Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Ancsel Éva a szenvedélyekről:
  2014-06-30 09:05:19, hétfő
 
  Egy szenvedély, ha valóban szenvedély, akkor az legyen halálos. Különben hobbi passzió, játék, pótcselekvés, meg ilyesmi. Az igaz az, amibe belehalhat az ember.

/Ancsel Éva/Link

 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
Tiger márkájú papírszalvéták:
  2014-06-27 21:57:50, péntek
 
  Idei nyaralásunk alkalmával Dániában és Németországban is találkoztunk a Tiger nevű üzletlánc egy-egy üzletével, ami ezekben az országokban elterjedt, sok üzletük van, de ugyanígy van úgy tudom Nagy - Britanniában is például, és gondolom más Észak- Európai és Nyugat- Európai országban is,itthon ezzel az üzletlánccal nem találkozhatunk, de ez az üzletlánc végülis az itthoni "Száz forintos bolt"-nak, vagyis a ma már "Egy eurós boltnak" nevezett üzletnek a kinti testvére ez . Nagyon sok vicces , de hasznos dolgot meg lehet venni náluk, ötletesek, de szinte fillérekbe kerülnek. Én is ahogy oda bementünk, nagyon sok szalvétát vettem meg, mert alig került csomagja 1 Euróba , és itthon ezek a minták még nem annyira elterjedtek,ötletesek,sok pedig jópofa, vicces, hasonlóan mint a Gilde márkájú szalvéták, amik szintén itthon nem elterjedtek, de nagyon sok egyedi, kreatív szalvétájuk van nekik is. A Tigerben árult, és az üzletlánc saját márkanevével ellátott szalvéták közül most ide párat teszek be a bejegyzésembe példaként,amiket nekem is sikerült beszereznem. Legnépszerűbb közülük a királynőmintás azok között, akikkel tartom a kapcsolatot, ehhez a királynőshöz még csak hasonlót sem lehet itthon kapni, a többi mintának vannak általában itthoni testvérei, amik ezekhez hasonlóak, de nem pont ugyanezek természetesen. Az utolsó fekete-fehér madármintás is aránylag különlegesebbnek számít, ahhoz sok hasonló mintájú szalvéta sem kapható itthon, ami ilyen elrendezésű-színösszeállítású lenne mintáját tekintve.3 rétegűek, normál méretűek. Anyaguk vékonyabb kicsit, nem épp Duni vagy IHR minőséget adják vissza anyagukban, de megéri megvenni őket.Link

LinkLink


Link


LinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  +Német szalvéták  
Tini Ninja Teknőcös szalvéta:
  2014-06-27 20:49:39, péntek
 
  Nem sok, de többféle Tini Ninja Teknőcös szalvéta is forgalomban van , itthon és külföldön is, ez az egyike ezeknek a mintáknak, amik forgalomban vannak szalvétamintaként. A mesefigurás szalvéták igen kedveltek,bármely tervező,ha mesefigurás szalvétát terez, 99%-ban sikerre számíthat, igaz akkor főleg, ha újat is tud nyújtani, tömegével kiadott mesefiguráknál egy idő után lankadhat a siker, tudni kell nagyon jól hozzáadni valamit, kreatívnak kell lenni nagyon. Barbie Babás szalvéta sokkal többféle van, és hercegnősök is, ha ezek mellett elhivatott valaki, akkor biztosan megveszi mindet, de valaki lehet, hogy mindig valami mást, újat akar az asztalra tenni, ha egy újabb lehetőség adódik az alkalmi terítéshez:LinkA Tini Nindzsa Teknőcök, vagy Tini Titán Teknőcök (rövidebb formában Nindzsa Teknőcök, Hős Teknősök, vagy csak TNT), egy kitalált, emberszerű mutáns teknősökből álló nindzsa-csapat, akik Manhattan csatornarendszerében laknak.

A Tini Nindzsa Teknőcök először 1984-ben, az amerikai Mirage Studios által kiadott Teenage Mutant Ninja Turtles című képregényben szerepeltek. A bűnüldöző teknőcök ötlete egyetlen skiccből született meg, melyet Kevin Eastman készített viccből barátjának Peter Lairdnak. A vicc azonban nem bizonyult rossz ötletnek és egy adó-visszatérítésből származó pénzből és némi kölcsönből Eastman bácsikájától, a két fiatal művész maga adta ki a Nindzsa Teknőcök első képregényét. A mutáns teknőcök eredetileg az 1980-as évek népszerű képregényeinek, a Fenegyereknek, az Új Mutánsoknak, a Cerebusnak és a Ronin a paródiájaként születtek meg.

A Nindzsa Teknőcök sikerüket nagyrészt Mark Freedman licenc-ügynöknek köszönhetik. 1988 januárjában Freedman, Eastman és Laird felkeresték egy kis kaliforniai játékgyártó vállalat, a Playmates Toys irodáját, akik szerették volna kiterjeszteni kínálatukat az akciófigurákra is. A játékfigurák és a korábban adásba került Tini Nindzsa Teknőcök rajzfilmsorozat beírta a Teknőcök nevét a popkultúra történelmébe.Főbb szereplők

A különféle változatokban az egyes szereplők más történeti háttérrel rendelkeznek.

Leonardo - A Teknőcök vezetője, bátor és higgadt harcos, a busido elkötelezett követője. Fegyvere két katana. Nevét Leonardo da Vinciről kapta.

Raffaello - A csapat rosszfiúja, forrófejű és sokszor meggondolatlan. Heves természete miatt gyakran megkérdőjelezi Leonardo vezetői pozícióját. Fegyvere egy pár szai. Nevét Raffaello Sanzioról kapta.

Donatello - A csapat lángelméjű tudósa, feltalálója és technikai zsenije. A harc helyett szívesebben használja az eszét a konfliktusok megoldására. Fegyvere egy bot. Nevét Donatelloról kapta.

Michelangelo - A csapat felelőtlen és kalandvágyó mókamestere, aki az egész napot csak szórakozással töltené. Fegyver egy pár nuncsaku. Nevét Michelangelo Buonarrotiról kapta.

Szecska mester - A Hős Teknősök nevelőapja és szenszeie, aki átváltozása előtt a nindzsucu egyik legnagyobb mestere Hamato Josi volt. Az eredeti történet szerint, mint a teknőcök ő is egy vegyi anyag hatására alakult át. Szecska mester Fenegyerek tanítójának, Sticknek a paródiája. Sok idők folyamán, egyszer aztán visszaváltozott végleg emberré, egy ellenszer segítségével, míg a teknőcök végleg emberméretű teknőcök maradtak.

April O'Neil - A Teknősök hű segítőtársa és barátja. Régiség kereskedő, az első rajzfilmben és mozifilmekben riporter.

Casey Jones Egy régi lelki sérelme miatt örök bosszút fogadott a Vörös Sárkányok ellen. Mindig hoki maszkban harcol, hogy ne ismerjék fel. Fegyvereként csöveket hoki baseball és golfütőket használ. Jó barátja a teknősöknek, különösen jó barátságban van Raffaellóval akivel rokon lelkek. Szerelmes April O'Neil-be.

Baxter Stocman Ő egy rendkívüli elmével megáldott tudós, aki egyben őrült is. A siker, a pénz, és a hírnév teljesen megváltoztatta. Oroku Sakinak kezdett el dolgozni, aki hatalmas vagyonokat ajánlott fel neki munkájáért. Bármilyen gépet képes megépíteni. Szerkezeteit főleg a Zúzó aljas terveinek megvalósításához készíti el. April az alkalmazottja volt, azonban kirúgta, mivel a lány túlságosan is kíváncsi volt és felfedezte titkait. A teknőcöket és barátaikat már többször is megpróbálta elpusztítani, de mindig kudarcot vallott. Oroku Saki pedig ezért keményen megbüntette. Számtalan alkalommal megcsonkította testét, azonban sosem halt meg, hála a zseniális elméjének.

Oroku Saki Zúzó Ő a Vörös sárkányok és a Fürge-láb harcosok, egy nindzsákból álló bűnbanda vezére. Ő gyilkolta meg Szecska mester mesterét Hamato Josit. Egy kegyetlen hazug álnok ember, aki bármit megtesz a célja érdekében. Számos ember dolgozik neki köztük Baxter Stocman aki már többször megpróbálta elárulni de nem sikerült neki és ezért Zúzó mindig megbüntette. Zúzó jobb keze Hun (TNT) nagy és erős mégis féli és tiszteli mesterét. Zúzó lánya Karai akit gyerekkorától kezdve nindzsának képzett ki (a 2003-as rajzfilmeb csak fogadott lánya).

Krang Zúzó felettese az első rajzfilm sorozatban, egy x-dimenzióbeli idegen. A képregény utromjairól mintázták, hozzájuk hasonlóan ő is egy robottestben él. Bázisa a Technodrome. Az új rajzfilmben, mintegy viccből az egyik utromot Krangnek hívták

Fürge-láb harcosok (a negyedik mozifilmben Talpas klán, az új rajzfilmben egyszerűen csak nindzsák). Zúzó harcosai. A Marvel képregények Kéz nindzsáinak paródiái. Gyakran együtt működnek a Vörös Sárkányokkal.
Tini Nindzsa Teknőcök a televízióban
Tini Nindzsa Teknőcök (Teenage Mutant Ninja Turtles, 1987-1996)
Searchtool right.svg Bővebben: Tini Nindzsa Teknőcök (televíziós sorozat, 1987)

Az első adaptáció. A képregénynél játékosabb, humorosabb hangvétellel. Szecska mester itt Hamato Josi, aki egy antopomorf patkánnyá változott, nem pedig Josi patkánya mint a többi változatban. April O'Neil pedig TV riporter. Zúzó itt felettest kap az X-dimenzióbeli Krang személyében, akit a képregénysorozat utromjairól mintáztak. Zúzóhoz tartozik még az emberszabású rinocérosz-vadkan páros Rocksteady és Bebop. Zúzó nindzsái itt egytől egyig robotok.

Magyarul a harmadik évad végéig (a 65 epizódig) volt a sorozat látható az mtv csatornán, később az RTL klub is műsorra tűzte.

Az IGN.com az 55. legjobb rajzfilmsorozatnak választotta
Teenage Mutant Ninja Turtles: Legend of the Supermutants, Myutanto Tatoruzu: Chojin Densetsu Hen (1996)

Két részes anime. Az első rajzfilmsorozaton alapul.
Ninja Turtles: The Next Mutation (1997-1998)

Élőszereplős sorozat. Az első három mozifilmhez hasonlóan, ezt is bábokkal és maszkokkal oldották meg. Van néhány laza történeti kapcsolat a trilógia és sorozat között. A legnagyobb különbség az alapműhöz képest, hogy itt feltűnik az ötödik (és egyetlen nőstény) nindzsa teknős Vénusz. A szereplők vendégszerepeltek a Power Rangers: In Space című sorozatban.
A Tini Nindzsa Teknőcök új kalandjai (Teenage Mutant Ninja Turtles, 2003-2009)

Az alapműhöz sokkal hűbb adaptáció. A legnagyobb különbség, hogy Zúzó itt egy utrom. Az ötödik évadtól minden évfolyam alcímet kapott:

A jövő kalandorai (Fast Forward, 2006-2007): sugárzási sorrendben ötödik, történeti rendben hatodik évad. A jövőben rekedt teknőcök kalandjait mondja el.
Ninja Tribunal (2006-2008): Elveszett évadnak is nevezik. A jövő kalandorait sugározták helyette. Az epizódok végül kábeltelevíziók és DVD forgalmazók jóvoltából láttak napvilágot. Magyarul nem sugározták.
Back to the Sewer (2008-2009): A jövőből haza tért teknőcök kalandjait mondja el a virtuális világban. 2012 február elsejétől látható az RTL KLUB műsorán.
Turtles Forever (2009): Film hosszúságú epizód. A sorozat teknőcei találkoznak az első rajzfilm és az eredeti képregény teknőceivel. A teknőcök megalkotásának 25. évfordulójára készült. Magyarul nem sugározták.

Tini nindzsa teknőcök (2012- )

Egy animációs sorozat, a Nickelodeon készíti, premierje 2012. szeptember 29-én volt. A sorozat több különbséget is tartalmaz az eddigiekhez képest. Itt a Zuzó ismét ember, és van egy utrom serege, amelynek minden emberét Krangnek hívják. Emellett itt Szecska mester és a Zuzó egy nő miatt vesztek össze. A legnagyobb különbségek, hogy a sorozatban Szecska mester vette a teknősöket, és ő is attól a szertől lett mutáns mint a teknősök, és April egy 16 éves lány. Magyarországon szintén a Nickelodeon kezdte el először vetíteni 2013. január 20-án.
Videojátékok

Az első Tini Nindzsa Teknőcökkel foglalkozó videojátékokat a japán Konami cég állította elő. Az 1989-ben megjelent Teenage Mutant Ninja Turtles című videojáték volt az első darab, mely Nintendón, PC-én, Amigán, Atarin és egyéb konzolokon is megjelent. Az 1980-as évek vége a Tini Nindzsa Teknőcök aranykora volt, ezért természetes volt hogy a kiadott videojátékot újabbak követték. Még ugyanebben az éveben megjelent a Teenage Mutant Ninja Turtles: The Arcade Game című videojáték. 1990-ben két játék debütált, a Teenage Mutant Ninja Turtles: Fall of the Foot Clan mely csak kizárólag Gameboyon jelent meg, és ez volt az első alkalom hogy a Tini Nindzsák elérhetővé váltak a Gameboy rajongói számára is. A másik 1990-es játék a Teenage Mutant Ninja Turtles: Manhattan Missions volt, melyet csak DOS-ra írtak. 1991-ben egyre kevesebb konzolon jelentek meg a játékok, az első játéktól eltérően ahol az elkészített játékot több konzolon is lehetett játszani, a játékok kifejezetten egy-egy konzolra íródtak. ATeenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project kizárólag csak Nintendón, a Teenage Mutant Ninja Turtles II: Back from the Sewers csak Gameboyon és a Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time Arcade-on volt játszható, igaz ez utóbbi 1992-nem Super Nintendón is megjelent. 1992-ben jelent meg a Sega Genesis-re a Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist, és ugyanebben az évben a Teenage Mutant Ninja Turtles III: Radical Rescue mely a Gameboy kedvelőknek készült. 1993-ban a Tini Nindzsa Teknőcök népszerűsége csökkent, s ez meglátszott a videojátékokon is, ebben az évben csak egy videojáték készült a Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters melyet a Sega Genesis mellett, Nintendón és Super Nintendón is végig lehetett játszani.


Forrásoldal: hu.wikipedia.org/wiki/Tini_Nindzsa_Teknőcök
 
 
0 komment , kategória:  Figurásszalvi,2-ért albumomhoz  
A Niederegger Lübeck bisztrószalvétája:
  2014-06-25 17:38:31, szerda
 
  Lübecki tartózkodásunk alatt bementünk a Niederegger cukrászdába is, ahonnan elhozhattam pár darabot bisztrószalvétájukból. Egy átlagméretű bisztrószalvéta, normál anyagú papírszalvétára készíttetve. Fagylaltjukat kóstolhattuk meg, mely különlegesen finom, és minőségi fagyi volt, én megkóstoltam kifejezetten a marcipánízűt is, mely szintén nagyon finom volt, itthon kevés helyen lehet kapni ilyen ízesítésű fagyit, de ezek a hazaiak olykor meg sem közelítik azt az ízt és minőséget mint ez, igaz persze lehet, hogy nincs is módjuk jobbat készíteni. A lübecki marcipán messzeföldön híres marcipán.Link

Ezt a céget 1806-ban alapította a mestercukrász Johann Georg Niederegger. Az ő dicsősége az , hogy a lübecki marcipán világhírű lett, és egyik szimbólumává vált Lübecknek. A már emlegetett fantáziadús fagylaltalkotásokon kívül híres a cukrászda diótortája is többek között. A Café Niederegger több díjat is nyert már fennállása alatt ,például mint az egyik legjobb és legszebb kávézó és egy kiváló szolgáltatást nyújtó cég Németországban .

Hogy teljeskörűen be lehessen mutatni ezt a kávézót és ehhez kapcsolódóan más tevékenységét a cégnek, szeretném az ő internetes oldalukra invitálni azokat akiket érdekel ez a téma, hogy ne essek a felületesség, hiányosságok csapdájába. A linkre kattintva sok mindennel meg lehet ismerkedni a Niedereggerrel kapcsolatosan:
Link

A cég logójának alapjául a város nevezetessége szolgált:Link

Ennek a nevezetességnek a neve:Holstentor: az egykori négy városkapu egyike, a középkori várfalrendszer része. Az 1464 és 1478 között épített városkapu a késő középkor leginkább ismert és a legjobb állapotban fennmaradt városkapuinak egyike. A hatalmas, büszkeséget sugárzó épületben ma múzeumok és kiállítótermek kaptak helyet.

Híres lübeckiek:

-Thomas Mann, író
- Willy Brandt, kancellár
-Sandra Völker, úszónő
A szalvétából még van pár plusz darabom, ha megtetszett esetleg valakinek, és szeretne kérni, jelezze.
 
 
0 komment , kategória:  +Német szalvéták  
Kanadai cinegemintás papírszalvéta:
  2014-06-24 19:45:01, kedd
 
 

Link

A cinegék és egyéb kismadarak, például a vörösbegy és a veréb is többek között a cinegék mellett kedvelt madarak a szalvétatervezők körében. Én is már tehettem be ezekhez kötődően nem egy szalvétát a blogomba bemutatásképpen. A cinegemintás szalvéták közül például egy indiáncinegemintás szalvéta is szerepel a blogomban, itt a sorozat másik tagja is, a kanadai cinegemintás papírszalvéta.

A kanadai cinege (Poecile atricapillus) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a cinegefélék (Paridae) családjába tartozó faj.

Rendszerezés:

Egyes rendszerezők a Parus nembe sorolják Parus atricapillus néven.

Előfordulása:

Kanada és az Amerikai Egyesült Államok területén honos. Erdők lakója.

Alfajai:

Poecile atricapillus atricapillus (Linnaeus, 1766)
Poecile atricapillus bartletti (Aldrich & Nutt, 1939)
Poecile atricapillus fortuita (Dawson & Bowles, 1909)
Poecile atricapillus garrina (Behle, 1951)
Poecile atricapillus nevadensis (Linsdale, 1938)
Poecile atricapillus occidentalis (S. F. Baird, 1858)
Poecile atricapillus practica (Oberholser, 1937)
Poecile atricapillus septentrionalis (Harris, 1846)
Poecile atricapillus turneri (Ridgway, 1884)

Megjelenése:Testhossza 13 centiméter.

Életmódja:Rovarevő.
Szaporodása:Fészekalja 6-8 tojásból áll.

(Forrás : wikipédia)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Aranyos szövegű német nyelvű karácsonyi szalvéta:
  2014-06-23 18:45:24, hétfő
 
 

Link

A szalvétán szereplő német szöveg egy népdal, az adventi koszorú négy gyertyájáról szól, ahogyan azok egymás után meggyulladnak, kicsit humorosan írja le ez a gyermekdal az adventi ünnepkört, hogy azt a gyerekek barátsággal várják, és ne szomorkodjanak, ha vége a Karácsonynak,mert az csak elalszik, de egy év múlva felébred:

Advent, Advent,
ein Lichtlein brennt;
erst eins, dann zwei,
dann drei, dann vier,
dann steht das Christkind vor der Tür.

(Und wenn das fünfte Lichtlein brennt,
dann hast du Weihnachten verpennt.)

Advent, advent,égnek a kis fények,
Meggyullad az első, majd a második,
Meggyullad a harmadik, majd a negyedik,
És amikor a negyedik meggyullad,
Akkor van a gyermek Krisztus, az ajtó előtt.
(És amikor az ötödik lángocska is égett,
Akkor a karácsony elaludt.)


Így telik el a karácsony ünnepe.A szalvéta aranyosan illusztrálja a verset, aranyos szalvéta nagyon, ilyen mintájú, ilyen kis gyermekverssel ellátott magyar szövegű szalvétát nem sokat látni a magyar piacon, én pedig már a többedik aranyos, és humoros karácsonyi szövegű német szalvétát tehetem be a blogomba, melyek nem csak sima karácsonyfás, vagy gömbdíszes szalvéták, gyertyával díszítve.
 
 
0 komment , kategória:  +Német szalvéták  
Lübecki pizzéria reklámszalvétája :
  2014-06-23 18:15:31, hétfő
 
 

Link

Június elején egy hetet Lübeckben tölthettünk, így szert tehettem pár egyedi reklámszalvétára is, ez például egy ottani, helybeli pizzéria reklámszalvétája, ami egy nagyon minőségi, 40x40-es, nagy , textilhatású fehér színű szalvétára készíttetett reklámmintával ellátott szalvéta.

A pizzériáról pár fotó:
LinkLinkLinkLink

A fotók forrásoldal a linkre kattintva tekinthetőek meg.Link

Egy ötös szinten az étterem a vélemények szerint jelenleg négyes szinten áll, az ételek minőségével mindenki meg van elégedve, kisebb hibái akadnak, de ritka a tökéletes étterem. A pincérek is barátságosak és gyorsak,igyekeznek minden igényt kielégíteni, ezzel sincs gondja a vendégeknek.


A szalvétából korlátozott példányszámban , de van jelenleg pár cseredarabom, ha valaki szeretne belőle kérni, keressen meg.
 
 
0 komment , kategória:  +Német szalvéták  
Szokatlan színekben pompázó pipacsok szalvétamintaként :
  2014-06-22 14:26:07, vasárnap
 
  Kanadából kaptam ez a koktélszalvétát, amin ez a három pipacs nagyon szépen, festményszerűen van ábrázolva:Link

Nem minden szín kitalált, és a művészi képzeleten múló színe a pipacsoknak a szalvétán, például létezik citromsárga színű pipacs valójában is, mely itthon nagyon szokatlannak számít,de máshol őshonos:Link

Ezt a fényképet Izlandon készítették erről a sárga pipacsról, ahol láthatóan ez a virág még a legszokatlanabb helyeken is megfakad.A kép forrásoldala, ahol további fényképek tekinthetőek meg Izlandról, legfőképp Kelet-Izlandról, a linkre kattintva tekinthetőek meg:Link
 
 
0 komment , kategória:  +Kanadai szalvéták  
Kakukkfűmintás papírszalvéta:
  2014-06-22 13:50:05, vasárnap
 
  Egy szalvétasorozat tagjaként vehettem meg ezt a gyógynövénymintás papírszalvétát, mely ritka minta, legelterjedtebbek a rózsa, a tulipán és a napraforgó, valamint a gerberaminta és a liliom - és a tavirózsaminta.Ezeknek szinte kimeríthetetlen a mintatárháza, míg gyógynövénymintás szalvétából oly sok nem kerül piacra,egyedül a levendulaminta ami népszerű és talán kamillás is valamelyest gyakrabban található, de ez az utóbbi minta sem tömegminta már a szalvéták körében.Link

A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer- és gyógynövényfaj összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

Már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Különösen a franciák és bolgárok kedvelik.

Megjelenése, élőhelye

Szárazságtűrő, fényigényes. Egyes fajok 20-50 cm hosszúra növő hajtásai elfekvők, mások félgömb alakú bokrokká fejlődnek. A hajtások elágazók, a fekvő részeken legyökeresednek. Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei. Apró, ajakos, egyes fajokon lilás rózsaszínű, másokon rózsavörös virágai az ágak végén nyílnak. Magja nagyon apró.

Fajai:

Egész Európában előfordul. Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk.

A párnás kakukkfű (Thymus caespititius) lazán párnás félcserje, vékony, fás szárain apró, szőrös, középzöld levelekkel. Kicsiny, halvány lilásrózsaszín virágai nyáron nyílnak rövid fürtökben, tömött örvökben.

A fénylő kakukkfű (Thymus carnosus) védett elhelyezést kíván.

A citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus) mintegy 10 cm-esre növő, terjeszkedő törpecserje. Jól bírja a hideget, fagyot. Aranysárga levelei aprók, tojás vagy kerekdedek, összedörzsölve rendkívül illatosak.

Mezei kakukkfű (Thymus serphyllum) - további nevei: keskenylevelű kakukkfű, északi kakukkfű, vadkakukkfű; mint gyűjtött gyógynövényt, Magyarországon ezen a néven foglalják össze az alábbi hazánkban honos kisfajokat:
Hegyi kakukkfű (Thymus pulegioides),
Korai kakukkfű (Thymus praecox),
Homoki kakukkfű (Thymus degenianus).

Termesztése:

A legjobban a tápdús, közömbös kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön, kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízvezető talajt kíván. Télálló. Magvetéssel, félfás dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Magját tavasztól nyár közepéig vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe, 0,3-0,5 cm mélyre. Egy gramm magból 400-500, 5-8 cm-es palántát nevelhetünk; ezek gyökereztetésére a május-júniusban szedett, 8-10 cm-es, alsó részükön fásodó hajtások a legalkalmasabbak. A palántákat 20 cm tőtávolságra ültetjük.

Tőosztással a legjobban márciusban vagy szeptemberben szaporíthatjuk.

A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk.

Felhasználása:

Vágva és morzsolva forgalmazzák.

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Leggyakoribb alkalmazásai:

Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
sültekhez: baromfi-, marha- stb.,
vadas ételekhez,
töltött káposzta,
véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
halételek,
körözöttek,
növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.

Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.
Gyógyhatása

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

A forrásoldal a linkre kattintva tekinthető meg, fényképekkel illusztrálva:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
Orvosi zsálya szalvétamintaként:
  2014-06-22 13:40:10, vasárnap
 
  Egy sorozat tagjaként találtam rá erre a szalvétára, amely ötletes szalvétaminta, nem csak magát a virágot mintázza meg, azt kicsit be is mutatja, mert nem biztos, hogy egyébként minden ember ezt általánosságban felismerné azonnal, mely virágról is van szó, így kicsit az ember műveltségét is növeli, azon felül, hogy egy szép szalvétaminta tárulhat elénk rajta keresztül, mely a maga nemében különlegességnek is számít:Link

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény. Ismert még kerti vagy patika zsálya néven is.

Származása, élőhelye:

Az orvosi zsálya a Földközi-tenger, de különösen a dalmát tengerpart vidékéről származik. Dél-Európa karsztjain tömegesen előfordul, Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik, dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik.

Jellemzése:

30-80 cm magasra növő illatos évelő félcserje. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhúak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak. Virágai 15-23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad alakú makkocska.

Hatóanyagai:

1-3% illóolaj, 3-8% kateincsersav, keserűanyag, savanyú glikozida, gyanta, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, ösztrogén hatású anyag, fitoncida (tbc bacillusokra hat), 30-50% tujon, 8-14% borneol, 15% eukaliptol, linaool.

Felhasználása:

Levelének (Salviae folium) forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert.

Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Óvatosan használjuk.

Figyelmeztetés

A magas tujon-tartalom miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. Szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt.

Fajtái:

Fehér virágú orvosi zsálya - Salvia officinalis ‘Albiflora'
Kerek levelű orvosi zsálya - Salvia officinalis ‘Berggarten'
Sárgatarka orvosi zsálya - Salvia officinalis 'Icterina'
Salvia officinalis 'Tricolor

(Forrásoldal: hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_zsálya)
Link

VirágaiLink

Salvia Officinalis TricolorLink

Salvia officinalis Purpurascens
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 571 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 115
  • e Hét: 115
  • e Hónap: 3097
  • e Év: 3097
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.