichopata volt és akkor sem lett volna esélye gyógyulásra, ha kiskorától szakemberek kezelik. Miután pedig egy pszichopata személyiségszerkezet a serdülőkorba lép, pláne, miután azt elhagyta, a gyógyulás esélye megközelítőleg nulla.

Pintér Sándor a sikeres pszichopaták és egyáltalán a pszichopátia egyik klasszikus fajtájának a tankönyvbe illő mintapéldánya. Amikor Orbán Viktor még csak kezdett alámerülni a politikában, Pintér Sándor már mélyen bevésődött módon, halmozottan bűnöző alkatú pszichopata és gátlástalan szociopata volt.

Önuralma - amivel a pszichopata a kívülállók előtt próbálja magát kedvező színben feltüntetni - már évtizedekkel ezelőtt is átlag felettien kvalifikált volt. Rideg, számító, céltudatos, aki stratégiai tervezésre és tervei végrehajtására sokkal inkább képes, mint az instabil emóciókkal és érzelmi-indulati hiszterizációval sújtott Orbán Viktor. Pintér Sándor sima - amikor nem támad -, kellemes modorú, behízelgő, megnyerő, tömeggyilkos karakter. Nem akarom Theodore Bundy-hoz (Ted Bundy) hasonlítani, mert a behízelgést és az emberek által elnyert szimpátiát illetően messze-messze nem olyan tehetséges, sőt, viszont Pintér Sándorról óhatatlanul eszünkbe juthatnak a klasszikus sorozatgyilkosok és tömeggyilkosok, akik jelentős része - különösen a sorozatgyilkosok - gyakran jó modorú, megnyerő, sikeres, magasan kvalifikált, a társadalomba látszólag beilleszkedő, magas egzisztenciájú karakterek, akik mesterei a manipulálásnak és megtévesztésnek. Pintér Sándor számító, rideg és általában kimért.

Pintér Sándor esetében a lelkiismeret és embertársai, valamint a társadalom iránti felelősség radikális hiányával találkozunk, ami nagyon jelentős és egészen súlyos morális debilitással társul. Az ilyen szociopata gyakran vagy többnyire nincs is tisztában alapvető erkölcsi fogalmakkal, noha időnként - ha egója, énvédő mechanizmusa rákényszeríti, az alkalom idejéig - képes felületes empátiára, tehát kivételes esetben képes felfogni egy adott dolog vagy halmaz erkölcsi létezését, ha valódi empátiára voltaképpen nem is képes. Az ilyen személyek agyát vizsgálva azt láthatjuk, hogy azok a képek és képsorok, amik a normális emberekben az adott agyi területeken jelentős elektromos aktivitást mutatnak, a Pintér Sándor típusú szociopatáknál ezen agyi területek fölöttébb életképtelenek és inaktívak. Az organikus defektusokkal, devianciákkal, kóros szervi elváltozásokkal bíró agy nem aktiválja azokat az elektromos impulzusokat, amik az egészséges szociális reakciókhoz szükségesek.

Pintér Sándor az embereket, az országot, a Földet és a világot tárgyakként kezeli, mindent attól függővé téve, mi szolgálja nem csak rövid, de hosszú távú anyagi és hatalmi érdekeit.

A disszimulációs, de főleg titkolózási, valamint titoktartási készsége kivételes. Szinte mindig színészkedik, szerepet játszik, manipulál és hazudik. Tehát itt is kitűnik, hogy klasszikus pszichopata. Adott szava megbízhatatlan és bármikor, bárkit eltehet láb alól, akihez szerinte biztonságosan hozzáfér és úgy látja, hogy önös céljai útjában áll. Sem Orbán Viktor, sem Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója), sem alkalmazott rendőrvezetői és üzlettársai nincsenek tőle biztonságban. Ha anyagi vagy egyéb érdekét így látja biztosítani, bármelyikükön átgázol és bármelyiküket megöleti.

Pintér Sándornak nincsenek barátai, csak érdekkapcsolatai és bizonytalan kimenetelű érdekszövetségei. Élete legstabilabb pontja saját fizikai céljainak beteljesítése; ezen belül elsősorban az anyagi és hatalmi gyarapodás. Érzelmileg sivár, emocionális szintje és szexualitása a serdülőkornál megrekedt. Bűnözésre erősen hajlamos, az emberéletek pedig nem képviselnek számára értéket. Színészkedése, öncélú alkalmazkodása könnyen tetten érhető. Politikai és más karrierista pályán könnyen sikeres, aminek okai között fellelhetjük Pintér Sándor kolerikus karakterét, magas intelligenciáját, manipulatív és egoista, mindenkit tárgynak tekintő és eszközként használó beállítottságát stb. is.

Befejezés

Összegzés helyett egy tényt mindenképpen megállapíthatunk: ha ezen politikusok ellen bárki civil vagy nem civil állampolgár a törvényeknek megfelelően - minthogy a törvények lehetővé teszik -, az adott politikus lakóhelye szerint illetékes önkormányzatnál kezdeményezi a politikus pszichiátriai szakvizsgálatát és cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezését, csak az a pszichiáter, aki önmagával együtt egész szakmáját szemétbe és kukába dobja, csak az olyan nem állapítja meg a fenti politikusok esetében legalább a súlyos pszichopátiás személyiségzavart. Márpedig aki bűnöző alkatú pszichopata vagy szociopata, az olyan abszolút alkalmatlan arra, hogy emberek fölött álljon, nemhogy egy egész állam fölött rendelkezzen!
 
 
0 komment , kategória:  Magyarország hirei  
Hamvazó szerda
  2014-03-06 00:56:40, csütörtök
 
  Böjtre fel! - az önmegtartóztatás negyven napja

Elkezdődött a negyven napos böjt, ami húsvét vasárnapig tart, a hívők hamvazószerdán és a pénteki napokon nem esznek húst, és a hitben elmélyülve készülnek a feltámadása ünnepére.

A húsvétot megelőző negyvennapos böjt hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén február 13-ére esik. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke február 13-án 17 órakor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét a nagyböjt kezdetén.
Negyven napos önmegtartóztatás kivéve vasárnap

A hamvazószerda arra az ősi hagyományra vezethető vissza, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon (és nagyböjt első vasárnapján) keresztet rajzol a hívek homlokára, közben pedig ezt mondja: ,,Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!" A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

Mivel a vasárnapokat az Egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki.

A nagyböjt azért tart pontosan negyven napig, mert a Szentírásban és az abból kiinduló keresztény hagyományban a negyvenes szám mindig az egyes események jelentőségét emeli ki. (Jézus Krisztus nyilvános működésének megkezdése előtt negyven napot töltött a pusztában. Negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a pusztában a zsidó nép, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen és Jónás próféta negyvennapos böjtöt hirdetett Ninivében.)
 
 
0 komment , kategória:  husvéti versek,fotók,videók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 195 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 129
  • e Hét: 2588
  • e Hónap: 6413
  • e Év: 146438
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.