Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/61 oldal   Bejegyzések száma: 608 
A citrusfa
  2014-07-31 19:49:05, csütörtök
 
  A citrusfa

Aligha akad olyan kertészkedő, aki bevallottan vagy titkoltan - ne vágyakozna egy szép, bőven termő citrusfa után. Egy ilyen növény nevelésére azonban csak az vállalkozzék, aki nap mint nap figyelemmel tudja kísérni az imádott növényét és képes kielégíteni annak minden kívánságát!

A citrusfák szakszerű gondozása: a kertészkedés magasiskolája!

A citrusok népes nemzetségébe sokféle, különböző igényű növény tartozik. Ezek között van olyan faj is, amely nálunk a kertben áttelel (Poncirus trifoliata), a legtöbb azonban a mediterrán tájakon honos, tehát a téli hónapokban fagymentes, védett helyre kényszerül. Ezek közé tartozik a citrom, a narancs, a mandarin, a grépfrut, a kumkvat - hogy csak az ismertebbeket említsem. Közös jellemvonásuk, hogy kis fává vagy csinos bokorrá nevelhetők, dekoratív a lombozatuk, szépek és rendkívül illatosak a virágaik, a gyümölcsük pedig fogyasztható.

Citrom Pesten

A citrusfélék érett mag elvetése útján is szaporíthatóak, de a magról kelt növények nem termékenyek, vagy apró, értéktelen gyümölcsöt érlelnek, ezért be kell oltani (tavasszal) vagy be kell szemezni (augusztusban) őket.

Pesti citrom

Meleg, napos, széltől védett helyen érzik magukat a legjobban, ha rendszeresen, mértékletesen öntözzük és tápoldatozuk kedvenceinket. Egy-egy levél elsárgulása és lehullása nem jelenti a növény betegségét, mert az örökzöldnek mondott levelek csak egy-másfél évig élnek, azután átadják a helyüket a következő leveleknek. A levélváltás a téli fényszegény időszakban nagyobb mértékű! A rohamos felkopaszodás oka lehet a tápanyaghiány, a túlöntözés vagy a kiszáradás, a huzatos hely és a hirtelen hőmérséklet-változás. A rovarkártevők közül különösen gyakori a levéltetvek és a pajzstetvek kártétele, amely ellen a fogkefétől és a szappanos víztől kezdve a környezetbarát vegyszerekkel lehet védekezni.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Megállíthatatlan!
  2014-07-31 19:46:44, csütörtök
 
  Megállíthatatlan! Hamarosan mindenhol végigsöpör az ebola járvány!!!

Drasztikusan nő a betegek és a halálos áldozatok száma, ráadásul az áldozatok között már több orvos és egészségügyi dolgozó is van. Nyugat-Afrika nem hisz a külföldi orvosokban, a kuruzslóknak viszont fogalmuk sincs azokról a higiéniai feltételekről, amelyekkel a továbbfertőzés megakadályozható lenne.

Míg áprilisban még úgy tűnt, hogy Guinea képes megfékezni az Ebola-vírus okozta járványkitörést, az azóta további két országra - Libériára és Sierra Leonéra - átterjedt járvány az elmúlt két hétben kicsúszott az egészségügyi hatóságok kezéből. A világ eddigi legsúlyosabb Ebola-járványában már több mint 1200-an fertőződtek meg, és közel 680-an haltak meg. A halálozási ráta országonként változik: míg Guineában a megfertőződöttek több mint háromnegyede meghal, Sierra Leonéban ez a mutató egyelőre 50 százalék alatt van, Libériában viszont meghaladja az 50 százalékot.

Hogy a járvány megfékezésére tett kísérletek kudarcot vallottak, leginkább az mutatja, hogy a WHO adatai szerint a fertőzések száma drasztikusan nő. Az elmúlt héten már két-három naponta jelentettek száz új esetet a három országból, jelenleg a legtöbb új fertőzést Sierra Leonéban regisztrálják.

Ráadásul a hivatalos statisztika csak a jéghegy csúcsa, számos eldugott faluba az egészségügyi segélyszervezetek el sem érnek, vagy a helyiek nem engedik be őket attól való félelmükben, hogy elterjesztik a közösségben a halálos vírust. ,,Amikor megjelenik a Vöröskereszt teherautója, a falusiak Ebola! Ebola! kiáltással menekülnek írja a New York Times a guineai helyzetről szóló riportjában.
Csak a betegek elzárásával lehetne a járványt megállítani

Az Ebola-fertőzés sajátossága, hogy a vírus a testnedvekkel (vérrel, hányással, vizelettel, széklettel) terjed, így különösen veszélyeztetettek a betegeket ápolók, a családtagok és az egészségügyi dolgozók. A beteg addig fertőz, amíg vérében, székletében a vírus kimutatható, és ez akár hatvanegy nap is lehet.

A hirtelen lázzal, nagyfokú gyengeséggel, izomfájdalommal, fejfájással, hányingerrel, torokfájással kezdődő betegség lappangási ideje két-huszonegy nap. A kezdeti tüneteket hányás, hasmenés, vese- és májelégtelenség, valamint külső és belső vérzés követi. Védőoltás nincs a vírus ellen, és speciális kezelés sem létezik a betegségre. A tünetek enyhítése mellett a kiszáradás megakadályozása a kezelés fő iránya. A gyilkos vírus forrásáról, terjedéséről és a betegség szörnyű lefolyásáról korábbi cikkünkben olvashat.

A járványt megállítani csak egy módon lehetne: a fertőzöttek, betegek elszigetelésével, illetve ha az őket ápolók közvetlenül nem érintkeznének a betegek testnedveivel. Az lenne tehát az ideális, ha a betegeket elkülönítve, védőfelszerelésben ápolnák az arra kijelölt intézményekben, és a velük érintkezőket, családtagokat a lappangási idő alatt megfigyelés alatt tartanák.

Túl későn érkeztünk, már csak futunk az Ebola után. Akkor érkeztünk, amikor már több tucat megbetegedés történt a falvakban, és utólag már képtelenség rekonstruálni a vírus terjedését" - mondja Anja Wolz, az Orvosok Határok Nélkül szervezet egyik Sierra Leone-i Ebola-centrumának koordinátora a WHO beszámolójában. A gócpontok feltárása nélkül viszont a járványt nem lehet megfékezni.
Egyre több orvos és nővér fertőződik meg

Bár a három ország egészségügyi hatóságai azt propagálják, hogy a betegeket ne otthon ápolják, hanem jussanak el valamelyik, többnyire a WHO, az Orvosok Határok Nélkül és néhány nyugati állam segítségével felállított Ebola-centrumba, a valóság az, hogy a túlélési esély ezekben a központokban sem sokkal jobb.

Július elején dr. Daniel Bausch, az Egészségügyi Világszervezet orvosa egy kollégájával kettesben látott el 55 fertőzött beteget egy Sierra Leone-i központban. A nővérek otthagyták az intézetet, mert egyrészt több bért akartak a halálos vírussal fertőzöttek ellátásáért, másrészt eluralkodott a betegségtől való félelem, amely akkorra már több egészségügyi dolgozóval is végzett írja a New York Times. Még ha hőssé akarsz válni, akkor sem tudsz 55 embert ellátni nyilatkozta az orvos a lapnak.

Hiába vannak tehát helyi és külföldi orvosok, hiány van szakképzett nővérekből, így sok esetben a szükséges higiéniai előírásokat a központok sem tudják betartani. Ahhoz, hogy a betegség ne terjedjen, fontos lenne, hogy a beteggel az ápolók csak gumikesztyűben, védőruhában érintkezzenek, illetve ugyancsak védőruhában takarítsanak és folyamatosan fertőtlenítsenek utána. Rendkívül fontos lenne az is, hogy a beteggel érintkezők gyakran mossák a kezüket.

Ezeket az előírásokat azonban nemcsak a nővéreknek, még az orvosoknak sem sikerül betartaniuk maradéktalanul. Sierra Leone első számú járványügyi orvosa kedden, Libériában pedig a hétvégén hunyt el az Ebola-elleni küzdelmet vezető orvos fertőzés következtében, és a múlt hónapban egy ugandai orvos is meghalt a járványban. Az elmúlt napokban a vírus két amerikai és több nyugat-afrikai orvost is megfertőzött.

A helyzetet súlyosbítja a lakosság tudatlansága is: míg Közép-Afrikában többször tört már ki Ebola-járvány, Nyugat-Afrika most találkozik először a betegséggel. Szemernyi bizalom sincs a nyugati orvosokkal szemben. Van, hogy a helyiek hatalmas fákkal torlaszolják el a faluba vezető utat a Vöröskereszt autói elől, vagy a segélyszervezetek külföldi orvosait machetével, késekkel, kövekkel felfegyverkezve várják a falu bejáratánál.

Nagyon szokatlan számunkra, hogy nem bíznak bennünk nyilatkozta Marc Pocin, az Orvosok Határok Nélkül szervezet guineai koordinátora. Itt az emberek jobban hisznek a kuruzslókban, mint bennünk, a járvány azonban így nem fékezhető meg.
Légi közlekedéssel is terjed a vírus

Nyomasztó jövőt jósol annak a nigériai férfinak az esete is, aki pénteken egy nigériai kórházban hunyt el. A férfi Libériában fertőződött meg, ám torokfájását és a lázat nem vette komolyan, hazarepült, majd a lagosi reptéren elájult, onnan szállították kórházba.

Az útitársain kívül eddig 59 embert azonosítottak, aki a férfival érintkezett, őket megfigyelés alá helyezték. Az eset azért is ijesztő, mert Lagos 18 milliós metropolisz. Az eset után a nigériai kormány bejelentette, hogy nemzetközi repülőterein vizsgálni fogja az országba belépők fertőzöttségét. Az intézkedés bár lassíthatja a vírus terjedését, gyakorlati nehézségek miatt nem valószínű, hogy megállítja. A fertőzés felismerését egyrészt nehezíti, hogy a betegség kezdeti tünetei általánosak, megegyeznek számos egyéb betegség tüneteivel, másrészt nincsenek gyorstesztek a fertőzés kimutatására, csak a laboratóriumok képesek a vírus jelenlétét igazolni.
Ezt ajánlják a magyar utazóknak

Itthon az ÁNTSZ április közepi sajtóközleményében még azt hangsúlyozta, hogy nagyon alacsony a kockázata, hogy találkozik a vírussal az, aki az érintett országokba repül. A megelőzés érdekében mindazonáltal azt javasolja a tisztiorvosi szolgálat, hogy a térségbe utazók kerüljék azokat a helyzeteket, amelyekben fennáll a kockázata, hogy fertőző betegek, illetve emberi vagy állati tetemek vérével vagy más testváladékával közvetlenül érintkeznek. Ne menjenek vadon élő állatok közvetlen közelébe, és ne fogyasszanak vadon élő állatokból származó ún. bozóthúst valamint mindig védekezzenek, ha szexuális kapcsolatot létesítenek áll az ÁNTSZ közleményében.

Aki az érintett országokból hazatérve a cikkünkben említett tüneteket tapasztalja magán, haladéktalanul keresse fel a legközelebbi fertőző betegségekkel foglalkozó szakrendelést, és érkezése előtt telefonon értesítse is az intézményt, hogy az ápolószemélyzet kellőképpen fel tudjon készülni az érkezésére.
Hova lehet repülni az Ebola fenyegette országokból?

Guinea legfontosabb repülőtere Conakryban van. Innen az Air France KLM működtet napi járatot Párizsba (a Charles de Gaulle reptérre), a Brussels Airlines heti kétszeri járatot Brüsszelbe. Az Emirates légitársaság hetente háromszor indít gépet Dubajba, a Turkish Airlines Isztambulba, továbbá több afrikai cég Abidjanba, Bamakóba, Bissauba, Casablancába és Dakarba.

Sierra Leonéban a Lungi nemzetközi repülőtérről a British Airways repül hetente négyszer Londonba (a Heathrow-ra), és az Air France KLM hetente kétszer Párizsba. Libériában a Roberts repülőtér fontos Afrikán kívüli kapcsolatai a következők: Brüsszel (heti háromszor), London-Heathrow (heti négyszer), New York-JFK (hetente háromszor); az amerikai járat üzemeltetője, a Delta Airlines bejelentette, hogy a gyenge kihasználtság miatt csak augusztus 31-gyel bezárólag repül ezen az útvonalon. Fontos körülmény, hogy a három érintett ország reptereiről számos járat közlekedik Casablancába, a marokkói nagyváros nemzetközi repteréről pedig számos európai desztinációelérhető fapados járatokkal is.

A vírus országhatárokon túli terjedésének megakadályozására egyébként Libéria, Sierra Leone és Guinea is tett óvintézkedéseket a kikötőkben, reptereken, határátkelőkön, ezek azonban százszázalékosan nem képesek megakadályozni, hogy a vírus továbbterjedjen.

A légi közlekedésen keresztül a vírus Európa és az USA fő repülési csomópontjait is elérheti - mint ahogy korábbi Ebola-járványok esetén is volt rá példa -, összehangolt akcióterv azonban egyelőre nincs erre az eshetőségre. Mindenesetre a brit repülőtereket elkezdték felkészíteni az Ebola-gyanús esetek kiszűrésére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Temetés
  2014-07-31 19:41:15, csütörtök
 
 
Nincs pénzed? Ásd meg magad a sírt saját hozzátartózódnak!

Magyarország


Temetés

Januártól életbe lép a szociális temetés intézménye. Vagyis megjelennek a magyar temetőkben a lapátot, ásót, koporsót cipelő gyászoló rokonok. Fekete öltöny, illetve kosztüm helyett fekete mackó?

Merthogy a jogszabály szerint, akiknek nincs pénze, jövőre már csak saját maga temetheti el a hozzátartozóját. A temetők üzemeltetőinek már most ki kell jelölniük és rendbe kell hozniuk a szociális parcellákat. A budapesti Új Köztemetőben 12 ezer négyzetmétert szánnak az első évben erre a célra.

M. Kiss Csaba járt a helyszínen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Házi csodaszer ízületekre a zselatin
  2014-07-31 18:12:08, csütörtök
 
  Házi csodaszer ízületekre a zselatin

zselatinpor1
Egyre több helyről lehet hallani mostanában, hogy az ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésének legjobb módszere a háztartási vagy étkezési zselatinból készült pakolás. A módszer logikusnak tűnhet, ráadásul olcsó is; de mi még egyelőre nem próbáltuk ki. Viszont mivel sokan kérdeztétek, hogy hallottunk-e róla közreadjuk mi is, amit tudunk a témáról.

A kopásos ízületi megbetegedések ötven felett az egyik leggyakoribb betegségnek számítanak és általában a porcok károsodását jelentik. Ízületi fájdalom olyankor jelentkezik, ha az izmok nem tudják a test alapvető felépítése szerint megfelelő módon mozgatni a csontokat. Ebben az esetben a szervezetünk elég fájdalmas vészjelzéseket ad, amit, ha nem veszünk figyelembe további ízületi károsodáshoz vezet. A derék, a váll, a nyak, a könyök, a csukló, a térdek és a lábfejek esetében jelentkező fájdalom a legtöbbször a rossz testtartás eredménye. A gondosan kivitelezett masszázs gyulladáscsökkentő és mozgékonyságfokozó hatása révén jótékonyan hat az ízületei betegségek minden típusára. (Ízületi betegség esetén azonban kerülni kell a forró és duzzad területeket, mert sosem szabad közvetlenül a gyulladt ízületet masszírozni!) A kéz masszírozásakor a csukló körül, a kézháton és az ujjakon a törzs irányába jó masszírozni ezzel is serkentve a nyirokáramlást. A keringés serkentésével mérsékelni lehet a gyulladást és a fájdalmat. Jelentős segítséget nyújthat még a mozgás, a fizioterápia, a testsúlyrendezés és egyes étrend-kiegészítők is. A mozgásterápia során fontos a megfelelő izmok erősítése, a helyes testtartás visszaállítása és az ízület túlfeszítésének megakadályozása. Emellett vannak ismert házi praktikák, mint a jegelés, meleg pakolás vagy az ízület átmeneti pihentetése. Meleg pakolás vagy borogatás krónikus fájdalom, gyulladás esetén a legjobb, hogy például az izomgörcs csökkenjen. Jeges pakolás akut ízületi gyulladás, ínhüvelygyulladás, isiász okozta fájdalom esetében jó.
De akinek ez sem lenne elég elmondjuk az új csodaszert.

Még egyszer megjegyezzük, hogy nem próbáltuk, megerősíteni nem tudjuk.) A boltokban 30-50 forint között kapható étkezési zselatint állati eredetű csontból készítik. Ez az, ami a kocsonyás állagot biztosítja a számára. Mivel az ízületi fájdalmat porckopás okozza, illetve, hogy a csontban nincs megfelelő mennyiségű kálcium és ezt a csont az ízületből vonja ki, logikus, hogy ezt helyileg akarják pótolni. Így bármilyen boltban vásárolható étkezési zselatinból el lehet készíteni egy adagot és hagyni kell kihűlni, de még folyós állapotban az érintett testrészre például térdre kenni és rajta hagyni közel 45 percet (az idő fontos, állítólag ezt be kell tartani). Állítólag a módszer akkor működik jól, ha szinte az összes mennyiséget felszívja a fájó terület! A megmaradt vékony hártyát egyszerűen csak le kell húzni.
Ízületi fájdalmak esetén néhány hasznos tanács:

Ülés közben ne tegyük a lábunkat keresztbe, mert elzárja a vérkeringést, és a gerinc is kórosan görbült lesz.
Amikor fellángol az ízületi gyulladás érdemes csípősebb ételeket enni. (A cayenne bors, a chili vagy a gyömbér olyan összetevőket tartalmaz, melyek enyhítik a duzzanatokat és gátolják az agyban az egyik fájdalmat közvetítő vegyület hatását.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Miért veszed meg a gyerekednek?
  2014-07-31 18:07:19, csütörtök
 
 
Hírszem

Tíz olyan élelmiszer, amit gyakran vesznek a szülők gyerekeiknek, pedig jobb volna a boltban hagyni.

Tejpépek

miert-veszed-meg-01Általában a instant tejpépekkel kezdődik a csecsemők rászoktatása a cukorra és az édes ízre. - Hiszen az anyatej is édes! - ellenkezhetsz némi joggal, mert ez valóban igaz, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szoptatott gyerekek, amikor eljön az ideje (tehát nem feltétlenül és éppen hat hónapos korban, hanem talán hónapokkal később), nyitottak az új ízekre, és egyáltalán nem igénylik az édesítést. Az persze más helyzetet teremet, ha csak azért cukrozol valamit, hogy biztosan megegye, szívesebben elfogadja, de pontosan ez az a csapda, amit jobb elkerülni, ha nem akarod olyan cukorfüggővé nevelni, mint amilyen ma sajnos az emberek nagy része. Ha megnézed a tejpépek összetételét, rögtön látszik, hogy hozzáadott cukrot tartalmaznak, legnagyobb arányú összetevőjük a teljes tej, gabonát pedig csak finomított formában kevernek hozzájuk.
Alternatíva:
Jobban jártok és olcsóbban meg is úszod, ha te főzöl neki otthon gabonapépet zabpehelyből, búzadarából. A gabonák önmagukban is édesek, de egy kis friss gyümölcspépet hozzákeverve tökéletesítheted az összhatást, sőt a tápértéket is növelheted. A zabpelyhet és a búzadarát zöldségpépek sűrítésére, kiegészítésére is használhatod.


Üveges bébidesszertek

miert-veszed-meg-02Indulj ki abból, mi is okozza manapság a fejlett országokban a legtöbb és legsúlyosabb hatású egészségügyi problémát! Igen, a túlsúly/elhízás és az ennek következtében egyre korábbi életkorban kialakuló metabolikus szindróma és kettes típusú cukorbetegség. Mindez főként, de persze nem csak a mértéktelen szénhidrátfogyasztás, a cukrozás, az evés központi jelentőségű programmá válása és persze a desszert szinte kötelező fogássá válása miatt. Csak egy rövid kérdés: ezt a jövőt szánod a gyerekednek? Édességfüggés, túlsúly, fogyókúrák, szenvedés az étrendi változtatások miatt? Ha nem, akkor hatékony lépést tehetsz ez ellen, ha nem erőlteted ezt a desszerttémát. Lehet, hogy neked hiányzik, mert megszoktad, de a gyereked még csak most kezdené megszokni, hogy mit is szeressen, mi határozza meg majd az ízlését az elkövetkező években! A bébidesszertek egyébként sem tartalmaznak túlzottan sok hasznos összetevőt. A gyümölcsök hőkezelt formában vannak benne, gyakori az édesítés (akár a természetesnek ható gyümölcssűrítménnyel), vitamintartalmuk gyakorlatilag nulla, hacsak nem dúsítják utólag vitaminnal, nyomelemekkel.
Alternatíva:
Jobban jár a gyerek egy sima reszelt almával vagy bármilyen friss idénygyümölcspéppel.


Gyümölcsjoghurtok

Igen, tudjuk, hogy a gyümölcs egészséges, meg a joghurt is. Akkor a kettő együtt miért ne volna az? A hozzáadott cukor, édesítőszer és a benne levő sokszor ál gyümölcs miatt. De még ha valódi is a gyümölcs, biztosan hőkezelt, ami a vitamintartalom elenyészővé vagy jelentéktelenné válását jelenti. Vagyis: táplálkozási szempontból gyakorlatilag értéktelen, olyan kalóriabevitel, amelyhez nem párosul megfelelően magas vitamintartalom.
Alternatíva:
Nem sok munka, összesen három perc otthon valami jobbat összehozni. Egyszerűen keverj össze botmixerrel pár csepp citromlevet, 10 deka friss gyümölcsöt, egy deci natúr joghurtot, és kész is van. Dúsíthatod is darált mandulával vagy kesu-dióval. Ezerszer jobban jártok! Tálald cicás vagy pónis tálkában, akkor a vonzó, gyerekcsalogató csomagolást is helyettesítetted, és szemetet sem termeltél!


Előre csomagolt tejszeletek

Ennél az árutípusnál a csalogató szó a tej. A tej mint egészséges kalciumforrás. Valójában agyoncukrozott, magas zsírtartalmú süteményekről van szó, amelyeket nem célszerű rendszeresen adni gyerekeknek (sem).
Alternatíva:
Ha otthon sütsz teljes kiőrlésű lisztből piskótát, és mondjuk nyírfacukorral vagy mazsolapéppel édesíted, saját készítésű főzött tejkrémet teszel bele, lényegesen egészségesebb lesz a végeredmény, de még ezt sem kell naponta adni a kicsiknek, hiszen jobb, ha nem szoknak hozzá az édes ízekhez.


Túrós desszertek

Az adalékanyagok széles skálája és a magas hozzáadott cukormennyiség miatt nem javaslom, lényegében ugyanolyan okok miatt, mint a gyümölcsjoghurtot. A nagyon alkalmi fogyasztás persze nem gond, ám ha a túró egészséges! felkiáltással naponta megveszitek a gyereknek, az egyértelműen káros szokásokat alakít ki.
Alternatíva:
Keverd össze a sovány túrót pár csepp citromlével, darált dióval, mandulával és nyers gyümölcspéppel.


Kész pudingok

miert-veszed-meg-03A magas keményítőtartalom magas cukortartalommal párosul, és így gyereknél, felnőttnél erőteljes vércukorszint-ingadozást okoz, miközben a fehérjetartalom meglehetősen alacsony. Még az otthoni főzött puding is inkább kivételesen kerüljön csak az asztalra a vércukorszintre kifejtett kedvezőtlen hatás miatt.
Alternatíva:
Pudinghoz hasonló állagot sűrűre főzött zabkásával is elérhetsz, amibe nyersen pépesített idénygyümölcsöt vagy igazi tejszínhabot keverhetsz (persze édesítés nélkül). Így vékonyka, nem túl jó étvágyú gyerekeknek ajánlható, finom és egészséges kalóriabomba lesz belőle.


Kész tejberizs

A többi tejes desszerthez hasonlóan lényegében üres kalória, vagyis a hasznos tápanyagtartalom (vitaminok, nyomelemek, másodlagos növényi anyagok) nagyon kevés, a rosttartalom lényegében nulla. Vagyis inkább csak hizlal, fölösleges vércukorszint-ingadozást okoz, haszna nem sok van.
Alternatíva:
miert-veszed-meg-04Az otthoni változatot készítheted barna rizsből, teljes tejből, valódi vaníliával művanília helyett, keverhetsz bele igazi, friss málnát, édesítéshez használhatsz banánpépet, mazsolapépet, datolyát vagy érett kajszit. Rögtön szemrevalóbb a lista, ha a saját készítésű változat rost-, fehérje- és vitamintartalmát nézed.


Kekszek

Sajnos sokszor unalom, nyűgösködés ellen osztogatják, vagy azért, hogy az éhes gyerkőc kibírja addig, amíg elkészül az ebéd, vagy hazaértek a játszótérről. A kekszkínálat körülbelül 95 százaléka hasznavehetetlen táplálkozási szempontból: magas a cukortartalom, alacsony a rosttartalom, rengeteg az adalékanyag, aroma, vagyis az üres kalóriák számát gyarapítja, miközben azonkívül, hogy finom és jó elrágcsálni, jóformán semmit sem ad a szervezetnek. Ellenben a fogaknak nem tesz valami jót, a vércukorszintre gyakorolt hatása a többi cukros édességéhez hasonló.
Alternatíva:
Egészségesebb kekszet otthon is süthetsz kizárólag alma, banán és zabpehely vagy hajdinapehely felhasználásával.


Gumicukor és nyalóka

A fogak igazi ellenségei, ezért a végképp nem ajánlható kategóriába tartoznak. Ugyanakkor egyre terjedő szokás, hogy úszás vagy tornafoglalkozás után maga az edző osztogatja jutalomfalatként az ovis korosztálynak, mondván, hogy aki mozog, sportol, az megengedheti magának. Hát nem!
Alternatíva:
Aki mozog, sportol, az különösen ügyeljen arra, hogy hasznos, minőségi üzemanyagot biztosítson a szervezetének, ne pedig hasznavehetetlen, káros, bár kétségkívül jóízű szemetet.

Gyümölcsital

Gyümölcs csak mutatóban van benne, az is hőkezelt állapotban. Cukortartalma magas, a normális összetevők hiányát adalékanyagok sora ellensúlyozza. Ilyesmit akkor sem visz haza az ember, ha ingyen kínálják. Egy fokkal jobb a gyümölcsnektár, még egy fokkal a százszázalékos gyümölcslé, de sajnos, mivel hőkezelt állapotban tartalmazza a gyümölcsöt, lényegében csak kalóriákat viszünk be. Kivétel a százszázalékos paradicsomlé, melynek likopintartalma hőkezelve jobban érvényesül.
Alternatíva:
miert-veszed-meg-05Tiszta csapvíz szomjúság ellen + friss nyers gyümölcsök, amelyek tartalmazzák azokat a vitaminokat, másodlagos növényi anyagokat és rostokat, no és a finom, természetes ízt, enzimek egész sorát, amelyek miatt a gyümölcsöket esszük és szeretjük már néhány millió éve.

Virsli

miert-veszed-meg-06A sok édesség után következzék egy igazi favorit a húsos pultról! Kétség sem fér hozzá, hogy a legtöbb gyerek rajong érte, valamint a hasonszőrű párizsiért is. Persze ők még nem tudják elolvasni az apró betűs részt, hogy miből készül, ezért azt sem látják, hogy a virsli sem felel meg annak a kívánalomnak, hogy az egységnyi étel a lehető legmagasabb hasznos tápanyagtartalmú legyen. Hasznosság helyett van benne jókora adag nitrites só, aroma, színezék, ipari szalonna, ízfokozó állagjavító és így tovább.
Alternatíva:
Natúr, jó minőségű sült hús vékonyan szeletelve vagy jó minőségű darált húsból készített házi, sütőben sült kolbászkák, vagy ugyanilyen alapanyagból levesben, főzelékben készre főzött húsgombóc. Ilyen recepteket A Kismama babakonyhája és a Megújulás szülés után című könyvekben találsz!

W. Ungváry Renáta laktációs szaktanácsadó IBCLC

További Hírszem:

Az élelmiszeripar trükkjei
Tíz egészséges étel, amelyet tönkretett az élelmiszeripar
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Kapros-vargányás húsgombócleves
  2014-07-31 18:02:47, csütörtök
 
 
Kapros-vargányás húsgombócleves

Küldte: Biró Sára

Hozzávalók:

30 dkg darált sertéscomb
1 kanál jázminrizs
3 darab sárgarépa
2 darab petrezselyemgyökér
egy pohár (1,5 dl) friss zöldborsó
egy fél marék friss vargánya
2 db koktél paradicsom
3-4 szelet paprika
1 fej hagyma
1 dl tejföl
1 kanál rozsliszt, 1 teáskanál fehér liszt
petrezselyemzöld
egy csokor zöld kapor

bors
1 kanál olaj
1 diónyi vaj

Elkészítése:

A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, egy teáskanálnyi apróra vágott zöld kaporral, hozzáadjuk a megmosott rizst és jól összekeverjük, majd vizes kézzel kis húsgolyókat készítünk.

Egy fazékban vizet forralunk, beletesszük az egész hagymát , sózzuk. Amikor forr a víz belerakjuk a gombócokat. Közben egy teflonserpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a vajat, majd a karikára vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret és dinszteljük.

Két- három perc múlva beletesszük az apróra vágott vargányát, megfonnyasztjuk és rászórjuk a lisztkeveréket, ezzel jól megforgatjuk, majd felengedjük 2 dl hideg vízzel.

Amikor felforr hozzáöntjük a húsgombóchoz ( én ilyenkor kidobom az ízesítésre szánt hagymát a fazékból), majd fűszerezzük egy kis borssal, beleteszünk néhány paprika szeletet, koktél paradicsomot, valamint apróra vágott kaprot és petrezselyem zöldet.

Együtt főzzük, ameddig megpuhul a zöldség, a borsót csak a végén tesszük bele és készre főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a levesünkhöz, jól kiforraljuk, ha szükség utánaízesítünk.

Jó étvágyat kívánok!
Tipp:

Vargánya helyett lehet használni szárított erdei gombát, vagy friss csiperkét.
Forrás: http://blog.keva.hu/?p=4422
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
A szeretethiány népbetegség.
  2014-07-31 17:33:04, csütörtök
 
  A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány - vagy épp fordítva, a magány hozza magával a szeretethiányt?
Hol romlott el a dolog?

Ott, hogy már gyerekkorban csak arra koncentrált szüleink generációja, hogy a gyerek sikeres legyen. A lehetőségek adása közben elfelejtettük, hogy a szülő akkor tesz a legtöbbet gyerekéért, ha szereti, és ha ki is mutatja azt.
A szeretet nem egyenlő a lehetőségek megteremtésével. Így a szeretet, annak kimutatása az első helyről hátrébb sorolódott. Az a gyerek, aki nem érzi szülei szeretetét, nem tanulja meg annak természetét, és így nem tudja tovább adni saját gyerekének. Tehát, az értékrend az, ami változott.
Új szeretetnyelv - a megfelelés

A gyerek akkor kap elismerést szüleitől, ha valami jót, hasznosat tesz. Így abba a csapdába esik, hogy meg kell felelnie ahhoz, hogy szeressék. Amikor egy gyerek nem tud megfelelni egy elvárásnak, bűntudat ébred benne, ez pedig csak tovább rontja a helyzetet.
Tehát, azt gondolja, hogy nincs feltétel nélküli szeretet, meg kell azt vásárolnia, a fizető eszköz pedig a megfelelés. A szeretet szükséglet - létszükséglet -, nem kikerülhető, meg kell tanulni, és használni kell tudni.
A szeretetpótlék

Az a felnőtt, aki gyerekkorában nem tapasztalta meg a szeretetet, egész életében csak ezután sóvárog, szomjazik rá. Azért, hogy szeressék, mindent megtesz. Vállalja a megaláztatást, befolyásolható és zsarolható lesz.
Kamaszoknál, fiatal felnőtteknél jellemző, hogy kapcsolatból kapcsolatba sodródnak, hogy a testiséggel pótolják az őszinte, szerető érintés hiányát. Belőlük lesz az az idősebb ember is, akinek harminc cicája van, miközben szörnyen magányos...
Az elutasítás

Mindenki átélte már azt, amikor nagy szüksége lett volna arra, hogy szeressék, és amikor szeretetet kért, de azt nem kapta meg. Ez olyan kudarc, amivel kevesen tudnak jól megbirkózni. Azok az emberek, akik ezt a sérülést, a csalódást rosszul kezelik, esetleg a megalázottság érzése is társul hozzá, könnyen bezárkózhatnak saját világukba.
Nem csak lelkileg, hanem fizikailag is magukra zárják az ajtót. A csalódás érzésének elkerülése miatt kizárják a szeretetet az életükből. Ez pedig csak tovább rontja a helyzetet, mert önbecsülésük a képességükön fog alapulni, amivel sokszor nehéz érvényesülni.
A testi tünetek

Ilyen a fejfájás, a légszomj, maga a félelem is tünetként jelentkezik. Megemelkedhet a pulzusszám is. Jellemző tünet a hátfájás, mivel a szeretethiányos ember izmai merevebbek. Jelentkezhet gyomorfájdalom, vagy akár hányinger is.
A bőrön allergiás reakciók keletkezhetnek. A szeretethiány egy stresszes állapot, tehát minden tünet, ami a stresszre jellemző, a szeretethiányra is igaz.
Milyen adatok, tények mutatnak arra, hogy egyre kevesebb a szeretet?

Gyerekeink nagy része nem játszik társasjátékot, nem érdeklődik a többi ember iránt. Inkább elvonulnak és a számítógéppel játszanak. Minden harmadik házasság válással végződik, egyre több a magányos ember. Egyre több az alkoholbeteg, nyugtató függő, kábítószerfüggő, depressziós.
Egyre kevesebben mondják azt nap mint nap szeretteiknek, hogy: szeretlek. Mindenki csak kapni akar - akár szeretetet is - és pedig minél többet, minél gyorsabban. Adni viszont csak akkor, ha épp van rá ideje...
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Háromszéki kapros galuska
  2014-07-31 14:23:42, csütörtök
 
  Háromszéki kapros galuska

Hozzávalók:

20 dkg szalonna
35 dkg liszt
2 tojás
15 dkg füstölt, reszelt sajt
2 csokor kapor

bors
pirospaprika
3 dl tejföl
1 kanál liszt

Ahogyan készítem:

35 dkg liszt, csipet só, 1 csokor apróra vágott kapor, a reszelt sajtból, víz hozzáadásával galuskát készítek. Sós vízben kifőzöm a nokedlit.
A szalonnát apró kockára vágom, zsírjára sütöm, és kiszedem a serpenyőből. Ha sok a zsír letöltök belőle, 2 kanálnyit hagyok amin 1 kanál lisztet le pirítok, hozzáadok 1 kávés kanál pirospaprikát, kevés hideg vizet, a tejfölt. Mártássá főzöm, majd hozzáadom a másik csokor apróra vágott kaprot.

Tálaláskor a galuskát meglocsolom a mártással, meghintem az apróra vágott szalonna pörccel.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Ezt minden nőnek látnia kell-mit üzennek a férfiak!
  2014-07-31 14:20:11, csütörtök
 
 
Ezt minden nőnek látnia kell-mit üzennek a férfiak!

Egy üzenet a női nem részére férfiaktól, melyet érdemes minden hölgynek elolvasnia. Nagyon sok benne az igazság, tanulságos lehet mindenki számára, ezért osszátok meg ismerőseitekkel is.

A lányoknak rá kéne jönniük: Minket fiúkat nem zavar, ha más srácokkal beszélgettek. Nem érdekel, hogy vannak fiú barátaitok. De amikor mellettünk ültök, és valami srác betoppan, és ti a nyakába ugrotok anélkül, hogy bemutatnátok minket az igenis zavar. Az sem segít hogyha beszéltek vele 10 percet anélkül a felismerés nélkül hogy mi igenis ott vagyunk még. Nem érdekel minket hogyha az a srác hív v ír nektek, de hajnali kettőkor kicsit aggodalmat kelt ez bennünk. Szerintem semmi sem olyan fontos hogy hajnali 2kor kell rá sort keríteni és nem várhat reggelig. Ráadásul amikor azt mondjuk h szép, lenyűgöző,csinos, aranyos és ámulatba ejtő vagy akkor azt mi tényleg úgy is értjük. És ne mondjátok nekünk, hogy tévedünk. Mi nem próbálunk meggyőzni titeket. A legszebb dolog egy lányban a magabiztosság. Igen idézhetsz engem. Ne legyetek kiakadva azon, hogy nyitva tartjuk előttetek az ajtót, inkább élvezzétek az előnyét annak milyen hangulatban vagyok. Hagyjátok hogy fizessünk nektek valamit, ne érezzétek magatokat zavarban mert mi ezt jó szándékból csináljuk és nem azért, mert elvárt. Mosolyogjatok és mondjátok köszönöm. Pusziljatok meg mikor senki sem figyel, de ha akkor pusziltok meg mikor valaki láthat,akkor mi még jobban le leszünk nyűgözve.

Nekünk nem kell puccosan felöltöznöd. Ha kijössz velünk nem kell a legrövidebb szoknyád felvenned és nem kell kilométeres sminket magadra raknod. Mi saját magadért szeretünk téged, nem pedig azért amilyen tudsz lenni. Őszintén szerintem egy lány a pizsijében a legszebb, vagy boxeremben és a pólómban, nem pedig kicicomázva. Nem kell mindent véresen komolyan venni amit mondunk, a szarkazmus szép dolog, lássátok meg benne a szépséget. Ne legyetek kiakadva mindenért. Ne használjátok a magazinokat és a médiát, úgy mintha a Bibliátok lenne. Ne mondjátok előttünk milyen jó faszi Chris Brown, Brad Pitt vagy Jesse McCartney, mert kicsit sem izgat minket, amúgy is erre vannak a barátnőitek. Bármi is történt a jóképű szóval, igazából nagyon örülnék ha a hé bébi, kan helyett a hé jóképű srác kifejezéssel köszöntenétek. A másik oldalról nézve én se így köszöntelek titeket.

Lányok nem tudom elégszer hangsúlyozni, ha van egy srác aki nem bánik jól veletek, ne várjátok meg hogy megváltozzon! Hadd sajnálkozzon majd a férfi populáció söpredéke és keressetek valaki olyant, aki úgy bánik veletek ahogy ti azt szeretnétek és akkor is megmosolyogtat ha ti a legszomorúbbak vagytok. Olyasvalakit aki értékeli azt hogy milyen kedvetek van. Olyasvalakit aki akkor is törődik veletek, ha hibát követtek el.Olyasvalakit aki akkor is szeret ha megbántjátok. Olyasvalakit aki abbahagyja azt amit csinál hogy a szemetekbe nézzen, és azt mondja szeretlek, és valójában úgy gondolja. Adjatok a kedves srácoknak egy esélyt! A fiúk kirakják ezeket ha beleegyeztek és ti lányok is kirakhatjátok ha úgy gondoljátok hogy aranyos. Az élet túl rövid ahhoz hogy mindenen szomorkodjunk ami az utunkba kerül, és szagoljunk bele a rozsába, mert nem lesz rá még egy lehetőségünk, tehát ne pocsékold az idődet, ragadd meg a lehetőségeket, mert mindig van több rózsa amiben illatozhatsz...

Forrás
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Hölgytől tallóztam
  2014-07-31 14:05:26, csütörtök
 
 
BarátságEgy ölelést küldök a széllel, remélem elér hozzád
Repül országok, határok, hegyek, völgyek, tengerek, óceánok fölött ...
Repül a hópihékkel. A Nap mosolyával. A szivárvány színeivel.
A csillagok fényében ...
S amikor megérkezik: Keresel valamit, de nem látsz semmit ..
Lecsukod a szemed. Lélek dal szól a végtelenben ...
Megérkezett ... lágyan, mint a hajnali szellő egy áldott nap üzenetével.

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/61 oldal   Bejegyzések száma: 608 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 608 db bejegyzés
e év: 6479 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 499
  • e Hét: 2741
  • e Hónap: 16170
  • e Év: 16170
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.