Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/56 oldal   Bejegyzések száma: 553 
Jó éjt!
  2014-07-31 22:58:35, csütörtök
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Tallóztam...Ajándékozni Jó
  2014-07-31 22:57:03, csütörtök
 
  "Hogy mit hoz a holnap...
Én nem tudom.
De tudom, hogy valami jót,
hogy valami szépet,
ami szebb, mint volt,
ami eltakarja a tegnapot,
ami új álmokat sző,
ami új reményt ébreszt.
És ha nem volt szép a mai napod,
ha úgy érzed: összeroskadsz,
ne add fel a reményt,
a holnap még újat hozhat!
Nem könnyű az élet,
de a boldogság közel van.
Ha szétnézel egy kicsit,
ha szeretni tudsz,
ha nem magadnak élsz,
észreveszed majd,
hogy a boldogság benned él!"
forrás. Ajándékozni Jó
 
 
0 komment , kategória:  **Tallóztam...  
Tallóztam...
  2014-07-31 22:33:55, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
100 éve született Louis de Funès francia komikus, szín
  2014-07-31 22:28:52, csütörtök
 
  100 éve született Louis de Funès (teljes nevén Louis Germain David de Funès de Galarza) (Courbevoie, 1914. július 31. - Nantes, 1983. január 27.) francia komikus, színész.

Szentimentalizmusra hajlamos, befelé forduló ember volt, aki rózsái között érezte magát a legjobban, mégsem így ismeri a világ. Ő volt az a pici ember, aki százmilliókat nevettetett meg és nevettet ma is ezerarcúságának, gesztusainak és mimikájának köszönhetően. Bár több mint 130 filmben szerepelt, a színpad volt a nagy szerelme.

Pályája igencsak nehezen indult, egyre-másra bocsátották el állásából, míg végül bárzongorista lett. Kiváló zenei hallását később számos filmben kamatoztatta (például Az ügyefogyott, Főnök inkognitóban, Lányok pórázon).

Nagy mozirajongó volt, színészi karrierjét mégis a színpadon kezdte. Bár eleinte csak kis szerepeket kapott, hamar felfigyeltek rá. Többször is dolgozott Sacha Guitry-vel, aki később így nyilatkozott róla: ,,Nem létezik kis szerep egy ily nagy színész számára!"

Az 1950-es évek közepén kezdett ismertté válni a filmvásznon. Az ötlábú birkában oly nagy nevek mellett jelent meg, mint Fernandel vagy Françoise Arnoul. A Horgász a pácban leleményes vadorzójaként pedig joggal érdemelte ki a legjobb helyzetkomikusnak járó elismerést.

A nagy áttörést a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt, 1964-ben forgatta Jean Girault-val. ,,A francia komédia új csillaga" - nyilatkozta róla a rádióban Fernandel. Alig telt el két hónap, újabb sikert könyvelhetett el magának a Fantomas Juve felügyelőjeként, túlragyogva a címszerepet alakító Jean Marais-t. Egyre növekvő siker közepette forgatta Gérard Oury-val Az ügyefogyottat. A film 1965 márciusában kerül a mozikba s a Time magazin a főszereplő Bourvil/De Funès kettős alakítását egyenesen a Stan és Pan pároshoz hasonlította. 1967-ben újabb filmet forgatnak Bourvillel. Ez a kis kiruccanás minden idők legnagyobb francia kasszasikere (17 millió néző), melyet csak James Cameron Titanic-ja tudott megdönteni 1998-ban.

Mikor Bourvil 1970. szeptember 23-án elhunyt, Funès a hír hallatára összeomlott, s nem ment el a temetésre sem, ahol Gérard Oury képviselte őt. Partnere halálhíre komolyan megrendítette. Bejelentette, hogy visszalép a Felszarvazták őfelségét című film forgatásától, amiben Bourvil lett volna a partnere. 1971-ben mégis leforgatták a filmet Yves Montand-nal "Blaze" szerepében. Funès így vélekedett Montand-ról: ,,A körme hegyéig ismeri a szakmát. Annyira jó nem lesz vele játszani, mint Andréval (=Bourvil), de talán segít abban, hogy változtassak az alakításomon."

1971 november végén ismét színpadra lépett Claude Magnier Oscar című komédiájában (Palais-Royal Színház), melynek címszerepét már az 1960-as évek elején eljátszotta más színpadokon (Porte-Saint-Martin Színház és Karsenty-turné). 1973 márciusától minden erejét a Jákob rabbi kalandjainak szentelte, melyet ugyanazon évben október 18-án mutattak be. Már másnap visszatért a világot jelentő deszkákra a Champs-Élysées-n. 1974. április 25-éig majdnem kétszázszor játszotta Jean Anouilh Torreádor keringőjét.

Ettől fogva felesége kastélyában pihent, kertészkedett. Mikor Gérard Oury felkérte, szerepeljen következő filmjében, a Krokodilban, hevesen tiltakozott. A forgatás 1975 májusában kezdődött volna és Louis de Funés a főszereplő dél-amerikai diktátort alakította volna, ám márciusban szívinfarktust kapott. Betegsége miatt - bár nehezére esett - kénytelen volt megválni színházi karrierjétől, amely fizikailag is nagyon megviselte.

Filmes pályafutása is veszélybe került, mivel a biztosítók nem voltak hajlandók vállalni egy újabb forgatás kockázatát. Végül 1976-ban Claude Zidi rendezőnek sikerült két hét biztosítást kieszközölnie számára, hogy leforgathassák a Szárnyát vagy combját című komédiát. Így aztán Louis de Funès visszatért a filmvászonra, a biztonság kedvéért azonban orvosa és egy mentő végig jelen volt a forgatáson. Még készített pár filmet, azonban már nem olyan tempóban, mint azt pályafutása elején tette (például Marakodók, A csendőr és a földönkívüliek).

1980-ban valósította meg régen dédelgetett álmát: filmre vitte Molière darabját a A fösvényt, azonban csak mérsékelt sikert aratott.

Utolsó filmjét, a Csendőr és a csendőrlányokat 1982-ben forgatta. 1983. január 27-én újabb, végzetes szívrohamot kapott. Cellier temetőjében nyugszik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma 49 éves Joanne Kathleen Rowling a Harry Potter-sor. írója
  2014-07-31 22:18:00, csütörtök
 
  Ma 49 éves Joanne Kathleen Rowling gyakran: J. K. Rowling, Chipping Sodbury, Anglia, 1965. július 31. -) angol írónő, a Harry Potter-sorozat írója.

Tanulmányait 1983-ban a kiváló és világhírű Exeter Egyetemen (Dél-Anglia) folytatta, ahol franciát és klasszika-filológiát hallgatott. Eközben egy évig Párizsban is tanult. Szülei meg voltak győződve, hogy csodálatos karriert fog befutni kétnyelvű titkárnőként. Tanulmányai befejezése után Londonba ment, az Amnesty Internationalnél helyezkedett el mint titkárnő, ahol Afrika francia nyelvű részének emberi jogi problémáival foglalkozott. A legjobban azt szerette az irodai munkában, hogy amikor nem figyelt rá senki, történeteket gépelhetett a számítógépébe.

1990 nyarán sokat utazott a Manchesterből Londonba tartó vonaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet egy fiúról, aki varázsló, de nem tud róla, és varázslóiskolába fog járni. Az egész történet kristálytisztán megszületett a fejében. Mikor négy órával később leszállt a vonatról a King's Cross pályaudvaron, már több karaktert és helyszínt is kitalált. A történeten az ebédidejében dolgozott, pubokban és kávéházakban. Közben rövid történeteket és két máig kiadatlan felnőtteknek szóló novellát is írt, de ideje nagy részében a Harry Potter-történetekkel foglalkozott.

1991-ben kilépett munkahelyéről, és Portóba (Portugália) költözött, ahol angolt tanított. Szeretett tanítani, annak ellenére, hogy a diákjai ,,Rolling Stone"-nak szólították. Délutánonként és este tanított, így délelőtt jutott ideje az írásra, és folytathatta a varázslófiú történetét.

1992. október 16-án férjhez ment Jorge Aranteshez, aki a hadseregben szolgált (később egy tévénél dolgozott), és 1993. július 27-én megszületett lányuk, Jessica Rowling Arantes. Férjétől azonban hamarosan elvált és ezt követően nehéz körülmények között tengődött. Nem sokkal később csecsemő kislányával és bőröndjével, amely tele volt Harry Potter-feljegyzésekkel és -fejezetekkel, visszautazott Angliába, ahova 1994 karácsonyán érkezett meg. Skóciába, Edinburgh-ba költöztek, ahol húga, Di is lakott. Tanári állást szeretett volna kapni, de előtte be akarta fejezni könyvét. Hogy ne a nyirkos, fűtetlen lakásban legyenek, Rowling lányával egész napját egy kávéházban töltötte, itt fejezte be Harry Potter történetét. Nehéz helyzetében a Skót Művészeti Tanácstól kért támogatást, amit meg is kapott, mikor a könyvét befejezte.

Ezután nekilátott kiadót keresni, de sorban utasították el, a többség arra hivatkozott, hogy a könyv cselekménye miatt nem illik az ifjúsági irodalom sorába, ráadásul a megszövegezést és a cselekményszálat is túlzottan bonyolultnak találták. Végül Londonban talált egy ügynököt (Christopher Little), akinek sikerült eladnia 1996 augusztusában a Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher's Stone) kéziratát az angliai Bloomsbury Children's Books kiadónak, kb. 4000 dolláros áron.

A könyv 1997 júniusában jelent meg Angliában. Az írónő sokáig azt gondolta, hogy nem fogják felfedezni. Tévedett: 1997-ben elnyerte a British Book Awards Children's Book of the Year és a Smarties Book Prize Gold Medal for ages 9-11 díjakat.

Néhány hónappal később a Bologna Children's Book Vásáron, Arthur Levine, a Scholastic Books szerkesztő-igazgatója megvásárolta az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért. Az írónő ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse. Az USA-ban a könyv 1998 szeptemberében jelent meg Harry Potter and the Sorcerer's Stone címen.

2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat filmjogait.

2001. december 26-án házasodott össze második férjével, dr. Neil Murray orvossal, Perthshire-ben. 2003. március 23-án megszületett fiuk, David Gordon Rowling Murray, 2005. január 23-án lányuk, Mackenzie Jean Rowling Murray.

2012 februárjában bejelentette, hogy felnőtteknek szóló sci-fi regényt fog megjelentetni a brit ,,Little, Brown" kiadónál.

Élete legszebb pillanatának azt tartja, mikor megtudta, hogy a könyve meg fog jelenni.
A dúsgazdag és világhíres asszony rendkívül visszahúzódó életet él, szinte alig ad interjút, magánélete tabunak számít. Azonban nem felejtette el, hogy honnan indult. Rengeteget adakozik, és például az ötödik rész megjelenésekor a hajléktalanok segítségére sietett Európa német ajkú országaiban.
Kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított ,,aszfaltlapnak", hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék.

A World's Richest 2004. listát összeállító magazin az év legnagyobb szenzációjának tekinti, hogy 2004-ben J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője is belépett a milliárdosok klubjába. Igaz, hogy az írónőnek mindössze az 552. helyet sikerült elcsípnie egymilliárd dollárra saccolt vagyonával, ám ezt is sikernek könyvelheti el, hiszen sokakkal ellentétben nem egy vállalat élén sikerült meggazdagodnia, és nem is örökölt. Sőt, ő az első, aki könyvírással keresett ennyi pénzt.
Az első holmi, amit anélkül vett meg, hogy megnézte volna az árcédulát: egy drágaköves gyűrű.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
93 éve született Bánki Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő
  2014-07-31 22:06:14, csütörtök
 
  93 éve született Bánki Zsuzsa (Budapest, 1921. július 31. - Budapest, 1998. január 5.) Jászai Mari-díjas magyar színésznő, Barlay Gusztáv rendező felesége.

Apja fogorvos, anyja kozmetikus volt. Iskoláit magánúton végezte. Már négyévesen megtanult olvasni és az otthoni könyvtár gazdag irodalmi anyagának nagy részét az elemi iskolai évek alatt elsajátította. Rendszerint ő szavalt az iskolai ünnepélyeken és 15 évesen, 1936-ban tette le az érettségit a Veres Pálné Gimnáziumban. 18 éves korára (1939) szerezte meg diplomáját a fővárosi Színművészeti Akadémián. Zsidó származása miatt nem jutott álláshoz egészen 1945-ig. Édesanyja 1944-ben a holokauszt áldozata lett, apja pedig súlyosan megbetegedett (ideg-összeroppanás), s csak néhány évvel élte túl. 1939-1945 között a színésznő nem kapott állást színházi társulatban, alkalmi esteken szavalt csupán.

A második világháború utolsó évében lett a Nemzeti Színház tagja. 1949-1951 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára volt, majd két évre leszerződött a Madách Színházhoz (1951-1953). Innen a Petőfi Színházba ment át, ahol 1962-ig maradt. Ekkor véglegesen a Vígszínház társulatának tagja lett. Közben 1976-tól az Újvidéki Akadémia, 1980-tól pedig az Állami Balett Intézet tanáraként is működött.

1987-től a Szomszédok című sorozatban Szöllősiné Janka szerepét alakította. Férje Barlay Gusztáv rendező volt, gyermekeik nem születtek.

Díjai
Farkas-Ratkó-díj (1948)
Jászai Mari-díjas (1953, 1954)
Érdemes művész (1965)
Ajtay Andor-emlékdíj (1982)
Kiváló művész (1983)
Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakításért járó díjának birtokosa.
Bánki Zsuzsa a Valahol Európában című filmben Gábor Miklóssal 1948-ban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
109 éve született Kocsis András Kossuth- és Munkácsy Mihály
  2014-07-31 21:59:19, csütörtök
 
  109 éve született Kocsis András [Andor] (Kolozsvár, 1905. július 31. - Budapest, 1976. október 26.) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrászművész.

Faipari szakiskolába járt Újpesten, 1923-tól Mátrai Lajos és Pásztor János növendéke volt az Iparművészeti Iskolában, ahol díszítő szobrászatot tanult, majd Kisfaludi Strobl Zsigmond műhelyében dolgozott. 1926 óta szerepelt kiállításokon. 1924 és 1928 között Pásztor János műtermében is dolgozott. Tanulmányait 1928 és 1931 között Kisfaludi Strobl Zsigmond növendékeként folytatta a Képzőművészeti Főiskolán.

Első jelentős alkotása a budapesti Sportcsarnok 18 m hosszú, 32 alakos alumínium reliefje (1941) volt, 32 alakos fríze a sportok születését és történetét mutatja be az ókori kelet relieftechnikáját is kamatoztatva. A második világháború után sokat foglalkoztatott emlékműszobrász lett, számos köztéri alkotása ma is városképi jelentőségű. A klasszikus hagyományokat követő természetelvű szobrászat képviselője volt, gyakran a testek tömegét hangsúlyozta, ugyanekkor egyszerűek és nagyvonalúak is figurái. Életének késői szakaszában a 19. századi zsánerszobrászat hagyományait folytatta.

Több műve a Magyar Nemzeti Galériában látható. Kisplasztikái többnyire a dolgozó embernek állítanak emléket (Arató lány, Magvető asszony).
Pásztorlány, 1940Petőfi Sándor szobra Miskolcon, 1951.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tallóztam...Lator László
  2014-07-31 21:48:55, csütörtök
 
  Lator László:
Ágban, erekben, levelekben

Szél jön. Eső jön. Fellegek
zavaros folyama hömpölyög.
Üveges sugarak hasogatják
hajnali tájon a ködöt.

Hegyek testében egyre mélyebb
árkokat szaggat a vihar.
Bozót burjánzik televényben
mohón ölelő karjaival.

Homályos, párás üregek,
gyökerek kemény szoritása,
keserű nedvek erjedése,
csírák örökös pattogása,

türemlik, árad, kihasad
burkából e növényi lét,
magát tápláló vad tenyészet
sodrában remeg a vidék.

Szikár növények növekednek.
Gyér szavainknak ága nő.
Ágban, erekben, levelekben,
héjában őriz az idő.
forrás: Költők kincsei
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tallóztam...Világháborús centenárium
  2014-07-31 21:46:28, csütörtök
 
  Világháborús centenárium - Ünnepi bélyeget hoztak forgalomba a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Centenáriumi bélyeget hozott forgalomba az első világháború kitörésének századik évfordulójára a Magyar Posta Zrt. a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen.

A háború kitörésének századik évfordulója alkalmából kibocsátott, 440 forintos alkalmai bélyeg fő motívuma egy első világháborús tiszti kitüntetéssor, az alnyomaton korabeli térképrészlet látható. Az alkalmi borítékon a Károly Csapatkereszt, a Sebesültek Érme és a Háborús Emlékérem elő- és hátlapjai láthatók.

A centenáriumi bélyeg - amelyet Szikits Péter fotóinak felhasználásával Kara György grafikusművész tervei alapján gyártottak - 250 ezer példányban jelent meg.

forrás: Tiszatáj online
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma 70 éves Geraldine Chaplin színésznő
  2014-07-31 21:41:35, csütörtök
 
  Ma 70 éves Geraldine Chaplin (Santa Monica, Kalifornia, 1944. július 31. -) amerikai színésznő.

Édesapja a filmtörténet legendás alakja, Charlie Chaplin, édesanyja a világhírű drámaíró, Eugene O'Neill lánya, Oona. Geraldine az 1960-as évek közepétől folyamatosan filmez. Életművében kiemelt helyet foglalnak el egykori élettársával, Carlos Saura, spanyol filmrendezővel közös alkotásai, de a filmtörténet számos más kiválóságával is dolgozott együtt. Húga, Josephine Chaplin Franciaországban lett ismert színésznő.

Geraldine 8 évesen kapta első parányi filmszerepét édesapja egyik filmjében, a Rivaldafényben (1952). Ugyanebben az esztendőben a család Svájcba költözött, ahol a kislány egy ottani internátusban folytatta iskolai tanulmányait. Eleinte balett-táncosnő szeretett volna lenni, de amikor erről le kellett mondania, elhatározta, hogy színésznő lesz. A legendás brit rendező, David Lean bízott rá először komoly feladatot: Tonya szerepét játszotta Borisz Paszternak irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett regénye, a Zsivágó doktor filmváltozatában (1965). A kritika és a közönség kedvezően fogadta a fiatal színésznő első komolyabb filmes próbálkozását. Geraldine színésznői képességei élettársa, Carlos Saura filmjeiben bontakoztak ki igazán: kitűnően formálta meg a rendező érzékeny idegzetű hősnőit. Együttműködésük első állomása a Hűtött mentalikőr (1967) volt. Leghíresebb közös filmjeik az 1970-es években készültek: Anna és a farkasok (1973), Nevelj hollót! (1976), Életem, Elisa (1977), A mama százéves (1979).

Geraldine a dráma mellett más műfajokban is sikerrel mutatkozott be. Louis de Funès és fia, Olivier partnere volt a maga idején igen népszerű Fennakadva a fán (1971) című vígjátékban. Richard Lester Ausztriai Anna királyné szerepét osztotta rá kétrészes Dumas-adaptációjában: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (1973), A négy testőr, avagy a Milady bosszúja (1974). A sztárparádéval készült kosztümös produkciók máig sem veszítettek népszerűségükből. Geraldine megtalálta a helyét Robert Altman ironikus-szatirikus filmjeinek világában is: Nashville (1975), Buffalo Bill és az indiánok (1976), Isten hozott Los Angelesben (1976), Esküvő (1978).

Az 1980-as évektől kezdve a színésznő - a nagyjából vele egykorú kollégáihoz hasonlóan - egyre gyakrabban dolgozott a televízió számára, de a mozifilmek készítői sem felejtkeztek el róla. Többek között a francia filmművészet jelességei hívták forgatni: Claude Lelouch, Michel Deville, Jacques Rivette, Alain Resnais. Richard Lester A testőrök visszatérnek (1989) című kalandfilmjében az öregedő Ausztriai Annát is eljátszhatta. Az évek múlásával a főszerepekről átváltott a karakterszerepekre. Az 1990-es években olyan emlékezetes filmekben nyújtott epizódalakításokat, mint például Martin Scorsese Az ártatlanság kora (1993) című kor- és erkölcsrajza vagy Franco Zeffirelli Jane Eyre (1994) című romantikus drámája, amely Charlotte Brontë klasszikus regényének sokadik feldolgozása. Tulajdon nagyanyját, Hannah Chaplint játszotta el Richard Attenborough Chaplin című életrajzi filmjében, amely a legendás komikusról, Geraldine édesapjáról szól. Az új évezredben készült filmjei közül két dráma, Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! (2002) című alkotása, illetve a Szent Lajos király hídja (2004) a legjelentősebbek.

Geraldine Chaplin 2006. augusztus 18-án feleségül ment Patricio Castilla, chilei operatőrhöz, akivel már évek óta együtt élt. A művésznőnek két gyermeke van: Shane és Oona.
Geraldine Chaplin és Omar Sharif a Doktor Zsivágó című filmben (1965)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/56 oldal   Bejegyzések száma: 553 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 553 db bejegyzés
e év: 6141 db bejegyzés
Összes: 35458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 280
  • e Hét: 5208
  • e Hónap: 19289
  • e Év: 19289
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.