Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
magyar éttermek gyomorforgató trükkjei
  2014-05-31 22:02:24, szombat
 
  A magyar éttermek gyomorforgató trükkjei: mi van a tányéron valójában?

Hogy készül pontosan az éttermi töltött káposzta? Hogy kerül egy kecske szőröstől-bőröstől a balatoni büfébe? Mi a titka az álomsárga burgonyának? A magyar éttermek titkairól rántja le a leplet egy nemrég megjelent botránykönyv.

Izgalmas riportkönyv jelent meg nemrég a magyar éttermek, büfék, vendéglátóhelyek világáról. Kordos Szabolcs Eszem-iszom Hungary - Merülj alá a vendéglátás világába (XXI. Század Kiadó Kft., 2014) című kötetét akár botránykönyvnek is nevezhetnénk - de leginkább az a botrányos, hogy mivel találkozunk valójában a tányérunkon egy-egy jó hírű étteremben, vagy akár egy balatoni büfében.

A szaksajtót figyelve egyértelműen látszik, hogy az elmúlt években határozott és egyértelmű színvonaljavulás tapasztalható a hazai gasztronómiában. Ez nem csak a budapesti csúcséttermekre igaz, vidéken is egyre több az olyan vendéglátóhely, ahol minőségi alapanyagokkal, profi szakácsokkal, felszolgálással találkozhatunk, de a gasztronómia javulása már a büfékben, street-food étkezőkben (hamburgeresek, levesezők, szendvicsezők, stb.) is tetten érhető. A lehúzós, trükközős éttermek azonban nagyon nehezen kopnak ki a hazai vendéglátásból.

"Mondták, hogy akkor most nekiállunk töltött káposztát készíteni, háziasan. Elővettük a hipermarketes konzervet, kiborítottuk a tányérra, megbolondítottuk vízzel hígított tejföllel, és eladtuk ezernyolcszáz forintért. Frissensültek? Ne bolondozzunk már, annyi frissesség volt azokban, mint egy száradt rigóban. Még valamikor időszámításunk előtt készültek, hetekig kallódtak a fagyasztóban, mire a vendég tányérjára kerültek. A rántott ételeket kicsit visszadobtuk a fritőzbe, hadd süljenek meg újra, attól frissebbnek tűnnek." - mesélte Géza, aki egy jól menő magyaros vendéglőben dolgozott Nyugat-Magyarország egyik nagyvárosában.

A vidéki étteremben felsorakoztatták az összes trükköt: a mangalica hétköznapi sertés volt, a borjúbécsinek titulált közönségkedvenc jól átsütött sertésszűzből készült. A "kiváló" harcsahalászlé valójában pangasiusból készült: előbbi kilója nyolcezer, utóbbi nyolcszáz forint. A ház legjobb borjúpaprikását, amelyet a város polgárai egyenesen ikonikusnak, a közösség díjért kiáltó büszkeségének neveztek, pulykacombból kreálták a séfek. Az étteremben tíz éve szerepel a vaddisznó az étlapon, a tányérokon ellenben eddig csak marhacombot találtak a vacsorázók.


"Géza számára az jelentette a nap csúcspontját, amikor az olcsón - értsd: romlottan - vásárolt húst sikálta az ecetes-fokhagymás dresszinggel, felkészítve a másnapi rántáshoz. Géza minden igyekezete és a fokhagyma ellenére is határozottan érezte a dögszagot, viszont nem tudta eldönteni, hogy honnan árad: a marhából vagy a saját tenyeréből."

"Apró" "trükkök" a "konyhában"

Persze vannak éttermek, ahol a rántott hús sem egyszerű: "Mellém állt a konyhafőnök, és elképedve nézte, mit csinálok. Pazarlom a tojásokat! Megmutatta, hogyan lehet nyolc tojásból megúszni majdnem száz darab rántott húst. Úgy, hogy jó sűrű palacsintatésztát készít az ember. A vendégek csak ámultak és bámultak: otthon soha nem sikerül így. Hát persze hogy nem, mert odahaza nem sajnálják a tojást a családtól. Átlátszó palacsintát sem tudnak úgy készíteni, ahogyan mi!" - mesélte Géza.

A műszak rutinműveletei közé tartozott az olajozás is: az agyonhasznált, habzó olajat szépen leszűrték, majd visszaöntötték, és addig forrósították újra, ameddig maradt benne egy kis "élet".

A félig rohadt krumpliszállítmány tüneti kezelésére remek módszert eszeltek ki: kurkumás vízben főzték meg a burgonyát. Ez az ízét nem befolyásolta, viszont olyan üde sárga színt kölcsönzött neki, hogy a látványtól kicsordult az ember nyála.

Az étteremben persze az italokon kaszáltak igazán nagyot: a szódával utántöltött ásványvizes üvegeket az asztaltó két méterre, futtában nyitották ki a pincérek, a kávégépet is megbűvölték, hogy a szokványos hat gramm helyett csak hármat daráljon bele a feketébe, a korsó sör pedig négy deci sörből és egy deci vízből állt.


A Balatonnál kecskéből lesz a borjúpaprikás

Egy, a hazai gasztronómia érdekességeiről szóló könyv természetesen nem mehet el szó nélkül a magyar tenger partján található híres-hírhedt vendéglátóhelyek sajátosságai mellett sem. A Balaton-parti büfék működésének alapja, hogy a nyári szezonban kell kitermelniük üzemeltetőjük egész éves bevételét - ez a cél pedig nagyon sok eszközt szentesít.

"... a strandon mindent megesznek a népek, a minőségre nem kell különösebben ráfeszülni. A bolognai spagetti az igazi adu ász, abba mindent bele lehet aprítani, ami az előző estéről megmaradt: rakott krumplit, rántott karfiolt, tepsis burgonyát. Jó sok szósszal és fűszerrel a gyerekek nagy kedvence." - mesélte a szerzőnek Nóra, aki - többek között - balatoni büfében is dolgozott.

Egyik legborzasztóbb élménye az volt, amikor egy nap arra ment be, hogy egy szörnyszülött fekszik kiterítve a konyha kövén. "Megkérdeztem: főnök, mi ez a döglött állat a földön? Kecske - mondta. És mi lesz belőle? Borjúpaprikás. Valahol tanyán vágtak feketén egy kecskét, egy héten át abból főtt a pöri. Megkóstoltam, nem volt rossz, csak éppen nem az volt, aminek eladták. Így lett a pár ezer forintos állatból százezer forintos profit" - mesélte. - Pénzcentrum
 
 
0 komment , kategória:  Magyarország hirei  
Hold -ról adatok
  2014-05-30 02:53:13, péntek
 
 
UFO-BÁZIS A HOLD BELSEJÉBEN
Prusi 2014.05.17. 07:48

Több mint három évtizede nem tudják megdönteni tudományos érvekkel azt az orosz elméletet, amely szerint Holdunk belseje üreges, és benne idegen lények rejtőznek. A téma akkor került ismét középpontba, amikor a NASA mérnökei bejelentették, hogy legújabb kísérleteik szerint a Hold sokkal tömörebb a felszínen, mint a mélyben. Eszerint elképzelhető, hogy égi kísérőnk egyáltalán nem természetes eredetű égitest, hanem egy óriási, kozmikus Noé bárkája.Az 1970-es években kidolgozott, tudományos-fantasztikus filmekbe illő feltételezés két ,,értelmi szerzője" Mihail Vaszin és Alexander Cserbakov. Az orosz tudósok olyan ősi tibeti krónikákat és szláv legendákat vettek alapul teóriájuk kidolgozásához, amelyek szerint az özönvíz idején még nem volt az égen a Hold. Ezt a Biblia is alátámasztja, hiszen a Jelenések könyve arról ír, hogy a Föld csak 13 millió évvel ezelőtt ,,kapta el" a Holdat. Vaszin és Cserbakov ezekből indult ki, amikor kidolgozta az űranyahajóra vonatkozó elméletet.A kutatók feltevése alapján a Hold nem csupán egy mesterségesen ,,idepottyantott" kísérő, hanem belülről teljesen üres is. A megdöbbentő elmélet szerint az égitestet több milliárd évvel ezelőtt egy technikailag fejlett idegen civilizáció állította Föld körüli pályára. A két tudós meggyőződéssel állítja, a Hold üreges belsejében utazáshoz szükséges üzemanyag, navigációs berendezések, megfigyelőeszközök, valamint az életkörülményeket fenntartó gépek rejtőznek. Az égitest ezáltal egyfajta Noé bárkájaként funkcionálhat, de az is lehetséges, hogy valamikor magára maradt a Föld körüli pályán, és a speciális műszerek hosszú ideje automatikusan vezérlik a ,,járművet".

Vaszin és Cserbakov úgy véli, a gömb alakú belső részt két rétegből álló héj veszi körül. A durván megmunkált külső lemez a becsapódó meteoritok által keltett lökéshullámok elnyelését szolgálja, vastagsága pedig - becsléseik szerint - a 32 kilométert is meghaladja. A belső fedőréteg azokat a gázokat tartalmazza, amelyek az atmoszféra, a fény és a légkondicionálás szabályozásában segítenek.

Noha az egész világon akadtak és akadnak olyan tudományos szakemberek, akik szerint az üreges Hold elmélete csupán az utóbbi évtizedek ,,orosz űrvicceinek" egyike, a teória számos rejtélyre ad logikus magyarázatot. Például arra, miért éppen harmadannyi a Hold tömörsége, mint amire mérete és tömege alapján következtetni lehet, és miért csak három kilométer mélyre hatolnak a legnagyobb, több száz kilométer átmérőjű lunáris kráterek. Talán egy közvetlenül a durva felszín alatt rejtőző, pajzsként szolgáló réteg megállította a becsapódó meteoritokat? Ezt igazolja az a tény is, hogy a holdkráterek mélye domború, holott - a természet törvényei szerint - logikusan homorúnak kellene lenniük.Bár a Földről látható oldalon 300 ezer krátert számoltak össze a kutatók, a Hold másik oldalán alig több mint 30 ezer becsapódásnyom található - vagyis az összes kráter mindössze tíz százaléka. És mind nagyjából egy időből származik! Úgy négymilliárd évvel ezelőtt kaphatta ezt a rengeteg találatot, egy legfeljebb kéthetes időszak alatt. Mire megfordult, a másik oldalát már alig csúfították el a meteoritok. Egyes kráterek színültig tele vannak porral, másokban alig akad por. Az orosz kutatók szerint ennek magyarázata, hogy a becsapódások során megsérült védőburkot a legénység egy cementszerű anyaggal töltötte fel. Ez a réteg a kiszáradás után finom holdi porrá alakult át, és nagy arányban tartalmaz rendkívül ritka fémeket, ráadásul elképesztően ellenáll a hőnek és a korróziónak. Vaszin és Cserbakov okot talált a mágnesességre, a szüntelen vibrációkra és a véletlenszerű gázkisugárzásokra is, amelyek a belső atmoszféra hatásai lehetnek.

A rejtélyek számát növeli, hogy míg a Föld 3,6-3,7 milliárd évesnek tekinthető, addig a Hold anyagában ennél jóval idősebb, 7-10 milliárd éves kőzeteket is találtak. Vagyis eleve nem készülhettek a mi Naprendszerünkben, amely jóval később alakult ki. Ha viszont vándorolt a világűrben, felmerül a többi kérdés: milyen ok vagy erő indíthat el egyetlen kis égitestet úgy, hogy az elhagyja saját csillaga vonzerejét, és több milliárd éven keresztül utazzon keresztül a rideg világűrön?

Ráadásul a fizika törvényei szerint egy Földdel megegyező méretű és tömegű bolygó legfeljebb egy 50 kilométer átmérőjű, a Holddal azonos tömegű testet képes befogni, magához ,,láncolni", de az is csak elliptikus pályán képzelhető el. A Hold tömege viszont ennél sokkal nagyobb, és egynegyede a Földének, így máris összeomlott az égi mechanika egyik általunk megdönthetetlennek hitt törvénye. Arról nem szólva, hogy ha mégis sikerülne befogni egy Hold nagyságú testet, akkor annak az Egyenlítő síkjában kellene keringenie, a Holdról pedig ez sem mondható el.A Hold körüli anomáliák az Apollo-12 legénységének figyelmét is felkeltették, amikor egy rádióadóval felszerelt szeizmográfot, földrengésjelző készüléket hagytak a felszínen, majd távozás közben jó magasról visszadobták a már nem használt holdkompot. Az előzetes számítások alapján azt gondolták, a kéttonnás szerkezet becsapódása néhány perces holdrengést vált majd ki - ám a Hold közel egy órán tartó folyamatos rengéssel válaszolt! Arra természetesen a mai napig nem született elfogadható magyarázat, miért ,,kongott" a vártnál jóval hosszabb ideig a több milliárd tonnás tömeg, amelynek szinte meg sem szabadott volna éreznie az ütközést. Miért hatott rá ennyire erősen és hosszan az 1,65 km/sec sebességgel érkező, ám mindössze kéttonnás holdkomppal történő találkozás, ha olyan a szerkezete, ahogyan a ,,szakemberek" állítják?

Hasonló kísérleteket egyébként a - kis híján tragédiába torkolló - Apollo-13 expedíció tagjai is végeztek, akik tíz tonna dinamit erejével egyenértékű robbanást szimuláltak az égitest felszínén. A Hold ekkor négy óra hosszat kongott, és ötvenszer erősebben érezte meg a hatást, mint azt anyaga és összetétele alapján várták a kutatók. Mint ahogyan arra az ismert fizikai törvényszerűségek alapján reagálnia kellett volna!

Újabb anomáliákra derült fény akkor, amikor mesterséges holdakként viselkedő földi szondákat küldtek a Hold köré, s azok keringésük közben bizonyos helyeken lefékeződtek, majd felgyorsultak a gravitációs vonzerő váratlan csökkenésének és növekedésének hatására. Az égitest sűrűségének megmagyarázhatatlan változásai miatt sok szonda kitért eredeti pályájáról, emiatt lehetetlenné vált a feladatok elvégzése. Az elméleti szakértők ismét csak a fejüket csóválták, hiszen sehol másutt a Naprendszerben nem találkoztak hasonló jelenséggel. Pedig mi ez, ha nem az üregek létét bizonyító jel?Gyanús meghátrálás

A hivatalos szervek évtizedeken át próbálták a Holdat terméketlen, üres, halott vidéknek beállítani. Mintha ezért nem lenne semmi értelme oda elrepülni. S bár az amerikai űrhivatal hosszú ideje mindent megtesz annak érdekében, hogy félretájékoztassa a világ közvéleményét, a bizonyítékok napról napra gyűlnek arra vonatkozóan is, hogy szinte valamennyi Hold-missziót azonosítatlan repülő objektumok és titokzatos fények kísértek az útján. A jelenség egyébként nem új keletű: angol csillagászok már 1869-ben beszámoltak arról, hogy feltűnően világító fénycsoportokat figyeltek meg több hónapon keresztül, minden éjszaka. A hasonló felvillanások napjainkban sem ritkák, rendszerint valamelyik kráter belsejében tapasztalják őket.Az űrhajósok maguk is megfigyeltek különös tárgyakat és jelenségeket a Holdon, amelyek egyáltalán nem illettek oda - például a kráterek mélyén húzódó kupolaszerű objektumokat és olyan nyomokat, amelyeket mintha valamilyen közlekedési eszköz hagyott volna maga után. Az idegenek jelenlétét a Holdon más érdekes események is alátámasztják: például az eltűnő, majd újra felbukkanó - bizonyosan nem természetes eredetű - kráterek, a 27 naponként szabályosan ismétlődő holdrengések, mesterségesnek tűnő falak és repedések, titokzatos pára- és füstrétegek. Az orosz N. Kozirev már 1961-ben kimutatta - és méréseit többször ellenőrizték -, hogy a Hold felszínéről molekuláris hidrogén távozik, erre a mai napig nem találtak elfogadható magyarázatot.

A hetvenes évek vége óta több tucat olyan Hold-fénykép látott napvilágot, amelyeket az Apollo-űrhajók vagy földi eszközök készítettek, és amelyeket sikerült megmenteni a titoktartás, az elsüllyesztés elől. E fotók alapján száz százalékos bizonyossággal állítható, hogy a Holdon értelmes tevékenység folyik. De a NASA amellett, hogy nem teszi közzé a nagy felbontású fotókat, meg is hamisítja a létező fényképeket! Már többször kiderült, hogy a nyilvánosságra hozott képek nem egyeznek más, korábban készült képekkel. Retusálták őket, de milyen célból? Vajon mit akartak eltüntetni, ami előzőleg rajtuk volt? Talán csak nem annak bizonyítékait, hogy a földönkívüliek származási helyét nem több fényévnyire, más naprendszerek bolygóin kellene keresnünk, hanem a legközelebbi szomszédságunkban?

Ráadásul ma is ott tartunk, hogy tiltott égitestként kell tekintenünk égi kísérőnkre. Az első ember Holdra lépése, 1969. július 26. rendkívüli reménnyel töltötte el az emberiséget, hiszen a tervek arról szóltak, hogy hamarosan bázisok, bányák és laboratóriumok épülnek majd ott, s ezzel egészen új iparágakat, új anyagokat, új energiaforrásokat kaphatunk. Az 1969 és 1972 közötti nagy felfutás idején a Hold-kutatás mindmáig elért legnagyobb korszakának lehettünk tanúi. Számos expedíció indult oda - vagy eleve nem is a felszínen történő leszállás volt a cél -, mégis hat alkalommal 18 ember járt arra, közülük 12 landolt sikeresen az égitest talaján.

Később aztán roppant gyanús körülmények között, és igencsak váratlanul megtört az amerikaiak lelkesedése a Hold iránt - a szovjetek pedig soha sem jutottak el oda. Égi kísérőnkre nem indultak többé embert szállító űrhajók - pedig ilyenek már akkor készen várták a további indításokat, és felkészített űrhajós is akadt szép számmal, nem említve a rengeteg rejtélyt, amelyet vizsgálniuk kellett volna.Nemcsak az UFO-kutatók, de a logikusan gondolkodó emberek is joggal furcsállják, hogy azok, akik a legnagyobb sikersorozat közepén, diadalmenetben jutottak el a Holdra, váratlanul felhagytak a kutatással. A tervek éppen ellenkezőek voltak: az 1970-es évek elején tovább kellett volna tartania az Apollo-programnak, hiszen felépítették a többi űrhajót, és részletesen kidolgozták az Apollo-18, -19 és -20 útjait és feladatait. Majd váratlanul lemondtak mindenről - az oroszokkal együtt, akiknek pedig egyáltalán nem volt szokásuk feladni a küzdelmet, főleg akkor nem, amikor az amerikaiakkal versengtek.

Vajon milyen oka lehetett a két nagyhatalomnak arra, hogy beszüntesse a Hold vizsgálatát, ahelyett, hogy további érdekes és fontos kutatásokat kezdeményez, netán bázisokat épít? Tudjuk, hogy a hivatalos magyarázat nem állja meg a helyét, hiszen a Hold napjainkban is ezernyi rejtélyt tartogat, gyarmatosítása pedig ugrásszerű fejlődést eredményezne az emberiség életében. Sokkal valószínűbb, hogy azok az idegenek, akik már régóta bevették magukat a Holdra, nem veszik jó néven, ha megpróbálunk beférkőzni az otthonaikba. Aki pedig - az egyértelmű figyelmeztetések ellenére - mégis megpróbálkozna egy újabb Hold-expedícióval, semmi jóra ne számítson...

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A SZÍNES UFO 2007. JÚLIUSI SZÁMÁBANKisbolygónak álcázott űrhajók

Ma már szinte biztosra vehető, hogy ha az emberek kijutnak a Világegyetem végtelen óceánjára, hatalmas űrbázisokat és telepeket hoznak majd létre, amelyekről könnyebben útnak indíthatják expedícióikat. Miért ne feltételezhetnénk ugyanezt az idegenekről? Ha több száz vagy ezer évvel fejlettebbek nálunk, s képesek egy pillanat alatt fényéveket utazni, nem okozhat nekik gondot gigantikus méretű bolygók, föld alatti bázisok kialakítása sem. Régóta közismert, hogy a Naprendszer különféle égitestjeit korábban is földönkívüli intelligenciák által létrehozott, űrbéli anyahajónak vélték, például a Mars két holdját, a Phoboszt és a Deimoszt, valamint a Szaturnusz holdját, a Phoebét is. A Naprendszer ,,gyanúsan" viselkedő vándorai között előkelő helyet foglalnak el azok a kisbolygók is, amelyek időnként váratlan pályamódosításokkal és meglepő manőverekkel hívják fel magukra a csillagászok figyelmét. Egyes feltételezések szerint ezek az égitestek idegen lények rejtekhelyéül szolgálnak, akik a kozmosz gigantikus törmeléktömegében próbálják meg álcázni megfigyelőállomásaikat az avatatlan szemek elől. Akár úgy, hogy űrhajójukkal tapadnak a sötét, élettelen sziklára, akár úgy, hogy az általuk kiválasztott kisbolygó belsejében helyet robbantanak ki, és támaszpontot építenek fel maguknak. Az ilyen átépített aszteroida elérheti a 200 kilométeres hosszúságot és a 12 kilométeres átmérőt, belső felületén korrózióvédő réteggel, kívül pedig izolált alumíniumborítással, amely csökkentheti a hőkisugárzást.Egyre több UFO-kutató tartja megalapozottnak azt az állítást, amely szerint az Egyesült Államok már évtizedekkel ezelőtt szerződést kötött a Holdat elfoglaló földönkívüliekkel. Ennek megfelelően az amerikaiak mindent megtesznek azért, hogy eltussolják az idegenek jelenlétét, s e cél elérése érdekében még a dokumentumok hamisításától, a megfélemlítésektől, sőt, a gyilkosságoktól sem riadnak vissza. Cserébe technikai segítséget kapnak az idegenektől, és garanciát arra, hogy azok nem kötnek megállapodást más földi kormánnyal. E titkos szerződés szabályozhatja azt is, hogy mikor és milyen feltételekkel léphetnek a Holdra űrhajósok. Már csak ezért is elgondolkodtató George Bush elnök három évvel ezelőtti bejelentése, amely szerint 2018-tól kezdve ismét évente kétszer szállnának le az amerikaiak a Holdra. Ha az idegenek ezt a határidőt szabták feltételül földi tárgyalópartnerük számára, akkor érthető, hogy addig miért nem léphetnek emberek az égitest felszínére. Az újabb űrutazásig pedig minden árulkodó nyom eltüntetésére lehetőségük nyílik, hogy az űrhajósok még véletlenül se észlelhessenek semmi különöset a Holdon. Igaz, ettől még az évszázadok óta tapasztalt anomáliákat nem tudják letagadni...
 
 
0 komment , kategória:  Hold adatok  
Hamis húsárúk
  2014-05-30 01:02:16, péntek
 
 

Magyarország egyik legnagyobb sajátmárkástermék-gyártóját buktatta le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mivel a cég több áruházláncnak készített panírozott pulykahústermékeinek beltartalma merőben eltért a csomagoláson feltüntetett összetételtől. Az élelmiszer-hamisító telephelyén két tonna lejárt szavatosságú, illetve jelöletlen húsárut is találtak.

Nyolc pulykatermék azonnali visszahívására kötelezett egy hazai élelmiszer-előállítót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság vizsgálata bebizonyította, hogy a termékek - megnevezésükkel ellentétben - egyáltalán nem vagy csupán elenyésző mértékben tartalmaznak pulykahúst. Az ellenőrzés során például találtak olyan pulykamedálként árult terméket, amelynek 99,6 százaléka csirke-, 0,4 százaléka marhahús volt, és olyat is, amely csak csirkehúst tartalmazott. A hamisítványok között három áruházlánc saját márkás terméke is szerepel.
A gyártó üzemében és a kereskedelemben végzett ellenőrzések során kiderült, emberi fogyasztásra ugyan nem ártalmasak ezek a húsáruk, ám összetételük egészen más, mint amit a csomagoláson feltüntettek.

- A hatóságnak feltűnhet, ha egy élelmiszer-előállító az általa forgalmazott mennyiséghez képest túlságosan kevés alapanyagot vásárol, vagy ha gyanúsan olcsók az átadási árai, ebben az esetben is hasonló módon derülhetett fény a csalásra - mondta kérdésünkre a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője. Helik Ferenctől megtudtuk, a debreceni székhelyű Mar-Ne-Váll Kft. tizenegy termékét vizsgálták meg, ebből nyolcnál rendelték el a visszahívást, ami óriási árumennyiséget jelent. A kifogásolt gyorsfagyasztott félkész élelmiszerekből ugyanis termékenként 10-15 tonnát gyártottak, vagyis ekkora mennyiségben lehetnek a boltok hűtőpultjaiban a hamisított áruk. Az igazgatóság vezetője elmondta, a cég gyártóüzemében ezenkívül több mint két tonna lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve jelöletlen terméket is lefoglaltak.

A saját márkás termékeket a Tesco, a Spar és a Metro üzleteiben árusítják. Információink szerint a hamisítási ügybe keveredett gyártó egyelőre nem reagált a Nébih vizsgálati eredményeire. - Miután a kereskedelemből visszakerülnek a termékek a gyártóhoz, a mennyiségtől függően állapítja meg a hatóság a büntetés mértékét, amely várhatóan több millió forint lesz - mondta Helik Ferenc. Jelezte azt is, a jogszabályok ugyanakkor nem tiltják meg a gyártó további működését, miután kifizette a büntetést.

Lapzártánkig a debreceni élelmiszer-előállítót nem sikerült elérnünk, a cég honlapja szerint viszont a gyártás során nagy súlyt fektetnek az élelmiszer-biztonsági szempontokra, üzemükben saját laboratórium és szakhatósági kirendeltség is található. A Mar-Ne-Váll Kft. az Opten céginformációs rendszer szerint 2012-ben mintegy hárommilliárd forintos nettó árbevételt ért el, tulajdonosai magyarországi magánszemélyek. Érdekeltségükbe több élelmiszer-feldolgozó kft. tartozik, akad például olyan is, amelyik baromfi-nagykereskedelemmel is foglalkozik. Úgy tudjuk, a Nébih további vizsgálódásokat tervez a tulajdonosok cégeinél.

Megkerestük a láncokat is, amelyek érintettek az ügyben. Arra voltunk kíváncsiak, miként fordulhat elő, hogy a kereskedelmi cégek neve alatt futó termékek miatt élelmiszer-hamisítási ügybe keverednek. Valamennyi hálózat azt hangsúlyozta: különös figyelmet fordítanak az általuk forgalmazott termékek minőségére és a termékbiztonságra. A válaszokban arra nem tértek ki, hogy előfordulhat-e egyéb saját márkás árucikkeik esetében is a vásárlók megtévesztése.
 
 
0 komment , kategória:  Magyarország hirei  
Ma hétfő
  2014-05-26 22:29:03, hétfő
 
  Idegileg totálkáros vagyok, már az öngyilkosság határán vagyok.
pénzem nincs,
elviszi a rezsi.és a bank.
érdemes igy még élni?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktornak válaszlevél
  2014-05-25 01:20:52, vasárnap
 
  Tisztelt Honfitársam, tisztelt Miniszterelnök úr!

A minap megkaptam levelét, és tüstént billentyűzetet ragadtam, hogy illően választ is küldjek rá. Igaz, Ön nem személyesen nekem címezte, talán kezébe sem fogta a papírt, és az aláírása sem valódi, pusztán egy másolat, de ettől most eltekintenék.
Azzal is tisztában vagyok, hogy Önnek fogalma sincs arról, hogy létezem, hogy ki vagyok, hogyan élek - mint ahogyan címzettjei közül szerintem ez több millióról elmondható.
Személyre szóló levelet én csak olyanoknak szoktam írni, akiket személyesen is ismerek, de most ez sem érdekes.Azért írok Önnek, mert szeretnék néhány félreértést tisztázni, amely levelében található. Először is: nyilván Önt tévesen tájékoztatták, vagy a címem félreértésből került az Önök listájára, de szeretném nyomatékosan leszögezni: én nem Önökre szavaztam, így az Önök győzelmében semmiféle érdemem nincs. Ebben kizárólag Önöknek vannak érdemeik, hiszen a négy évvel korábban megszerzett 2/3-os többséggel sikerült a választási rendszert oly mértékben megváltoztatni, vagy ha jobban tetszik, eltorzítani, hogy idén a szavazópolgárok egynegyedének szavazatai is kétharmados többséghez juttatták önöket ismét. Ez inkább szomorú, mintsem dícséretes - ilyen választási győzelem valóban nem volt még Európában. Illetve volt. Nagyjából 30 éve, hosszú évtizedeken át - akkor mindig a Hazafias Népfront győzedelmeskedett ilyen mértékben.

A második tévedés: május 25-én semmiféle közös küzdelmünk nem lesz. Önök fognak küzdeni azért, hogy minél több hűbéresük foglalhasson el bársonyszéket abban az Uniós Parlamentben, amely ellen Önök az elmúlt 4 évben harcoltak. Számomra ez kicsit furcsa, ám cseppet sem meglepő.
Május 25-én én és még sok millió honfitársam azért fogunk küzdeni, hogy a hónap elején megkapott fizetésünk hogyan legyen elegendő a hónap végén is sárga csekkekre és élelmiszerre. Ez egészen másfajta küzdelem, amelyet Ön és családja vélhetően sosem tapasztalt.

Szívesen küldenék üzenetet Brüsszelbe én is, ám rám senki nem kíváncsi. Önök meg nyilvánvalóan nem engem képviselnek, hanem elsősorban önmagukat, a hatalmi pozícióik megvédését, az Önök pártjának érdekeit... És még sorolhatnám, mennyi előbbre való dolog van Önöknek az én érdekeimnél. És csak egy jó tanács, ha tisztelt Miniszterelnök úr elfogadja: a magyar földet itthon kell megvédeni, nem Belgiumban. Mint ahogy a magyar haderőnek 70 éve sem a Don-kanyarnál kellett volna a hazát védenie, hanem itthon. Úgy látszik, a történelmi tapasztalatok nem sokat jelentenek sajnálatos módon. A munkahelyeket pedig nem megvédeni kell, hanem vagy megteremteni - ahogyan 4 éve ön ígérte az egymillió új munkahelyet. Vagy elgondolkodni azon, hogy a jelenleg összeomló kapitalizmusban, amikor az ember helyét a gépek veszik át, ahol a profit többet ér az emberi életnél, talán ésszerűbb lenne áttérni egy másfajta társadalmi - és főleg gazdasági - berendezkedésre. Tisztelt Miniszterelnök úr, hallott Ön már a technológiai munkanélküliségről? Hallott már arról, hogy ma a világ lakosságának 5 %-a képes előállítani a világ teljes szükségleteinek 100 %-át? Ezt nem én állítom, hanem számtalan közgazdász. Csak akkor kérdem én: mit csináljon a maradék 95%, hogyan kíván Ön munkahelyeket teremteni?

Ön szerint április 6-án Magyarország legyőzte a jobb- és baloldali szélsőségeket, és a mienk a legegységesebb nemzet Európában. Nem tudom, hogy ezeket Ön személyesen találja-e ki, vagy valaki Ön helyett fogalmaz, de ennél demagógabb, populistább és elcsépeltebb szöveget csak 1980 május 1-én hallottam a Hősök terén, amikor kötelező pártparancsra felvonultak apámék, és én 9 évesen velük tartottam - amúgy jó buli volt. Volt zászló, apáméknak sör... Ott olyanokat harsogtak, hogy éljen a szovjet és magyar nép megbonthatatlan örök barátsága, és a többi és a többi...

Szerintem április 6-án Magyarország ismét önmagát győzte le azáltal, hogy olyanokra szavazott, mint a Fidesz, az MSZP és bandái... S mielőtt még azt gondolná, Jobbikos vagy LMP-s vagyok, szeretném leszögezni, hogy egyik sem. És ne találgasson, tisztelt Miniszterelnök úr, egyik pártban sem hiszek.

Az egységről csak annyit, hogy a szavazópolgároknak csak a 61 százaléka ment el voksolni, 39 százalék otthon maradt. A szavazók közül is csak majdnem 45 százalék szavazott Önökre, a maradék 55 százalék teljesen másra. Akárhogy is szemléljük, az ország jelenleg is három részre szakadt állapotban van: a kiábrándult nem szavazók, az Önökben még hívők és a másokban hívők részében. Ráadásul a nyolcmillió választópolgárból Önökre csak valamivel többen, mint 2 millióan voksoltak. Ha Önnek ez egységet jelent, amikor csak minden ötödik magyar állampolgár támogatja Önöket, akkor csak két dolgot tudok feltételezni: vagy komoly hiányosságai vannak számtan tanulás terén, ami általános iskola alsó tagozatos tananyag, vagy ennyire birkának néz engem, és még számtalan honfitársamat, hogy ilyen hazugságokat próbál lenyomni a torkunkon.

Arra kér, ismét győzzük le a szélsőségeket, amelyek állítólag tönkretennék a jövőnket. Sajnos azt gondolom, hogy az elmúlt 25 évünket és a jelenünket Önök együttesen tették tönkre éppen azokkal, akik ellen most Önök is harcolnak. Ne haragudjon meg, tisztelt Miniszterelnök úr, de engem nem sikerült megtévesztenie ezzel a jobb- és baloldali maszlaggal, mert a választások és a hatalom már régen nem az elvekről vagy a nemzet érdekeiről szólnak, hanem pénzről. Ki mennyi állami vagyont tud kimenteni saját érdekszférájába, ki mennyi bőrt tud újabb és újabb adók formájában lehúzni a szerencsétlen népről, és ki tudja minél jobban mindezt demokráciaként és szabad választásként becsomagolni az egyszerű emberek számára.
Az én számomra ez nem sikerült.
Amit eddig tettem a hazámért... Attól tartok, azt Ön nem köszöni meg őszintén, mert napnál is világosabb, hogy az Ön és az Ön pártjának, az Ön pártja mögött álló gazdasági hatalmak ellen szól.
Ha megengedi, én teljesen másra bíztatnám családtagjaimat, barátaimat és szomszédjaimat, sőt, ismerőseimet és ismeretleneket is, mint hogy Önökre szavazzon május 25-én.

Önök elvették az elmúlt 25 évünket és a jelenünket. Én arra bíztatok mindenkit, hogy szerezzük vissza a jövőnket Önöktől és mindazoktól, akik még ennek elvételében mesterkedtek és mesterkednek.

Önnel ellentétben, én hiszek a közvetlen részvételi demokráciában. Önökkel ellentétben én egy teljesen más Magyarországot képzelek el.

Olyan Magyarországot, ahol a pártok helyett valódi választott, felelősségre vonható és visszahívható képviselők vannak az Országházban. Ahol a képviselőknek nincs mentelmi joguk, ahol minden titkosítás feloldásra kerül, ahol minden jelentős kérdésről népszavazás dönt, nem gazdasági érdekcsoportokat kiszolgáló báb-politikusok.

Olyan Magyarországot képzelek el, ahol egységes nemzeti vagyonleltár készül, és kiderül, kihez, hova került a huszonöt évvel ezelőtti nemzeti vagyon 90 százaléka. És az vissza is kerül jogos tulajdonosához: a magyar emberekhez.

Olyan Magyarországot képzelek el, ahol az embereknek joguk van tudni, mennyi adót fizetnek be, és azt az állam mire költi.

Olyan Magyarországot képzelek el, ahol kiderül, hogy a kettő milliárd dolláros államadósságunkból hogyan lett több száz milliárd, és miért nem hajlandó egyik kormány sem újratárgyalni ezt a kérdést.

Olyan Magyarországot képzelek el, ahol az alkotmányt nem egy párt, hanem az emberek írják, ahogyan Izlandon és Svájcban. Ahol alkotmányos jog, hogy minden hatalom a népé, alkotmányos jog az otthonhoz, egészséges élelemhez, tiszta ivóvízhez, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való jog.

Ahol az energiaszolgáltatók nem külföldi magáncégek tulajdonában, hanem a magyar emberek tulajdonában vannak. Ahol a munkát nem büntetik adókkal, hanem megbecsülik és támogatják.
Sorolhatnám még, milyen Magyarországon szeretnék élni, de ez már olyan messze van az Ön elképzeléseitől, hogy félek, azt sem tudná, miről beszélek. Vagy ha tudja, akkor nem érdekli.

Tisztelt Honfitársam, tisztelt Miniszterelnök úr!

Köszönöm levelét, de kérem, címemet töröljék a címlistájukról - nem tudom, egyáltalán hogyan jutottak hozzá -, mert a jövőben nem kívánok Önöktől semmiféle reklámanyagot kapni. Ráadásul úgy tudom, a kéretlen reklámok kézbesítését a törvény is szankcionálja.
Szívesen fordulnék a fogyasztóvédelemhez, hiszen az Önök reklámja nem más, mint megtévesztés, de attól tartok, az ő hivatalukat is Önök irányítják, így nem lenne sok foganatja a dolognak.


és menyibe került a levelek kipostázása, nyomdázása, és a plakátok?
 
 
0 komment , kategória:  Magyarország hirei  
Devizahirek 2014.05. 21.
  2014-05-21 22:03:53, szerda
 
  Menekülni szeretne deviza alapú kölcsönétől? - Ne fizessen...
ÍRTA: SUPER USER. POSTED IN HIREINK

Első olvasásra sokakban felmerülhet a kérdés, hogy normális-e, ha valaki ezt tanácsolja az adósoknak...

Sokáig mi sem tartottuk jónak ezt a megoldást, de a Kúria július 4.-i ítélete - igaz, a bíróság akaratán kívüli okból, az adósok kezébe adta sorsuk irányítását.

Részlet az ítéletből:

,,Mindezek alapján a másodfokú bíróság - Fővárosi Törvényszék 43.Pf.636.553/2012/7. számú jogerős - közbenső ítéletével a perbeli kölcsönszerződésnek a Hpt. 213. § (1) bekezdés c) pontján alapuló semmisségét állapította meg,"...

és a Kúria Ítélete:

,,A Kúria a - Fővárosi Törvényszék 43.Pf.636.553/2012/7. számú - jogerős közbenső ítéletét azzal tartja fenn hatályában,"...

Ezt másképp értelmezni, mint ahogy le van írva, azaz, hogy a kölcsönszerződés semmisségét kimondó jogerős Ítéletet a Kúria helybenhagyta, nem más, mint az adósok SZÁNDÉKOS FÉLREVEZETÉSE.

A Kúria döntését sok média próbálja a bankok győzelmének beállítani és azt sugallni, hogy ,,hiába állapítja meg a bíróság a szerződés semmisségét az árfolyamrés hiánya miatt, a bíróság a Kúria iránymutatásának értelmében a szerződést érvényessé fogja nyilvánítani az árfolyamrés meghatározásának pótlásával"

Sajnos sok a ,,megmondó ember", aki egyben funkcionális analfabéta is, nem veszi magának a fáradságot, hogy az ítélet nyomán gondolkodjon, hiszen nem is látja - mert nem érti meg - az ítéletben lévő iránymutatást.

De nézzük, miért is mondjuk azt, hogy az adós nemfizetéssel kerülheti el azt, hogy a bíróság az árfolyamrés hiánya miatti semmisség kimondása után érvényessé nyilvánítsa a szerződését. Ennek megértéséhez vissza kell térnünk a Kúria ítéletében található indokoláshoz:

,,A jelen perbeli kereset benyújtását megelőzően elfogadott, az érvénytelenség jogkövetkezményeiről szóló 1/2010 (VI.28.) PK vélemény 5. pontja tételesen tartalmazza: ha az érvénytelenség oka kiküszöbölhető vagy utóbb megszűnt, a bíróság az érvénytelen szerződést a megkötésének időpontjára visszamenő hatállyal érvényessé nyilváníthatja. A szerződés érvényessé nyilvánítása egyenrangú lehetőség az eredeti állapot helyreállításával. Ha mindkettő alkalmazható lenne, akkor a bíróság mérlegelési jogkörébe tartozik annak eldöntése, hogy az érvénytelenség melyik jogkövetkezményét alkalmazza. A PK vélemény az addigra már kialakult joggyakorlatot rögzíti. Már a BH 1991. 63. szám alatt közzétett eseti döntésében rögzítette a Legfelsőbb Bíróság, hogy az érvénytelenségi ok kiküszöbölésével a szerződés érvényessé nyilvánítása egyenrangú lehetőség az eredeti állapot helyreállításával. Ugyanezt a megállapítást tartalmazzák például a BH 1998. 226. számú, illetve a BH 2001. 473. számú eseti döntésekben kifejtettek. Egyértelműen rögzíthető tehát, hogy az irányadó joggyakorlat már a perbeli szerződés megkötésekor egyenrangú lehetőségnek tekintette a szerződés érvényessé nyilvánítását az eredeti állapot helyreállításával..

A Kúria a fent kifejtettekre tekintettel a Pp. 275. § (3) és (4) bekezdése alkalmazásával a rendelkező részben írtak szerint rendelkezett az érvénytelenség okának megszüntetéséről és a szerződés érvényessé nyilvánításáról."

Vizsgáljuk meg kicsit jobban, hogy mit is tartalmaznak a Kúria által az ítélet indoklásához használt BH-k (Bírósági Határozatok).

A BH1998. 226. számú döntésnek, már a címe is sokat sejtet...

,,BH1998. 226.
Az érvénytelen szerződés érvényessé nyilvánításának mellőzése, ha a felek kinyilvánított akarata is a szerződéses jogviszony felszámolására irányult [Ptk. 237. § (1)-(2) bek., 200. § (2) bek., 234. §, 1974. évi 1. tvr. 6. § (1) bek. b) p.].

A jogszabály azonban nem hagy kétséget afelől, hogy az utólagos érvényessé nyilvánítás csupán a bíróság részére biztosított egyik lehetőség az érvénytelenség jogkövetkezményei közül, amelyet a bíróság mérlegelési jogkörében eljárva az adott ügy körülményeinek körültekintő vizsgálata, a felek érdekeinek méltányos egybevetése, illetve a felek kinyilvánított akaratának alapulvételével alkalmazhat.
A jelen ügyben a felek jogi képviselői által folytatott (3/F/1-4. alatt csatolt) levélváltásból az állapítható meg, hogy 1994. július 12-e után a felek már maguk is az eredeti állapot helyreállítása érdekében folytattak komoly, a részletekre is kiterjedő tárgyalásokat,amelyekben az alperes által visszafizetendő pénzösszeget is megjelölték, csupán az alperes általi teljesítési határidőben nem tudtak megállapodni. Ebből az következtethető, hogy a kapcsolat megromlását követően a felek célja is a jogviszony felszámolása volt, a szerződésszerű együttműködést a jövőre nézve egyik fél sem kívánta. Ilyen körülmények között az érvénytelen szerződésnek a Ptk. 237. §-ának (2) bekezdése szerinti érvényessé nyilvánítására nincs alap. A másodfokú bíróság a jogszabályoknak megfelelően döntött az eredeti állapot helyreállításáról, amelynek során az alperesnek a perben érvényesített ellenkövetelését is elszámolta.""

Abban az esetben, ha az adós nem fizeti tovább a bank által a semmis szerződés alapján követelt összegeket, nem kell sokáig várnia az első felszólító levélre, melyben a bank többször és nyomatékosan közli, hogy felmondja a szerződést és a követelése egy összegben lejárttá válik, árverez, átadja a követelését egy behajtó cégnek, aki jogosult felmondani szerződést, stb.
Ezek után már elmondható, hogy:

"...a felek célja is a jogviszony felszámolása volt..."
(alátámasztják ezt a banki elzárkózások a megegyezéstől, az eddigi felmondások, záradékoltatások, végrehajtások...)

Ezért a BH 1998. 226 számú eseti döntésben is kifejtettek szerint:

,,Ilyen körülmények között az érvénytelen szerződésnek a Ptk. 237. §-ának (2) bekezdése szerinti érvényessé nyilvánítására nincs alap."

Nem túlzó tehát azt állítani, hogy amennyiben a bank felmondja a szerződést vagy ezzel fenyegeti az adóst (igaz, ezt a semmisség okán meg sem tehetné...), akkor a bíróság már nem nyilváníthatja érvényessé a szerződést és egyenes út vezet az eredeti állapot visszaállításához.

Nézzük most pontról-pontra, hogyan is zajlik a folyamat:

Az adós bejelenti a bankjának, hogy semmis szerződés alapján nem kíván a jövőben szerződésszerűen teljesíteni.
A bank felszólító levelet küld az adósnak, melyben felmondással fenyegeti.
A bank közjegyzői okiratban felmondja a szerződést (igaz, ezt a semmisség okán meg sem tehetné...)
Az adós pert indít a bank ellen, melyben kéri az árfolyamrés hiánya miatti semmisség megállapítását és az eredeti állapot helyreállítását, valamint csatolja a bank felmondását. ( Hivatkozva arra, hogy a bank felmondása alapján megállapítható, hogy ,,a felek célja is a jogviszony felszámolása")
A bíróság a Kúria július 4.-i ítéletének értelmében kimondja a szerződés semmisségét és az ítéletben hivatkozott BH 1998.226 számú döntés értelmében az érvényessé tétel helyett az eredeti állapot helyreállítását rendeli el...
Az eredeti állapot helyreállításának fő szabálya szerint ,,... a kölcsönösen teljesített szolgáltatások visszajárnak..."

Mint, azt egy régebbi cikkünkben már kifejtettük, nem nehéz belátni, hogy az adósok többsége nincs abban a helyzetben, hogy a kapott kölcsönt egyösszegben fizesse vissza. Ezzel a törvényhozók is tisztában vannak, épp ezért a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (továbbiakban: Pp.) 217. § (3) bekezdése szerint a bíróság a kötelezettségnek részletekben való teljesítését is elrendelheti. Kivételes esetekben a határozat jogerőre emelkedése után az első fokon eljárt bíróság a részletekben való teljesítést, illetőleg a részletekben való teljesítés módosítását bármelyik fél erre irányuló indokolt kérelme alapján - az ellenérdekű fél meghallgatása után - végzésben engedélyezheti. A bíróság e végzését tárgyaláson kívül hozza meg, de határozathozatal előtt a másik felet köteles meghallgatni (113. §). Részletekben való teljesítés engedélyezése esetében a bíróság azt is kimondhatja, hogy bármely részlet megfizetésének elmulasztása esetében az egész tartozás esedékessé válik.

A NAV szerint a lakás/lakhatási lehetőség elvesztése a megélhetés súlyos veszélyeztetettségének körébe tartozik. Így indokoltnak mondhatjuk a részletfizetési lehetőség megadását a bíróság által meghatározott kamattal és törlesztő részlettel.

A hivatkozott cikket, melyben több megállapítás is található a semmis szerződésről ide kattintva olvashatja.
 
 
0 komment , kategória:  devizahitel  
péntek van és hideg, eső, árvizek
  2014-05-16 23:15:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  péntek van  
Yvette ciklon országszerte 2014.05.15.
  2014-05-15 22:35:41, csütörtök
 
  Yvette eddigi mérlege: 960 riasztás országszerte

Az Yvette ciklon szerdai tombolása óta 960 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Országszerte sok épület - családi házak, kórház, iskola, idősotthon - rongálódott meg a viharos szélben, több tízezren maradtak áram nélkül. A kicsapódó hullámok miatt újabb tűzoltókat vezényeltek a Balatonhoz. 104 lakóépületben és 20 közintézményben keletkezett kár. Jellemzően tetőket, kéményeket rongált meg a viharos erősségű szél.

Országszerte több tízezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. A Balaton déli partján a viharos szél által keltett óriáshullámok öntötték el a partokat több helyen. A katasztrófavédelem információi szerint hét településen, összesen 25 kilométeren mintegy 750 ingatlant védenek homokzsákokkal.

Az előrejelzés alapján még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer per órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az eső, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínű.
hozzászólok
hozzáteszek

még több komment
16:38 Bakondi a Balatonnál tájékoztatott

Másodfokú riasztás van érvényben 14 megye 91 járásában, és a jelentős csapadék miatt árvízvédelmi készültséget rendeltek el 198 kilométernyi szakaszon a Rábán, a Murán, a Hernádon, valamint a Sajón - közölte az országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtök délutáni fonyódi sajtótájékoztatóján. Bakondi György a viharos időjárás okozta károkról, illetve a helyzet kezeléséről beszélt, kiemelve, hogy a szokatlanul erős és tartós szélvihart pontosan előre jelezte a meteorológia. Szerda óta a katasztrófavédelem szervezeti egységei 963 beavatkozást hajtottak végre, ezek zömére kidőlt fák, illetve a részben ezzel összefüggő épületkárok miatt volt szükség. Eddig országosan 104 lakóépületet és 20 középületet rongált meg a viharos erejű szél, néhány helyen a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat.
hozzászólok
hozzáteszek

még több komment
16:23 Ez a helyzet most az országban

Budapest: intenzív eső, időnként erős szél, 11 fok

Győr: erős szél, 12 fok

Miskolc: erős szél, 11 fok

Nyíregyháza: erős szél, 13 fok

Pécs: erős szél és széllökések, intenzív eső, 9 fok

Szeged: eső, 11 fok

Keszthely, Balatonfüred: erős szél, 11-12 fok
hozzászólok
hozzáteszek

még több komment
15:57 Étteremre és utcákra dőltek fák

A viharos időjárás miatt sok helyen riasztották a tűzoltókat kidőlt fák miatt csütörtökön Győr-Moson-Sopronban. Győrben egy étteremre dőlt egy húszméteres gesztenyefa, Csornán, Kapuváron és Bágyogszováton pedig utcára dőlt fa zavarta a forgalmat. Sopronban egy óvoda, Fertődön egy családi ház tetejét bontotta meg a szél; egyik esetben sem sérült meg senki.
 
 
0 komment , kategória:  időjárás  
IWIW bezár
  2014-05-15 22:07:18, csütörtök
 
  Vége: bezár az iWiW

Írta: Dajkó Pál | 2014-05-15 10:34 | Forrás: origo.hu
Pár éve még egymilliárd forintért vették meg, de a tulajdonos szerint a Facebookkal nem lehet versenyezni, már nem lehet nyereségesen üzemeltetni az oldalt. A feltöltött anyagok nem vesznek el, még több mint egy hónapig lementhetőek a tartalmak.
Hirdetés

A tulajdonos portálján, az origo.hu-n jelentették be nemrég, hogy június 30-án lekapcsolják a magyar közösségi háló utolsó szerverét is.

A hosszú összefoglaló cikkben azt írják, hogy az iWiW azért szűnik meg, mert a Facebook mellett már nem sokan használják. Megállapítják, hogy a Facebook malmára hajtotta a vizet az oldal nemzetközi jellege: ott nemcsak a magyar, hanem a külföldi ismerősökkel is tartani lehet a kapcsolatot - az átlagfelhasználók többsége számára pedig elegendő egyetlen platform, amelyen kapcsolatban lehet barátaival, ezért a legnépszerűbb oldalra, a Facebookra vándoroltak.

Leépült

A híradás szerint ugyan 2013-ig nyereségesen működött a közösségi oldal, idén azonban már nem lehetett így üzemeltetni, ezért az origo.hu-t is kiadó Origo Zrt. az idén májusban már nem hosszabbítja meg az iWiW üzemeltetéséről szóló éves szerződését az ezt kezdetektől végző Virgo Systems céggel, hanem június utolsó napján bezárja a szolgáltatást. Az iWiW bezárásával a szájtra készült alkalmazások is megszűnnek, és az iWiW Kapu nevű belépési azonosító szolgáltatás sem fog működni többé.

iWiW

Az iWiW sikereinek csúcsán 4,7 millióan voltak az oldal tagjai, és mintegy félmilliárd ismeretséget jelöltek be egymás között. Az eredeti nevén ,,WiW-nek" hívott oldal a Facebooknál közel két évvel korábban, 2002-ben indult, 2005 és 2010 között pedig Magyarország leglátogatottabb portálja volt. 2010 végére az iWiW-re és a Facebookra napi szinten már nagyjából ugyanannyi magyar felhasználó jelentkezett be. Ezt követően azonban a jóval nagyobb tőkével bíró rivális elhúzott a magyar hálózattól.

Mentési lehetőség

Az iWiW biztosítja az adatok lementésének lehetőségét: ,,2014. június 30-án törlünk minden adatot, utána már nem tudsz hozzáférni a profilodhoz. Ha szeretnéd megőrizni ismerőseid adatait, elérhetőségét, a postafiókodban levő leveleidet és a fényképeidet, akkor összekészítünk neked egy időkapszulát."

Az origo.hu leírása szerint a június 25-ig aktiválható időkapszula elkészítésekor egy olyan folyamatot aktivál a felhasználó, amelynek hatására a rendszer korábbi üzeneteit és albumokba töltött fotóit, valamint az ismerősök kontaktlistáját egyetlen .zip fájlban letöltheti. Az ismerősök adatait egy .csv fájlban is megkapja mindenki az időkapszulában. Ez a fájlformátum azért jó, mert Excel-táblába is be lehet illeszteni, de a benne szereplő adatok levelezőprogram kontaktjai közé vagy a naptárba is importálhatók. Ez esetben a fájl eredetének az UTF-8 formátumot kell megadni, határoló jelnek pedig a pontosvesszőt
 
 
0 komment , kategória:  szomoru események +  
viharos napok vannak
  2014-05-14 23:12:26, szerda
 
  nagyon lehült a héten a levegő, hideg van esik az eső, fúj a szél, sok helyen jégeső hulik.
sártengerek vannak,
és árvizek,.

nem jó ez a májusi hónap, már megint baj lessz.
sok a kár mindenfelé.
 
 
0 komment , kategória:  időjárás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 195 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 795
  • e Hónap: 7712
  • e Év: 147737
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.