Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/55 oldal   Bejegyzések száma: 544 
Viszlát ÁPRILIS!
  2014-04-30 22:23:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugodalmas szép álmokat !
  2014-04-30 22:20:16, szerda
 
  Nyugodalmas szép álmokat kívánok Mindenkinek
...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tallóztam...BABITS MIHÁLY: MINDENEK SZERELME
  2014-04-30 20:21:50, szerda
 
  BABITS MIHÁLY
MINDENEK SZERELME

Ó, nézd, az idő csodaszép,
gyere ki a mezőre,
a napsugár, a szabad ég
várnak az élvezőre.

Kelyhet a virág tágra nyit,
friss szirma nesztelen nő,
kacéran bontja bájait,
akár egy meztelen nő.

Fenn hattyukeblü fellegek
elnyúlnak lusta kéjjel,
omló márványként, élveteg,
mint asszonytestek éjjel.

Zöld könnyüszoknyás karcsu fák -
megannyi ballerina,
féllábon áll, libeg-lobog,
minthogyha táncra hína.

Bogárpárok egymás megett
kerengenek a fűben,
szerelemtől kerengenek
az illatos sürűben.

Énnékem minden szerelem,
az ég, a föld, a felleg
és örök kéjjel szenvedem
ez örökös szerelmet.

Mert nincsen kéjes állapot,
mit csak a lélek érez,
nincs kéj, mely nem formál jogot
a szerelem nevéhez.

Énnekem minden szeretőm,
ami gyönyör szememben,
és testem romlik szenvedőn
e sok-sok szerelemben.

Az édes-forró napsugár
lázra csókolja arcom,
s ha hold süt át a függönyön,
a gyönyörtől nem alszom.

Ezer szeretőm van nekem
és én szeretem mindet
és mindenik tekintetem
mind szerelmi tekintet.

A föld szerelmét élvezem
s pusztulok élvezőben,
istenekkel szeretkezem
magamban a mezőben.

Festmény: Alfons Mucha: Virág

forrás: A Csend Hangja
 
 
0 komment , kategória:  **Tallóztam...  
A nap fotója 2014.04.30.
  2014-04-30 20:18:45, szerda
 
  A nap fotója 2014.04.30. - Photo of the day 30.04.2014.
József Mesterházi - "Először a dagonyában"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Festmény...FÉNYES ADOLF
  2014-04-30 20:15:04, szerda
 
  Fényes Adolf: Kisvárosi délelőtt - 1904 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Festmény...FÉNYES ADOLF
  2014-04-30 20:11:52, szerda
 
  Fényes Adolf: Napsütötte utca 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Festmény...FÉNYES ADOLF
  2014-04-30 20:09:40, szerda
 
  Fényes Adolf: Testvérek
1906. Magyar Nemzeti Galéria
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma 174 éve született Fényes Adolf festőművész
  2014-04-30 20:07:33, szerda
 
  Ma 174 éve született Fényes Adolf (Kecskemét, 1867. április 29. - Budapest, 1945. március 14.) magyar festőművész.
Anyja Wahrmann Regina, apja Fischmann Simon. Apja halála után Budapestre költözött, 1886-ban vette fel a Fényes nevet. Egy testvére volt: József.

Élete
Jogi tanulmányokat folytatott, amit félbehagyott és 1884-től 1887-ig a Mintarajziskolában Székely Bertalan és Greguss János növendéke lett. Weimarba költözött, ahol 1887-1890 között Max Thedytől tanult. 1891-ben Párizsban telepedett le, ahol a Julian Akadémia hallgatója lett. Mestere itt William-Adolphe Bouguereau volt. Párizsból visszatért két évre Weimarba, Max Thedyhez. Miután hazatért, 1894-1898 között Benczúr Gyula mesteriskoláját látogatta. Az 1900-as évet Olaszországban és Franciaországban töltötte.
A Szolnoki Művésztelep alapító tagja. 1902-től minden nyarat Szolnokon töltött, ott alkotott. A Tanácsköztársaság idején a Művészi Végrehajtó Bizottság tagja lett. 1936 után egyre kevesebbet festett, beteg lett. 1944-ben elhurcolták. A felszabadulást megérte ugyan, de röviddel utána agyvérzésben meghalt. A Salgótarjáni úti temetőben nyugszik.

Kecskeméten, Szolnokon és Budapesten (III. kerületben) utcát neveztek el róla.

Munkássága
1898-ban kezdett neki a Szegény ember élete című festményciklusnak. Az ebből a korszakából származó képei a kritikai realizmus legszebb magyar alkotásai közé tartoznak. A sorozat befejezése után új utakat keresett és a plein air irányzat felé fordult. Festményeit világos színek és egyszerű kompozíció jellemezte. Az ezután következő korszakára a bibliai jellegű, romantikus festészet jellemező.


...... ............ 
 
0 komment , kategória:  Általános  
144 éve született Lehár Ferenc zeneszerző, operettkomponista
  2014-04-30 19:42:19, szerda
 
  A zenekedvelő bécsiek felüdülést várnak az operettől a mindennapi fáradozásuk után, nem pedig mély problémákat. Azt az örömöt várják tőle, amely elfog minden jó kedélyű, ártatlan lelkű embert, ha kellemes muzsika cseng a fülébe, s annak ritmusa hasonló rezdüléseket kelt lelkében is... Az operettszerző nem írhat spekulatív, lélekmarcangoló zenét; egyszerűnek, népiesnek kell maradnia. Ez bizony nehéz - nehezebb, mint általában hinnők. Nem szabad többet akarnia, mint azt, hogy operettszerző legyen, ám óvakodnia kell a banalitástól és nem szabad csorbát ejtenie muzsikusi méltóságán. Ha szabad szólanom az operett jövőjéről, azt mondanám, hogy egyre tartalmasabb lesz, majd s közelíteni fog a vígoperához. Ma ugyan még stílustalanságnak tekintik, ha a zeneszerző az operett ilyenfajta nemesítésére törekszik. Mégis érthető lesz a cél, ha vérbeli muzsikusok is felé a műfaj felé fordulnak. "
- Lehár Ferenc: Fejlődésem útja (Mein Werdegang)

144 éve született Lehár Ferenc (1870. április 30. - 1948. október 24.) zeneszerző, operettkomponista, karmester. Első zeneszerzői próbálkozásai kudarcba fulladtak, az igazi elismerést A víg özvegy, a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem hozta meg számára.
Életének legnagyobb részét az osztrák fővárosban és rövid ideig Berlinben töltötte, itt mutatták be nagy sikerű operettjeit. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedett bécsi operett stílusát.

Lehár a rádióban és a mozivásznon
Az osztrák rádió 1924. október 1-jén kezdte meg adásait, és az első operett, amelyet bemutattak Lehár Frasquitája volt. Művei terjesztésévei nagy szerencséje volt, hiszen élete során találták fel a hanglemezt, az elektromos hangrögzítést, a filmet és a hangosfilmet, a rádiót és a televíziót.
1925 elején Hollywoodban megfilmesítették A víg özvegyet. A rendezője Erich von Stroheim és bár némafilm volt, hatalmas sikert aratott. Európai premierje Párizsban volt és ezen részt vett maga Lehár is. A legtöbb, ebből az időből származó lemezfelvételen Richard Tauber, Lehár jóbarátja énekelte a főszerepeket[

Öröksége
Lehár tehetségét talán Puccini jellemzése támasztja alá a legjobban, aki azt nyilatkozta, hogy amennyiben Lehár érdeklődése az operák világa felé terelődik, legnagyobb ellenfele lett volna. Karrierje kezdetén megpróbált a lírai műfajban otthonra lelni, azonban kezdeti sikertelenségei után (Rodrigo és Kukuska) inkább az operettet választotta, amely a 19. század végén, a 20. század elején Bécs zenei életének egyik meghatározó eleme volt. Mivel az operettek iránti igény folyamatosan nőtt és egyre-másra nyíltak az új színházak (elsősorban Németország területén), megindult a műfaj átmeneti hanyatlása, hiszen a bécsi komponisták és librettisták egyre több piacképes árut próbáltak minél rövidebb idő alatt előállítani. Ugyanakkor a zeneszerzők és a librettisták nem mertek a Strauss dinasztia operettjeiben felállított sablonoktól eltérni.
Lehár számára az igazi áttörést, a szakítást az operettkomponálás hagyományos szabályaitól A víg özvegy hozta meg. Az igazi újítást azonban nem a zenei anyag jelentette, hanem a librettóban feldolgozott történet: a biedermeier álszemérem és érzelgősség eltűnt, helyét frivol nagyvárosi kötetlenség, merészebb humor, a kapitalista álmorál, a házasság, a politika kritikája váltotta fel. Viszont a szövegkönyveinek megválasztásában Lehár nem volt túl szerencsés, azok után sem, hogy A víg özveggyel hatalmas elismertségre tett szert. Kritikusai rendszerint méltatták zenéjét, viszont minduntalan kihangsúlyozták, hogy a szövegkönyv gyengeségei miatt műveinek értéke sokat vesztett.

A víg özveggyel, a Luxemburg grófjával és más műveivel Lehár igazi bravúrt hajtott végre. Sikerült újra integrálnia az erősen megosztott nagyvárosi publikumot, amelyben az ezoterikus, szakralizált magas kultúra mind élesebben elkülönült a közép- és az alsó rétegek számára készült zenei tömegtermeléstől. Ennek legfőbb bizonyítékai A drótostót, A mosoly országa valamint A cárevics, amelyekben sikeresen építette be a népi hagyományokat illetve az egzotikus külföldi, nem utolsó sorban keleti zenei vonásokat zenéjébe.

Az Osztrák-Magyar Monarchia széthullásával a bécsi operett természetes talaja süllyedni kezdett. Lassan a süllyesztőbe kerültek az operettszínpad bábfigurái is, a nyalka huszártisztek, a gőgös dzsentrik, a bamba arisztokraták, a léha nagyasszonyok. Csak a kisember maradt meg, ő azonban egyre távolabbra került az operett közegétől. A boldog békeidőknek vége lett, s megkezdődött ama nosztalgikusan szép korszak legjellemzőbb és legsikeresebb zenés színpadi műfajának, az operettnek a hattyúdala. Az operett addig uralkodott, amíg a társadalom alappillérét a polgári középosztály alkotta. Ennek egyik jó példája Lehár utolsó operettje, a Giuditta.

Az 1920-as évektől kezdve, részben ifjúkori vonzódása miatt az opera műfaja iránt, részben pedig Richard Tauber, népszerű tenoristával való találkozása miatt, rendkívül igényes daljátékokat írt (Paganini, A cárevics, Friderika, Giuditta). Híres nagyságok szomorú szerelmi történeteit zenésítette meg, vagy éppen kora embereinek törékeny, változékony sorsát állította a történet középpontjába.


Link 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma 60 éves Bánfalvy Ágnes színésznőt
  2014-04-30 19:27:00, szerda
 
  Kerek születésnapján köszönthetjük Bánfalvy Ágnes (1954. április 30.) magyar színésznőt.

Életpályája
Az általános- és középiskola elvégzése után 1972-ben felvételt nyert a Színház és Filmművészeti Főiskolára. Tanárai voltak Szinetár Miklós és Babarczy László. 1976-ban diplomázott, ezután a Vígszínházba szerződött, ahol Várkonyi Zoltán, Marton László, Kapás Dezső és Horvai István irányították.

A Jó estét, nyár jó estét szerelem című darabban Presser Gábor híres dalát, a Szilvavacsorát vitte sikerre. Szerepelt Darvas Iván, Major Tamás, Bulla Elma és Balázsovits Lajos társaságában. 1978-1982 között a Mafilm színésztársulatának volt a tagja. 1978-ban Nívódíjjal tüntettek ki. Olyan filmekben szerepelt, mint az Abigél (1978) és a Mephisto.

1981-ben Párizsba ment, ahol Jean-Luc Godard Passion' című filmjét forgatta Michel Piccoli partnereként. A film elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. 1982-ben felvételt nyert a New York-i Columbia Egyetem angol tagozatára. 1984-ben Kaliforniába költözött, ahol a California State University of Los Angeles (CSULA) tanára lett.

1994-ben a Los Angelesben lévő Aréna Theaterben rendezte meg Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok címü darabját.

Külföldi filmje például az Orson Welles életét feldolgozó Big O című film, ahol John Houseman, Susan Strasberg, Peter Bogdanovich és Henry Jaglom voltak társai. Szerette a Júlia kisasszony címszerepét is. 1992-ben jött haza. Itthon az Amerikai rapszódia (2001) Helenje volt, Nastassja Kinski, Scarlett Johansson, Colleen Camp és Tony Goldwyn mellett.

Ezután is szerepelt hazai produkciókban mint például Bacsó Péter Hello Doki (1997) című tv-sorozat női főszerepét alakította.

2000-2002 között a Kolibri Színházban a Scabaret című angol improvizációs kabaréban játszott. 2002-ben Glimmers néven angol nyelvű színtársulatot alapított, melyben ismét rendezőként is működök. Még ebben az évben megkapta a Beau Monde magazin közönségdíját.

Olyan új magyar sikerfilmekben is szerepelt, mint a Getno (2004), Állítsátok meg Terézanyut! (2004). Jelenleg a József Attila Színházban, a Ruttkai Éva Színházban és a Gózon Gyula Színházban láthatjuk.

Férje Horváth Csaba (1971) filmrendező, fiuk Horváth Olivér (1992).


Link 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/55 oldal   Bejegyzések száma: 544 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 544 db bejegyzés
e év: 6141 db bejegyzés
Összes: 35458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 568
  • e Hét: 1560
  • e Hónap: 15641
  • e Év: 15641
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.